La mulți ani !


N-am rămas prea mulți pe tavanulfals.   ”Instinctul a fost mai puternic decât rațiunea” ar spune beneficiarul primei case preluând replica scorpionului din fabula cu broasca neînțelegând că de fapt el are celălalt rol…  În fond nici nu mai contează rolurile când neperformantele mai au puțin până la 25 %; rămâne doar o chestiune de nuanță în funcție de logica umană sau divină – dacă e mai bine să mori șmecher sau prost, smerit sau trufaș.

Unii economiști susțin că ipotecarele ar fi mai sigure, că omului îi e teamă să nu piardă bunul cel mai de preț și face tot posibilul să fie cu ratele la zi…  Ce raționament imbecil !  Sunt zeci de mii de cetățeni care au probleme serioase; după refinanțări și rescadențări unii plătesc mai puțin încărcându-se cu alți 5-10 ani de sclavie, alții nu mai plătesc deloc pentru că nu mai au cu ce iar familiile lor trăiesc din ce în ce mai prost.

Listele cu locuințele lor (de fapt ale instituțiilor de credit) care mai pot fi vândute circulă pe sub mână ca ”oferte speciale” în tagma speculatorilor care n-au înțeles nici acum pe ultima sută de metri că s-a terminat…   Zilele trecute am văzut o astfel de listă cu pretenție de exclusivitate, oferită unui investitor  care chiar credea că a intrat în posesia Sfântului Graal.  L-am adus imediat cu picioarele pe pământ și i-am demonstrat că dacă merg la aceeași bancă și le spun că am 100.000 EUR în cont voi primi aceeași listă și mă vor pune să semnez aceeași clauză de confidențialitate…  Cealaltă categorie de imobile pentru care bancherii nu vor mai recupera aproape nimic – credite acordate celor mulți și proști pentru cotețe insalubre – rămâne suspendată undeva într-o altă dimensiune desprinsă parcă din slujbele de înmormântare – acolo unde nu e nici confort, nici preț, nici cumpărător ci pagubă fără de sfârșit.  Evaluatorii, aceste lepre infecte aservite bancherilor (doar îl au ca președinte pe Marian Petre de la BCR) stabilesc niște valori abracadabrante în rapoartele lor care au ca reper plafonul Prima Casă de 60.000 EUR.  Nu se prezintă nimeni nici la prima licitație, nici la a doua atunci când prețul scade cu 25 % și nici la a 7-a…  Logica, desprinsă din teatrul absurd, e simplă – se așteaptă ”revenirea pieței” adică pe Godot care nu apare niciodată; în cazul poporului nostru care are o memorie scurtă și e înclinat către speculații și furtișaguri de tot soiul n-ar fi o problemă de principiu să revenim la garsoniera de 100.000 EUR doar că nu se mai poate din cauza neputinței, din cauza stadiului de sapă de lemn în care ne-au adus cei pe care i-am ridicat dintre noi și i-am votat cu obstinație timp de 24 de ani…

Spectacolul minciunii parcă nu se mai termină, întocmai ca în povestirea lui Schopenhauer cu circarul bătrân căruia îi muriseră toate animalele cu excepția unui măgar pe care-l prezenta ca fiind un vultur nobil :  ”  Vedeți anvergura aripilor, privirea sălbatică și arcuirea trupului ?  Numai oamenii inteligenți pot observa noblețea acestei făpturi…”   Cei care intrau în cortul lui, de teamă să nu pară proști exclamau:  ”Da, sigur !  vedem !!!”

Modelul ăsta de circar șmecher a fost preluat și de recuperatorii de la Kruk care susțin că sunt ”alături” de vitele pe care le-au cumpărat pe 5 % din valoarea soldului.  Sunt și ei oameni și apelează la mândria rumegătoarelor de a plăti până la capăt ratele cu dobânzi de 20 %.  După nenumărate scrisori de amenințare, telefoane, sms-uri și afișe lipite pe uși, lift, scara blocului și ghena de gunoi, felicitarea sub formă de calendar care să ajute la planificarea banilor este ironia absolută…

Kruk 1

Kruk 2

Ar fi trebuit și un colind care să sune cam așa :

O, ce veste minunată ! /  Astăzi de la Kruk se-arată

Nu-i felicitare / Ci planificare

Pe un calendar

 

Am preluat cu cinci la sută / Creditul tău în valută

Vino să semnezi / Și-apoi să plătești

Ratele lunar.

 

Nu te teme de probleme / ”Oameni suntem” nu hiene

Nu te vom mânca / Doar te vom stresa-n

Fiecare zi.

Rămâne de văzut cum vor arăta felicitările de la FNGCIMM pentru naivii ”Prima Casă”…

 Profit de acest ultim post pe 2013 și vă urez tuturor celor care ați reușit să rămâneți liberi – SĂRBĂTORI LINIȘTITE !  În fond lupta n-a fost cu leprele Mafiei Bancar-Imobiliare ci cu dumneavoastră înșivă… Ați înțeles bine, e vorba despre adevărata mândrie, nu de cuvântul murdărit de cămătarii de la Kruk.

La mulți ani !

Reclame

Posted on 24 Decembrie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 92 comentarii.

 1. va multumesc pentru sfaturi…o sa mai astept

  • arata misto.
   raportul pret-calitate se apropie de nivelul satisfacator.
   bacau e o zona ce este si va fi reprezentativa pentru acea arie (alaturi de focsani – vrancea) = doar ca daca la focsani e mai dezvoltata industria alimentara (intre cele 2 zone ma refer) , la bacau predomina si industria prelucratoare si alte industrii usoare. Deci bacau ca si perspective e mai ok decat focsani.
   daca scoti si un 50 k euro esti cu adevarat beton.

   mie imi place cum arata.

   • m-am tot gandit dar e cat se poate de clar ca nu mi l-as putea permite.
    este dovada ca se poate,dar si mai interesant este ca anuntul este publicat de ceva timp ,(cam jumatate de an,personal l-am urmarit) si asta este dovada ca nu sunt bani,sau ca perioda de dinainte anilor 2008-2009 si mai apoi prima casa pur simplu a sleit piata de resurse,de aici inainte dumnezeu cu mila.

  • Augustin, din partea mea un nu clar. Are scari interioare si parte din apartament e mansarda. Scarile interioare sunt nasoleala mare, sa mergi sus-jos prin apartament nu e fain.

 2. Niciun constructor care construieste astazi o casa sau un bloc nu o sa vanda in pierdere. Conteaza foarte mult experienta si vechimea. Eu personal cunosc om care a construit si inca mai construieste in cartierul de care vb.tu. De la profit de 100k(pana in 2007) a ajuns la 10k dar face cel putin 10-12 case pe an…

 3. http://www.zf.ro/zf-24/banca-lui-umbrarescu-pleaca-la-drum-fara-credite-neperformante-si-cu-solvabilitate-de-42-11847048

  a 4-a banca romaneasca are start in 2014: ATE BANK (care va fi prin februarie rebranduita)

  celelalte banci romanesti : CEC, Carpatica, Feroviara.

  Celorlalte puteti sa le dati o m**e indesata si sa le ignorati = atat ca si credite cat si ca depozite sau ca alte produse – cont curent internet banking sau altele!

  Ajutati capitalul local sa se dezvolte! Nu faceti jocurile celor mai puternici ca voi!

  • @ex,
   multumesc pentru raspunsul detaliat , in legatura cu bancile romanesti am o alta intrebare : Cine ne garanteaza noua ca de ex. acest Umbrarescu nu e un fel de Patriciu sau mai rau Vantu ? Tare m-as mira ca in cazuri de criza severa sa ramana in picioare bancile romanesti iar cele asa zise austriece sa pice !

   • @ anka:

    nu garanteaza nimeni, binenteles calitatea lui Umbrarescu.
    a si fost implicat in cateva scandaluri cu iz politic.

    dar eu m-am uitatla board-ul ATE de dupa restructurare – are oameni de valoare din Unicredit, din Raif, din alte cateva banci.

    in caz de soc financiar – cele romanesti au sanse superioare sa stea in picioare – banii nu au unde sa o „stearga” catre banci mama ….. unde e banca mama la Carpatica? Il vezi pe Carabulea plecand cu sacii de bani si ascunzandu-se la oierii din Marginimea Sibiului ?!?! :)))?

    toate bancile fiica ale bancilor externe sunt indatorate prin linii de finantare externe (de la bancile mama) care daca sunt retrase ceva mai viguros (in caz de noua criza financiara) le ia mama dracului pe bancile fiica din Ro.

    acest fapt nu se aplica la bancile romanesti! Care banci romanesti stiind ca nu au o plasa de siguranta in spate (bancile mama) au si avut un management al riscului in acordarea creditelor mai bun!

    ”Tare m-as mira ca in cazuri de criza severa sa ramana in picioare bancile romanesti iar cele asa zise austriece sa pice !”
    poti sa te miri in continuare.
    dc pui mana pe cartea de istorie vei vedea ca repetam istoria de la inceputul sec.XX !
    aceeasi patrundere a capitalului strain, aceeasi criza majora (1929) aceeasi retragere a capitalului strain, repreluarea marilor ramuri de catre capitalul local romanesc si apoi razboiul.

    istoria se repeta.
    depinde daca oamenii au si ochi si cap sa inteleaga.

   • @Ex-B
    Cred ca exagerezi cu „stabilitatea bancilor cu capital romanesc”
    Cele straine pot fi tentate sa traga banii afara, dar cele autohtone sunt mult mai vulnerabile la un bank-run. Doamne Fereste, dar… s-a intamplat si la case mult mai mari.

    bafta,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: