Prima, noua și ultima casă


În ultimele 24 de ore, promisiunile din programul de guvernare al USL mai precis modificările referitoare la ”PRIMA CASĂ” au stârnit multe reacții.  În general reacții pozitive pentru că nu a ieșit încă la rampă escrocul RADU  GRAȚIAN  GHEȚEA, președintele Asociației Române a Băncilor. Deocamdată lucrează în culise și caută soluții de combatere…   Ultima dată s-a cam fript cu documentul care a juns în presă, document prin care susținea că românii nu au o percepție corectă asupra sistemului bancar…  Acum își caută cuvintele cu atenție; încă nu le-a găsit pe cele potrivite pentru a-și exprima dezacordul.  Oricum, cred că nici nu ia în serios acest document…

În cele 130 de pagini de promisiuni USL  pentru care politicienii ar avea nevoie de vreo 10 mandate consecutive, apar și următoarele paragrafe:  

 TINERET ȘI SPORT

 • Conform statisticilor, familiile tinere nu au posibilitatea de a-si procura propria casa. Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care tinerii ne pleaca din tara.
 • Pretul de achizitie al locuintelor pentru tineri va fi mult diminuat. Prin implicarea autoritatilor locale (primarie, consiliul judetean) si a guvernului se va ajunge  la diminuarea substantiala a pretului locuintelor. 

IMM ŞI MEDIU DE AFACERI

 • Proiectul Prima Casa va fi transformat in proiectul Noua Casa, adresat doar pentru achizitionarea de locuinte noi

 document-2012-12-20-13853430-0-program-guvernare-2013-2016

Vă invit să parcurgeți întregul plan de guvernare ca să înțelegeți mai bine de ce Terente Regele Băncilor (mai nou cu înclinații zoofile) ignoră documentul. Am auzit ”pe surse” că își face rezerve considerabile de VIAGRA pentru vitele care se vor înghesui de acum să mai apuce un credit garantat.  Nu de alta dar plafonul de 200 milioane se termină și nu vor mai putea achiziționa  relicve cu 60.000 EUR… 

Din cele 80.000 de vite pe care bancherii le-au înjugat pe 30 de ani cu garanții de stat, mai bine de 70.000 s-au orientat către un staul vechi.  Vă imaginați cum vor mugi toate în cor când vor vedea că trebuie să plătească 120.000 EUR în 30 de ani pentru ceva ce nu mai valorează nici 30.000 ???  

Valoarea mea, valoarea mea / Ce-ai făcut, Ponta, cu ea ??? 

Bine, asta dacă nu cumva domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței nu se va pronunța iar ca în 2010 când l-a informat pe BOC că achiziţia exclusivă de locuinţe noi prin Prima Casă  ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei.   Dumnealui se referea la DEZVOLTATORI ca ”parte a pieței” iar cealaltă parte care rămânea descoperită era alcătuită din … BANCHERI.   La vremea respectivă, Chirițoiu avea acoperire mare pe imobiliare…  acoperire cu împrumut luat în… 2007 și 2008. Când ai de rambursat mai bine de jumătate de milion de euro te faci frate cu dracu’ până treci puntea, nu ??? 

Imobilele domnului Chirițoiu:

 Imobile Chirițoiu CC

 

 Împrumuturile domnului Chirițoiu:

Credite Chirițoiu CC

Poate că atunci când încasezi anual 10.000 EUR numai din chirie nu prea vrei să cadă piața imobiliară…

Chirii Chirițoiu CC

Mă întreb cu câte procente s-o fi modificat dobânda domnului președinte al Consiliului Concurenței după ce le-a asigurat bancherilor ”concurența loială”.  Asemănarea cu Grigore Vasiliu Birlic nu este deloc întâmplătoare. Parcă îl văd în ”Două loturi” dar nu cele la care se referea Caragiale ci loturi de pământ…  Dramă în două acte – euro și franci elvețieni !!! 

Legea Concurenței nr. 21/1996, modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 121/2003 spune așa:

„Consiliul Concurentei are drept scop protejarea si stimularea concurentei pentru asigurarea unui mediu concurential normal , in vederea promovarii intereselor consumatorilor.”

Domnule Chirițoiu, programul Prima Casă a fost prezentat ca fiind un AJUTOR DE STAT pentru tineri, ei fiind CONSUMATORII…  Plafonul de 60.000 EUR a menținut toate apartamentele în jurul acestei valori abracadabrante pentru salariul mediu din România.  Cărui CONSUMATOR i-ați protejat interesele, domnule NESIMȚIT  CHIRIȚOIU ???  Vă asigur că cetățenii s-ar fi bucurat dacă ar fi existat locuințe vechi la jumătate de preț NEGARANTATE.  Nu le-ar fi păsat câtuși de puțin de ”concurența” dintre bănci și dezvoltatori…  

În cazul renunțării la garanții pt imobile vechi, mizeriile de la  ANEVAR conduse în mod oficial de bancherul MARIAN PETRE va trebui să justifice scăderea drastică a prețurilor.  Sunt curios cum vor explica vitelor pe care le-au păcălit că singura procedură  de evaluare a fost în ultimii trei ani METODA  PRIMA  CASĂ.  

Cât despre PROSTITUATUL  Adrian Erimescu de la IMOBILIARE  PUNCT  RO, ce va face în condițiile în care nu va mai primi bani de la bancheri ca să mențină ”indicele” la 1.000 EUR / m.p. ???   Își va concedia trepădușii, va închide prăvălia și va practica probabil cea mai veche meserie pe alte segmente de economie…   Să sperăm că Gigi Becali va fi înduplecat de colegii parlamentari să accepte legalizarea prostituției. Unii concetățeni pur și simplu nu știu să facă altceva… 

 Sunt câteva miliarde de euro în joc și câteva mii de trântori (de la agenții imobiliari și până la bancherii cu salarii de zeci de mii de euro) care se vor da cu curu’ de pereți ca să mențină specula imobiliară.  Pentru ei nu are nicio relevanță faptul că nu mai sunt vite calificabile la 60, 50 sau 40 mii de euro.  Ei vor ca minciuna să meargă mai departe…   

În mod DIRECT, deprecierea locuințelor vechi va afecta și proiectele noi. Diferența de preț va fi foarte mare și unii vor opta pentru alt credit decât PC prin care vor achiziționa un coteț comunist la jumătate din valorile afișate astăzi de scursurile societății – agenții imobiliari … Vor ințelege că un avans mai mare înseamnă un preț mai mic și vor înțelege deasemenea că GARANȚIA STATULUI nu a făcut altceva decât să protejeze Mafia Bancar-Imobiliară.  În același timp, oamenii echilibrați care au strâns bani și au așteptat epuizarea vitelor calificabile la jug vor putea să cumpere case la valoarea REALA de piață care nu este dată decât de PUTEREA DE CUMPĂRARE. 

Problema este, prieteni, că de la ”Plan de Guvernare” și până la punerea în practică distanța poate fi ca de la cer la pământ… Într-o țara plină de escroci, problemele apar atunci când normalitatea scoate puțin capul la suprafață…  Cert este că nici n-a ajuns OFICIAL la guvernare și caracatița USL nu reușește să-și împartă tentaculele…  Să nu uităm că minunea PSD+PDL nu a ținut nici un an de zile…  De ce ar avea mai multe șanse PSD+PNL ?  Ura vis-a-vis de Băsescu este doar un liant aparent…   Eu cred că broasca e PSD iar scorpionul al cărui instinct va învinge rațiunea e PNL.  Rămâne de văzut când se va împlini eterna fabulă…  Morala o știți.  Cât despre morala acestui articol e și mai simplă – nu așteptați ca NORMALITATEA să vină de la politicienii băgați până la gât în afaceri imobiliare…  Ea va veni numai ca o consecință DIRECTĂ a pauperizării tot mai accentuate a populației și a statului care e deja dator vândut.  Cu ce să mai garanteze ??? 

Nu vine azi sfârșitul lumii dar trebuie fim conștienți în fiecare zi că distanța de la prima casă la ultima casă poate fi foarte scurtă. Cred că e mai bine să o măsurăm în ani, nu în rate…  Deschideți ochii, oameni buni !!!  Șeful Consiliului Concurenței are toată averea exprimată în case și terenuri, președintele evaluatorilor imobiliari este BANCHER,  acționarul majoritar al portalului imobiliar care face ”indici” este o societate care deține BĂNCI și active imobiliare de sute de milioane de euro, vicepreședintele celui mai mare partid politic din românia aflat la putere a dezvoltat mii de apartamente pe persoană fizică, fiica președintelui României este notar agreat pentru Prima Casă de către una din marile instituții de credit…   Nimic nu e ceea ce pare a fi  🙂 

 

Reclame

Posted on 21 Decembrie 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 309 comentarii.

 1. BNR a imprumutat 13 banci cu 4 miliarde de lei. Cererea a fost de peste patru ori mai ridicata

  http://ro.stiri.yahoo.com/bnr-imprumutat-13-banci-cu-4-miliarde-lei-134347949–finance.html

  Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

  Saptamana trecuta, pe 24 decembrie, 17 banci au apelat la acest tip de imprumuturi. Atunci cererea cererea a fost de peste sase ori mai mare, de 25,82 miliarde lei.

 2. http://www.titirez.ro/stiri-imobiliare/prima-casa-doar-pentru-locuinte-noi-va-reusi-ponta-unde-a-esuat-boc-825

  atentie la ultima fraza, apar cuvinte ca diminuare subtantiala si preturi.In alta ordine de idee ce stiti de creditare ron vs eur, ca am gasit o gramada de anunturi cu preturi in ron(era sa dau dracului in infarct de sume ca 115k si 90k, pe urma vazusem ca sunt in ron).

  • stirea e destul de veche…

   inca nu stiu detaliile concrete… ale acestui program.

   E posibil ca o parte din pretul imobilelor sa fie suportat de catre primarii, astfel incat tinerii sa plateasca mult mai putin…

   Daca va fi asa, nu va fi decat o alta forma de a socializa pierderile sistemului bancar…

   Sper ca nu se va aplica asa.

 3. Ce gunoi de stire:

  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/reportaj-cu-camera-ascunsa-cum-se-obtine-subevaluarea-unei-locuinte-cumparate-cu-credit.html

  Cica „Cei care intocmesc rapoarte de evaluare care contin informatii false, partinitoare, sau care omit cu intentie date relevante pentru stabilirea unei valori corecte risca suspendarea pe o perioada de 12 luni sau chiar retragerea dreptului de a profesa.”

  Pai si Boc care a evaluat prima casa la 60.000 ce risca?
  Cica „subevaluare” hahaha :))

 4. are idee cineva de ce inca se apreciaza RON-ul?

  • @ shase cg:

   din cauza aparentei rezolvari a „fiscal cliff”
   de fapt au rezolvat doar partea de taxare pentru cei ce au venituri anuale de peste 400k usd.
   pe partea de taieri de cheltuieli mai au de discutat baietii cam pana in februarie/martie – dar momentan pietele vesele ignora complet asta.

   aaa…si mai e si minunata discutie cu „debt ceiling” – limita de indatorare care trebuie (iar) ridicata pentru ca a fost atinsa in 31 dec 2012 si pe baza unor manevre contabile a fost „impinsa” de nea Geithner pana pe la mijlocul/sfarsitul lui februarie…

   credeati ca circul s-a terminat?

   niet! …momentan e un relief rally (cam imprudent si nebunesc zic eu – pe spx 500 de exemplu e targetata zona 1472-1520) …. cand reincep discutiile cu debt ceiling (plafonuld e indatorare aprobat de congresul US ) si cu „spending cuts” pe bugetul SUA sa vedeti ce shortari beton urmeaza ..si nu mai e nici un „raliu de Craciun” care sa salvez atmosfera pe burse. …. sa reamintesc ca pe partea de retail s-a atins varful in octombrie /noiembrie 2012 pe partea de incredere a consumatorilor ? 🙂 ?

   da, o sa vedem bursele mai sus si dolarul mai jos … dar cand o incepe marfarul caderilor pe burse, atunci sa va tineti baieti 🙂

   momentan totul e roz si stralucitor 🙂 poate pana vineri , poate pana saptamana viitoare …. pana cand primul politican american va „trage” primul foc pe terenul de bataie al taierilor de cheltuieli si al „debt ceiling”

   eu pe spx 500 nu shortez de acum, ar fi o nebunie iar long nu intru pentru ca m-as lasa la indemana vreunui politician nebun care ar darama piata cu vreo declaratie de prost gust care sa strice piata 🙂 ..asa ca astept ca panterele negre la cotitura sa dea prima petarda vreun politician american ca sa incep acumularea de shorturi pe spx 500 dupa aceea incepe nebunia ….. ca la metrou : ” urmeaza 1175-1260 puncte pe spx 500 cu peronul prin podea , in jos ” 😀

   …piata asta e in curs de „rotunjire” inainte sa pocneasca glorios 🙂

   • EX, am o intrebare. E adevarat ca daca bursele scad, dolarul se apreciaza? Va mai fi in acest caz valabil?

   • @ Octavia:

    in general aceasta e o corelatie valabila.
    cu o singura exceptie : daca in urma trenarii discutiilor legate de finalizarea totalitatii discutiilor fiscal cliff-ului (si partea de cheltuieli , nu doar de venituri prin taxe organizata) si de ajustarea limitei de indatorare a SUA ajungem prin februarie , martie 2013 cu discutiile (cum se pare ca se va intampla) in acest caz bursele americane vor cadea in mod corelat cu dolarul .

    Acest fapt e asigurat ca se va intampla daca inca o agentie de rating (alaturi de s and p in august 2011) retrogradeaza SUA de la nivelul de AAA.
    Mentionez ca celelalte doua agentii mari de rating Fitch si Moody’s au AAA pentru datoria americana dar toate 3 (deci inclusiv s and p cu ratingul sau pentru SUA AA+) au outlook negativ pentru SUA.

    Atat Fitch cat si moody’s au avertizat ca daca discutiile treneaza mult dincolo de ianuarie 2013 de o maniera care sa inceapa sa impacteze datele fundamentale (consum, indici manufacturieri/servicii, somaj, salarii) atunci va aparea inca o retrogradare cel putin.

    Pentru a intelege in mod corelat situatia momentul downgrade-ului SUA de catre s and p in august 2011 a corespuns cu o migrare masiva in chf (din usd si euro) fapt care i-a determinat pe amicii de la SNB (banca nationala a elvetiei) sa introduca binecunoscutul prag de 1,20 minim pentru euro-chf. Eu nu as mai miza acum pe chf in masura in care SNB e determinat sa apere 1,20 si intentioneza chiar sa urce acest prag la 1,25 sau 1,30.

    Nu am nici cea mai vaga idee pe ce as miza. Adica pot creea scenarii posibile dar nici o alta moneda nu e o alternativa reala si viabila pe timp mediu/lung. De aceea am recomandat si recomand diversificarea.
    Renuntarea la usd nu e o idee stralucita in masura in care piata e impredictibila si ne putem trezi cu o apreciere neasteptata a usd. (avand in vedere si trendul dominant de scadere al aurului din prezent).

 5. din pura curiozitate…. din totalul creditelor pt imobiliare facute la banci, cat la suta reprezinta prima casa? ca numar de credite, nu ca suma.

  stie cineva sa ma ilumineze cu aceasta informatie? 🙂

  • @ Sissy:

   nu am date exacte in masura in care BNR publica statistici pe 2012 mai incolo nitel, prin martie-aprilie 2013.

   dar „din auzite” Prima Casa inseamna cam 80-85% din volumul creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice iar la nivel de sume cam 72-74% din total sume pentru persoane fizice/credite ipotecare.

   • Din info pe care le am eu, sunt cam 260.000 contracte de credit imobiliar-ipotecar in derulare, dintre care 80.000 Prima Casa.

    Deci, ca numar, circa 31% din total.

    Dar, daca ne gandim strict la perioada 2009-prezent, PC reprezinta ~95% din totalul ipotecarelor acordate.

   • asta e foarte interesant… atunci cand PC va fi intr-adevar doar pt locuinte noi, inseamna ca pretul apartamentelor in blocuri vechi va scadea dramatic…

 6. Cred, de ieri,ca Noua Casa nu prea are sanse sa fie aprobata. Ma astept ca lupta Guvernului cu bancile si bancherii versati sa fie dura si inegala, mai ales ca este nevoit sa se imprumute de la ei.Ieri am discutat cu un mic functionar bancar care a respins indignat ideea si mi-a spus ca acum functioneaza Prima casa 5, ca ar fi o aberatie sa fie favorizate constructiile noi (nu inteleg de ce Guvernul nu poate face o politica de incurajare a unui sector economic important cum sunt constructiile) si ca asta nu se va adopta in veci.

  • @elin

   „Ieri am discutat cu un mic functionar bancar……”

   Mai bine il intrebai pe acel mic p*lica cum sta cu ponderea creditelor neperformante generate de Prima Cloaca X.

   p.s. Un „Bancherul” (NU „EX-BANCHERUL”) iti multumea pentru interesul acordat bancii, te asigura de intregul lor suport , de tot …. bla, bla,……. dar pentru cacatul de sub pres va rog sa consultati comunicarile bancii !!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: