Agentul imobiliar NU este OBLIGATORIU !


Cum să ne ferim de abuzurile intermediarilor

Anunt analfabet


Cu siguranta v-ati lovit, cel putin o dată in viață, de practicile intermediarilor imobiliari analfabeti, aflați (în marea lor majoritate) undeva la limita infracționalitătii. Pseudoserviciile oferite de aceasta breasla sunt similare cu cele prestate de aurolacii care spala parbrize in intersectii. De aceea mi-am propus să punctez o parte dintre problemele care apar in cadrul interactiunii cu aceștia.

  • Sunați la un număr de telefon din mica publicitate unde este prezentată o locuință de vânzare. Eventual apar formule de tipul „accept credit” sau „direct proprietar” care in mod normal atestă calitatea de proprietar a celui care a postat anunțul. În urma apelului constatați de fapt că e vorba despre un INTERMEDIAR. Această modalitate de inducere in eroare a cetățeanului se numeste « BLIND  ADVERTISING » iar in țările civilizate se pedepșeste drastic mergând până la anularea licenței de funcționare.  În România, 99 % dintre agenții imobiliari folosesc tertipul pentru a racola clienții care nu doresc sub nicio formă pseudoserviciile lor. Având in vedere că pierdeți banii și timpul dumneavoastră în urma unui astfel de apel telefonic, soluția este să întrerupeți imediat această conversație. Orice slăbiciune sau lipsă de reacție din partea dumneavoastră va fi exploatată la maxim de către speculator. Un șmecher ordinar nu poate asigura servicii de calitate. La fel de bine anunțul respectiv poate conține sintagma « exclus intermediari »  Explicația escrocului va fi că nu acceptă alți interpuși în afara propriei persoane…  În cazul în care sunați pentru că ați văzut un „preț bun” și vi se răspunde cu „ne pare rău, nu mai este valabil anunțul dar spuneți-ne ce doriti ca să vă introducem în baza noastră de date…”  puteți fi convinși că tocmai ați căzut într-o capcană.  Imobilul respectiv nu a existat niciodată la acel preț, metoda de publicitate mincinoasă fiind demnă de practicile interlopilor din fața caselor de schimb valutar.   Nu prelungiți discuțiile cu astfel de ”agenți imobiliari” !!!
  • Vă intâlniți pentru prima dată cu agentul imobiliar care trebuie să vă prezinte o casă si vă pune să semnați « contractul de vizionare ».  în aceste condiții, dumneavoastră vă asumați răspunderea NUMAI dacă vi se arată CONTRACTUL  DE REPREZENTARE pe care TREBUIE să îl aibă de la VÂNZATOR. NU PUTEȚI SEMNA  un document în relația cu o persoană care NU ARE NICIUN DREPT vis-a-vis de obiectul contractului.
  • Vă deplasați împreună cu intermediarul către locuința pe care urmează să vi-o prezinte. Constatați că bâjbâie și nu știe exact unde se află. Între timp mai dă niște telefoane colegilor de birou sau proprietarului ca să poată descoperi « locația » care îi va asigura 2.000 de euro comision.  Este limpede că nu a vazut niciodată imobilul pe care încearcă să-l vandă și ca atare NU POATE să-l prezinte de o manieră profesională.  Prezentarea istoricului clădirii (anul construirii, gradul de risc seismic), a materialelor de construcție folosite, informatii despre vecinii de apartament/casă, utilitățile existente, suprafața reală, orientarea cardinală, situația juridică etc.  sunt condiții sine qua non pentru informarea prealabilă a clientului.  După ce plătiți avansul, e tardivă orice trezire la realitate.  Concret, agentul imobiliar nu trebuie plătit doar pentru că vă plimbă de la punctul A la punctul B.  El trebuie să muncească, nu sa vă bage mâna in buzunar.
  • Ajungeti la locuinta impreuna cu parazitul intermediar si constatati ca etajul 8 este de fapt etajul 10, strada Nerva Traian este de fapt Panait Cerna, suprafata utila este de fapt suprafata construita, etc. Sa nu credeti ca au fost erori materiale in anuntul publicat de escroc. Acestea sunt metodele lui de diversiune pentru a va induce in eroare, ca sa nu gasiti locuinta publicata personal de proprietar.
  • În cazul in care ați cunoscut agentul printr-un anunt postat de acesta (ca în situația descrisă mai sus) dumneavoastră nu trebuie să plătiți COMISION.  Se subînțelege că el acționează cu un MANDAT și ca atare partea care l-a angajat suportă plata serviciilor sale. Dubla comisionare este CONFLICT DE INTERESE și agentul nu va putea reprezenta CORECT niciuna dintre părți.
  • Nu plătiți comision agentului imobiliar (dacă l-ați angajat pentru reprezentare) decât la finalizarea tranzacției, nu după precontract. Până la semnarea actului de vânzare-cumpărare pot interveni multe probleme care nu țin de voința și atributele dumneavoastră.
  • Dacă ați ajuns în final la biroul notarial și s-a încheiat afacerea, asigurați-vă că agentul imobiliar vă taie chitanța pentru comisionul perceput.  După cum știți, vânzătorul și cumpărătorul plătesc onorarii si taxe.  De ce să fie scutit intermediarul de impozite si de TVA ?  Măcar valoarea adaugată dacă valoarea intrinsecă a serviciilor este de cele mai multe ori ZERO.
  • Stimați cetățeni, ceea ce practică majoritatea agenților imobiliari din România nu are nicio legatură cu domeniul de REAL  ESTATE dintr-o țară civilizată. Miile de anunțuri pe care le vedeți la Mica Publicitate reprezintă un ABUZ al acestei bresle care multiplică la infinit datele furnizate de proprietari făcând imposibilă întâlnirea directă dintre aceștia si potențialii clienți.  Punerea în legătură a unor părți pe care le racolează prin diverse metode rudimentare și ILEGALE nu este un serviciu.
  • În privința documentelor necesare actului de Vânzare-Cumpărare, agentul imobiliar nu are nicio atribuție. Totul este în sarcina vânzătorului și a biroului notarial la care se încheie tranzacţia.
Agentul imobiliar, așa cum l-au consacrat practicile de până acum, nu va fi un SPRIJIN REAL pentru cumpărător în relația cu vânzătorul și nici invers.  Va căuta să ascundă defectele imobilului, va susține în permanență că mai sunt câțiva clienți care trebuie să se hotărască din moment în moment și e mai bine să plătiți imediat un avans ca să nu pierdeți oportunitatea…  De cealaltă parte va insista să mai lăsați din preț, va găsi zeci de motive pentru care locuința dumneavoastră nu va putea fi vândută decât prin el pentru că a găsit singurul ”fraier” dispus să plătească X  bani…  Buzunarul propriu este singura parte pe care o reprezintă cu adevărat.

Ziua bună se cunoaște de dimineață. Puteți scăpa de neplăcerile provocate de intermediari dacă dați dovadă de ATITUDINE de la prima conversație.  Un tupeist monosilabic nu se va schimba pe parcursul colaborării.  Fiți conștienți de faptul că drumul spre locuința visată nu trece prin curtea niciunei agenții imobiliare…

Pentru proprietarii care intentioneaza sa isi vanda locuinta: Ati publicat un anunt si incep sa va sune parazitii societatii - AGENTII IMOBILIARI - intrebandu-va daca doriti sa colaborati cu ei.  Raspunsul trebuie sa fie "NU!". Din moment ce ati publicat deja anuntul, se subintelege ca nu aveti nevoie de ei. Prin acceptul dumneavoastra nu faceti altceva decat sa blocati interactiunea directa cu potentialii cumparatori. De asemenea, intelegeti ca daca vi se propune colaborarea fara comision (adica parazitul il va taxa pe cumparator) nonvaloarea serviciilor lui adaugata in pretul casei reprezinta un impediment semnificativ pentru decizia finala a clientului. 3 % din 100.000 EUR înseamnă 3.000 EUR  ( 15.000 RON )  Cu această sumă, cel care se indatoreaza pe viata la banca poate mobila decent apartamentul sau poate zugravi si pune termopane, parchet și ușă metalică. Nu uitati ca pentru el fiecare leu este important. 

Spuneți „NU!” parazitului intermediar !!!

232 de gânduri despre “Agentul imobiliar NU este OBLIGATORIU !

  1. edy

    Acum nu e plafon la 60000 ?Si de ce se vand la 40000?Pot sa puna plafon si al 1000000 care e treaba ca tot la vale se duc daca nu porneste economia.

      1. Cipper

        Am vorbit la o bere cu un cunoscut, genul destul de comun prin Bucuresitul asta, salariu undeva in jurul mediei, copil mic, fara locuinta proprie. Si din una in alta ajungem la prima casa. Eu zic ca e o porcarie. El ma aproba. Zic nu e gandit sa ajute tinerii. El ma aproba. Doar ce de aici s-a rupt firul. Eu am luat-o pe directia unanim acceptata pe aici cu protejarea portofoliului bancilor, intere imobiliare etc. El zice ceva ce m-a lasat perplex. Daca ar fi vrut sa ajute tinerii, dadeau macar 80-90000 Euro. Asa, cu 60000 numai janghine de apartamente gasesti….

      2. Bio

        Cipper, povestea asta scurta este comparabila prin intensitate cu un moment din Caragiale. Un monument al ridicolului prostiei umane, devastatoare pentru bunul simt al celor care mai cutezam sa gandim…sau chiar sa simtim.

    1. Ex-Bancherul

      @Liviu , all:

      s&p 500 a intrat intr-o formatiune dubioasa pe grafic – poate fi un diamant bullish (formatiune de continuare a cresterii), poate fi un broadening top pattern (formatiune de 3-4 valuri in nivele de suport/rezistenta prestabilite inainte sa sparga in jos , poate fi orice.

      euro/usd a facut o miscare mai impresionanta ieri ca l-a vorbit Draghi de rau in conferinta ECB – ECB nu a modificat dobanda de referinta dar in conferinta de dupa Draghi a bagat suste contra unui euro prea puternic.

      pentru 1-3 saptamani va fi un pic de aversiune la risc un leu bagat nitel mai in franghii, un euro mai slab poate, un dolar mai puternic.

      de asta ziceam : cine nu se simte confortabil cu usd detinuti sa iasa din ei in feb’13 doar daca poate iesi pe profit.
      perioada martie – mai/iunie 2013 o sa fie iar bal mascat pro-risc cu leu pedaland si burse umflandu-se …..

      avem un varf pro-risc in mai/iunie, un pic de cadere mai apoi si din august /septembrie niste caderi frumoase prelungite pana in 2014.

  2. Aberantu

    A inceput picajul pt euro . Timp de o luna ma tem ca isi va rupe gatul . De leu nu are rost sa mai spun nimic , se subintelege .

  3. george

    azi Irlanda si-a prelungit si usurat…robia pt inca 40 de ani

    http://www.reuters.com/article/2013/02/07/us-ireland-ecb-idUSBRE91609020130207

    cine a urmarit cu atentie cazul Irlandez acolo o datorie privata a devenit publica- la limita legilor din Republica Irlanda
    Ce e interesant e ca si interventia ECB e cam pe langa tratate

    aici puteti vedea cum cumpara nemtii la 1/3 din pretul din 2007.
    http://www.irishtimes.com/newspaper/finance/2013/0206/1224329706590.html

    1. Bio

      „…a lender whose casino-style attitude to risk helped precipitate the country’s financial implosion” – prea frumos spus, poate invata si jurnalistii romani de ocazie (cu vreo 2-3 exceptii) cum se scrie un articol.

    2. Ex-Bancherul

      @ George:

      referitor la Irlanda am urmarit ieri pe net in direct conferinta lui Draghi – un jurnalist de la Televiziunea Irlandeza (au asa ceva acolo) la intrebat cum comenteaza draghi cazul irlandei ?

      si draghi : nu comentez in sus si in jos e responsabilitatea bancii centrale a irlandei 🙂

      intai pune ECB in pericol statele necompetitive ale UE / zonei euro printr-o anumita politica monetara si apoi : cand crapa ceva si contribuabilii acelui stat preiau socul bail-out-ului unor banci …”nu stiu, nu stiu” ….

      ce poate fi mai tare decat asta? :)?
      la irlandezi tot de la proprietati supraevaluate luate in garantie la credite a pornit povestea , doar ca la ei cresterile au fost gigantice …..

      la noi cresterile nu au fost atat de periculoase si faptul ca exista acest blog si e popular e o dovada ca Romania nu a intrat chiar pana la gat in rahatul proprietatilor din intreaga lume (aceasta criza globala)…se putea mult mai aberant si mai rau.

      Trist e ca dupa ce BNR a inchis ochii la perversiunile de business facute de banci aici in Romania acum transfera prin socializare socul pierderilor din sistemul bancar prin interventionist mascat (in cardasie cu statul) prin programul PC …. adica transfera la fraieri noi, proaspeti, cate o bucatica din marele munte aruncat in spatele romanilor …

      eu de asta ii numesc pe astia de se baga la PC ” eroi necunoscuti ai echilibrului sistemului bancar in Romania” si o sa le fac statuie de marmura cand o sa ma imbogatesc ….
      Irlandezii nu au aplicat masuri gen PC si au fost in kkt mai mult ca noi …. asta e diferenta. Au trebuit sa socializeze pierderile direct si vizibil. Noi o dam la smecherie pe dupa colt, in stil dambovitean, cu programul PC care ”ajuta” tinerii. Hahahaahhaaaaa :)) …

      1. Alexx

        @Ex

        Zici ca nu am avut cresteri spectaculoase la noi in RO ?

        De la 300 USD/mp in 2001 la 3500 USD/mp in 2008, cum ti se pare ?

      2. Ex-Bancherul

        @ Alexx:

        hai sa ma explic.
        da, am avut o crestere aparent spectaculoasa intr-un interval scurt de timp (4-5-poate 6 ani). ok.
        dar asta e rezultatul intrarii unor fonduri speculative la noi.

        daca analizam o tara vest europeana sau o evolutie a imobiliarelor in SUA pe o durata cu adevarat mare de timp (de prin anii 1970-1980 incoace) avem un fenomen de crestere a imobiliarelor in valuri succesive pe fasura ce boomerii (generatia vest europeana si din sua din anii 1970 incoace) au devenit adulti si s-au integrat in societate generand o cerere de baza puternica pe case , bunuri de folosinta indelungata si bunuri de folosinta imediata.

        Aceasta cerere agregata de lunga durata a fost sustinuta prin succesive cresteri de productivitate si cresteri salariale si ale nivelului de trai – deci pe un grafic avem o ondulatie cu tendinta crescatoare pe o durata mare de timp. De asta ei acolo au cazut de si-au vazut ceafa – crescusera si se inaltasera exceptional de mult intr-o perioada de timp relativ semnificativa.

        cresterea de la noi fata de standardele noastre da, a fost un vis frumos pentru noi. Dar fata de ce puteam pati daca nu venea Sfanta Criza peste noi – cu decorelari grave de productivitate – salarii – preturi – aparenta putere de cumparare – am scapat IEFTIN.

        Imagineaza un univers unde Romania avea salarii de 1500 – 2200 euro in mod obisnuit la niste preturi cu doar 20-30 % mai mari ca in prezent , toate casele exprimate ca pret in sute de mii de euro in mod uzual sau in milioane viloaicele sau casele de vacanta de la munte , productivitate cu doar 10-15% mai mare sau stagnanta, totul pe fondul unei datorii (private+guvernamentale) in crestere exploziva. Grecia la patrat scria pe noi Alexe!
        Intelegi unde bat?

        Adica am scapat ieftin de tot si avem totusi un posibil viitor in fata. Nu avem de parcurs un deleveraging (dezintermediere financiara) infernal ca statele vest-europene sau cum ar trebui sa parcurga SUA daca nu ar exista blestematele de QE-uri care sa acopere rahatul acolo.
        Deleveragingul la noi a avut loc pe parcursul 2009-2010 mai agresiv si parerea mea e ca trebuia sa fie lasat sa isi termine treaba in economie. dar a venit fricosul Boc si (alaturi de aghiotantii de la PSD) au inventat toxina Prima Casa menita sa mascheze , sa indulceasca prin socializare, dezintermedierea din sectorul bancar si nu numai. (totul cu costuri umane de generatie – fraieri bagati la PC- si cu costuri de transfer a erorilor bancilor – patronate de BNR- in bugetul de stat prin programul amintit anterior).

        ce sa zic? Cu un ochi plang cu altul rad ca in poveste….
        Putea fi mult mai urata caderea pentru ca puteam sa urcam mult mai sus decat crezi … probabil Cineva acolo sus ne iubeste tare de tot de nu ne-a lasat sa ne infectam prea mult cu iluziile lor, a celor din vest.

  4. trai

    Imi zice unu”: „…am prins atunci…in 2008 ultimul tren si am avut norocul sa fac niste credite de nevoi personale ca sa imi fac casa” 75000K undeva intr o comuna langa Campina, din lemn, mai are de bagat bani, nu s-a mutat nici pana acum. La fatza mea mirata ca de ce dracu nu se muta daca tot a platit atatia bani imi spune: „eh, vara mai stau in weekenduri si fac niste gratare, ai vazut ce gratar am”
    Scumpi tare micii la Campina! ::)))))

  5. trai

    A!
    Exista un avantaj: de cand s-a apucat de casa s-a reapucat de fumat.
    Stau ca prostu’ si ma uit la o masa intreaga de barbati in toata firea si care cu totii si-au facut niste credite de-mi sta mintea n loc. Si cu totii sunt Salariati! K la privat, castiga destul de bine. Si cu toate calculele tot o viata au de platit.
    Compar situatia asta cu companiile de stat nerentabile (gen CFR) intentionat care de 20 de ani se imprumuta si au o imensa gaura pe care nu o vor putea acoperi niciodata. Ghici solutia! Statul va sterge datoriile.
    Nu cred ca poti inchide jdemii de prosti.
    Tare ma tem ca intr-o buna zi tot noi „desteptii lu pesthe” o sa platim prostia lor.

    1. banana

      Statul e cel mai mare hot si tradator de tara , de fiecare data cand ia de la toti ca sa stearga datoriile/dea la putini.

      Ar trebui pedepsiti toti politicienii care pentru voturi / spagi tradeaza interesul tarii.

  6. Gibbone cel Aspru

    @Cipper
    Corect.
    Am mai auzit traznai din acestea, venite de la niste talibani PC, cum ca Statul trebuia sa ridice plafonul la 80k, pt ca la 80k gasesti apartamente decente.
    O garsoniera cf II devenea automat 40k,iar apt ala decent se facea 120k.
    Cretinii dracului. Trebuia intrebat ce s-ar fi intamplat daca statul garanta numai 20k.

  7. edy

    Daca statul garanta 20000 tot in jur de 40000 se vindeau.Nu intelege nimeni ca problema mare nu e PC ci cursul valutar,dobanzile la ipotecar si gusterii care vor credit ca e mai mica rata decat chiria?Aici e problema.Gusterul nu e interesat ce face peste cativa ani, el doar se uita ca economiseste 50-100 euro la chirie si gata ia creditul fericit.In Romania preturile imobilelor vor scadea doar in linie cu scaderea chiriilor.Iar pt a scadea chiriile trebuie sa aiba loc o crestere importanta pe alte tipuri de cheltuieli (hrana,energie) neinsotita de majorari salariale corespunzatoare.Ceea ce pe alocuri se intampla :).

    1. Florin

      Cred ca mai degraba or sa scada cand cererea (din partea celor care pot sa ia un credit PC) o sa scada destul de mult.Dar mai avem de asteptat pana atunci.Daca sunt chiriile mari inseamna ca exista cerere pentru segmentul asta.Din cauza asta cred ca sunt si atat de multe ‘analize’ prin ziare care fac comparatie intre pretul chiriei si cel al unui credit tocmai ca sa-i indemne sa faca un credit….

      1. Alexx

        Terminati cu prostiile.

        Chirii mari sunt doar pe imobiliare.ro, care „hraneste” cu dez-informatii toate ziarele.

        IN realitate, sunt mult mai jos.

      2. marius

        Nu mai avem asa mult de asteptat. Uita-te la numarul in continua scadere al studentilor. in 2008 era 1 mil, acum sunt 0.5 mil :). Adevarat, multi tot in bucuresti vor veni, dar nu la fel ca inainte … cei nascuti dupa 90 vor ajuge la varsta achizitionarii unui apartament in 2015 … lender ne poate ajuta cu mai multe informatii (poate are cumva si niste grafice cu nr de studenti, pt anul asta nu am gasit nimic oficial). Nr de studenti mai mic inseamna scaderi si pe chirii fiindca vor fi mai multe locuri dinsponibile prin camine

    2. Alexx

      Ba pe mama dracului.

      Garantia statului determina garantia bancii, adica fix ce conteaza pt distribuitorii de capital.

      Daca statul garanta 20.000E la Prima Casa 1 si 10.000 Euro la Prima Casa 4 (adica 50%), bancile ar fi executat pe banda rulanta, pt ca stiau f bine ca in cativa ani piata ar fi dus totul la nivelul garantiei de stat.

    3. Stai linistit, cei ce castiga mult s-ar fi bagat si la 200.000. N-ai mai fi auzit intrebari de genul „cati bani pot sa iau cu salariul minim ?” ci „cati bani pot sa iau cu salariu de 1000€ ?”

  8. edy

    Florin ,exact asta am spus si eu cu alte cuvinte.Daca acum sunt unii care dau 250 de euro pe chirie si sunt convinsi de o rata comparabila sau mai mica in ideea ca oricum tot aia e dar stau in ap lor 🙂 , asta e realitatea de azi.Ce va fi maine Dumnezeu cu mila :).Alexx, stai linistit ca nu ma refeream la chiriile alea umflate ,dar mai stii poate sunt unii care doar pe alea le stiu si de aia sar la credite ca e rata la jumate :).

  9. edy

    Alexx, nu toti au cumparat prin PC.Unii fac upgrade de la 2 camere la trei,etc.Iar realitatea e ca lumea se imprumuta in euro ca-l tine BNR iar dobanda e in jur de 5 chiar la non PC..Daca era PC doar in lei alta era situatia.Pot pune pariu ca daca s-ar scoate PC de tot, cat timp se dau credite in euro preturile nu vor scadea decat max 10%.

    1. Alexx

      Vasta majoritate au cumparat prin PC. Mai ales in Bucuresti.

      O spun si agentii si bancherii.

      Dar asta e o chestie secundara; principala chestie ar fi fost EVALUAREA imobilielor, care s-ar fi facut in functie de plafonul de GARANTARE.

      Banca da bani de credit ca % din valoarea garantiei evaluate.

    2. Bio

      @edy

      Esti intr-o mare confuzie.

      Ca sa vorbesc de Bucuresti, piata pe care o cunosc. Activitatea imobiliara din cartierele marginase, unde traieste 80% din populatia bucurestilor, este legata ombilical de prima casa.

      Garsonierele si 2 camere din Militari, Crangasi, Titan, Berceni, Rahova, Drumul Taberei, etc se vand in proportie covarsitoare prin credit, deci automat prin PC. Majoritatea cumparatorilor au putini bani de avans si in general depind de cati bani le „da” banca, de suma la care se califica. Un avans de 25% si o rata mai mare i-ar califica la o suma cu minim 20% mai mica, deci automat ar conduce la o prabusire proportionala in segmentul asta.

      Cei care fac upgrade de la 2 la 3, 4 camere sau la casa depind tot de PC ca sa mareasca pool-ul de clienti, deci automat sa tina cu dintii de pret. Apoi mai sunt si succesiunile si alte invarteli. De asta, in toate statisticile, PC vinde 20% din piata. Dar astia sunt cei 20% care fac masina sa se miste. Intreaba orice agent de cartier muncitoresc cam ce inseamna PC.

      Pe de alta parte, zonele bune, centrale sau ultracentrale, depind prea putin de prima casa. Trebuie sa fim seriosi, in bucale exista cateva mii de oameni (manageri, afaceristi, etc) care castiga > 3-4-5 mii de euro lunar. In segmentul asta, piata este cumva „mai libera”. Sunt oameni care isi permit sa dea 1500 euro pe metru patrat in Dorobanti sau Herastrau. Si isi vor permite indiferent de PC sau nu. Dar procentual sunt putini, si in nici un caz nu vor sa cumpere in Militari sau Crangasi sau orice alt gunoi de cartier.

      1. Alexx

        @Bio
        AM mai discutat asta.

        Se vand 18-20k de locuinte pe rezidential in Bucuresti.

        Anul trecut s-au dat ~ 10.000 de credite Prima Casa pt Bucuresti.

        Si alte ~ 2000 de credite ipotecare non-Prima Casa

        Deci 12.000 din maxim 20.000

        Cum dracu face asta 20% ?

      2. Bio

        @Alexx

        Eu doar am citat din memorie niste statistici din 2011, cu procentul prima casa raportat la nr total de tranzactii imobiliare. Indiferent daca includem succesiunile, donatiile, schimburile, tranzactiile cu terenuri si spatii comerciale, plus tranzactiile pe persona juridica – asa cum probabil faceau acele „calcule” la nivel national – ideea este aceeasi. PC insemna aproape totul pt cartierele de balta. Sau n-am spus-o suficient de explicit mai sus?

      3. Alexx

        @Bio
        Tu ai citat un procent al lui Cristi Orgonas, cunoscut drept colportor de aberatii marca imobiliare.ro

        Eu am subliniat ca din totalul tranzactiilor de vanzare-cumparare efectuate pe rezidential, se fac 60-70% pe credit ipotecar, din care 90% pe Prima Casa.

        Conform DTZ Echinox si ZF, in 2012 s-au vandut cam 18-20.000 de apartamente in Bucuresti.

        Conform FNIGMM, s-au tras circa 10.000 garantii in 2012 pentru credite PC in Bucuresti.

        Conform directorilor de banci, circa 80-90% din totalul creditelor ipotecare vandute a fost de tip PC.

        ==

        Punand informatiile astea cap la cap, pare ca Prima Casa nu imbunatateste piata IMO, ci Prima Casa ESTE piata imobiliara (pt ca cei mai multi proprietari de apartametne vechi care vand prin PC, cumpara altceva din banii primiti)

      4. Bio

        @Alexx
        Aberantul de Orgonas avea alte cifre.

        In fine, ca sa punem punct. Ai dreptate, peste 50% din tranzactiile de vanzare-cumparare pe rezidential PF sunt prin prima casa. Asta iti va spune orice agent. Mai mult, o parte din ele injecteaza in piata si banii pentru completarea restului piramidei. Deci PC se confunda in adevaratul sens al cuvantului cu piata imo.

        La capitolul generic de „tranzactii” imo intra si alte chestii, dar ele nu ar trebui bagate in aceeasi oala. In concluzie, ai dreptate…

    1. Andu

      @RRRR
      O noua bomba mediatica.. mda, se face presiune pe ei, dar dupa cum stim o s-o dribleze frumos si pe asta. O sa dea 2-3 trepadusi afara (care chiar muncesc) si o sa-i tina pe aia cu salarii mari si rude cu cine trebuie.

    1. nepacalita

      purul adevar, everywhere!

      „What Recovery? Contradictions Between Reality & Political Claims Are Everywhere!

      There is no recovery, regardless of what the elite and their minions in the media want you to believe. The economy is sick. It was made so by the malpractice of government and will become even weaker as government continues to administer the poison that got us to this point. The political class’s version of remedy is akin to the medical profession’s practice of bloodletting. Neither does any good and both, carried to extreme, are fatal”.

      1. Ex-Bancherul

        @ Nepacalita:

        inca nu.
        din aprilie/mai se intrevede la orizont si din septembrie incolo se vede foarte de aproape.
        martie si inceputul lui aprilie sunt luni de bal mascat si fericire.
        aviz amatorilor.

      2. Ex-Bancherul

        @ Nepacalita:

        inca ceva interesant de tot 🙂
        tot wall-street-ul fierbe acum caci a aparut un semn deosebit care a mai aparut in 2008 si 2010.
        exista cateva vericule financiare – etf-uri se numesc – axate pe diverse tipuri de produse adunate si tranzactionate in regim „galeata”.
        unul dintre ele se numeste HYG – daca nu ma insel – si este un indice etf ce tranzactioneaza junk bonduri.
        in mod obisnuit e perfect sau aproape perfect corelat cu SPX 500.
        si e normal sa fie asa : cand HYG se apreciaza exista o atmosfera pro-risc puternica, deci si bursele se apreciaza si junk bondurile sar in sus, apreciindu-se.

        dar ce sa fie, ce sa fie?
        de la 21 ianuarie 2013 incoace spx 500 face maxime dupa maxime , dar acest drag instrument HYG inregistreaza minime dupa minime. De fiecare data cand s-a intamplat asa in interval de 25-35 zile s-a produs o ajustare negativa puternica pe SPX500 cu modificarea apetitului la risc in mod considerabil.
        deci pana la finalul lui februarie o sa pocneasca ceva undeva.

        dupa care martie si aprilie sunt luni calme, vesele.
        dupa aia incepe circul la nivel mondial.
        ca doar nu o sa faca bursele maxime dupa maxime o viata …. mai exista si flash crash-uri din alea periculoase care sa-i faca pe toti sa alerge cu capul in flacari de colo-colo …

        p.s. la 10 feb 2013 intram in anul sarpelui – in horoscopul chinezesc 🙂
        printre alti ani ai sarpelui amintesc : 1929 (anul ala beton cu caderi ingrozitoare pe burse) , 1989 (an de caderi si schimbari de regim in europa centrala si de est), an al sarpelui a fost si atunci cand avioanele au daramat in SUA turnurile gemene …deci anul acesta nu o sa ne plictisim deloc-deloc ! 😀

        p.p.s. ma intreb daca Lender si-a facut depozitul in lei la 3 ani ! Nu poate rata o ocazie atat de speciala ca cea de acum cu bursele pe maxime multianuale si un an al sarpelui in care intram 😀 !

      3. nepacalita

        @ Bancherini

        O bubuiala trebuie ca vine (ce-mi place expresia asta „trebuie ca”), sa zguduie balul drogatilor cu vise roz.

        Anul chinezesc al sarpelui cica poate fi un an foarte bun. Pentru cei care nu cred in bazaconii si minuni si au mintea lucida :).

        P.S. Am gustat in Francia o licoare, un fel de tuicomicina de-a lor, turnata peste un serpalau chinezesc care se desfata in licoarea din sticla, o cobra parca. Foarte buna. Sint sigura ca o sa-mi poarte noroc anu’ asta inghititura aia de licoare cu sarpe :).

  10. DANY

    Am pus un anunt pe anuntulcorect.ro acum 3 luni, caut sa închiriez o garsoniera.
    Din pacate in loc sa fiu contactat de proprietari, ma suna aproape zilnic agenti imobiliari

    1. @ Dany

      Există posibilitatea să bifezi ”exclud categoric servicii de intermediere imobiliară”. Dacă în urma acestei opțiuni te sună scursurile sociale ia-le datele de identificare și voi avea eu grijă de restul mediatizării. Am mai spus o dată lucrul ăsta dar se pare că vorbesc singur. Dacă tot susții că te caută paraziți în urma unui anunț postat pe Anuntul Corect, fă-ne și nouă cunoscut numele lor, agenția, etc. Pentru asta va trebui să te arăți extrem de mieros, de volubil, dispus să le plătești comision… Eventual, după ce le-ai luat toate datele le poți spune că vor ajunge pe Tavanulfals 🙂

      1. DANY

        Ca urmare a solicitarii dvs. de pe internet din 08.02.2013, va ofer spre evaluare detalii privind o garsoniera deosebita situata in fata PALATULUI PARLAMENTULUI/Bulevardul Libertatii 12 oferita spre inchiriere de agentia mea:

        INCHIRIERE – garsoniera mobilata, in suprafata de 35mp, bloc, 2/7, an constructie 1990, 2 holuri, baie, bucatarie, debara, 2 balcoane, G/F, termopan, usa metalica, masina de spalat automata, frigider, aragaz, calorifere(termostat + repartitoare), merita vazuta, parc in apropiere, liniste, metrou(Izvor sau Unirii), 275 Euro negociabil.

        – Alte oferte imobiliare privind imobile de vanzare/inchiriere le gasiti
        pe site-ul agentiei: http://www.ciorobatca-imobiliare.blogspot.com/
        – Comisionul agentiei: 50% din prima chirie.

        Nu am solicitat nimic pe internet pe data de 08.02.2013, anuntul e vechi de trei luni, dar de 2 saptamani sunt sunat zi de zi. ultima data in seara asta la ora 22:00!!! este nesimtire sa te deranjeze la ora asta…

        La data respectiva nu am realizat ca trebuie sa bifez „exclud categoric servicii de intermediere imobiliară”, am crezut ca se se subintelege de la sine ca nu au ce cauta pe anuntulcorect.ro :))

  11. edy

    @Bio,
    De acord cu tine (cu corectia lui Alexx).Eu nu am spus ca PC nu influenteaza preturile .Le influenteaza insa numai varianta in euro combinata cu controlul cursului de catre BNR.Daca ar da PC doar in lei sau ar lasa cursul liber ai vedea ca se strica instantaneu jucaria cu toata garantia statului :).Pe de alta parte daca tii preturile sus ai mai putini clienti tu ca banca si scade cifra de afaceri si profitul.Eu zic sa faca PC cu plafon 600000 si sa vanda de zece ori mai putine credite .Astfel vor face economii la hartia din contracte ,personal,etc:) .E bestial sa ai o piata cu preturi mari care sa inghete tranzactiile.Dupa ea vine potopul 🙂

  12. Ex-Bancherul

    @ all:

    pentru nenea cu „bursili” si dragostea netarmuita pentru lei si active de risc, cu dedicatie emotionanta (@lender!!! : repede- depozitul in lei la 3 ani ca pierzi momentul!!! …mai ai doar niste saptamani, poate luni pana sa iti toci leii prin depreciere abrupta din primavara-vara incolo!…@ Roxana deja s-a miscat , tu ce mai astepti?!? …)

    http://www.businessinsider.com/art-cashin-on-big-vix-bet-2013-2#ixzz2KCXQGgBD
    si
    http://www.businessinsider.com/massive-options-bet-against-bank-etf-2013-2#ixzz2K9PGePay

    pentru ceilalti nenea cu proprietati imobiliare la vanzare:
    chiar nu va vad bine dincolo de perioada mai – august 2013 …..
    am mai multe pasarici (atat insideri din banci cat si semnale tehnice pe grafice) ca anul asta si anul viitor o sa fie un „remember” 2008-2009 …

    nenea ex-bancherul are artileria grea cu leverage nesimtit de 1:100 pregatita pentru ”surprize-surprize” 😀 …de mult nu am mai facut un profit de peste 1000% …poate anul asta a venit momentul ala special 🙂

  13. angel

    @Ex-Bancherul

    The current bull market isn’t in jeopardy of coming to an end until the Fed finally stops buying up bonds – and there’s no indication that day is coming anytime soon – so don’t fight the Fed

    1. Ex-Bancherul

      @ Angel:
      of,of,of … cum sunt oamenii condamnati sa repete greselile!

      rationamente de genul :” de data asta e altfel” sau altele de gen sunt mai toxice decat verdele de Paris …

      toti dar absolut toti isi pun problema unei corelatii inverse intre obligatiuni SUA (bonduri) si burse … nimeni nu isi pune problema unei decorelari a acestei logici unidirectionale.

      te-ai gandit vreodata cum ar arata tabloul daca FED ar continua sa cumpere bonduri cu o anumita limita lunara intr-un mediu in care dobanzile la bonduri ar creste datorita actiunilor si evaluarii guvernului SUA de catre investitorii privati ?
      Si totul pe fondul unor burse in cadere?

      Cum ar fi posibil asa ceva? Exact nu stiu.
      dar ca niste oameni inteligenti ce suntem hai sa facem un exercitiu de proiectie mentala in legatura cu situatia SUA vs Rusia in situatia triunghiului Siria, Iran,Israel SAU situatia SUA -China in situatia conflictelor China – Japonia.

      in al doilea caz stim amandoi ca nenea cu ochii oblici au o cantitate importanta de obligatiuni americane. Si pot elibera la nevoie mult mai mult de 85 bln/luna cat absoarbe FED. Daca SUA incepe sa bata la cap China pe tema conflictului China- Japonia (care Japonia are aliati pe americani) o sa actioneze cu limite pentru a nu-si supara partenerii chinezi. Pentru ca daca ii supara , la revedere echilibru la nivel de dobanda pe bonduri!!! O iau razna in sus dobanzile la bonduri SUA si bursele – in perspectiva unui conflict militar important, cu rezonanta mondiala – in mod sigur nu o sa urmeze traiectoria dobanzilor bondurilor SUA (in sus) …datorita unui puternic sentiment anti-risc.

      S-a rupt in acest scenariu corelatia bonduri – burse? S-a ruuuupt!

      E doar un scenariu.
      Ce vreau eu sa scot in evidenta sunt cateva chestii. Pe bursa cand auzi fraze de genul :
      – acum e diferit fata de alte dati.
      – vechea economie a devenit „noua economie” cu alte reguli
      – cand auzi de proiectii de 25-50-100% pe an in anii viitori , la bursa
      – cand pe bursa exista companii (apple, exxon, etc…) cu o capitalizare care trece de 2-2,5-3% din capitalizarea tuturor companiilor din piata (risc de concentrare)
      – cand cele de mai sus sunt valide si ocurente (inregistreaza aparitii) bursele fiind putin sub/ la/ peste maxime multianuale – si acum bursele sunt acolo =>

      ATUNCI E MOMENTUL SA ITI IEI BANISORII DE LA BURSA SI SA PLECI IN CASH CA URMEAZA CEVA.
      Pleci de la bursa , iti iei o vacanta de 3-6 luni de zile si vezi ce se intampla.

      Ar trebui sa pui mana sa inveti psihologie sociala (psihologia maselor) ca sa intelegi mecanismele bulelor si psihologia maselor in fata unei bule speculative.

      Nu mai tii minte frazele din finalul bulei speculative imobiliare din 2007-2008 ?

      „Pretul caselor va creste la nesfarsit” , ” investitorii italieni englezi si germani vor invada la cumparare Dristor, Piata Resita si sos. Alexandriei din Bucuresti, batandu-se in piept cu sute de mii de euro pe o garso cf.2 …din ferentari” , ” Economia Romaniei inregistreaza un potential colosal sa ajunga din urma economiile dezvoltate din vest datorita fluxurilor financiare catre sectorul real-estate” …

      Iti sunt cunoscute, draguta?

      Raliul pe bursa poate va mai continua niste saptamani/luni …. dar se va lasa cu lacrimi … prostanii stradali nu stiu ce inseamna cicluri economice, statistica, teoria variabilitatilor, etc.. nici macar nu stiu ce e aia debit-credit !

      Eu cred ca o sa pocneasca prin aprilie-mai 2013 …altii zic ca va pocni prin august septembrie 2013 … sa vedem cine are dreptate! De pocnit, oricum o sa bubuie … in stilul clasic …2000 si 2007 ….

      Acum doar „credinciosii” (cum le zic eu) baga bani la cumparat actiuni. Cei care nu mai rationeaza ci cei care CRED intr-o autoritate suprema … (fluxuri de bani in real-estate-ul romanesc, FED, mama dracului la puterea a 2-a, etc…)

      1. Ex-Bancherul

        @ Nepacalita:

        uite scutul, nu e scutul 🙂

        acum intelegeti ce ziceam eu cu discutia cu microfoanele uitate deschise intre Obama si Putin unde Obama il ruga pe Putin s-o lase mai moale cu amenintarile pana trec alegerile si le castiga ?…ca dupa aia o da la intors cu scutul in europa de est?

        ce avem aici?
        fix povestea aceea …. si cand te gandesti ca Obama a luat premiu pentru pace te apuca rasul ….

      2. avenirv

        @bankerini the Greatest

        „prostanii stradali nu stiu ce inseamna cicluri economice”

        problema este ca ei cred asta si deoarece propaganda spune ca teoria crizelor ciclice a fost definita ca una marxista. de asemenea ei cred ca virgula comunismul a fost inventat si aplicat de rusi. comunism a existat intr-un singur loc si acela se numea K….Z.
        deci nu este vina lor, ei sunt din cei care sunt convinsi ca este mai usor ca altii sa gandeasca pt ei.

    1. Ex-Bancherul

      @ Angel:

      exbancherul vede graficul pe transporturi de pe bursa americana care TRANS evolueaza cam ca Russell 2000 …. in regim smuls in sus ….
      exbancherul nu comenteaza nimic, doar zambeste multumit in barba.
      se nu numeste exhaustion rally.
      urmareste perioada 20-30 aprilie 2013 cand se va da PIB-ul pe trim 1/2013 in sua .
      sa dea naiba sa fie cu minus in fata ca recesiune tehnica se numeste treaba asta !

      ce?
      tu nu ai mai auzit de decorelari intre economia reala si sentimentul pe burse? ! ?

      si intre noi fie vorba, draguta, … „buy low, sell high” , nu invers cum fac de obicei clientii de retail …. 😉

      1. avenirv

        @bankerini
        „tu nu ai mai auzit de decorelari intre economia reala si sentimentul pe burse? ! ?”

        jos palaria pt adevarul spus.
        si eu am ramas crucit acum ani cand am vazut asta.
        tot respectul.

      2. Ex-Bancherul

        @ Angel, Avenirv:

        hai sa va arat poza mea preferata, o tin in portmoneu, langa inima 🙂
        o mangai seara….:D

        e spx 500 multianual …. si ne apropiem de varfurile all-time high …. ultima data cand a dat gaura in podea era cand ne simteam noi bine in toamna 2008- primavara 2009 cu euro muscand bucati insangerate din leu 😀 ….

        sa tot cumperi pe varf, nu-i asa Angel :)?
        sa tot cumpere altii, eu nu… eventual optiuni de shortare a bursei sa tot cumpar 😀

        p.s. ex-bancherul va sopteste ca urmeaza inca o pocneala … miza nu e DACA, miza e CAND! … intr-o saptaman, intr-o luna, intr-un trimestru, intr-un semestru?
        Hmmm …oricum anul asta se va intampla porcaria 🙂

        p.p.s. sa tot fii proprietar de case acum!!! sau proaspat creditat pe motive ipotecare :))
        Ma tot gandesc…un caine il chemi cu cutu-cutu, un creditac cum il chemi la tine? Aaaa… un creditac nu il chemi la tine ca iti cere bani cu imprumut si nu e la fel de simpatic asa cum e un caine 😀 (iertati-mi umorul, nu m-am putut abtine :D) ….cainele macar da din coada, creditacul da din portmoneu cu „da si mie pana saptamana viitoareee”
        🙂

      3. Ex-Bancherul

        @ all:

        fix ce va povesteam in atatea postari pe aici …. marile corporatii financiare se dau de ceasul mortii sa explice cat de misto e atmosfera economica si ce bine o duc bursele … pana cand termina de descarcat la fraieri propriile detineri de pe pietele de capital.

        dupa care scapa cate un ou de genul asta … cum a facut Goldman Sachs vineri, DUPA inchiderea sesiunii bursiere americane de vineri.

        http://blogs.marketwatch.com/thetell/2013/02/11/while-you-were-nemo-watching-goldman-got-a-little-bearish-on-equities/

        totul se incadreaza in tabloul general schitat de mine …un ianuarie puternic pro-risc / februarie nitel anti-risc / perioada martie – aprilie/mai, poate iunie (desi nu mai cred si in iunie) – pro-risc / din iunie incolo …. puternic anti-risc.
        ce am scris aici se aplica si la burse, si la monede si la tot.

  14. nepacalita

    Off-topic

    Un foarte bun articol despre invatamintul din Romania. E lung, dar merita citit, chiar si de catre cei care nu au copii.

    http://www.contributors.ro/editorial/cum-produce-scoala-tampiti/

    Dau citeva citate:

    „Nimeni nu pare a-şi pune la noi problema că menirea şcolii e aceea de-a favoriza, prin toate mijloacele, apariţia unor oameni liberi – capabili să înţeleagă, să se exprime, să problematizeze şi să interiorizeze lumea în care trăiesc”.

    „Specialiştii în educaţie”, “emineţii psihologi”, “scientometrii” şi reformatorii de meserie trăiesc atât din banii Guvernului, din cei ai fondurilor europene, cât şi din cotizaţiile obligatorii impuse profesorilor aduşi cu arcanul la aceste “perfecţionări”. Această castă, descendentă direct din activiştii de partid, are o singură ocupaţie: aceea de a vorbi la nesfârşit despre lucruri pe care nu trebuie să le facă niciodată”.

    „Nu atât testele PISA şi alte asemenea clasificări europene dau măsura reală a situaţiei de fapt, cât degradarea vieţii publice, generalizarea comportamentului golănesc şi revendicarea orgolioasă a inculturii, lenta dispariţie a instituţiilor culturale, uşurinţa cu care puţinele noastre realizări sunt distruse şi batjocorite. Orice alte cauze sociale am invoca, estomparea civilităţii şi ascensiunea mitocăniei sunt efectele unui învăţământ precar care, departe de logica lui firească, ajunge să fie cel mai important factor de discriminare la scara societăţii”.

    1. Ex-Bancherul

      @ Gelu:

      salut, nu am blog, sunt al nimanui 🙂

      m-au adoptat baietii astia pe tavanul fals si din cand in cand ma mai scol de pe presul din fata intrarii in tavanulfals.wordpress.com sa schelalai nitel niste viziuni macro si niste interpretari financiare pe plan intern sau extern (indici macro/burse/monede, etc..) in baza ideii ca banii „rapizi” de pe burse si de pe pietele financiare induc miscari si in banii „lenti” din economiile emergente (ex: Romania – banii din imobiliare/obligatiuni, etc..)

      dar dupa ce schelalai nitel , ma calmez si ma culc inapoi pe pres, pe cealalta parte … nu musc pe nimeni, sunt civilizat 🙂

  15. Virgil

    Bancherule,decat sa cumpar apartament acum la preturile actuale sau sa platesc chirie,mai bine vin langa tine pe pres…cred ca mai ai un loc si pentru mine,nu? Nu mai e mult pana la primavara…cand ies ghioceii,te las singur.Daca pana-n august,apartamentele de 3 camere nu vor costa in jur de 30-35 mii euro,nu-mi cumpar nici anul asta…asa ca in toamna-iarna care va urma,iarasi ma ai coleg de „camera”.Nu beau,nu fumez,stiu sa numar pana la zece,ma leg singur la sireturi…ce zici,imparti ce-i al tau cu mine?:)

    1. Ex-Bancherul

      @ Virgil, Gelu:
      mai…presul asta e cam stramt … dar imi ajunge ca daca nu imi ajungea imi faceam blog …. dar daca ai loc, desigur. eu inca nu am o proprietate si nici nu ma grabesc.
      3 camere nu cred ca poate ajunge la 30-35 k ..poate 45-50 k euro / vb de Bucuresti. In 2014 da, e posibil.

      eu beau , fumez, vorbesc urat si sunt in general speculator si vicios.
      in rest e ok. 🙂

  16. Gelu

    Ex-Banker: Poate ca, cei care te citesc, nu prea sunt de acord cu felul tau de a gandi, mai libertarian asa…eu sunt convins ca multe din schelalaiturile tale se vor adeveri,mai devreme…sau mai tarziu, cine are urechi de auzit sa auda.
    Ai un price target pt.cotinetele de la bloc pt.a doua parte a lui 2013? io cred ca o vor lua in freza si unii dintre cei mai versati speculatori.Ce vei face cu un apartament la bloc atunci and gazele vor fi ff scumpe(problema resurselor energetice) sau cand vei da drumul la robinet va curge…aer…oare cat mai poti cere pe el?

  17. Prohodu

    La noi inca se viseaza cai verzi pe pereti, le recomand celor care asteapta sa se imbogayeasca din vanzarea cocioabei sa vada piesa lui smiley… Arata exact situatia romaniei… Care in general viseaza la cai verzi pe pereti … In toate domeniile!

    1. Ex-Bancherul

      @ Gelu:

      mi-e cunoscut numele de olteanu ramona 9tipa din anunt) cred ca e agent imo …. imi e extrem de cunoscut numele si nu stiu de unde…

  18. alien

    Mai, ca la un semn pe imobiliare put ro au aparut 16 anunturi pe localitatea care ma intereseaza pe mine , pe care le stiu de vreo 2 ani ani tot apar, toate de 3 4 camere cu preturi peste 40 k cu toate ca acum cateva saptamini erau la preturi mai mici.33 k,
    Probabil s-a primit comanda sa creasca indicele..

    PS :Cred ca e ultima zvarcolire…

    1. Alexx

      Teribil.
      Mosul repeta de cateva ori in interviu ca „sunt prea putini romani cu credite ipotecare”. Conform ideilor lui, creditul ii diciplineaza si ii face sa munceasca mai bine.

      Fantastic.

      1. marius

        Pai el cam are dreptate. Daca ai credit nu mai faci figuri, muncesti fiindca mai ai o responsabilitate in plus. Marea majoritate nu doreste sa fie performanta, vrea doar sa ia banul si cam atat … sa stea linistit. Dupa cate citesti si in postul lui Logic de mai jos sunt prea multe vite in jur … pana nu are loc selectia lor naturala nu se rezolva nimic.

      2. Alexx

        @Marius
        Enuntul este atat de gresit in atat de multe feluri incat nu am timp sa raspund detaliat.
        Gandeste-te doar la urmatorul aspect: un angajat la call-center primeste 3-400Eur pe luna in RO, in conditiile in care raspunde la solicitari din SUA. In acelasi timp, aceeasi munca prestata pt clienti din aceeasi piata se plateste cu 1500-1800 USD / luna. In India, se plateste cu 2-300USD/luna.

      3. marius

        Da, iar un programator castica aici 1000 cand unul de nivelul lui castiga probabil 4 mii in america. Asta nu inseamna ca el nu paote deschide o firma, sa lucreze ca freelancer sau sa progreseze in domeniu pt a castiga mai multi bani. Oamenii din call center nu au facut facultate pt asta, si in general toti au o faculte. Pot face mai mult de atat, daca se vor gasi mai greu angajati va creste si cererea … in fine

      4. Alexx

        @marius
        nu ai inteles la ce m-am referit.

        Ideea e ca aceeasi munca prestata pt aceeasi piata e platita complet diferit.
        Si atunci, cum sa pretinzi ca un credit „disciplineaza” ?

        Oricand call-centerul se poate muta in India, sau in Vietnam. E simplu. SUnt costuri mai mici.

        Adica, nu poti avea o piata a muncii functionala si o productivitate ridicata fortand angajatii sa ia credite.

      5. avenirv

        @marius

        daca te duci in state sa iei 4K/luna nu merita deranjul.
        actualmente cineva bun in BI (nu vorbesc de arhitect senior) ia 12K brut/luna fara mari probleme.

      6. marius

        in legatura cu call centerele ai dreptate, dar mai sunt si alte joburi … eu zic doar ca am colegi care au credite si sunt mult mai constiinciosi la munca :). nu sunt adeptul creditelor, altfel nu mai eram pe forumul asta

      7. Alexx

        @marius
        Normal ca mai sunt si alte joburi;
        Ideea e ca e tiranic sa injugi oamenii la credite pt a fi constiinciosi in situatia in care por ramane fara loc de munca ORICAND.

        Numarul celor suificient de buni ca sa isi gaseasca oricand altceva este absurd de redus.

      8. avenirv

        @cei interesati

        OBIEE/OBIA:
        contract:
        NA: ~$100/h (+expenses, daca ii doare maseaua)
        UE: ~€100/h
        permanent:
        NA:>= 140K+benefits, la concurenta cu indienii si kinezii

        se poate si mai bine…

        nu stiu MS stack dar trebuie sa fie pe aproape.
        dar cel mai bine se plateste SAP, totul.

        cei interesati: proiect BI mare in Oslo.

  19. Logic

    Tocmai ce s-a vandut la mn in bloc o locuinta.37k prin prima casa,~40mp 2 cam 3/10 cf 2 semidec din ’75 zona Sos Pantelimon.

    1. Bio

      Vulgul isi adapteaza idealurile realitatii pe care este „lasat” sa o vada. Nimic nou aici.

      Probabil respectivul va munci minim 20 de ani pentru a restitui banii luati din viitor. Isi va intemeia o familie si isi va creste copiii in 40 mp. Un fel de garsoniera cu perete despartitor. Dar pentru care va fi motivat sa se trezesca la timp vreme de 7000-10000 de dimineti.

      Cu siguranta si-ar fi dorit o suprafata mai mare, dar asta a fost maximul de incadrare la ora actuala. Trebuie sa fim sinceri, daca cineva a adus un minim de responsabilizare a visului de impropietarire din ultimii 3-4 ani, acestea au fost bancile. Ele sunt singurele care au invatat ceva din lectia anului 2008. Magarii n-au invatat nimic. Ei stiu doar sa se inhame la un urcus pe care nu-l inteleg, pentru ca este singura cale spre fericire.

Lasă un comentariu