Epilog


Vine un moment în viață când suntem nevoiți să ne recunoaștem greșelile; din păcate, de cele mai multe ori asta se întâmplă când e cam târziu și consecințele acestor greșeli sunt ireversibile. Un psihoterapeut rus susține că mai întâi ni se oferă șansa de a ne purifica prin umilință; dacă nu o acceptăm, vine o altă etapă…

Nu m-am crezut niciodată supraom dar am fost convins, în toți acești ani în care am luptat pentru niște adevăruri evidente, că am suficientă energie pentru a duce la capăt demersul meu. Nici atunci când am primit amenințări telefonice, mail-uri cu nuanțe interlope sau când mi-am găsit mașina zgâriată de la un capăt la celălalt în parcare cu bilețel ”TF” în parbriz nu am vrut să iau în serios riscurile despre care vorbea un alt blogger, riscuri care l-au determinat să renunțe…

Totuși, când mi-am dat seama că sunt urmărit pe stradă și am realizat că nu mă expun doar pe mine ci și familia pentru o cauză pierdută din start, am zis că e cazul să mă opresc. Eu m-am oprit dar problemele de sănătate au continuat…

Demersul meu a avut un caracter Pro Bono Publico dar am avut la rându-mi în plan achiziționarea unei case, nu oricum și nu în orice condiții… Acum când nu îmi mai merge nimic, când micile mele economii s-au epuizat pentru că nu fac altceva decât să cheltuiesc pentru a-mi regăsi echilibrul, perspectiva s-a schimbat.

În mod cert mi-a lipsit toleranța și poate că am fost meschin neînțelegând dorința semenilor de a se așeza la casa lor, dorință care transcede, într-o existență și mai ales o tinerețe limitată, logica economică. Am vrut să îi ajut dar n-am prea fost în stare să găsesc metodele optime de convingere. Poți întinde mâna cuiva dar dacă-i spui ”hai, ridică-te, prostule !” va cam pune la îndoială bunele tale intenții. Va fi tentat mai degrabă să accepte adevărurile din reclamele cu bancheri îmbrăcați în zâne bune și sugestiile dezvoltatorilor și agenților imobiliari care sunt mereu amabili și cu zâmbetul pe buze.

Profit de acest epilog și îmi prezint scuze tuturor celor pe care i-am jignit ! În esență nu sunt cu nimic mai bun sau mai deștept decât ei. E trist că am ajuns la polemici acide cu cel care mi-a fost la un moment dat profesor de muzică – Giulio Angheloiu. Interesele unora se suprapun cu ale celorlalți ( de aici și nefericirea omului social cum concluziona în urmă cu sute de ani Rousseau ) dar asta nu înseamnă că nu putem păstra anumite valori. Cu cât îți dai seama mai repede de adevărul trist al Ecleziastului și anume că totul e deșertăciune și goană după vânt, cu atât mai bine…

E trist de asemenea că am pierdut prieteni, că mi-am atras antipatia multora din jurul meu pentru simplul fapt că părerile și demersurile noastre nu coincideau. E importantă atitudinea dar rigiditatea excesivă alterează relațiile interumane. În fond, fiecare e liber să acționeze conform propriei conștiințe care trebuie să aibă ca scop principal binele și liniștea personală. Aristotel spune că prietenia e mai presus de dreptate.

E trist în final, dacă îmi permiteți o analogie, că eu deja am „dat în plată” un bun despre care credeam că mi se cuvine…

Tavanulfals ia sfârșit aici. Materialele publicate de-a lungul ultimilor ani nu au nicio valoare pe lângă un ultim sfat pe care îmi permit să vi-l dau: aveți grijă de ”lucrurile cu adevărat importante” căci unele pot rămâne definitiv pierdute…

Cu drag,

Florin Lazăr

realitateaimobiliara@yahoo.com

Anunțuri

Posted on 3 Martie 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2.633 comentarii.

 1. Va spuneam ca am cumparat un apartament intr un bloc nou. Problema este ca a venit iarna si noi tot n-avem gaze, ne tot incurcam in avize. Pentru bransament in perioada 15 noiembrie – 15 aprilie, a mai fost nevoie de un aviz de „vreme rea” de la primaria generala PMB. Doar ca cei de la primarie au zis emis o hotarare cum ca nu mai da avize si paseaza aceasta responsabilitate ADP-urilor(administratia domeniului public sect 6). Acum, in prag de iarna trebuie sa asteptam ca hotararea sa fie aia sa fie aprobata de prefectura si abia apoi ajunge la ADP…. Stie cineva ce se poate face ?

  Procedura de bransament a fost inceputa din august, dar operatorul trimise initial dosarul gresit la primarie si asa s-a intarziat cu avizele.

  • PMB cica a dat hotararea aia ca „sa mearga lucrurile mai repede” cand de fapt ne ingreuneaza. Nu puteau sa o dea mai din toamna ? Apoi hotararea respectiva trebuia sa intre in vigoare la 10 zile de la emitere, dar ei o aplica si pentru cereri depusa inaintea emiterii hotararii. Mori cu dreptatea in mana…

   • Interesant e ca legea ii obliga sa …raspunda in termen de 30 de zile. La vorbe, nu la fapte sunt obligati.
    Daca iti incurca viata legea nu obliga functionarii la un ternen abume, deci nu poti sa ii dai in judecata in proces de daune civile.
    Imobilele noi trebuie incalzite iarna, altfel poate apare igrasie etc.
    Deci tworetic prin inactiune/ harababura provoaca mult disconfort /daune si ar trebui sa raspunda

 2. Daca te consoleaza , se intampla peste tot in ro.
  Dezv.nu a dat spaga,probabil
  La tm e la fel, de ex in Giroc sau Dumbravita (langa tm) dezvoltatorii , chiar si aia profesionisti si seriosi(exista) depind de primari de la a la z
  La giroc toti dezv.apeleaza la ACELASI birou de arhitwctura , altfel nema aut.de co structie

  Porci de politicieni in orice gasesc ca trwbuie sa primeasca un..drept al lor.
  Ca in ev mediu.

  • E grava rau situatia, nu stiu ce vom face, ca mai exista pericolul sa inghete tevile de apa si e posibil sa decidem sa golim instalatia. Deci fara apa menajera va fi practic imposibil de locuit in propriile noastre apartamente pana la primavara.
   Ca ultima varianta ar fi sa ne ducem toti sa protestam in fata PMB, sa aducem si televiziunea.

 3. G3orge ,
  Cand ai cumparat nu scrie un termen in contract pt racordare gaze ? Domnul dezvoltator trebuia sa precizeze clar o data . Daca nu a trecut-o si v-a aburit va poate duce oricat cu vorba din n motive reale sau nu. Daca a trecut o data si nu o respecta e bun de plata. Cand cumperi in avans trebuie trecuta ferm data finalizarii constructiei , bransamente , etc sa stii clar cand te poti muta si ce daune poti cere la intarzieri . Altfel asteptarea poate fi ffff lunga 🙂

  • Am vrut sa trec o data si n-a vrut ca cica nu mi mai aproba banca creditul. Altii care n-au cumparat cu credit, cica au pus o clauza daca nu le monteaza un instant de apa calda(care costa 200 lei) pana la 1 decembrie, va trebui sa le dea 10.000 euro. Evident ca le-a pus un instant amarat care nu e utilizabil(e prea rece apa, n are debit, consuma mult pica sigurantele etc).

   Eu mi-am cumparat un boiler de 500 lei si am apa calda decent. Inca sper ca saptamana asta, aia viitoare, termina cu avizele si ne pun gaze sa pot avea si caldura in voie, nu cu calorifer electric.

   La unele apartamente, au pus un contor de gaze de forma cat sa faca poze pentru evaluator 🙂

   Din ce am vazut pe la notar, unde se semanau cate 6 contracte pe zi, majoritatea nu citesc contractul decat foarte sumar, merg pe incredere.

   Am mai observat ca muncitorii au lucrat in general prost la finisaje, dar de asemenea si ca e foarte greu si pentru ingineri sa ii controleze la tot ce fac.

 4. Indicele emobiliare.ro, s-a udat un pic in noiembrie, preturile la nivel national au scazut cu 0,2 la suta ( in Buc.au scazut cu 0,2 , la Cluj cresterea s-a oprit)
  Mai e faza ca unii proprietari inca nu realizeaza ca daca unele chestii se scumpesc(ratele, benzina) preturile emob . o iau in cealalta directie.
  In oct.s-au mai perfectat vanzari tocmite anterior, de acum incepe balul.

  • La Tm. preturile au scazut cu 0,6 la suta , cresteri mari la Brasov si C-ta, asa ca sa mai rotunjim indicele ,un picut.

   • vanzarile in noiembrie au scazut cu 60 %, iar in decembrie va fi la fel sau mai rau.

    asta nu inseamna ca vor scadea mult preturile ci ca se va bloca piata. cel putin pan se vor implini 3 chestii:

    1. Prima coasa 2018 sa re-apara
    2. Roborul sa nu mai sperie boborul
    3. sa afle si romanii ce nu lucreaza la stat cat o sa le fie salariul real in mana, dupa 1 ian 2018.

    Pana tunci, cumpara doar cei cu banul in plasa/cash.

    Preturile nu vor scadea pt ca , romanul decat sa vand ain pierdere, mai bine il da in chirie sau merge sa lucreze afara si plateste rate, asa ca nu va asteptati la ieftiniri peste 5%.

 5. So

  Sa inteleg ca, prin absurd, toti tinerii din ro vor lua ap.pe credit si vor pleca la munca afara , inchiriindu-le .argument tare.la cine?

  Daca x e un vanzator incapatanat si nu vinde sub 70 , ce garanteaza ca y nu va vinde la 60 ? Etc
  proprietarii NU sunt unul sigur, ci mai multi, au interese , probme diverse etc.
  Daca un dezv.face cu 700 euro .mp cine il va obliga sa nu vinda sub 900 ? Prop de alea vechi?

  • E simplu, sa fii proprietar va deveni un lux tot mai costisitor, iar cei mai saraci vor fi impinsi spre chirie sau periferie /ghetou in camp.

   Iar statul va limita banii pe care poti sa ii ceri pe chirie ca sa ii ajute pe saraci, atunci nu va mai fi rentabil sa construiesti nou, si sa cumperi sa dai in chirie, vezi Suedia cu locuinte de inchiriat la 500-1000 euro, jumatate decontabili din imp pe salariu, si pret de achizitie de 4-500 000 euro. Conclud ca cei ce au cumparat deja, vor prefera sa inchirieze la cei ce nu au cumparat deja, si nici nu o sa isi mai permita. Cunosc multe cazuri care au luat apt de peste 100 000 si toti is pe la munca in europa sau dubai.

  • @George, dincolo de aparente lucrurile stau cam asa:

   X a luat apt prin credit (prima casa sau alt credit), in primii 5 ani nu poate vinde decat cu taxa de penalizare de specula 5% sau cat e din contract, cu conditia ca locuinta lui sa mai fie evaluata la o suma apropiata de dorinta lui, altfel cumparatorul va trebui sa vina cu bani de acasa, peste avansul minim de 15% la credit pe care trebuie sa il aiba cumparatorul, practicat actualemente in lipsa programului prima coasa. Sa presupunem ca nu vinde in 3 luni si nu mai are bani sa plateasca rata. banca il executa si scoate apt la licitatie, il cumpara prin interpusi (firme etc) si il revinde unui alt cumparator. Pt a evita sa piarda enorm, X va prefera sa faca orice sa plateasca rata, si cel mai simplu e ce am spus : 1 chirie, sau 2 job afara, sau 1+2. Din exp personala stiu ca, poti sta la vanzare cu un apt 4-6 luni si sa il inchiriezi in 2h. Exista mult mai multi cautatori de chirie decat de cumparat apt. Eu am fost chirias 10 ani si proprietar vreo 3. Din care 2 ani ambele :D.

   • Un bun român ți-ar fi spus că 10 ani ai plătit rată, dar nu ai rămas cu nimic ! Românii vor să rămână cu ceva : Indiferent de risc ! În al 2-lea caz ai îmbogățit statul – și într-un caz și în celălalt ai plătit taxe ! Nu era mai bine să-ți închiriezi ție ? Se vede că ești băiat inteligent, sigur ai ieșit pe plus ! Poate dorești să ne explici și nouă ! Mulțumesc !

   • Atunci aveam un apt in orasul a si jobul in orasul b.

   • Eu ma gandeam ca anual apar zeci d mii de ap.in buc si marile orase , pe cale naturala
    Se mai si construiesc noi.
    Deci stocul creste.

    Nu m- am gandit la categ.alora de iau cu p.csa si pleaca.
    Sa fie sanatosi

 6. George ,
  PC e clar un sistem antiprabusire preturi .Problema e ca sistemul se autosaboteaza pentru ca facilitarea cumpararii unor imobile face ca nr de chiriasi sa scada iar cumpararea de apartamente pt inchiriere sa fie tot mai putin rentabila . Randamentul scazut al inchirierii e afectat in plus si de noul cod fiscal. Multi vor cauta sa vanda cand vor vedea ca nu au cash flow cat se asteptau plus daunele aduse de chiriasi. Au fost candva ani de glorie cand o chirie la doua camere in capitala depasea salariul mediu . Vremurile alea s-au dus cum s-au dus si cresterile de pret in imo . Suntem in 2017 si avem in euro preturi de 2006 iar in lei degeaba au crescut ca inflatia a mancat cresterea. INS are trei scenarii de scadere a populatiei pana in 2060 cu variante intre 3 si 8 milioane . Daca nu vin chinezi se alege praful de imo din lipsa de cerere. Doar cu cateva orase sufocate nu poti creste o tara.

 7. G3orge ,
  Contractele se citesc si se consulta un avocat . Altfel se face frig in casa 🙂 Cand e imbulzeala mare la cumparare se dau cele mai mari tepe .

  • Stiam ca se poate intampla asta si fara sa consult un avocat (chiar daca nu am apelat la un avocat, m-am documentat bine si am inteles complet continutul contractului). E un risc pe care mi l-am asumat si mi a convenit inclusiv si in cazul in care am fi avut gaze abia anul. Cand apartamentele se dau ca paine calda e greu sa impui conditii.

   Ce puteam sa fac era sa astept sa ne branseze la gaze si abia apoi sa semnez contractul final. Lucrul asta l-au facut jumatate din locatari(eu nu mai suportam sa stau in chirie, tot din garsoniera era saracacios, defect, etc). Este nasol pentru acestia ca euro a crescut intre timp.
   In fine, ideea e ca acestia se sacrifica pierzand la cursul euro lei pentru a face astfel o forma de presiune pe dezvoltator sa grabeasca bransarea la gaze pentru a-si primi banii.

 8. G3orge ,
  Ai citit ai semnat asta e cu bune si cu rele. Bine macar ca duce instalatia electrica . Stiu complexe unde pica des curentul sau sar sigurantele din nimicuri.Deci se putea si mai rau.

  • @Edy
   Am stat vro 2 luni pe curent de santier si pateam destul de des sa pice curentul seara cand era toata lumea acasa si incerca sa faca dus la instantul de apa calda (care consuma 5kwh).
   Dar de cateva saptamani ne-au conectat la curent normal, al blocului, avem contoare si tot ce trebuie si nu mai pica curentul. Si cu gazele se va rezolva intr-un final, eu inca sper ca vom fi bransati in urmatoarele 2 saptamani(au inceput sa se miste cu avizele chiar repede, dezvoltatorii au insistat zilnic).

 9. Dynamic Observer ,
  Faci sondaje de utilitate a agenturilor ? 🙂 E simplu . Daca eu ma duc la unu si cer sa imi caute ceva anume zona pret etc inseamna ca ce face el nu pot face eu ca nu am timp sau nu stiu etc E normal atunci sa il platesc .Cu cat sa il platesc e alta discutie ce poate varia intre normalitate si nesimtire . De ex daca eu vreau ceva in zona x la 100000 euro si el imi gaseste la 90000 pot spune ca e nesimtit daca imi cere 2000 euro comision . Nu pot pt ca ma imi raman 8000 euro in buzunar 🙂 Problema e cu jigodiile lenese care pun apartamente la pret umflat cu comisionul lor si inca cel putin 5-10 % peste ajungand de ex ca o locuinta scoasa de proprietar la 100000 euro sa o bage ei in lista la cel putin 110000 euro asteptand sa pice fraieri .

 10. In fiecare an aud ca au mai crescut preturile la imo. Si tot in fiecare an aud ca au mai plecat din tara sute de mii de tineri.

  Raman cu impresia ca pensionarii astia cumpara imo la greu 🙂

 11. :)) Pensionarii fac jocurile , clar . Cumpara sa inchirieze tinerilor care au plecat :)) La noi totul e pe baza de psihoza si de cate ori au bani romanii se grabesc sa ia caramizi pt ca putini stiu ce altceva sa cumpere ca investitie . A , si aur :))) Daca le zici de actiuni parca-i injuri de mama :)) Cumpara produse din export cu bani imprumutati de la banci straine dar sunt patrioti 🙂

  • Ce cred eu ca se intampla e ca se imputineaza populatia in sate, orase slab dezvoltate, iar majoritatea pleaca ori in orasele mai mari, ori in strainatate. De aici este cresterea de locuinte la noi in orasele mari. Mi se pare un lucru bun totusi, ca se reduce populatia in zonele sarace, mai putini votanti PSD, selectie naturala.

  • Poate ghiuluri, fonduri bazate pe aur ma indoiesc :)))

 12. Asa e , dar asta va sufoca orasele mari scazand calitatea vietii . In final polarizarea saraciei si migratia spre orasele mari vor fi mai mult dezavantaj decat avantaj pt cei din orasele mari adica ore in sir in trafic , lipsa locuri parcare , chiar si concurenta crescuta pe nr de locuri de munca , etc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: