La mulți ani !


La mulți ani tuturor prietenilor TF !!!  Cei care au refuzat să facă parte din turma de vite ”Prima Casă”, cei care așteaptă NORMALITATEA într-o țară semibananieră merită un gând bun acum, la început de 2013.  Dincolo de contrele politice sau de altă natură, adresez un salut ”tovărășesc” și domnilor de la Balonul Imobiliar și România Nudă care au contribuit (mai mult decât mine) la formarea acestui nucleu de luptă împotriva prostiei respectiv minciunii generalizate. 

Probabil este anul în care veți reuși să culegeți roadele înțelepciunii de care ați dat dovadă prin refuzul de a accepta momeala acestui STAT MAFIOT, momeală numită ” Programul Prima Casă” care a menținut artificial valorile speculative în favoarea Mafiei bancar-Imobiliare. 

În mod cert, maimuțele din breaslă vor încerca și în 2013 să minimizeze prăbușirea pieței imobiliare însă contextul macroeconomic în care se găsește România nu lasă loc de interpretare.  Plata datoriilor externe (care implică și deprecierea leului),  restricționarea creditării în valută, deschiderea robinetului de executări silite,   diminuarea numărului de vite calificabile la jugul creditării, scumpirile iminente din sectorul energetic și alimentar sunt doar câteva din cauzele care vor genera apropierea de NORMALITATE. 

Așadar specimenele de tipul Adrian Crivii ( reprezentantul perfect al evaluatorului imobiliar din România care poate fi asemuit cu pasărea Pluvian de pe lângă crocodilul bancher ) vor continua să mănânce căcat fiindu-le indiferent statutul după care ar trebui să funcționeze: 

Evaluator imobiliar este acea persoana fizica sau juridica cu experienta semnificativa in domeniul imobiliar, competenta in evaluare pe piata imobiliara, care cunoaste, intelege si poate pune in aplicare in mod corect acele metode si tehnici recunoscute care sunt necesare pentru efecuarea unei evaluari credibile in conformitate cu Standardele Internationale de Evaluare, si care este membru al unei asociatii nationale profesionale de evaluare recunoscute ca fiind de utilitate publica, avand calitatea de expert evaluator imobiliar independent.

”metode și tehnici cunoscute”, ”independență”, ”utilitate publică”  –  ce termeni pompoși pentru creaturile astea ordinare care sunt conduse de BANCHERUL  MARIAN  PETRE  de la BCR… 

Se spune în popor că dacă începi anul cu o anumită activitate, asta va fi linia pe care vei merge mai departe.  Domnul Crivii a ales să înceapă anul 2013 murdar la bot:

”Piaţa va continua să scadă. Dacă este să dau un procent, scăderea va fi de cel mult 5%”,

 http://www.economica.net/ce-se-intampla-cu-preturile-locuintelor-in-2013_41579.html

 ”RUȘINE” a ajuns un banal termen de dicționar pe care acești trepăduși ar fi în stare să-l elimine de acolo prin intervenții brutale la Academia Română…  ( Așa cum a făcut Victor Ponta cu Consiliul Național de Atestare a Diplomelor )

Iată ce declara pasărea Pluvian Adrian Crivii în 2011: 

 “Credem ca in acest an se va termina criza, iar piata imobiliara isi va reveni cu o intarziere de trei-sase luni de la relansarea economiei, care este asteptata in a doua jumatate a anului. Nu va fi o creste de doua cifre, ci oprirea declinului”.  

http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/98960/Darian-Pretul-apartamentelor-va-atinge-minimul-la-finalul-anului.html

Evaluatori, agenți imobiliari, bancheri, făuritori de indici având ca reper ”prețul cerut” etc.  –  toți o apă și-un pământ.  Niște nemernici care într-o societate cu adevărat civilizată n-ar depăși condiția de măturător de stradă sau de curvă pe centură.  Din păcate, dat fiind numărul extrem de mare de corbi, ei dețin în fabula noastră rolul de vulpi…  Nu eu am scris-o !!! 

Nemaifiind plătit de bancheri ca să țină indicele la 1.000 EUR/m.p. , Adrian Erimescu va coborî și el ștacheta încet, încet eventual tot cu câte 5 % (pe lună) forțat de tăvălugul executărilor silite…  

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/piata-executarilor-silite-are-sanse-sa-fie-o-piata-wow-in-2013-176126-1.html

Până și agenția imobiliară Century 21 a trecut de la confecționarea de indici mincinoși: 

https://tavanulfals.wordpress.com/2011/12/13/century21-punct-ro/

la recunoașterea iminentei reveniri la NORMALITATE:

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/numarul-romanilor-care-vor-putea-accesa-credite-pentru-locuinte-in-2013-va-scadea-cu-15-22-176.html

Revenind la Vulpea și Corbul, să-i amintim Mafiei Bancar-Imobiliare că sunt și alte variante ale fabulei:

Încă o dată – La mulți ani, prieteni !!! 

 

371 de gânduri despre “La mulți ani !

  1. Gibbone cel Aspru

    In afara unor amenzi (minim) nu s-ar fi rezolvat nimic cu niciun flyer, nicaieri.
    Cred ca sunteti de acord ca „incadratii” la PC, pur si simplu nu gandesc. Degeaba le explici, fie se arata indignati, fie baga capul in pamant si merg cu dosarul inainte, fie te considera un ciudat, un neadaptat.
    Ei nu pot economisi niciun leu, pt ca majoritatea sunt prost platiti, traiesc de azi pe maine, etc, iar cei care o duc mai bine, sparg tot ce le prisoseste pe masini, haine, vacante.
    Se considera vesnic tineri, vesnic sanatosi.
    In multe cazuri sunt impinsi de la spate de parinti, in maj cazurilor mai prosti decat ei.
    Mai sunt cativa care au tot amanat achizitia unei locuinte in speranta ajungerii preturilor la normal, iar in final au cedat si s-au incadrat, din diverse motive, in general imprumutand sume f mici. Dar acestia sunt o minoritate.

    Toti stiti ca asta este adevarul. Restul sunt povesti. Pur si simplu exista credinta ca cineva ii va ajuta daca nu vor mai putea plati. In plus, sistemul de impozitare a imobilelor si zona neagra-gri a chiriilor incurajeaza mizeria asta.

    Eu zic ca solutia cea mai buna este cea a spoturilor de la Metrou, vazute in cateva secunde de aproape toti bucurestenii.
    In acest sens am propus acum ceva vreme ca Tavanulfals sa puna la disp o metoda de a contribui cu ceva bani la aceasta initiativa.

    Acum sa comentam aceasta oferta, de azi, venita direct din 2008, desi suntem in 2013:

    LACUL Tei Vidin, conf. 1 sporit, decomandat, et 1/4, 2 balcoane mari, 2 gr sanitare, amenajat total, 107 metri patrati, intabulare, cadastru, bloc 1986,
    0767.026.609/ 0728.676.350 ; imobcont@gmail.com ; http://www.continentalhouse.ro
    09 Jan 11:00 120.000€

  2. Bio

    Poveste pe scurt aflata de la nevasta-mea:
    – personaje principale: colega de serviciu si sotul
    – situatie familiala: 30 ani, fara copii, castiga aprox 2000 euro impreuna, ea contract pe per determinata, el lucreza in BCR locuiesc in chirie pe langa dristor
    – portofoliu detinut: niste mobila, multe tzoale, aproximatix 0 RON (pe principiu viata este scurta si trebuie traita)
    – isi doresc sa se mute in „casa lor”
    – locuita de vis: ap 2 camere pe care sunt dispusi sa „dea” maxim 60000 euro (???)
    – oamenii sunt ff grabiti sa-si cumpere casa ACUM; de ce? au aflat de la nu stiu cine ca PC se termina;
    – proiectiile lor de viitor se bazeaza pe argumente pro si contra bine cantarite
    – argument pro 1: rata la PC in euro pe 30 ani „vine” 220 euro, chiria e 250
    – argument pro 2: daca se termina PC, vor trebui sa ia in lei ( dupa ce se imprumuta pe la alte banci de avansul de 15%), rata le vine echivalentul a minimum 300 euro
    – argumente contra: orice alt argument nu conteaza pus in balanta cu cele 2 de mai sus
    – starea de spirit: disperare dupa ce au fost refuzati de vreo 2 banci (nu stiu pe ce motiv)

    Despre asta vorbim, in asta traim. Restul e cancan.

    P.S.: PC nu se va termina prea curand, nu va mai faceti iluzii, ca sa nu fiti apoi dezamagiti. Piata imobiliara din Romania este construita in totalitate pe PC, bancherii nu-si vor taia singuri craca de sub picioare.

    1. DANY

      Daca se termina prima casa amicul tau trebuie sa stie ca preturile la apartamente au o singura directie IN JOS

      „- argument pro 2: daca se termina PC, vor trebui sa ia in lei ( dupa ce se imprumuta pe la alte banci de avansul de 15%),

      REALITATEA: daca se termina PC, 15% din 20.000 euro devin 5% din 60,000 SIMPLU NU?

      „rata le vine echivalentul a minimum 300 euro”

      REALITATEA: rata in lei echivalând a 300euro primul an , dupa anul 10, rata in lei va fi echivalenta a 50 euro cel mult SIMPLU NU? In 20 ani casa e achitat, nu 30 ani!

      IN CONCLUZIE:
      PRIMA CASA – TINEREȚE USOARA VS BATRANETE GREA
      POST PRIMA CASA – TINEREȚE USOARA VS BATRANETE USOARA

    1. Bio

      Terminati va rog cu Casa Noua. Este doar un proiect pe hartie (cum au mai fost multe altele) care nu se materializa prea curand.

      Daca prin absurd s-ar materializa, pe termen f scurt, preturile la locuintele vechi s-ar duce in cap (alternativa este credit in RON cu rata minim 30% mai mare). Se mai adauga si un soc psihologic pentru potentialul creditac care va fi complet dezorientat. Puteti deduce cam care va fi scaderea. Pe termen scurt-mediu, vor fi urmate de preturile la locuinte noi, care NU POT fi decuplate de cele la locuinte vechi.

      Noua Casa asadar nu avanajeaza pe termen mediu nici bancile, nici dezvoltatorii, prin urmare nu se va intampla. Dezvoltatorii nu vor sa vanda cu 30-40% mai ieftin, dar ar vrea ar putea sa o faca inca de acum. FARA casa noua sau noua casa.

  3. elin

    @Bio, iti multumesc pentru raspuns, cred ca implementarea Noii Case va fi o reflectare a tariei de caracter a lui Ponta in raport cu reprezentantii bancilor, dar si cu presiunile interesate ale unor functionari europeni, pe care le-am cam dibacit cu totii in ultima vreme…

    1. Ca sa ai „tărie” trebuie să ştii ceva. Să ai consilieri care să poată evalua potenţialul, posibilul, probabil şi imposibililul din ameninţările… bancarzilor..

      Politrucii se înmoaie pe loc când sunt ameninţaţi cu_cursu’, plecarea investitorilor si alte coacaze pentru prosti.

      1. @ AC

        Eu astept cu interes delegatia FMI. Cred ca vom avea ceva surprize la finalul perioadei de… evaluare. S-ar putea sa avem niste conditii dure pe care ori le respectam ori pica…. acordul sau… leul.

    2. Bio

      De ce iti imaginezi ca depinde de Ponta? Ca puterea de decizie este a unui om? El este propulsat in pozitia de „interfata” a partidului/guvernului de niste grupuri de interese. Niciun politician nicaieri in lume, nici Ponta, nici Basescu nu pot avea prea multe de spus cand vine vorba de asemenea decizii.

      Eventual Ponta poate decide la ce ora sa-si cheme soferul dimineata, ce sa-si comande la pranz, la ce televiziune sa mai apara. Rolul lui este de purtator de cuvant. Mitul politicianului care concentreaza intreaga putere de decizie este o prostie supralicitata de filmele americane, nici macar intr-o dictatura nu se intampla asta…

  4. Au apărut grilele notariale pe 2013. Încă nu sunt și pe site-ul Uniunii Notarilor. Am aruncat un ochi la zona care ma interesează (Aviației) și am observat o creștere de 30% față de 2012 la 2 camere confort I pentru apartament construit in perioada 1998÷2007. Cu ocazia asta, am făcut și o comparație cu grilele notariale din 2008 și până acum, disponibile pe siteul UNNPR.
    2008: 110000 euro
    2009: 115000 euro
    2010: 84700 euro
    2011 : 38000 euro
    2012: 39780 euro
    2013: 55990 euro
    Într-o altă zonă, piața Traian, un apartament de 3 camere, confort I, construit in perioada 1998÷2007, e evaluat la 70800 euro, față de 56650 euro în anul 2012, adică o creștere de 20%.
    Astea sunt singurele zone la care m-am uitat. În ciuda creșterii, prețul pieței mi se pare în continuare peste valorile din grilă, deci e loc de scădere. Hai că se poate!

      1. Grila pt Bucuresti nu a fost inca publicata… Sunt curios daca s-au aliniat si notarii la „evaluarea Prima Casa”… UNNPR ramasese singura veriga din sistem neafiliata la reperele mafiei bancar-imobiliare.

      2. Bio

        @TF

        Din pacate, grila notarilor nu a fost luata niciodata in calcul ca un reper pt preturi, ci doar ca o baza de impozitare. La noi nu exista alte repere decat plafonul maximal de „incadrare”.

        Acum conteaza doar accesul populimii la bani ieftini din viitor. Daca maine PC ar da 100000 de euro esalonati pe 60 de ani astfel incat rata sa „vina” tot atat iar populimea sa se „califice”, cred ca am avea surprize mari.

    1. @marius
      Da, impozitul se plăteşte la valoarea din grilă, dacă preţul convenit de părţi e sub ea. Dar atenţie! Cumpărătorul nu are treabă cu impozitul, el cade în sarcina vânzătorului.

      Legat de noile grile… Eu am dat două exemple, din două zone diferite, care m-au interesat pe mine. Creşterea de 20-30% s-ar putea să nu fie valabilă în toate zonele din Bucureşti. O să ne lămurim după ce sunt publicate grilele pe site. Dacă se confirmă, atunci ar fi mai multe explicaţii posibile. Poate că sunt aşteptate scăderi zdravene ale preţului de pe piaţă în cursul anului şi atunci notarii încearcă să-şi protejeze onorariile. Poate că notarii s-au fript anul trecut, când, la vânzare, părţile declarau preţul real la valoarea din grilă (minimală) pentru a plăti onorariile cele mai mici şi cel mai mic impozit. Sau poate că e un cumul de factori, între care şi cei de mai sus. Aş fi curios totuşi să văd evoluţia valorilor din grilă şi pentru construcţiile noi, mai ales prin prisma zvonurilor despre Noua Casă…

      Repet, valorile din grilă sunt în continuare destul de mult sub preţul pieţei. Pentru un apartament din Aviaţiei, ca în exemplul meu, de 2 camere la etajul 1, confort 1, bloc din ’86, un proprietar mi-a cerut 68.000 euro anul trecut, în vară. Pe grila din 2013 apartamentul ăla e evaluat acum la 55.990, de la 39.780 euro. Chiar dacă au crescut valorile din grilă, contrar tendinţei preţurilor, ar fi un câştig pentru potenţialii cumpărători dacă cele două s-ar intersecta cândva în timpul anului.

      1. sarpe

        @TF

        Dupa cum pui intrebarea , imi permit un mic citat din expertiza pentru Suceava

        „Prezentul ghid a fost intocmit de un expert evaluator de
        proprietati imobiliare, atestat UNEAR(ANEVAR) – ing Hincu
        Luminita Laura, la solicitarea Camerei Notarilor Publici
        Suceava, cu scopul informarii si stabilirii pragului minim de
        pret la transferul drepturilor reale imobiliare.
        Valorile stabilite in prezentul ghid sunt valori minimale, totusi nu
        se exclude posibilitatea unor valori mai mici, data fiind diversitatea si
        unicitatea amplasamentelor, modul de intretinere si exploatare, precum
        si diferitele cazuri particulare din piata imobiliara”

        Daca Micai are date atat de exacte este notar public , si nu-ti trimite acest document pana nu apare si pe UNNPR.

      2. N-am susținut că am documentul. Cum am scris şi ieri, l-am consultat în variantă tipărită, pentru zonele care mă interesează, într-un birou notarial. Ceea ce vă sfătuiesc şi pe voi să faceţi, dacă nu mai aveţi răbdare până sunt afişate pe site.

      3. sarpe

        Am inteles , sa traiti !!!! … domnule dezvoltator/agent imobiliar/notar public.

        Va rog …. care este adresa acelui birou notarial. Luni ma duc si eu la acest notar sa consult documentul.

        Va multumesc anticipat pentru informare.

      4. Decât să faci speculaţii total irelevante cu privire la profesia mea, mai bine aștepți să se publice grilele și atunci o să poți verifica dacă dezinformez sau nu. E doar o chestiune de zile. Eu am adus o informație la prima mână, pe care o consider utilă, dar pe care, din păcate, nu puteți încă să o verificați. Luați-o ca un zvon, poftim.
        Am intrat pe blogul ăsta fiindcă nici eu nu sunt de acord cu plafonarea prețurilor din imobiliare prin praguri artificiale gen Prima Casă. Da, e un program social, dar doar dacă prin „social” înțelegi „ajutorarea băncilor”.
        Și eu îmi doresc un apartament, pe care o să-l iau când o să avem prețuri decente la imobilele din București. Până atunci, stau în chirie şi economisesc.
        Înțeleg perfect de ce sunteți suspicioși cu nou-veniții. Mișună tot felul de dubioși pe aici, iar media e plină de manipulări. Dar agresivitatea în limbaj nu se justifică în cazul ăsta. Am dat o informație. Așteptați s-o verificați.

      5. sarpe

        „…l-am consultat în variantă tipărită, pentru zonele care mă interesează, într-un birou notarial. Ceea ce vă sfătuiesc şi pe voi să faceţi,…” SAU ” Luați-o ca un zvon, poftim.”

        alba – neagra

        Adresa? … Adresa? …

      6. Poţi să faci cum am făcut şi eu. Intră frumușel în biroul notarial cel mai apropiat de tine și roagă un angajat să-ți spună la cât e evaluat imobilul pe care, chipurile, ai intenția să-l cumperi anul ăsta. Eventual, să-ți zică și onorariul și restul taxelor. La câtă foame de bani e prin notariate, sigur o să găsești oameni dispuşi să te ajute.
        Ai aici lista notarilor din Bucureşti, pe sectoare http://www.cnpb.ro/content/view/23/40/

    1. george

      un rahat de expertiza…
      la p.10 se citeaza dintr-un site bine -cunoscut noua…
      Conform statisticilor realizate de http://www.imobiliare.ro, cele mai
      ieftine apartamente din Timişoara sunt în zona bla-bla
      la zone zona Bucovian e 3 ,iar Lipova 2, ceea ce pt cunocatori in realitate e vice-versa..
      la p.75 sunt preturile al ap , inca sub cele de pe piata , cata o mai fi piata , dar pana la sf. anului s-ar putea sa fie depasite..
      nu stiu preturile de anul trecut dar astea mi se par mari
      nu poti cumpara sub acele preturi?

  5. shase

    am primit raspuns de la Ministerul finantelor cand le-am scris la dezbaterea publica cu privire la prima casa.

    iata ce mi-au scris (text recognition din pdf):

    MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE I
    Directia de comunicare, relatii publice,
    mass media ~i transparenta

    Nr. 320785/10.01.2013

    Stimate domnule ,

    in urma propunerii dumneavoastra Tnregistrata cu nr. 320785/2012, va comumcam
    punctul de vedere al Directiei Generale de Trezorerie ~i Datorie Publica din cadrul
    Ministerului Finant,e lor Publice:

    Derularea programului guvernamental ,Prima casa” se realizeaza in conformitate cu
    prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri in
    vederea implementarii programului „Prima casa”, cu modificarile ~i completarile
    ulterioare, aprobata prin Legea nr.368/2009, cu modificarile ~i completarile ulterioare ~i
    ale Hotararii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a
    programului „Prima casa” cu modificarile ~i completarile ulterioare.

    Caracterul social al Programului este reprezentat de interventia statului in procesul de
    garantare a Greditelor contractate de persoanele fizice pentru achizitia sau constructia
    de locuinte fiind destinat cu precadere persoanelor tinere cu varste cuprinse intre 26 ~i
    35 de ani, fapt demonstrat de numarul garantiilor acordate acestora, in proportie de
    peste 70% din totalul garantiilor date.

    Avand in vedere conditiile practicate de bancile comerciale pentru creditele ipotecare,
    greu accesibile majoritatii persoanelor fizice, programul ,Prima casa” raspunde- unei
    nevoi sociale, venind in sprijinul potentialilor beneficiari prin facilitarea achizitibnarii sau
    construirii unei locuinte, in conditiile garantarii de catre stat ~i finantatori a creditelor care vor fi contractate de persoanele fizice in acest scop.

    Finantarea garantata pentru locuintele prevazute Tn hotarare, reprezinta creditul acordat persoanelor fizice, exclusiv dobanzile ~i comisioanele bancare ~i alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit, care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mic sau egal cu 60.000 euro sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie a locuintei este mai mare de 60.000 euro.

    Este foarte important de mentionat faptul ca, garantiile pe care FNGCIMM este
    mandatat sa le acorde in numele ~i in contul statului pot fi accesate exclusiv de
    persoanele fizice eligibile ~i nu de finantatorii participanti in program, constructorii sau
    dezvoltatorii imobiliari.

    Beneficiarii pot achizitiona sau construi in cadrul programului urmatoarele tipuri de
    locuint,e :
    http://www.mfinante.J‘:!ov.ro ~- ~~~~;
    a) locuinte finalizate, destinate achizitionarii, inclusiv pe cele construite !?i date In
    exploatare prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL);
    b) locuinte nefinalizate, aflate In diverse faze de constructie, destinate
    achizitionarii dupa finalizare, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;
    ‘c) locuinte noi, destinate achizitionarii dupa finalizare, inclusiv pe cele construite
    prin programele derulate de ANL;
    d) locuinte viitoare, care urmeaza sa se construiasca de catre beneficiari
    individuali, inclusiv pe cele care se construiesc prin programele derulate de ANL;
    e) locuinte care urmeaza sa se construiasca prin asociatii fara personalitate
    juridica, eel putin unul dintre asociati fiind proprietarul terenului pe care urmeaza sa se
    construiasca locuintele.

    Preturile pe piata imobiliara a locuintelor achizitionate In cadrul acestui program se
    stabilesc pe baza principiului cererii !?i ofertei, iar potrivit art.6 lit. f) din Anexa nr.1 Ia
    H.G. nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima
    casa”, cu modificarile !?i completarile ulterioare, garantia „are valoare determinata, initial egala cu valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei mai putin avansul, fara a depa!?i 60.000 euro sau echivalentul In lei; raportul de evaluare va fi lntocmit de un evaluator autorizat, agreat de finantator”, In conditiile In care institutiile de credit nu sunt obligate sa constituie provizioane de rise pentru creditele acordate persoanelor fizice, costul total al finantarilor acordate In cadrul Programului „Prima casa” este mai scazut decat In cazul creditelor ipotecare.

    Astfel, aprobarea !?i punerea In aplicare a acestui program a creat un mecanism menit
    sa dinamizeze sectorul tranzactiilor pe piata imobiliara, pe de o parte, precum !?i
    activitatea de creditare pe de alta parte, lucru dovedit de numarul mare de garantii
    acordate de circa 80.000.

    1. Ex-Bancherul

      @ shase:

      aici ai cheia raspunsului :

      ”Derularea programului guvernamental ,Prima casa” se realizeaza in conformitate cu
      prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri in
      vederea implementarii programului “Prima casa” „… bla.. bla ..bla…. restul e bla-bla-bla.

      cand iti vine FMI pe cap ca sa protejeze interesele marilor banci ce au expunere pe Romania si baga shusta la Guvern (ala care era) sa bage Prima Casa ca sa nu crape bilantul bancilor (subevaluarea garantiilor) …. restul nu prea mai conteaza.
      s-au conectat parazitii la bugetul Romaniei pentru a-si proteja interesele bancare – asta inseamna Prima Casa.

      restul e poveste.

  6. Boogie

    Intr-adevar este foarte posibil sa ne agitam degeaba si „programul social” Prima Casa sa continue asa cum e.

    Cu ceva timp in urma am trimis si eu alaturi de alti oameni de pe aici, un mail la Ministerul de Finante vizavi de modificarea „programului”. Am primit si un raspuns, l-am forwardat catre Florin, poate il pune el pe blog, pe scurt mi se explica ce mult bine face programul si ca e un mare ajutor social. Florin, poti pune si textul emailului meu pentru a fi totul clar.

  7. lender

    @facius:
    BNR a satisfacut TOATE cererile ptr repo aproape tot anul 2012, mai putin in ultima parte cand s-a hotarat sa nu mai deprecieze leul.

    Nu sunt membru pe computergames forum, doar pe softpedia, unde intalnesc des oameni agresivi ca tine care nu stiu sa isi argumenteze opiniile.

    Daca te miri ca si „ex-bancherul” de ce se apreciaza leul, invata sa te uiti la politica monetara si vezi ca exporturile Romaniei au crescut de 4 ori in ultimul deceniu. Nici o alta tara din Europa nu a reusit asta.

    BNR va lasa leul sa se aprecieze, si zic cu raspundere „a lasa”, ptr ca nu trebuie sa se chinuie sa il aprecieze, avand scopul sa faca Romania sa plateasca datoriile externe mai usor(publice si private). Cand vor trece varfurile de plata, adica la sfarsitul lui 2014 cel mai probabil, va trece din nou la devalorizarea leului.

    Nu uita si ca avem o groaza de datorii private in euro, de pe piata imobiliara, luate la cursuri mici (uneori chiar 3.2 lei/euro) care trebuiesc platite cumva. Daca vrei salvarea acestor oameni, care au luat teapa cu bula imobiliara, este tot un leu apreciat.

    Dar fiecare intelege ce vrea din ce se intampla, americanii au o vorba care o repet eu ptr oameni cu care nu ma pot intelege: „let’s agree to disagree”.

    1. Ex-Bancherul

      @ lender:

      ”Daca te miri ca si “ex-bancherul” de ce se apreciaza leul,”

      eu m-as fi mirat acum cateva saptamani , acum nu ma mai mir.
      ideea e ca volumul de valuta care a iesit din bonduri reintra, doar ca la o viteza mult marita generand efecte de supracompensare pe leu (apreciere).

      dar fundamental nimic nu s-a schimbat in Romania.
      exporturile pe nov 2012 au spart tavanul pentru ca leul s-a dus la pamant atunci 9e un efect normal, de baza) – te rog sa te uiti la importuri pe nov 2012 si sa-mi zici daca e fericirea asa de mare cum se face ca s-au prabusit?
      raspuns: acelasi leu depreciat.

      stii care e problema pe importuri prabusite?
      increderea se reface mai greu pe intern decat apetenta cumparatorilor de exporturi romanesti „ieftinizate” de un leu mai slab (in nov 2012).

      urmareste ce zice Ponta azi in legatura cu termenele si volumele de plata ale datoriei guvernamentale.

      probabil ca si asta va genera un leu tare si peste 1-2-3-4-5 luni , nu? 🙂

      p.s. atata timp cat pe extern e o euforie de nu se poate pe burse, cuprul (indicator de baza pentru burse datorita importantei primordiale in industrie) creste in draci incercand sa sparga o rezistenta multianuala, si atata timp cat datele de import-export ale chinei pe decembrie 2012 au spart orice asteptari e normal sa se aprecieze leul….

      dar te intreb eu civilizat pe tine: ti se pare un factor asigurator sau unul de risc faptul ca noi ca economie suntem ATAT de deschisi la fluctuatii externe ale sentimentului investitorilor ? mie mi se pare un factor de risc.
      mi se pare ca suntem prea „deschisi” – avem datorii mari la parteneri externi si fluctuam in functie de date si sentiment externe …

      tie ti se pare ok?
      mie nu.
      aprecierea leului de acum e praf in ochi.
      consulta sentimentul pe ” junk bonds” (e pe extreme greed)adu-ti aminte care e ratingul Romaniei si apoi mai vorbim ….
      factorul pro-risc acum e aproape de maxime (la 82 in acest moment), gata sa sparga pragul 90-100 pe linkul de mai jos … si uita-te pe chartul din josul paginii ce s-a tot intamplat cand a intrat in banda 90-95 (fara sa atinga 100 niciodata) …. AC avea dreptate cu al lui 1490-1540 pe spx 500 ….

      cand oamenii zic ca urmeaza timpuri infloritoare si roze, atunci cauta-ti centura de siguranta si pune-ti-o !

      http://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

    2. facius

      „BNR a satisfacut TOATE cererile ptr repo aproape tot anul 2012, mai putin in ultima parte cand s-a hotarat sa nu mai deprecieze leul.”
      Da, pina prin iulie, prin operatiuni repo pe doar 7 zile, facand bancile sa imprumute Statul (de la 7 la 5,5-6) si facandu-i pe bancheri sa se certe aproape public cu Isarescu pentru ca nu poti cere domle bancilor sa faca planuri de afaceri in economia reala dandu-le bani pt…. 7 zile.
      Economia reala a vazut in schimb scumpirea creditului in lei. 8,8% credit in lei de casa… cat e prin Polonia/Cehia ? Dar pentru IMM-uri ?! Noi nici n-am inceput drumul spre normalitate 🙂 Totusi, Isarescu critica creditarea in valuta straina, singura cat de cat mai ieftina !

      Asa e, exporturile au crescut de x ori in ultimii… 10 ani 🙂 si de 34 ori de la Regulamentele Organice incoace.
      Totusi avem de x ani deficit comercial urias si in crestere (8,8 miliarde 2012)… nefinantat previzibil, de data asta, de NIMENI.
      In 2007-2008 era finantat aproape 100% de investitii directe si injectii indirecte + capsunari. De-asta piata dadea atunci euro la 3,6, daca pina si frizerii isi luau plazme.
      In plus, RO isi permitea atunci sa plateasca dobanzi cu 2 cifre pt. titlurile de stat, dublu cat inflatia ! Acum avem 6%… lichiditate gatuita bine de tot… cam 50% datorie publica din PIB (adica cam 100% tinand cont de dobanzile duble fata de tarile civilizate 🙂 … si culmea, 75% din ea este in lei, nu euro. Cum va fi platita ? Mai mult ca pina acum, prin rostogolire si tiparire de bani luati de la BNR via banci. Efect pe curs ?!

      Rezumand, pt. viitorul scurt (2013-2016) avem asa :
      – titluri de stat la cel mult 3-4% – gata cu navala baietilor destepti sa dea euro pe leu, cum se intampla chipurile acum 🙂
      – dob. ref. sub 3-4% (si leii vor ajunge poate si la IMMuri/PF.uri) – lei kklau pe piata
      – deficit comercial imposibil de oprit prin exporturi de Dacii (dupa ce in 2011 defuncta Nokia era pe… locul 1) si porumb :). Investitii straine – in ce sector ?
      – cresterea avutiei nationale prin crestere PIB – hmm, tu ce crezi ? Pe 2011 s-au jucat cu deflatorul si le-a iesit din pix 2,2%, dar cat poate s-o tina asa ?
      – pe domnii cu credite in Eur ii va ustura rau in zona inghinal-rectal, cam cum au patit cei cu CHF inainte. Doar ca ei sunt putini (in suma absoluta). Iar firmele se pot finanta in lei.
      Bafta lender:)

    3. lender

      In primul rand, REPO e vazut ca un instrument de QE temporar sau reversibil.
      In al doilea rand perioada scurta(o saptamana) a avut un scop. Cum ar fi fost ca BNR sa faca QE si cat vor bancile si pe ce perioada vor ?
      Ar mai fi putut Isarescu sa inverseze efectele la momentul potrivit ? Ei bine oricat s-ar fi chinuit cu dobanda de referinta nu ar fi putut sa aiba un control atat de bun. Dovada a acestui lucru este ca a durat putin ca lei ieftini sa dispara din piata.

      In ciuda la ce crezi tu despre deficitul comercial(exporturi – importuri) el este MULT mai mic decat in 2007 sau 2008. Si in valoarea absoluta si in procentaj din exporturi:


      Si culmea, este deja compensat cu banii care intra in tara(mai sunt si alte schimburi in balanta de plati decat balanta comerciala).

      Ce vrea sa spun este ca situatia comerciala este mult mai buna decat crezi, mai buna decat in 2007 sau 2008 cand aveam un curs mai mic. Nu uita de inceperea productiei la De’Longhi, de noua gama Dacia, de inceperea productiei la Ford cu Bmax.

      Nu te bloca in sintagme de genul „totul merge prost in Romania” pentru ca pierzi trenul schimbarii.

      Abia acum cursul nominal se imbunatateste, cursul real s-a imbunatatit de mai mult timp.

  8. Gibbone cel Aspru

    Ce haios…auzi notarii nu fac parte din Mafie…
    Poate nu din cea imobiliara, desi ma indoiesc, in rest sunt mafiotii mafiotilor. A se vedea cine dintre avocati si juristi poate ajunge notar.
    In rest, ramane sa cumpere bancile tot fondul imo. Cei care reusesc sa stranga un leu, trebuie sa-l dea numai pt ce merita.
    Pana la urma tot crapa cineva. Ori creditacii si nu mai pot fi stavilite executarile ori Dezvoltatorii cuu credite si bancile preiau totul. Cu fondurile actuale PC nu-i poti satisface pe toti.
    Despre FMI nu-mi fac sperante, sigur mai luam ceva credite daca ne sufocam.
    Prin 2002, cu sub 1an vechime, aveam cam 150$ , ca ing, la o firma medie. O gars de 40mp prin Tei costa vreo 7500$ = 50 salarii.
    Acum aceeasi firma medie plateste 330E (15 mil) unui debutant.
    O gars in Tei de 40mp costa 33.000E = 100 salarii.
    Simtim cu totii ca preturile actuale sunt duble fata de cat ar trebui sa fie. Buba va crapa pana la urma.

  9. george

    a venit bugetul…http://www.zf.ro/eveniment/proiectul-de-buget-pib-de-140-miliarde-euro-si-curs-valutar-4-5-lei-euro-10449973

    si desigur ..Guvernul arată astfel că România are o datorie de 34,7% din PIB, astfel că din cadrul UE doar trei ţări au o datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 de ţări au o datorie mai mare.

    La acestea se adaugă costuri totale de 14 miliarde euro pentru despăgubiri aferente imobilelor naţionalizate (8 miliarde euro), drepturi salariale restante pentru cadre didactice (770 milioane euro) şi alţi bugetari (1,4 miliarde euro) câştigate în instanţă, datorii ale autorităţilor locale (2,2 miliarde euro), datorii în sănătate (1 miliard euro), restituirea taxei auto (1 miliard euro).

    deci cu alte cuvinte DATORIA E CU ZECE LA SUTA MAI MARE:)))

    …bon la bugetari si proprietari guvernele Ro le vorda banii esalonat si devalorizati daca se poate…
    dar autoritatile locale si sanatate acolo FMI va cere plata , caci de multe ori cei care au de luat bani sunt banci sau firme straine….

    din linkul
    http://www.zf.ro/politica/ponta-in-discursul-despre-starea-natiunii-avem-oameni-in-birouri-care-castiga-de-cinci-ori-cat-un-medic-profesor-sau-politist-10449875
    se poate vedea ca in perioada 2008-1013 CLASA POLITICA a cheltuit cu 35 mld euro mai mult decat isi permitea Ro.
    ori pe pensii si salariile bugetarilor se duc mai putin de 50 la suta din cheltuieli…pe dobanzi si cotizatia la UE sub 10 la suta…

    ce rezulta? ca se fura desigur, dar si ca asa zisa economie de piata capitalista NU PRE EXISTA si e dependenta de stat…

    1. george

      Ziarul Financiar ne da si el ceva preturi…
      În cazul apartamentelor cu două camere, în Videle o locuinţă de 50 de metri pătraţi costă 14.400 de euro, iar în Sovata 53,71 metri pătraţi se vând cu 19.250 de euro. În Năvodari, două camere de 46 metri pătraţi sunt licitate de la preţul de 17.730 euro, în timp ce în Vatra Dornei 48 de metri pătraţi se vând la preţul de 20.400 de euro.
      parintii mei sunt dintr-un orasel care la revolutie avea 15000 loc, in 2002 13000 si acum oficial 10000, desi de facto sunt max 7000 de suflete acolo.
      1. CE MINTI LUMINATE AU PUTUT ACORDA CREDITE IN ACELE ASEZARI UMANE CIUDATE, CA ORASE NU SUNT,…DESIGUR BANCHERII ROMANI
      2. EXECUTARI PE BUNE IN ORASELE MARI SI IN ZONE BUNE AU FOST TOT AMANATE…DAR…
      CA ASA CEVA NU SE POT NUMI LOCUINTE
      EX.
      iN Bucureşti sunt la vânzare la preţuri reduse câteva zeci de apartamente cu două camere. Spre exemplu, un apartament de 35 de metri pătraţi, localizat în sectorul 5 (Şoseaua Sălaj) este scos pe piaţă la preţul de 21.570 euro, iar altul de 38 de metri pătraţi, în sectorul 4 (Aleea Dolina) costă 25.000 de euro…
      EU PROPUN SA FIE MUTATI BANCHERII CARE AU DAT CREDITE ACOLO SI SA LISE IA LA SCHIMB LOCUINTELE:)

  10. @ all

    Am si eu o nelamurire. Daca tot vin timpuri atat de roz, leul se apreciaza , bursele cresc aflam ca Romania va avea un an bun …etc atunci cum pana mea bancile fac tot ce pot ca sa scape de activele neperformante , cum de in retail au inceput sa restranga la maxim costurile si au o strategie de geo-marketing draconica , cum de se concediaza oameni in banking ( vezi bcr, millenium, raiffeisen etc )

    Hmm….vai domne ce ciudat 🙂 ce-o sa fie ce-o sa fie 🙂

    1. george

      pai ce sa fie…
      http://economie.hotnews.ro/stiri-finante-13983076-rusia-imrumuta-serbia-800-mil-dolari-negociaza-alt-credit-miliard.htm
      bun , cica sarbii isi modernizeaza caile ferate si cumpara locomotive rusesti…
      oricum mie mi se pare mai fair decat cazul irlandezilor OBLIGATI sa salveze banci private si care se imprumuta de la nemti cu 3,5 la suta si care nemti iau banii din piata cu 0 pana la max,1,5 la suta….si care nemti aveau banci cu expunere pe Irlanda
      same old story… unii lucreaza pentru altii …ai slabi pentru aia puternici (puterea inseamna resurse, inteligenta si multe altele ea nu vine din senin)…
      imobiliarele de la noi..o victima colaterala:)))cu tot cu aia care s-au grabit ca se terminau apartamentele…

    2. DANY

      S-au imbatat cu apa de revelion, euforia din ianuarie, vorbim in februarie cand apare hartia magica la avizierul din bloc!

    1. Ex-Bancherul

      @ shase:

      nu cred ca o sa il vezi acolo prea curand , dar cine stie? 🙂

      pe chartul daily eur-usd e adevarat ca euro-usd face higher-highs si higher lows de la jumatatea lui noiembrie incoace, dar le face pe RSI negativ (divergenta negativa – semn de slabiciune a trendului).

      dar daca te incalzeste cu ceva Goldman Sachs in dimineata asta si-a publicat anticiparea pe urmatoarele 3 luni pe euro-usd : 1.37 ..faza tare e ca intotdeauna au gresit in estimari pana acum 😀 (sau au manipulat cu buna-stiinta)

      sa vedem ….

      opinia si sfatul meu (il dau ca sfat pentru toti) : iesiti de pe dolar in perioada 18/22 feb 2013 – 4 martie 2013 – e probabil ca in acea perioada sa fie minimul pe burse (si probabil un maxim pentru dolar) dupa ce februarie ’13 o sa fie terenul de joaca al politicienilor americani in filmul de categorie C „fiscal cliff, partea a doua – taierea cheltuielilor” – „creasta fiscala se intoarce …. pe cealalta parte” 😀 …alegeti euro sau lei , dupa posibilitati, sau daca mai pastrati usd sa fie in proportie mica/foarte mica 25-10 %.

      daca nu o rezolva cu fiscal cliff part 2 si cu ridicarea / anularea limitei de indatorare in US niste nene rai numiti Fitch si Moody’s au amenintat ca fura USA boii de la bicicleta ratingului pe datorie guvernamentala 😀 … naspa pt burse si piete de capital…
      adica pierd AAA-ul.

      daca aveti chef de bursa stati cu nasul in aer ca lemurienii prin martie spre aprilie 2013 cu exit pe q4/2013 sau q1/2015. = asta cu bursa e o opinie , nu un sfat.
      acum nu e de cumparat, e de vandut (cei care aveti).

      1. @bankerini
        sper ca stii ca „sau au manipulat cu buna-stiinta” este adevarat. doar numai asa au ajuns stapanii lumii.
        adevarul este ca este foarte placut sa fii la ei in cladire pe WS. vorbesc de cum arata oamenii, de atmosfera, etc.
        sunt cu totul superiori oricarei institutii de pe WS.

      2. @bankerini
        cine o fii „niste nene rai numiti Fitch si Moody’s” astia ?
        niste cavaleri neprihaniti in toga alba calare pe cai albi luptand pt dreptate ?
        hai sa fim seriosi !
        unde au fost ei in 2007-2008 ?
        si ei isi joaca rolul in piesa.
        eu am avut treaba vreo 1.5 ani la D&B pe vremea cad ei erau stapanii lui Moody’s; mananca si ei o paine.

      3. Ex-Bancherul

        @ Avenirv:

        da… in ultimele zile ma bantuie o teorie… realitatea economica a ultimilor ani are un iz puternic de material sintetic, prefabricat, nu mai e naturala.

        toate problemele apar prea din senin, toate rezolvarile apar la fel de „din senin” totul seamana prea mult cu o drama antica greaca (in punctele de turnura ale actiunilor desfasurate in piesa de teatru) ….

        am o banuiala ca acest „nou normal” este o super-iluzie trasa peste ochii lumii fiind utilizati indicatori cheie, oameni cheie si institutii cheie.

        din cand in cand mai ies la iveala „mici” probleme care arata structura, scheletul arhitectilor noului normal .. mai un Libor manipulat, mai niste grupuri de lobby transpartinice americane , mai cateva intrebari legate de structura CDS-urilor nationale la care nu e raspuns nici acum …. media controlata de aceeasi oameni-arhitecti ai „noului real” … totul incepe sa semene cu o imensa cusca din ce in ce mai mica. 🙂

        de ce toate astea?
        „noul normal” e un nou „modus vivendi” – un nou mod de a vedea si trai viata ….

        micro-comunitatile aveau democratia (o cetate greaca nu trecea de 3500-5000 oameni), comunitatile medii ale evulu imediu si renasterii aveau senioratul si „dreptul celui puternic”, macro-comunitatile moderne au trebuit sa inventeze un bau-bau virtual (statul ca entitate) cu un set de sforicele de manevrat comunitatea (legile) …dar cu macro-comunitatile, cu ATAT de multi oameni la nivel mondial ce facem?

        trebuie sa inventam ceva.
        si am ales … FRICA.
        frica e un sentiment de baza ce duce la coeziunea macro-comunitatii umane mondiale intr-un mod transindividual cu efecte coezive social mult mai inalte decat …EXUBERANTA, FERICIREA.

        FRICA e inrudita cu dezindividualizarea – o stare mentala perfecta pentru „satul global” si globalizant de care se vorbea in anii ’90-2000 (si care e in curs de executie).

        Bine ati venit in lagarul spiritual „Terra” 🙂

        hai ca am luat-o rau pe aratura …dar intr-un sens constructiv 😀

        sa revenim la casutele noastre ….

        @ all :

        neamuleeeee, incepe sa se sparga conducta cu executariiiii la preturi decente 😀
        http://www.money.ro/2325-de-euro–pretul-unei-garsoniere-executata-silit_1237493.html

  11. radu

    Daca tot cred unii ca leul se va devaloriza masiv inseamna ca toti strainii care au intrat pe titluri de stat vor lua teapa ,nu?Hai sa fim seriosi ca astia nu sunt prosti.Daca o sa ia dobanda 6% pe an si le convine sa intre la titluri pe 3 ani insemna ca nu mizeaza pe o mare depreciere a leului poate un 5%-10% maxim.Sa nu uitam de titlurile pe 4 ani din 2009 cu 11% in lei .Asa e ca profitul e imens pt vremurile astea chiar si in euro calculat cu deprecierea de imensa de 3% in 4 ani?Ce se canta atunci?Prohodul leului ,desi randamentul pe 4 ani a fost comparabil sau peste orice moneda safe.BNR nu va renunta la diferentialul de dobanda pt a atrage capitaluri speculative asa ca nu vom vedea dobanzi sub 5% la lei prea curand .Salariile vor creste cu 5-6% pe an iar leul se va deprecia cu max 2-3% in cel mai rau caz.

    1. shase

      de ce sa ia teapa? obtin o dobanda bruta de 6% iar daca deprecierea e de 2% tot profit frumusel fac. 2% de la 4.38 tot 4.5 inseamna.

      nu cred ca lumea se asteapta la o depreciere masiva ci la una normala..gen 5%.. cam ca inflatia asa…

    1. Alexx

      @sydney
      Suna a propaganda comunista ce prezinta nenea acolo.
      De altfel, circula multe filme pe net cu el ca protagonist.

      1. Stii ideile principale pe care le sustine ca sa concluzionezi ca e propaganda comunista?

        Sunt cat se poate de impotiva comunismului, sunt liberal si mi se par foarte logice si de bun simt ideile lui. Aceleasi idei le gasesti si la positivemoney.org.

      2. Alexx

        @sydneyone
        Bill (parca asa il cheama) are o intelegere gresita a sistemului de rezerve fractionare. El spune ca daca RMO este 10%, atunci banca „creeaza” bani pe care nu ii are, 10 USD la 1. Iar daca RMO ar fi 0, atunci bancile ar crea bani „virtuali” la infinit.

        Nu functioneaza asa, SRF-ul merge altfel…
        Bancile se imprumuta INTRE ELE, fapt care face ca banii sa apara INREGISTRATI in doua sau mai multe pozitii, provocand confuzia multiplicarii.

        Adica:
        daca banca X are 100 USD, iar banca Y are nevoie de 80 USD, intr-un sistem cu RMO = 10%, atunci:
        X va imprumuta pe Y cu 80 USD si va mentine 8 USD ca rezerva.
        Y la randul ei poate imprumuta pe Z (alta banca), cu maximum 72 USD.

        S.a.m.d.

        ATENTIE !
        Banii nu se multiplica, ci doar inregistrarea lor contabila in bilanturile mai multor banci (pt X activ, pt Y pasiv, apoi pt Y activ si pt Z pasiv) da aceasta impresie.

      3. @Alexx

        Eu cred ca Bill are dreptate. Intre tine si Martin Wolf, ziaristul sef pe economie de la Financial Time, il cred pe el. Consulta lista asta ca sa vezi cati oameni contrazici cu ce spui:

        http://www.positivemoney.org/how-banks-create-money/proof-that-banks-create-money/

        Poti sa verifici si primul paragraf de pe wikipedia de la Fractional reserve banking.

        Este un fapt ca bancile comerciale creaza bani si consider ca oricine care vede cum functioneaza sistemul ajunge singur la concluzia asta.

      4. Alexx

        @sydney
        citeste referintele bibliografice din articolul wiki, si vei intelege ca NU creeaza NIMENI bani, decat bancile centrale.

        Expandarea masei monetare, la care probabil te gandesti, NU provine din „creare” de bani, cin din imprumuturi inter-banci.

        Asta este o prostie care se gaseste si pe softpedia.

        P.S.:
        ca sa intelegi repede despre ce e vorba, pt ca am pretentia ca pe tfals nu se gasesc oligofreni, iata urmatorul exemplu:

        Mimi ii imprumuta lui Titi 1000 euro la 5% dobanda/an.
        Titi foloseste banii de la Mimi ca sa il imprumute pe Riri cu 800 de euro, la 7%/an. Riri e si el un speculant, si imprumuta pe Fifi cu 600 euro, la 10%.

        INTREBARE:

        Cati bani se afla in sistem ?

      5. @Alexx

        Nu este FRB ce descrii. Daca toate imprumuturile sunt in cash, normal ca in sistem sunt doar cei 1000 euro initiali.

        Bancile insa folosesc bani electronici. Pentru fiecare 15 lei rezerve au voie sa imprumute 100 (in cazul Romaniei). Nu e nici un secret ca daca toata lumea isi cere banii cash de la banci (demand deposit, nu vorbesc de cei la termen) banca are probleme.

        M-am uitat la referintele bibliografice de pe wiki si sustin ce zic eu.

        Uita-te la exemplu pe care il dau acolo de balanta de plati. Uita-te cum „cash reserve ratio” este de 11.81%. Banca are in total ($201m+$2809m) cash+rezerve la banca centrala. Banii din conturile la vedere ale clientilor (nu cele la termen) sunt de $25482m, aproximativ de 10 ori mai mari. Asta este FRB.

      6. Alexx

        @sydney
        Nu exista diferenta intre banii de hartie si cei electronici.
        E o greseala foarte comuna.

        Tu daca ai bani pe card, ai impresia ca ai bani falsi… ?

      7. @Alexx

        Functional nu exista diferenta intre bani de hartie si cei electronici. Tehnic e o diferenta uriasa. Existenta banilor electronici permite bancilor sa faca FRB.

        Bani de hartie- creati de trezorerie- profitul se duce la stat (ne scuteste pe noi de taxe)
        Bani electronici- creati de bancile comerciale – profitul se duce in buzunarele unor particulari

        Scuze, dar mi se pare ca incerci sa schimbi subiectul discutiei si ignori argumentele principale pe care le-am adus. Pana la urma bancile creaza bani sau nu? (si te rog, raspunde-mi la argumente)

      8. Alexx

        @sydney
        care „argumente” ?
        notiuni prost intelese si aruncate intr-un documentar neo-comunist ?

        Tu esti constient ca daca bancile comerciale ar putea crea bani, nu ar mai da niciuna faliment ?

        Bani nu creeaza DECAT banca centrala.

        S. de rezerve fractionare poate functiona foarte bine si cu bani fizici: ei sunt plimbati cu masina si plasati de la o banca la alta, in conditiile mentinerii unor rezerve minime obligatorii.

      9. @Alexx

        „Tu esti constient ca daca bancile comerciale ar putea crea bani, nu ar mai da niciuna faliment ?”

        Asta arata inca o data ca tu esti cel care nu intelege FRB. Raspunsul scurt la intrebarea „de ce bancile pot da faliment desi creaza bani?” (intrebare justificata de altfel) este ca sunt mai multe banci care au de facut plati intre ele cu bani pe care intr-adevar ii creaza doar banca centrala. Banii electronici pe care ii folosim noi sunt insa creati de banci. Pentru raspunsul lung am nevoie de ceva mai mult spatiu. Poti sa verifici si aici:

        http://www.positivemoney.org/2012/07/if-banks-can-create-money-how-come-northern-rock-went-bust/

        Argumentele la care ma refer:

        1. Expica-mi ce inseamna procentul de 11.81% din exemplul de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_reserve_banking#Hypothetical_example_of_a_bank_balance_sheet_and_financial_ratios

        2. Explica-mi ce gresesc toti oamenii de aici:

        http://www.positivemoney.org/how-banks-create-money/proof-that-banks-create-money/

        Acolo sunt guvernatorul bancii Angliei, ziaristul sef pe economie de la Financial Time, multe documente oficiale ale bancilor etc.

        Daca eu sunt cel care greseste, spune-mi cum functioneaza exact sistemul si arata-mi dovezi.

Lasă un comentariu