BCR – Banca pentru locuințe


– Sau despre cum depui bani în cont și a doua zi nu mai ai nimic –

În ultima vreme am primit mai multe mesaje de la cititori, cu întrebări legate de contractul de economisire – creditare de la BCR.  Este ultima capcană întinsă de scursurile bancare în urma analizei profilului de român autentic care atunci când aude de ”STAT” se pune în poziția ”S’il vous plaît, monsieur !”…

Cei de la BCR și nu numai ei, văzând succesul neașteptat al Primei Case GARANTATE DE STAT au zis să implementeze și PRIMA DE STAT iar prostănaci care să ”beneficieze” de acest produs s-au găsit imediat.  Când au auzit de 25 % s-au gândit că l-au apucat pe Dumnezeu de picior; de fapt i-au apucat pe Mugur Isărescu și șleahta lui de zdrențe Bilderberg de altceva…

La finele lui 2012, pe 28 decembrie, ziarul ”Capital” – una din sursele constante de manipulare economică și îndobitocire își anunța cititorii să dea fuga la bancă pentru a prinde prima de stat pe anul în curs…  ba chiar îi sfătuia să semneze câte un contract pe numele fiecărui membru de familie pentru a încasa maximul de 250 EUR / an.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/176056.html

Să luăm situația relativ utopică de familie cu 3 copii ( ATENȚIE !!!  Se poate face contract și pe numele unui nou născut :))  care reușește să economisească pentru fiecare membru câte 1.000 EUR / an în vederea atingerii plafonului maxim de primă de stat.  Această familie intenționează să obțină un credit ipotecar peste 5 ani de zile, atunci când va putea beneficia integral de avantajele produsului.  Să facem un calcul:

Tabel1

 =>  33.149 EUR  Sold final după 5 ani de economisire

Dacă aceeași familie va apela pentru economisire la un depozit clasic cu plata dobânzii lunare sau anuale ( care este de regulă cea mai profitabilă pentru client) situația la scadență va fi următoarea:

 Tabel2

=>  29.876 EUR Sold final după 5 ani de economisire

Notă: Pentru simplificarea comparației am trecut în ambele tabele echivalentul în EUR dar toate calculele au avut în vedere condițiile oferite de bancheri pentru depozitele în RON.  Produsul BCR – Bpl este unul strict în moneda națională dar la noi piața imobiliară având repere exclusiv în moneda unică e mai ușor de înțeles raportarea dacă păstrăm referințele. Până şi prima de stat este plafonată la echivalentul a 250 EUR / an. Am ignorat impozitul de 16 % pe dobândă în ambele cazuri și am considerat că banii vor fi depuși la începutul anului pentru a beneficia de dobânda integrală.

33.149  versus  29.876 => 3273 EUR ( diferența aparentă în favoarea produsului BCR – Bpl )

DAR:

Economisirea la BCR – Bpl (tabelul 1) a fost estimată fără a lua în considerare și comisioanele abuzive sau riscul iminent ca bonificația de stat să dispară la un moment dat așa cum e lesne de înțeles din contractul evaziv dintre bancă și client. Citind clauzele de ma jos veţi înţelege de ce calculele de acasă nu se potrivesc cu cele din piaţă…

Cămătarii de la BCR percep un comision de 1 % din valoarea totală a sumei contractate.  Familia cu 3 copii despre care scriam mai sus are ca scop (presupunând prin absurd că parcurge cu succes etapele de economisire) obținerea unui credit ipotecar de 30.000 EUR adică echivalentul sumei economisite în această perioadă ceea ce înseamnă o sumă contractată de 60.000 EUR.  ( Aici avem de-a face cu un alt abuz pentru că suma economisită se adună cu cea împrumutată pentru a stabili plafonul generic – suma contractată – impozabil cu un procent ). 1 % din 60.000 înseamnă 600 EUR pe care instituția de credit pune laba imediat ce naivul a depus primii bani…   Acesta este un comision care nu se restituie după cei 5 ani de contract; e definitiv și irevocabil. În majoritatea cazurilor, cetățenii nu au fost informați la semnarea contractului cu privire la acest comision de-a dreptul halucinant.  Mai mult decât atât, au fost prostiți de către operatorii BCR oameni în vârstă, cetățeni trecuți de 70 de ani care în mod normal nu aveau cum să mai beneficieze de împrumuturi pentru domeniul locativ dacă nu cumva aici se încadrează și locul de veci…  De regulă nu i-am acuzat pe operatorii de la ghișeu dar la acest produs ei au comision pentru că banca știe clar: din prima clipă îl jecmănește pe naiv cu 1 % dintr-o sumă TEORETICĂ. Revenind la exemplul familei cu 3 copii, îi vor fi confiscate 600 EUR:

Capitolul 1:

4) La încheierea contractului de economisire-creditare pentru domeniul locativ devine scadent şi se percepe de catre BCR BpL un comision de deschidere în valoare de 1% din suma contractată. Din primele depuneri înregistrate pe cont BCR BpL va reţine comisionul de deschidere. După achitarea integrală a comisionului de deschidere toate plăţile efectuate vor fi considerate ca fiind rate de economisire. Comisionul de deschidere nu se restituie.

(5) În cazul în care clientul nu achită integral comisionul de deschidere în termen de patru luni de la încheierea contractului, BCR BpL poate rezilia contractul de economisire-creditare.

În aceeași ordine de idei, STATUL nu are NICIO obligație contractuală cu naivul care stă în poziția ”S’il vous plaît monsieur”.  Acesta semnează cu banca o CERERE  ( !!! ) în care se stipulează cât se poate de clar că:

Se poate adăuga, conform legii, o primă de stat de x %…” Tot conform legii, adică Ordonanței de Urgență nr. 99 / 2006 articolul 314 primele trebuiau virate către bănci în maxim 60 de zile de la solicitarea acestora. Se pare că nici la ora actuală nu s-au virat banii pentru anii 2011 și 2012…

   E suficient să ne amintim ce a făcut statul cu furnizorii de energie verde nu mai devreme de anul curent și vom ști că oricând, această bonificație se va putea transforma în ”prima la dreapta” sau ”prima la stânga”… Astfel, clienții BCR – Bpl vor rămâne cu o dobândă de 2 % minus impozitul de 16 %. După vitele ”Prima casă” care s-au dovedit a fi cele mai proaste creaturi de pe fața pământului, iată ce semnează a doua categorie de vite BCR – Bpl:

Cerere BCR-Bpl

După cum bine știți, apare frecvent în viață neprevăzutul.  Fie că vorbim de situații limită sau de achiziţii care necesită cheltuieli suplimentare, cel puținul unul din cele 5 depozite  va fi desființat. În funcție de perioada de acumulare, familia respectivă care s-a dus cu sacul la pomul lăudat de ziariștii Capital Punct Ro va pierde de la 250 până la 1250 de EUR (prima de stat):

” Clientul va beneficia anual de prima de stat, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, cu conditia ca durata contractului de economisire-creditare sa fie de minimum 5 ani, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului minim de economisire de 5 ani să nu se fi efectuat, la solicitarea clientului, restituiri totale sau parţiale din sumele economisite. În cazul rezilierii contractului de economisire-creditare înainte de expirarea termenului de economisire, primele de stat se vor restitui autorităţilor competente potrivit legii. ” ( Capitolul 3 – condiții generale )

În cazul în care decizia de a cumpăra o locuință prin BCR – Bpl se schimbă și beneficiarul vrea să modifice tipul de contract din ”domeniu locativ” cu 2 % dobândă în ” Economii Plus” cu 3 % dobândă (vezi cererea de mai sus) trebuie să plătească iar 1 % din… suma contractată.

Dacă nu desființează definitiv depozitul și dorește doar diminuarea volumului de economisire, plătește iar comision de 1 % din valoarea modificată…

Atenție !!! Banii nu pot fi retrași oricând…  Pentru a intra în posesia lor sunt necesare minimum 3 luni de zile altfel… ați ghicit:  Se oprește iar comision de 1 % din suma CONTRACTATĂ !!!   Adică desființăm un depozit de 1.000 EUR în primul an și plătim comision pentru 5.000 sau 10.000 de EUR în funcție de ”suma totală contractată” !!!

Capitolul 14:

(2) În situaţia în care contractul de economisire-creditare pentru domeniul locativ este reziliat de către client înainte de 5 ani de la data incheierii contractului, intervin următoarele consecinţe:

a) Clientul poate solicita restituirea soldului contului de economii pentru domeniul locativ cel mai devreme după 3 luni de la recepţionarea de către BCR BpL a solicitarii de reziliere;

b) La cererea clientului, BCR BpL va elibera, după posibilităţi, soldul imediat după recepţionarea solicitarii de reziliere, percepând un comision în valoare de 1% din suma contractată; în cazul în care fondurile disponibile pentru restituire nu vor fi suficiente pentru a plăti soldul în decursul a 3 luni de la recepţionarea solicitarii de reziliere, nu se va mai percepe acest comision;

Cât despre modificarea condițiilor generale  și a comisioanelor pe parcursul derulării contractului, BCR stipulează clar în capitolul 23:

” Condiţiile Generale ale Contractele de economisire-creditare pot fi modificate fără acordul clientului, cu respectarea actelor normative în vigoare şi cu aprobarea prealabilă a Băncii Naţionale a României. Comisioanele pot fi modificate fără acordul clientului şi fără acordul Băncii Naţionale a României. Modificarea comisionului de deschidere nu afectează contractele de economisire-creditare aflate în derulare. Modificările Condiţiilor Generale ale Contractelor de economisire-creditare vor fi comunicate în scris clientului.”

Despre faza a doua din cadrul acestui tip de contract – creditarea, nu vreau să mai scriu decât că dacă se ajunge până acolo iar apare un comision de acordare de fix 600 RON.  Dobânda promisă de scursurile bancare ( 5 % ) poate fi drastic majorată printr-un comision abuziv de 0,25 % din sold ceea ce înseamnă deja undeva la peste 7 % DAE – dobândă similară cu alte credite ipotecare. Scrie limpede în condițiile generale dar vitele nu citesc, doar semnează:

” Odată cu acordarea creditului devine scadent şi se percepe de către BCR BpL un comision fix de analiză dosar credit în valoare de 600 lei. Comisionul de analiză dosar credit se adaugă la credit şi majorează astfel soldul acestuia. Pe perioada de creditare, BCR BpL poate percepe lunar şi un comision lunar de administrare în valoare de până la 0,25 % aplicat la soldul creditului din data scadentei ratei de rambursare.”

Vă imaginați un prost care auzind de ”prima de stat” încearcă să descifreze în 2 minute la ghișeu acest contract și ajunge la capitolul 4 al condițiilor generale unde avem o formulă care sună a teoria relativității ???

Formula magică BCR-Bpl

Probabil se va uita precum corbul din fabula de mai jos iar vulpea ofițer de credit îi va zâmbi larg înțelegând că are de-a face cu o inteligență egală cu mulțimea vidă…

Amintindu-vă că există bănci în România care la scadența depozitelor nu vă rețin nici comision de retragere numerar, unde nu aveți obligația să economisiți sume fixe, nu plătiți nimic dacă schimbați produsul de economisire și nu așteptați 3 luni după banii dumneavoastră, dați-mi voie să concluzionez:

Contractul de economisire – creditare BCR – Bpl concurează cu șanse mari în finala celor mai infecte produse bancare din ultimul deceniu…  Cei 1.250 de euro pe care i-am putea obține de la STAT în 5 ani sunt doar niște iluzii menite să asigure instituțiilor de credit cash-ul necesar. În final nici măcar 1 % (ca să folosesc procentul fatal de comisionare abuzivă) din cei păcăliți nu se vor bucura de bonificațiile respective pentru că e foarte greu să economisești lunar sume fixe într-o țară unde mai bine de 50 % din veniturile gospodăriilor se duc pe mâncare și întreținere…  Nu există, prieteni, o combinație mai nocivă pentru buzunarele noastre decât aceea dintre BANCHERI + STATUL ROMÂN. Zdrențele din Parlamentul României au amânat (pentru a 3-a oară) săptămâna aceasta la cererea bancherilor intrarea în vigoare a unor articole din legea 193 /  2000 care reglementează clauzele abuzive…

http://www.economica.net/si-totusi-au-facut-o-modificarile-la-legea-clauzelor-abuzive-au-fost-amanate-pana-in-octombrie_55995.html

Dar atâta timp cât vecinii, colegii, rudele și chiar membrii familiilor noastre pun botul la astfel de vrăjeli cu ”prime de stat” să ne bucurăm că prostia nu e contagioasă. Ne-am duce dracu’ ca popor deși n-ar fi neapărat un lucru rău în economia universului… Dar oare mai suntem un popor ???

Reclame

Posted on 27 Iunie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 471 comentarii.

 1. hai piperea. in fond si avocatii astia tot un fel de paraziti ai sistemului trebuie sa fie. sa atace ilegalizatile mafiei bancare si sa traiasca din ele: http://incomemagazine.ro/articole/piperea-despre-scandalul-clauzelor-abuzive-vom-da-in-judecata-si-bnr

 2. se pare ca lender n-a vorbit chiar prostii, cel putin pentru anul asta
  http://www.economica.net/fmi-deconspira-interventiile-bnr-in-piata-valutara_57605.html

 3. Ex-Bancherul

  @ all:
  http://www.zf.ro/zf-24/cum-ar-arata-economia-romaniei-daca-s-ar-reunifica-cu-republica-moldova-11129612

  acum inca nu.
  dupa 2014 da – in urma unor frictiuni de diverse naturi si in urma a mici modificari a polilor de putere in europa centrala si de est.
  acum inca nu.
  dar e bine ca e proiectata aceasta directie – orice realitate materiala are mai intai nevoie de proiectia sa in viitor.

  • Articolul este un cacat,

   In RO mai sunt ~ 18 mil de oameni, iar in Moldova 2 milioane.

   Eu am fost acolo si stiu ce vorbesc.

   • @ Alexx:

    Si ma rog, de ce este articolul un cacat?
    Esti pentru unire sau impotriva unirii? Argumenteaza.

   • Articolul pretinde ca dupa unire am fi 24 de milioane, dar de fapt vom fi 20.

    Sunt pentru unire (cine nu e ?), dar cu romani, nu cu rusofobi si ucrainieni infiltrati in populatie.

    Da, daca s-ar face un referendum, si moldovenii care NU ar vrea unirea ar fi exportati in Rusia, si ar ramane doar romanii adevarati, da.

    Dar asa cum e situatia acum, cu ~ 50% rusofobi, prosti, saraci si inapoiati – no way…

   • Ex-Bancherul

    @ Alexx:

    eu cred ca Romania poate da lectii altora in ceea ce priveste acceptarea romanilor de alte nationalitati. ce inseamna „romani adevarati” ? nu sunt de acord cu termenul – miroase a xenofobie.

   • rusofobi sau rusofili ?!
    io nu cred ca aia urasc mada rashia, ba din contra. eu unul sunt impotriva unirii, aia nu mai sunt romani. de fapt nici noi nu prea mai suntem romani :))

   • @batman

    Da, scuze, rusofili 🙂
    Rusofob sunt eu…

    Ex-b, ca de obicei, esti copilaros 🙂

 4. bancherimea face nazuri. nu mai vrea PC…

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/exclusiv-prima-casa-va-avea-plafonul-suplimentat-in-maximum-doua-saptamani-184368.html

  ne explica Enache Jiru un nou gunoi bugetar…aparut pe firmamentul filierei politico-bancar-imobiliare

 5. Isărescu se jălește un pic:

  ”Faptul ca am citit acest text este si un strigat de asistenta ca sa nu zic de ajutor catre media care trebuie sa inteleaga ca e nevoie si de un efort din partea ei daca vrem sa intelegem ce se intampla in aceasta lume.

  Am 42 de ani de experienta in lumea financiar-bancara. Cand merg la Consiliul European de risc sistemic primesc cate un dosar de cateva sute de pagini care trebuie citite, intr-un limbaj mult prea complicat.

  Va fac o marturisire: de multe ori aproape ca adorm pe ele, pe acele pagini, de cat de obositor e”

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15210311-live-text-isarescu-nu-stim-daca-suntem-mijloc-drum-sau-capatul-drumului-inceputul-unui-nou-ciclu-economic.htm

  • da..escrocii au coafat repede cacatul. pacat ca nu-i mai crede nimeni.

   „BCR susţine că analiştii Moody’’s ar fi avut o imagine mai clară asupra situaţiei băncii dacă ar fi aşteptat publicarea rezultatelor financiare pe S1, programată pe 30 iulie.”

 6. Excelent articol, foarte exact, dupa cum s-a intamplat cu multi care-au scris aici, am fost si eu contactat acum o saptamana de cineva de la bcr, cu aceeasi poveste. In plus domnisoara dorea sa ma deplasez la ei la sediu sa-mi explice, i-am taiat-o scurt sa ma lase cu prime de la stat, ca statul stie doar sa ia nu sa si dea, si ca nu ma intereseaza in viitor vreun credit imobiliar. M-a intrebat foarte mirata daca nu vreau sa refinantez atunci creditul actual la ei. I-am zis domnisoara NU AM NICI UN CREDIT, casa e facuta fara credit. Mi-a aruncat asa ”o zi buna” si-a inchis 🙂

 7. „În acest an, BNR a cumpărat valută şi a menţinut leul depreciat. Aceasta este una dintre puţinele ocazii în care intervenţiile BNR în piaţă sunt confirmate oficial.”

  http://www.economica.net/fmi-deconspira-interventiile-bnr-in-piata-valutara_57605.html

  „BNR a profitat de condiţiile favorabile pentru a ţine rzervele valutare la 35,7 miliarde de euro la jumătatea lunii mai, în timp ce a făcut plăţi substanţiale către Fond”, se mai arată în raport.

  La sfârşitul anului 2012, rezervele valutare se aflau la 31,2 miliarde de euro, iar până la sfârşitul lunii mai, BNR a plătit aproape 2 miliarde de euro către FMI în 2013″

  • da…numai ca articolul abunda in stiri despre deprecierea leului…masiva…si ce ne arati tu e doar o intamplare datorata: „Includerea titlurilor de stat româneşti în indicele JP Morgan al pieţelor emergente a adus un influx puternic de capital speculativ în datoria guvernamentală în lei, ceea ce a pus presiune pe aprecierea leului. BNR a interveni din nou în piaţă, ne spune FMI, de data aceasta pentru a cumpăra valută.”

   rezerva a crescut din banii de la FMI luati in „transe” pe care escrocu isarescu i-a tocat in interventiile criticate de fmi pe activele externe nete.

   „Interventiile valutare nesterilizate influenteaza AEN si masa monetara. De exemplu, o vanzare de EUR si cumparare de RON pentru a aprecia RON duce la scaderea AEN si a masei monetare. Acest lucru este adevarat numai atunci cand interventia nu este sterlizata – BNR nu introduce RON in sistemul financiar prin alte instrumente si astfel masa monetara ramane neschimbata.”

   ca a mai adunat 3 parai cand ne invadara aia…e fix apa de ploaie fata de multele miliarde evaporate…pe care acu n-are de unde a le da inapoi si urla sa luam fonduri ue..si sa facem iar acord cu fmi…adica taman ala de-i dadea palme ca facea prostii.

 8. culmea glaniei: Isărescu: Salvarea băncilor „too big to fail” cu bani publici este un atac la democraţie. „De ce să nu plătească acţionarii?”
  pai ce faci bre pisarescule…ataci democratia?

  • Ex-Bancherul

   @ Unu:

   controleaza-ti cuvintele. aici are 200% dreptate.
   salvarea bancilor TBTF (prea mari pentru a fi lasate sa cada) e un atac la democratie in masura in care e un santaj la adresa societatii (si banilor ei publici) in interes privat – al actionarilor.

   ma bucur ca in acest caz da dovada de luciditate, nu ca acea curva de la varful FED. Ma refer la Nea Ben Shalom Bernanke (asta e numele lui intreg).

   • @Ex,
    Ben Shalom are de ce sa fie fericit … de ce esti rau ?
    „S&P 500 breaks another eye-popping record”

  • nu le mai lua apararea escrocilor din breasla 🙂

   ce face pisarescu cu prima coasa e corect nu? sau cum salva banca aia cipriota cumparand-o ca sa salveze garantiile PC ..pe banii lu ma-sa e ok nu? sau mileardele tocate de la fmi ca sa tina cursu…milearde pe care acu nu le are si urla la tonta sa ia euro fonduri europene e ok nu?

   sa l ia dracu de escroc nenorocit. ui la unguri ce bine o duc..cu un sistem bancar sub talpa. aici se caca isar in capu nostru si da sfaturi de mare iluminat..el tata escrocilor.

   • @ unu:

    „sa l ia dracu de escroc nenorocit”.
    Tu parca nu credeai in Dumnezeu si Diavol, rai si iad, viata dupa moarte, suflet, mantuire. 😀

    „ui la unguri ce bine o duc..cu un sistem bancar sub talpa”
    Băncile din Ungaria transferă în factura clienţilor noile taxe fiscale impuse de guvern. Comisioanele au crescut cu 30%

   • Ex-Bancherul

    @ Unu:

    ideea nu e sa tii cu cineva si sa scuipi pe altcineva ideea e atunci cand vezi ceva drept sa notezi faptul ca e drept.

    @ Anka:

    vezi ca azi Microsoft dupa publicarea rezultatelor pe q2/2013 a cazut peste 10% intr-o singura zi …din 2008-2009 nu am mai vazut asta. 🙂

    ne apropiem de perioada aia mai mare anti-risc pe care eu an notat-o ca incepand de pe la sfarsitul lunii iulie (cam din 23 iulie).

   • @Ex
    Dar totusi FED-ul a anuntat ca nu va opri tiparnita prea curand, iar rezultatele celorlalte mari companii americane s-ar putea sa fie bunicele.
    Ai vazut ce profit au facut goldman & Co ?

    Asa ca teroarea de pe burse s-ar putea sa vina spre finalul lui august-septembrie…

   • „ideea nu e sa tii cu cineva si sa scuipi pe altcineva ideea e atunci cand vezi ceva drept sa notezi faptul ca e drept.”

    escocul isarescu face exact ceea ce injura! salveaza bancile cu banii prostilor. si voi va mirat precum vitica la puarta noua..ca maaaa…ce dreptate are isarescu. deci tata hotilor injura hotii 🙂

  • Isarescu are dreptate, dar poate sa faca ceva impotriva bancilor TBTF? Le apara Bernanke si nu le apara Isarescu? Falimentul unei banci, ca falimentul oricarei alte firme private, ar trebui sa fie un lucru firesc. TBTF e o alta creatie a sistemului de rezerve fractionare.

 9. e timpul de trecut la fapte….

  imnul miscarii antitaxe: http://www.youtube.com/watch?v=4OaWvcde7mc

  isarescu..basescu..nastase…felix si toate giaorsele din politica trebuie executate militareste in piata. fmi alungat cu pietre si tara condusa de oameni cu facultati facute pe afara pe la inalte universitati. baronii locali arsi pe rug si ei si vilele lor si averile confiscate…hotii si magarii din societate invatati ce-i aia cinste..dreptate..prin taierea mainilor si a limbii. asa…nu se mai poate.

  • @unu

   Crezi ca violenta ajuta la ceva? Istoria e plina de exemple in care o revolta populara doar a inlocuit niste hoti cu altii. Singurele schimbari benefice si de durata au fost atunci cand o masa critica de oameni a inteles problema si a cerut o schimbare.

 10. Gibbone cel Aspru

  Mai sa-mi dea lacrimile…se termina PC…tragedie.
  Las’ ca nu lasa el Statul bancile in suferinta si va prelungi PC, spre usurarea celor care vor sa cumpere o locuinta, supraevaluata cu minim 100%, fara sa fi strans niciun ban.

 11. „Programul Prima Casa a fost un succes” …
  Stirile ProTv=ZF=dezinformare si manipulare

  • @ Anka

   Greșești ! A fost un succes pentru dezvoltatori, bancheri, trepădușii intermediari și chiar vitele beneficiare care încă mai cred că au făcut afacerea vieții… Crezi că succesul se măsoară în funcție de gradul se satisfacție al oamenilor cerebrali, în funcție de fundamentele economice reale ? Te înșeli 😉

   Oana Zăvoranu n-are succes când merge pe la Capatos ???

 12. G R E S I T. Nu ai inteles ca este un produs de economisire- creditare pt. spatiul locativ si de aceia statul da 25% prima,dar nu mai mult de 25 euro , echivalentul in lei .Adica daca te angajezi sa faci ceva, respecta sau vezi dinnainte ce optiuni ai daca intervine ceva(daca te angajezi la un sv. pt. un salariu si nu faci ce te-ai angajat prin contract, esti dat afara).La nivel europen sunt 42 de mil. de oameni care au contractat acest produs,Bauspar, care vine din Austria. Vezi emisiunea de la tv.,Prime time Business, The money chanel din 02.12.2013 si VA veti convinge.TU DESTEPTULE, cu articolul sigur nu ai economisit deloc bani si de aceia nu ai inteles calculele si „riscurile cu statul”.Daca puneai, faceai o comparatie cu bancile, care nu dau 6%, majoritatea
  au o medie de 4% impozabil cu 16%+ alte
  costuri.Daca stiai ce inseamna economisirea aflai de RANDAMENTUL acelui produs si ce inseamna RANDAMENT.Eu economisesc de 14 ani pt., ca am inteles ca rebuie sa am un ban deoparte, pt. ca daca nu o fac eu altcineva in caz de probleme nu are de unde sa iti dea si da lucrez la ei de putin timp, pt. ca AM INTELES ca poti castiga mai mult decat la o banca comerciala.BANCA PT. LOCUINTA nu este o banca comerciala, de aceea nu ai acces atat de facil , ca la una comerciala dar iti poti lua banii tai oricand. Daca credeti ca nu ati inteles ce va explic aici imi puteti scrie la email: camelia_duman@yahoo.com pt. a va lamuri, fara sa va obligati la un cost sau ceva. Este emailul meu tot de 14 ani.Sper ca nu toti oamenii se iau dupa RADIO SANT, iar daca au nelamuri si vor sa se informeze sa o faca , macar pt. ei, sa vada cine ii minte si cine nu.Fiti destepti si informativa sau aveti de pierdut in tot si toate. Va urez toate cele bune si scuze pt evenualele greseli de ortografie, sunt infuriata pe „DESTEPTUL” asta.PS toate primele de la stat, de 25% au intrat.

 13. scuze pt gresala de la 25 e, corect este:prima de stat de maxim 250 euro, valoarea in lei.

 14. Ioana Prisecaru

  Buna ziua!!! Va scriu din Austria azi am dat peste acest articol .Bravo celui care l a scris ca multa dreptate are!!!!
  Pai ,asa si eu la fel ca multi din tara mea m am bucurat gindind ca BCR ne va ajuta sa dam putin inainte!!!
  Eu m a m inscris acum 5 ani cu greu datorita Crizei si a pierderii locului de munca ,am putut stringe cele 5 000 de Euro !!!!
  Dar tin sa va spun ca de la inceput mi am dat seama ca ceva nu e in regula !!!Nu am studii de Economie dar mi a placut mult Matematica si cu Cunostintele mele mi am facut un calcul si l am dus la BCR la Consilierul meu spunindu i la fel ca acet priect este o inselaciune!!!
  Este adevarat eu am achitat toti banii dar din Prima de stat de pe 2011 am primit doar 48,96 lei .deci nu stiu cum si cind voi primi Prima de stat pe 2012 si pe 2013.Si vedeti ce simplu e ca eu am pierdut dobinda data de BCR pentru aceste Prime ce cred ca nu le voi mai primi. ESTE O INSELACIUNE!!! Eu am adus Euro dar a trebuit sa i schimb in Lei cu 4, 37 dar eu trebuia sa dau 1000 euro asa ca am mai schimbat euro ca sa ajung pina la 5000 de lei!!! Haa!! Hotie pe fata!!! Dar nu am inteles bine cum iar o sa mi ia cei 1% daca scot banii???Pai de ce doar contractul sa terminat si ….IAaaaa hotie!!!

 15. bravo, super analiza profi si mai ales super initiativa de a face cunoscuta tzeapa asta ordinara. din pacate, multi oameni au picat ca vitele in aceasta capcana, stiu chiar oameni cu capu’ pe umeri care si-au luat-o, pe ideea increderii orbesti in combinatia „banca serioasa + stat”.

  oricum, chiar facand exceptie la prostia de a semna fara sa citesti, cred ca e ilegal / clauza abuziva sa iei 1% dintr-o suma „virtuala” de care ai putea sa beneficia in cazul unui credit ulterior, in timp ce contractantul depune bani nu ia. io cred ca poate avea castig de cauza la un judecator onest

 16. Cat de prost sa fi sa nu sti sa citesti conditiile si sa asculti analfabetii? Cititi ce spun conditiile nu ce comenteaza analfabetul asta!!! Romania este unde este pentru ca exista tot mai multi analfabeti si tot mai multi „specialisti” in domeniul financiar. Nici macar nu sti ce este aia dobanda si tu faci calcule.
  Oameni buni nu exista ce spune omul asta!Daca vreti informatii adevarate stuadiati legea care spune clar ca nu esti obligat sa iei credit sau sa justifici banii daca economisesti regulat si in conditiile explicate. Studiaza legea OUG.99.2006 NU interpreta spusele analfabetilor!!!

  • @ Georgeta

   Esti vreo vacuta angajata la BCR ? Stiu ca v-am cam diminuat numarul de naivi dispusi sa se bage la contractul de ”economisire – creditare” dar prosti inca sunt, slava Domnului… Cat despre analfabetism, esti fericita ca nici macar nu iti dai seama de greselile pe care le faci. Si sunt convins ca nu sunt doar cele gramaticale vizibile in comentariul tau.

 17. Poti sa spui ce vrei tu dragul meu, traim intr-o tara libera! Diferenta dintre tine si mine este urmatoarea: eu stiu ce vorbesc pentru ca profit la maxim de drepturile mele si studiez legea.Tu poti sa ramai neinformat(asta ca sa nu iti spun prost).PUNCT
  P.S sunt jurnalist si am programul asta.Parerea mea este ca toti oamenii care au beneficiat de prima de stat si de programul asta trebuie sa isi spuna parerea.Dar trebuie sa vrei sa citesti si sa iti asumi ce vorbesti.

  • „P.S sunt jurnalist si am programul asta”
   Ai programul in fisa postului de jurnalis(ZD)ta, sau unde-l ai?
   Ce e dobanda, asa cu cuvintele tale si cum se calculeaza?
   Ce spune asa in mod deosebit si nu a fost punctat de articol?
   Fiecare crede ce vrea, sau nu mai traim in libertate. Parerea ta e zero, daca nu ai si argumente. JURNALISTO tu ai citit articolul asta si ai gasit vreo greseala? Daca da de ce nu ai spus mai degraba ce e gresit si cum e corect, sau ai vrut sa ne arati cum stie a scrie PR-ul?

 18. Citeste legea si interpreteaza ca atare fara a manipula oamenii!!! Eu am invatat la scoala ca orice articol(in special cele de analiza trebuie verificate si validate!!!).Dar asta este Romania,din pacate majoritatea sunt oameni influentabili,lenesi(nu citesc ceea ce ii intereseaza),frustrati si fara demnitate.(ca sa nu mai vorbesc de cei 7 ani de acasa).
  Cum sunt eu si cine sunt, e mai putin relevant.

  • Georgeta daca ai fi atacat articolul punctual ti-ai fi depasit conditia de angajata la hoti….

   P.S: Mie mi-ar fi rusine sa ma laud ca sunt jurnalist si sa scriu asa ca tine.

  • Okey decat sa arunci vorbe, mai bine ne explici tu cum e situatia de fapt. Asteptam cu interes. Multumim.

  • La zear importanta ie idea ca toate jurnalizdele are coretori. Numa dupa ce se verifica analizele daca ese bune se da l-a tiparit.
   Nika nu știț.

   • Bine ca esti tu destept.
    Mai esti si sarac.

   • lol, sarac lipita.
    Ce-i dela imobiliare are nunumai bani muti da ie si destepti gramada. Ei consider bogatie nivelu la datorie.
    Aici ie avantaju la saracii comunisti care poate sa te cumpere cu banu jos da prin BCR cami place sa platesc tacsele.

   • si ce ba, voi care aveti bani nu tot pe gaura curului va checati?

  • Jorjett prietenia ta cu scoala era mai trainica in vacanta, altfel eu nu-mi expica virulenta limbajului tau fara argumente. Oare stii ce inseamna a manipula?
   Cand inveti sa si raspunzi inseamna ca ai depasit nivelul infantilismului.
   Citeste tu legea aia si „espliciteaza” conform legii ce inseamna dobanda si cum este ea calculata. Insa ai grija sa dai trimiteri la art. de lege ca sa se poata face verificari.

 19. Doar adaug o parere nu vreu sa polemizez cu nimeni:
  Indiferent ca sunt analfabeti sau nu sunt cetateti ai statului Roman care are datoria sa-i apere de inselaciuni la scara mare. Este datoria BNR sa previna inselaciuni bancare, clauze ascuse in contracte etc. Din pacate stim cu totii ca asta nu s-a intamplat. Devalorizarea francului elvetian a afectat toata Europa centrala si de est nu doar Romania. Coincidenta, dupa ce bancile au acordat credite de cateva sute milioade franci elvetieni, poate mii, in toata Europa, brusc a crescut francul. Crede cineva in coincidente ?
  Stiti cum incepe o ancheta criminalistica? Cu raspunsul la prima intrebare – Cine a avut de castigat ?

  PS: In Germania au gasit o portita, acolo functioneaza insa legea falimentului personal: Cine nu mai poate plati ratele in CHF se muta , dar se muta, in Liechtenstein, fara a mai fi cetatean German. Bancile stiu asta si au ajuns la intelegeri extrem de bune pentru clienti.

 20. Mă bucur foarte mult că am dat de acest site şi aş vrea să vă aduc la cunoştiinţă unele elemente negative despre această oferte a BPL:
  – în luna oct.2010 o doamnă Rujanu de la BPL a venit la locul meu de muncă şi mi-a exus această ofertă, cu toate elementele pozitive şi toate avantajele extraordinare oferite de BPL. A uitat să-mi spună (şi cred că trebuia chiar cu lux de amănunte) şi elementele negative sau să zicem mai puţin avantajoase, respectiv:
  – faptul că, dacă nu economiseşti 5 ani şi soliciţi un credit pt. locunţă, dar nu mai de vreme de 18 luni (perioada minimă de economisire), se poate acorda un credit anticipat , dar la care PLĂTEŞTI NUMAI DOBÂNDĂ PE O PERIOADĂ DE 4-5 ANI (până la repartizarea sumei economisite, cum se spune la CGC);
  – faptul că ACEASTĂ DOBÂNDĂ SE PLĂTEŞTE PE TOATĂ PERIOADA CELOR 4-5 ANI LA SOLDUL INIŢIAL AL CREDITULUI;
  – faptul că, chiar dacă depui suma totală de economisire tot nu poţi trece la plata adevăratului credit(bauşpar parcă se numeşte), până nu se indeplineşte un indicator numit „cifra de evaluare”, care are o formulă de calcul pe care beneficiarul creditului nu o poate calcula pt. că nu are toate datele necesare. De eltfel este şi foarte complicată şi greu de calculat, iar angajaţii BCR şi BPL nu au ştiut cum să o calculeze şi nici cum s-a stabilit că valoarea acestui indice trebuie să fie de minim 0,6 pentru a se facea aşa numita repartizare.
  -faptul că nu mi-a dat acele condiţii generale la semnarea cererilor de economisire, deşi ulterior am văzut că erau menţionate în formularul de cerere. Cred că era normal şi firesc să semnez şi pe ele că le-am primit.
  Având în vedere cele prezentate constat cu „bucurie” că, am luat un credit de la BPL care, nu numai că nu era cel mai avantajos de pe piaţă,după cum mi-a fost prezentat de doamna Rujanu, dar era chiar cel mai scump, ca şi costuri (respectiv costurile sunt de două ori mai mari). Ca argument vă prezint succint costurile imense in cazul meu:
  am luat un credit anticipat de 230000 lei pentru achiziţia unui partament şi plătesc numai dobândă suma de 107000 lei (unasutăşaptemiilei roni) pe o perioadă de 48 luni creditul anticipat (78500 lei)şi 88 de luni cel bauspar (28500 lei). Deci plătesc ăncă jumătate din suma luată şi asta pentru că, la perioada creditului anticipat ,deşi am depus suma minimă de economisit de 115000 lei după aprox. un an, plătesc o dobândă imensă de 78500 lei.
  Unde este avantajul acestui credit, nu era mai corect şi mai cinstit ca să-mi spună banca(angajaţii) că nu este avantajos să iau un credit anticipat că este foarte scump şi eventual să îmi ofere o altă variantă de credit pt locunte care, sigur era mult mai avantajos.
  În concluzie, am convingerea că , atât salariaţii BPL cât şi BPL, mi-au băgat mâna în buzunar şi mi-au furat banii. Ştiu, o să îmi spuneţi că ttrebuia să îmi dau seama că este în dezavantajul meu când am semnat contractul. Poate dacă primeam toate informaţiile pe care mi le-au ascuns, sau le-au omis, cred că nu se mai întâmpla. Când mi-au fost prezentate la semnarea contractului era deja târziu pt. că pierdeam avansul de 5000 de eura deja platiţi.
  Poate este stufos materialul meu, dar am zis să înţelegeţi că salariaţii şi politica BPL induc oamenii în eroar, păcălesc oamenii şi îi atrag cu reclame mincinoase şi nereale.

  mail: dumitru.david56@gmail.com

 21. Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să prezint inca odata problele groaznice avute cu BCR-BPLsi „”furtul”” lunar de bani perceput sub forma de dobanda pe care il prezint mai jos:
  – în luna oct.2010 o doamnă Rujanu de la BPL a venit la locul meu de muncă şi mi-a exus această ofertă, cu toate elementele pozitive şi toate avantajele extraordinare oferite de BPL. „”A uitat”” să-mi spună (şi cred că trebuia chiar cu lux de amănunte) şi elementele negative sau să zicem mai puţin avantajoase, respectiv:
  – faptul că, dacă nu economiseşti 5 ani şi soliciţi un credit pt. locunţă, dar nu mai de vreme de 18 luni (perioada minimă de economisire), se poate acorda un credit anticipat , dar la care PLĂTEŞTI NUMAI DOBÂNDĂ PE O PERIOADĂ DE 4-5 ANI (până la repartizarea sumei economisite, cum se spune la Conditiile Generale Contractuale);
  – ACEASTĂ DOBÂNDĂ SE PLĂTEŞTE PE TOATĂ PERIOADA CELOR 4-5 ANI LA SOLDUL INIŢIAL AL CREDITULUI (în cazul meu la suma de 230,000 lei), deşi în contract formula de calcul pentru aceasta dobânda este identica cu formula de calcul de la creditul Bauspar, respectiv rata dobânzii se calculează la soldul lunii precedente;
  – faptul că, chiar dacă depui suma totală de economisire tot nu poţi trece la plata adevăratului credit (bauşpar), până nu se indeplineşte un indicator numit „cifra de evaluare”, care are o formulă de calcul pe care beneficiarul creditului nu o poate calcula pt. că nu are toate datele necesare. De eltfel este şi foarte complicată şi greu de calculat, iar angajaţii BCR şi BPL nu au ştiut cum să o calculeze şi nici cum s-a stabilit că valoarea acestui indice trebuie să fie de minim 0,6 pentru a se facea aşa numita repartizare. Creditul anticipat nu se poate restitui sub nici o formă, inainte de a indeplini acest indice, se poate doar economisii şi cănd se indeplinesc conditii de tragere, respectiv economisirea a jumătate din valoarea creditului solicitat şi îndeplinirea acelui indice de evaluare stabilit arbitra de bancă la 0,6.
  -faptul că nu mi-a dat acele condiţii generale la semnarea cererilor de economisire, deşi ulterior am văzut că erau menţionate în formularul de cerere. Cred că era normal şi firesc să semnez şi pe ele că le-am primit.
  -faptul ca în condiţiile generale se stipulează că „se poate percepe comision de administrare”, dar nu se spune care sunt condiţiile care pot genera comisioane de administrare. În contract este perceput comision lunar de administrare, fară nici o altă explicatie.
  Având în vedere cele prezentate constat cu „bucurie” că, am luat un credit de la BPL care, nu numai că nu era cel mai avantajos de pe piaţă, după cum mi-a fost prezentat de doamna Rujanu, dar era chiar cel mai scump, ca şi costuri (respectiv costurile sunt de trei ori mai mari pt.creditul Anticipat fata de cel Bauspar). Ca argument vă prezint succint costurile imense in cazul meu:
  -am luat un credit anticipat de 230000 lei pentru achiziţia unui partament şi plătesc numai dobândă suma de 107000 lei (unasutăşaptemiilei roni) pe o perioadă de 48 luni creditul anticipat (78500 lei) şi 88 de luni pt cel bauspar (28500 lei). Deci plătesc incă jumătate din suma luată pt. o perioada totala de 11 ani. Asta pentru că, la perioada creditului anticipat ,deşi am depus suma minimă de economisit de 115000 lei după aprox. un an, plătesc o dobândă imensă de 78500 lei. Dobanda de la creditul anticipat pe o perioada de 49 de luni (4 ani), este 3 (trei) ori mai mare (78500 lei) decat dobabda la creditul Bauspar pt o perioada de 7 ani si jumatate (28500 lei).
  -Unde este avantajul acestui credit, nu era mai corect şi mai cinstit ca să-mi spună banca(angajaţii) că nu este avantajos să iau un credit Anticipat, că este foarte scump şi eventual să îmi ofere o altă variantă de credit pt locunte care, sigur era mult mai avantajos, sau sa astept sa economiswsc perioada de 5 ani.
  În concluzie, am convingerea că , atât salariaţii BPL cât şi BPL, mi-au băgat mâna în buzunar şi mi-au luat banii. Ştiu, o să îmi spuneţi că trebuia să îmi dau seama că este în dezavantajul meu când am semnat contractul. Poate dacă primeam toate informaţiile pe care mi le-au ascuns, sau le-au omis, cred că nu se mai întâmpla. Când mi-au fost prezentate la semnarea contractului, care avea 30 de pagini si trebuia semnat repede, ca astepta notarul pt ipoteca,era deja târziu pt. că pierdeam avansul de 5000 de euro deja platiţi, ca avans si rezervare la dezvoltator.
  Daca totusi se doreste schizitia acestui tip de credit ATENTIE, NU LUATI CREDIT ANTICIPAT, ASTEPTATI CEI 5 ANI SI APOI STRUDIATI PIATA SI VEDETI DACA DOBINDA LA BCR-BPL MAI ESTE CEA MAI AVANTAJOASA.

 1. Pingback: Cum să faci un depozit pe termen lung, în lei, cu dobândă bună? - Olivian.ro – de Olivian Breda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: