Etica bancomahică


Poate că avea dreptate Ioana (prietena blogului nostru stabilită în Canada) când îmi spunea într-o corespondență recentă că WC-ul în casă reprezintă confortul suprem la care aspiră prima generație născută în pantofi…   Între cotețul de porc și cotețul de bloc – paradigma existențială a părinților care le-au cultivat dorința de proprietate, alegerea nu reprezintă un exercițiu cognitiv prea complex…

wc” Programul Prima Casă” – calea către Nirvana. După săpun și pasta de dinți, creditacul renunță și la hârtia igienică. Totul este suferință și… constipație.

În ” Etica nicomahică ” Aristotel ne învață că fericirea, starea în care omul se împlinește și se desăvârșește cel mai bine, constă într-o viață alcătuită din activitate intelectuală permanentă și contemplare.  Dacă v-aș spune că la BLOC nu e posibilă cel puțin una din cele două condiții sine qua non ale fericiri aristoteliene probabil m-ați contrazice cu exemplul lui Steinhardt. Evreul convertit la creștinism ne povestește în Jurnalul Fericirii cum l-a văzut pe Dumnezeu într-o rază de lumină reflectată într-o baltă a închisorii.  Dar nu oricine are darul revelației, cu atât mai puțin Homo Sapiens Prima Casă.  Blocul rupe legăturile primordiale ale omului – nici cer, nici pământ.  Eu nu cred în contemplare pe balcon, nu cred !

Aud în ultima vreme două enunțuri cu titlu de adevăr absolut, inepții provenite de la așa-numiții ”Analiști imobiliari” – niște oligofreni pe care-i leagă un singur lucru și anume investițiile imbecile pe acest sector de activitate mort, îngropat și putrezit:

 1. Bancherii nu sunt pregătiți să înceapă executările silite
 2. Bancherii sunt pregătiți să acorde credite similare cu ”Programul Prima casă”

Ambele afirmații dau măsura mocirlei în care porcul Mugur Isărescu se bălăcește împreună cu Ghețea și ai lui de ani de zile, mocirlă care înghite treptat sute de mii de naivi.  Cămătarii autorizați de BNR nu mai respectă nicio normă de prudențialitate, ignoră regulile economiei de piață bazându-se pe un stat mafiot și corupt, pe politicieni cu investiții imobiliare abracadabrante.  Bancherii primesc pomană sub formă de garanții de stat iar respectarea legilor ține de bunul lor plac, adică ”sunt pregătiți” sau ”nu sunt pregătiți”…     Păi dacă sunt pregătiți să acorde credite cu dobândă și avans de 5 %  de ce nu renunță la butoiul cu miere Prima Casă ?

Vă spuneam în postul de săptămâna trecută că am aflat din surse sigure despre tăvălugul executărilor din 2013. Astăzi a apărut și Mircea Geoană la ProTV , diplomat care în ciuda condiției de prostănac pe care a obținut-o în urma alegerilor din 2009 are totuși informații din surse mai mult decât credibile ( în opinia multora dintre dumneavoastră un politician este peste nivelul de încredere al unui blogger fie el și Tavanulfals, de aceea am făcut această comparație și nu pentru că săptămâna trecută eu nu aș fi știut ceea ce spun ) :  Sute de mii de români restanțieri vor fi luați cu asalt de instituțiile de credit !!!    Când te gândești că nenorocitul plătește o chirie de 35 EUR pe lună pentru o vilă cu 10 camere de la RA-APPS nu ar trebui să luăm de bun și tonul sfâșietor prin care le plângea de milă românilor în emisiunea ”După 20 de ani”; trebuie să asimilăm doar informația ca atare: jocul cu mărgelele de sticlă – neperformantele – s-a cam terminat.  Ori executarea ori falimentul.

http://www.gandul.info/stiri/alerta-lui-geoana-efectul-situatiei-din-cipru-va-conduce-bancile-din-romania-sa-execute-milioane-si-milioane-de-oameni-10718100

Din cele două enunțuri ale ”analiștilor imobiliari” rezultă de fapt că BANCHERII nu sunt pregătiți să le dea românilor credite la adevărata putere financiară a acestora.  Asta pentru că nici poporul ăsta de imbecili nu este pregătit să trăiască o viață normală, demnă.  Adică să nu mai fie pe ultimul loc din europa la utilizarea săpunului și a pastei de dinți, să nu mai plătească rate de 2-3 ori mai mari decât lumea civilizată, să nu-și mai sacrifice copiii invocând un trai mai bun într-un coteț comunist insalubru. Odraslele oligofrenilor Prima Casă își vor detesta părinții când vor citi Tavanulfals peste vreo 20 de ani, când vor vedea pentru ce au muncit timp de 30 de ani cei pe care ar trebui să-i supunem unui test psihologic înainte de a-i lăsa să procreeze sau să voteze.

Zilele trecute am aflat că domnul Panicos Demetriades ( ce nume predestinat !!!) guvernatorul Băncii Centrale a Ciprului a fost amenințat cu moartea…   M-am gândit apoi la copilul de 9 ani din Cluj care era terorizat telefonic de angajații băncii, amenințat că va fi scos în stradă cu cățel și purcel dacă părinții nu plătesc ratele. Să-mi fie milă de bancher sau de copil ???

În octombrie 2012, escrocul Radu Grațian Ghețea declara la Swift Business Forum România că ” Băncile nu au fost ajutate de statul român cu bani noi sau orice altfel de ajutor…”  Vitele trebuie să creadă în continuare că ”Prima Casă” este de fapt un ajutor pentru cetățean.  Cum altfel dacă pentru acordarea acestui credit este necesară o ”declarație pe proprie răspundere” din care să reiasă că ”beneficiarul” nu mai are nicio proprietate ???   Exact ca la ajutoarele sociale când amărâții primesc o pungă de mălai, una de făină și o conservă de carne de… VITĂ.   Cum altfel când mizerabilul BOC le mulțumea bancherilor că ”au acceptat” garanții de stat ?

Poate aveți tendința să credeți că psihologii care au realizat campania de prezentare Prima Casă sunt extrem de inteligenți utilizând aceste artificii de propagandă care schimbă fundamental în mintea naivului menirea reală a acestui cadou otrăvit .  Nu, prieteni !  Poporul ăsta de imbecili poate fi păcălit cu orice și de către oricine. Manipularea Prima Casă este, din punctul meu de vedere, doar bine adaptată la mentalitatea de milog a românului autentic. ”Vrei pomană ? Îți dăm noi pomană de n-o s-o poți duce 30 de ani !!!”

Mugur Isărescu, nemernicul care tolerează programul Prima Casă a vândut 100.000 de vite mafioților bancheri în timp ce guvernatorul din Cipru i-a lăsat fără o mare parte din economii pe oligarhii ruși și pe clasa privilegiată care plimbă banii prin offshore-urile de pe insulă.   În România statul garantează bancherilor miliarde de euro în timp ce în Cipru singurele măsuri au fost reducerea TVA-ului de la 17 la 5 % și încurajarea investitorilor străini de a cumpăra proprietăți peste valoarea de 300.000 EUR prin facilitarea obținerii vizei permanente de ședere.  Eu nu sunt adeptul violenței fizice și nu instig la anarhie însă v-aș întreba cui ar trebui să-i fie mai degrabă teamă de linșaj, având în vedere numărul de păcăliți ? Nu cumva Isărescu ar trebui să fie… ”Panicos” ???

Nicăieri în lume nu există un astfel de JAF NAȚIONAL precum Prima Casă însă guvernatorul nostru se bucură în continuare de încrederea vitelor care pasc liniștite zeci de ani pe plantațiile bancherilor…   La ce bun să ne spălăm pe dinți sau la cur în fiecare zi ???  Suntem spălați pe creier și asta ne este suficient…   Să ieșim în stradă și să-i urechem pe Ghețea, pe Isărescu, pe Ponta, pe Boc, pe Șaramet sau alți penali care reprezintă interesele mafiote ale ocultei mondiale ?  Nici vorbă !  Ei sunt prietenii noștri datorită cărora ne putem ține mintea ocupată de dimineața pînă seara cu lucruri concrete…  Ce contemplare mai profundă putem obține decât cea în acordurile unei bormașini perpetue care în fiecare an, de dimineața până seara, ne amintește la bloc de faptul că nu suntem singuri în univers ???

Unde ești tu, Moise, să iei cele o sută de mii de vite Prima Casă, să le plimbi prin pustie timp de 40 de ani sau cât va fi necesar și să nu te întorci până când ultima nu va fi închis ochii pe vecie.  Paria Silviu Brucan pe 20 de ani necesari pentru o viață mai bună; eu măresc miza – 20 ai lui plus încă 40 ai mei, poate, poate reușim să scăpăm de hoiturile cu mentalitate de sclav…

Reclame

Posted on 7 Aprilie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 560 comentarii.

 1. am nationalizat falimentul cipriot. escorul isarescu salveaza banii unor tzeputi cu banii fraierului popor roman.

  isarescule..te condamn virtual la muarte! sper sa-ti pice un meteorit in cap..sau sa te trazneasca ciuma! bandit national.

 2. @Ex-Bancherul:

  Ce informatii mai ai despre aur?
  Vad ca scaderea s-a oprit de cateva zile si pretul a pornit pe o traiectorie ascendenta.
  Sunt multi care spun ca scaderea a venit mai mult de la vanzarea aurului-hartie (contractele futures) si ca nu s-a vandut aur fizic.

  • Si tu te consideri in trader Constantine?
   Ce conteaza ce a declansat scaderea cotatiilor, tu cand mergi sa cumperi (eu asta inteleg ca vor toti aurarii) platesti ca e aur-hartie mai putin si ca e fizic mai mult?

   Uite asa se umfla o bula, aud de cresteri tot felul de gusteri la TV, sau primesc newletter-e de la „profesionisti” si se arunca pe varf de bula sa se imbogateasca … „pun banii sa lucreze pentru mine, nu mai lucrez eu pentru ei”
   Asa a fost si cu imobiliarele, dar ferite-ar Sfantul sa se apuce sa faca ceva la care chiar sa se priceapa …
   Ce spun oare despre „profesionisti” cei care au cumparat actiuni la … sa zicem Apple, sau la Facebook?
   Te temi de hierinflatie? Gandeste logic, in momentul asta datoriile statelor sunt denominate in Aur, sau in dolari (euro)? Bancile centrale cu toata tiparnita lor, au astupat gaurile din sistemul bancar? Daca DA atunci ce s-a intamplat cu Ciprul si de ce e acum luat de etalon?

   • Akhenaton, nu sunt trader de aur pentru ca nu am multi bani.
    Daca scaderea a fost produsa de vanzarea aur-hartie a speculatorilor eu cred ca asistam la o scadere superficiala.

    Tot aud cuvantul „bula speculativa” a aurului, dar nimeni nu poate spune care este valoarea corecta (intrinseca) pentru o uncie de aur.
    „Bula speculativa” se produce atunci cand pretul de tranzactionare depaseste cu mult pretul real (corect).
    In schimb, pentru imobiliare am vazut calcule care sa arate pretul corect pentru un apartament/garsoniera in Bucuresti.
    Newsletter-e de la “profesionisti” care prognozeaza cresteri? Pai tocmai, ca „profesionistii” (Goldman Sachs si altii) trambiteaza scaderea aurului. Sa-i credem pe cuvant?

    Ma tem de hiperinflatie? Da, ar fi pacat sa fi muncit degeaba pana acum.
    Gandeste logic, daca banii de hartie sunt asa de importanti, de ce nu isi vand bancile nationale rezervele de aur ca sa isi plateasca datoriile in dolari (euro)?
    De ce China si Rusia cumpara aur la greu? Si in 2013 am inteles ca vor continua achizitia de aur.
    De ce Germania isi repatriaza aurul?
    De ce in unele state din America se introduce plata cu monezi de aur si argint? http://www.zf.ro/business-international/inca-un-stat-american-pe-cale-sa-introduca-plata-cu-monede-de-aur-si-argint-de-frica-hiperinflatiei-10781711
    Te gandesti la deflatie? Pai din cate am citit, economistilor le e mai frica de deflatie (somaj) decat de inflatie.

   • @constantin
    „Tot aud cuvantul “bula speculativa” a aurului, dar nimeni nu poate spune care este valoarea corecta (intrinseca) pentru o uncie de aur.
    “Bula speculativa” se produce atunci cand pretul de tranzactionare depaseste cu mult pretul real (corect).”

    nu te supara ca ma repet.
    NU exista valoare intrinseca pt nimic.
    valoarea este data de dorinta/nevoia cuiva de a avea ceva
    si de disponibilitatea cuiva de a livra acel ceva.
    am mai spus: o gura de apa linga izvorul cristalin ti se pare pe gratis dar in sahara este mai valoroasa decat 1 tona de aur.

    deci pretul este ceva emotional, depinde de individ…
    si vezi si tu, acum cateva zile se spunea ca pretul aurului va ajunge pe la 1200 in 1-2 luni, acum se spune ca poate spre anul viitor, etc. pretul este ceva depinzand de cerere si oferta.
    de aceea i se spune pretul pietii, singurul pret.

    si pretul pietii a functionat si in romania lui ceasca, mai ales pe piata paralela, neagra, de unde multi se aprovizionau.
    pretul pieteii este influentat de foarte multi factori inclusiv manipularile anumitor entitati (umane sau juridice-dar in final tot umane).
    dar pretul poate fi influentat si de chestii aparent neumane cum ar fi programele ce sunt folosite acum pt trading.
    apropos, daca esti un tip ce stapanesti bine simularile/modelarile matematice atunci poti sa mergi pe wall street si salariul tau va incepe de la 500K/an plus bonus (si pe wall street bonusul intr-un an normal este cam inca un salariu anual) plus benefits.
    bafta.

   • @avenirv:

    Si eu am sa ma repet, sa nu te superi. 😀

    Pretul corect al unei locuinte trebuie raportat la salariul mediu pe o perioada de timp. Exista metoda de calcul.
    Pretul corect al unei actiuni la bursa trebuie raportat la capacitatea unei companii de a genera profit in anii urmatori. Exista metoda de calcul.
    Pretul corect al unei uncii de aur presupun ca trebuie raportat la masa monetara existenta. Sunt sigur ca exista o metoda de calcul si pentru aur.

    „pretul pietii, singurul pret” ?
    Cand un apartament costa in Bucuresti 100 000 euro, era singurul pret? Era.
    Acum mai este?
    Oamenii de aici de pe blog de ce nu vor sa dea acum 50 000 euro pe un apartament? Doar e pretul pietei, singurul pret…

    „pretul este ceva emotional, depinde de individ”
    Atunci cand cumperi ceva, nestiind care este valoarea corecta, doar in speranta ca va creste, inseamna ca speculezi si te poti arde rau de tot.
    Atunci cand cumperi ieftin stiind care este valoarea corecta, inseamna ca investesti.

   • @constantin
    ce frumos ai spus:
    „Atunci cand cumperi ceva, nestiind care este valoarea corecta, doar in speranta ca va creste, inseamna ca speculezi si te poti arde rau de tot.
    Atunci cand cumperi ieftin stiind care este valoarea corecta, inseamna ca investesti.”

    adica pretul intrinsic variaza ? pai atunci nu mai este intrinsic. si da, pretul variaza pt ca este dat de piata si piata este miscatoare.

    nimeni NU STIE ca valoarea va creste. cel mult estimeaza pe baza diverselor date ce le detine, a diversilor algoritmi, a flerului, etc.
    dar NU STIE.
    daca cineva ar stii evolutia preturilor ar devenii multi miliardar in, sa zicem, o zi.

    specula este chiar esenta pietii bursiere si chair si FOREX.

  • @ Constantin:

   pe timp mediu-lung scaderea nu e finalizata.
   momentan (pana in 1-3 luni) vom asista la niste cresteri nu foarte puternice (poate pana la nivelul anterior caderii).
   scaderea aurului va fi finalizata in iarna viitoare- primavara 2014 concomitent cu maximul all-time al indicilor bursieri.

   nivele valorice nu pot avansa acum.

 3. Nu am mai ras demult asa copios :)) In rolurile principale: Mihaela Alexandroiu – director general RE/MAX BASTION, Giulio (!) Angheloiu – nu mai e nevoie de prezentare, Dragos Dragoteanu -presedinte EUROEST, Iulia Jilcu – ajent imo PREMIER, Ana Popa – director CENTURY 21, Ileana Preda – ajent imo RENET, Catalin Scripcaru – presedinte CENTURY 21, Costin Spanu – director IMOSUPORT, Adrian Sischin – director regional RE/MAX, Amalia Tudor – ajent imo IMOSUPORT .

 4. ati vazut si voi articolul de pe hot news cu salariile medii brute din Romania? doar 5.2% au peste 5.000 ron …mi se pare incredibil !!!

  uitat-va la sectorul „tranzactii imobiliare” din graficul de mai sus. mi se pare incredibil ce bine o duc jegurile din plimbat acte si clienti de colo colo …. iar romanul fudul apeleaza la astfel de servicii ca doar el isi permite!

  • @iou

   poate pot sa consider un salariu mediu in bucuresti la 2000 ron net.
   asta inseamna aproximativ:
   1500 paini pe luna (dar aici pe terra)
   1200 chirie 2 camere, deci 60%
   300 litri benzina
   800 drumuri cu metrou/autobuz
   apartament 2 camere (40K euro): > 90 salarii lunare

   in canada:
   salariu mediu (nu median) net sa zicem $2300, adica
   1100 paini
   $1200-$1300 chirie lunara plus plata curentului in zona buna (nu luxoasa), deci 65%
   900 litri benzina
   800 drumuri cu metroul/autobuz
   apartament 2 camere zona buna (nu luxoasa): > 120 salarii lunare

   in europa este similar considerand dolar = euro.

   gresesc ?

   • :))

    hai ca m-ai facut sa rad 😉

   • Din cate ai spus pe acest forum, nu locuiesti in Romania. Daca ti se pare ca painea e la fel de ieftina in Romania ca in Canada (raportata la venitul mediu), de ce nu traiesti aici ? Pornesc de la premiza ca fiind un om foarte bine pregatit, ai fi platit la fel de bine aici ca si in (aproape) orice alta tara. Adica daca esti platit cu echivalentul a 15.000 de paini canadiene in Canada sau in orice stat locuiesti acum, ai putea castiga, daca ai locui in Romania, tot vreo 15.000 de paini romanesti.

    Sau daca ti-ai permite din salariul tau 10 chirii in tara in care locuiesti acum, ti-ai putea permite tot vreo 10 chirii si in Romania, nu ? Si totusi, alegi sa nu traiesti in Romania, desi teoretic, viata e la fel de ieftina ca oriunde in lume.

    gresesc ?

  • @marian
   zi si mie te rog unde gresesc. mai invat si eu.
   multumesc.

  • @basme
   esti aproape.
   eu traiesc mainly in 3 tari (una fiind romanika) si functie de diversi parametrii si in altele. pana acum am trait in 10 tari, in unele chiar „simultan”.

   te rog spune-mi daca cifrele mele pt Romania sunt gresite.
   multumesc.

   • @avenirv

    Presupun ca ai vazut ca in Europa de vest in general vezi oameni relaxati mergand linistit, in timp ce la noi vezi mai mult fete incruntate, ingandurate sau chiar ingrijorate.

    Calculul tau e in cel mai bun caz e incomplet. Nu stiu statistici, dar ma astept ca in Romania 60-80% din veniturile medii se duc pe cheltuieli de baza. In tari „mai calde” presupun ca vorbim de un 30%, maxim 50. Cand vorbim de imobiliare e mai relevant cat poate economisii cineva pe luna, nu cat castiga nominal.

    De exemplu imi este greu sa cred ca painea pe care in Romania o cumperi cu 1.3lei o gasesti in Canada cu peste 2 dolari. Si cantitate si calitate.

    Nu am inteles deloc faza cu „specula este chiar esenta pietii bursiere”. Vorbim despre specula ce are acces direct la imprumuturi si scheme care au generat criza din 2008. Ceva cam ce spunea Jeffrey Sachs in filmul pe care l-am postat acum cateva zile.

   • Avenirv, daca stai in trei tari si ai stat in zece atunci stii ca: tot ce e mancare, electronice, sau in general „obiecte” e mai ieftin in tarile bogate. Inclusiv haine, daca vrei sa ai aceeasi calitate. Chiriile si locuintele sunt mai scumpe in tarile bogate. Tot ce implica servicii, adica „man hour” e mai scump in tarile bogate, de exemplu distractia. Asta e tot. A compara mere cu pere e aiurea, mai ales ca in tarile bogate se mananca mai putina paine de exemplu, insa quinoa e mai ieftina. Asa ca ce economisesti depinde in mare masura de stilul de viata.

   • @all
    Totul este mai scump in afara RO, nu doar chiriile sau serviciile.
    Am stat 2 ani in Brussels si Dublin, dar am calatorit si in Italia/Spania si mi se pare evident ca de pilda
    – mancarea te costa in jur 200 euro pe luna, gatita acasa, fata de 100 maxim in Bucuresti, unde ai avantajul pietelor taranesti ieftine, nu ca la vestici, unde sunt orientate pe eco si bi si -s mai scumpe ca supermarketul
    – cea mai ieftina doza de bere baubila am gasit-o la Carrefour Madrid- 0,80 euro, fata de 1,5 lei la Lidl de la noi.
    – asigurarile la masini sunt de 5-10 ori mai mari, culminand cu Irlanda, unde motor taxul la un golf 1.6 te ajunge la 600 euro pe an
    – costul impozitelor proprietate si transportului public e urias.
    La Brussels am un amic care a platit 17% taxa cumparare casa. In Dublin un monthly pass de 1 luna e mai nou 120 euro, si n-au metrou acolo. E adevarat ca in Viena e 60, dar acolo alte preturi sunt sus de tot.

    De fapt, la mai putin de 2000 pe luna n-are sens sa emigrezi in Vest, si asta e deja o leafa mediana acolo, iar viata pe ajutoare sociale si somaj s-a terminat acolo. In Spania de pilda somajul nu mai e 1200-1300 euro pe luna, iar limita superioara de venituri per capita pina la care ai dreptul sa primesti ajutor social e 500 euro. Daca ai peste 500 per capita intr-o gospodarie (sa zicem, 1 salariu de 2000 la 2 parinti+copil) nu primesti ajutor.

   • @all, nu stiu despre ce vorbeste ank insa acum berea Heineken e la pretul de 0.41E/sticla (redusa de la 0.56E/sticla). http://www.c1000.nl/aanbiedingen–acties/weekaanbiedingen.aspx
    Laptele de 1.5% e 0.85E/l http://webwinkel.ah.nl/product/AH/1525/AH+Halfvolle+melk
    Sa nu mai vorbim de electronice sau haine. In Cluj trebuie sa platesti cel putin 400lei pe o camasa cat de cat ok, pe cand in vest cu 30-60euro iei una decenta. Daca te imbraci de la second hand romania e ieftina, daca vrei sa traiesti si sa arati ca cineva din Spania sau Germania, nu.

  • @RRRR

   Eu nu sunt de acord cu legea falimentului personal. Cand te bagi la un credit, e ca si cum te bagi la o partida de poker, in sensul ca pariezi ca economia/situatia ta financiara/ratele vor avea anumite valori. Daca pierzi acest joc de noroc, trebuie sa-ti asumi toate oalele sparte cu care ai fost de acord la momentul semnarii contractului.
   Ca majoritatea indivizilor sunt prea comozi sa il citeasca, e problema lor. Daca contractul este ambiguu si foarte complex, este treaba jucatorului sa il elucideze, iar daca nu este in stare, mai bine sa nu intre in joc.

   „Ori suntem golani, ori nu mai suntem ?” :))

  • @all

   deci asta inseamna ca nu mai sunt sclavi pe 30 ani si ca oricand vor returna imobiliarul si pot considera ca au stat in chirie… curios sa vad cam cat ar costa o chirie timp de 5 ani si cat ar costa avans+rate tot pe 5 ani.
   deci se mai poate spune ca au fost chiar prosti ca au intrat la jug pt 30 ani…?
   dar cum vor reactiona bancile, vor mari dobanda ?
   asta este o favorizare a creditelor cu avans cat mai mic…ooops.

   la fel este si in majoritatea statelor din statele unite.

   • au fost prosti ca puuuuu.la si azi plang si isi scot ochii pentru zecile de mii de euro pierduti aiurea.

    Orice om care pierde cateva zeci de mii de euro inutil, nu poate fi prea inteligent 😉

   • @marian
    „Orice om care pierde cateva zeci de mii de euro inutil, nu poate fi prea inteligent 😉 ”

    prea radical.
    soros si buffet mai pierd si ei si nu zeci de mii ci milioane. dar prosti nu sunt.
    poate elimini „orice”.
    dar apropos, ce crezi de chestia de la UE, daca este adevarata ?

  • Deocamdata este un acord de principiu…. adica bla bla bla
   Urmeaza presiunile celor care detin banii, adica bancile si marii „investitori” imobiliari. Tare cred ca nu le convine acest acord de principiu, sa se trezeasca cu cloacele date inapoi de sarantocii care s-au aruncat cu capul inainte la un credit pe care nu si-l permiteau. Nu-i mai bine pentru ei cum e acum, si cu cloaca inapoi la banca si cu datornicul platind in continuare? 🙂

  • @marian

   pai nu spune bankersky ca in 5 ani in Romania va fi mai bine decat in vestul europei ?

   in lisabona pe bulevardul republicii am vazut magazine cum nu prea vezi nici in manhattan sau alte orase importante din Europa. I-am intrebat, in criza in care spuneti ca sunteti, cine cumpara de aici ?
   raspunsul a fost sinmplu: angolezii si brazilienii.

   ghicesti de ce ?
   hint: angola este in Africa.

 5. „Fratilor, am invins !”
  S-a scapat Guru Tiriac pe Realitatea TV despre imobiliare si Eldorado care fost in anii trecuti. Are destule investitii si in domeniu asta, deci e putin subiectiv. „Cine are cash si poate sa cumpere acum si sa stringa din dinti 3-6 ani, va cistiga dublu. Niciodata n-o sa mai gasiti case noi cu 700 euro metru”.
  Eu sintetizez asha ” Acum s-ar vinde cu 700E/m patrat de locuinta noua,dar nu sunt cumparatori.Peste 6 ani daca economia revine in forta si vor fi cumparatori pretul ar putea ajunge la 1400 euro metru patrat de locuinta noua.Deci peste 6 ani un apartament construit in 2019 r putea costa 80 000 euro
  nu 40 000 cit valoreaza in 2013 unul de 2-3 ani vechime.

  • Ce veste buna ! Pai Tiriac in fiecare an vine si zice ca s-a atins minimul si ca e momentul sa cumparam. Acum ca a zis m-am linistit. E clar ca vor mai scadea. :)))

   Multumesc pt veste ! Ratasem momentul. 🙂

   Si app de cat de bine o duce si cam cat de disperat e sa minta:

   http://www.ziare.com/ion-tiriac/afaceri/ion-tiriac-catre-nemti-nu-stiti-inca-ce-e-criza-nu-puteti-salva-singuri-zona-euro-1230371#comentarii

   „Fostul tenismen si om de afaceri Ion Tiriac le-a explicat germanilor ce inseamna criza financiara, dand exemplu propriile afaceri.

   Ion Tiriac a sustinut, intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, ca germanii traiesc intr-o tara bogata si ca nu au experimentat criza financiara.

   „Voi, germanii, nu stiti inca ce este o criza financiara. Va spun eu. In 2008, am vandut 60.000 de mii de masini, iar in prezent vand numai 8.000. Aceasta este criza! Firma auto pe care o conduc a avut 11.000 de angajati, iar acum mai are numai 6.000. Aceasta este criza! Am investit 150 de milioane de euro in constructia de complexe imobiliare si nu am vandut nimic.

   Iar daca un om de afaceri din Romania vrea sa faca un imprumut la banca, aceasta ii cere o dobanda de 9%, ceea ce este incredibil”, a spus Tiriac.”

  • @mouse
   cate camere are apartamentul cumparat cu 40K euro si 2-3 ani vechime ?
   unde pot sa gasesc asa ceva ?
   multumesc.

 6. Monica Teodor

  Salut! Ma confrunt momentan cu o problema si as dori sa apelez si la cei care discuta aici pentru ajutor. Nu stiu daca s-a mai discutat subiectul dar cred ca e important de stiut ce se poate intampla. Curiozitatea mea e legata de contractul de vizualizare pe care-l semneaza potentialul cumparator cu o agentie. Apar urmatoarele intrebari: Care este valoarea juridica a contractului? Este o chestie de evitat sau e doar una simbolica prin care agentia isi tine o evidenta a activitatii? Exista un contract tip pentru toate agentiile sau fiecare agentie are formularea proprie? Care este termenul de valabilitate al acestui contract? In cate exemplare se da contractul? Cum se reziliaza contractul? Ce risca o persoana daca se leaga la cap cu asa ceva?

  Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: