Programul ” Prima Restanță ”


Nici n-a aparut bine informația legată de restanțele populației și ale firmelor care au ajuns la 33.000.000.000 RON  că BNR și alianța contra naturii ”USL”  a și găsit soluția – un nou program social prin care statul îi ajută pe creditaci umblând la buzunarele celor chibzuiți.

Evident, Fondul Monetar Internațional și-a dat acordul. Cum altfel când de fapt este tot o mână întinsă instituțiilor de credit întrucât oligofrenii cu împrumuturi pentru plasme, mașini, concedii,  renovări cu jaluzele verticale şi locuinţe supraevaluate oricum nu mai puteau duce în spate excesele din anii de BOOM.  Este doar oficializarea înjumătățirii ratelor bancare și acoperirea pagubelor din banii contribuabililor majoritari. Concret,dacă mai e cineva care nu înţelege mecanismul de interventionism ordinar în favoarea băncilor, taxele datornicilor nu se vor mai duce la bugetul de stat ci vor intra direct în conturile mafiei bancare protejată cu succes de Mugur Isărescu.

Milionul de restanțieri va respira ușurat vreme de 2 ani de zile și îi va alege atât la europarlamentare cât și la prezidențiale pe izbăvitorii neamului prost românesc.  Atenție !!! Nu vorbim de tot atâtea voturi pentru că mai sunt și soțiile și amantele datornicilor care vor recâștiga temporar dreptul la parfumuri scumpe și chiloți de firmă. Fără găleți, fără pungi cu mălai, fără ulei și zahăr – rețeta perfectă de campanie electorală care, la momentul potrvit, l-ar fi salvat și pe Dragnea de la dosarul penal…

Poporul ăsta de imbecili oricum nu pricepe nimic.  Guvernul ”GARANTEAZĂ TOT” va ajunge în curând la 99 % susținere dar să vedem cine va mai munci pentru ca pomenile electorale să poată fi acordate.  ” Să sperăm că băncile vor accepta propunerea noastră”  este o manipulare ordinară ca și ieșirea lui Emil Boc în vara lui 2009 pe toate posturile de televiziune la oră de maxima audiență, când le mulțumea celor de la BRD că – citez – au acceptat să intre în programul Prima casă. Preșul Mugur Isărescu a primit și acum de la Terente Regele Băncilor – Radu Ghețea ordinul pentru acest semi-bailout cu credit fiscal din partea statului.

Plagiator escroc, nu vrei să-i ții de urât mentorului tău Adrian Năstase la Rahova ???   Guvernator pe veci, nu te duci, gunoi nenorocit, după Nicolae Ceaușescu pe care l-ai depășit deja ca număr de mandate ?  Ți s-a lipit scaunul de cur ?

Să vă ferească Dumnezeu să facem noi ăștia fără datorii un credit de nevoi sexuale !  O să vă plătim rate în mod REGULAT pentru toate mizeriile suportate în ultimii 25 de ani…  Se vor ”scula” din gropi și părinții și bunicii nostri de economiile cărora v-ați bătut joc în anii 90 voi și cei care v-au fost formatori în furăciune; vă vor alerga ca în ”Orbitor” cu mădularele putrezite dar erecte după atâta amar de așteptare și de iluzii că va fi mai bine măcar pentru generațiile următoare… Nu e !

226 de gânduri despre “Programul ” Prima Restanță ”

  1. ionut

    Salutare.in ultima vreme s au micsorat ofertele pe anuntul…s au vandut cloacele, ori au fost retrase de la vanzare pentru oferta de primavara30% +)……?

  2. Pentru cei care cred ca preturile nu vor mai scadea, din cauza pasuirii restantierilor cu 2 ani, asteptati 1 aprilie, sa intre cei 7 centi pe litrul de benzina si motorina –> creste carburantul –> creste pretul cu transportul –> creste pretul la mai toate cele (orice rahat in lumea asta se transporta, inca nu ne teleportam, din pacate). Cine naiba o sa mai aiba bani sa plateasca preturi la imobiliare mai mari? … si din ce bani?

    1. Florin

      @MC
      Cum cine? Toti in masura in care statul iti da 60k si in masura in care statul iti plateste si o parte din rata …proprietarul e prost sa lase din pret? Si asta e doar inceputul.Peste cateva luni ai sa vezi cum iese Tonta in fata sa spuna ca a crescut consumul datorita acestei facilitati si o sa aloce mai multi bani ptr asta.Nu m-ar mira sa vad cum cresc preturile in perioada urmatoare

      1. unu

        preturlii creste. e cresteri negative. si or sa creasca pana cand preturlii alea la blocurilii noi..ceausiste..sa ajunga la 5-600E/mp (vorbesc de capitala, zona buna). atunci va fi bottomul si bine de luat.

    2. Anne

      Urmaresc acest site de cel putin 3 ani si pot spune ca m-a ajutat foarte mult deoarece preturile erau muuult mai mari ca acum …zilele trecute am vrut sa imi iau in cele din urma cu bani cash un apartament la Favorit etajul 1 cu parc in fata , scara curata si fara nici o imbunatatire …dar anul blocului (’65)m-a facut sa dau inapoi si sa mai astept.. il lasa la 39.800 EURO…intre timp dupa ce i-am spus ca m-am razgandit se pare ca pretul acestuia brusc a scazut si ca vrea 38500 EUROla diferenta de nici 48 h…in concluzie …cu Ponta sau fara Ponta indiferent de ce vor zice si vor face eu sunt convinsa ca , cum au scazut si din 2008 incoace …asa vor mai scadea si de acum incolo …ca de unde crestere ????!!!!

      1. @ Anne

        Multumim pentru informatii ! Avem nevoie de repere concrete din piata pentru ca ne-am umplut de sceptici pe aici. Nu am timp sa raspund tuturor comentariilor si oricum cred ca un exemplu la obiect face mai mult decat orice teorie chiar daca aceasta din urma e sustinuta de realitatea cotidiana. Unii dintre noi chiar merita indicele prostituatilor de la Imobiliare Punct Ro.

        Cat despre cotetul ala din 1965, dupa urmatorul cutremur care se pare ca nu e foarte departe, nu va mai valora nici cat un loc de veci autentic.

  3. george

    Ionut
    Orr fi scazut nr de anunturi pe anuntul
    Unii pun pe mercador, sunt mii si mii de propretari si acolo
    Toata lumea vinde
    Nu stiu pe anunt, da pe mercador platesti sa stea anumtul si tot nu vinzi
    In tm ssunt si oameni cu anuntul pe mercador de 3_6 luni
    Unul la un momendat disparuse
    Am crezut ca a vandut, nu a reaparut, dupa ce a platit din nou
    La noi mai era si publitim- tiparit’ da nu il mai ccumpar de un an
    Acolo sunt exemplare umane interesante, cumpara 6 -7 ziare si pun toate taloanele intr-un nr pt eficienta, de le apare acelasi anunt de 6 ori pe aceeasi coloana de ziar
    Nu zic unii poate se mai gandesc da ce ma fute pe mine grija de calculele lor

    1. Am o cunostinta care vrea sa isi vanda apartamentul de 2 camere pe care a dat 55.000 acum aproape 5 ani (blocul a fost construit in 2009), etaj 3 din 3 cu pod, omul a mai bagat 5.000 euro in respectivul pod, si vinde partial mobilat si utilat (inca vreo cateva mii euro). Au trecut cateva luni, a avut doar 4 vizitatori, a lasat acum la 46.000 si tot degeaba …. vorbim de un bloc nou in Bucuresti, la 10 minute de metrou …. Prin urmare, care e situatia reala??

    2. In ce univers ar merita un apartament dintr-un bloc din ’65 aproape 40.000 euro ?! Intr-un univers paralel probabil ! Aceste apartamente nici nu ar mai trebui scoase la vanzare, din cauza riscului seismic ridicat! Ma tem ca proprietarii acestor cloace vechi de 50 de ani vor fi intr-adevar ultimii proprietari …

    3. George

      Salut! confirm ce spui tu george! coincidenta face ca ma cheama tot George, dar sunt din Iasi. Pe mercador si tocmai, referitor la imobilele din iasi, stau si cate 6 luni: exemple, 3 camere dec, parter, bloc ’84, 72 mp la 48 k Euro in septembrie, acum e la 43 k. Si pot sa confirm ca deseori cand am impresia ca unele anunturi dispar: poc, reapar la cateva zile…bineinteles leprele imobiliare is fac treaba si cand pun pretul osciland de la o zi la ala cu plus, minus 5-10%..incredibil. Faza cea mai tare este o cucoana(persoana fizica) care actualizeaza un anunt la un 3 cam dec,parter de 4 luni de zile, in fiecare zi, de cate 5 ori pe zi, la acelasi pret(47,5 K). Chiar nu inteleg, daca de 4 luni nu il vrea nimeni, nu lasi la pret deloc? Adica repostezi in disperare acelasi lucru?

    4. AndreiS

      Am observat ca a scazut semnificativ nr de anunturi de pe anuntul.ro.

      Sunt in schimb f multe pe mercador,ro, cred ca au migrat acolo, o fi mai ieftin.

  4. george

    Mai precis un nene vinde in cea mai buna zona a orasului -timisoara-3 cam dec et 4 cu acoperis , mobilat la 44000 neg-
    De 3 luni tot cere si plateste anuntul
    Sigur altii cer 49_50 in alte zone da nici nu le vizualizeaza lumea anuntul- ei singuri tot intra sa vadsa ce poze ai pus ei ppe net

  5. george

    All
    Dak cumva se aproba shea cum a numit-o isarescu ne vom putea trezi pe la vara cu niste cetateni cu credite si venituri peste 16 mil. Ca vor da statul in judecata cerand credit fiscal pentru veniturile sub 16 mil?
    Exista un precedent : cand s-a introdus sanatatea la pensii, initial cei cu pensii pest 10 mil plateau 5,5 la suta la toata pensia, o decizie a curtii onstitutionale a stabilit ca si ei trebuie scutiti de contributie pt sumele sub 10 mil
    Statul are dreptul regalian de a impune taxe- acorda scutiri, dar in termeni egali pt toti cetatenii
    Deci dak cei cu credite si venpes 16 vor da in judecata statul vor castiga
    Vor exista desigur solutii
    Tva crescut peste noapte la 27 la suta, noi accize, cota dif. De impozit pe venit
    Vin vremuri faine

    1. @ George

      Prin Bucuresti s-a mai pus problema subventionarii intretinerii doar pentru cei cu venituri de sub 2500 RON. Primaria trebuia sa ceara de la ANAF liste cu salarii etc… S-a renuntat repede la idee. Daca se oficializeaza ”electorata” nu va fi niciun plafon legat de venituri, zic eu. Sa nu uitam ca sunt vite cu credite ipotecare luate in anii de BOOM a caror rata e de vreo 3 ori mai mare decat valoarea chiriei actuale. E mai vinovat cel cu salariu mare care plateste bancii 50 % din venituri sau cel cu salariu mic care are o rata insignifianta dar reprezinta acelasi procent ? Plafonul de subzistenta la tara difera de cel de la oras… Sunt prea multe criterii de luat in considerare; să nu uităm de persoanele aflate în întreținerea celor cu veniturile respective.

  6. trezirea

    gata nu sunteti inca satui de capitalism sau mai bine zis de colonialism? unii dintre cei care au comentat ceva au probabil inteligenta vitelor prima casa, senzatia fiind ca nu au inteles nimic. sa ne intelegem: CRIZA ESTE UNA A CAPITALISMULUI si nu are de a face cu comunismul, nici macar cu socialismul. ceea ce traim noi este opusul protectiei sociale din comunism. sau altfel spus, guvernul sau guvernele iau masuri pt a salva capitalul privat pe spinarea populatiei. toti de aici treziti-va! dati-va doua palme! asa poate mai aveti vreo sansa. noi traim un capitalism salbatic pur si in adevaratul sens al cuvantului, in care statul are o singura functie: sa salveze si sa protejeze cu orice pret interesele si capitalul privat. asa ca mai lasati-o cu comunismul si cu protectia sociala ca sunteti nu numai cretini, dar si penibili. daca am fi trait un capitalism real si occidental, nu ar fi existat prima casa sa salveze bancile si bancile ar fi falimentat.
    si inca ceva, cand va aud cu patronatul, cu privatul va spun doar atat: sper sa v-o traga si mai tare in kkur ca probabil va place si mai vreti. eventual folositi si niste vasilina. pe care ar trebui sa v- o puna la banca la ghiseu cand va platiti ratele.
    p.s.
    toti sunteti anti-bugetari, ca astea duc tara de rapa.
    ba, daca se gaseau locuri de munca la privat cu 25-30 mil credeti ca mai statea cineva pe 8 mil la stat sau pleca la spalat de kururi de bosorogi in italia sau spania? tot un esec al privatului evident.
    ca probabil majoritatea dintre voi sunteti absolventi de spiru, invatamant privat.

    1. pai ce sa cauti la privat pe 2500 de lei daca tu nu stii sa faci absolut nimic ?! nu vb de tine personal, ci de marea majoritate a bugetarilor care ocupa cate 3 un singur loc.

      1. unu

        daca ai sa urmaresti posturile de-aici, din jurul voturilor..ai sa vezi ca am incetat a mai vota cu vreunii dintre raii cei mai mici. a vota raul cel mic..e raul cel mai mare. pana la aparitia prin vreo minune a unor cinstiti nu mai am pentru ce vota in tara asta de cacat, plina de imbecili si vite sclavele banului si hotilor.

  7. „Sa ne uitam la cateva scheme folosite in acest moment. Cea mai cunsocuta schema de ajutor pentru persoanele cu credite (dar si pentru companii si mai ales guverne) este legea falimentului personal. Cand guvernul Romaniei a fost impins de iresposabilitatea politicilor economice, fiscala si monetara, in bratele falimentului a apelat la FMI pentru FINANTARE. Cand primariile sau companiile din Romania au probleme cu lichiditatile si raman in urma cu plata datoriilor catre creditor au varianta de a intra in insolventa si de se restructura. Cetatenii Romaniei cu credite la banci sau alte institutii nu au acest drept. Ignorarea totala a acestei solutii de guvern imi ofera inca un motiv de scepticism in legatura cu „rata lui Ponta”. ”

    O doza sanatoasa de scepticism pentru „rata Ponta”

  8. george

    Tavanul fals
    Statul roman a pierdut procese -mii- cu taxa auto- si are de platit restante de sute de milione de euro profesorilor-grosul platilor a fost amanat pt 2015_16- si ca sinarieratele la firme nu au fost considerate nici deficit , nici datorie publica !!! Amandoua situatiile s-au nascut din incoerenta si suprapunerea unor legi + actiuni in instanta ale oamenilor
    Dak se aplica schema lui isarescu- care impreuna cu ponta e sustinatorul ei cel mai vocal-desi recunoaste si el ca nu se cunosc detaliiile…ori ddiavolul sta in detalii
    In mod sigur vor fi cetateni cu venituri de ex de 16, 5 mil care vor da in judecata banca si statul cerand tratatment egal. Si vor castiga poate caci isarescu nu controleaza sute de judecatori individuali
    Mie mio se pare constitytional ca dak unui cetatean cu credit ii acorzi deducere fiscala sa acoerzi la toti cetatenii cu credit in limita sumei de 16 .
    Ala care are 17 -18 mil sigurnisi va cere drepturili in instanta
    Sigurnca e aberant dar astea vormfi efectele legilor date pe picior, al schemelor fiscale facute peste noapte

  9. george

    E destul de comic ca statul ii va scuti pe pulifricii astia de impozit tocmai cand are de facut platile alea de sute de milioane de euro….
    Sa vedem ce va reprograma la plata atunci
    Voinea prestidigitatorul a calculat insa ca nimeni nu cheltuien un ban- a inventat piatra filozofala- cica banii care raman in buzunarele pulifricilor vor genera crestere
    Sigur- o crestere a consumului- anul asta- pulifricul care si-a luat plasma ca sa vada mai bine pe base si ponat isi va lua masina de spalat cu 1000 de programa ca aia veche nu_inde nasul lui
    si peste 2_3 ani ? Cacacina cresterere-o luama de la capat
    Stoica era mai onest cu caritas-ul lui. Nu te obliga sa participi la el
    Ori noi ca cetateni devenim -obligati de lege sa ne platim taxele- codebitorii pulifricilor

    1. Florin

      Va plati printr-un alt imprumut de la FMI.Aia or sa fie de acord.FMI-ul are un singur scop: sa ajungem la sapa de lemn si sa vindem tot din tara: Rosia Montana,munti si ce mai avem la preturi de nimic sau sa fim obligati sa vindem ceea ce nu vrem acum.
      In ultima perioada numai legi care sa duca la sprijinirea bancilor si la saraciurea populatiei am avut.Ar trebui sa iesim in strada ca sa nu ne mai imprumutam la FMI absolut deloc.Banii pe care ii imprumutam ptr dezvoltare se duc in buzunarele politicienilor pe spagi si altele.

      1. Adrian B

        Evident că de forțare. De-aia am și pus ghilimele.

        E ciudat cum înainte să vină la putere, actualii guvernanți o trâmbițau tot cu stimularea consumului, dar prin mărirea/reîntregirea pensiilor și salariilor. Deci cum ar veni, dădeau ei banii de cheltuială. Cum metoda nu a dat rezultate (ce să cumperi cu bani printați, care au dus la inflație?) și-au schimbat abordarea și vor să ne oblige să consumăm, de preferință pe credit, că de-aia avem dobânda de referință la minimul istoric. Aștept creditul ”Primul Calorifer Cald”. Neapărat garantat de stat, că altfel băncile cele rele nu vor să acorde credite, oricât le-ar scădea Mugurel dobânda de referință. Sau poate Mugurel se inspiră de la Doru Ciocan și obligă băncile să ne dea credite, pe același model după care Ciocănel vrea să ne oblige pe noi să ne încălzim de la centralele termice ale mafiei transpartinice.

  10. Cristi

    Buna tuturor,

    Un pic offtopic, cum negociezi cu un intermediar care reprezinta dezvoltatorul?

    Am fost in vizionare (mai mult de curiozitate, convins ca nu voi gasi nimic decent) si mi-a fost prezentat intr-un bloc nou, un ap de 72 m2, 3 camere, decomandat, parter cu gradina/ curte proprie de aprox. 60 m2. Pret 56.000 euro.

    Fiindca urmaresc de cativa ani blogul si am incredere in inteligenta colectiva :-), cum vi se pare?

    Multumesc,
    Cristi

    1. AndreiS

      Pai da si tu mai multe detalii.
      Unde e apartamentul?

      Ca ap nou de 72mp la 56000 nu prea sunt in Bucuresti.
      E in zona Berceni—Popesti?

      1. Bloc cu gradina in zona aia ? :)) ce gluma buna ! Dezvoltatorii ar fi in stare sa betoneze si ultimul fir de iarba, doar sa scoata profit ! Asta e valabil si pentru alte zone, de ex. hidoseniile din Militari Residence.

      2. Cristi

        Salutari,

        Da, este in zona Berceni – Popesti Leordeni.
        Ca plus, blocul (si curtea aferenta) este inconjurat de curtile caselor din jur. Nu exista pericolul ca in viitorul apropriat sa apara un bloc vecin de 4-8 etaje si privelistea (asa cum este ea) sa se transforme intr-o „celula” de beton.

    2. Nu as zice ca e intermediar, atata timp cat reprezinta interesele dezvoltatorului ! Un intermediar (in acceptiunea corecta a termenului) ar trebui sa reprezinte ambele parti din tranzactie.

      1. asa zic si eu. sunt cei de la premier service ( majoritatea ) care au comision de la dezvoltator. am fost si eu in complex „studio plus” tot pe acolo, doar ca pe partea cu monaco towers si cereau pe un apt de 3cam, 66 mpu ( vreo 54, parca ). am intrebat de negociere si tanti agenta ( destul de profi, parerea – chiar nu-s toti la fel ) mi-a zis ca daca-s decis, cand ma asez la masa cu patronul vorbim de discount in fct de avans, bla bla. deci, nu cu agentul vb, el isi ia banuti ( probabil ficsi ) daca aduce client concret. la urma tot cu dezv vorbesti.

  11. george

    De unde o fi aparut omul de scrie sub nick -ul trezirea?
    El e convins ca nu traim o foerma aberanta de socialism ci in sanul capitalismului, ceva ca pe la 1800…
    Trezirea …sa facem un exercitiu
    Imagineaza-ti ca traiai la 1850 si voiai sa deschizi o afacere- magazin’ ziar’ ce vrei tu-
    Ce trebuia sa faci?_ sa ai – imprumuti capital, talent’ munca’ calcul etc si poate aveao succes
    Acum incearca tu sa deschizi o mica afacere…
    Po sa ai talent, harnicie etc
    Imcepi cu aprobari, acte, inregistrari
    Un raport civil normal- a angaja 5 oameni sa presteze o munca contra umei sume de bani -pe care tu o risti- te poate duce la puscarie dak nu respecti ce zice statul_–-

    Sa citesti carti e probabil o sarcina grea
    Uita-te macar la filme si gandeste si tu un pic
    De ex cat s-a schimbat lumea din timpul telenovelei aleia dr quinn si pana azi
    Dak o duci prost , de vina nu sunt alti oameni care muncesc si vor sa se bucure de munca lor , ci crede-ma statul.
    Care fura de la cei care muncesc si vai….nu iti da tie suficient…da la altii mult mai smecheri ca tine

    1. Alexx

      @george

      Din pacate omul are dreptate in 90% din ceea ce spune.
      E clar ca Romanica e pe o directie gresita, si merge din mai prost in mai prost.
      Si da, mediul privat este un focar de infectie, la fel ca si cel public.

      1. confunda, la noi e neocomunism – sau altfel denumit – capitalism de cumetrie. deci nu spune tot adevarul, ci manipuleaza prin omisiune. capitalismul salbatic ar fi lasat bancile sa moara, impreuna cu clientii lor, incapabilii mor intr-o astfel de doctrina. asta de cumetrie e ceea ce descrie el. capitalism, da’ numa’ pentru noi si-ai nostri, -> comunism :))

  12. george

    Nu se mai face
    In zf e o analiza interesanta
    Cica 72 la suta din impozitul pe salar se cconstituie in sursa la bugetul….local
    De asta a sarit ca ars johannis
    Si vanghelie
    Si sa vezi cand si-ora da seama baronii psd ca bugetele locale au de pierdut..

    Da chitoiu nu de aici a mierlit-o
    Ci de gand s-a luat de masonul ghewtea-ce tupeu pe el-
    Ghetea a sunat prietenii si fratii din servicii care s-au pus pe citit corespondenta nevestesii
    Si aia facea trafic dw influenta pe telefon
    Si l-au executat….

  13. unu

    circu asta scoate la iveala un aspect important: avem 900 mii de ca-si-ratati sub 90 zile. cati ori fi peste 90 zile ca rata de neperformanta sa fie de 23%?

    1. unu

      ” De exemplu, in cazul portofoliului populatiei, circa 70 la suta din debitorii neperformanti (care detin fie credite imobiliare, fie credite de consum garantate cu ipoteci) se aflau in stare de nerambursare de mai mult de un an sau inregistrasera stari de nerambursare multiple (in iunie 2013)”

      de aici rezulta ca 900 mii sunt 30%

      rezulta ca 3milioane de creditati sunt cu restante, din care 90mii au intre o zi si 90 zile, si 1,2milioane au mai mult de 90 zile!!

      cu alte cuvinte incearca sa salveze rata de neperformanta sa nu se duca (aproximativ) la 30%!!

      1. unu

        si neperformanta se va duce acolo! nu cum zice basinosu vasilescu asta seara..ca in 2 ani vom iesi din criza ahahahhahaha

    2. unu

      pe de alta parte..uite si o masura buna USL, masura porcita de masonu pisarescu: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/isarescu-despre-limitarea-platilor-in-numerar-drumul-spre-iad-este-pavat-cu-bune-intentii-12033476

      in mod normal, pentru banci, ar trebui sa conteze comisioanele..si mai multi bani vehiculati prin ele. in adevar s-ar parbusi „schema” de plata a activelor emobeleare..intre jmenari si fazani. deci aparent un lucru bun pentru mafia bancara, il zgarmana atat de mult pe pisar incat iese si urla in presa! jarva ordinara!

    1. iou

      Nu inteleg atitudinea voastra revoltatoare, in marile capitale europene cam astea sunt preturile. Ce vreti mai exact sa spuneti? Ca Bucurestiul nu e o capitala mare europeana? 🙂

  14. http://www.zf.ro/business-international/desi-nu-are-rezerve-de-gaze-nici-de-petrol-ungaria-ieftineste-din-nou-energia-pentru-populatie-12033733

    „In urma acestor reduceri a preţurilor la energie pentru consumatorii casnici impuse de stat, inflaţia a scăzut cu 0,4 la sută într-un an în luna decembrie, cel mai scăzut nivel din 1974”

    Oare astia ce au, mai mult curaj, nebunie sau pur si simplu nu le pasa de ce zice UE, etc? E un motiv oare sa ne uitam un pic cu invidie la ei, sau doar praf in ochi pentru alegeri. Ca la noi praful in ochi parca arata altfel.

    1. marius

      am vazut ca nu este cel original, eram curios daca-l gaseam si pe cel al proprietarului, care era diferenta de pret 🙂

  15. Logic

    Intrebare: Pozitionare spre nord a ferestrelor unui apartament reprezinta un dezavantaj major?tinand cont ca in vecinatate nu se afla niciun alt imobil ci doar un parc cu copaci.

    1. david

      depinde de perceptia fiecaruia. eu prefer ferestrele orientate spre nord-vest, nord, nord-est fata de cele orientate spre sud-vest, sud, sud-est. sint avantaje si dezavantaje.

      vara e mai bine sa fii orientat spre nord (sau variatii), soarele arzator nu-ti incalzeste casa. daca ai ferestrele spre sud si mai stai si la ultimul etaj, esti terminat de caldura. eu am ferestrele spre nord-est si ii vad pe vecinii de peste drum (orientati spre sud) cum isi tin toata vara ferestrele acoperite (draperii, jaluzele, obloane) sa tina soarele afara. avantajul de a avea lumina naturala in casa este aproape complet anulat. in plus, vad ca ventilatoarele unitatilor exterioare de aer conditionat se invirt proape continuu. nu vreau sa ma gindesc cit platesc pentru energia electrica… e adevarat ca multi nu le mai pornesc deloc (ori e foarte scump si n-au bani, ori si-au dat seama ca aparatul de-abia face fata si n-are rost sa-si mai bata capul).

      iarna e mai bine sa fii orientat spre sud (sau variatii), pentru ca, nu-i asa, iarna nu-i ca vara. beneficiezi de incalzire suplimentara a peretilor si incaperii de la soare. nu mai stai cu ferestrele complet acoperite, ci partial acoperite, beneficiind si de lumina naturala. pe nord e cam frig iarna. daca iti sufla vintul si dinspre nord… te-ai fericit (de ex. nu prea poti sa aerisesti). cei de pe sud platesc mai mult vara pentru aer conditionat, cei de pe nord platesc mai mult iarna pentru incalzire.

      depinde de fiecare cum percepe situatia si ce isi doreste (caldura, racoare, lumina naturala). eu prefer racoarea. cred ca orientarile spre nord-est sau nord-est-est sint cele mai bune. tot timpul anului ai lumina naturala dimineata (vara nu esti foarte afectat de caldura pentru ca, in principiu, dimineata e mai racoare oricum) si esti protejat de vint (presupunind ca directia predominanta a vintului este dinspre nord).

      ma rog, doar niste pareri.. depinde de fiecare.

      1. Logic

        Da,si eu ma gandeam cam la ce ai zis tu.
        Ai avut vreodata probleme cu mugegaiul?Sa se faca pe peretele dinspre nord, pe mine asta ma sperie cel mai tare.
        Acum eu unde locuiesc toate ferestrele sunt pe est si pot sa zic, ca e foarte ok.Am pana la 12 soare in casa dupa care nu mai bate direct.

      2. eu stau acum fix pe nord si culmea :)) la et10/10. ceea ce e, cred, cel mai bine. nu-mi bate soarele in pereti vara, in schimb bate pe tavan. cu doua aere de 9000 de BTU fac fata vara ( factura totala de 120 de lei la EE – iarna cam 70 de lei – 2 camere 55 mpu) si la inceputul iernii pana dau caldura. faza e ca iarna e o idee mai caldut fata de etajele inferioare, pt ca fiind la ultimul etaj se mai ridica caldura din bloc. sa-ti raspund si cu igrasia: da am facut, in momentul in care ma zgarceam cu caloriferele, le inchideam, sau le lasam mai domol, cand nu eram acasa. cand esti pe nord, iarna zic eu sa le tii la 4 din 5, iar diferenta la factura de intretinere nu cred ca se va sesiza prea mare, pt ca tii temp constanta in casa.

    2. veriga lipsa

      Depinde de multe lucruri.

      Daca vorbim despre Bucuresti, da, si eu as alege est sau nord-est.

      Daca e vorba despre alt oras, incearca sa decizi in functie de: vant dominant local, expunere solara, temperaturi locale, etajul (cu cat e mai sus cu atat e mai cald), cladirile din jur, si nu in ultimul rand programul si stilul tau de viata.

  16. Ra

    Exemplu de anunt: „…apartament de 3 camere, la 10 min de metrou Piata Muncii, etaj 3 / 9, confort I, in bloc mixt, semidecomandat, constructie finalizata, constr. 1963, supr. utila : 68mp., o baie, o bucatarie, un balcon, parchet, fara imbunatatiri, intabulare, cadastru, in apropiere de metrou, parc, supermarket, unitate sanitara, scoala, gradinita, stradal, la Campia Libertatii, accepta si credit prima casa.

    Pret 60.000eur fix!”

    Intrebarea mea e: ce fumeaza oamenii astia? Pare o chestie buna, te duce intr-un univers paralel.

    1. Alexx

      Fumeaza ce au fost invatati sa fumeze: vise uscate cu Prima Casa invelite in foite de USD.
      Au fumat atat de mult in astia 5 ani incat nu mai pot vedea altceva.

    2. anka

      ei si voi acum … omul e dispus la o negociere dupa ceva „tziganeala” … max. vreo 2-300 eur …. sa nu zica lumea ca e hapsan !

  17. Ex-Bancherul

    ex-bancherul pleaca la muncile campului unde se gandeste sa instaleze poate un wireless cu baterii intre coarnele boului de trage la jug pe campiile patriei ( 😀 ! ) sa mai citeasca si el ce se mai posteaza aici 🙂
    pana atunci, sanatate si lipsa de griji va doresc!

      1. anka

        mai e pana la primavara , ai grija sa nu te prinda vre-un val de frig prin buzau-vrancea , iti recomand sa-ti faci provizii … niste johnny walker in primul rand !

  18. diana

    Ce stiti de banca Italo-Romena? Frati-miu a gasit un credit imobiliar You@Home la Banca Italo-Romena pe care ar vrea sa il aleaga (credit in euro cu 25% avans in detrimentul Primei Case in lei – a comparat variatiile ROBOR/EURIBOR din ultimele 12 luni, respectiv ultimii 3 ani, si diferentele sunt uriase). Pe aceeasi suma si aceeasi perioada de creditare, rata ar fi cu cel putin 50 euro mai mica fata de cea in lei. Diferenta ar fi comisionul putin mai mare fata de Prima Casa – respectiv 1% din soldul total al creditului, calculat anual, fata de 0.5 la Prima Casa, insa per ansamblu el ar vrea sa minimizeze riscurile unui credit in lei, in conditiile in care ROBOR-ul fluctueaza prea mult si este instabil.

    1. si eu la fel gandesc, pe o perioada scurta – medie ( 4-7 ani ), parerea mea e ca creditul in eur se merita mai mult. adica daca vrei sa iei un credit ( pe 30 de ani ) dar ai de gand sa il stingi asap ( sa zicem pana la 8-9 ani ), eu zic ca e mai bine in euro, dar daca iei un credit pe 30 de ani si nu ai de gand/nu poti sa-l stingi, ma gandesc ca leul e moneda castigatoare.

      1. Multumesc pentru raspuns, intr-adevar, el vrea sa stinga creditul in maximum 10 ani, are si un avans destul de mare. Insa in privinta creditelor in lei pe 30 de ani, nu as zice ca leul e moneda castigatoare: uitati-va doar cat de brusc a crescut ROBOR 3m incepand cu 30.01.2014!

      2. PopescuIon

        @diana tot timpul ai un prieten care e interesat ba de casa ba de credit, e asa greu sa spui ca esti tu interesata de fapt?

      3. da, diana, dar daca facem o pondere pe 30 de ani cu toata fluctuatia robor, tot zic ca iesi mai bine in moneda in care castigi vs cursul valutar+euribor. acum moneda in care iei salar c-o fi leu, c-o fi euro sau rubla… in 30 de ani cine poate sti?! :))
        asta e gandirea mea, repet, nu am studii economice, ma bazez doar pe statistica/experienta ( traita de altii ) din ultimii 6-7 ani.

  19. mariusm

    Apartamentul din linkul de mai jos s-a vandut (cu cash) la 137 mii euro. Proprietarul l-a oferit la vanzare acum un an la 160, apoi a scazut la 152, la 147 si in final la 139.
    Are 96 mp utili + 5 mp balcoane, este in blocul cu BCR (ultima scara cu BCR pe Calea Victoriei), scara este impecabila neavand niciun restantier.
    Am fost foarte aproape sa-l achzitionez…era cel mai bine impartit apartament de 4 camere pe care l-am vizionat in ultimii doi ani, iar pretul era comparabil cu cel pt. un apartament de 3 camere New Town (80 mp utili), 3 camere Unirii Fantani (78 mp utili).

    http://www.imopedia.ro/anunt/apartament-in-p-ta-victoriei-bucuresti-503RUN20512

    1. metrul patrat

      @mariusm
      Imi amintesc si alte postari facute de tine. Par suspect de „optimiste”. Oare de ce? 🙂 Tu vezi peste tot vanzari, preturi mari (dar totusi se vand…), chirii mari (ca asta e piata…)….
      Eu, unul, nu am incredere in tine. Chiar daca unele dintre exemplele tale pot fi reale, prea sunt „alese pe spranceana” si se vede cat de greu iti este sa le gasesti. Am senzatia ca vrei sa influentezi. Esti impotriva curentului acestui blog, dar, recunosc, o faci cu tact.
      Poate mai are si altcineva rabdare sa caute toate postarile tale.

      P.S. Florin, se poate cauta in acest blog dupa nume „postator”? Poate ar fi util sa existe asa ceva si in momentul in care vreau sa citesc tot ce a comentat „xulescu”, sa-mi apara in ordine cronologica comentariile, eventual la ce articol a comentat…

      1. mariusm | 1 noiembrie 2013

        Aseara s-a vandut un apartament de camere unirii 6/8, coposu, (blocul cu radiografia dentara la parter) cu 106 mii euro (85 mp).

        http://www.imobiliare.ro/vanzare-apartamente/bucuresti/unirii/apartament-de-vanzare-3-camere-X54U10067?lista=15971445

        A stat pe piata cel putin 6 luni la peste 120 mii euro, dupa care proprietarul a mai redus din pretentii.

        Eu am neglijat apartamentul din cauza pretului initial ridicat, iar azi am aflat de la proprietar ca “a batut palma” aseara;
        ieri am gasit telefonul proprietarului pe:
        http://www.multecase.ro/vanzare-apartament-3-camere-unirii-bucuresti_i1325815

      2. @diana: nu stiu ce sa zic, dar la km 0 al capitalei unei tari europene ~1250 E/mp la un salar mediu de 500 nu prea mi se pare mult. mai ales ca acolo pe coposu sunt blocuri ok. cu vecinii carora unii le-ar zice ciori borate de-ar merita sa moara de holera ( nu eu, altii ) e alta treaba :))

      3. mariusm

        Pentru cei care imi cauta postarile, am inserat mai jos trei dintre ele.
        Nu sunt impotriva curentului acestui blog, ci doar am explicat evidenta din piata imobiliara bucuresteana. Sunt zone (Militari, Crangasi, Colentina, Berceni, Popesti…) in care tranzactiile se fac la preturi din ce in ce mai mici (spre 700-800 mp util), dar si zone (Unirii, Victoriei, Aviatiei, Nordului…) in care preturile sunt mai mari de 1200 de euro/mp util.
        Si eu mi-as dori sa cumpar un apartament de 4 camere la Unirii Fantani, Decebal, Victoriei (100 mp utili) la 75-80 mii de euro, dar realitatea este alta. Preturile din aceste zone nu scad in ritmul celor din zonele periferice, din cauza zonei centrale, a ofertei extrem de scazute si a unor clienti cu ceva bani. De exemplu, in Aviatiei au fost oferite la vanzare numai 3 apartamente de 4 camere (etaje intermediare) in 2013, iar in Victoriei numai 2.
        Recent, a aparut un anunt privind un apartament de 4 camere Aviatiei (peste 1800 euro/mp util)
        http://www.anunturidelaparticulari.ro/apartamente-vanzare/apartament-4-camere-aviatiei/AP1331179
        Sunt convins ca la acest pret va fi sunat doar de agentii. Atunci cand pretul va scadea la 125 mii vor aparea si vizionarile, iar tranzactia se va incheia (cred) pe la 115 euro.
        Va voi oferi telefonul proprietarului (voi plati o taxa de 1 euro pentru acesta) si va propun sa realizam un test privind evolutia zonei Aviatiei pe segmentul de 4 camere. Il vom suna la sfarsitul fiecarei luni pe proprietar, mergem la vizionari, ii oferim 700-800 euro/mp util, iar, intr-un final, vom afla si pretul tranzactiei. Este posibil ca aceasta sa se incheie abia peste 2 ani, daca proprietarul crede ca are „un super apartament”.
        Acelasi test poate fi realizat si cu urmatorul apartament:
        http://mercador.ro/oferta/apartament-4-camere-vanzare-dorobanti-ase-ID1rB4l.html#8443dec233
        Proprietarul se numeste Razvan Comeaga (cinematografie).
        Daca preturile de tranzactionare vor fi mai mici de 100 mii de euro inseamna ca sunt un „nenorocit de ajent”

        mariusm | 13 ianuarie 2014 la 11:54
        Oare chiar nu mai sunt bani pe piata imobiliara bucuresteana?
        Am primit acum cateva luni o oferta a acestui ansamblu rezidential, iar in acel moment jumatate din apartamente erau vandute. In prezent, doar unul singur mai este nevandut, in ciuda pretului nesimtit de aprox. 1300 euro fara TVA. Oare cat trebuie sa castigi pentru a-ti permite sa platesti o suma atat de mare?
        http://www.urban-spaces.ro/apartamente.php
        Discutam zilele trecute cu un amic pe care il intrebam despre cine/cati mai castiga peste 1000 de euro (net) in Bucuresti. Mi-a raspuns ca numai in autoritatile statului implicate in supraveghere/garantare… sunt aprox. 1000 de persoane platite cu un salariu mediu de aprox 1500 de euro/luna.

        mariusm | 28 ianuarie 2014 la 12:34
        Acum cateva saptamani eram surprins (neplacut!) de evolutia vanzarilor la ansamblul cu preturi nesimtite (1300 euro + tva)
        http://www.urban-spaces.ro/apartamente.php
        Astazi am primit un email de la New Town prin care mi se propuneau cateva apartamente de 4 si 5 camere. In ultimele 6 luni (atunci cand am fost interesat de un ap. de 3 camere) au vandut peste 60 de apartamente (am comparat oferta lor actuala cu cea de acum 6 luni) la preturi de aprox. 1100 euro mp construit fara TVA.
        Rezulta ca apartamentele din ansamblurile relativ ok/zonele mai bune au in continuare clienti dispusi sa plateasca sume enorme (pentru starea actuala a economiei). Zonele marginase vor fi in continuare dependente in proportie de 95% de Prima Casa si vor mai inregistra scaderi.

        mariusm | 5 februarie 2014 la 11:17

        Un apartament de 4 camere Unirii Fantani, etajul 4, cumparat cu 117 mii euro (aprilie 2013) in urma unei executari silite, este oferit la vanzare cu 152 mii euro in prezent!?!?
        “Proprietarul” are o oferta de 145 mii din partea unui judecator, dar asteapta mai mult. Este posibil sa obtina mai mult, deoarece in zona se “invart” inca multi bani negri ai avocatilor, judecatorilor, interlopilor, oamenilor politici, strainilor romanizati s.a.

        http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:OUTYrc38ufoJ:cejbuc.ro/2013/03/21/licitatii-ds-nr-12452009-b-e-j-a-culea-si-dumitrache-08-mai-2013-ora-1000-si-ora-1200/+&cd=2&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=firefox-a

        http://www.anuntul.ro/anunturi-imobiliare-vanzari/apartamente-4-camere/unirii—fantani-4-camere-vedere-mixta-fata-spate-bloc-situat-stradal-pe-bd_7339703.html

      4. Ex-Bancherul

        @ Mariusm:

        Marius draga, cu asemenea cifre poti sa te duci direct sa te culci.
        Marea majoritate a bancilor abia isi mai trag sufletul acordand cate o Prima casa … nu mai au clienti eligibili -p ersoane fizice – iar IMM-urile si companiile mai mari ar vrea sa se imprumute dar nu mai sunt nici ele eligibile cu balantele si bilantul facute harcea-parcea de taxele lui Ponta si de comprimarea consumului.

        deci poti sa te duci sa te culci ca NU STII CE VORBESTI!
        este evident ca doar cineva cu interese in domeniu pe parte de vanzare (ori proprietar, ori agent imo, ori altceva) ar visa preturi de mii de euro si locuinte care se dau imediat , intr-o suflare ….

        Vise placute, draguta!

        Celorlalti: rezistati mental acestor atacuri.

      5. Alexx

        @Ex-Bancherul

        Sunt o multime de oligofreni care se baga in Prima Casa.

        Stai linistit…

      6. Ex-Bancherul

        @ Alexx:

        am vb cu fosti colegi din lantul de retail din 3 banci pe unde am lucrat si mie mi-au zis altceva …ca e foame mare de clienti …ca putinii clienti pers.fizice care vin la ei nu sunt eligibili deloc si persoanele juridice se descurca cu cash-ul si cu operatiuni limitate la maxim.

        pers juridice care vor credite au un profil foarte indoielnic in balanta/bilant sau la nivel de fluxuri de trezorerie (adicatelea sunt uscati de bani, fara incasari, nelichizi si insolvabili …la limita rezistentei). Si Ponta i-a mai pocnit si cu niste taxe noi in mecla! O fericire!

        nu e deloc situatia asa roza cum se vede la TV! Dar deloc!

      7. Alexx

        @Ex-B
        Asta e situatia de 3-4 ani de zile, nu e nimic nou.

        Ma refer stricct la oligofrenii PC. Sunt inca prea multi.

    2. MV_VM

      Baiiiiii ajentilor ce draq mancati cacat pe paine, mariusm, diana etc etc piata nu exista….numai exista cerere in afara de rahatul ala de tip PC….asa ca bagati acolo sute de mii de euro mai ales cashhhhhh

    3. Intreaba de fostul proprietar, poate dai de cumparator, si ofera-i peste 140.000. E pacat sa scapi asa ocazie. Insa trebuie sa te misti rapid, pana omul nu percepe apartamentul ca fiind casa lui.

  20. george

    Razboi total
    Basescu il ataca pe isarescu-
    O, vin vremuri interesante…
    Ipoteza mea e ca base stie. Ca e mare cacatul si speculeaza.
    Urmeaza un an interesant pt leu

    1. mariusm

      Ideea electoratei a fost „coapta” de catre un membru al CA BNR apropiat de PSD…oare cine o fi? Cum sa nu stie presedintele? Serviciile lucreaza (inca) pentru el.

    2. Ex-Bancherul

      e o situatie cu 2 taisuri.
      Basescu are dreptate in ce zice, dar greseala este politizarea situatiei avand BNR-ul ca actor central.
      In mod sigur BNR e sursa ideii cu „electorata”. Deci initial politizarea le-ar apartine lor = o eroare grava!

      Haotizarea continua!
      Ingerinta BNR in aria politicului de dragul salvarii oilor debitoare (aia de au credite) e o MARE greseala !
      PSD nici nu avea altceva de facut decat sa fie de acord (in mod socialist, implicand un grav hazard moral) cu propunerea = cu gandul la voturi!
      Iar poporul ce sa faca ? Se bucura si el ca tembelul!
      FMI? se bucura si mai tare = aceasta situatie, bazandu-se pe hazardul moral aferent situatiei, salveaza clientii FMI (bancile locale CU CAPITAL DE ORIGINE STRAINA!!!!!) pe cocoasa statului, adica pe banii restului fraierilor de pe aici, din Romania!

      Toata lumea se veseleste la maxim! Cand o crapa echilibrul bugetar ce? credeti ca nu se va mai bucura nimeni?
      Se vor bucura clientii FMI care vor veni pe la noi sa culeaga resurse, ramuri industriale, teren ….toata la un discount masiv de 80-90% !

      TOATA LUMEA E VESELA, MANCA-TI-AS!

      Va doresc rezistenta sa aveti! Toate acestea vor trece pana la urma – vedeti sa ramaneti cu sufletul si mintea – ambele intregi pana atunci!

    1. hahah2012a

      Singurul politician care a aparat interesele acestei tari este Basescu.

      Cu toate deciziile luate de el si pe care socialistii le injura, ii suntem datori lui Basescu, fara el eram de mult in colaps. Cea mai nasoala este sacrificarea prostilor si naivilor prim programul prima casa, dar daca nu ar fi fost el cu socialistii era mult mai rau.

      Nu mai profita de orice vorba ca sa il injuri, ca stiu ca se apropie alegerile si antena 3 are si forumisti.

  21. s.o.s.

    Mai sunt oameni eligibili la PC, dar s-au desteptat si isi dau seama ca, chiria implica riscuri mult mai mici.

    Nesiguranța viitorului lor incert în Romania si locuințele mici vechi, jegoase, demodate cu vecini asemenea ii fac sa se gândească de x ori înainte sa cumpere orice vechitura supraevaluata de agenții cu stomacul lipit de spate ( e foame de bani băieți, pentru ca voi nu produceți nimic, și ați ajuns sa muriți de foame intre doua „vânzări/intermedieri”)

    PS:
    după ultimele calcule, cei care acum au 30-40 de ani, vor iesi la pensie cu o pensie de …80 Euro/luna.

    de ce ar vrea cineva asta? și sa ducă si o rata dupa el?

    Credeți ca se poate trai din 80 euro/luna in anul 2045?

  22. Chloe

    buna dimineata,

    fac apel la expertiza dvs imobiliara… care ar fi criteriile de luat in calcul pentru evaluarea calitatii unei locuinte noi? Stie cineva ceva despre rezidentele din zona M Bravu? Sunt construite ok? Materialele sunt de buna calitate?
    De asemenea, pentru ca tot se vorbeste aici despre forta de negociere a cumparatorului, cam pe ce argumente credeti ca s-ar putea miza pentru un eventual discount? La telefon nu par deschisi sa lase la pret. Sustin ca au foarte multe cereri si ca s-au vandut peste 3 sferturi din proiect …
    Asadar, situatia nu este foarte incurajatoare. Multumesc pentru sfaturi si pareri.
    Precizez ca vreau sa achizitonez in cea mai parte cu cash, insa in nici un caz la peste 1000 eur/mp cum cer ei acum.

    1. Alexx

      @Chloe

      Atat timp cat va functiona Prima Casa , dezvoltatorii vor astepta. Pt ca tot va aparea un creditac (sau 2 – codebitori; sau 6 codebitori – 2 tineri + cei 4 parinti – PC accepta pana la SAPTE CODEBITORI) pana la urma… care sa le plateasca 1000E+ pe mp.

      Deci… opinia mea este sa te reorientezi si/sau sa mai astepti.

    2. Ex-Bancherul

      @ Chloe:
      nu sunt expert in imobiliare dar ma bag si eu in seama ca sa se enerveze unii ca ma bag in seama si sa mai adauge si ei 🙂
      1. cere cartea tehnica a imobilului pentru a vedea structura imobilului (ce tip de constructie e , ce materiale, etc..)
      2. cere avizele de constructie sa le consulti (la faza asta o sa iti iei probabil niste scuipati in freza de la constructor daca sunt borfasi. daca nu sunt borfasi o sa fie foarte serviabili).
      3. intreaba ce garantie are blocul (de obicei e o garantie efectiva de 5 ani+) …adica daca se observa erori de constructie constructorul de obliga ca pe cheltuiala lui sa le refaca.

      altceva nu stiu …sa mai bage si altii

Lasă un comentariu