Falimentul moral al BNR


Cred că ne întrebăm cu toții acum, după reizbucnirea crizei CHF, ce a fost în capul celor care s-au împrumutat în această monedă în perioada de BOOM 2007-2008.  Eu însumi sunt unul din naivii care au contractat un astfel de credit. Faptul că e vorba despre o sumă relativ mică ( 20.000 de franci elvetieni pe care i-am rambursat anticipat relativ repede ) nu mă face mai puțin idiot decât cei care au luat 100.000 sau chiar mai mult.  Nu am cumpărat o casă ci doar am renovat una.

Evident, nu am plecat la bancă cu gândul la această monedă ”exotică” ci am fost convins acolo de consilierii BANCPOST că e cea mai bună variantă atât ca dobândă cât și ca plafon maxim de îndatorare. Nu a existat vreo avertizare din partea instituției de credit legată de riscul valutar și nici în mintea mea nu era vreo temere în acest sens. Bomboana de pe colivă a fost servită după numai 3 luni de zile printr-o adresă în care eram anunțat că dobânda crește de la 8,95 la 9,95 % astfel încât DAE-ul ajungea aproape de 20 %. Abia atunci am înțeles ce am semnat și ce înseamnă un credit în România unde guvernator de bancă națională este un escroc aservit intereselor mafiote.

Zilele trecute am simțit un soi de compasiune vis-a-vis de producătorii de ceasuri de lux din țara cantoanelor care se plângeau că le va fi din ce în ce mai greu să-și vândă marfa la export.  Deși eu nu port decât un banal Swatch și ăla achiziționat la preț redus,  am împărtășit starea de revoltă a moștenitorilor lui Heuer sau Patek care au inoculată precizia de vreo câteva generații încoace. Dar francul nu-i ca ceasul și mă tem că nu vor beneficia nici de garanții de stat…  Ce bun ar fi fost și pentru ei un plafon de 60.000 de euro.  Dacă n-ai un guvernator ca Mugur Isărescu trebuie să cumperi unul.  Al nostru nu mai e de vânzare întrucât l-au cumpărat deja bancherii…

Ce bun prilej pentru oportuniștii din parlament să se bată cu pumnul în piept pentru țărișoara lor !  Ce de idei am auzit în ultimele zile legate de datornicii în franci elvețieni ! De la mărirea plafonului pentru electorată la conversia creditului la cursul de la data semnării contractului.  Dar ce amenințări de la BNR care a început să ne arate maimuța sau mai bine zis curul acesteia înroșit de neperformantele defecate cu greu ! Deși consilierul matusalemic Adrian Vasilescu declara săptămâna trecută că sistemul bancar e foarte sigur și nu poate fi afectat de cele 4-5 procente de credite in CHF aflate în derulare, astăzi colegul Cintezoi care ocupă funcția de Șef al Direcției de Supraveghere BNR ne-a amenințat cu falimentul unor bănci și părea că îl doare foarte tare de soarta deponenților. Oare cine mănâncă căcat ?

În altă ordine de idei, presupunând prin absurd că se votează în parlament o astfel de ordonanță de urgență pentru convertirea creditelor la cursul de la data semnării contractelor în CHF, ce vor face cei cu credite în alte valute care au suferit deasemenea pierderi substanțiale din cauza modificării cursului ?  În 24 iulie 2007 CHF-ul era 1,8741 iar acum este 4,5054.  La aceeași dată euro era 3,1204 iar acume ste 4,5110.  Ar trebui legiferat că o creștere cu 45 % este firească și suportabilă pe când una cu 140 % e nesustenabilă și poate duce la suicid. Mă rog, absurdul s-a instalat pe la noi confortabil de multă vreme; nu am văzut până acum vreun cetățean al capitalei care să meargă la primar și să-l întrebe de ce el care are un salariu mizer și locuiește într-un bloc vechi cu centrală termică proprie plătește gazele integral și un milionar de pe Bulevardul Unirii racordat la rețeaua de termoficare este subvenționat. Suntem toleranți sau imbecili ?

Întrebarea pe care mi-o pun acum nu este dacă va crăpa sistemul bancar ci când se va întâmpla asta.  Nu se mai respectă nicio normă, bilanțurile sunt praf și e suficient să pice o singură carcasă falită pentru ca mai apoi să avem un efect de Domino. O să vedem atunci și că FGDB este praf în ochi. Procedurile de executare silită nu sunt demarate de teamă că inundarea pieței cu jeguri cândva supraevaluate va afecta valorile de piață menținute artificial prin Prima Casă. Vorbeam zilele trecute cu o clientă Pireus Bank care are un credit ipotecar semnat în 2007 pentru un apartament de bloc din 1960 și plătește lunar în jur de 20-30 % din valoarea ratei fără să fie deranjată sau amenințată cu executarea.  Atâta timp cât prostul mai plătește ceva tot e bine. Cam în două mii o sută și ceva va scăpa de datorie. Trebuie doar să ne rugăm să nu vină cutremurul cel mare pentru care se pregătesc autoritățile.

Propunerea guvernului (evident, la solicitarea bancherilor) de a modifica Prima Casă astfel încât și cei care au deja o locuință să se poată împrumuta pentru diferența de bani aferentă unui confort superior este tot o formă de disperare. Aproximativ 1700 de întârzieri la plata ratelor PC au fost înregistrare anul trecut numai de Banca Română de Dezvoltare însă asta nu-i împiedică să acorde mai departe credite fantasmagorice cu garanții de stat.  Am senzația că falimentul este o condiție sine qua non pentru ca responsabilitatea să își reintre în drepturi.

Oricum, se anunță vremuri „bune” pentru sud-estul Europei; chiar dacă n-au precizia ceasurilor elvețiene, tancurile rusești se pare că intră tot mai adânc în Ucraina iar partidul de extremă stânga Syriza, chiar dacă nu folosește obuze s-ar putea să destabilizeze puțin mitul revenirii UE indiferent de decizia luată azi de Banca Central Europeană.  6-7 lei pe un euro ne-ar mai pune puțin cu botul pe labe și ne-ar determina să reconsiderăm lucrurile cu adevărat importante. Trebuie să dăm jos cartoful ăla din Piața Revoluției și să pregătim țeapa pentru Mugur Isărescu. Apoi să-i aducem cu forța, ca în Evul Mediu, pe toți cei care au contribuit la mizeriile sistemului mafiot bancar-imobiliar și să-i obligăm să asiste la spectacol cu niște scobitori între pleoape ca să nu trișeze. De bun-simț nu mai știe nimeni; doar frica îi mai poate schimba.

Isarescu teapa

Reclame

Posted on 22 Ianuarie 2015, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 77 comentarii.

 1. Foarte bine punctat !

  …altfel,
  imobiliarii put ro trambiteaza cresteri de pret pe la Bucuresti …

  chiar asa domnule…?!

  pe ce fundamente, esafodaj ‘este’ aceste cresteri ??!

  am vazut pana si ‘mogulul media’ Moise GURAN ii citeaza fara sa rumege un pic informatia !

 2. Care sunt acele banci care ar putea da faliment – mentionate in materialul video?

  • @ Alice

   E vorba de cele care au acordat masiv credite in CHF – Piraeus, Bancpost, Volksbank, Raiffeisen, Banca Romaneasca, OTP si cam atat.

   • Raiffeisen are doar 8000 credite in franci, ar putea proviziona integral da n-or fi prosti cata vreme debitorii indura si statul se gandeste sa ajute si el.
    Celelate cinci banci abvia au zece la suta din activele sistemului- pe partea de depozite chiar mai pitin deci pot fi lasata sa crape,
    Sigur asta ar insemna pierderi pt bancile mama, ori statyul roman e bun platnic pt prostia altora si pt profitul lor

   • Asta cu falimentul bancilor e mascarada, chiar daca se convertesc toate creditele in CHF la cursul din 2008. Vor avea niste pierderi, ideea e sa precizeze niste motive astfel incat sconcsu cu credit sa plateasca, cat mai mult posibil.
    O sa le mai faca niste oferte, o reducere de dobanda, niste praf in ochi si mare parte din ei vor plati.
    Eu consider ca inainte de a se aplica niste ajutoare pentru acesti sconcsi ar trebui sa se ia in considerare niste aspecte:
    – sa circule cu mijloace de transport in comun
    – sa nu mai fumeze
    – sa isi duca plodul la gradinita de stat
    – sa renunte la aifoane si deplasari la bulgari sau valea prahovei
    – sa isi ia pachetel la munca
    – sa renunte la haine de la mall
    – sa bea bere timisoreana
    – sa nu mai arunce mancare
    -etc.
    Si dupa aia sa urle ca vor ajutor de la stat.

 3. Leul nu se va devaloriza vs euro pt ca raportul exp-imp s-a mai echilibrat-un petrol mai ieftin si exporturi mai bune pot chiar echilibra de tot balanta-plus remitwri de la romani si investitii straine-mici dar exista-plus fondurile europene
  De asta isi permite escrocul dwe isarescu sa duca dob.la leu f jos
  Euro isi va reveni vs dolar- caci zona euro are excedent comercial, iar somaju ridicat si salariile mai mici vor face atractive investitiile-de ex in spania. Nu va fi 1,3 da nici nu va fi la paritate
  Nu vine apocalipsa, asta pt creditaci nu e o veste buna
  Vor plati.
  Emobiliarele de la noi vor scadea din motive legate de dwmografie, saracie si precaritatea cloacelor

 4. Pe cine ajuta printarea de euro? Pe banci, desigur:

  „Relaxarea cantitativa inseamna mai multa stabilitate pentru Europa si un mediu mai propice pentru provizionarea pierderilor din imprumuturi, mai putine falimente si un mediu stabil, care ar trebui sa fie favorabil pentru banci.” , mai spune Radu Craciun.

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19169028-tiparnita-euro-pornit-banca-europeana-injecta-cate-60-miliarde-euro-lunar-pana-septembrie-2016.htm

  • -statele din sud se pot imprumuta ieftin si isi pot rostgoli datoriile, baietii destepti au t sa-si reduca de ex expunerea pe datoria Italiei. Spania se va redresa, in privinta italiei eu am indoieli
   – cei cu actinuni pe bursele europene- de ex 2 la suta din actiuile europene le detin norvegieii’apoi fonduri de pensii etc
   -germania se va imprumuta gratis, iar deficitul comercial l Frantei vs germai va…. creste
   -in cativa ani polonia, cehia si poate suedia vor adera l z.euro
   De notat ca ECBva cumpara boduri proportional cu marimea economiilor, deci datorie nemteasca mai multa decatdatorie spaniola si delaitalieni la un loc, nu se mutualizeaza nimic
   Cei puternici vor deveni mai puternici, cei slabivor putea fi ejectati

 5. Popescu ion
  De acord

 6. Banii de la ecb nu e pt toata lumea
  Unii saliveaza deja dupa ei: idiotul de la zf se inttreaba cati din acei bani vor ajunge in romania
  Eu cred ca nu prea multi
  Banii aia sunt dati pt alte scopuri nu pt a invada estul europei, nici macar sudul .

  • Romania va avea in continuare beneficii gen maruntisuri si praful de pe toba.
   Eu cred ca vor creste preturile la bunuri in europa, si cum noi importam mare parte din bunuri vor rezulta preturi mai mari.
   Cata vreme salariu minim in romania e ala care e, firmele romanesti nu misca mai nimic, canci venituri pentru romani.
   Firmele straine si corporatiile din Romania vor avea acelasi comportament ca si pana acum si vor oferi in continuare salarii mici chiar daca vor avea profituri mai mari, banii se vor duce tot catre straini.

   • @PI
    si preturile la imobiliare ?
    uaaaau, blasfemie…
    da, idea generala este de a creea inflatie, asta a vrut si fed asta vor si ecb.
    dar merge ?

   • @averica

    Cand m-am referit la bunuri, nu erau in context cocioabele din Romania.
    Dupa cum vezi imobiliarele in Ro nu au nici o sansa sa creasca. Cata vreme piata imobiliara din Romania nu misca cresteri de niciun fel, chiar si acum la dobanzi de 4% pe lei si grad mare de indatorare, singura varianta ar fi sa creasca veniturile romanilor. Imobiliarele in Ro vor creste atunci cand salariu minim va fi 2000 roni net. Deci mai asteapta vreo 20 de ani, numai ca in 2035 nu va avea cine sa le mai cumpere, demografie, imigratie etc.
    Iara esti ticalos.

   • @PI
    multumesc pt precizare.
    dar de ce te-ai suparat ?
    eu am mai scris, cand vor ajunge la 300-400 iau 5.
    oricum, numai bine.

   • Pai sunt deja la 500-600 sute, de ce nu iei vo 2?

   • @PI

    „eu am mai scris, cand vor ajunge la 300-400 iau 5.”

    „Pai sunt deja la 500-600 sute, de ce nu iei vo 2?”

    nu te supara, stii ca intre 300-400 si 500-600 este o diferenta cam de 50% ? si eu am spus exact „iau 5” nu vreo 5. deci „vo 2” nu intra la socoteala.
    imi pare rau, pt mine 50% este o diferenta mare.

    dar este vina mea ca nu am precizat ca preturile 300-400 sa fie titan, tineretului, iancului.

   • @avenirv
    Devine evident ca nu vor ajunge NICIODATA la 400-600E/mpu in zone semicentrale din Bucuresti.

    Poate doar in caz de razboi sau calamitate. Altfel, nici gand.

    Fac vizionari de 3 luni in zona Garii de Nord si cel mai bun pret de pana acum este 850E/mpu pt apartament vechi. La cele noi e 1100E/mpu „la oferta”.

   • @Alexx
    nu scade scade pana acolo nu iau.
    dar alte voci pe aici spun ca vor scade. doar nu s-or referi la ferentari !
    sa vedem…

   • Iara sunteti ticalosi.
    Paici unele voci au precizat su subiect si predicat: daca nu ar fi fost programul prima casa am fi avut azi preturi la imobile cu pret la jumatate fata de cat sunt acum.
    Dar nah, sconcsi tot sconcsi raman.
    Bagati credite, da repede pana nu se termina leii de la BNR.

   • @PopescuIon
    EVIDENT !

    Dar iata ca Prima Casa s-a bagat pe gatul pietei si a ramas acolo. Chiar daca se inchide maine , efectul va persista cel putin 1-2 ani, pt ca proprietarii vor tine la preturile visate.

    Intre timp, si bancile si-au facut produse competitive, cam la aceleasi costuri cu Prima Casa, dar cu avans minim 15% in loc de 5%.

    Deci socul nu va fi mare. Ar fi fost mare daca nu s-ar fi inventat cacatul in 2009 , dar … asta e situatia..

   • @Alexx

    Dar cum ramane cu trecerea la euro? Vad ca toti tac ca mortu in papusoi, nu mai spune nimeni nimic despre aspectul asta. Parca erau niste planuri sa aderam la euro in perioada urmatoare, si daca da cam care ar fi acele planuri? Cum se va face trecerea, cei cu credite in lei la ce curs vor converti creditele? Sa inteleg ca ramanem la lei 10-20-30 de ani de azi inainte ca se incurajeaza creditul in lei? Sau se va face trecerea peste vo 5 ani cand euro va fi 6 lei? Despre chestiunea trecerea la euro s-a ocupat cineva sa faca niste analize si sa iti prezinte ce riscuri te pot astepta, sau vom avea aceiasi problema ca si cu creditul in CHF din prezent?

   • @Alexx

    Intradevar e tentan sa iei credit imobiliar in lei acum, dobanda e ok 4-5%, dar tot escrocherie este. Momentan se doreste cresterea creditarii pentru a opri deflatia si sa intre niste bani in piata, dar riscurile pe termen mediu si lung nu ti le explica nimeni in clar. Plus de asta hai ca facem credite imobiliare, dar sa cumparam ce si la ce pret? Oare merita 1k euro mp la gara de nord in Bucuresti?

   • @PopescuIon
    Este o porcarie totala !
    5% avans si 70% indatorare (cu giranti/codebitori) totul pt a tine balonul cat mai umflat , cat mai mult timp ! El fasaie peste tot, e vai de capul lui.
    Urmatorul pas ar putea fi sa devina OBLIGATORIE contractarea unui credit ipotecar de catre ORICE persoana adulta si cat-de-cat solvabila.

    Trecerea la euro – habar nu am. Opinia mea e ca nu suntem si nu vom fi pregatiti, ca tara, in urmatorii 20-30 de ani pt asa ceva. In RO nu mai exista decat cateva orase active, care concentreaza 4-5 milioane de oameni adulti, apti si in campul muncii.

    RESTUL – ajutoare sociale, alocatii, pensii, subzistenta, boschetareala.

   • „Plus de asta hai ca facem credite imobiliare, dar sa cumparam ce si la ce pret? Oare merita 1k euro mp la gara de nord in Bucuresti?”

    Depinde de situatia de viata si de asteptari. Restul, Dumnezeu cu mila…

 7. Exista o singura MARE nwcunoscuta
  Dak peste 6 luni un yen slab-aia sunt capabili sa tipareasca infinit plus un euro slab sa nu gripeze economia usa
  Ce drak vor face atunci mai marii lumii.
  Putina rabdare

  • @george
   razboi sau ne intoarcem la basics.
   cine este obisnuit sa traiasca mai frugal si din ce poate produce ? cine poate trai cu o economie de subzistenta ?

 8. Unii au vise umede…
  Hostiuc-zf viseaza cornul abundentei…bnr va scade maine dobanda de la 2,5 la 2 si chiar mai jos- oamenii isivor lua locuintele la care nu putea ajumge pana acum etc.
  Da dak dolarul trece de 4 roni, inflatia urca la noi mai repede decat in zona euro?
  Dak vime cornul abumdentei de ce establishment-ul de la noi putin in deruta?

 9. daca la 7ani de la criza..te apuci sa tiparest 1000 de miliarde…ca sa faci devalorizare…inseamna ca e cacatu cat casa. nu e bine ca scad preturilii…in deflatie. trebuie ca prostu sa cmpere cat mai putin deaceeasi bani…trebuie inflatie. altfel nu merge jucaria. ce mai fac daca nu merge ca n sua?!

 10. „Întrebarea pe care mi-o pun acum nu este dacă va crăpa sistemul bancar ci când se va întâmpla asta”

  Niciodata nu va crapa – multumita lui Mario Draghi si rahatului creat ieri. Toate carcasele ambulante se vor refinanta la costuri 0 sau 0.25% pe an, practic vor rostogoli liniile de finantare pe de-a moaca.

 11. Dolarul e patru lei.

 12. Apar din ce in ce mai des opinii despre strategia de devalorizare fortata a ron-ului.
  Isarescu a glumit ca euro s-a tolanit pe la 4.4 dar isi va relua directia acum si Florin Catu recunoaste ca „Banca Centrală nu vrea să se aprecieze cursul”.
  Ieri zlotul polonez s-a apreciat, cursul scazand de la 4.3 la 4.24(deci -1.4%), pentru forintul unguresc de la 315 la 311(deci -1.24%), leul romanesc abia s-a miscat de la 4.5 la 4.49(doar -0.22) pentru ca Isarescu a pornit tiparnita si sterilizeaza euro de pe piata valutara.
  Disclaimer: ptr ca iar o sa fiu acuzat ca am o pasiune pentru leu va repet ca am renuntat la a fi platit in ron. Acum lucrez pe usd.

  • Leul nu o sa creasca niciodata in raport cu USD, EUR, CHF.
   Ce draq tot o lalai cu aprecierea leului aiurea de atata vreme.

  • @PopescuIon: stai linistit ca nu o mai „lalai”. Am inteles ca Isarescu va face ORICE este nevoie ca leul sa nu se aprecieze. Imi pare rau totusi pentru majoriatea romanilor care nu inteleg cum munca lor este furata de banca centrala.

  • Lendere, isarescu se poate juca cu focul , poate duce dobanda la 2 la suta la leu, ca sa tina cursul la 4,5 …imprumuta gratis statul si creditacii p casa
   Dak insa euro coboara sub 1,1 dolari si sta acolo si dak inflatia apare la noi ce drak face isarescu atucnci? Creste dobanda intr-o zi la 5 la suta-….aoleu
   Ideea e ca lumea nu o sa isi tina economiile la banca in lei dak va primi aceeasi dobada ca la dolar…..
   Vezi tu ca anul asta ucraina nu doar pierde estul da intra in faliment
   Iar aia din grecia vor asa de mult o stergere a datoriilor, ca decizia bancii elvetiei va fi un vis frumos pt isarescu vs deciazia grecilor d a se reseta…
   Apreciere a leului zici …pe termen lung cat va fi ?sub 4 lei , de vreme ce de doi ani, plis imca doi ani ce vin avem crestere econ. De 2_3 la suta:)

 13. Florin Catu era un baiat serios da sa zici ca Bnr va ajunge cu dobanda imtre 0 si 1 si chiar negativa, e cale lunga
  Romania NU e Danemarca, suedia sau elvetia.nici macar cehia.
  Aia de la zf sunt deja in delir ,desi parca nu stau prea bine financiar-ei ca ziar-fituica-dar se ocupa de politica mare:)

  • pai daca amarati astia de romani nu isi fac abonamente la zf corporate, off.

   • Aia fie traduc articole de pe reuters, bloomberg sau economist, fie prezinta stiri pozitive cu antreprenori de succes , gen x.deschis o cafenea, y a lansat o firma care livreaza o suta de pizza pe zi
    Mai publica si contributiile finantisitlor gen d-soara Popescu…

  • Disperarea lui Isarescu ca nu mai poate devaloriza leul atat de usor este posibil sa il determine sa puna o dobanda sub 1% la anul. Eu consider asta plauzibil.

 14. Tu nu pricepi ca omul are alte griji…
  Mari de tot si nu sunt legate de curs,ci de faptul ca bancile mama nu mai vor sa provizioneze alte sute de milioane di euro pierderi-unele nici n-au de unde.
  Ori pierderile noi oricum apsreau
  Si se mai ivi si rahatul asta cu francul in capul lui ca numai la dobanzi negative e gandul….

 15. Din ziarul gandul aflam ca parlamentarul arestat S.R Stanescu are un credit de un milion franci, mai sunt vreo zece cu credite de peste 100 mii- ex consoarta lui Vanghelie, Oana mizil.
  Dak se cauta prin ministere, agentii, servicii secrete,primarii, universitati se vor descoperi o sumedenie de policieni cu credite care ar dori o conversie pe bani publici…
  Cei cu credite in franci sunt putini dar conteaza si cine sunt….

 16. Un creditac in franci scrie pe forum ca masurile de reducere a marjei de dob . la creditele in franci sunt insuficiente, ca sa se simta el bine dob.ar trebui sa fie – 14 spre-17 la suta
  Sa-i deie bani cand se duce sa-si plateasca rata…..

 17. Ati vazut nesimtirea si dorinta de furt a celor cu credite in franci ?

  Ani de zile au ras de mine pe forumuri ca sunt sarac, ca nu am viziune, ca sunt mai prost ca ei, iar acum tipa sa le plateasca omul de rand ratele ca lor le e greu.

  Din faptul ca vor bani nemunciti se vede si inteligenta lor , mult sub medie. Nici nu ma mira, majoritatea celor cu credite au inteligenta sub medie tocmai de aia au facut credit.

 18. Rockefeller a vandut o tona de proprietati din Europa. Pare stupid cand te gandesti ca infuzia de 1 triliard de euro in economie ar putea aduce ceva crestere in imobiliarele din Europa.

  Dar ce te faci cand o cladire de 10 milioane euro ajunge poate 11 milioane euro(crestere de 10%) dar euro valoreaza la jumatate ? De fapt pierzi. Rockefeller cand a decis sa iasa de pe piata europeana a stiut el ceva…

  Asa si cu imobiliarele din Romania, degeaba stau preturile tintite daca 1 euro in 2016 o sa valoreze cat 50 eurocenti de 2014. Chiar daca in mod nominal nu scad foarte mult, in mod real valoarea se prabuseste.

 19. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19179581-relaxarea-cantitativa-intelesul-tuturor-ajuta-gestul-bce-economia-romania-sau-mai-mult-incurca.htm

  citeva fraze din articol, care mi-au placut:

  „… Apoi, asa cum spuneau niste baieti destepti, problema nu e ca grecii sau spaniolii sunt indatorati, ci ca cineva continua sa le imprumute bani. Iar cei care le imprumuta ar putea deveni noile victime. ”

  „Falimentul e ca un lac adanc in care bancile ajutate de State se pot scufunda. In lac se vede invers. Ca Statele pot fi scufundate de banci. Cipru este dovada vie.

  Din imobiliare, criza se muta in datorii ale Statelor. Dar Statele sunt fictiuni, iar fictiunile nu au bani. Statele administreaza niste bani ai cetatenilor si ai companiilor. Sa dea cetatenii si firmele bani, prin urmare? Fireste, nu direct. Prin inflatie, prin taieri de salarii si prin taxe suplimentare.

  Grecia a fost prima victima notabila. Sunt scoase la incalzire si altele. Miscarile de dreapta care reclama masuri de stanga cad in sondaje. Castiga partidele de stanga care vor masuri de dreapta. Se joaca triliarde si triliarde de dolari. Politicienii habar nu au de economie, economistii nu vor sa faca politica. Bula speculativa numita datorii ale Statelor aduce cuiva bani. Multi bani. Greciei i s-a dat un Trabant si i se cere sa dea la scadenta un Mercedes.”

 20. Cea mai grava problema pentru mine este: in ce imi tin economiile (si alea minuscule) ?

  Leul s-a devalorizat in ianuarie in fata tuturor monedelor, euro a scazut si el. Dolarul e moneda unei tari socialiste deci nu poate merge decat in jos.

  Daca vreau sa pun deoparte lunar o suma de 500- o mie lei, in ce anume sa ii bag ? Aveti idei ?

  • metoda a la long: 30% USD, 30% EUR restu lei de buzunar. nu castigi,nu pierzi (…totul peste nuapte :))

  • – cred ca USD-ul, chiar daca e sus acum, e pe urcare fata de RON si EUR (nu cred ca va mai creste mult). in cel mai rau caz va ramine la nivelul curent citeva luni/un an. nu pierzi, nu cistigi pe termen scurt si mediu. o sa pierzi cind o sa inceapa sa scada, pentru ca l-ai cumparat sus.

   – cred ca EUR va ramine la cursul de 4.4-4.5 RON. e sus acum fata de RON (4.5) si o sa pierzi cind scade la 4.4. mai pierzi si prin inflatie: astazi la 4.5 RON/EUR cumperi 4 piini jumate. in citeva luni, la acelasi curs, o sa cumperi mai putine piini.

   – CHF e sus acum fata de RON si EUR, dar cred ca va avea o evolutie similara cu USD-ul. nu pierzi, nu cistigi pe termen scurt si mediu. singura dilema e daca se ingheata cursul CHF/RON din cauza creditelor, si daca se ingheata doar pentru cei cu credite sau pentru toti jucatorii de pe piata.

   – XAU e pe urcare puternica, dar nu stiu ce evolutie va avea. eu am cumparat cind era 960 EUR uncia. acum il consider prea scump ca sa mai cumpar. de-abia ce am acoperit diferenta de pret cumparare/rascumparare (cam 13%) si am intrat pe un mic profit. s-ar putea sa fie o mini bula locala. chiar nu stiu ce evolutie va avea.

   problema e ca RON e jos fata de toate valutele si o sa fii in pierdere cind RON-ul se va aprecia (peste citeva luni/un an). aceasta trebuie sa fie o pierdere asumata. nu poti fi pe cistig intotdeauna, mai ales in conditiile de piata de astazi care nu-ti prea lasa loc de manevra. RON-ul e slab fata de toate, nu prea ai variante de exit de pe el; teoretic, ar trebui sa ramii doar pe RON la momentul de fata. dar o sa fii expus la o posibila inflatie. dileme, dileme…
   doar daca cresterea USD, CHF si XAU va continua… atunci vei fi cel putin in cistig.

   nimeni nu stie incotro va bate vintul. de aceea am spus „cred ca…”.

   totusi, subcriu la recomandarea lui unu: 30% USD sau CHF, 30% EUR, restul RON, cu mentiunea ca leii vor fi transferati in USD/CHF/XAU daca evolutiile viitoare o vor permite.

   =================

   in alta ordine de idei:

   http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Analiza+Business+Club+Pamantul+agricol+profitabil+pe+termen+scur

 21. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Presedintele+AOAR

  citeva citate:

  „Orice intervenţie din partea oricui înseamnă că o parte din costurile pe care trebuie să le plătească cei ce s-au împrumutat în franci elveţieni să le plătească azi alţii”

  „…De fapt, ce înseamnă că creditul fiscal se va da peste doi ani, trei? Se va da din buget, adică din taxele celorlaţi. Să nu uităm de hazardul moral…”

  „,,,această discuţie este la nivelul Parlamentului, pur politică şi se caută extragerea, de hai să spunem, admiraţie publică în ghilimele. La nivelul Guvernului este o încercare de a mima că are o soluţie când de fapt nu o are decât pe aceasta: plătim noi toţi pentru cei ce s-au împrumutat”.

 22. Oare cat costa sa construiesti?
  blog cosmopolis:
  In 2015 va incepe constructia celei de-a patru faze a complexului cu o investitie de 18 milioane de euro. Aceasta etapa implica peste 800 de apartamente ce urmeaza sa fie construite in cadrul acestei etape, iar jumatate din acestea vor fi terminate pana la sfarsitul anului.
  Pai 18.000.000/800=22.500 euro/apartament. Restul e profit?

  • Inkorect Politik

   18M cu tot cu teren si utilitati?

  • @ mame
   „Oare cat costa sa construiesti?”

   Nu mai mult de 350E/mp util pt ceva decent + pretul terenului ( depinde de locatie/utilitati si cand l-ai luat, adica la suprapreț in 2008 sau mai ieftin, mai curand)(oricum, nu trebuie sa fie mai mult de 15-20% din valoarea casei, altfel e prea scump).

   Daca vorbim de bloc, se construiește si mai ieftin de 350E/mp util!!
   Ca sa intelegi de ce, gandestete doar ca din cei 4 pereți ai tai pe 3 din ei ii imparti cu vecinii si doar cel exterior e al tau! Iar asta are aproape toată suprafața vitrata, cu termopan pana jos, ca e mai ieftin decat cărămida si se execută mai usor/repede!…
   Deci, 3 din pereții tai mai sunt vânduți de inca 3 ori si la vecinii tai! Se folosesc deschideri mari (suprafata multa la vânzări si pereți/cărămidă putina/open space…
   Daca mai adaugi si ca prețul terenului pt bloc se : la nr etajelor, devine aproape neglijabil ca si cost final pt constructor.

   Pt casa, poti ieși si mai ieftin de 350E/mp daca:
   -o faci in regie proprie (îți trebuie un fierar, un dulgher, un zidar si un ‘negru’, ca sa le ‘dea la mana’ primilor trei;
   -daca pui si tu osul la treaba si mai ales supraveghezi lucrarea sa iasă bine, sa nu te fure etc

   • …@meme…

   • subscriu la partea cu blocul…
    la partea cu casa ,..mai variaza +/- fata de 350E/m2

   • la cat ar veni cu comisioanele, dobanzile bancare plus comisioanele/ciubucul diversilor plus arhitectul plus inginerul constructor plus inginerul instalator plus instalatorul plus conectarea la utilitati (numai testat cate mii este spertul de dat la firma cea franceza cu utilitatile – stiu sigur ca s-a oferit 2k si I s-a ras in nas) plus neprevazutele plus venitul pierdut deoarece muncesti pe santier plus etc.
    un prieten (e in IT) a avut nevoie de 4-5 ani de munca cu intreruperi pt a-si construi casa pe pamant in otopeni. intre timp a locuit in apartamentul ceasca cumparat pe timpul lui ceasca.
    se poate, orice se poate.
    daca vreunul dintre dvs ar biznisui in constructii, ati accepta un profit de 10% ? 20% ? ati refuza un profit de 30 % ? ati protesta contra unui profit de 50 % ? samd

   • 350 EUR/mp unde, pe campurile din Popesti Leordeni, blocuri fara niciun fel de anexe?

    1) Asmita Gardens: 120 mil EUR pt 765 apartamente.
    2) Edenia Titan (al 2lea bloc): 8.7 mil EUR pt 126 apartamente
    3) Metropolis: 22 mil EUR pt 276 apartamente.
    4) Emerald: 35 mil EUR pt 280 apartamente.
    5) Monaco Towers: 30 mil EUR pt 304 apartamente.

    Lista poate continua. Ideea este ca acest pret de 350 EUR/mp nu este valabila decat poate pt blocurile facute pe persoana fizica de catre „dezvoltatorii” de etnie rroma din Bucurestii Noi… (care nu respecta nicio autorizatie de constructie si calitatea este la pamant, acele blocuri fiind un pericol pentru locatari)

   • @Daniel

    Răspunsul meu, cu cei 350E/mp util, a fost pt întrebarea ‘cat costa sa construiești’ si nu ‘cat costa sa ti se construiască’!!

    Costurile de constructie pe mp/bloc sunt evident mult mai mici ca la casa si ar trebui sa fie asa si pt cumpărător nu doar pt dezvoltatori. De-aia s-a si inventat ap la bloc pt ca:
    -pe acelasi teren încap mai multe apartamente decat case, pt ca construiești pe verticala;
    -un singur planșeu, acelasi, este atât tavan pt tine cat si pardoseala pt vecinul de deasupra (profit 200% pt dezvoltator pt planseu);
    -3 pereti ii împarți cu vecinii, si fiecare ii plătește integral (profit de 300% la pereți)(apartamentele vecinilor sunt de fapt anexe ale ap. tau)
    -suprafețe mari, pereți interiori putini sau cu gipscarton, open-space-uri, balcoane generoase măresc suprafața de vânzare cu costuri minime;
    -materiale la limila inferioara a calității, discounturi mari pt ele pt o lucrare asa mare (bloc vs. casa), Dorei multi si p..(ieftini) (chiar chinezi am vazut destui in perioada se boom la blocurile din Vitan Residence) (parcă asa-i zice ansamblului de la metrou m. Bravu);
    -încălzire la comun pt toate apartamentele, pt ca mai primești căldură prin pereți de la vecini;
    -etc

    Daca chiar esti curios, ia un plan de casa (gasesti pe icase.ro, ncase.ro etc) si fa un calcul in mare cata cărămidă, ciment, beton, suprafața ferestre ai; o sa fii f. surprins sa vezi cat de mica va fi suma rezultata. (la un producător de cărămidă am gasit pe site mai demult chiar planuri de case inclusiv cu lista de materiale aferente cu cantități cu tot)

    ps (in alt registru) :
    Anul trecut am vizitat Muzeul Satului, chiar de doua ori.
    Am fost placut surprins de ingeniozitatea țăranilor de a-si face un adăpost cu ceea ce le oferea din belșug mediul in care locuiau (evident ca făceau casa de lemn la munte si din nuiele împletite la câmpie, acoperite cu shitza la munte si stuf acolo unde se gasea).
    Se constata mai nou ca sunt ecologice si, chiar si printul Charles renunța la Palatul sau din când in cand pt a locui la sat dintr-o astfel de casa…

    Ce vreau sa zic e ca nu va recomand sa locuiti/construiti neaparat o astfel de casa ci sa nu aruncați cu banii viitorilor voștri 25-30 de ani doar pt a avea unde sa va adăpostiți.
    Scuze pt postul lung!

   • Poate costa 350 euro/mp doar constructia, cu finisaje nasoale, la care mai pui costuri de proiectare, utilitati, etc…. Si terenul, in zone cat de cat ok este 500-600 euro/mp, poate chiar mai mult. Asa ca daca vrei o casa cu amprenta la sol de 100mp si inca 100mp curte (ceea ce e putin), inseamna ca dai 120.000 euro doar pe teren. Si apoi incepi sa adaugi gard, plantele din gradina, amenajarile exterioare si vei constata ca te duci la 300.000 – 350.000 euro pt 200mp utili si 100 mp de curte 🙂

    Eu nu cred ca e mai ieftin sa construiesti un bloc cu 10 etaje, de ex decat 10 case cu aceeasi suprafata, la aceleasi standarde. Poate doar in cazul in care se folosesc materiale indoielnice.

    Am scris mai sus de Asmita… acolo betonul a venit de la Strabag. Cine isi face casa cu beton de la Strabag?

    In zonele centrale taxa de acces pt CIFA este de 1800 lei/zi. torni betoane 4 zile, dai 1600 euro taxe 🙂

    Construieste tu cu 350 euro/mp si asteptam rezultatul.

 23. idioti iesiti la… picnic. adica atunci cand l-ati prins pe dumnezeu de picior de v-ati luat cluaca „opân space” n-ati impartit-o cu nimenrică. acum ca sunteti faliti..trebuie sa va plateasca statu ratele. cat tupeu pe cloacarzi: ”Nu ne-am cumpărat vile”. ati pus umaruţ sa va luati vile de 2 camere marca nea nicu. futu va n gura de panarame…arse pe altaruţ lu’ d-alde angheloi dragoteanu si asher lax.

 24. dobitocul hostiuc ii da si el cu cresteri IF:

  http://www.zf.ro/zf-24/drama-reala-celor-au-credite-franci-euro-luate-boom-cresterea-cursului-ci-injumatatirea-valorii-proprietatilor-detinute-garantie-agravata-scaderea-veniturilor-proprii-13784980

  „dacă economia României creşte nu cu 1-2%, ci cu 5-6% pe an, ne putem aştepta ca abia peste 10 ani valoarea proprietăţilor şi a veniturilor noastre să crească cu 50-100%.”

  marş mă!

 25. cum credeti ca se va sparge buboiul creditelor din 2007-2008? e clar ca multi nu vor putea plati. (toti au luat in alte valute, acum a fost randul francului…dar si dolarul a crescut destul).

  iata ce povesteste un patit. (2 camere, 50mp, foaaarte vechi)
  „Am dat 85.000 EUR pe o casa care valoreaza acum 40.000 EUR, deci am pierdut deja 45.000 EUR. Am platit timp de 7 ani rate in valoare de 30.000 EUR si mai avem de dat 76.000 CHF care valoreaza 76.000 EUR in acest moment! Atentie ne-am imprumutat de 100.000 CHF la o paritate EUR de 1.7 deci am luat 60.000 EUR Adica am pierdut 45.000 EUR din devalorizarea casei, 32.000 EUR am platit 7 ani, si surpriza, desi ne-am imprumutat de 60.000 EUR, mai avem de dat dupa 7 ani 76.000 EUR(adica 76.000 CHF)…adica dupa parerea mea umila, domnilor de la BNR si din guvern, si toti cei care ne acuzati pe noi cei cu credite in CHF ca meritam, nu credeti ca este cam mult??? ”

  Omul nu mai spune de dobanzi….principalul e mai mare decat creditul luat. Daca se deruleaza creditul conform contract va plati in total cca 180-200 mii de euro (la dobanzile de acum) pentru un apartament care la sold nu stiu cat va mai valora. Omul a avut 25.000 euro in 2007. Daca strangea bani, acum il lua cu banii jos. Apartamentul are 40 de ani acum, cu inca 20-30 ani de credit, apropie 70 de ani. Oare cat va costa un apartament de peste 70 de ani?
  La un training un coleg explica unor nemti ca in Romania luai o dacie, mergeai cu ea 1 an si o vindeai cu mai mult decat ai luat-o (asta pentru ca cererea depasea oferta). Nemtii nu intelegeau, ziceau ca asa ceva nu e posibil. Proprietarii de dacii vechi au tinut la pret si dupa anul 2000. Pana la urma multi le-au dus la fier vechi: 0,8*1000=800 lei.

  In 1980 3 camere au costat 160.000 lei adica 9000 usd. Cum naiba apartamentul ala dupa 35 de ani, fara imbunatatiri, valori adaugate,etc, valoreaza acum 78000 usd? Vezi anunturi in care spun ca au gresie, faianta, parchet. Pai ce poti face cu o faianta de 35 ani? Sau o teava, cada, chiuveta, usa, etc. Putem vorbi de inflatie, salarii crescute, ce vreti voi, dar nu are fundament economic. Daca se construieste cu 350 euro/mp cum naiba reusesc sa vanda la >1000 euro mp? Cine face cererea? Cat timp o va mai face?

  Credeti ca bancile vor executa clientii? Credeti ca vor scadea preturile in urmatorii 2 ani? Mie tare mi-e teama ca tot cei care au fost cumpatati vor plati pentru greselile celor necumpatati. Deja am platit, cei ce au facut credit fara numar au dus preturile la valori la care nici scaderi de 50% nu sunt suficiente, fortandu-ne sa stam in chirie. Bancile au dobanzi mici la depozite, comisioane mari la operatiuni si lista poate continua.

  Eu n-aveam nimic in 2007, dar am tot strans de atunci. Din pacate 3 camere bune sunt cca 90k acum. Au scazut preturile, dar mai putin la cele bune.
  Daca ati sta in chirie +copil 1 an si ati avea 75% din suma, v-ati imprumuta pentru restul la preturile si dobanzile de acum?

  • Pai sunt mai multe aspecte, nu e suficient sa spui ca ai 75% dintr-o suma..
   Conteaza ce suma, ce venituri ai, cat de stabile sunt acele venituri, si cel mai important ce vrei sa cumperi. daca cumperi un ap. comunist care peste 20-30 de ani trebuie musai demolat mai bine mai astepti, mai strangi bani, te orientezi catre ceva in care se poate locui si peste 20-30 de ani.
   Dobanzile sunt rezonabile la lei acum, dar nu stii cat timp vor fi asa, roboru ala oricand poate sa urce brusc daca apare un soc ceva.Rata la banca sa nu depaseasca 20% din venitul total per familie si sa nu se intinda pe o perioada mai mare de 10 ani.

  • @meme
   Cred ca vor scadea in continuare preturile la ap. vechi, cu 5-10% in urmatorii 2 ani.
   Posibil sa scada si la cele noi, dar mai putin.

   Apartamentele noi, bune, in zone bune, se vor scumpi usor.

   Tendinta de disparitie a cumparatorilor solvabili de pe piata e contrabalansata de scaderea ROBOR 3M / 6M – care se prea poate sa se duca spre 0.7% – 0.8% pana la finalul lui 2015. DAE la credite se va duce de la ~ 6% la 4% sau mai jos, automat rata si gradul de indatorare se vor modifica masiv.
   [BNR + ARB vor sacrifica, ca intotdeauna, viitorul fraierior pt … prezentul unor preturi cat mai umflate posibil. pt ca ROBOR NU va ramane 0.7%… mai mult de 1 an, MAXIM DOI. Dupa care… vor veni tipete, scandaluri, manifestatii in fata BNR…. dati-ne bani ca nu ne mai putem plati creditele, etc]

   Persojane care acum doar viseaza 50k de la banca vor putea lua.. 55-60k de la banca prin dec 2015.

   Demografia nu ne ajuta nici ea. 2015-2020 va fi ultima zvacnire a demografiei comuniste. Adica vor ajunge la varsta casatoriei (~ 30 de ani) ultimele generatii numeroase, nascute intre 1985 – 1989. Atunci se nasteau 400k copii/an, versus ~ 200k copii/an dupa 1990. De obicei, prima locuinta se cumpara indata dupa casatorie si/sau la aparitia unui copil.

   De retinut deci, ca din 2020 cererea se va duce undeva sub nivelul marii… Aviz celor care vor sa cumpere pentru a inchiria… pe termen lung…

  • Eu te sfatuiesc sa te imprumuti la cunostinte/rude/prieteni cit de mult poti. Daca ai reusit sa stringi, inseamna ca vei reusi si sa-i dai inapoi. Si citeva mii sint bineveniti. Cu cit iei mai putin de la banca cu atit mai bine. Restul de bani, din pacate va trebui sa-i iei de la banca. Este de apreciat ca ai reusit sa stringi 75% din suma . Eu iti dau acest sfat deoarece depinde foarte mult in ce moneda ai economiile. 75% ai acum. Peste o luna, peste doua nu stii ce sa va intimpla. Poate vei avea 90% din suma daca mai scad preturile ceea ce nu prea cred deoarece asa cum spui si tu, la proprietatile „valoroase” nu prea scad. Poate vei avea 70% din suma daca moneda in care ai tu economii se devalorizeaza. Stresul asta pe care-l ai tu l-am avut si eu pina anul trecut, cind in cele din urma, am reusit sa-mi achizitionez proprietatea mult visata. Marele meu noroc este ca am citiva prieteni buni care m-au imprumutat, si nu a fost nevoie sa apelez la banca deloc. SUCCES!

   • @Alex
    Nu mi se pare un sfat bun sa lasi omul fara economii doar ca sa se imprumute cat mai putin la banca.

    @meme
    E complicat de ales daca sa mai astepti sau sa cumperi in conditiile actuale ale pietei, in aceeasi situatie sunt si eu si inca nu m-am hotarat in nicio directie.

    Cand dobanda este foarte mica, consider este mai bine sa imprumuti 60-70% din bani de la banca si sa ramai dupa eventualele cheltuieli cu cel putin 30% din cat datorezi bancii tinuti in valuta in care ai creditul (probabil leu).

    Argumentele ar fi urmatoarele:

    1. Altfel mergi la munca zi de zi cand iti permiti sa n-o mai faci o perioada, mai ales in cazul tau, pentru ca traiesti cu senzatia asta de cativa ani.

    2. Probabil ti-ar lua 3-5 ani sa platesti creditul daca in loc sa economisesti platesti anticipat, iar daca intre timp se intampla ceva semnificativ in piata poti reevalua situatia la momentul respectiv: ori platesti anticipat tot creditul cu economiile tinute in acest scop, cumperi un imobil mai mic pentru a-l inchiria daca scad semnificativ preturile etc.

    Ai mai avea varianta ca o parte din economiile ulterioare creditului sa le folosesti pentru rambursarea anticipata, iar alta parte pentru altceva, dar nu masini, telefoane, televizoare 🙂

    Oricum, avand ceva bani economisiti, ai optiuni, daca ramai fara economii, optiunile sunt mult mai putine.

 26. Se pare ca syriza e la un pas de guvernare si asta inseamna urmatoarea problema majora pentru UE:

  http://www.wsj.com/articles/syriza-poised-for-victory-in-greek-election-1422168982

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: