Un deceniu de nesimțire


Tavanulfals împlinește astăzi 2 milioane de accesări; mai avem puțin și depășim ca trafic videoclipul de pe youtube cu baba violată și nemulțumită de prestație…  Știu, comparația nu e onorantă pentru noi însă personajele pieței imobiliare pe care le-am demascat aici nu sunt cu nimic diferite de protagoniștii celor de la Prahova TV.

Unul din prietenii mediului nostru virtual mi-a trimis un exemplar din Anunțul Telefonic apărut în iunie 2003.

Anunțul2003

Răsfoindu-l, am încercat să fac o paralelă cu vremurile actuale în ceea ce privește serviciile din real estate și puterea de cumpărare; evident că am ajuns la concluzii nu tocmai fericite – un deceniu în care NATO, UE sau alte iluzii occidentale nu au reușit să schimbe nici mentalitatea balcanică, nici nivelul de trai al majorității. Din contră, exceptând clasa de parveniți și oportuniști, aș zice că o ducem din ce în ce mai rău iar civilizația a rămas undeva la granițele de vest, speriindu-se probabil de vameșii noștri care i-au cerut șpagă la intrarea în țară…

Reperele nu pot fi altele decât anunțurile publicate de scursurile societății – agenții imobiliari. Și cum aș fi putut face paralela respectivă dacă n-aș fi identificat niște ”profesioniști” în domeniu care trăiesc parcă într-un spațiu atemporal ? Manifestările lor sunt la limita infracționalității în orice moment de pe axa acestui deceniu.

Ca să nu vă plictisesc, mă voi limita la două exemple – Premier Service și Rasig Group, intermediari care activau și în 2003 conform imaginilor de mai jos.  Pot spune fără teama de a greși că supraviețuitorii celor două agenții sunt reprezentativi pentru 99,9 % din trântorii breslei – obraznici, hoți, mincinoși și proști.  Cred că e o mândrie pentru ei rememberul Tavanulfals.  Se uită în oglindă, observă că le-au mai crescut buzunarele, burțile, că li s-a schimbat culoarea părului dar năravul ba.

PublicitateRasig2003

PublicitatePremier2003

Nu am de gând să încarc materialul de față cu mostre de tupeu ordinar de acum 10 ani pentru simplul fapt că exact aceleași anunțuri pot fi găsite chiar acum în toate publicațiile invadate de agenți.  Nu s-a schimbat nimic pentru că poporul ăsta de vite imbecilizate nu a înțeles nici acum ce înseamnă un SERVICIU CORECT de reprezentare imobiliară.

Astăzi nu mi-au trebuit decât 5 minute să găsesc trei anunțuri capcană plasate de RASIG  GROUP și PREMIER SERVICE:

Mai e un secret pentru cineva publicitatea de tip BLIND ADVERTISING ?  Dar faptul că se promovează locuințe cu preț diminuat, care de fapt nu (mai) sunt la vânzare cu scopul de a atrage clienți ? Anunțul următor a fost postat pe 29 mai 2013 iar proasta de la RASIG ne spune că s-a încheiat precontractul pe 27 mai… Ceasul dumneaei se încăpățânează să funcționeze în sens invers trigonometric:

 RasigTineretului

Evident, conform altui personaj sinistru de la RASIG, a fost o simplă ”greșeală” faptul că în anunț nu era precizată calitatea de parazit iar comisionul, în mintea lui, se plătește pentru că ”ne găsește o locație” …  Așa ar fi fost dacă ar fi apelat cineva la pseudoserviciile sale; numai că lucrurile stau altfel:

RasigTerenBucureștiiNoi

Ajentul de la Premier Service recunoaște că a parazitat absolut toate mediile de publicitate cu acest anunț pentru a zădărnici orice șansă a proprietarului de a-și vinde singur locuința.  La final se enervează spunând că el decide dacă își face sau nu cunoscută condiția de trântor:

PremierPaulRadu

Am publicat convorbirile telefonice pentru că încă mai sunt naivi care acceptă practicile mizerabile ale agenților imobiliari. Le sugerez escrocilor care mă vor amenința iar cu justiția să citească prevederile noului cod penal;  mai precis articolul 226 alineatul 4 literele a și d.

 Deși există de ceva vreme site-ul Anunțul Corect unde am explicat cât se poate de clar cum stau lucrurile, intermediarii ajutați de programul Prima Casă ne bagă în continuare mâna în buzunar. Asta se întâmplă și pentru că proprietarii racolați telefonic acceptă așa-zisa colaborare care de fapt înseamna publicarea a zeci/sute de anunțuri cu detalii schimbate în mod intenționat pentru a induce în eroare. Acceptă din comoditate și lipsă de spirit civic dar și din prostie neînțelegând că prețul unui anunț este mult mai mic decât paguba suferită de pe urma impostorului care-și reprezintă doar propriul buzunar.

http://www.anuntulcorect.ro/cum-sa-ne-ferim-de-abuzurile-intermediarilor

Cât despre prețurile de atunci și de acum, am tot făcut calcule de-a lungul ultimilor ani și cred că deja v-ați săturat.  Las paginile Anunțului Telefonic din 2003 să vorbească singure…   Eu nu mai scriu decât că pentru un apartament cu 2 camere de cartier muncitoresc, omul de rând plătea în 2003 aproximativ 90 de salarii medii nete în timp ce astăzi are nevoie de 120. Ne bucuram pe străzi că intrăm in UE neștiind că o să ne iasă pe urechi aderarea, neștiind ce JAF vor face bancherii ajutați de fel și fel de tagme de escroci oportuniști printre care și agenții imobiliari.

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 30 31 42 43

Reclame

Posted on 31 Mai 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 787 comentarii.

 1. @Constantin

  Placa asta cu occidentul decadent si ateu si estul sau orientul morale si iluminate sunt de prost gust ca sa ma exprim eufemistic.
  Nu vrei sa pleci tu intr-o calatorie, mai lunga, in Iran sau Afganistan?!

  Poata o iese vreo prietenie trainica cu vreun taliban. Cine stie…

 2. @Ex B.
  A inceput deranjul pe piete?

 3. Catalin Manea

  EUR/USD a ajuns la 3.1. Avem sanse sa-l vedem sub 1.30 ? Se pare ca dolarul incepe sa fie foarte cautat.

 4. cum fura si europarlamentarul, indiferent de natie

  http://dotsub.com/view/01ad2718-073c-474a-ac40-c7a72e199d55

 5. BNR inca nu renunta la devalorizarea leului, in timp ce monedele din regiune incep sa isi revina cursul e tinut sus de BNR.

  Mai rau este ca romanii cred ca asta e valoarea euro ceea ce justifica partial apetitul romanilor pentru EUR desi doar in anumite conditii depozitele in EUR sunt profitabile.

  Dobanzile la RON sunt mai mari ca cele la EUR si in ultimii ani devalorizarea a fost prea mica si in mod practic cine a tinur EUR a pierdut.

  In 2009, spre exemplu, diferenta era, in medie, de aproape 7 procente la depozite pe 1 LUNA(aprox 11% la RON si 4% la euro).
  Diferenta este cam 2% azi ceea ce inseamna ca orice devalorizare a leului sub 2%/an face RON mai profitabil.

  Intr-adevar RON-ul a pierdut multe procente in ultima luna dar asa nu inseamna ca el nu o sa revina facand, din nou, depozitele in RON foarte profitabile.

  O mica paranteza, cine se sperie de inflatie, inseamna ca nu stie pe ce cheltuie banii. Daca vorbim de investitii imobiliare suntem in deflatie si nu avem inflatie.

  • @lender

   LEul poate isi va reveni in iulie/august, dupa care se va duce direct in balarii.

   4.75 target pt T4-2013

   • „LEul poate isi va reveni in iulie/august, dupa care se va duce direct in balarii.”

    leu’ isi va reveni..exact ca emobeliarele. numai in cap. 😀

  • @Alexx

   Nu uita ca avem excedent in balanta externa, pentru prima oara de la revolutie.

   Iar investitorii straini nu se potolesc, investec in continuare in fabrici in Romania. In perioada urmatoare alte capacitati de productie incep activitatea.

   Romania are cea mai mare crestere a productiei industriale din U.E. si este totul datorat devalorizarii leului de catre BNR.

  • @Alexx

   „Conform cifrelor Eurostat, producţia industrială a crescut în opt state membre şi a scăzut în 13 ţări membre.

   Creşterile cele mai importante s-au înregistrat în România (12,6%), Lituania (5%) şi Estonia (2,7%).”

   http://www.antena3.ro/economic/romania-a-avut-cea-mai-mare-crestere-a-productiei-industriale-din-ue-in-aprilie-217650.html

   „Contul curent al balanţei de plăţi a avut în perioada ianuarie-aprilie un excedent de 54 milioane euro, faţă de un deficit de 1,53 miliarde euro în aceeaşi perioadă din 2012, după reducerea deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor şi surplusul consemnat de balanţa serviciilor, potrivit BNR.”

   http://www.mediafax.ro/economic/contul-curent-al-balantei-de-plati-a-avut-un-excedent-de-54-milioane-de-euro-in-perioada-ianuarie-aprilie-10976293

   Revenind la depozite EUR duce pe pierdere orice depozit datorita dobanzilor mici in timp ce in RON castigi…

   • @lender
    BNR va opera probabil acum , in T3, una sau mai multe reduceri ale dobanzii de referinta.
    Asta impreuna cu iesirea strainilor de pe titlurile de stat RO va duce cursul acolo unde nici nu te astepti…

    Iar multinationalele la care te referi, care au crescut productia industriala, vor avea si mai mult de castigat ditr-un leu mai slab (pt ca exporta, incaseaza in valuta, si valuta o schimba aici la un curs mai favorabil)

    Si eu am stat pe RON pana prin noiembrie 2012 (fonduri monetare). Dar dupa aia am schimbat treptat tot in valuta…

    Sunt de acord ca inca se fac bani cu instrumentele pe ron.

    Dar din punctul meu de vedere, riscul de depreciere grava e prea mare. Adica riscul ca dobanda la instrumentele in lei sa fie anulata de depreciere…

   • castigi o mare p lender. tu platesti cumva facturi? cat ti-a venit ultima factura socialista la „corent? stai sa vezi gaze, caldura mancare. ne da isar&socializmu hartie ca are de unde. dobanzile pe lei nu acopera inflatia. degeaba creste iesporturile daca salariu mediu e tot 350 ieuroi..ca in 2008. si bujetu tot ca in 2008. cu un ford si o dacie care isi cresc temporar productia..nu se face primavara decat in mintile unora. in fapt..azi respiram cu paiu. si pe paiu lu tonta and antenel..tocmai s-a balegat o randunica.

 6. Lender, leul e inca profitabil datorita dobanzilor mari. Pana la urma dobanzile astea mari pe care le platim costa prea mult -asta se va vedea in viitor, Mai uita-te la dinamica evolutiei datoriei externe (nu atat la procentul din PIB cat la serviciul datoriei care va ajunge datIar reveniorita dobanzilor mari sa fie o piatra de moara la gatul tarii. Uita-te la investitiile straine directe care au scazut foarte mult. Cursul eur nu depinde intr-o asa mare masura de BNR incat sa reuseasca sa se opuna valului. Zice Bernake ceva si iese cutremur pe piata noastra valutara.
  Iar chestia asta cu cresterea de 12% a productiei industriale -una e sa cresti cu 12% suma de 100 mil EUR si alta e 1% la 100 miliarde EUR. Tu ce preferi?
  Iar de revenirea monedelor din regiune de care zici -uita-te la cursul zlotului in lei.

 7. ma doare capu. rog sa-mi raspunda si mie cineva de ce dracu e asa important anul agricol in calculele vis-a-vis de economie, PIB etc.
  cand la noi mare majoritate a productiei e vanduta la speculanti care-o vand pe nashpa in piata ???????

 8. All

  Prognoza mea din punct de vedere tehnic: EUR=5.5 Ron
  USD=4.2 Ron
  toate astea pana prin primavara -vara 2014.
  De cele mai multe ori,datele fundamentale nu-si gasesc rostul in cotatiile unei valute…

 9. @Octavia, Alexx, unu:

  Eu mi-am facut calcul pe depozitele de lei din 2009 pana acum(am date exacte cu privire la dobanzile pe care l-am primit).

  Cea ce pot sa spun sigur ca din 2009 pana in 2013 alegerea depozitelor in lei a adus mai multe castiguri.

  Pentru cine se uita la inflatie, asta e o copilarie. Inflatia te afecteaza numai daca ai de gand sa cumperi produse din cosul pentru care se calculeaza inflatia si in proportia pentru care se calculeaza.

  Pentru ceea ce eu am de gand sa cumpar nu ma afecteaza inflatia. Ba chiar trecerea timpului ma ajuta, pentru ca exista deflatie in imobiliare(si nu doar romanesti). Am ajuns de la a imi permite x metrii patrati la mai mult de 2x metrii patrati.

  In viata deciziile financiare bune nu sunt evidente pentru toata lumea si asa trebuie sa fie.

  Unii au ales EUR(si au pierdut fara sa isi dea seama) iar altii au ales sa castige.

  Evident ca daca as fi convins ca BNR poate sa sustina DEVALORIZAREA FORTATA in procente mai mari decat diferenta de dobanda intre EUR si RON as lua decizia de a muta totul pe EUR.

  Dar inca nu a venit momentul si ma amuza ca asta nu e evident pentru toata lumea.

  • @lender
   Si eu am stat pe ROn pana in 2012; a fost ok, am facut ceva bani cu efort minim…

   Dar de acum incepand, regulile jocului se vor schimba.
   Vei vedea cum pana in octombrie, toate monedele regionale se vor deprecia masiv fata de valuta forte (EUR, USD, CHF, GBP).

   Posibil ca BNR_ul sa faca niste mici artificii si sa forteze cursul in jos inainte de scadentele catre FMI, ca sa cumpere ei niste EUR mai ieftini de la fraieri. Vor fi exceptii.

   Retine insa ca suntem o economie mica, periferica, cu maxim 25% din populatie care isi castiga singura painea, cu salariu mediu net de 1000-1200 de LEI. (220-260E), cu inflatie oficiala de 5-7%in ultimii 4 ani (fata de 2-3% zona EUR), fara capital autohton…

   Si aminteste-ti ca EUR a fost 4.20 in 2009. Acum e doar 4.55, dupa 4 ani de prabusiri economice continue (2011 e o minciunea statistica, dupa cum s-a doveidet acum cateva luni in presa), de inflatie dubla sau tripla fata de zona EUR, de somaj, dezintermediere si dezinvestire continua.

   Asculta ce iti spun: cursul de azi ar trebui sa fie 5.10-5.30, numai din diferentialul de inflatie + dezintermedierea bancara.

   Stiu ca nu vei crede, ca iti faci singur calculele. Foarte bine. Dar sa nu zici ca nu ai stiut…

 10. @Alexx:

  Daca te astepti sa decontezi „diferentialul” de inflatie in curs valutar atunci sa stii ca orice decizie pe care ai luat-o pe baza acestei informatii este doar un „pariu”. Ai jucat la loto si nu e decizie bazata pe cunostinte.

  Pentru restul oamenilor cat si pentru BNR devalorizarea leului prin marirea cursului valutar este o SURSA de inflatie si in nici un caz o CONSECINTA. Si da, vreau sa spun ca BNR devalorizeaza fortat leul pentru a crea inflatie.

  Dar sa nu zici ca nu ai stiut…

  • @lender
   nu este nici un pariu, insa tu esti prea incapatanat ca sa recunosti cand gresesti.

   Inflatia are mai multe surse, iar cursul valutar e doar una dintre ele.
   Daca nu iese recolta la cartofi, si creste pretul la piata cu 20%, o sa dai vina tot pe curs ?

   Tu trebuie sa intelegi ca traim intr-o tara bananiera, lumea a 2-a spre a 3-a.

 11. @Alexx:

  Daca inca nu intelegi eu mai explic inca o data si cu exemplu.

  Sa zicem ca un posesor de bani cash s-a speriat in perioada iulie – august 2012 si a schimbat ronii pe care ii avea in euro. O sa iau un curs mediu de 4.55 lei/euro(desi a fost si mai mult) si a depus 50.000 euro in banca.

  Atunci dobanda anuala, in medie, era 3.23% conform conso.ro. Deci dupa un an are 51.615 euro.

  Daca insa nu schimba banii in euro avea 227.500 ron cu o dobanda anuala de 5.68% adica dupa un an avea 240.422 ron. Care culmea la cursul de azi este 240 422 / 4.5209 = 53.180 euro deci cu 1.565 euro mai mult.

  Ca sa nu mai zic ca daca tii banii in euro si leul se apreciaza la loc la 4.3 sau mai jos incepi sa transpiri.

  Cifrele nu mint si nu sunt incapatinate, oamenii care nu le inteleg pot fi…

  • @lender
   Eu m-am speriat anul trecut, dar nu vara, ci in octombrie, si am vandut euro, dupa care m-am speriat iar prin martie si am cumparat iar euro, si cred ca zilele astea o sa ma sperii din nou 🙂
   Leul e o moneda pe care structural o bate vantul cand cineva micut din Vest isi sterge praful de pe titlurile de stat in lei detinute. E clar? Nu ca vezi doamne vrea BNR asta, pur si simplu nu se intervine monetar pt. contracarare cand motivul volatilitatii e extern.
   In rest, cand in RO vor incepe cu adevarat investitiile (infrastructura, tehnologie, IT) atunci sa vezi deficite comerciale si penurie de euro pe piata. Baga la cap odata : importuri minuscule fata de exporturi doar putin mai mari nu e bine!
   Nota bene exporturi : le avem deja 37% din PIB. Ro nu va fi never ever Cehia, nici macar Germania. Cu alte cuvinte : exporturile vor creste odata cu tara. Adica (si) cu leafa lui lender.
   Potentialul de importuri e insa …nelimitat 🙂

  • @lender
   Mai citeste odata ce am scris si vezi … daca intelegi.
   N-am zis ca nu faci bani din RON; am zis ca din depreciere vei pierde mai mult decat vei castiga.
   E clar ?

 12. Citeam cu atentie polemica voastra legata de cursul EUR/RON si desi adevarul este undeva la mijloc si dreptate are si Lender dar si restul cred totusi ca referitor la cursul EUR/RON ar trebui lucrat cu scenarii . Anul acesta sunt cateva evenimente majore care vor influenta dramatic cursul si fara sa cunoasteti rezultatul lor cred ca discutati degeaba . Primul milestone important este in iulie si intrebarea este daca se semneaza sau nu un nou acord cu FMI . Al doilea milestone sunt alegerile din Germania din septembrie dupa care toata lumea se asteapta la o evolutie negativa a EUR . In afara de asta sunt intrebarile legate de QE in SUA , evenimente neprevazute etc . Si totusi banii se fac contra curentului . Iata ce zice curentul acum :

  • EUR/USD va scadea foarte mult spre 1.18. in special incepand din august si culminand imediat dupa alegerile din Germania cand probabil ca alaturi de alegeri vom mai primi la pachet cateva evenimente care vor balansa lucrurile intr-o parte sau alta . Dar daca nu se va intampla asa si va aparea un eveniment in SUA care va prabusi dolarul ? think about
  • Cursul EUR/RON se va duce in cap . Dar daca nu este asa ? Romania este o balta putin adanca si nu ai nevoie decat de o galeata de apa sa influentezi adancimea
  • USD se va aprecia si bursele vor scadea . Daca nu va fi asa ?

  Sunt doar ipoteze. Personal sunt pe dolari . Am schimbat la 1.29 si sper sa fac cateva mii profit prin august cand ajunge la 1.18-1.20 fata de EUR . In acelasi timp sunt cu ochii pe bursa si urmaresc minimele mai ales daca nu semneaza astia acord cu FMI si mai apar si alte stiri negative internationale . Totusi o sa ma pis contra vantului si o sa tin si niste lei poate cine stie 

  • Intre 1.29 si 1.18(presupunand ca va ajunge acolo) sunt 8.53%. Ai luat in calcul:
   – costul conversiei ron -> usd (cand ai schimbat prima oara) si usd -> ron (cand o sa schimbi acum) ?
   – diferenta de dobanda pe perioada cat ai stat pe dolari ? Banuiesc ca ai facut un depozit in usd, undeva …

   Apoi tu te bazezi pe faptul ca dolarul se va aprecia masiv pentru ca Fed a zis ca nu mai tipareste atat de multi bani.
   Daca ECB face la fel ?
   Daca si BNR va renunta la devalorizarea fortata a ronului ?
   Daca oprirea tiparnitelor este un curent mondial ?

   Arunca un ochi aici:
   http://www.zfcorporate.ro/banci-asigurari/seful-lui-isarescu-spune-ca-bancile-centrale-si-au-facut-treaba-adica-au-printat-indeajuns-bani-de-acum-inainte-guvernele-trebuie-sa-aduca-cresterea-11008983

   • isar a salvat leu’ cu miliardele luate de la fmi. altfel azi luai 1 euro pe 8 lei. e suficient sa vezi ca azi aproape totul costa dublu fata de 2007, de la benzina pana la ridiki in conditiile in care salar’le „e” identice iar ieuro „dacat” putin intarit.bnr nu va avea cum opri tiparnita, asta insemnand falimentul statal. in schimb nu va mai avea iepuroi sa umfle leu’ spre binele mizeriilor bancare si al celor cateva sute de mii de ratati chiriasi la banca ce mai trebuiesc mulsi cu orice pret vreo 10 ani ca sa-si scoata parleala infectiile bancare. de fapt semnalu’ lu’ isar cel groaznic a fost clar. nu mai dati credite in euro ca se va duce in cap leul. am ars 15 milearde pe cururile voastre.

   • @unu:

    Euro era 150 lei nu 8 lei, dar asta la Pastele Cailor si toti detinatorii de euro deveneau jupani.

    Eu vad multa inconstienta aici pe forum.

    Isarescu foloseste „iepuroi” sa umfle leul ? Eu zic sa revii la realitate din lumea povestilor, ptr ca rezervele BNR cresc incontinuu asta inseamna ca Isarescu CUMPARA euro deci CRESTE cursul valutar.

    Ca sa reiau: Isarescu salveaza pragul la care a ajus euro (4, 4.3 si mai nou 4.5) ca sa nu se sperie popandaii care au cumparat euro crezand ca e „de bine”.

    Aceeai popandai care nu isi dau seama ca pierd tinand banii la dobanzi mici in euro.

   • Lender, dobanda mare a leului nu ne face bine, intelegi? Tot insisti pe dobanzile mari ale leului dar astea trebuie platite. Dobanda pleaca spre cel care te-a creditat. Altii beneficiaza de dobanzi mai mici iar diferentialul de dobanda le ramane.

   • @Octavia:
    Dobanda pe care o primesc este platita de cei care si-au facut rate.

    La fel este si la euro, sa nu crezi ca e vreo diferenta.

    Tu zici ca nu e bine ca sa fie dobanzile mari la leu, dar mie imi pare ca te incadrezi perfect in proverbul „sa moara si capra vecinului.

    Dupa ce v-ati luat teapa cu depozitele in euro, la care primiti o dobanda de doi bani si care in termeni reali(cu tot cu cresterea de curs valutar) este MAI MICA decat ce primesc eu pentru ron acum vreti sa se strice treaba la RON.

    Uiti cateva lucruri:

    1. Eu am marcat deja profit mai mare decat cei cu depozite in euro. Daca se micsoreaza drastic deobanda la RON trec pe EURO. Profitul pe care l-am avut este deja castigat.

    2. Daca boom-ul din exporturi ii da peste cap calculele lui Isarescu cu devalorizarea si RON-ul se apreciaza in ciuda tentativelor BNR de depreciere ?

    3. Daca Isarescu se da batut(mai ales ca sunt semnala internationale de oprire a tiparnitelor) si lasa RON-ul sa se aprecieze ?

   • Lender,
    1. peste 50% din economii imi sunt pe lei. Deci personal nu ma ajuta cu nimic cresterea cursului leului. Veniturile mele sunt in lei depind f mult de nivelul de trai al romanilor. Deci vreau o economie care sa functioneze corect, cu dobanzi mici, cu finantarea ieftina a sectorului privat. Clar? Deci vreau sa castig mai mult, dar nu din dobanzi.
    2. vorbesti prostii: „Daca se micsoreaza drastic deobanda la RON trec pe EURO” -daca se micsoreaza drastic dobanda la leu, ghici cat va fi cursul leului? Cumperi EUR la 4,7?
    3. Scopul lui Isarescu nu este devalorizarea leului. Stii prea bine ca asta duce la cresterea inflatiei. Ceea ce el face este ca micsoreaza volatilitatea leului intervenind cateodata brutal in piata -nu doar intr-un sens. Polonia nu face asta deloc, si pe zlot vezi oscilatii mult mai ample, la ei piata e mai libera. Eu cred ca in ultimele zile BNR se chinuie sa dea putin jos cursul dar nu prea reuseste. Eu asta deduc din grafice, nu am informatii din interior. Iar cresterea rezervelor valutare ale BNR este tocmai o masura ca sa il ajute sa intervina cand va fi nevoie. Si anul asta va fi nevoie din plin.

   • @ lol lender
    Boom in exporturi ?! Daca nici indicele ponderii in PIB, mura-n gura, nu te-a trezit la realitate…

    Oprirea tiparnitelor apreciaza monedele periferice ?! Numai amenintarea cu asta a prabusit leul…. recent.

    Nu prea ai treaba cu starea de fapt, imaginandu-ti ca vreun QE a avut vreodata loc in RO, intru deprecierea „artificiala” a leului :), in conditiile gatuirii creditarii economiei si virarii (pe cai cunoscute) catre Stat a intregii lichiditati din repo, RMOuri taiate si vreo 4 miliarde de la imprumutul FMI 🙂

    „QE” made in RO va avea loc, probabil odata cu taierea la jumatate a dobanzii de ref. (nu si de interventie efectiva, adica plus/minus 3%, dar asta e alta treaba) si ghici efectul pe leu :). Polonezii, prosperi dar ingrijorati, tocmai au scazut-o la 2,75, cu efect imediat 🙂

    (BNR cumpara Eur, depreciind leul, pt. ca are …de dat 10 miliarde inapoi (mai ales in 2013-2015). E informatie publica.)

    Tu poate ai marcat profit pe leu. Raportarea la castigurile anterioare nu poate fundamenta o teorie :). In plus, eu nu as apela la banci mici pt. dobanzi pasive mari la leu…decat poate la sume sub 10 mii, cand oricum castigul e mancat de comisioane 🙂

 13. Am ceva ani in spate tranzactionand pe burse,de aceia am mare incredere in valurile lui elliot.Merg pe mana mea si cred cu tarie in nivelurile expuse de mine mai sus…Bafta la toti!si luati numai decizii personale,fara a va lasa influentati de ce spune unu-altu pe diferite bloguri.

 14. Stimati comentatori dati-mi si mie un scurt feedback pe o problema punctuala: ma piseaza de 1 luna o cunostinta sa imi fac un contract la BCR Banca pt Locuinte si im promite un castig de 250 euro pe an. Mi-a trimis niste grafice, dar din calculele mele si din ce am citit, cu intarzierea de 1 an la plata primelor, cu dobanzi mici la depozit, cu comisioane mari, etc mi se pare neavantajos. Nu pot scapa nicicum de otrava asta care e neam cu nevasta-mea. Are cineva vreun contract din asta, l-a finalizat? Cum e treaba cu el pana la urma! Multumesc!

  • @ DumitruM

   Acest sistem de economisire-creditare este o mare escrocherie !!! Eu am studiat atent un contract si am observat ca au o dobanda infima si niste comisioane exorbitante… Daca vrei sa desfiintezi depozitul trebuie sa astepti cateva luni pentru a primi banii fara niciun fel de dobanda ba chiar cu un comision de 1 % de retragere sau daca ii vrei pe loc platesti vreo 700 RON taxă. Adica te trezesti si cu mai putin cash dupa ce ai avut banii la ei luni/ani de zile… Ce fac mizeriile astea in Romania depaseste orice limita. Citeste atent contractul BCR-BPL si vei rămâne șocat de clauzele despre care îți vorbesc… Prima de stat o primesti abia dupa 5 ani doar in conditiile in care ai depus la banca in toata aceasta perioada cel putin o jumatate din valoarea totala a contractului. Practic ești obligat să economisești anumite sume; nu uita că apar multe probleme în viață care necestită cheltuieli neprevăzute…

   Voi publica în curând contractul golănesc BCR BPL…

  • Cum sa fie,
   O mare teapa, evident.
   Si eu am un amic care ma freaca de cateva luni cu o asa prostie.

   Prima de la stat nu e sigura, dobanda este 0% daca scazi comisioanele, si de obicei se plateste LA INCEPUT un comision extra, de 1% din TOTAL SUMA CONTRACTATA.

   Poti studia tepele luate de altii aici:
   http://forum.softpedia.com/topic/477108-bcr-banca-pentru-locuinte/

  • fratilor, amicii care va freaca sunt niste bieti flamanzi care spera si ei sa muste cativa lei comision…ca venit fix nu au.
   la fel ca si asigurarile e un sistem piramidal in care sunt prezente la modul explicitat cele 3 elemente esentiale ale vietii: APA, AERUL si FRAERUL.
   la mine in Iasi cei de la BCR Bpl au cumparat spatiu la o televiziune locala si apar saptamanal doar doar or mai gasi vreun mos senil care vrea sa-si „renoveze apartamentul”

 15. Din ce comentarii citesc aici pe forum imi pare ca detinatorii de euro sunt ca detinatorii de apartamente: rupti de realitate.

  Nici un calcul(si slava Domnului ca am demonstrat si prin calcule), nici absolut nimic, nu ii convinge ca pierd bani.

  Asa si trebuie sa fie… putini sunt cei care castiga in viata in orice conditii si aceea sunt cei care gandesc.

  • @lender
   La cat esti de insistent, mi se pare ca tu vrei sa te convingi pe tine 🙂

   Mai vorbim la 4,75

   • Ex-Bancherul

    @ all:

    mare atentie ca fereastra risk-off se inchide in perioada 23-28 iunie 2013.
    urmeaza o perioada risk-on (aparent ‘mai’ favorabila leului) pana in perioada 18-23/28 iulie 2013 dupa care pana la mijlocul lunii august – luna septembrie avem o perioada de risk-off (aversiune la risc) mai turbata decat ce am vazut acum.

    de la jumatatea lui septembrie-jumatatea lui octombrie pana dupa finalul anului 2013 avem risk-on (cautare a riscului favorabila leului).

  • normal pentru ca noi propovaduim prabusirea rahatului imobiliar..iar matale o tot tii cu cresterea economica si duduiala ce intareste pu…leul si probabil..cloacele. nu-ti pui problema..daca tara asta are de 23 de ani deficit comercial..de unde dracu au venit miliardele de euro si parai sa-l acopere si sa tina cursu. nu-ti pui problema de unde dracu are isar euroi…sa tot dea vitelor sa-si plateasca rata lunara catre samsarii cu papion..cand tot poporu+firme au de dat bancilor 100miliarde, majoritari in euro. si vii cu mizerii puerile..cum ca am avut excedent luna trecuta de 50 milioane euro..adica 0,0001 bani la 23 de ani…si ce averi faci tu tinand averea in lei cand in 4 ani pretu benzinei s-a dublat. mai stranuta odata p..isarica si sare euro la 6 lei..ca in 2009 si dupa aia mai face stabilitate 4 ani..pana mai stranuta iar..si tot asa…cursu „liber” tinut in frau cu miiardele imprumutate pe cocoasa prostilor.

 16. @salut all
  Ma intorceam ieri catre Bucuresti dupa cateva zile petrecute la munte si la Brasov am vazut o masina ‘deosebita’ si mi s-au ‘aprins’ niste beculete legate de creditacii PC…
  Am vrut sa-i fac o poza sa va arat ce scria pe ea dar a trecut repede..
  Imaginea am gasit-o insa si aici si face cat o mie de cuvinte:

  http://www.ultimacasa.ro/transport_funerar.html

 17. @all

  Am vorbit cu un fost coleg de facultate care lucreaza in BNR. Imi spunea ca BNR-ul vrea sa tina leul cat mai sus posibil pentru ca oamenii sa inteleaga sa nu se mai imprumute in euro.

  El imi spunea ca acum se va face blocaj pe 4.5 lei. Cand cursul va urca la 4.7 se va face acolo blocaj. si tot asa.

  • Ex-Bancherul

   @ Emil toba:

   cu tot respectul dar explicatia ta e contradictorie.
   minimizarea volatilitatii unei monede induce „vanzarea” acelei monede pentru un credit = adica euro, nu leu.
   oamenii vazand ca euro e stabil se indreapta catre el in cazul unui credit, beneficiind de diferentialul de dobanda intre euro si leu.
   un plus de volatilitate pentru euro ar speria oamenii si nu i-ar mai impinge catre credite in euro. Asta binenteles in conditiile unui control draconic al dobanzilor in lei (prin fluxuri pe piata bancara interna). Dand la o parte deprecierea inerenta a leului, imi spui tu mie ca in cazul unei „inundatii de lei” cu inducerea fortata a coborarii dobanzilor pe leu oamenii s-ar duce pe euro? Pe un euro volatil (prin cursul de schimb) ?
   Nu am incredere in povestea cu „prietenul de la BNR” ..

 18. sa-i stinga dracu caeva lumina si sa-l trimita la culcare pe mosneagul basinos de la BNR 🙂

  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/vasilescu-bnr-bancile-trebuie-sa-angajeze-psihologi-si-sociologi-pentru-a-se-pregati-de-relansarea-creditarii-11017588

  poporu e pe burta sub povara celor 100miliarde datorie si mos besina viseaza relansari: „Băncile trebuie să-şi restructureze personalul, dar nu în sensul de disponibilizare ci de întărire a unor departamente, precum cel de analiză de risc, şi să plătească psihologi şi sociologi, pentru a se pregăti de relansarea creditării, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. ”

  l-as sfatui sa-si faca frectii cu namol..sa se obisnuiasca cu pamantu’ 😀

 19. a iesit psarescu la interval : „Inflatia a urmat un inegal trend descendent, volatilitateafiind in mare parte generata de componentele non core. Speram la reintrarea in intervalul-tinta al BNR in ultima jumatate a anului 2013. Cresterea economica va accelera in 2013, ca urmare a industriee, in special a celei orientate spre export (in special auto). Datoria publica ramane cu mult sub criteriul Maastricht. Intermedierea financiara s-a intors la nivelul din 2008, inregistrand rate real negative de crestere anuala a stocului de credite catre companii si populatie. Avem de asemenea o scadere semnificativa a creditelor de consum denominate in moneda straina iar varful ratei creditelor neperformante este pe cale sa fie atins. Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat. Profitabilitatea bancilor s-a imbunatatit semnificativ in ultimele luni”, a declarat Guvernatorul BNR Mugur Isarescu la o intalnire cu bancherii din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Vezi in atasament prezentarea lui Isarescu”. deci ne spune ca intermedierea financiara tot scade..dar ca a ajuns la nivelul 2008..si in ciuda acestui lucru bancile au un profit de rup. din ce pla calului nu se stie…daca nu dau bani! traiasca prima cuasa si zecile de mii de schelete din dulapurile bancilor. cu un cacat vopsit in roz nu miroase a primavara pisarescule 🙂

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15066823-isarescu-ultimele-luni-bancile-imbunatatit-profitabilitatea-2013-vom-creste-mai-ales-datorita-exporturilor-auto-intermedierea-financiara-intors-nivelul-din-2008.htm

 20. @unu:

  Cum iti explici ca rezervele BNR au CRESCUT incontinuu in conditiile in care BNR a platit 5.25 mld euro catre FMI ?

  Isarescu CUMPARA neincetat euro de pe piata ca sa nu le scada valoarea, scopul lui este sa ii subventioneze pe exportatori. Strategia a dat roade si productia industriala a crescut cu peste 12%(cea mai mare din UE).

  In schimb poporul roman sufera din aceasta devalorizare prin inflatie si prin scaderea puterii de cumparare.

  • Mai lender,
   tu devii obositor.

   Rezervele au crescut pt ca BNR a cumparat euro de la prosti.

   Adica prostii care au vandut euro la 4.30-4.35

   Daca te uiti pe grafic, observi cum cursul a scazut gradual pe masura ce s-au apropiat transe de plata catre FMI.

   Probabil va fi la fel si in continuare.

   Cursul fundamental acum e undeva la 5-5.25, dar datorita maimutelor indatorate pe 30 de ani in EUR si CHF, nu il vedem acolo.

   Ce vedem in schimb, este o creditare de rahat, din cauza BNR, care tine dobanda de politica monetara la 5%.

   CINCI LA SUTA !

   Ia gandeste-te tu cum va fi cursul la o dobanda de 2%. Sau de 1%….

  • Lender, chiar asa. Gandeste-te cat ar fi cursul daca leul nu ar mai fi atractiv din prisma diferentialului de dobanda. Si nu neaparat ca va scadea dobandala leu pana la 2% ci mai mult din prisma cresterii dobanzilor la valute.
   Citeste si asta:
   http://www.moneystreet.ro/bussines-international/reuters-weidmann-avertizeaza-nu-va-bazati-pe-dobanzi-mici-la-nesfarsit/#time4news

   La incheierea razboiului asta valutar cu devalorizarea monedelor si mai ales din scaderea dobanzilor, cine va iesi prost? Nu mai este mult si se vor vedea consecintele.

   Iar eurorizarea Romaniei condamna BNR-ul la niste politici care nu ajuta economia deloc.

   Parerea mea e ca Romania ar trebui (sau ar fi trebuit) sa urmeze calea Poloniei.

  • @unu, Octavia:

   Eu sunt obositor ? Vocea ratiunii este obositoare ?

   Cand se va sparge bula euro (creata in mare parte de Isarescu dar si de prostia unora care cred ca euro are valoare) sa nu cumva sa plangeti.

   Sa va aduceti aminte ca a fost unul aici pe forum, „obositor”, pe nume lender care va spus ca o sa pierdeti.

   Hai ca v-am lasat, puteti sa stati linistiti cu depozitele voastre falimentare in euro.

   • Ex-Bancherul

    @ Alexx:
    naspa de naspa!
    vezi ca bursele vor face un top relevant pentru urmatorii 3 ani in urmatoarele 3-4 maxim 5 luni (spx 500 in zona 1780-1840)
    vezi si tu cum te misti.

   • @lender:

    Eu urmaresc parerile tale interesante despre leu.
    Este bine ca cineva ca tine contrabalanseaza pe cei care ridica in slavi valuta.
    In felul acesta imi pot forma o parere obiectiva despre monede.
    Personal, prefer diversificarea: lei, euro, dolari, etc.
    Am vazut ca si pe evz ai avut un comentariu foarte optimist: „Exista fundamente economice pentru ca leul sa ajunga mult sub 4.3 chiar si sub 4 lei/euro.”

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14715932-nevoie-mai-creasca-rezerva-aur.htm
    „Leul e acoperit in aur peste nivelul de dinaintea primului razboi mondial, cand era cotat ca fiind puternic.
    Romania se numara printre tarile care au cea mai mare cantitate de aur pe cap de locuitor, iar leul este acoperit in proportie de 60-70% de aur.”

    Si eu cred ca sunt multi inconstienti care vor euro la 6-7-8 lei.
    Si asta se datoreaza faptului ca de 23 de ani incoace, poporul roman este supus continuu, atat din afara, cat si dinauntru, unui adevarat atac informational. Prin idei si discursuri repetate obsedant, ni s-a indus, treptat, sentimentul neputintei, al inferioritatii noastre in raport cu altii, al incapacitatii de a ne organiza si conduce singuri.
    Mass-media incearca sa ne inoculeze mereu ura fata de neam, batjocura fata de tara, formand astfel premizele dezbinarii, si promovand excesiv nationalismul american sau de alt neam, cu ascunse interese politice, economice si mai ales ideologice.

   • …cacarisme. sa muara merkel..noi suntem tari. spalatorii de wc-uri ai UE. da avem valuare bre. ce daca ne cheama a lu cacarau. leu’ are valuare…

   • @Constantin
    Arareori vad asemenea aberatii.

    Cum adica leul e acoperit 60-70% cu aur ?!

    Cele 103 tone de aur-rezerva BNR valoreaza, la pretul de azi,
    de ~ 40 Euro/gram, circa 4,12 mld EUro, sau 18,33 mld RON.

    Masa monetara M1 este 81 mld RON.

    Excluzand faptul ca acoperirea numerarului cu aur este absolut irelevanta , datorita decorelarii sistemului monetar de rezervele-aur de dupa Bretton Woods,
    „acoperirea” la care te referi este de … 22,62 %, nicidecum 70% cum pretinzi.

    Iar daca vorbim de M3 (cea relevanta intr-o economie de fapt), acoperirea tinde spre 10%…

  • „Cum iti explici ca rezervele BNR au CRESCUT incontinuu in conditiile in care BNR a platit 5.25 mld euro catre FMI ?”

   da cum iti iesplici ca dupa ce a luat 15 milearde nu a sarit rezerva valutara de la 30 la 45-8 milearde? ii tine ascunsi la saltea..si da cu ei in piata. asta face gunoiul nenorocit. le-a bagat pe gat bancilor sa nu falimenteze impreuna cu cei cateva sute de mii de scalvi pana la pensie atasati, care trebuiesc mulsi.. majoritatea ieutoilor au zburat de mult prin tarile calde. escrocu a ajuns la fundu sacului si a dat apelu catre escroici frati mai mici: nu mai dati credite in euro ca nu mai am de unde sa va dau…am ars cele 15 milearde.

   repet, daca fmi zice pas…suntem falimentari de-a 2-a zi. daca fmi ne mai da cat sa rostogolim golania…cursu se va duce la adevarata lu valoare. 6-7-8 lei/euro bagand mortu n sistemu bancar. si apoi..gr..omania 😀

   finalul e rau in orice situatie.

 21. Am gasit un proiect rezidential nou care este la etapa de finisare si am contactat proprietarii: Capital Partners. Proiectul este in aviatiei langa lacul Floreasca (www.OneFloreascaLake.ro). Capital partners mai are 2 proiecte in afara de asta: http://www.Madrigalului.ro si http://www.PloiestiLogistic.ro. Adresele duc la locatiile lor pe google maps.

  M-am interesat de primul proiect care inca nu e terminat si mi-au zis ca mai au doar un apartament de 4 camere la 600.000 eur. Costul pe mp este aprox. 2600eur. 🙂 Este posibil lumea cu bani sa cumpere fara sa se gandeasca si sa fie asa multi care cumpara apartamente in proiecte care nici nu s-au terminat si la preturi imense ? Proiectul are ceva apartamente, deci nu sunt putine si nici ieftine. Cei drept locatia este foarte buna, calitatea constructiei nu stiu cum e ca nu am fost sa vad. Pe afara arata bine.

  Am observat ceva: cei care nu au bani cand vor sa se mute, iau credit si se muta si gata, nu se gandesc la nimic altceva decat ca vor sa stea in apartamentul lor. Cei cu bani, cumpara la orice pret daca le place. Clasa de mijloc asteapta ca preturile sa scada, ei avand cash dar nu le convin preturile, ca nu au asa mult cash cum au bogatii. Sunteti de acord ? In sensul asta, o sa mai scada preturile asa mult cum vor unii ? Costurile de constructie citeam ca au crescut in polonia spre exemplu, nu stiu cum e la noi. La noi, vad ca guvernul vrea sa continue programul prima casa din nou si sa suplimenteze bugetul. 🙂

 22. banuiesc ca nu o sa apara noua casa pana ajentiile EMObiliare nu isi vor vinde cotetele vechi.le vand pe astea vechi isi vor achizitiona din astea noi(vinde 1 vechi ia 2 noi si pe urma gata intra prima casa)anul asta in nici e posibil ca nici in 2014 sa nu bage programul prima casa .

 23. Pentru cei care o tin tare si sus cu Rromanika, tara de prosti si incompetenti, sunteti pregatiti sa cititi stirea asta ?

  „6 medalii pentru români la Balcaniada de Matematică
  Lotul olimpic de juniori al României a cucerit două medalii de aur şi patru de argint”
  http://ro.stiri.yahoo.com/6-medalii-pentru-rom%C3%A2ni-la-balcaniada-matematic%C4%83-145606579.html

  Deci Romania are oameni foarte inteligenti, problema este ca nu ii pretuim la adevarata valoare, ii batjocorim si ii trimitem la plimbare prin strainatate.
  Romania are mare potential, numai ca prin idei si discursuri repetate obsedant, ni s-a indus, treptat, sentimentul neputintei, al inferioritatii noastre in raport cu altii, al incapacitatii de a ne organiza si conduce singuri.
  Mass-media incearca sa ne inoculeze mereu ura fata de neam, batjocura fata de tara, formand astfel premizele dezbinarii, si promovand excesiv nationalismul american sau de alt neam, cu ascunse interese politice, economice si mai ales ideologice.

 24. Ex-Bancherul

  @all:
  http://www.money.ro/fondurile-pentru-programul-prima-casa-ar-putea-fi-suplimentate_1250159.html

  vaaaai…cum? chiar asa?
  ce va ziceam eu sa nu va aprindeti inainte de vreme? e nevoie de un faliment dur si sanatos al statului pentru ca acest „suport” Prima Casa, impus din exterior sa dispara.

  • @ Ex-Bancherul:

   Da, ai dreptate, e nevoie de un soc.
   Greselile si suferinta au si ele un scop si anume de a trezi oamenii.
   Toti care au luat credite si s-au ars rau de tot, vor lasa invatatura de minte generatiilor dupa ei sa se fereasca de banci si de agenti imobiliari.

   Acum te inteleg cand ziceai :
   „La cat mai multa coruptie si hotie din partea politicienilor. De ce? Pentru atingerea acelui bottom (acelui punct minim) , pentru realizarea masei critice sociale si pentru inversarea trendului.
   Boala lunga, moarte sigura.
   De dragul acestei tari, le doresc politicienilor furt vartos si tupeu maxim. Oricum nu duc nimic pe lumea aialalta cu ei si oricum vor muri. Natural sau violent – asta e doar alegerea lor.”

   Iar toti astia care iau in brate capitalismul salbatic, or sa vada ei ce a inseamnat libertatea economica gresit inteleasa (fara responsabilitati) cand vor deveni sclavii miliardarilor. Si asta nu reprezinta o dorinta de intoarcere la socialism (comunism), marxism cum cred unii.
   Din nefericire, trebuie sa trecem prin toate prostiile ca sa evoluam.

  • @Ex-B

   Falimentul nu are cum sa vina chiar asa de devreme… trebuie sa ne mai imprumutam pe la FMI cativa ani buni ca sa ajungem acolo.Indiferent daca ne-am indeplinit sarcinile sau nu ne dau astia or sa ne dea si urmatoarea transa de bani, doar asa reusesc sa ne puna cu botul pe labe de tot.
   Chiar daca ar veni o noua criza cum spui tu la inceputul lui 2014 or sa mai bage o taxa in plus si tot or sa mentina PC ca doar nu sunt tampiti sa-i bage in faliment pe cei de la care primesc spagi. Programul PC a fost introdus in plina criza….de ce nu l-ar mentine si in timpul urmatoarei crize ? Chiar daca nu or sa aiba bani de pensii si salarii PC este un ‘program social’ si tinerii vor trebui ajutati tocmai acum la greu….

   • Ex-Bancherul

    @ Florin:
    nu subestima o criza economica mondiala.
    2008-2009 a fost doar „introducerea” la adevarata criza.
    o adevarata criza economica mondiala poate spulbera efectiv si institutii mondiale puternice (gen FMI)

 25. Lender, care este parerea ta despre ce scrie aici:
  http://www.cotidianul.ro/bloomberg-romania-este-vulnerabila-216715/

  PS: -cred ca BNR incepe sa aiba un rol din ce in ce mai mic in controlul cursului valutar.
  Si cred ca moneda euro va intra in probleme destul de mari. Dar asta nu inseamna aprecierea leului.

 26. Ex-Bancherul

  @ all:

  prin ianuarie-februarie 2013 va povesteam eu cum ca in mai-iunie 2013 o sa inceapa China sa scartaie pe la colturi.
  China fiind unul dintre cei mai mari consumatori de fier-beton, ciment, petrol si alte nazbatii de obicei folosite in economie , daca incepe sa scartaie , o data cu ea o sa scartaie intreaga lume. De remarcat ca aceasta tara, China, sta cu fundul pe o ditamai bula imobiliara gata sa se sparga (a treia faza a crizei mondiale- Asia).
  – primele semne de credit crunch, precursor de criza in economia reala:
  http://www.businessinsider.com/some-chinese-banks-halt-lending-2013-6

  Ce incepe la sfarsitul acestui an – inceputul anului viitor, dureaza pana prin 2017…dupa care …gata crizaaa! 🙂 …dar cate si mai cate se vor intampla pana in 2017! o sa simtiti greu de tot anii astia. 2008-2009 sunt bancuri fata de ce urmeaza!

  • @ Ex-Bancherul:

   Mai poti expune, te rog, o lista cu masurile economice pe care o persoana trebuie sa le ia inainte si in timpul crizei viitoare ca sa iasa cu bine?

   • Ex-Bancherul

    @ Constantin:

    pai e simplu: luat lopata in mana, sapat o groapa si ascuns acolo :))))

    glumeam. sunt multe de spus si nu am chiar acum starea necesara de mesaje lungi si detaliate, scuza-ma.
    indiferent ce ar face cineva , cateva criterii trebuie indeplinite:
    – diversitatea plasamentelor
    – accesul cat mai rapid la plasamente cu mijlocitori putini/deloc.
    – securitatea plasamentelor
    – controlul informatiilor comunicate altora cu privire la resursele detinute de tine
    – absenta datoriilor/minimizarea / eliminarea lor (de obicei in crize apar salturi bruste de dobanzi/variatii valutare puternice)

    in general orice ar face o persoana pentru binele sau material, trebuie sa respecte criteriul diversitatii, usoarei accesibilitati, independentei accesului, criteriul controlului miscarii informatiei pentru securizarea resurselor, criteriul contra-pozitiei permanente(hedging-ului = adica plasamente in active opuse ca pozitie pro/anti-risc = un exemplu de hedging bun este : 50% actiuni pe bursa in Romania – deci denominate in ron – si detineri de usd cash = se acopera excelent una pe alta)

    ar mai fi , dar doar astea imi vin acum in minte. 🙂
    mai vb 🙂

 27. Cred ca ideea privind suplimentarea fondurilor pentru prima Casa este un balon de incercare al opinentului. Ponta a declarat solemn ca acest program va fi inlocuit de Casa Noua si a specificat conditiile. Pana acum am observat ca Ponta isi face o chestiune de onoare din a-si respecta cuvantul. Trebuie doar sa i se reaminteasca.

 28. @all
  „After seven hours of late-night talks, finance ministers from the bloc’s 27 countries emerged with a blueprint to close or salvage banks in trouble. The plan stipulates that shareholders, bondholders and depositors with more than 100,000 euros ($132,000) should share the burden of saving a bank”

  inteleg actionarii si cei care au cumparat bonduri/obligatiuni dar de ce si cei care economisesc ?
  nu vad nici unul/a din cei ce pun totul pe seama comunismului protestand acum contra unei asemenea masuri absolut comuniste – sa dam in bogati tovarasi ca au de unde !
  deci nu trebuie sa economisesti ?!
  nu trebuie sa fi putin antreprenor si sa castigi un ban ?!
  trebuie sa fi sclavul ce are o slujba acolo si are suficient sa nu moara de foame ?!
  legi absolut comuniste si vajnicii nostri anticomunisti tac malc ?!

  • @ avenirv:

   A economisi intr-o banca cred ca este mai degraba o investitie ca si investitia in actiuni, obligatiuni ale unei companii.
   Daca lasam bancile sa falimenteze, nu e bine, ca isi pierd oamenii si companiile economiile si nu au unde isi duce economiile.
   Daca nu le lasam sa falimenteze, sarim pe stat, ca e comunist si protejeaza bancile, si ca nu mai este capitalism momentul in care o firma privata nu este lasata sa falimenteze.
   Deci, cum e bine, sa tinem economiile la banci, si sa cerem statului sa le salveze atunci cand sunt in pragul falimentului (insemnand sa fie comunist) sau sa tinem banii acasa, si sa lasam bancile sa falimenteze si sa respiram aerul capitalismului?
   Daca nu garantam depozitele sub 100k, ca de ce ii asuprim pe saraci, daca garantam depozitele sub 100k, ca de ce dam in aia bogati, comunistilor!

   Deci cum e mai bine?

  • sa vedem daca aceasta decizie o sa provoace vre-un banc run …

   • @anka
    nu va fi nici un bank run. marea masa, milioanele se vor bucura ca se va lua de la bogatani (parca daca ai 101K esti bogat !).
    cei cu adevarat bogati au de mult informatii si s-au aranjat. clasa mijlocie e in kk.

   • Ex-Bancherul

    @ Anka:

    nu o sa provoace nici un bank-run …romanii au cultul ” ce e de la UE e bun” …pana la primul caz cand isi dau seama ce inseamna ce au votat curvele alea de la Bruxelles.

 29. Singurii care nu platesc sunt executivii, adica exact cei care duc banca in faliment. Cred ca-si vor da si prime, daca tot au gasit prosti sa plateasca pentru ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: