OMERTA – codul deontologic al evaluatorilor imobiliari din România


Omerta Monkeys

Dacă din întâmplare, printre cititorii TF, mai este cineva care nu cunoaşte  semnificaţia imaginii de mai sus îl voi lămuri chiar eu. Cele trei maimuţe reprezintă un proverb popular sicilian “Cu è Surdu, orbu e taci, Campa cent’anni “mpaci -” Cine este surd, orb şi mut va trăi o sută de ani în pace “. Omerta este o formă extremă de loialitate şi de solidaritate cu șeful atotputernic. E absolut ruşinos şi imoral să trădezi membrii organizaţiei…

Evident, în contextul social mioritic nu vorbim despre mafia siciliană ci despre Mafia Bancar – Imobiliară care a reuşit în ultimul deceniu să dreseze şi MAIMUŢELE ANEVAR în spiritul legii tăcerii şi al supunerii absolute. Vă prezint mai jos raportul la zi al newsletter-ului de pe Anunţul Corect care ne arată că din 1354 de e-mailuri trimise evaluatorilor imobiliari, au fost citite 767 adică aproximativ 57 %.   Ei bine, stimaţi prieteni, nu am primit decât 4 răspunsuri evazive şi monosilabice din partea acestei bresle care continuă să hrănească sistemul bancar cu rapoarte de evaluare abracadabrante.

Raport newsletter

E drept că am primit şi o invitaţie la dialog face to face pe care o voi onora probabil săptămâna viitoare din respect pentru cei care încă mai cred în demersul meu public. Într-unul din cele patru mesaje primite, un reprezentant ANEVAR îmi spunea că i-ar trebui 50 de pagini ca să îmi explice cât de complicat e sistemul de evaluare şi că eu nu sunt pregătit să înţeleg acest mecanism. Mi-am amintit de povestirea lui Schopenhauer cu circarul decrepit dar șmecher care mai avea un singur animal – un măgar bătrân pe care-l prezenta naivilor drept vultur. „ Priviţi nobleţea acestui animal, anvergura aripilor… Numai oamenii inteligenţi pot percepe calităţile acestei păsări măiastre !” Iar spectatorii, de teamă să nu fie luaţi drept proşti răspundeau: „ Oooo, vedem, vedem !”

Numai că aşa cum se întâmplă, slavă Domnului, de fiecare dată mai devreme sau mai târziu când adevărul iese la suprafaţă, iluzia acestui „mecanism complicat” a fost înlăturată de un respectabil domn cu vechime în domeniu, un exeprt judiciar care chiar a semnat scrisoarea deschisă pentru domnul Adrian Vascu. Dumnealui ne-a demonstrat cu argumente logice că evaluările imobiliare sunt într-adevăr complicate dar nu pentru noi – simpli profani şi martori ai absurdului – ci pentru însăşi breasla ANEVAR compusă în mare parte din indivizi care nu au reuşit pe domeniul lor de activitate. În urma cursurilor şi examenelor luate pe NEPOTISME ordinare au ajuns să parafeze rapoarte demne de cascadorii râsului. Iată ce ne scrie domnul Nicolae Dinu:


Sunt expert judiciar în specialitatea construcţii civile, industriale şi agricole de peste 25 ani, calitate pe care am dobândit-o în urma unui examen la care au participat peste 100 de candidaţi si au reuşit numai 11. 

În ziua de azi, sunt puse în anumite posturi de conducere în cadrul instituţiilor de interes public, persoane aservite unui sistem general ticăloşit. Prin natura funţiilor pe care le deţin, au posibilitatea de a se înconjura de subalterni făcuţi la apelul bocancilor, subalterni care vor da avize, acorduri, vor face rapoarte aşa cum « trebuie » pentru a nu-l supăra pe cel care i-a acceptat în breaslă.

Orice om raţional poate vedea consecinţele acestui sistem ticăloşit. Evaluatorii i-au înşelat efectiv pe cei care s-au împrumutat inconştient în anii de BOOM ceea ce a dus chiar la pierderi de vieţi omeneşti, unele victime considerând suicidul ca singura modalitate de a scăpa de ameninţările bancherilor.

Dacă nu erau de specialitate cum să nu pună ştampila pe rapoartele de evaluare care consfinţeau ca fiind fireşti marjele de profit de 200-300 % ale dezvoltatorilor imobiliari ? Ar trebui să îşi asume răspunderea cei care i-au învestit cu această calitate şi mai apoi le-au acordat şi titlul de EXPERT. Este de notorietate că dobândeşte calitatea de expert evaluator bunuri imobile orice individ indiferent de studiile pe care le are la bază. Sunt câteva condiţii de îndeplinit care însă nu atestă capacitatea acestuia de a aprecia corect valorile de piaţă în urma unor cursuri ANEVAR.

Dacă în meseria în care s-a calificat nu a fost în stare să profeseze, pretendentul cu ”recomandare” se face membru ANEVAR şi mai apoi devine şi EXPERT. La început băncile apelau la noi, adevăraţii experţi, pentru a acorda credite dar pentru că nu le puteam satisface dorinţa de a insera în rapoartele de evaluare sume care nu corespundeau cu realitatea, neavând alt mod de constrângere au înfiinţat ANEVAR. Putem observa cât de mult l-a ajutat această instituţie pe cetăţean şi cât de mult pe bancheri…  

Sunt de acord cu publicarea acestui răspuns, îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce v-am scris şi pot dovedi cu cazuri concrete cum unii dintre aceşti ANEVAR-işti care nu au vreo legătură cu expertizele din cadrul instanţelor, parchetelor şi a poliţiei au dat cu subsemnatul. În opinia mea, certificatul ANEVAR nu înseamnă că ai la bază studii de specialitate aşa cum spune legea.  Acum nu am prea mult timp la dispoziţie întrucât plec din ţară dar vă voi sta bucuros la dispoziţie  pe viitor cu orice informaţie de care aveţi nevoie. 

Deşi îmi este ruşine cu afirmaţia pe care o fac, sunt convins că nimeni nu va încerca să schimbe nimic în cadrul sistemului; cei din breaslă care vor citi aceste rânduri vor înjura şi cam atât…   Doresc să fiu eu în eroare pe acest subiect dar vă asigur că ştiu ce spun. 

 

Toate cele bune !

 Nicolae Dinu

Mediator, Evaluator proprietăţi imobiliare, Expert tehnic în construcţii, Diriginte de şantier


Vă mulţumesc public, domnule Nicolae Dinu, pentru verticalitatea de care aţi dat  dovadă răspunzând provocării mele.  Deşi era limpede pentru orice om normal că membrii ANEVAR nu sunt altceva decât păsări Pluvian responsabile cu igiena orală a crocodililor bancheri, părerea unui specialist în adevăratul sens al cuvântului dă adevărata dimensiune a mizeriei generalizate.

Nici eu nu cred că demersul meu va avea vreun rezultat în sensul schimbării sistemului ticăloşit pentru că oameni de speţa domnului Adrian Vascu sau a altor îmbuibaţi pe seama nenorocirii semenilor nu au demnitate.   Cred totuşi că reuşim cu fiecare zi care trece să le arătăm concetăţenilor noştri că cei care ar trebui să le apere interesele de fapt lucrează pentru structuri de tip MAFIOT.  O altfel de mafie care nu te omoară ci te condamnă la muncă silnică pe viață în favoarea ei.

 Sărbători liniştite tuturora !

Reclame

Posted on 16 Aprilie 2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 91 comentarii.

 1. Da, nicio surpriza. Toti stiu cum se fac acele rapoarte de evaluare, sau cel putin cum se faceau. Mai plusau 100E la baiat si mai dadea din condei 10-20.000. E un sistem ticalosit, se stie, ca si alte sisteme de la politic pana la medical si militar. Cei putini care isi pastreaza verticalitatea sunt sufocati de cei multi, caci se stie „unde-s multi puterea creste”. Ce ar mai fi de zis aici…

 2. Toate evaluariile din perioada de boom s-au facut in functie de banii aruncati in piata prin credite umflate date de bancile avide de profituri nesfarsite … acum , ca distractia s-a incheiat , bancile incearca prin orice mijloace sa mentina aparentele pentru ca fraierii care au cumparat in perioada de boom sa continue sa-si plateasca ratele aberante … pana cand bancile nu o sa fie fortate intr-un fel sau altul sa-si accepte pierderile nimic nu se va schimba semnificativ in piata , parerea mea …

 3. E curios ca miscarile de trupe ale rusiei in zona nu afecteaza preturile imobiliare.
  Avioane rusesti deja dau tarcoale granitei, oare proprietarii din Constanta nu se simt ingrijorati ?

  • Ar fi curios ca ‘miscarile de trupe” din mintea ta (adica nevazute de vreun roman pe viu, da ?) din alta tara sa influenteze preturile cerute de vanzatori in… Constanta… te simti bine „lender” ? Nu te cenzurezi nitel in public ?!

 4. articole de tot cacatu. stau la capu martoagei bancare moarte si dau cu pixu in articole. ca sa vezi dom’le, creditarea nu si-a revenit. imbecilul cuvant al parazitilor imobiliari „revenire” cu care fut la creier pe saracii cu duhul..luati acu ca martoaga bancar imobiliara isi revine din morti. la pastele cailor ba baeti.

  http://www.zfcorporate.ro/banci-asigurari/creditarea-nu-si-a-revenit-in-primele-doua-luni-dar-bancile-au-adunat-un-profit-net-de-jumatate-de-miliard-de-lei-12473862

  • jegul bancar a pierdut (declarat) o treime din banii deponentilor (probabil mai bine de jumate in realitate)…si viseaza la…reveniri.

 5. p-asta o stiati?

  • dupa cum vedeti…gruparea TAXI s-a acordat pe malaiul inodor imobiliar. cum bagi fisa..cum canta.

   • @ Unu

    Daca tot te-ai imbatat inainte de sarbatori si ti-ai amintit de dusmanul de clasa, macar da-i si tu ajentului imobiliar Robert un link din care sa invete psihologie autentica de cioban parvenit:

   • 🙂 ce le-o mai fi behait DD zilele trecute de ZAI?

   • „Daca tot te-ai imbatat inainte de sarbatori si ti-ai amintit de dusmanul de clasa…”

    M-am prapadit de ras :))

 6. Evaluatorii ca evaluatorii, dar nici cu cumparatorii nu mi-e rusine: un strop de intelepciune din partea cuiva care a cumparat de curand (a fost postat linkul acum cateva zile – http://toma-dragos.blogspot.ro/2014/04/achizitia-unui-apartament-prin.html):

  „Daca suma din evaluare e mai mica decat pretul negociat cu vanzatorul si necesiti un credit maxim pe acea suma (95%), vei primi acest procent din valoarea evaluata, deci pt diferenta va trebui sa apelezi la alta sursa financiara. De obicei insa, evaluatorii intreaba si cat a fost intelegerea dintre vanzator si cumparator inainte de a stabili valoarea evaluata. Daca evaluatorul da un pret mai mare, nu e nici o problema.”

 7. Gibbone cel Aspru

  Acum cateva zile trec cu un cuplu pe langa o banca, pe care o critic pt un anumit motiv, iar unul dintre ei imi spune:
  – Noi suntem multumiti, ei ne-au dat apartamentul.
  ………….
  Chiar asa: „ne-au dat” – bineinteles, e vorba de un credit pe 25 ani…Prima Casa, vechea poveste. Deci o banca le-a dat, pur si simplu, cateva zeci de mii de euro. Mai rar asa ceva.

  Mai e ceva de comentat?

  • … Nu, aceasta este mentalitatea si ea NU se va schimba pana cand nu va lovi un val de defaulturi in creditaci. Iar asta nu se va intampla, din alte motive.

  • Ar fi un comentariu: felicitari pentru achizitie 🙂

  • la tv incep iar reclame agresive bancare. carcasele falite mai vor o tura saraci.

  • Pai stai sa auzi alt caz si mai fain:
   Un cuplu ce locuieste intr-un orasel cu vreo 35.000 de locuitori (piata muncii e varza, evident) tocmai au cumparat un apartament din ’90, 3 camere, ~70 mp. Au dat pe el vreo 35.000€. „Am prins pret bun” spun ei. Au stat multi ani pe la parinti dar abia daca au reusit sa stranga avansul minim. Ea ar face si al doilea copil, dar sefa i-a spus ca mai bine isi pune pofta-n cui („daca pleci in maternitate, desfiintez postul pana vii tu inapoi”).
   Sa nu uit: femeia lucreaza intr-o banca.

 8. Ce am observat eu . De ce cumpara lumea apartamente(cu credit sau fara):
  1. Se casatoresc si au nevoie de stabilitate. La chirias e naspa, ei oricum nu ai bani ,dar am auzit des :”niciodata nu o sa ai bani”.Asa ca semneaza la banca si dupa aia se caca pe ei .
  2. Societatea(colegi,rude , prieteni ): li se pare ca au ramas in urma , pentru ca toti iau si ei nu .E sentimentul ala fals ca ai facut si tu ce trebuia, te-ai indatorat la banca pe viata pt o cocina.
  3.Falsa comparatie: am auzit des :”sunt preturile jos, ia si cumpara” . Alta spalare de creier, jos comparativ cu ce ? cu 2007-2008? Da . Dar aia e referinta?!
  4. E bloc nou,misto, am loc de parcare si 10 minute de mega-image. Bun.Stai in camp , faci 2 h pana la unirii ,depinzi de masina si toata viata o sa injuri in coada la ora 7 catre Chiajna.”Fac gratar si nu mai am vecini”.Surpriza: nu cred eu ca miercuri la 21:00 mai faci tu gratar si nici nu cred ca nu mai ai vecini care au porci si vaci si pute a kkt pe 200m raza.
  5. E un bloc bun , trebuie sa fie reabilitat.Cand reabilitezi un bloc din 79 e ca si cum torni frisca peste un kkt,Il mananci ?Daca da , enjoy.
  6. „fac o investitie” . Faci o investitie pe dracu: preturile la chirii sunt in scadere, preturile sunt in scadere, inflatia e in crestere, euro e in crestere, saracia e in floare.
  7. „macar raman cu ceva”. Da, peste 35 de ani , ramai cu un bloc vechi de 65 de ani .Du-te pe Elisabeta si vezi cum arata un bloc de peste 65 de ani si spune-mi daca cineva s-ar mai muta acolo.
  8.”preturile nu mai scad” . Aici au dreptate.Oricat ar compara cu ultimii ani preturile tot alea sunt.

  • da’, dar bancile sunt escrocii care „fac totul posibil”. pentru ca astiu ca pot pierde banii deponentilor…si n plateste nimeni nimic pentru jegul pe care-l fac pamantului. primatul cacator, ce nu stie multe, e normal saaive …visuri…si tu visezi sa zbori odata pe luna…numai ca daca te duci la nasa…iti dau aia un sut in cur.

   cat profit tre sa aibe BCR si timp de cati ani…ca sa acopere 30% neperformanta! asta e intrebarea pe care un jurnalist onest ar adresa-o escrocilor ce conduc azi bcr…si an de an raportaza castiguri fabuloase…desi ei sunt de mult falimentari.

   • aici gresesti , ar trebui sa fie falimentari dar nu sunt si asta pentru ca in cazul bancilor , nu numai din romania , pierderile se transfera statului care le transfera mai departe cetatenilor … pana la urma daca stai si te gandesti , toti pot da faliment inclusiv in cele din urma statul , dar bancile raman protejate …

 9. am gasit un anunt aici

  http://www.anuntul.ro/anunturi-imobiliare-vanzari/apartamente-2-camere/drumul-taberei-confort-2-neamenajat-dar-cu-potential-baie-cu-fereastra_9650131.html

  si sunt ‘confuzat’:
  -zice ca e neamenajat dar cu potential (???)
  -zice sa fac(em) o oferta dar nu pune poze, ca sa stiu ce sa ofertez
  -zice ca putem discuta da’ nu da nr de telefon ci doar un mail (fiti atenti doar ce nume are: dclebaron!@blabla!).
  🙂
  El cere ‘doar’ 800E/mp!..

  Ce potential poate avea un ap. scump de 2cam, 38mp, cf2, SEMIdec, NEamenajat, FARA poze si tel. ?? Sau va avea potential dupa ce mai bagi destui bani in el, suma finala care te va apropia de pretul altui apartament mai mare sau nou ?!

  eu cred ca e o incercare timida/sterila de ‘a testa piata’…

 10. Auzi cum gandeste nemernicul:

  • piticotul asta cu limbaj de tractorist, el vorbeste despre imobile ?

   Pai sarantocul asta nu stie sa traduca un cuvant din engleza in romana, nu a avut bani de un dictionar. Mama lui de cacaretz.

   Ce prosti sunt aia care il asculta !

 11. @ Florin: am citit recent un vechi articol al lui Giuluion Angheloiul tepar imobiliar, in care prin 2011 visa la 2k euro mp pret mediu in Bucuresti.

  Trebuie facuta o pagina in care sa se publice numele tuturor acestor limbrici manipulatori care au batjocorit romanii cu astfel de minciuni.

  Excroci gen Angheloiu, Dragoteanu, adminul punkt de pe softpedia, si toata sleahta de tepari care pentru fiecare articol ce avertiza oamenii ca preturile vor scade, ei scoteau o suta de articole mincinoase cum ca pretul e in crestere.

  Sa nu treaca anii si ei sa se poata preface ca sunt oameni cinstiti.

 12. @adelin, problema la o astfel de lista ar fi faptul ca nu avem suficiente caractere sa intre toti smenarii si profitorii in aceiasi lista! … duduie tara de astfel de nenorociti!

 13. Au revenit agenti din hibernare !!!

  au facut credit de nevoi personallleee sa plateasca articole pe la ziare, gen:

  http://www.realitatea.net/vrei-sa-ti-cumperi-casa-grabeste-te-preturile-cresc-de-la-luna-la-luna_1425868.html

  –––

  daca nu au terminat liceul si ala la seral, din aceasta cauza incurca termenii : CRESTERE cu PRABUSIRE

  ei cred ca sunt sinonime !!!

  sa le spuna cineva ca au sensuri opuse !

 14. E adevarat ca sub comunism chiriile erau 5% din salariul unui om ?

  • Stiu un caz in care se platea 100 de lei pe luna pentru chiria unui apartament semidecomandat de 2 camere, cand salariul mediu era peste 1500 de lei (deci vreo 6%). Totusi, erau chirii la stat, cine stie cum se stabilea pretul.
   Rata la CEC era vreo 300 si ceva de lei (pentru un apartament mai mare, decomandat).

   Pare ciudat ca existau totusi unii care preferau chiria, din moment de rata era totusi mica in comparatie cu veniturile medii.

   • cei care „preferau” chiria, o faceau pentru ca nu se putea altfel. La inceput, au nationalizat TOATE locuintele celor „indezirabili” din punctul de vedere al comunistilor. S-au creat acele sociatati de administrare ale cladirilor (in Bucuresti se mai vad pe unele case de pe strada Traian de exemplu sau Mantuleasa, Tepes Voda s.a.m.d., acele placute stantate cu I.A.L.). Apoi au inceput constructiile masive si s-au creat ICRAL-urile ca societati comerciale, carora li se alocau fonduri de stat, pentru constructia si ADMINISTRAREA de locuinte. Aceste locuinte, care in anii 80 erau cam 80 % din fondul locativ, NU puteau fi cumparate. S-au cumparat abia dupa 90 cu ajutorul tatucului iliescu, prin darea unei LEGI speciale. A fost nevoie de o lege , deooarece interdictia vanzarii de catre ICRAL era stabilita tot printr-o lege. A existat incepand cu anii 75, acel program paralel, prin care se acordau imprumuturi individuale pentru constructia de locuinte, prin CEC. Era tot ceva controlat de stat. Acesta debloca fonduri, impunea societatea de construcite si urmarea lucrarile/efectua receptia. Omul lua credit CEC, iar rata era esalonat de comun acord, functie de venituri. Rata era dubla, sau mai mare, decat chiria la „stat”. Avand in vedere regimul de „inchidere” al oraselor, greutatea schimbarii locului de munca, nu multi accesau aceste credite. Mai era si obiceiul „schimbului de locuinte”. Adica plecai din Berceni (2 cam.) in Dr. Taberei ( 3 cam.), dand 10 000 de lei. Cam asa era, 10 000 lei camera, la schimb. Cu o spaga la ICRAL, intr-o luna erai mutat. Iar chiria crestea cu maxim o suta de lei. Exemplu : 2 salarii de profesori, aprox. 5000 lei, la o chirie de 300 lei. Era bine, era rau ?! Rata, platita la trei camere, intr-un apartament din provincipe, de o ruda, era de 1200 lei, la un salariu de 18oo. Sotia mai avea tot pe atat. Era mai bine cu chirie, dar unii erau nevoiti, situatii si situatii, sa aleaga varianta CEC. Sau , erau mai „capatuit” si vroiau sa stea pe Titulescu sau Banu Manta. In caz ca nu aveai „repartitie” singura varianta era CEC-ul. In zonele centrale, repartitia se dadea doar daca erai prin Militie, Armata, Secu sau, multi dintre ei, gestionari de magazine sau restaurante, care dadeau spaga la ICRAL .
    Pot fi spuse mult mai multe despre relatiile de atunci, dar, pe ansamblu chiria nu era o optiune personala. Muncitorii care au umplut Aparatorii Patriei din Berceni (IMGB, UMUC, Motoare Diesel etc.) au fost ADUSI din Oltenia sau Moldova in CHIRIE.

   • @GeorgeS

    Incorect ar fi un raspuns politicos.
    se puteau cumpara apartamente PROPRIETATE PERSONALA construite de stat cam de prin 1976 (pe la inceputul anilor ’80, un apartament de 3 dormitoare, fie ca era la beller sau in berceni, costa official cam pe al 170K la un salariu mediu de, ziceau oficialitatile, 3K/luna); locatia ti-o dadea pila/ciubucul. existau apartamente construite de stat ce nu le puteai cumpara nici cu pila nici cu ciubuc, erau in gestiuna gospodariei de partid si se puteau vinde numai celor de la un anumit rang in societate.
    se lua credit de la banca (dobanda era pe la 6-8%) pt cumparat apartament proprietate personala (daca nu am uitat, iti trebuia aprobarea com), se dadea ciubucul unde trebuie pt a putea alege o zona „buna” si apoi se faceau actele cu ocvl (institutia ce vindea apartamentele construite de stat). se puteau cumpara maximum 2 apartamente, unul trebuind sa fie intr-o zona turistica.
    asa au cumparat MULTI oameni (cred ca cel putin 25-30% erau apropitari, sper sa nu gresesc), dar mai multi erau in chirie la icral.
    Iliescu in ’90 a „cumparat” voturile decretand ca preturile apartamente din gestiunea icral sunt cele vechi, de dinainte de ’90.
    apartamentele pt inchiriat se dadeau intreprinderilor pt repartizare, apoi incepea jocul cu „cine primeste repartitia”. fabricile preferau asa zisii muncitori, dar bineinteles ca pilele faceau ca si inginerii sa stea in chirie la stat.

    bineinteles ca existau apartamente proprietate ramase de dinainte de razboi. bataia era sa poti sa faci un schimb de proprietate cu asemenea apartamente sau sa cumperi un asemenea apartament, dar pt asa ceva banca nu dadea imprumut.
    bineinteles ca puteai sa cumperi de la cineva un lot de casa si sa iti construiesti o casa, dar nu primeai imprumut de la banca pt asa ceva.

    pe piata libera pretul apartamentelor noi varia puternic functie de zona. de ex, acelasi tip de apartament de 3 dormitoare in zona imediata la bucur obor era pe la 300K (si pe la 220K in berceni) dar unul vechi de la biserica italiana incepea de la 400K. la beller se apropiau de cele de la italiana.

    mai erau proprietari cu apartamente vechi in zona aceea cu strazi cu nume de orase, cotroceni, domenii, etc; preturile erau serioase de tot. mai ieftine erau cele pt zone de genul traian, iancului, delea, etc in vilele vechi.

 15. Si pe Biziday se zice acum ca preturile cresc. Vise… Dar unii sigur vor pune botu’.

 16. uitati ce inseamna bloc bun si apartament bun : http://www.romaniatv.net/accident-ingrozitor-in-piata-iancului-bucati-din-fatada-unei-bloc-au-cazut-peste-o-femeie_140590.html
  pun pariu ca in blocul ala un apartament costa 1000 E/mp desi este o bomba care la primul cutremur va cadea

 17. tavanuldecluj

  Oare, aceste „mariri” nu apar pentru ca urmeaza ca programul „Prima Casa” sa se transforme in „Noua Casa”. Marim acum, ca sa avem de unde scadea…

 18. „DICTONUL ANULUI 2014: AI CUMPARAT, AI PIERDUT.” 🙂

  http://iricer.webs.com/apps/blog/show/41413365

  • „Pretul trebuie sa ajunga, la valoarea considerata normala, de referinta de cc.200-250 de euro pe metru patrat construit, in zonele de prim rang din Bucuresti.”

   hai las-o-n pl goala.. chiar asa?! eu cred ca fabuleaza nenea ala. nu zic ca o ducem bine, da’ nici 250-300 mpu in buric n-o sa vedem. doar daca ne schimbam la rubla. atunci da.

   • In fiecare an apare cate un update la articolul de pe situl ala. S-a mai discutat despre el, daca tin eu bine minte si anul trecut, referitor la un articol similar.

    Interesant e ca la rubrica „About IRICE” apare si Florin Constantinescu, fost vicepresedinte al Senatului Romaniei.

 19. Asa ca cei care au asteptat si nu au cumparat inca un imobil sa zica sarumana. 🙂

 20. @avenirv

  numitorul comun intre atunci si acuma este acelasi.

  trebuia/trebuie sa te descurci.

  si in ziua de azi , daca nu te descurci cumva , esti halit !

  • de accord.

   • @avenirv

    pacat insa ca un important procent din cei care circula cu metroul in jurul orei 8 dimineata si mai apoi in jurul orei 17 ( cei care produc plus valoare ) , nu isi dau seama ca teoriile de la scoala si ce sta scris in cartile dupa care au studiat nu prea are corespondent si in viata reala.

    daca jumate din cei care circula zilnic cu metroul in acest oras ar trage linie si ar zice , realitatea este asta , am progresa.

    din pacate , multa lumea o arde ipocrit .
    nu se uita la ei in oglinda sa se intrebe ei ce ar face intr o situatie X .

    mai toata lumea a dat spaga , mai toata lumea incearca sa fenteze taxele , mai toata lumea lucreaza la gri , mai toata lumea vrea o viata mai buna , mai toata lumea se gandeste in primul rand la familia lui , mai toata lumea crede ca ei au descoperit adevarul universal .

  • Ce anume intelegi prin „a te descurca” ? In comunism era vorba de pile/”atentii”. Azi, cand destul de multi romani lucreaza in privat, cum se aplica „descurcatul” ? Nu de alta, dar eu stiu destui oameni care o duc decent fara sa se „descurce” 🙂

   • Isi incaseaza venitul in plic si nu in cont.
    Isi optimizeaza fiscal veniturile ( firma pe minus in romania si card atasat la contul firmei offshore prin care scoate profitul de la bancomat fara sa plateasca 16 % impozit pe profit ) .
    Desfasoara activitate pfa fara sa declare suma reala realizata.
    Nu elibereaza bon fiscal.
    Vinde firma cu datorii unui cetatean arab care nu mai calca prin tara asta never.
    Comanda marfa pe firma si apoi nu mai plateste. Cere apoi insolventa iar furnizorul o ia in gura .

    Lista e lunga rau , pot sa continui daca esti interesat.
    Nu spun ca e bine sau ca e rau .
    Dar lucrurile astea se intampla la ordinea zilei.

   • Sau si mai grava , infiinteaza o firma fantoma si comanda marfa pe ea din UE.
    Apoi cand vine vremea sa taie factura mai departe , uita sa mai plateasca TVA ul .
    Si cand vine fiscul in control , il gaseste pe administratorul firmei cu o punga de aurolac in mana.
    Metoda boschetarul se cheama.

   • Sau si mai grav , este un tip , politician. A construit pe persoana fizica N locuinte. Asta nu e activitate comerciala cand construiesti pe banda rulanta? TVA ul ala nu il mai plateste ?

   • Sa nu declari valoarea reala din contractul de inchiriere a unei proprietati. Sau eventual sa nu declari deloc acel contract. Vorbesc strict de cel care are respectiva proprietate.

    Nu suna toate lucrurile astea foarte autohtone?

   • Octaviane tu altă grijă decât bugetul statului nu ai? 🙂

   • @florin ispirescu

    te rog uite te la ce a spus cosminos in jurul orei 10.30 azi .
    ai sa intelegi exact ce inseamna a te descurca .

  • @Mihai, citeste si tu ce s-a postat deja, nu e ok sa dublam informatiile. Daca nu ai chef sa citesti ce s-a postat intelegem care e cauza, probabil tot asa ai semnat si actele pentru credit la banca, fara sa citesti.

 21. @Florin Ispirescu
  Iti spun in cunostinta de cauza, pentru ca „am beneficiat” de sistemul comunist al cumpararii apartamentului in rate.Se socoteau veniturile ambilor soti si, in cazul meu, cu sotul in stagiu militar si salariul meu de 2000 lei, am platit o perioada de un an din cinci 1100 lei rata pe luna la 3 camere in Colentina ( se platea un avans de 30 la suta din pretul de 100 de mii cu rata de 8% iar apoi de 5 %)..Dupa cinci ani rata s-a micsorat la 600 lei pe luna, salariile noastre au ajuns fiecare la 2400. Pune la socoteala ratele la mobila, la CAR, copilul si bona, intretinere, mincare si concedii si vei vedea ca nu era cu nimic mai bine. Chiriile, e drept, ajungeau si la 300 de lei, in functie de salariu, dar intelectualii nu prea aveau acces la locuintele de Stat , ca si la calitatea de membru de partid- un drum mai scurtat catre ele, decit foarte,foarte greu.

  • Ai mei au cumparat un apartament nou, 2 camere, in provincie, pretul ~75.000 lei, rata pe 25 de ani, cred ca au avut vreo 10.000 avans (poate 20, trebuie sa intreb din nou), plateau lunar 300 si ceva. Cumulat, castigau peste 3000 de lei la inceputul anilor ’80 (cand au cumparat), dar salariile le-au crescut pana in ’89. Pile nu aveau si nici ei, nici altii de varsta lor nu stiau ca se putea cumpara o a 2-a locuinta intr-o zona turistica, dupa cum spune avenirv.

   Tot ai mei spuneau ca familia unuia din frati locuia cu chirie, si nu pentru ca nu putea cumpara, ci din alte motive, platind vreo 100 de lei pentru un apartament mic de 2 camere (tot in provincie).

  • @elin
   totusi intelectualii nostril cei mai de vaza (de acum), pe vremea lui ceasca, lucrau in institutii ce tineau de „ideologic” (si leana le „coordona”). acolo nu intrai daca nu erai membru de partid. pe deasupra poetesa a fost multi-multi ani amanta unu individ care timp de 40 ani a fost unul din primii 20 de insi in ierarhia pcr. ei primeau si locuinte in acele zone 0 (zero) unde nimic nu misca fara acceptul pcr.
   credeti ca vreun actor ce avea functie sau un filozof ce avea functie sau un scriitor ce avea functie nu erau membrii pcr ? daca da, ati auzit de naivitate ? ca sa fii sef de atelier/serviciu sa strunesti 10 oameni trebuia sa fii membru pcr. erau 4 milioane de oameni ce in fiecare luna trebuiau sa participle la sedinta de partid, ei se numeau membrii de partid. acestia erau maturi, cam cat crezi ca era % din populatia matura ?
   apropos, inginerii erau considerati separat de intelectuali.
   despre cumparat: deci si ceasca respecta cateodata perceptele economice ca 25-30% avans, plata pt apartament sa nu depaseasca 30% din venit, etc.
   niciodata, nicaieri pt un om de rand nu a fost usor sa cumpere locuinta.

   • Nume C.T.-INVESTMENT IMOBILIARE SRL
    CUI 15506228
    Registrul Comertului J40/7946/2003
    Infiintata in 2005
    Tip societate –
    Stare dizolvare cu lichidare

    Financial Statements (RON) 2006 2008 2007
    Employees 1 – –
    House Banking Accounts – 119 –
    Advance Expenditure – – –
    Claims 1 324 306 –
    Total equity 67 326 423 –
    Paid up share capital subscribed 200 200 –
    Heritage Directing
    Public Heritage – – –
    Total Liabilities 16 253 2 –
    Advance Income – – –
    Provisions – – –
    Total Income 112 365 20 –
    Total Expenditure 41 878 27 779 –
    Turnover 112 298 20 –
    Gross Profit 70 487 – –
    Gross Loss – 27 759 –
    Net Profit 67 116 – –
    Net Loss – 27 759

    se pare ca firma este in faliment din 2008

   • nu inteleg, care-i faza cu nenea asta?! ca era „constructor” ?

   • e clar,preturile la case vor creste,asta s-a impuscat de prea multa fericire…banci,asigurari,executari silite(aproape 1mil),perciunati,80%din bogatii romaniei au afaceri cu statul,razboi la granita romaniei,motiv clar de crestere economica si investitii,coca cola,mickey mouse,politically correct,yes we can,valorile europene,sarajevo,tinutul secuiesc(s-a votat in consiliul europei posibilitatea separarii teritoriale,ca fapt divers),parasute europarlamentare,retrocedari totale,pana la nivel de scoli si spitale toate duc la o stare de bine si de beatitudine,care ne vor duce pe noi”culmi de progres si civilitie”ca pe vremuri,numai ca nu pe noi,ci pe cativa din poporul”ales”

 22. @Florin Ispirescu
  Cazul pe care il relatezi este real, asa stateau lucrurile, daca aveai sub 1500 lei salariul luai credit pe 25 de ani si daca aveai banii de avans rata era suportabila. Daca aveai 2000, creditul era pe 15 ani, deci banii se imparteau pe un timp mult mai scurt si trebuia sa tragi din greu. Daca nu aveai niciun fel de economii pentru avans trebuia sa imprumuti de la stat cei 30 la suta, care se cumulau cu rata pentru restul si ii plateai concomitent.Gandeste-te ce insemna sa platesti banii astia in primii 5 ani ai creditului in cea mai dificila perioada a vietii de salariat si de tinerete, de la 25 la 30 de ani. Asta tinea tot de ura de clasa a regimului si persecutarea amaratilor care terminau o facultate si cistigau ceva mai binisor – trebuia omogenizata societatea.

  • @elin
   in ’81 aveam 3170 salariu si sotia 3000 (nici unul nu era sef dar tari profesional).
   eu mai scoteam pe la 14000/luna din meditatii -aritmetica si fizica- (neimpozabil 🙂 ).
   si puteam sa dau meditatii deoarece aveam facultate.
   dar asta inseamna ca ma odihneam 8 h la serviciu si apoi aveam minimum 2 h meditatii timp de 5 zile. si munceam din greu deoarece aveam cate doi pe sedinta si era concurenta in acest domeniu: daca nu aveai rezultate parintii cautau alt meditator.
   deci daca munceai cu spor te descurcai si in socialism, cum de fapt se descurcau cam 60% din romanasi.

 23. @cosminos

  poti sa negi ca se intampla lucrurile astea?

  si nu e vorba numai de bugetul statului. de parca ala nu ar fi maxim de importanta…..

  o firma care are astfel de practici evazioniste iti face concurenta neloiala tie. care tu vrei sa faci totul ca la carte. si mai apoi iti rade in nas.

  un angajat care accepta banu in plic iti face tie concurenta neloiala care vrei salariul complet pe cartea de munca.

  un comerciant care nu iti mai plateste marfa comandata de la tine si isi introduce firma cu rea credinta in insolventa tocmai ca sa scape legal de datorii , ala te fura cu buna stiinta.

 24. Ce de reduceri la Timon ….Pe camp ,in paduri e disperare mare:)

 25. Superb raspuns !
  Se dovedeste ca lumea pur si simplu ” se descurca ” cum poate.
  Si cel care inca mai crede in basme cu zane si feti frumosi , e cel putin dus cu pluta in 2014.
  Asta era si ideea mea , sa nu o mai arda lumea impocrita.
  Sa spuna adevarul .

  • Am citit ce ai scris, dar nu m-ai lamurit: cum de exista oameni care nu fac lucrurile astea si totusi o duc bine-merci ?

   • Ma depaseste. E strict problema lor cum isi gestioneaza viata.
    Dar asta nu ma impiedica sa nu vad toate lucrurile ” care ocoles o linie a normalului ” .
    Si mai apoi rezultatele acestor obiceiuri.

    Ca fapt divers , actualul presedinte are fix acelasi stil.
    De smecher . De jucator.
    Ai idee de ce a obtinuit voturi?
    Nu conteaza cand si in ce numar.
    Dar le a obtinut.
    Probabil intelegi de ce . Cei care il plac se identifica cu el in gandire si in actiuni.
    Nu sunt majoritari , dar SUNT si ei in peisaj .

   • Nu prea il mai place nimeni, la ultimele alegeri abia vreo 10% l-au placut.

 26. @daniel

  partial adevarat . s a uzat intre timp.
  dar daca transformi acel mic procent in nr efectiv de persoane ai sa iti dai seama de amploarea fenomenului.
  iar daca o iei din trecut, ai sa intelegi ca a luat voturi in anul 2000 la primaria capitalei , inca odata in 2004 tot la primarie , apoi la presedentie in 2004 , in 2007 la prima suspendare si apoi in 2009 la prezidentiale.

  alt exemplu din aprilie 2014 de realitate izbitoare a cotidianului.
  pt cine inca mai crede in povesti frumoase.

  unul din medicii de la spitalul de arsi avea cash in locuinta o suma fabuloasa .
  in actele oficiale , probabil figureaza cu un venit destul de modest.
  ca el sunt N persoane .

  • Iar ca tine sunt N * 10 persoane pe care le f**e grija cum şi cu cât sunt plătiţi alţii pentru serviciile pe care le prestează.

   • Eu sunt una din cele N*10 persoane. Pentru ca operatiile alea (ne-necesare) erau platite din banii mei. Genul acela de operatii estetice nu erau acoperite de asigurarea de sanatate, asa ca s-au facut sub pretextul efectuarii altor operatii, care se incadrau la decontari.

    Exemplul 1: o femeie sanatoasa vrea marire de sani. Operatia ar trebui suportata integral de pacineta. „Solutie”: operatia se incadreaza fraudulos la reconstructie mamara (statul plateste refacerea sanilor femeilor carora li s-au extras, din cauza cancerului mamar) => platesc contribuabilli, printre care si eu.

    Exemplul 2: o persoana sanatoasa vrea rinoplastie (remodelarea nasului). Costul operatiei trebuie suportat de pacient. „Solutie”: spaga la medic, ca sa incadreze afectiunea la „deviere de sept” si astfel sa plateasca statul (deci eu si alti contribuabili) operatia.

    Medicul ia o spaga, pacientul plateste o spaga mult mai mica decat costul operatiei, iar paguba o platesc eu.

    Ar trebui sa ma f**a grija despre cum acei medici imi fura mie banii, sau ar trebui sa inchid ochii, ca sunt si ei oameni si ajuta la randul lor niste oameni? Daca o luam asa, si bancile sunt benefice, ca doar „indeplinesc vise”…

   • Nu stiam ca operatiile alea erau facute cu banii de la asigurare. Ai dreptate sa fii revoltat.

 27. @cosminos

  Vroiam sa subliniez diferenta uneori uriasa intre ce apare in statistici si ce este in realitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: