”Numai prin programul Prima Casă”


Uneori iau câte o pauză. Am senzația că tot ce se putea spune despre Ali Banca și cei 80.000 de proști s-a spus deja. Un popor de vite nu înțelege nimic; cele 300 de semnături strânse împotriva programului Prima Casă vorbesc de la sine… Am impresia că au semnat acolo și unii agenți imobiliari care și-au dat seama că iluziile generate de palfonul de 60.000 EUR îi cam ține departe de comisioane… Spun asta pentru că cealaltă petiție care avea menirea de a reglementa intermedierea imobiliară nu a convins decât vreo sută de… revoltați. Diferența de acolo vine, în mod cert 🙂

Paradoxul lumii în care trăim este că pe măsură ce ABSURDUL se instalează confortabil în toate domeniile de activitate, omul se străduie din răsputeri să se adapteze acestei noi realități în loc să vadă unde s-a pierdut logica… Evaluările scursurilor de la ANEVAR conduse de un bancher – Marian Petre, continuă să aibă drept unică metodă de calcul PROGRAMUL PRIMA CASĂ. 

Vitele care accesează acest cadou otrăvit nu numai că sunt mulțumite de ”încadrarea” în plafonul de 60.000 EUR ci pur și simplu sunt disperate dacă trepădușul cu diplomă ANEVAR primește ordin de la instituția de credit să mai scadă puțin din valoare…   

Priviți atitudine de IMBECIL AUTENTIC:

http://www.latinonline.ro/forumul/forum/probleme-evaluator-credit-prima-casa/

Unul e afectat că evaluatorul nu a acceptat șpaga:

Forum1

Altul este extaziat că a obținut creditul pentru o locuință în stare jalnică:

Forum2

Cel de-al treilea ne spune cum se răzbună expertul ANEVAR dacă nu-i dăm suta de euro: 

Forum3

 Este plin spațiul virtual de astfel de forumuri; ele dau adevărata dimensiune a celor cu care suntem obligați să respirăm zilnic același aer. Păi nu are dreptate doamna Olteanu Ramona – vânzătoarea unei relicve comuniste vechi de jumătate de secol, atunci când cere 60.000 EUR ???  Sinceritatea acestei proprietărese e debordantă…   Scrie clar în anunț ” NUMAI prin programul Prima casă”. 

Exemplul de mai jos este esența tuturor posturilor Tavanulfals…  Considerați că citiți acum primul meu articol; tot ce am scris în mii de pagini este sintetizat de distinsa doamnă conștientă că ”NUMAI” prin această GOLĂNIE a Mafiei Bancar-Imobiliare ar putea vinde cu 60.000 de euro JEGUL vopsit în verde, cu șifonier pe balcon și mașină de spălat în bucătărie situat la ultimul etaj.

 http://www.tocmai.ro/bucuresti-apartament-2-cam-48-mp-plaza-mall-drumul-taberei-8339628.html

 

Anunt1

Anunt2Consilierul BNR, domnul Adrian Vasilescu a declarat astăzi pentru postul TV  DIGI24 că nu există un preț mediu în România pentru locuințe… 

http://www.digi24.ro/stire/Adrian-Vasilescu-Din-pacate-nu-avem-un-pret-mediu-in-Romania-pentru-locuinte-Pretul-real-ramane-o_79088

Cum să nu avem, domnule jmeker de BNR ?   60.000 EUR – plafonul PRIMA CASĂ fără de care activele neperformante ale bancherilor n-ar mai valora nimic… 

Reclame

Posted on 10 Februarie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 433 comentarii.

 1. @ all:

  acum 2 minute a aparut pe wall street journal – breaking news.

  UK a pierdut AAA de la Moody’s …a mai cazut un monstru sacru al epocilor trecute 🙂
  incet, incet pasim in noi epoci 🙂

  • @ all:
   http://www.marketwatch.com/story/moodys-cuts-uk-aaa-rating-by-one-notch-2013-02-22?link=MW_home_latest_news

   acum intelegeti de ce am incetat din toamna trecuta sa mai recomand gbp-ul. inca de atunci se aratau semne ca domnii o sa si-o ia in barba…. si e abia inceputul.

   fara industrie, bazati ca economie doar pe servicii preponderent si pe consum, indatorati ca dracu’ ..unde banuiau ca vor ajunge?
   🙂

  • @ Ex-Bancherul: recunosc ca pana sa vizionez filmul Inside Job, credeam ca agentiile de rating sunt pe bune, dar de fapt ele sunt „pretenari” cu bancherii si i-au sprijinit in toata magaria care s-a facut in state pana in 2007-2008. Asa ca eu ma mir ca le mai baga cineva in seama. Chiar ma intreb care este adevarata miza al acestui downgrade ?!

   Recomand cu tarie vizionarea acestui film de catre cei care vor sa vada cum si-au batut joc bancile de clienti si le-au papat banii, in sua, si nu vorbesc aici de bula imobiliara ci de banii pentru investitii, inclusiv de cei ai unor fonduri de pensii.

 2. Imi poate explica cineva prin ce extensie a imaginatiei poate ajunge acest apartament la 64mp?

  Din proiect calculez asa:

  livind & bucatarie 24.27mp
  dormitor 12.6mp
  hol 4.38mp
  baie 5.7mp

  total=46.95mp

  Ne mint pe fata, inventeaza mp din pix pana ajung la cifra magica 6, garantata de stat!

  63.000/47mp =1340 euro/mp

  340euro/mp costa lucrarea si 1000 euro/mp profitul,.Am observat ca la toate blocurile noi profitul este in jur de 1000 euro/mp!

  http://www.anuntul.ro/anunturi-imobiliare-vanzari/apartamente-2-camere/crangasi-metrou-apartament-2-camere-64-metri-patrati-etaj-2-4-izolat_6049797.html

 3. mint de rup toti, numai tepe sa dea, niste nesimtiti ordinari, uite aici faza amuzanta : http://lujeruluiresidence.ro/apartament-3-camere-r/
  pune mp utili pentru fiecare camera/hol si tot asa, si la final trage linie si subit apar mp construiti, uite exemplu acolo, trage linie dedesubt si cica are 124mp, ca sa justifice nesimtitul pret de 130k euro( ahahaha) si de fapt, daca aduni tot ce e acolo ajungi la 99.95mp, o diferenta de doar 25mp 🙂 ca ce naiba…e o nimica toata..

  • Da, si se pare ca au facut si o simulare pentru „Banca Punte”, aia care o sa preia pierderile sau o sa preia complet alte banci, un fel de nationalizare dar cu un nume mai pompos si imbracata in alte haine.

   Asa ca o sa aiba viitor stralucit tarisoara noastra. Ne-am imprumutat de la FMI ca sa dam banii bancilor, prin scaderea rezervelor minime obligatorii, si acum o sa le preluam si pierderile.

   Si cred ca daca o sa stea cineva sa puna pixul pe hartie s-ar putea sa ajunga la concluzia ca nu au nici o pierdere deoarece ne-au muls suficient in anii premergatori lui 2008.

 4. Va aduceti aminte de „big boss” DD?

  Apare un nou „premier copy-paste” al pietei emo

  http://www.imopedia.ro/danieldobre/2013/02/20/my-precious/

 5. si americanu’ se ia de francez

  Interesant de citit, in perspectiva euroiului pe termen lung.
  Se pare ca Germania cam ramine singura sa traga caruta.

  http://www.hotnews.ro/stiri-14286685-cum-explica-cunoscuta-ziarista-apatia-fortei-munca-din-franta-francezii-devenit-lenesi-din-cauza-invatamantului-fara-valoare.htm

  • Nu ma intelegeti gresit. Sunt convins ca preturile de tranzactionare la apartamente continua sa scada.
   Totusi, comparati articolul din link-ul pus de bogdan80 cu articolul de pe acelasi site de acum 2 ani:
   http://iricer.webs.com/apps/blog/show/5806536-indicele-imobiliar-2011-preturi-si-evolutii
   2011: „Prabusirea de valoare de la 1.200/1.300 de euro pe metro patrat la 800-650 de euro nu reprezinta decat o parte vizibila a aisbergului ce a lovit piata imobiliara romaneasca.”
   2013: „Scaderea de valoare, de la 1.200/1.300 de euro pe metrul patrat la 800-650 de euro, nu reprezinta decat inceputul normalizarii pietii proprietatilor imobiliare romanesti.”
   Adica in 2011 preturile s-au prabusit la 800-650 euro/m2, apoi s-au prabusit in continuare la… 800-650 euro/m2?
   2011: „Evolutia pietei imobiliare in 2011 va fi negativa , a fost opinia unanima a expertilor, cu o scadere medie de 50% ajungandu-se la o valoare de 350-400 de euro pe metru patrat construit la finele anului.”
   Deci acum, in 2013 ar trebui sa fie sub 350-400 euro/m2. Asa o fi? Nu prea cred.
   2013: „Pretul trebuie sa ajunga, la finele anului, la o valoare de 200-250 de euro pe metru patrat construit, in zonele de prim rang din Bucuresti.”
   Daca in 2011 au dat-o in bara grosolan cu estimarea, cat de buna e estimarea din 2013?
   2011: „Acestea sunt cifre conservatoare , cuprinzand date de proprietati pe care le avem deja in procese de executare judiciara si confiscare si scoatere pe piata imobiliara cu preturi deja fixate , anunta Lo Petersen, reprezentantul unui consortiu bancar activand pe piata romaneasca. Pe langa aceste proprietati altele se vor adauga in acest an pe fondul scaderii continue a economiei romanesti a subliniat acelasi oficial.”
   Reprezentantul carui consortiu bancar e acest Lo Petersen? Pe google nu l-am gasit…
   2013: „Acestea sunt estimari prudente, cuprinzand date de proprietati ce se afla pe listele publice de licitatie, cu preturi deja fixate, anunta Lo Petersen, reprezentantul unui consortiu bancar activand pe piata romaneasca. Pe langa aceste proprietati altele se vor adauga in acest an, pe fondul scaderii continue a economiei romanesti a subliniat acelasi oficial.”
   Lo Petersen repeta exact acelasi lucru, cu aceleasi cuvinte ca acum 2 ani?…
   2011: „Economistul sef, Mihail Racaceanu a aratat si el ca prabusirea pietei imobiliare este strict legata de climatul toxic al economiei romanesti.”
   2013: „Economistul sef, Mihail Racaceanu a subliniat din nou in discursul sau ca piata imobiliara nu se poate rupe de climatul nefavorabil al economiei romanesti si europene.”
   Mihail Racaceanu e economist sef unde? Si el repeta acelasi lucru ca acum 2 ani?
   2011: „In lunile urmatoare ne asteptam la aparitia pe piata la niste preturi ce amintesc de anii 1995 a marilor proprietati imobiliare din zonele centrale.”
   Asa sa fie?

  • da..prostia aia de text apare anual. e cineva consecvent de-l tot posteaza 🙂

 6. Socialism versus Capitalism,…:-)

  S-a întâmplat In Suedia ………………. O posibila tema de gandire pentru romani, pentru tot ce am trait si inca se mai traieste aici:

  Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga.

  Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA!

  Profesorul le-a spus, „OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului.
  Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.”

  Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8.
  Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura.

  Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o „pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin.
  Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit.

  Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 .
  Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat.

  Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes.

  Nu putea fi o explicatie mai simpla.

  Iata un scurt paragraf care sintetizeaza totul:
  „Nu se poate legifera ca saracul sa fie liber, iar bogatul in afara libertatii. Ceea ce primeste o persoana, fara a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la randul ei, nu primeste pentru ceea ce a muncit.”

  Statul nu poate da cuiva ceva, fara sa fi luat mai inainte de la altcineva.
  Cand jumatate din populatie vede ca poate sa nu munceasca, pentru ca cealalta jumatate va avea grija de ea si cand jumatatea care a muncit realizeaza ca nu are sens sa mai munceasca, pentru ca altii sunt beneficiarii muncii lor, atunci, prietene, acesta este sfarsitul oricarei natiuni.

  Nu poti multiplica bogatia divizand-o.

  Reflectati !

  • Tu si cu toti ‘dasteptii’ care dati exemplul asta (apropo, de regula e asociat cu ) ar trebui sa studiati conceptul de SOFISM.
   Nu poti compara un sistem bazat teoretic pe meritocratie (cel mai bun elev primeste 10, cel mai prost ‘pica’) cu economia reala. Oricum, si meritocratia ‘de scoala’ e bazata pe perceptia unui evaluator, deci e viciata.
   In viata reala – in economie – nu exista meritocratie (nici macar intr-o proportie asemanatoare cu scoala). Poti fi foarte destept, sa stii 5 limbi straine, sa excelezi intr-un domeniu, sa fii medic chirurg sau mai stiu eu ce si sa castigi mai putin decat un agramat care abia stie sa lege 3 fraze. Inclusiv in UK/Germania/Sua/Japonia sau ce alta tara vreti sa dati drept exemplu al anti-socialismului.

   Nu poti acuza orice incercare de a echilibra prapastia intre bogati si saraci ca Socialism. E absurd. Nu poti spune despre orice idee pe care poate ca si Hitler o fi mentionat-o candva ca e „Nazism” samd.

   Bineinteles, puteti continua sa va hraniti cu ura asta fata de ‘saraci’, doar asa va puteti simti superiori si indreptatiti la o soarta mai buna.

   • Deci rețeta ta pentru o societate dreaptă și corectă e:

    „Învață 5 limbi străine și vei avea dreptul să pui altora pistolul la cap și să ii jefuiești. Sau dacă nu vrei tu să te complici, o să dea parlamentul o lege și se va ocupa poliția de asta.”

  • eu nu urasc saracii fara motiv.

   eu urasc saracii ca au votat politicieni si legi care mie luna de luna imi fura 70% din salariu.

   In Romania orice angajat cu carte de munca plateste 70% taxe (33% impozit , 24% TVA, 10% devalorizarea leului , etc).

   Cand vine unul in casa sa iti fure cu forta ce ai , tu nu ii dai in cap ? De ai pretentia ca altii sa nu urasca pe cei saraci (sarac = un fel de violator).

   • @bananas –
    1. Esti constient ca doar 20% din populatia RO lucreaza ?

    2. Esti constient ca in Germania impozitul total pe munca poate fi ~ 50% pt tineri fara familie/copii in intretinere, iar TVA-ul la ei este 19% ?

   • in Germania tva-ul la toate alimentele este 6%

   • @Dany
    Dar in rest este 19%.

   • @banana

    inseamna ca nu mai stiu nimic despre romanika. chiar este impozitul pt ORICE angajat cu carte de munca 33% ? si la asta se adauga asigurarile sociale ? pai atunci insemana ca se duce catre 50%.
    daca romanika este atat de taxata ce sa mai zic de europa de vest si america de nord….
    cam nasol…

   • @avenirv
    exista analiza destul de bine facute care arata ca 81-82% din cheltuiala cu salariile se duce la stat.

    asta provine din:
    – ipozitarea muncii pe angajator
    – impozitarea muncii pe angajat
    – impozitul pe venit
    – tva-ul care se plateste pt consum

   • Deci raspunsurile voastre la ‘afirmatia de mai devreme e un sofism’ = gresita (daca n-ati inteles) sunt ‘ceva din contra-argumentul tau poate fi interpretat, deci nu conteaza ca prima observatie e un sofism’. Adica un alt sofism. Inteligent.

    Inegalitatea sociala nu apare din cauza ca unii sunt mai prosti sau ‘nu muncesc’ si altii ‘muncesc’. Da, sistemele actuale de ajutor social au multe probleme si se bazeaza pe taxarea celor care muncesc. Dar condamnarea lor ca „socialism” folosind o comparatie aiuritoare e absurda.

    Problema nu apare de la impozitare neaparat. Ci de la oamenii care administreaza acesti bani impozitati. Romani ca toti ceilalti vizitatori ai blogului asta. Nu cu cheltuielile pentru somaj/asistenta sociala/sanatate/educatie se fura grosul banilor din impozitele platite de noi.

    Nu cu afirmatii de genul ‘saracie = prostie = hotie = viol’ (o alaturare cel putin tampita) schimbam ceva. Cu asemenea ilustri revoltati avem exact politicienii care ne reprezinta si pe care ii meritam. Si meritam sa platim ca prostii taxele si impozitele pe care le platim. Pentru ca preferam sa ne uram intre noi si sa ne injuram si sa aberam in loc sa schimbam ceva.

  • @ alien:

   nu.
   un gigel de la parchet a scapat o duda cu „80 % din sistemul bancar e cuprins de frauda sistemica” si Romaniei i s-au pus intrebari de catre investitorii straini la licitatia de bonduri din SUA in usd (care a avut loc de curand) ce e cu duda asta.

   sunt doar semnele unui stat in declin, nu e vorba aici de prostia scapata de gigelul de la parchet.
   cand apar contradictii si incoerente intr-un sistem , acel sistem da semne ca e in declin.

 7. anul asta si anul viitor vom avea numai stiri interesante

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-14293041-reuniunea-grupului-bilderberg-avea-loc-2013-chantilly-sua-surse.htm

  si-au facut baietii si site

  http://www.bilderbergmeetings.org

  intre timp se intilnesc baietii din Comisia Trilaterala intre 15 si 17 martie la Berlin

 8. …dupa ce am gugalit numele unui agent imobiliar am descoperit pe alte site-uri de anunturi ca respectivul vinde si oglinzi de bmw, unele sparte, doar carcasa…

  • @ bogdan 80:
   saracul om , o sa ma rog pentru el …. iti dai seama ca face rost de oblinzi de bmw de la ”baietii culegatori” din parcari, nu ? :)? …unde te duce foamea, fiind agent imobiliar….

 9. Gibbone cel Aspru

  Uitati-va de curiozitate pe apt/case/terenuri scoase la licitatie de banci (BCR de ex) si va veti ingrozi ce sume au de recuperat, adica unde sunt banii nostri.
  Bineinteles, preturile cerute sunt conform pietei, stabilite tot de ei prin acordarea de credite.
  Ma intreb unde vor sa ajunga.

 10. @ all

  Aveti cunostinta de vreun articol, vreo sursa, vreun top al bancilor care sint bagate pina-n git in credite imobiliare? Este interesant si bine de stiut, pentru a stii pe unde ne mai tinem economiile in caz de crapelnita.
  Daca aveti asa ceva, va rog postati pe aici, pentru tot poporul TF.

  Eu va multumesc anticipat.

  • BCR, RAiffeisen, BRD ar fi principalele.

  • @np,
   teoretic bancile cu dobanzile cele mai mari oferite ( la depozite ) ar fi cele problematice … n-as prea crede ca o sa aiba probleme bancile mari inaintea celor mici de la noi …
   top-urile astea oferite de main stream sunt de obicei relative , mai bine ne ofera un top bancherul !

  • @ Nepacalita:
   Alpha, banca romaneasca, piraeus, bank of cyprus, marfin bank, bcr, brd (desi ultimele 2 au avantajul marimii care le poate da o anumita stabilitate – totusi „marime” inseamna si expunere pe portofoliu de credite imobiliare…cum scroafa e moarta in cotetul imobiliar… daca vor cadea vor face mai grav gaura in pamant…asta daca nu le prinde cu doua degetele bugetare nea Ponta).

   banci recomandate ca si curatenie a portofoliului: transilvania, carpatica.

   la CEC nu m-as risca sa bag toata mana in foc garantand curatenia portofoliului imobiliar … acolo muuulte degetele bugetare umbla pe baza de actiuni politice 🙂 …nu zic ca ascund morti in dulap, dar riscurile politice sunt mai mari la CEC.

   • …si Banca Feroviara?!…e mica si curata?

   • @ Taviano:

    banca Feroviara nu a avut timp sa acumuleze prea multi morti in dulap. La un portofoliu asa mic precum au ei daca au morti in dulap inseamna ca au un management al riscului de creditare idiot. Eu stiu ca nu au probleme.

  • @all
   va rog lamuriti-ma si pe mine. am mai intrebat asta dar practic nu am primit un rspuns clar. daca in romanika (hai sa fie si la bulgari) am un contract de imprumut unde scrie dobanda este de 4%, poate banca schimba dobanda ?
   multumesc.
   sau in contract scrie ca dobanda este de 3% peste euribor sau cum s-o numi ? pt mine al doilea caz este dobanda variablia…poate gresesc.

   • @avernirv
    nu prea exista contracte cu dobanda fixa, decat daca aceasta este foarte mare (13-15%/an, la RON, in fc de banca)

   • @Alexx
    multumesc,
    deci bancile au tot dreptul legal sa schimbe dobanda conform formulei acceptate de client prin semnatura..

   • @avenirv,
    e mai complicat
    aici se lucreaza cu mai multe dobanzi si foarte, foarte, foarte multe comisioane si taxe fixe lunare/anuale/tranzactii, etc.

    Evident ca acele taxe „fixe” se schimba lejer, in fc de politica bancii.

    Nu stiu daca ai aflat, dar sunt banci care taxeaza orice fel de intrare/iesire de bani dintr-un cont curent.

    5 LEI/intrare, 5 LEI/iesire. Din cont. Asta pe langa taxa de retragere de la bancomat, taxa de admin lunara a contului curent, admin lunara a cardului, admin anuala a cardului, etc, etc, etc.

   • @ Avenirv:
    NU exista dobanda fixa.
    Daca dobanda este prezentata ca „fixa” e strict o promotie si e pe perioada determinata (1 an, 3 ani, etc..).
    O dobanda nu are cum sa fie fixa in masura in care e corelata cu volumele si fluiditatea banilor din piata (controlati de banca centrala a acelui stat in functie de nevoile economice de moment). Cand iei credit esti deschis schimbarilor sub orice forma….

   • @celor ce mi-au raspuns

    deci cei ce posteaza ca uite cat de viteji sunt bulgarii ca protesteaza contra schimbarii dobanzilor de catre banci sau cum a fost discutia acum hat un an cu „bancile e criminale ca schimba dobanda” nu stiu pe ce lume traiesc sau o fac intentionat…
    cu dobanda m-am lamurit cu toate ca americanii iti ofera imrumuta imobiliar cu dobanda fixa pe 30 ani (si asta de foarte multe vreme si este un digit) iar canadejii intre 3 si 7 ani cu dobanda fixa.
    chestia cu fee-urile la conturie exista si pe la alte cashi dar pe acolo pt conturile care indeplinesc anumite conditti (de ex ai un balance de min 3000 sau 5000 continuu) nu se iau nici un fel de comisioane/fees/etc.
    stiu cam cum este la romanika de fapt caci am avut nistre treburi la rafhaizn, cec si turcaleti de la garanti.
    dar mi se pare ca prea multi dintre cei ce fac propaganda pe forumuri (bancile au schimbat dobanda fara sa ma intrebe sau in alte tari nu este asa sau olandejii e capitalisti si fac protectie sociala de fapt, etc, etc) profita de nestiinta maselor.
    multumesc.
    deci totul depinde de ce contract semnezi.

  • nu e mare …la Oltchim aveau 22 DE DIRECTORI…poate doar faptul ca Olanda se imprumuta la sub 2 la suta pe 10 ani in euro SI APROAPE ZERO PE DOI ANI,
   , iar noi, vai noua luam DOLARI:))) PE ZECE ANI:)))
   dar seara asta e pe baza de opera…
   vorbim italiana….
   euro e sub 1,31
   cine stie cum au votat italienii
   partea proasta e ca INDIFERENT cum au votat la ei situatia e de cacao si acum sunt in spotlight….

   • @all
    am si eu o intrebare , imprumuturile astea in dolari nu sunt f. periculoase pt. statul roman?
    functionarii aia de la finante, anul trecut era Dragoi care a luat la 6,5 la suta, anul asta alt cal breaz a prins la oferta…. 4,5 la suta, …bun bun acum dolarul e la oferta dar peste zece ani?
    dar daca INTR-O SG. LUNA LINISTITA…DOLAR/EURO VARIAZA 5 LA SUTA
    oamenii astia care bifeaza imprumuturile pt. statul roman vor plati in caz ca ne frigem?
    adica statul se poate imprumuta ATAT de riscant pe banii – viitori -din taxele noastre?

   • @George:

    Imprumuturile in USD pe durata lunga sunt cele mai periculoase (ca si cele in chf, yen japonez). Politica recenta a FED (tiparire de bani- QE) va conduce undeva peste 2-3-4-5 ani la inflatie de 2 cifre in SUA – ceea ce va chema ridicarea imediata si puternica a dobanzii pe usd (in prezent e 0 – 0.25% dobanda de referinta a FED). Acest gest va conduce la ridicarea dura si brusca a costurilor dolarilor imprumutati (dobanzi si comisioane corelate).

 11. a disparut aurul din beciurile FED …..hahahahaha
  s-a spart si bula/minciuna asta

  • am citit si eu …nemtii s-au cerut aurul inapoi…de la Londra si Paris au primit…de la FEd…. il vor primi pana in 2020…
   rezulta ca o parte din acel aur a fost dat bancilor si va fi recuperat TREPTAT de Fed.
   daca aurul nu mai e fizic, FED e datoare Bundesbank cu aurul si pretul lui ar creste brusc, asa ca beietii s-au inteles la o esalonare, –

  • eu nu ma prea pricep la dedesubturi, dar ceva tensiuni majore exista
   in ultima vreme Bundesbank a devenit tot mai vocala
   – in chestiunea aranjamentelor privin datoria irlandei si-a manifestat …ingrijorarile, desi aranjamentele s-au facuc DUPA o vizita a p.min din Irlanda in Bavaria, dar se pare ca banca irlandei a depasit cadrul convenit cu nemtii, avand acceptul lui Draghi
   – un lider CDu le-a spus PRieTENILOR francezi ca e ceva problema cu 35 ore pe sapt…
   – azi Weidmann le-a spus francezilor sa fie atenti la deficit…
   – treaba cu aurul a reiesit dintr-un comunica al ..Bundesbank…

  • @ Alien:

   ei (Europa) din 2020-2025 incolo.
   noi (Romania) din 2014-2017 incolo – pe baza reconectarii la alte piete si la alte surse de bani (finantare externa) decat cele prezente.

 12. apai abe ce sa recunoaste ca s-a intrat , stai otzara cu iesitu…..

 13. o stire aparent „banala”, strecurata la gramada

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-14302703-israelul-realizat-succes-primul-test-zbor-sistemului-arrow-3-care-isi-propune-intercepteze-spatiu-rachete-dotate-arme-nucleare.htm

  @ Bancherini

  Ce mai face elementul acela cu simbolul Au din tabloul rusului Mendeleev ? 🙂

  P.S. Merci pentru raspunsul cu bancile.

  De asemenea @Alexx si @Anka, multumesc.

  • @ Nepacalita:

   uite … a stat de vorba nea Aurica cu bancherii centrali care i-au explicat sa nu mai fie un asa…scump.
   Pe motive de „revenire” economica, pe motive ca FED va agita pisica moarta a intreruperii QE, pe motive ca FED trebuie sa isi refaca rezervele fizice de aur pentru a returna Germaniei si altor state (in curand) aurul detinut fizic (si e nevoie de preturi mai „umane” pentru acest gest „de bine”).

   Si nea Aurica, cetatean international de treaba, s-a conformat.

   Ce nu stie FED (sau stie dar nu recunoaste) e ca SUA are un viitor „a la Weimar” (republica aia incerta germana unde baietii finantau prin tiparire guvernul respectiv pana le-a explodat inflatia de 3 cifre procentuale in fata) – cam ce face FED din SUA acum. Diferenta e ca atunci marca germana nu avea rolul international de rezerva pe care il are dolarul acum.
   Rezultatul ? Daca SUA ia calea „Weimar” intreaga lume face „baldabac” intr-un ocean de inflatie ridicata/hiperinflatie intr-un orizont de 5 ani. Ceea ce o sa il umfle in pene pe nea Aurica. Dar nitel mai incolo, nu maine sau saptamana viitoare. De la 1500 $/uncie in jos (daca il apucam acolo) e de cumparat putin cate putin , in trepte. (pe motive de tiparnita FED, cu un interval de asteptare a profitului de 5 ani si mai mult).

   In cazul Weimar e de remarcat (daca veti avea curiozitatea sa cititi carti de istorie a economiei) ca in acele timpuri toti politicienii se mirau ca din gura de sarpe ca uite dom’le tiparim si nici o inflatie… stateau in 2,2-2,5% pe an. Si deodataaaa…. BUM! 17% in trimestrul urmator, 154% in trimestrul de dupa, etc…. In cazul Weimar inflatia nu a aparut treptat (ar fi dat sansa unei reactii controlate din partea bancii centrale). A aparut cand nimeni nu se astepta si s-a datorat circumstantelor istorice de moment ce au generat o brusca crestere a vitezei de rotatiei a banilor in economie. Totul a semanat cu umplerea unei bucatarii cu gaz metan putin cate putin. Pana Istoria a tras chibritul …. POC!

   Nea Aurica momentan e sedat de jocurile monetare ale FED si ale altor banci centrale. dar cand se va scula „pre multi va popi si el”!

 14. Cam haotic scris articolul, dar interesante opiniile englezului imobiliar de Romania

  „Preţurile din 2007 nu erau corecte şi nu vor fi atinse din nou încă vreo 20 de ani”.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/peripetiile-unui-englez-in-business-ul-dambovitean-romania-ca-o-pisica-nebuna-care-si-va.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: