Eugen Ionesco și Ministerul de Finanțe


Acum câțiva ani, bucureștenii au putut vedea la Teatrul Bulandra piesa marelui Eugen Ionesco – SCAUNELE.   Pentru cine nu a reușit să savureze replicile Oanei Pellea și ale lui Răzvan Vasilescu am să reproduc mai jos câteva.  Nu întâmplător, autorul acestei piese de teatru absurd a pus în scenă scaune atât pentru BANCHERI cât și pentru PROPRIETARI…

SEMIRAMIDA: Atunci, rămâne într-adevăr pe diseară? Măcar i-ai convocat pe toţi, toate personajele, toţi proprietarii şi toţi savanţii?

PUIUȚUL: Da, pe toţi proprietarii şi pe toţi savanţii.

SEMIRAMIDA: Şi bancherii?

PUIUȚUL: I-am convocat.

SEMIRAMIDA: Proletarii? funcţionarii? militarii? revoluţionarii? reacţionarii? psihiatrii şi psihopaţii lor?

PUIUȚUL: Da, toţi, toţi, toţi, la urma urmelor, cu toţii sunt savanţi sau proprietari.

Nu voi reproduce aici și mesajul pe care bătrânelul lui Ionesco îl are de transmis publicului larg… Nici n-aș putea dealtfel, după cum bine știți pentru că el nu există. Îl voi lăsa pe domnul DIRECTOR  al DIRECȚIEI de COMUNICARE, RELAȚII PUBLICE MASS-MEDIA și TRANSPARENȚĂ  din cadrul MINISTERULUI FINANȚELOR PUBLICE  să o facă pentru mine.   Funcția pe care tocmai am reprodus-o mai sus mă duce cu gândul la altă piesă a lui Ionesco ( Lecția ) unde se vorbește despre un doctorat supra-total…

La finele lunii decembrie 2012, odată cu anunțarea alocării unui nou plafon de garanții de 200 de milioane de euro în favoarea bancherilor pentru Programul Prima Casă,  mulți dintre prietenii blogului Tavanul Fals și-au exprimat INDIGNAREA  vis-a-vis de această golănie care nu se mai termină.  Am trimis la rândul meu a 13998-a adresă către Ministerul Finanțelor Publice dar déjà numele meu se află pe LISTA  NEAGRĂ a INSTITUȚIILOR din ROMÂNIA și nu mai primesc nimic…   Eu sunt psihopatul modern al lui Ionesco, psihopatul cu blog care joacă rolul motanului din fabula de mai jos…  

 

Printre petiționari s-a numărat și domnul Bogdan Irimia care a avut șansa unică în viață de a fi luminat de către directorul Cristian Marin printr-un răspuns care conține 90 % copy-paste din OUG 60/2009 respectiv HG 717/2009 și 10 % minciuni și inepții demne de piesa de teatru amintită mai sus.

Acesta este mail-ul cât se poate de OBIECTIV trimis de domnul Bogdan Irimia :

În atenția :   Ministerului Finanțelor Publice

Având ca obiect :   „Proiect Hotarare pentru completarea art.3 din anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă” – publicat în data de 13.12.2012

Tin sa mentionez ca NU sunt de acord cu alocarea unui nou plafon de garantii pentru programul prima casa si va cer oprirea definitiva a acestui program care nu ajuta tinerii. Motivele sunt expuse mai jos.

1) Plafonul de 60.000 EUR: a. este mult prea mare raportat la realitatea economica romaneasca b. este enorm daca este comparat cu venitul mediu al romanului, cu siguranta locurilor de munca si chiar cu numarul redus al acestora. c. a facut ca toate preturile imobilelor vechi sa se alinieze in jurul aceste valori, ducand la supraevaluarea multora dintre ele, facandu-le neatractive pentru clientii care nu sunt dispusi sa plateasca asemenea sume pentru case/apartamente mai vechi de 30-40 de ani d. fiind aplicat si locuintelor vechi, a facut ca locuintele noi sa nu fie atractive si astfel nu s-au stimulat constructiile care ar fi creat locuri de munca

2) Programul prima casa nu este un ajutor social ci un ajutor acordat bancilor, deoarece prin intermediul plafonului (60.0000 EUR) mult prea ridicat: a. mentine preturile imobilelor la valori mari (si nereale) pentru ca nu cumva sa se devalorizeze garantiile bancilor (sub forma de imobile) si astfel, in caz de neplata a creditelor, acestea sa nu-si poata recupera intreg prejudiciul b. bancile pot da in continuare credite pe 20-30 de ani, asigurandu-si clienti (sclavi) pentru multa vreme de aici incolo, insa cu un risc real ca pe termen lung acestia sa nu-si mai poata plati creditele (datorita crizei economice tot mai acute) si astfel ca statul roman sa fie nevoit sa plateasca in locul lor. c. nu se respecta raportul de 1/1 dintre valoarea metrului patrat si salariul mediu net pe economie d. nu se respecta principiul care spune ca o locuinta trebuie sa coste cat 100 de chirii

3) Limitarea avansul la doar 5% permite accesul la credite unor oameni care nu-si permit sa economiseasca. Un avans mare este o garantie ca clientul poate economisi si isi poate plati rata in cazul in care nu mai are un loc de munca sau daca i se taie din salariu (vezi reducerea salariilor bugetarilor). Un avans mic inseamna risc de neplata si prin urmare statului trebuie sa intervina sa plateasca in locul creditatului. Daca totusi nu se poate opri acest program, atunci: – limitati programul doar la locuintele noi pentru a se crea noi locuri de munca in constructii
– aplicati o limita mai mica de 60.000 EUR si care sa fie exprimata in RON

Cu respect,

Bogdan Irimia

Iată răspunsul manipualtorului ordinar plătit din banii noștri cu o leafă de peste 5.000 RON / lună:

Raspuns MFP

Salariu Marin Cristian

Domnule Cristian Marin,

Am observat că nu vreți să răspundeți punctual unei expuneri cât se poate de clare venite din partea unui tânăr care a reușit să sintetizeze caracterul de speculă ordinară al programului Prima Casă.  Am să o fac eu punctual și cu un limbaj adecvat șmecheriei infecte de care dați dovadă ocolind subiectul.  Nu e vina mea că probabil vi s-a dictat acest răspuns ambiguu demn de Eugen Ionesco.  Atâta timp cât nota de plată e semnată de dumneavoastră, v-ați asumat în întregime porția de căcat pe care ați mâncat-o la comanda Mafiei Politico-bancar-Imobiliare.

Maestre, n-a existat, nu există și nu va exista niciodată vreo umbră de ”caracter social” în acest INTERVENȚIONISM ORDINAR al statului în piața imobiliară…   Dobânda ușor diminuată și avansul de 5 % reprezintă doar elementele prin care bancherii și-au asigurat prostănaci GARANTAȚI de stat pe următorii 30 de ani.

Creditele imobiliare sunt GREU ACCESIBILE din cauza pretențiilor uriașe generate în anii de BOOM și actualmente chiar de plafonul artificial al acestui program care a oprit scăderea prețurilor până la întâlnirea cu puterea REALĂ de cumpărare.   Avansul de 5 % (împrumutat și el de la alte bănci sau de la rude) nu reprezintă o garanție că naivul va fi solvabil pe viitor.  Cele aproximativ 3.000 de întârzieri la plata ratelor Prima Casă ne arată cât se poate de clar MINCIUNA din spatele acestui program.  Numărul mic de garanții executate nu mai este pentru nimeni un mister…  Nu există cumpărători !!!   Poate ar trebui un program de achiziție a locuințelor executate tot cu avans de 5 %…  Mai gândiți-vă !!!

” Este foarte important de menționat faptul că garanțiile pe care FNGCIMM este mandatat să le acorde în numele și în contul statului pot fi accesate exclusiv de persoanele fizice eligibile și nu de finanțatorii participanți în program, constructorii sau dezvoltatorii imobiliari.”

   Domnule Cristian Marin,  ”beneficiarul” creditului Prima casă nu accesează nicio GARANȚIE. Nu mai prostiți oamenii cu acest termen POMPOS care induce în eroare.  Din punct de vedere semantic și economic, garanția nu are nicio legătură cu finanțarea. Chiar nu știți asta în calitate de director de comunicare sau o faceți pe prostul ? Plafonul de garanții este acordat instituțiilor de credit pentru a le acoperi acestora riscul. (la început 100 % iar mai apoi, în cea de-a 4-a fază a programului 50 %). Vita care depune dosarul obține o finanțare și nu o garanție !!! Dacă aceasta nu mai rambursează creditul obţinut prin programul „Prima casă”, intră în aplicare etapele de executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală, executarea fiind făcută de către ANAF. Banca va primi despăgubirea proporţional cu procentul de garantare.

Pe site-ul Guvernului României scrie clar:

De la începutul Programului Prima Casă şi până la data de 31.12.2012 au fost emise în total 81.116 garanţii pentru finanțări accesate în valoare de peste 3.179 milioane euro.

Concret, banca acordă împrumuturi pe riscul statului asigurându-și un profit frumușel fără dureri de cap.  Vita nu are decât o singură GARANȚIE – aceea că va trage la jugul băncii timp de 30 de ani…

Terminologia asta greoaie care vă ajută să prostiți naivi nu poate fi universal valabilă… mai suntem și noi pe aici – scepticii de serviciu ai acestei lumi în declin.

Numărul mare de garanții credite acordate de circa 80.000” nu reprezintă nici pe departe un model de succes economic ci demonstrează că poporul ăsta de imbecili nu va va reuși probabil niciodată să facă diferența dintre BINE și RĂU.  Trântorii numiți politic de la FNGCIMM care au încasat milioane de euro din comisioanele vitelor Prima casă, bancherii, agenții imobiliari, dezvoltatorii s-au bucurat de acest cadou nesperat din partea STATULUI, știu.  Dar noi, contribuabilii, vom suporta în anii ce urmează nota de plată a unui program unic în lume care duce economia de piață pe culmile… teatrului absurd.

” Prețurile pe piața imobiliară a locuințelor achiziționate în cadrul acestui program se stabilesc pe baza principiului cererii și ofertei…”

Care cerere și ofertă, mă nesimțitule ???   Toate anunțurile publicate de scursurile societății – agenții imobiliari se învârt în jurul plafonului oficial Prima Casă de 60.000 EUR.

”Costul total al finanțărilor acordate în cadrul Programului Prima Casă este mai scăzut decât în cazul creditelor ipotecare…”  

”Puiuț”,  (dă-mi voie să mă adresez din postura Semiramidei) dacă mâine Prima Casă ar dispărea, cotețele ar ajunge în maxim 2 luni de zile la 500 EUR / m.p.

Pentru un credit de 57.000 EUR luat acum prin Prima Casă, vita va plăti băncii în 30 de ani 102.861 EUR  +  comisioanele FNGCIMM

 Prima Casă

Pentru aceeași locuință, după ce PC nu va mai exista, cel care va accesa spre exemplu creditul ipotecar de la Raiffeisen Bank cu marja de 5,4 % p.a.  va plăti în 30 de ani de zile numai 50.666 EUR după ce va strânge timp de un an avansul de 20 % adică 6.000 EUR. 

 Raiffeisen20%avans

Cum e cu costurile, domnule Marin Cristian ???  E mai bine cu Prima Casă ???

E adevărat, argumentul cu cele 80.000 de vite este irefutabil în ceea ce privește succesul dar nu ECONOMIC.  Este vorba de succesul escrocului care are la dispoziție în România toate pârghiile de manipulare în masă pentru a-l face pe imbecil să creadă că menirea sa este să-i dea lui tot ce are, chiar și viitorul.  Rețeta nu e de ieri, de azi. Fie că vorbim despre FNI, Caritas, Bancorex, SAFI sau de Prima Casă,  ingredientul principal este ÎNDOBITOCIREA.

Un credit întins pe 30 de ani  îi înlesnește creștinului ortodox accesul spre … eternitate.  Grija ratei nu-l mai lasă să cadă în păcatul desfrâului într-un eventual concediu costisitor și absolut inutil ce l-ar putea arunca în cazanul cu smoală –lista neagră a biroului de credite…   Între două racle cu moaște și o coadă la aghiasmă îi mai rămâne dreptului credincios puțin timp pentru a medita la relația dintre el și bancă.  Avea dreptate domnul Radu Grațian Ghețea care spunea anul trecut că românii nu înțeleg prea bine principiul de funcționare al instituțiilor de credit…

Tatăl nostru care ești în bancă …

Reclame

Posted on 11 Ianuarie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 534 comentarii.

 1. a urmarit cineva zona tineretului ? Acum 1 an jumatate si-au niste amici 3 camere cu 88k. Pe la cat mai sunt acum ?
  Tks

 2. La cum se urzica, Alex e sigur femeie sau poponar.
  Foarte tare cum de fiecare data, Florin & gashca veche ii miroase de la un kilometru.
  Poponar de Premier! NU-i cu aluzie Costele…. 🙂 Ala saracu e spart la ouale lui ce le numara prin senat.
  ….”si acum, omoara-ma” :)))))))

  • Omul e reabilitat, a scris o lucrare in detentie.
   Bine, eu produc cate una pe luna si ma gandesc ca am dreptul la… cateva crime.

   • Pai poti sa incepi cu Ponta, Antonescu si termini cu Basescu. Oridinea nu conteaza. Sunt sigur ca multa lume ti-ar fi recunoscatoare. 🙂

   • Basescu va muri de oftică.

    Ponta face numa’ bine… cât o ține. Când n-o mai ține… trec pe dolar. 🙂

    Antonescu… da… asta da țintă. În afară de vacile lui băsescu, cine mi-ar mai fi… recunoscător? Boul Kobe? 😀

 3. Alex,
  daca te facem geniu , tu o sa crezi

 4. Gibbone cel Aspru

  Sa ne reamintim crimele trecutului si sa ne intristam pentru fostii fericiti:
  Octombrie 2007:
  @Linie = DRUMUL Taberei – Moghioroº, 70 mp, 1/D, g+f+p+t, instalaþii sanitare + electrice noi, loc parcare, 124.000 €. 425.43.63; http://www.activimob.ro; id44041 (KM10)
  Expertii de la activimob inca exista si dau in continuare sfaturi si consultatii imobiliare.

  • @ Gibbone:

   sa le fie tarana usoara si noptile dormite celor ce au cumparat la acest nivel.

   propun ca bancile sa isi faca un fond de rezerva din care sa cumpere diazepam …. vine clientul sa plateasca rata la creditul de peste 100.000 euro? pac! la chitanta un mic diazepam strecurat de casiera bancii …..macar un minim gest umanitar ca acesta ar putea sa faca bancile.

  • pentru asta gunoaiele bancare trebuie arse pe rug.

 5. @ AC:

  daca tinta ta era 1490-1540 sa inteleg ca nu vezi spx 500 peste 1540? cu qe 3 pe post de proptea?

 6. Tare de tot; felicitari! Pacat ca „mulgerea dobitoacelor” de ultimul banut e bine pusa in scena, avandu-i ca spectatori aplaudaci pe insasi vitele manate la taiere, care, ori din cauza saraciei, ori a prostiei, nici macar nu-si dau seama ca devin sclavi pe viata pentru un…cotet! http://mariomotanu.blogspot.ro/2012/12/pretul-real-al-caselor-in-romania.html

  • @ nepacalita, all:

   opinia mea e ca situatia se impute tare ….

   primul semnal de avertizare pe pietele de capital si pe monede va veni in jur de 7 sau 8 februarie 2013. Nu zic mai multe sa nu stric surpriza. (ar fi pacat, nu-i asa?)

   al doilea semnal definitoriu va veni in perioada aprilie-mai 2013.

   2013-2014 vor fi niste ani interesanti din toate punctele de vedere …si national si mai ales international.
   cand toti behaie ce misto e (de la hollande pana la merkel si pana la taratoarele adunate acum la Davos-Elvetia) atunci sa va umble mainile dupa centurile de siguranta ….

 7. am o locuinta prin programul „prima casa ” la care a trecut 1an si vreau sa vand ,am gasit client care se incadreaza tot la programul „prima casa ” si este la aceeasi banca ca mine. cum se face adresa catre FNGCIMM. pentru predarea locuintei altui beneficiar fiind termenul mai mic de 5 ani decat scrie in contract? va rog ,ajutati-ma! multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: