WC-ul Prima Casă cu taxa în lei


 –  Sau despre cum s-au căcat dezvoltatorii și proprietarii de relicve comuniste în norocul lor –

Poporul ăsta de naivi – la poporul român mă refer –  a fost determinat să creadă în anul 2009  că programul guvernamental Prima Casă permite cel mult achiziționarea unui coteț comunist cu 2 camere confort 1… Explicaţia este cât se poate de simplă: Când a început guvernul să acorde garanţii instituţiilor de credit, preţul unui astfel de apartament scăzuse în capitală de la 120.000 EUR (iunie 2008) la 60.000 EUR (iunie 2009). Deprecierea ar fi continuat în acelaşi ritm de 4 % pe lună până la întâlnirea cu puterea de cumpărare a românului dacă nu s-ar fi intervenit BRUTAL cu plafoanele P.C. de 60 respectiv 70 mii euro. Dar cum să se mai uite concetăţenii nostri la graficul prăbuşirii preţurilor când au auzit sintagmele izbăvitoare ” statul ajută tinerii, statul garantează, statul dă, program social, etc ?” Cum să mai înțeleagă ei că de fapt Prima Casă a apărut pentru a opri căderea prețurilor, pentru ca activele supraevaluate ale bancherilor și afacerile imobiliare ale politicienilor să nu intre în colaps ?  Mai mult decât atât, la oră de maxima audienţă a ieşit Emil Boc pe toate posturile de televiziune mulţumind instituțiilor de credit că AU ACCEPTAT să acorde împrumuturi fără niciun risc, adică să facă profit garantat de stat…

De fapt apartamentul cu 2 camere este visul parvenitului care atinge apogeul existențial în ciclul transhumanței de la coada vacii la oraș. Probabil întrebarea fundamentală pe care au pus-o ”beneficiarii” acestui program înainte de a contracta creditul a fost:  ”Are WC-ul în casă ???” Răspunsul nu s-a lăsat prea mult așteptat: ” Sigur că da, aveți toaleta chiar la robinet.  Noi, dezvoltatorii imobiliari din Popești Leordeni am legat conducta de dejecții la rețeaua de apă potabilă în semn de respect pentru principiul ÎN NATURĂ NIMIC NU SE PIERDE, NIMIC NU SE CÂȘTIGĂ; TOTUL SE TRANSFORMĂ.”

După Marea Speculă Imobiliară din 2007-2008, plafonul de 60.000 de euro al Primei Case părea o binecuvântare, populimea uitând ce înseamnă normalitate.  Toate reperele scursurilor denumite pompos ”analiști imobiliari” erau din perioada recent încheiată iar personaje pe care altă dată românii le divinizau ajunseseră să se murdărească pe bot într-o manieră jalnică ( Ion Țiriac – Preturile din domeniul imobiliar au coborat foarte mult si de acum inainte ele nu ar trebui decat sa urce…  Niciodata pretul asta n-o sa mai vina inapoi, atat de scazut… Nu am auzitnici in Paris, nici in Madrid, nici in Barcelona, nici in Roma, niciunde”, sa se vanda un metru patrat de apartament sub 1.000 de euro…  )  Domnul Țiriac uitase că trăim într-o țară unde salariul mediu net este de 350 euro iar jumătate din această sumă se duce către mâncare și întreținere. Cu investiții de sute de milioane pe sectorul imobiliar logica economică își pierde sensul, argumentele inferioare iau locul celor superioare ca La Gânditoriumul lui Aristofan.

Revenind la vara 2009, toate apartamentele vechi din Drumul Taberei, Militari, Rahova, Colentina, Pantelimon etc. costau 60.000 euro.  De atunci, oferta în limita acestui cadou otrăvit al statului român s-a mărit considerabil și s-au  putut cumpăra în aceleași zone cu mult sub plafonul respectiv apartamente cu 3 camere, unele chiar noi situate în zonele de periferie.

Unul din actorii importanți ai piesei de teatru absurd în care trăim este Asociația Națională a Evaluatorilor Imobiliari din România (ANEVAR).  Această breaslă de escroci condusă de un bancher – Marian Petre de la BCR a utilizat în ultimii ani doar metoda abordării prin comparația vânzărilor care stabileste limitele valorii de piata prin examinarea preturilor de piata platite pentru proprietatile concurente cu proprietatea de evaluat.  Metoda a fost influențată strict de programul Prima Casă cu plafoanele abracadabrante de 60 respectiv 70 mii euro.

Au fost ignorate cu bună știință celelalte metode de stabilire a prețului și anume Abordarea prin capitalizarea venitului (valoarea de piata a proprietatilor imobiliare care este determinata pe baza capacitatii proprietatii de a genera venit) sau  Abordarea prin cost (valoarea proprietatii imobiliare prin estimarea costului de achizitionare a terenului si de construire a unei cladiri noi.

 În altă ordine de idei, aproximativ 50 % din locuințele cumpărate prin PC sunt apartamente cu 2 camere, 30 % apartamente cu 3 camere, 10 % garsoniere și în același procent locuințe cu mai mult de 4 camere.

 Se știe că prima etapă a demersului de achiziție prin Prima Casă o constituie prezentarea la instituția de credit cu adeverințele de venit în funcție de care operatorul stabilește suma maximă pe care naivul o poate lua.  Mai știm că majoritatea ”beneficiarilor” acestui program a obținut banii pentru avans tot din împrumuturi sau au aranjat cu proprietarul prin contract notarial plata unui avans fictiv de 3.000 EUR pentru a dovedi ”solvabilitatea” minimă cerută de Mafia Politico-Bancar-Imobiliară.

 Este cunoscut deasemenea faptul că dacă cei care au contractat o garsonieră sau un apartament cu 2 camere ar fi putut obține un confort superior îndatorați la maxim pe 30 de ani ar fi făcut-o dar au acceptat reperele Prima Casă în raport cu veniturile proprii. Așadar nu avem de-a face cu o cerere de creditare echilibrată, cu cetățeni responsabili care iau în considerare eventualele riscuri de viitor ci cu o aliniere la sumele maxime la care aceștia ”se califică”.

 Logica jurnaliștilor de la Capital punct ro și nu numai a mers în ultimele zile pe ideea că ”românii” vor avea acces la locuințe mai modeste din cauza noii variante de creditare exclusiv în RON. Concret, cei care scriu articole în presa economică ignoră toate elementele prezentate mai sus.  Mai mult decât atât, titlul materialului publicat săptămâna trecută friza nebunia sau ( în cazul în care domnul Pârloiu este sănătos la cap ) era evidentă condiția sa de trompetă plătită :  ” GUVERNUL LOVEȘTE ÎN CLIENȚII DE LA PRIMA CASĂ ”. Când scrii articole la comandă nu spui că prețurile vor scădea ci că oamenii nu vor mai putea cumpăra locuința dorită; dar tot ziarist te numești…

 Stimați prieteni, leprele Mafiei Bancar-Imobiliare sunt conectate în permanență la bazele de date ale Ministerului Muncii. Știu că nu prea mai sunt multe vite eligibile pentru credite fantasmagorice… Deși vorbim despre treapta cea mai de jos a inteligenței poporului român, rumegătoarele Prima Casă au déjà în ADN-ul lor informația conform căreia prin acest program ai acces la un apartament cu 2 camere confort 1.  Oare nemaiapucând garanții emise în euro se vor resemna și vor înțelege că va trebui să tragă la jug 30 de ani pentru o garsonieră ???  După atâția ani în care sfântul Graal, potirul sau mai bine zis troaca a fost reprezentată de apartamentul cu 2 camere, dintr-o dată pretențiile să se diminueze ?  Da, se vor diminua în mod cert dar de partea proprietarilor și a dezvoltatorilor imobiliari care la rândul lor vor fi presați de scursurile societății – agenții imobiliari muritori de foame.

 Aveți mai jos 3 grafice de rambursare în format EXCEL pentru a putea compara Prima Casă în EUR cu  Prima Casă în RON. Calculele sunt pentru un cetățean / o familie cu venituri lunare nete de 2000 RON ( 2850 brut ). Dumneavoastră puteți descărca documentul pentru a introduce ulterior în tabel datele personale.

1. Până la apariția PC exclusiv în RON contribuabilul era eligibil pentru un credit de 38.000 EUR :

Scadentar euro

 Credit EURO

2. Același individ nu mai poate fi acceptat pentru creditul în RON echivalent sumei de 38.000 EUR.   El ar trebui să plătească rate mai mari cu aproximativ 27% adică de la 877 la 1113 lei din cauza dobânzilor mult mai mari :

Scadentar RON echivalent EUR

Credit echivalent RON

3. Iată cât va mai putea împrumuta de acum încolo în limitele acelorași venituri:

Scadentar RON eligibil PC

  Credit limitat la venituri

Pentru calculele de mai sus am luat în considerare HG  565 / 2013 care impune băncilor o marjă de maxim 2,5 % ce include toate comisioanele aferente.  Deși săptămâna trecută statul părea să fie mai flexibil vis-a-vis de profitul cămătarilor legali se pare că acum lucrurile sunt clare.  În aceste condiții mă îndoiesc că vom avea vreo instituție de credit care să acorde împrumuturi cu o marjă de 1,9 % conform ultimului articol tendențios al celor de la CAPITAL.RO.

Sper să fie clar pentru toată lumea că urmează o prăbușire a prețurilor cu aproximativ 30 % în următoarele luni de zile.  Veți observa cum evaluările escrocilor de la ANEVAR se vor alinia noilor norme de creditare și dintr-o dată cotețul care valora 40.000 EUR în iunie 2013   acum va fi evaluat la 30.000.  Și în final se va demonstra că singura instituție care a funcționat pe evaluări corecte a fost în toți acești ultimi ani Uniunea Națională a Notarilor Publici din România…

Înțelepții imobiliari adică ”analiștii” vor mai ține puțină vreme coada pe sus invocând mentalitatea românului obișnuit cu reperele de odinioară, susținând că proprietarii nu vor mai lăsa din preț. Păi dacă nu mai are cine să le cumpere, chiriile sunt din ce în ce mai mici și impozitele se pare că se vor dubla, oare în cât timp se va risipi iluzia îmbogățirii peste noapte ??? Vă spun eu: pînă când vor apărea primele tranzacții în acord cu noile norme de creditare.

Săptămâna trecută am încercat să-l contactez pe Valentin Ilie de la Coldwell Banker pe care l-am întâlnit la Licitația Fantastică organizată de BCR.  Dumnealui, intervievat de Dezvoltator Imobiliar  declara că prețurile vor scădea în 2013 cu 3 %.  Întrucât site-ul respectiv nu i-a asigurat decât 190 de accesări, voiam să-i dau posibilitatea să se exprime pe un mediu virtual cu mulți cumpărători ECHILIBRAȚI. Evident, nu a catadicsit să ne confirme dacă-și păstrează prognosticul și după trecerea la creditarea exclusivă în lei. Probabil nu vrea să se pună rău cu colegii și cu partenerii pe care-i reprezintă…

Aș încheia pe un ton patetic de tipul Julio Angheloiu – mare dezvoltator și patron de agenție imobiliară:

   ”Dar vai !!!  vânzătorii știu că dacă nu vor scăpa de monumentele prostiei ridicate în anii de BOOM prin Prima Casă, la anul se vor ieftini cu încă 10-15 mii… Proprietarii de cotețe comuniste vor solicita ca în loc de certificat energetic să-și scoată nevestele dezbrăcate și vopsite pe balcoane ( și la propriu și la figurat ) exact ca la târgurile imobiliare în speranța că va trece pe acolo Radu Grațian Ghețea, le va verifica și mai apoi le va parafa ”GARANTAT Terente Regele Băncilor”.

 BeIgloo

Motto:  Ai sânge în instalație / nu mai trebuie izolație !!!

Reclame

Posted on 12 August 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 413 comentarii.

 1. @Ex:
  Congresul SUA e in concediu pana in 9 Sept. Asa ca mai e de asteptat….

  • Stiu. Dar in cazul in care UN elibereaza raportul mai rapid ma astept la convocarea unei sesiuni extraordinare a congresului SUA, mai devreme de 9sept.
   in asemenea cazuri convocari extraordinare au mai avut loc.

 2. http://www.evz.ro/detalii/stiri/sondaj-romanii-sustin-proiectul-rosia-montana-si-exploatarea-gazelor-de-sist-1055230.html

  Propaganda pro rosia montana se intensifica. Ponta a ajuns prim ministru numai fiindca a promis ca el cat traieste nu se va exploata rosia montana sau gazele de sist.

  Pesemne ca ponta se crede mort , ca a dat lege sa inceapa cele doua exploatari criminale pentru Romania.

  Azi e un prostest impotriva exploatarii rosia montana , poate scrieti si pe blog-ul acesta ceva despre asta.

 3. voi vedeti ceva anormal aici in comportamentul eventualului client…?:)))
  http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/locuinte-ieftine-care-arata-perfect-21325.html

 4. @Ex,
  se pare ca pana la urma te-ai cam grabit cu inceputul razboiului … o decizie de genul asta nu se ia chiar asa de usor mai ales cand nu exista cine stie ce sustinere !
  http://edition.cnn.com/2013/09/01/opinion/bergen-obama-risk-taker/index.html?hpt=hp_c1

 5. am fost sunat azi de o duduie de la Raiffeisen Bank. nu stiu de unde au intrat in posesia numarului meu, nemaiavand „contacte” cu aceasta banca. voiau sa-mi bage pe gat un card cu nu stiu ce comision..si raspunzand un NU hotarat…”dar macar un credit de nevoi personale cu dobanda pix..nu stiu cate luni”? moment in care am invaginat-o pe domnisoara in origini reprosandu-i ca iar au inceput cu jaful ca in 2008, dupa care n-au inteles nimic.

 6. Articol scris pe imobiliare put ro.

  Cum să vinzi o casă mai scumpă decât „Prima Casă”

  „4. Cât să aștepți?
  Spre deosebire de clienții prin Prima Casă, care nu de puține ori acționează sub imperiul presiunii timpului, cei care fac un „upgrade” de locuință sunt mult mai „relaxați” din acest punct de vedere. Ei sunt educați și pretențioși, astfel încât știu foarte bine ce anume caută și nu acceptă cu ușurință compromisurile. Un astfel de client poate căuta proprietatea „perfectă” chiar și doi ani. De aceea, ca vânzător, e bine să te pregătești pentru o așteptare ceva mai lungă. „Astăzi, doar dacă ești norocos, reușești să vinzi în două-trei luni”, conchide Daniel Coman. ”

  Pana si emobiliarii zic ca cei care acceseaza creditul Prima Coasa se baga ca vitele la jug (needucati, stresati si grabiti)… victimele perfecte 😀

  In schimb aia cu cash, nu se grabesc, nu arunca banii pe cacaturi… mai asteapta, timpul trece in favoarea lor 😉

 7. Saptamana trecuta am fost in concediu in turcia, la stirile lor atat cat am inteles aratau cum muta la granita cu siria echipament militar gramada. Obama vrea sa arate lumii ca SUA mai inseamna ceva, dar din pacate nu arata decat ca e mult mai slaba, aliatii lor rand pe rand se retrag de la o interventie militara. Plus ca lumea s-a cam saturat de un razboi in locuri unde omul de rand n-are nicio treaba, pe sistemul pe mine nu ma afecteaza, ma intereseaza jobul de aici si cu ce-mi platesc facturile si sa traiesc decent. S-a cam strigat lupul la oi de prea multe ori si acum cand poate ar fi meritat nimeni nu mai pune botu. Oricum implicatiile sunt mult mai mari decat le vedem noi. Siria e singurul aliat al Rusiei ramas in Orientul Mijlociu si nu-si permit sa-l piarda. Din aceasta cauza Rusia va raspunde la orice actiune militara, poate nu militar dar cu siguranta va sustine guvernul sirian. Sa nu uitam ca au livrat rachete sol-aer care baga spaima in orice pilot militar vestic. Iar America atrasa iar intr-un razboi de uzura precum Irak sau Afganistan ar insemna si mai mult faliment. Ganditi-va la urmatorul scenariu: America ataca Siria, Iranul ataca Israelul, Coreea de Nord ataca Coreea de Sud. Deja sunt 3 fronturi nou deschise carora America nu le va putea face fata singuri. Nu zic ca asa se va intampla, dar cred ca Obama cam analizeaza toate scenariile de genul asta. Oricum ar fi, numai de bine nu o sa fie.

  • @mihai
   rachetele sol-aer rusesti sunt o amenintare in masura in care tinta poate fi identiticata si urmarita.

   Dar avioanele americane de prima linie sunt in mare parte invizibile pe radar (F-22, F-117, B-2), iar primele „salve” de rachete Tomahawk ar tinti exact capacitatile de aparare antiaeriana (ca si in Libia, care la fel se lauda cu rachete rusesti).

  • America poate face fata singura pe 3 fronturi, doar ca da mai bine sa aiba aliati. Conduc tehnologic planeta de cateva zeci de ani, nu cred insa ca ar fi ok pe partea de PR sa arunci o bomba intr-o concentratie de trupe de 100K sa zicem, de aceea prefera razboaie cu pierderi mici … mai testeaza niste arme, mai perfectioneaza ceva, arunca o bomba pe cosul de la soba de la 5000 de metri iar restul statelor incep sa cerceteze si ei sa-i ajunga din urma …

   • Da, nici eu nu cred ca se vor baga pana la cot.

    Dar au capacitatea sa faca liniste in Siria, asta e clar. Si aproape fara pierderi, sau cu pierderi extrem de mici (in Libia au pierdut un F-15 si atat)

 8. http://www.eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/diverse/aurel-santimbrean

  urmariti un interviu cu un inginer minier care a lucrat 30 de ani in minele din rosia montana/ adevarul despre ce se intampla la rosia montana

 9. salutari de la Timisoara
  n-am mai scris demult , dar am o veste buna
  MI-A SCAZUT CHIRIA
  si unei colege de-a sora-mii i-a scazut
  tocmai acum cand vin studentii si traditia era sa creasca…

  buun deci am constatat ca in lei platesc aceeasi chirie cu cea de la 1 ianuarie 2007
  salariul mediu net era vrei 1000 de roni
  acum e 1550
  http://www.bnr.ro/Rata-dobanzii-de-referinta-a-BNR,-istoric-3336.aspx
  tavanul fals
  multa vreme am crezut ca e exagerat termenul mafie
  pana l-am auzit pe Isarescu incurajand prostimea sa ia credite in lei CUM CA ASTEA AR FI FARA RISC NU CA ALEA IN VALUTA
  ceea ce e o minciuna ordinara, ca si cum dobanda n-ar fi un risc
  uite-l pe site-ul bnr
  unde aflam ca in august 2007 dobanda cheie era 6,10, in august 2008 era 10, 25 si a ramas la peste 10 un an intreg
  deci drumul dobanzilor nu e unic – doar in jos-
  un mafiot deci , care tocmai a facut teoria statului de drept spunand ca niste contracte trebuie respectate chiar daca au clauze abuzive
  mafiot

 10. in legatura cu R Montana si gazele
  eu ma uit la telefonul meu mobil acum 10 ani era un lux, azi un chilipir
  si nu inteleg de ce trebuie sa exploatam ACUM ceea ce se va putea exploata peste 10 ani mai ieftin- de catre statul roman- si poate cu mai putine efecte pt mediu

  mafioti, mafioti.

 11. dak tot se ieftinesc resursele ca e revolutia gazului de sist in us , de ce sa nu il pastram pe al nostru pt peste 10-15 ani cand dezvoltarea planetei va duce la o noua scumpire a energiei…

 12. cat lasa proprietarii din pret?
  am cunoscut o tipa la alergat
  picteaza manastiri- ete ocupaite- si a vrut sa isi ia un ap la et 10 sa fie deasupra:)))
  proprietarul cerea 40 mii pe 2 cam dec si amenajat la Mall in cea mai scumpa zona din Tm
  fata a negociat si l-a cumparat cu 32 000
  ei ii convine ca e mult timp plecata din oras – intermitent- si sa stea in chirie era mai complicat

 13. iackul
  ideea e urmatoarea prin toamna lui 2008 dak inchiriai un kkat de ap inTimisoara la 2 cam dec.luai 300 de euro, deci vreo 11,5 mil.
  pt standardele unora era suficient pt a trai in cealalta cloaca comunista pe care o aveau
  acum dak iei 160 -180, deci 7-8 milioane, cam cat se lua pe chire prin 2006
  in 2-3 ani chiria de la o cloaca comunista nu le va mai ajunge sa isi plateasca intretinerea si curentul in cealalta cloaca comunista in care traiesc
  bau-baurile astea cu studentii care vin toamna, romanii care se intorc din strainatate etc vor disparea pana si din mintile bolnave ale proprietarilor
  care vor vinde ca niste curci decapitate….

 14. http://www.economica.net/bancile-europene-au-nevoie-de-1-000-de-miliarde-de-euro-daca-mai-vine-o-criza-topul-celor-mai-expuse_60845.html

  Ce înseamnă criză în accepţiunea elveţienilor: o cădere cu 40% a burselor în termen de şase luni.

  care e pe tzeava.

 15. UPDATE, 18-JAN-2014

  Ca urmare a scaderii masive a indicatorului ROBOR 3M, care influenteaza direct costul creditului in RON de tip Prima Casa,
  costul unui imprumut in RON a devenit identic cu cel al unuia in EURO.
  http://www.imobiliare.ro/prima-casa/rasturnare-de-situatie-prima-casa-redevine-cea-mai-ieftina-solutie-pentru-un-credit-ipotecar_db/

  Daca trendul de scadere al ROBOR va continua (ceea ce e foarte probabil pt ca BNR a anuntat ca va continua sa reduca dobanda de politica monetara si sa elibereze treptat din RMO atat la RON cat si la valuta), costurile vor scadea si mai mult.

  Am folosit Excelul lui FLorin pt a calcula cat de mult se poate imprumuta o persoana in 3 scenarii.

  Am considerat ca efortul lunar sa fie identic, de 1000RON/luna (rata de plata)

  Scenariul 1: ROBOR 3M = 4% (atat era la lansarea PC doar in RON)
  Rata lunara: 1000 RON, suma maxima de imprumutat pe 30 de ani, 150500 RON, adica 33444 EURO

  Scenariul 2: ROBOR 3M = 2% (atat era ieri, vineri, 17-JAN)
  Rata lunara: 1000 RON, suma maxima de imprumutat pe 30 de ani, 186500RON, adica 41444 EURO

  Scenariul 3: ROBOR 3M = 1% (spre finalul lui 2014 ?)
  Rata lunara: 1000 RON, suma maxima de imprumutat pe 30 de ani, 209700 RON, adica 46600 EURO

  Se poate observa cu usurinta cat de mult influenteaza ROBOR-ul suma maxima imprumutabila (sau cum se schimba de la o zi la alta raspunsul la vesnica intrebare a creditacului „eu la cat ma incadrez… ?”)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: