Epilog


Vine un moment în viață când suntem nevoiți să ne recunoaștem greșelile; din păcate, de cele mai multe ori asta se întâmplă când e cam târziu și consecințele acestor greșeli sunt ireversibile. Un psihoterapeut rus susține că mai întâi ni se oferă șansa de a ne purifica prin umilință; dacă nu o acceptăm, vine o altă etapă…

Nu m-am crezut niciodată supraom dar am fost convins, în toți acești ani în care am luptat pentru niște adevăruri evidente, că am suficientă energie pentru a duce la capăt demersul meu. Nici atunci când am primit amenințări telefonice, mail-uri cu nuanțe interlope sau când mi-am găsit mașina zgâriată de la un capăt la celălalt în parcare cu bilețel ”TF” în parbriz nu am vrut să iau în serios riscurile despre care vorbea un alt blogger, riscuri care l-au determinat să renunțe…

Totuși, când mi-am dat seama că sunt urmărit pe stradă și am realizat că nu mă expun doar pe mine ci și familia pentru o cauză pierdută din start, am zis că e cazul să mă opresc. Eu m-am oprit dar problemele de sănătate au continuat…

Demersul meu a avut un caracter Pro Bono Publico dar am avut la rându-mi în plan achiziționarea unei case, nu oricum și nu în orice condiții… Acum când nu îmi mai merge nimic, când micile mele economii s-au epuizat pentru că nu fac altceva decât să cheltuiesc pentru a-mi regăsi echilibrul, perspectiva s-a schimbat.

În mod cert mi-a lipsit toleranța și poate că am fost meschin neînțelegând dorința semenilor de a se așeza la casa lor, dorință care transcede, într-o existență și mai ales o tinerețe limitată, logica economică. Am vrut să îi ajut dar n-am prea fost în stare să găsesc metodele optime de convingere. Poți întinde mâna cuiva dar dacă-i spui ”hai, ridică-te, prostule !” va cam pune la îndoială bunele tale intenții. Va fi tentat mai degrabă să accepte adevărurile din reclamele cu bancheri îmbrăcați în zâne bune și sugestiile dezvoltatorilor și agenților imobiliari care sunt mereu amabili și cu zâmbetul pe buze.

Profit de acest epilog și îmi prezint scuze tuturor celor pe care i-am jignit ! În esență nu sunt cu nimic mai bun sau mai deștept decât ei. E trist că am ajuns la polemici acide cu cel care mi-a fost la un moment dat profesor de muzică – Giulio Angheloiu. Interesele unora se suprapun cu ale celorlalți ( de aici și nefericirea omului social cum concluziona în urmă cu sute de ani Rousseau ) dar asta nu înseamnă că nu putem păstra anumite valori. Cu cât îți dai seama mai repede de adevărul trist al Ecleziastului și anume că totul e deșertăciune și goană după vânt, cu atât mai bine…

E trist de asemenea că am pierdut prieteni, că mi-am atras antipatia multora din jurul meu pentru simplul fapt că părerile și demersurile noastre nu coincideau. E importantă atitudinea dar rigiditatea excesivă alterează relațiile interumane. În fond, fiecare e liber să acționeze conform propriei conștiințe care trebuie să aibă ca scop principal binele și liniștea personală. Aristotel spune că prietenia e mai presus de dreptate.

E trist în final, dacă îmi permiteți o analogie, că eu deja am „dat în plată” un bun despre care credeam că mi se cuvine…

Tavanulfals ia sfârșit aici. Materialele publicate de-a lungul ultimilor ani nu au nicio valoare pe lângă un ultim sfat pe care îmi permit să vi-l dau: aveți grijă de ”lucrurile cu adevărat importante” căci unele pot rămâne definitiv pierdute…

Cu drag,

Florin Lazăr

realitateaimobiliara@yahoo.com

Anunțuri

Posted on 3 Martie 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2.537 comentarii.

 1. Daca s-au dat la bancute ca fac evaziune incearca si ele sa se apere 🙂 A venit seful din concediu a facut injectia si a rezolvat problema dar cine nu e cuminte a inteles mesajul 🙂 adica lasati zeii din banci in pace 🙂 altfel roborel se supara 🙂

 2. Vin vremuri grele. Mai ales pt cei care nu te-au ascultat.inclusiv pt mine. Un robor de 5% ne va dubla rata. Se pare ca la primăvară se va ajunge acolo.

  • Nu e asa catastrofic.
   Robor va fi peste 2 , dar nu trece de 3 la anul.
   Numai daca nu cresc din nou salariile la bugetari cu peste 25 la suta.
   Atunci si fara sa fie criza afara e dementa pura.
   Si bataie de joc fata de cei care muncesc

  • 5% pe ce baza ? Sa creasca de 5 ori intr un an este un scenariu SF. Asa cum nu a scazut de 5 ori intr-un an nici reversul nu se va intampla.

 3. Primele semne de reflux emobiliar la tm.
  Un dezv. (Vivalia grand in centru) a scazut avansul de la 20 la 15 la suta , bloc ce se gata in iunie la anul, preturi mega nesimtite)1/3 deja vandute?!
  Un altul. (Green park concept, bloc la intrare giroc) a lasat 2-3000 din pretul de lista ( de la 1100 la 1050 cu tva inclus, intr-o zona unde prin 2014 se dadea cu 900 mp)

  Ce ma socheaza pe mine e ca nimeni in media nu face decat analiza roborului si a belelelor celor care au luat in lei in ultimii 3 ani , dar nu fac conexiunea cu ce urmeaza pe piata emobiliara.

  • @George
   Ai informațiile de la cei care au prognozat ROBOR 1,10 la sfârșitul anului ? Merge pe o bere virtuală că va fi peste 2 luna aceasta ? -)))
   Ști care sunt promisiunile la anul ? Profesori 50 %, personal sanitar 100 %. Dacă Daddy vrea să fie președinte vor trebui onorate, iar cei cu datorii la bănci sunt mai puțini.
   Bătaie de joc față de cei care muncesc este de mult, vezi ce salarii au personalul auxiliar din Parlament, din primării.
   Demență nu este , mai mult calcul electoral – se măresc salarii, pensii și se acuză BNR că doarme !!!-)))

   • Pai la 1,84 e deja 2 :))
    Isarescu, resemnat , a zis clar ca robor=dob.de p.m 1,75 plus/minus 1.
    Adica poate fi peste 2!!! Si ca asta e ,nu e nimic anormal !!
    Anul asta..
    Putin probabil ca dob de pm (1,75 din mai 2015) sa ramana neschimbata la anul.
    La tv ziaristii anunta psihotic noi si boi maxime, ca de ce s-a facut 1,84 daca ieri era 1,82 etc.
    Ei nu pricep ideea de anticipatie
    Pai roborul la TREI luni nu e ci anticipatia de peste timp.
    La 6m e si mai jale ..
    Si la ipot.standard se ia in consid.robor 6m
    Traiasca berea….

  • Nu vor, nu ca nu fac. Costurile finale vor ramane la fel doar ca vei da mai multa dobanda iar apartamentele se vor ieftini. Scade suma pe care o poti imprumuta … cel mai greu o sa fie pt cei care au luat anul acesta si s au incadrat la limita. Preturile vor cobora proportiknal cu cresterea roborului, este ceva normal nu ?

 4. Robor 3m nu e o dob .despre acum ci o dob.despre peste 3 luni. Si tot asa
  Robor 6m etc…
  Astia prezinya roborul asta ca pe temperatura…

 5. Si eu sunt socat de politica guv.
  Am crezut ca o sa sea inapoi si o sa se faca ca ploua in leg.cu promisiunile
  Dar in continuare se vb. de megacresteri la stat si la pensii.

  Femeie de serv.cjud. 2000 net, casiera 3000.net, directori si sefi servicii c.j si primarii (multi, cateva mii intoata tara)8-9 mii net. Politie, universitaiti tot pe acolo
  Asemenea derapaje , fara sa ai moneda valuata de rezerva a lumii , e belea mare
  Ireal.

 6. Sa fi primar de municipiu falimentar de prov.si sa duci spre 40 mii euro acasa doar din salariu!!!!

 7. Cesterea aia de 50% e imposibila pe net.Va fi o crestere pe brut din pix din mutarea contributiilor la angajat dar prin taierea tichetelor si unor sporuri efectul pe net va fi minor la stat sau chiar scadere in privat.

 8. George ,
  Care drak de primar ia 40000 euro pe luna ?

 9. R,
  Roborul la 3 luni din decembrie va fi pt martie samd .Pe final de an e posibil sa mai scada pt ca vor cheltui in proasta.Robor mai mic va insemna probabil curs mai mare. Daca Robor va scadea in decembrie nu inseamna ca din ianuarie nu va creste iar mai ales daca nu vor euro spre 5 lei brusc.Nu ca ar fi tragedie euro la 5 lei dar nu e momentul.Distractia va fi in 2-3 ani cu deficitul de cont curent care cu ritmul de crestere de acum va trece mult de valorile de alarma exact ca in 2008.

  • Roborul la trei luni din 30 decembrie 2017 va fi pentru 1,2,3 ianuarie 2018, sau pentru data la care plătești tu rata. Robor din 31 martie 2018 va fi pentru ziua din aprilie 2018 când plătești rata la bancă.
   Revenind la apartamente, este curios ce va însemna creșterea Robor pentru prețurile apartamentelor – le va amelora creșterea, le-o va stopa și se va inversa trendul de creștere ? Când nu vor mai fi bani cu nemiluita va scădea și deficitul de cont curent, iar în ultimul timp imigrația a crescut și este posibil să trimită mai mulți bani în Romania dar ai
   dreptate este un indicator îngrijorător.

   • La unele vanci se face o medie a valorilor dintr-un trim.
    La altele se ia val.de la sf. de trim.
    La credite ip.se ia si r 6m, ca

    Asta pt.creditele existente.

    Efectul poate veni la cele viitoare , unde , exceptand oligofrenii, trebuie sa isi faca oamenii calcule si la r 3 sau 4

  • Pe an .nu-i destul la orase moarte?

 10. R,
  Eu ma refeream strict tehnic pentru banci ce inseamna Robor la 3 luni adica dobanda la banii pe care-i imprumuta altor banci pentru 3 luni.Daca banca x vrea azi sa dea bani imprumut bancii y pt 3 luni se va uita la robor 3m dar transferul la creditac nu se va face instant .Din punct de vedere al creditacului e clar ca robor intra in vigoare in functie de formula din contract cum zici tu.

 11. R ,
  Eu ma uit la trendul Robor daca in octombrie robor la 3 luni e 1.8 in noiembrie 1.9 in decembrie 2 samd va fi clar ca banii se vor scumpi .Ce vor face creditacii naiba stie .Dar sigur statul se va imprumuta tot mai scump iar asta va aduce taxe , impozite , investitii zero etc .Iar de aici la recesiune mai e un pas.Imobiliarele se trezesc mai tarziu decat economia la crestere dar pica cam brusc de obicei 🙂 Ultimii fazani vor fi cei mai arsi ca de obicei 🙂 Imobile erau de luat acum 2-3 ani dar nu oricum si nu oriunde. Deja sunt bule in unele orase cu salarii mult sub capitala dar preturi la fel sau peste.Istoria se repeta.Stiu persoane care au luat in Cluj in 2012 si acum vand. Eu nu m-am bagat pt ca mi se pare o aiureala o valoare artificiala bazata pe deficit temporar de locuinte.Daca maine vin unii si fac 3000 de locuinte in Cluj pica pretul 30%.Si vor veni :).

  • Să vedem ce zice PSD-ul ?! Cu Dragnea la anul era succes garantat, Tudose văd că nu știe de promisiuni și la o mărire prognozată de 100% în sănătate și 50 % învățământ acum discută șă nu le taie din venituri.
   Este o chestiune de moment, că băieții nici nu se pricep, nici nu ascultă de alții.
   Cascadoriile lor vor duce Robor și euro în sus, ce mai lipsește este o criză globală, astfel încât să -i facă să-i mai voteze cât l-au votat pe Băsescu.
   La București există încă legenda cu rata mai mică decât chiria. Normal că nu au studiat cât a fost Robor în 2010 și cât ar fi rata la acea valoare. Vor plăti în loc de 60k luați prin PC triplu, pe un apartament la Păci, Bercenii !!
   Clar acum nu este de cumpărat, este de vândut!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: