Cutremurul ca o binecuvântare


Tabloul disperarării din zona Galațiului cu fântâni tulburi și zgâlțâieli în lanț, cu oameni ieșiți în stradă blocând circulația pe drumul județean, mi-a amintit de lecturile adolescenței :

”Cum aș vrea ca, într-o zi, toți oamenii cu ocupații sau cu misiuni, căsătoriți sau nu, tineri și bătrîni, femei și bărbați, serioși sau superficiali, triști sau veseli, să părăsească locuința și birourile lor și, renunțând la orice fel de datorii sau obligații, să iasă în stradă și să nu mai voiască să facă nimic. Toată această lume îndobitocită care muncește fără niciun sens sau se iluzionează cu aportul personal la binele umanității, care lucrează pentru generații viitoare sub impulsul celei mai sinistre amăgeli, ar trăi în astfel de momente capitale o răzbunare pentru toată mediocritatea unei vieți nule și sterile. […]

Toți oamenii care suferă în tăcere și care nu îndrăznesc să-și verse amărăciunea nici cel puțin în suspine ar urla atunci într-un cor de o sinistră dizarmonie, cu strigăte stranii care să cutremure acest pământ.  Apele să curgă mai repede și munții să se clatine amenințător, arborii să-și arate rădăcinile ca o veșnică și hidoasă mustrare, păsările să croncăne imitând corbii iar animalele să fugă speriate până la epuizare. Toate idealurile să fie declarate nule .”  ( Emil Cioran – Pe culmile disperării )

Am avut ( pentru a câta oară ??? ) zilele trecute tendința de a pune la îndoială justiția divină. Nu știu ce păcate au amărâții aia din satul ”Izvoarele”  dar mai mari decât ale bucureștenilor sigur nu sunt…  De ce nu ne-ar legăna zilnic și pe noi ăștia de la capitală pământul pe care l-am speculat atât de mult în ultimii ani ?  Dacă tot l-am făcut să valoreze de zeci, sute de ori mai mult, ca la Paris, măcar să ne răsplătească așa cum se cuvine, să ne arate că ”se merită”, să ne simțim ca-ntr-un montagne russe.  De la Asmita Garden,In City și alte monumente ale prostiei absolute până la ghetourile construite în regie proprie sau relicvele comuniste anvelopate multicolor – totul una cu pământul.  Să se instaureze pentru prima oară un soi de dreptate absolută, cu bulină sau fără bulină – JOS.

În Ferentari sau Primăverii, bancher sau creditac – fiecare cu mâinile întinse spre cer ; primul amenințându-l pe Dumnezeu cu pușcăria iar celălalt întrebându-l unde a greșit că și-a luat și de la gură ca să fie la zi cu datoriile.

Să cadă piața imobiliară la propriu, nu la figurat. Să ne adunăm cu toții casele din dărâmături, cărămidă cu cărămidă, țiglă cu țiglă și poate o dată cu fiecare rămășiță dezgropată să reconstituim și propriile suflete bolnave, propriile minți rătăcite.

Să ne-ncălzim iarna asta corturile și barăcile improvizate cu mobilă scumpă și să aprindem focul cu chitanțele aferente ratelor bancare.  Adică să revenim de la condiția de vite la la cea de OAMENI. Să reînvățăm să spunem sincer, precum vechii daci, că ne e teamă doar să nu cadă cerul pe noi…

Și atunci să înceapă adevăratul program ”Prima Casă” ; prima casă a celui ce înţelege pentru prima oară sensul sintagmei ” totul e deşertăciune „, a celui care în faţa munţilor de moloz află adevărata dimensiune a ” ajutorului social „.  Transfigurare în adevăratul sens al cuvântului – un zâmbet abia sesizabil în colţul gurii care lasă să se înţeleagă concluzia omului nou: ” NU !  nu trebuie să muncesc 30 de ani pentru asta !!! ”

Fără garanții de stat, fără evaluatori mincinoși agreați de bănci, fără nemernici care fac indici în funcție de prețul cerut, fără niciun reper alterat de condeiele jurnaliștilor prostituați sau de anunțurile scursurilor sociale – agenții imobiliari – pentru care riscul seismic era oricum relativ:

RosettiCityDreams

Pensionarii care, precum capra aflată în dilemă întrebându-se  ”ce sunt eu, animal sau poziție”, își puneau problema până mai ieri dacă sunt milionari cu o garsonieră sau amărâți fiindcă n-au cu ce plăti întreținerea, să scape de incertitudini.  Oricum tremurau iarna cu repartitoarele la minimul… istoric.

Bucureștiul ar trebui ras, ca un exemplu pentru celelalte focare de infecție din țară sau din lume unde noaptea minții s-a instaurat de multă vreme.  Să dispară neologismul  ” residence” cel puțin până când generația noastră de decreței imbecilizați nu va fi trecut în totalitate la cele veșnice.

Ne trebuie un Dumnezeu supărat dar nu ca pe cei din Turnul Babel cărora le-a încurcat limbile ca să nu mai poată construi. Un cutremur pe zi ar fi singura metodă eficientă pentru a-l determina pe creștin să renunțe la casa de pe pământ în favoarea celei din ceruri…   Nu de alta dar la cât se fură în România, clădirile nu pot rezista la o activitate seismică similară celei din Japonia.  Cum ar mai face dezvoltatorii noștri profit de 100 % dacă ar folosi fierul-beton conform proiectului ?

Și iată că dimineață am primit o palmă peste bot ca urmare a îndoielilor mele; în economia universului cine sunt eu să stabilesc cum se face dreptate și mai ales când…  Seismul de 5,5 grade în mod cert a fost calculat pe scara imoralității…  Sper să fie doar începutul !!!

Ne-ar mai trebui câteva pentru ca logica și adevărul să poată reintra în drepturile lor firești. Nu ne-a vindecat nici criza, nici biserica milenară cu actele superficiale ale devoțiunii creștine…  Numai pedeapsa divină ne poate salva de prostie, ne poate redeschide mințile învăluite în ceață.

Cam așa ar suna Prohodul lui Topârceanu după apocalipsul imobiliar:

Merge-ncet cortegiul funerar prin ploaie

Nimenea nu-l roagă să mai stea un pic

Și pe strada lungă trec trăsuri, tramvaie

Rudele spășite calcă după dric

Dar nu-i timp de jale, e cutremur iar

Cade aici o vilă, dincolo un bloc

Cei care plăteau ratele lunar

Pe la cămătari nu mai trec deloc

Morții ”Prima Casă” ignoră calvarul

Sunt în patru scânduri, reci, sobri și drepți

Ca o ironie-și poartă scadențarul

Pare că și-n ceruri vor să facă plăți.

Slujba prostului PC

Mafia bancară s-a reprofilat

Isărescu-i preot, Ghețea e gropar

Tăriceanu, Ponta – la îmbălsămat

Boc cu Cartea-n mână cântă un tropar

Miluiește, Doamne, robul insolvent

Iartă-l c-a pelcat fără să plătească

Și-n ultima casă pare consecvent

Deși unii-ar spune că-l doare la bască.

Iartă-ne pre noi că-l executăm

Dar poate prin geantă o mai fi vreun leu

Nu e profanare, doar ne-asigurăm

Că nu intră-n Rai ca un fariseu…

Reclame

Posted on 6 Octombrie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 52 comentarii.

 1. Daca cautati pe google ”previziuni despre Romania Arsenie Boca” o sa vedeti ca lucrurile cam acolo se indreapta…unele s-au intamplat deja. Sunt si previziuni despre un cutremur. Pentru cine vrea sa creada.

   • inteleg ca te-ai documentat destul de mult. daca asta e ceea ce ai inteles tu, ceea ce ai ales tu sa crezi din tot ce ai gasit pe internet, imi pare foarte rau pentru tine.

    Ce vreau sa mai spun este ca Arsenie Boca a fost supus ororilor inchisorilor comuniste si tortionarilor, rigorilor de la canal, si viata i-a fost chinuita de securitate.
    Iar tu il numesti „tortionar”.

    Las pe cei ce citesc aceste randuri sa isi faca ei o parere .

   • @ cosminos:

    E usor sa denigrezi un om care a facut minuni si a vindecat in timpul vietii.
    La fel L-au denigrat si pe Iisus multi de pe vremea Lui.

    Lasa site-urile ateiste sau sataniste, pune si tu mana pe o Biblie, care este cea mai importanta carte a lumii, si informeaza-te corect. Nu ii lasa pe altii sa iti transmita ideile lor gresite cu privire la Biblie si Dumnnezeu.

    Am vazut ca tu mai ai o problema cu existenta raului in lume.
    Uite, iti atasez un interviu interesant: Bunătatea testată la întâlnirea cu răul

   • Am lăsat site-urile sataniste şi mă uit pe ce zice Biblia. Dar Biblia zice că oamenii pot fi vânduţi ca sclavi !?

    2. De vei cumpăra rob evreu, el să-ti lucreze şase ani, iar în anul al şaptelea să iasă slobod, în dar.
    […]

    7. Dacă cineva îşi va vinde fiica roabă, ea nu va ieşi cum ies roabele.
    8. Dacă ea nu va plăcea stăpânului său, care şi-a ales-o, să-i îngăduie a se răscumpăra, dar el nu va avea voie s-o vândă la familie străină, după ce i-a fost necredincios.
    […]

    http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=32&cap=21

   • Permite Biblia sclavia?

    In Noul Testament, În Epistola I către Corinteni Apostolul Pavel a scris:
    „Fiecare să rămână în chemarea pe care o avea când a fost chemat. Ai fost chemat când erai rob? Să nu te nelinişteşti de lucrul acesta; dar, dacă poţi să ajungi slobod, foloseşte-te. Căci robul chemat în Domnul este un slobozit al Domnului. Tot aşa, cel slobod care a fost chemat este un rob al lui Hristos. Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Nu vă faceţi, dar, robi oamenilor.” (1 Corinteni 7:20-23)

    Ca în cazul oricărei întrebări biblice, problema sclaviei trebuie analizată în context. O cercetare atentă a Scripturilor dezvăluie că Dumnezeu condamnă tratamentul abuziv asupra oamenilor.
    De asemenea, în urma unei astfel de analize aflăm că sclavia practicată de slujitorii lui Dumnezeu din timpurile biblice nu este sclavia marcată de cruzime şi violenţă la care se gândesc majoritatea oamenilor în prezent.

    Biblia nu-i nepăsătoare privind sclavia, dar nu îndeamnă la răscoală. De ce?! Pentru că în orice societate, mai ales în economia sa, există totdeauna diferite forţe puternice care acţionează. Există entităţi care deţin avantaje economice substanţiale, si există clase care trag din greu. Cele doua grupuri sunt angrenate în producţie, având nevoie una de cealaltă. Raporturile dintre ele diferă, având o încărcătură mai mare sau mai mică de inechitate.
    Sclavia nu este singura realitate de raporturi economice care implică nedreptate. Şi feudalismul, şi capitalismul pot fi criticate din plin, pentru o serie de practici social-economice condamnabile.
    Şi noi, care am trăit sub comunism, am fost trataţi tot ca pe nişte robi, din moment ce nu ni se permitea să stăm unde vrem, să muncim unde dorim, nu eram remuneraţi şi promovaţi în acord cu munca depusă, etc.
    Până la venirea Domnului Iisus, nu va exista societate care să elimine toate inechităţile social-economice…

    Uite, Biblia avertizeaza cu privire la a gira cu bunuri, la a oferi garantii. Cine asculta de versetele astea nu devenea sclavul bancii. In versetele de mai jos inlocuieste ‘chezasie’ cu ‘garantie’:
    – Proverbe 22: 26, 27 „Nu fi printre cei ce pun chezăşii [garantii], printre cei ce dau zălog [garantie] pentru datorii. Căci dacă n-ai cu ce să plăteşti, pentru ce ai voi să ţi se ia patul de sub tine?”
    – Proverbe 17:18 „Omul fără minte dă chezăşie [garantie], se pune chezaş [garant] pentru aproapele său.”
    – Proverbe 11:15 „Cui se pune chezaş [garant] pentru altul îi merge rău, dar cine se teme să se pună chezaş [garant] este liniştit. ”

    Tot Biblia avertizeaza si despre cea mai mare sclavie care va veni peste majoritatea oamenilor, cand oamenii vor deveni sclavii elitelor:
    Apocalipsa 14:11 „Şi nici ziua, nici noaptea n-au odihnă cei ce se închină fiarei şi icoanei ei şi oricine primeşte semnul numelui ei!” Aici se refera la cipul sau tatuajul electronic cu care oamenii vor fi obligati sa vanda si sa cumpere.

   • ionutelDragutel

    @Constantin , din ce scrii imi dau seama ca esti un om cu o inteligenta peste medie.

    De ce iti ruinezi viata ta , a familiei si a copiilor tai , crezand in religie ?

    Gandeste-te cat de mult pierzi in viata fiindca crezi in Dumnezeu , si cat de mult ai putea oferi tie si familiei si celor din jur , daca ai accepta realitatea si nu ai crede in vreo religie.

    Fara religie ai putea sa ai un standard moral , si niste principii ale tale dupa care sa iti traiesti viata. Ai putea avea un model real al lumii care sa te faca sa vezi lucrurile asa cum sunt.

    Cati bani te costa fiecare zi in care crezi in dumnezeu ?

   • @Constantin
    Vinde-ți tu fiica unui proxenet și explică-i despre „contextul” în care trebuie analizata sclavia.

   • @ionutel

    Religia e alegerea fiecaruia. Biblia nu te face sa pierzi nimic ci dimpotriva, te ajuta sa devii mai avut.

    Acum, nu stiu cine esti, dar din modul de exprimare si idei , nu cred ca te tine sa dai sfaturi

  • @ Marian:

   Am citit si eu din profetiile lui Arsenie Boca dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:

   – „Mai, sa stiti ca multi vor pleca din tara, dar putini se vor intoarce. Va veni vremea cand ar dori sa se intoarca si n-or mai putea, caci Romania va fi inconjurata de flacari”. Parintele nu prea era de acord sa-ti parasesti tara.

   – A mai spus ca o sa ne pasca un mare cutremur si blocurile din Bucuresti vor ajunge ca si cutiile de chibrituri.

   Mai in gluma, mai in serios au fost unii care au pus cutremurul recent pe seama faptului ca Romania a legalizat marijuana medicinala.

   Medicament. Tratamentul cu marijuana a devenit legal în România

   Si ce mi-e scarba este ca se face un pas mare spre altceva:

   Premiera in Statele Unite: Doua state, Colorado si Washington, aproba consumul de marijuana in scop RECREATIV

   „Partizanii casatoriilor homosexuale, ai consumului de canabis in scopuri recreative si ai finantarii din fonduri publice a avorturilor sunt printre primii castigatori ai zecilor de referendumuri organizate in Statele Unite, in acelasi timp cu alegerile prezidentiale”.

 2. @Tavanul Fals

  Scenariul prezentat este apocaliptic!!

  Cine si.ar putea dori moartea a mii de oameni + suferinta si chinurile celorlalti ramasi in viata ?!…. 😦

  Si toate astea … pentru ce? Daca ar fi sa o luam de la zero.. mai devreme sau mai tarziu tot se va gasi unul care sa profite de pe urma celorlalti (de ignoranta, de naivitate, de lacomia, de visurile lor). Vrem, nu vrem, asa e de cand lumea si probabil asa va fi multa vreme de acum incolo…

  • Si asta e adevarat. Dar pe noi romanii, doar o calamitate naturala ne mai poate salva.

  • ionutelDragutel

   Ar fi un mare bine daca un cutremur ar rade blocurile vechi , si ansamblurile residentiale noi (la cat de prost sunt ocntruite se darama si ele).

   De ce ar fi asta un amre avantaj pentru romania ? Pai sa ne uitam cine locuieste acolo:
   1) excroci care au furat de la stat si au luat apratament cu banii furati
   2) excroci care au furat de la privat, cum se zice mafioti
   3) prosti prima casa, lacomi si lipsiti de inteligenta, copndusi de instincte si care ar fura si minti pe oricine ca sa isi satisfaca poftele
   4) pensionari lacomi care au primit gratis apartamentul dar vor in continuare sa stea la oras si sa primeasca subventii , in loc sa munceasca la sat

   Ca oameni normali sic are muncesc si care nu sunt rosi de vicii, nu s-ar baga niciodata la creditul prima casa.

   Sa scapam de acesti oameni ar insemna un mare pas inainte pentru poporul acesta.

   • Sa inteleg ca tu stai in chirie sau cu parintii. Ma inreb in care din cele 4 categirii expuse de tine se incadreaza proprietarul imobilului in care locuiesti?

    Poate ai vrea ca inainte de cutremur sa fii anuntat pentru a avea timp sa parasesti imobilul…

   • Iar ai uitat sa iti iei pastilele ?

   • ionutelDragutel

    Adrian , capusorul tau de bugetar nu intelege ca eu stau in o casa construita cu banii jos , bani care fiindca au fost munciti au fost si folositi eficient.

    Iar prostani ca tine care cand vad o idee incep sa insulte autorul… pai e plina lumea cu din astia. Ce e mai grav e ca toti votati usl.

   • Ai dreptate, dragutel, esti prea destept pentru capusorul meu.

 3. Tavane, la tine ma gandeam azi-dimineata cand am auzit in masina la radio stirea despre cutremur. La TV nu ma uit de fel, deci am auzit stirea doar azi. Mi-am zis ca sigur ai scris un articol nou si abia astept sa-l citesc 🙂

  Genial articol! Nu stiu ce meserie ai, dar ar trebui sa te apuci de scris la modul serios dc. n-o faci deja.

  Nu-ti impartasesc dorinta, de a veni un cutremur mare sa rada tot, ar fi nasol, dar ai descris f bine ipotetica situatie! Daca s-ar intampla, s-ar duce dracului toate perdelele de fum de care povesteai (evaluatori, ofiteri de credit, jurnalisti tonomat) si ar vedea oamenii adevarul gol-golut.

  PS: Ma bucur ca esti inca pe baricade si nu ti-ai pierdut entuziasmul 😉 Vad ca ti-a priit pelerinajul de asta-vara din Moldova 🙂

  • @ IOU

   Să nu exagerăm ! Nu e o dorinţă ci doar o stare de spirit articulată pe paginile unui blog; o descărcare a pubelei neuronale în capul cui se nimereşte. Astfel mai scap şi eu de de gânduri, mă eliberez…

 4. clasicele manipulari imobiliare put ro. ridica in ultima saptamana din luna scoru ca sa iasa media cat trebuie.

 5. sistemul bancar falit. bcr cea mai gaunoasa banca din .ro:

  „Valoarea creanţelor înscrise de creditorii constructorului Romstrade în tabelul preliminar se ridică la 3,37 miliarde lei (765 milioane euro, la cursul de miercuri), fiind admisă suma de 2,91 miliarde lei (661 milioane euro), din care 1,66 miliarde lei (378 milioane euro) sunt creanţe sub condiţie.

  Printre cei mai mari creditori ai companiei de construcţii, conform sumelor admise, sunt BCR (303,5 milioane lei), Astra Asigurări (235,8 milioane lei) şi EximBank (166 milioane lei), potrivit datelor CITR. ”

  http://www.gandul.info/stiri/ce-s-a-intamplat-cu-compania-romstrade-dupa-arestarea-lui-nelu-iordache-11472017

 6. Cetateanul European

  Hmmm… a disparut din articol UPDATE-ul legat de indicele crescut de pe imobilare. De ce?

  • @ Cetateanul European

   Toata lumea stie ca mizeriile Erimescu si Crainic de la Imobiliare Punct Ro manipuleaza indicele dar nu am citit bine materialul respectiv pe care il furnizasem drept comparatie. Cei de la Business Reviews aveau tot reperele leprelor respective dar raportarea era la septembrie 2012.

   Sa spui ca dupa trecerea la PC in lei preturile au crescut cu 0,6 % e o jignire la adresa inteligentei noastre dar deja suntem obisnuiti cu asta…

   Mea culpa !

 7. Daca ar veni un cutremur devastator o sa fie o singura consecinta: cresterea preturilor. Simplu, se va turna placa ca e cerere mare si oferta putina, evident alea care mai raman in picioare or sa fie promovate precum „rezistent la cutremur” si pac, dublu pretul. Ca pana la urma aia care raman tot vor avea nevoie sa locuiasca undeva. Aia care vor avea bani vor plati cat se cere, ca nu poate sa stea cu familia in cort afara. Asa ca se vor gasi unii care sa profite oricum de pe urma nenorocirilor. Ma indoiesc ca se va normaliza ceva in toata aceasta poveste imobiliara.

  • ionutelDragutel

   Daca vine un cutremur preturile scad la 10%.

   Cine va vrea sa stea in un apart ce a fost afectat de cutremur ? Toata lumea va fi speriata minim 20 ani.

   Apoi , vor muri multi prosti (prosti ca stau in case cu bulina, si prosti ca stau in romania) si vor emigra si mai multi.

   Uite-te in toate orasele din Romania , in care apartamentele sunt gratis , ca sunt zeci de blocuri abandonate. Prostanii care au cumparat initial acele apartamente , aveau si ei acelasi discurs:
   – ca cei din satele din jur vor sa vina la oras
   – ca cei din oras au nevoie sa locuiasca
   – ca numai acolo sunt locuri de munca

   🙂

   • Un cutremur mare nu va face decat sa aduca si mai multa nenorocire peste niste oameni care oricum isi duc traiul de pe o zi pe alta, cel putin pentru cei care locuiesc in blocurile cu bulina fiindca nu au alta posibilitatea sa plece in alta parte. Incearca doar sa-ti imaginezi jumatate de milion de oameni pe strada in Bucuresti in miezul iernii. Ce se poate face pentru ei? Corturi? Guvernul care va imparti paturi si lemne de foc pe strazile din Bucuresti, mancare si apa potabila? Sau poate toate hipermarketurile golite si puse paturi si oameni care locuiesc in ele pentru luni de zile? (cum profetea un roman prin Bucuresti pe la televiziuni). Uitati-va la refugiatii din Siria, Libia in ce conditii traiesc. Si imagineaza-ti asta pe strazile din Bucuresti. Crezi ca va mai exista normalitate pentru urmatorii cativa ani? Va da buzna guvernul sa le construiasca case sa-i adaposteasca pe cei care au ramas fara? Crezi ca in mizeria si durerea care ramane dupa se va intampla ceva ce va schimba din temelii sistemul asta „ticalosit” de aici?
    Cred ca e usor sa vorbesti de pe margine sau sa-ti imaginezi ca tu nu vei fi afectat de absolut nimic si doar sa privesti ca la un spectacol grotesc la oamenii aia care se vor bate pentru o sticla cu apa si o paine. Si ce am scris mai sus e doar a 10-a parte probabil din haosul si nenorocirea ce va fi pe strazi.
    Imi pare rau, dar cand vad „viteji” care nu doresc decat haos crezand ca astfel se va schimba ceva nu pot decat sa le spun: imagineaza-ti ca esti in mijlocul oamenilor aia nenorociti si spune-mi ca nu ai avea nicio problema sa ti se intample asta.

   • Oho, sa vedeti soc si groaza cand o sa cada multe blocuri noi si chiar cartiere intregi noi cum sunt alea din Damaroaia. Sa vedeti atunci nenicule ce o sa mai creasca preturile. Bineinteles ca aia care si-au cumparat acolo si s-au vandut bancilor pe 30 de ani sau sunt (aproape) in imposibilitate de plata daca scapa de cutremur o sa scoata din joben o juma’ de sac de euro pe care o sa il azvarle pe piata si o sa creasca preturile ca in Manhattan si tavanul fals si altii o sa se spanzure de vreo grinda de necaz, asta daca scapa de cutremur.
    De un cutremur are nevoie economia romaneasca.

  • mihai, bine descris.
   Noi nu avem nevoie de cutremur, de distrugeri materiale, ci de o bomba cu neutroni care sa decimeze doar populatia astfel incat trezindu-se agentul/speculatorul/bancherul si impropietaritul ca, totul omul ramas dispune de o scara de bloc/bloc la alegere va cauta sa renunte la minimul istoric imobiliar si sa reprofileze pe specula cu masti de gaze pe care le vei putea achizitiona prin programul PRIMA MASCA pe treijdeani.

 8. nemaipomenit articolul. Bravo

 9. Daca tot suntem la capitolul dezastre: cele cumparate prin credit ipotecar oricum sunt asigurate obligatoriu pentru dezastre gen cutremur, asigurarea fiind cesionata in favoarea bancii. Asa ca, daca omul scapa cu viata dar fara casa, banca isi va incasa banii pe asigurare iar omul ramane liber de contract. E corect?

  • Nu prea.
   Daca acea casa a costat 140.000 de euro clientul are de dat bancii peste 240.000 de euro in 30 de ani. Daca sandramaua cade asiguratorul plateste valoarea din momentul caderii (daramarii) sau cel mult 140.000 de euro. De ce ar desbagubi banca cu mai mult?
   Apoi ghici cine trebuie sa platesca diferenta pana la „stingerea” creditului.

   • eu stiu da daca-ti crapa de la cutremur, ai o valoare asigurata minim cat datorezi bancii, dar poate si mai mult in fct de cat ai platit pana la momentul ala, deci e posibil sa ramai cu bani chiar. asta in fct de cum ai contractul. dar oricum e minim fata de cat datororezi la un anumit moment.

   • @daniel

   • @daniel inteligent

    Dobanzile nu sunt datorate pentru viitor.
    La momentul realizarii riscului (cutremur) se stinge creditul la zi.
    Proprietarul ramane cu banii de despagubire minus restul de credit de platit (principalul).

    Unde ai luat bacul ?

  • ionutelDragutel

   Daca e un cutremur care sa iti darame casa , nu primesti nici un leu inapoi , si ai in continuare de platit ratele.

   Ia ganditi-va ca daca iti cade tie casa mai cade la cateva sute de mii de oameni in tara asta.

   Firma de asigurari , chiar daca ar fi ea cea mai mare si bogata corporatie de pe planeta , nu va avea cateva zeci de miliarde de euro sa va dea despagubiri.

   La Rosia Montana , pentru doar 8 miliarde de euro se fac de ani manipulari media , cum credeti voi ca va plati zeci de miliarde euro o firma cand costa infinit mai mic sa mituiasca politicienii din tara asta, si sa va tina zeci de ani prin procese si amanari ?

   • Ideea e ca nu primesti tu, banca primeste direct, fiindca asigurarea e cesionata in favoarea bancii. Banca isi va trage banii si daca asigurarea e mai mare decat valoarea imprumutului (dupa ce ai platit din el) vei ramane si cu un pic de bani. Dar se pune problema intr-adevar daca vor fi prea multi ce se va intampla.

   • „Daca e un cutremur care sa iti darame casa , nu primesti nici un leu inapoi , si ai in continuare de platit ratele.”

    Si tu ma ?!

    Unde ai luat bacul ?

   • @mihai

    In sfarsit un om cu bacul luat la timp.
    Sigur ca valoarea asigurarii e intotdeauna mai mare decat principalul ramas de platit, omul ramanand cu diferenta de bani.

    Principala problema ridicata de cutremurele de peste 7 grade Richter e alta.
    Ele tind sa elimine fizic pe proprietar. Nu e de gluma daca nu stai cuminte sub grinda si o iei pe scari precum Caragiu.

   • „si o iei pe scari CA CAragiu” e vorba 😀

 10. Salut pe toata lumea, in vara asta am decis sa emigrez si ca orice roman am ales Spania, locuiesc cu chirie in provincia Alicante intr-un oras pe malul Mediteranei deci casa 85 mp mobilata si utilata ,curte 800 mp vad marea chirie 400 euro locuitori 65% straini in special englezi si germani care au cumparat la greu nu numai aici ci si in toata Spania
  Sunt de 4 luni aici si stirile despre imo suna cam asa: preturile scad lunar cam cu 9%, august 2013 a avut cele mai mici tranzactii imo ever ca 17 000 !!!!!!! pe toata Spania sunt cam 900 000 locuinte GOALE nu mai pun la socoteala aeroporturi mall-uri depozite etc
  S-a construit unde nici nu-ti imaginezi dar…..pana acolo e drumul asfaltat,apa ,curent , si nelipsitele piscine
  Sunt si tepari ca peste tot s-au vandut ap in Benidorm intr-un bloc turn de 75 etaje parca dar liftul a fost proiectat pana la etajul 34!!!!!!!!!!!
  Pretul case in care locuiesc este de aprox 120 000 euro

  • ionutelDragutel

   Felicitari ! Ai scapat de strazile pline de fecale din bucuresti , unde pentru apartamente vechi de 50 de ani nebunii astia cer 1000 euro mp.

 11. wow

  Bilanţurile băn­ci­lor s-au subţiat în ultimii ani, în special pe partea de credite de consum, ceea ce înseamnă implicit venituri mai mici pentru bănci. Totuşi, cei 4,5 milioane de români care au credite în derulare încă plătesc anual 5 miliarde de euro băncilor în contul creditelor contractate în trecut. Aceasta înseamnă un sfert din veniturile anuale obţinute din salarii şi pensii.

  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/un-ipotecar-in-lei-inghite-lunar-trei-sferturi-dintr-un-salariu-mediu-11480742

 12. @iackul

  Nu stiu daca a sta sub grinda e o solutie salvatoare. Probabil vine din cultura ca, grinda e cea mai rezistenta parte la un cutremur chiar daca peretii s-ar darama grinda ar ramane in picioare. Ma gandesc ca poate la casa e valida teoria, la bloc parca nu le vad ramanand in picioare pana la etajul 10 de exemplu. Eu am oricum o teorie dezvoltata din experienta personala de viata: cand iti vine ceasul poti sa te afli in cel mai safe loc de pe pamant, nu mai conteaza. Asa ca sa ne bucuram de ce avem, sa traim fara sa ne gandim neaparat la cutremur. Ca maine poate intra un idiot pe trotuar si te omoara degeaba.

 13. http://www.gov.ro/situatia-garantiilor-prima-casa-la-data-de-18-05-2010__l1a109211.html

  http://www.economica.net/prima-casa_63137.html

  Daca informatiile de mai sus sunt reale rezulta cca 80 de dosare pe zi (din 27 august 2013 pana la 09 oct 2013) si o medie de 32500 euro / imprumut. Mie mi se pare o scadere si la numarul de dosare si la valoare imprumut(cca 17%-media la 27 august era 38855). Oare a scazut si pretul de tranzactionare cu 17%?

 14. @ meme,
  logic ar fi sa scada, dar cred ca roadele se vor vedea la primavara cel mai bine. Acum se mai joaca bancile cu dobanda la RON, mai dau sperante desarte, poate mai agatza pe cineva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: