Sodoma și Gomora


”În viața oricărui om, virtutea e singurul lucru important. Sănătatea, fericirea, bunurile n-au nicio valoare.. Stoicul primeşte suferințele cu seninătate şi calm, liniştit, netulburat ca un partener fidel al raţiunii universale, stăpân deplin al virtuţii sale, convins fiind că puterea destinului nu poate fi abolită. Poate fi sărac dar ce importanță are ? Își poate păstra virtutea… Poate fi condamnat la moarte dar poate muri cu noblețe precum Socrate. ”

         Zenon ( 334 î.Hr. – 262 î. Hr.)

Trebuie să fie tare mândri ciprioții de cel care s-a născut pe meleagurile lor, fondatorul stoicismului – Zenon din Kition. Să rămâi indiferent în fața nedreptății ba chiar să îi tratezi pe tirani pe principiul iubirii universale…

Or avea vreun specialist în filosofie cei de la FMI și BCE ? Cred că numai un astfel de consilier ar fi putut propune taxarea economiilor populației cu 6,75 respectiv 9,9 %… În mod normal, zilele următoare ar trebui să vedem Central Bank of Cyprus, instituțiile de credit private și guvernul de la Larnaca asediate de cetățenii care și-au însușit doar parțial perceptele stoicismului și care nu au uitat că Afrodita tot pe acolo s-a născut…

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ciprul-vrea-sa-ia-pana-la-10-din-depozitele-din-banci-pentru-salvarea-unui-sistem-in-vrie-10672852

Spre exemplu, dacă mie mi s-ar ciunti micile economii pe care le am la bancă, în virtutea iubirii universale, v-aș propune să ne aliniem în fața sediului Asociației Române a Băncilor, pe Aleea Negru Vodă 4-6 sector 3 și să strigăm: ” Dați-ni-l pe Radu Grațian Ghețea să ne-mpreunăm cu el !!!” Da, stimați prieteni. Vă rog să-mi scuzați pornirile sodomice asigurându-vă că erecția mea ar fi la ”minimul istoric” în fața curului acestui nenorocit mincinos care nu a demisionat nici acum din fruntea ARB după ce mânca căcat în 2010 că prețurile locuințelor nu vor mai scădea… Parlamentul turc a emis recent o lege care pedepsește minciunile bancherilor cu scopul de a face profit (informații false, zvonuri sau rapoarte care influențează prețurile etc). Dacă parlamentul din Casa Poporului este plin de escroci care nu vor lua niciodată atitudine vis-a-vis de golăniile mafiei bancar-imobiliare, măcar să ne inspirăm din celebrul ”friki-friki” de pe malurile Bosforului și să-i tratăm cum se cuvine. Posteriorul lui Emil Boc – mizerabilul care le mulțumea bancherilor pentru că ”au acceptat” programul Prima Casă este deja cunoscut, fiind prezentat cu mare fast de trustul lui Dan Voiculescu… Ar mai fi de aprofundat Victor Ponta, masonul Mugur Isărescu, penalul Aurel Șaramet de la FNGCIMM, bancherul BCR devenit peste noapte evaluatorul nr 1 al țării – Marian Petre etc…

Da, știu; tabloul este de-a dreptul grotesc. Probabil îngerii care au ”poposit” în casa lui LOT arătau mai bine decât creaturile astea hidoase dar dacă așa ne învață filosofia școlii de gândire stoice n-avem încotro… Trebuie să-i iubim ! Măcar să-i doară-n cur de noi și la propriu…

Dacă ar fi să mă iau după atitudnea dumneavoastră indolentă, după numărul de semnături pe care le-am strâns în cadrul petițiilor propuse aș zice că m-ați lăsa singur în acest demers scabros dar văzând cum vă dispar banii MUNCIȚI direct din conturi sunt convins că ați deveni puțin mai radicali… În fapt programul Prima Casă face același lucru – fură din buzunarele noastre garanții pentru scursurile bancare dar nefiind ceva concret, palpabil nu reacționați decât formal… Deficitul bugetar nu vă privește; sunteți ca proprietarii unui  condominiu, aceia pe care nu-i interesează scara nezugrăvită și zgâriată cu mesaje obscene. Ce e dincolo de ușa apartamentului nu contează.

În altă ordine de idei, de la o vreme cunosc atâția oameni care au apelat la Prima Casă sau – mai rău – au cumpărat cu bani cash o locuință în această perioadă încât risc să mi se răspundă la salut cu ”MUUUU !” M-am ferit cât am putut, am zis că eu nu pot avea asemenea cunoștințe dar se pare că am fost tot atât de bine ascultat precum capra cu trei iezi din povestea lui Creangă.

Zilele trecute am aflat de la mama unei noi ”beneficiare” de credit ”Prima Casă” că de fapt nu a plătit niciun avans de 5 %… S-a înțeles cu vânzătorul, au făcut un contract la notariat cu avans fictiv de 3.000 EUR și mai apoi a contractat de la bancă ”diferența” de 55.000 EUR (care de fapt este prețul total final) pentru un apartament cu 3 camere în Berceni… Tineri care nu au strâns un leu în viața lor accesează sume fabuloase și acest haos probabil se va menține până când o măsură similară cu cea din Cipru va fi implementată și la noi. Sute de mii de români nu-și mai pot plăti ratele… De ce n-am plăti noi pentru excesele lor și ale creditorilor acestora ??? 

Mai ținem banii noștri munciți în depozite sau ne băgăm la Prima Casă ??? Sunt convins că în mărinimia lor, bancherii vor deduce din rata lunară suma aferentă unui tub de vaselină care ne va face viața mai ușoară timp de 30 de ani. A fi activ sau… pasiv – aceasta-i întrebarea !!!

Reclame

Posted on 18 Martie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 369 comentarii.

 1. Ex-Bancherul

  @ Constantin:
  ”Nu ma pot abtine sa nu te intreb.
  Ipotetic vorbind, daca cumperi teren si cele necesare cultivarii terenului si apoi economia mondiala, sistemul financiar isi revin (inca o data zic, ipotetic), ai sa continui sa lucrezi pamantul?”

  da, este o decizie bazata pe observarea ciclurilor istorice, pe timp lung.

  in finante oferta de specialisti este mult peste necesitatile actuale si proiectate in urmatorii 10-20-30 de ani … e exces de oferta de resurse umane.
  daca as avea 18 ani si m-as gandi la facultate unde sa dau as evida ca pe dracu’ gol ASE-ul …
  as cauta specializarile conexe energiei , tehnologiei informatice (IT) si alimentelor (agricultura, zootehnice, medicina veterinara). Poate si catre ceva legat de materiale – rezistenta materialelor sau ceva de genul asta – asta daca as avea inclinatii catre inventica. Sau m-ar interesa aspecte comerciale legate de aceste arii – lanturi de distributie, lanturi de furnizori pentru agricultori de materiale utilizate in agricultura.

  Bancile sunt crapate. Uitati de ele. Bancile nu sunt de viitor. Apartin trecutului. Un trecut al consumului excesiv si al indatorarii excesive.

  in lume populatia e pe calea sa atinga o masa critica nesustenabila pentru planeta. Asta inseamna cerere asigurata pentru : apa , alimente, energie. De retinut ca lumea catre care ne indreptam nu va fi una a finantelor ci a informatiei, a crearii informatiei si a traficului informatiei (de asta am amintit IT-ul, dar nu ma refer doar la acest aspect).

  • Ex-Bancherul

   @ Constantin:

   ia uite Constantine, si nea Radu din linkul asta cam rimeaza in ce zice cu ce am zis eu … in plus el a bagat faza cu agroturismul si a sarit peste agricultura.

   Da, are dreptate, si agroturismul (si turismul in general) e o ramura de dezvoltare a Romaniei (se aude , baaai, conducatorii p*lii de la varful Romaniei?) dar necesita infrastructura dezvoltata pentru a fi pusa in valoare. Infrastructura nu prea e asa cum ar trebui sa fie…deci intai e nevoie de boi, dupa aia de caruta ….

   http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/179871.html

   • @bankerini
    poate romanika ar trebuie sa fie total originala si sa arate ce inseamna o viata organica/biologica/etc: deci numai care cu boi, hrana naturala, casa naturala, s.ks in paie/sura (iti dai seama sa ii intre un pai in c..!?!), etc.

    singura chestie este ca ai nevoie de niste armament bun sa te pazesti , asta pt momentul cand se va raspandi vestea pe la tara ca este unu’ cu bani de la oras (a mai fost si banker!) ce sta la noi in sat…si poate un medic personal sa stea langa tine, giastincheis…

    frumoasa este viata de la tara traita la oras….

   • @Ex-Bancherul:

    Da, mi-a sarit si mie in ochi articolul ala azi-dimineata pentru ca era pe aceeasi lungime de unda cu ce ai spus tu.
    Bravo pentru viziune!
    Doar ca, in asteptarea acelui scenariu apocaliptic cu oameni controlati prin cipuri, tatuaje electronice, agricultura e cel mai bun domeniu, pentru ca iti confera independenta.
    Si bine a punctat si @avenirv, o sa ai nevoie si de armament ca sa protejezi acea independenta.

    Bine, eu cred altceva. Conform Bibliei, dupa instaurarea acelui sistem satanist de control al oamenilor, Dumnezeu nu va permite asa ceva, pentru ca l-a creat pe om sa fie liber. De aceea, Dumnezeu va interveni si va distruge acea „monarhie autoritara mondiala, o organizare sociala unde actuala libertate a individului va fi un lux enorm”, de care vorbeai tu.
    Daca controlul prin cipurile sau tatuajele electronice deja se vede la orizont si profetia Apocalipsei din Biblie incepe sa devina realitate, atunci si restul profetiei este adevarat.

    http://biblia.resursecrestine.ro/Apocalipsa/13#verset-16
    Omului i-a fost data inteligenta si a creat unelte puternice cu ea, doar ca modul in care foloseste aceste unelte lasa de dorit.
    A descoperit energia atomica, a facut bombe, a descoperit tehnologia WIFI, RFID, satelitii, de ce trebuie sa le folosim pentru a controla pe alti oameni?

    Da, este ok sa incerci sa te protejezi de aceste lucruri groaznice care vor veni, dar dincolo de lucrurile astea materiale de care tinem cu dintii exista o lume spirituala, exista o mantuire spirituala care asteapta pe fiecare om.
    Cum ai zis si tu, este nevoie de o schimbare la nivel de constiinta, trebuie sa ne lasam de rau si sa alegem binele. Sa Il iubim pe Dumnezeu cu toata puterea noastra si pe aproapele nostru ca pe noi insine.

   • Ex-Bancherul

    @ Constantin:
    ”Conform Bibliei, dupa instaurarea acelui sistem satanist de control al oamenilor, Dumnezeu nu va permite asa ceva, pentru ca l-a creat pe om sa fie liber. De aceea, Dumnezeu va interveni si va distruge acea “monarhie autoritara mondiala, o organizare sociala unde actuala libertate a individului va fi un lux enorm”, de care vorbeai tu.”
    Ba o va permite. Deja o permite.
    Stii de ce?
    E un apel indirect adresat fiecarui om sa se scoale din praful spiritual in care zace acum.

    Toate care sunt sunt cu voia Lui. Omul are doar optiunea evolutiei.
    Ca si cum ar permite omului sa intre in rahat pana in gat, poate-poate o incepe sa se ilumineze spiritual la un moment dat.
    Toate se vor intampla si e bine ca e asa.
    Tot inainte!

   • Ex-Bancherul

    @ Constantin, Avenirv:

    ”Si bine a punctat si @avenirv, o sa ai nevoie si de armament ca sa protejezi acea independenta.”

    Nu, n-a punctat bine, caci in situatia unei treziri spirituale nu fierul va fi cea mai buna arma, ci vorba purtatoare de mesaj din inima si bine construita cu capul.
    Vorba e mai presus de toate.
    Dar trebuie ca spiritul sa se intareasca intr-atat incat doar cu 1 singur cuvant sa poata muta si un munte si sa se poata transmuta si in ziua de ieri si in ziua de maine. De la spirit pleaca totul.

   • @ Ex-Bancherul, Avenirv:

    ”Si bine a punctat si @avenirv, o sa ai nevoie si de armament ca sa protejezi acea independenta.”

    Asta din punctul vostru de vedere, omeneste vorbind, este bine sa ai un teren agricol sau animale care sa iti dea papica si sa poti proteja aceste lucruri cu arme, pentru ca sigur vor veni bande de hoti sa le pradeze.

    Dar daca te uiti mai jos in comentariul meu, m-am detasat de parerea voastra:
    „Bine, eu cred altceva.
    ……………………………
    Trebuie sa ne lasam de rau si sa alegem binele. Sa Il iubim pe Dumnezeu cu toata puterea noastra si pe aproapele nostru ca pe noi insine.”

 2. Mi se pare mie sau s-au cam inmultit anunturile de vanzare la apartamente? Cel putin pe alea cu 3 cam le urmaresc. Se grabesc sa prinda inca prima casa? De urmarit oricum ce se va intampla. Au fost si reportajele astea pe la tv in care ziceau ca mai au fonduri pentru 2 luni in ritmul asta. Asteptaaam….

  • Eu m-am plictisit de mult de cate ori au fost pe la TV zvonuri ca mai dureaza doar o luna doua prima casa.

   De cateva zeci de ori au fost astfel de zvonuri , si prosti s-au injugat la credite ca in prostia lor nu realizau ca fara prima coasa va scade pretul imobilelor.

   Iar politia o face in continuare pe prostul , ca in orice tara civilizata o astfel de manipulare a televiziunii se lasa cu ani grei de puscarie.

   In Romania insa nu e nici un politist sa mearga la televiziuni sa le intrebe cine le plateste sa minta astfel.

   • Ce-i drept si eu m-am plictisit, dar parca au declarat ca mai au cam 80-90 mil E ramas din plafon. Partea buna, daca o putem numi asa, este ca oamenii care se baga la credit vor fi clienti in minus dupa acest program, deci posibil sa mai scada preturile. Vom vedea, in piata asta scenariile nu prea isi au rostul, maine mai vine unu sa declare ca se suplimenteaza iar plafonul.

 3. Ziaristu' lu' peste

  Mitocanii de la ZF au inceput sa faca propaganda pentru bancile cipriote cu sucursale la noi. cati bani or fi luat pentru articolul asta? :)))
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/clientii-bancilor-cipriote-nu-se-tem-pentru-depozitele-lor-este-exclus-ca-asa-ceva-sa-se-intample-pe-plan-local-10690042

  • Ex-Bancherul

   @ Ziaristu lu peste:

   asa au fost instructati de BNR sa nu vina nea Caisa sa isi ia depozitele de la ei sa ii bage in belea … nu ca nu ar fi deja in belea 😀 …

  • Haaa , ce minciuni spurcate.

   Adica eu care imi tin banii la o banca germana si una austriaca , nu mai stiu ce sa fac de frica ca in cateva luni imi pune usl-ul taxe pe agoniseala mea…. ce sa mai vorbesc de cei cu bani la bancile cipriote , aia sunt de mult uzi in pantaloni.

   • @banana
    taxele le-au pus cei mai capitalisti indivizi din ieropa.
    mai las-o cu comunismul/usl/etc. nu neg ca ar fii. dar
    este anul 2013 si capitalistii ieropei se comporta ca niste comunisti sadea.
    dar tot o tii cu ce a fost.

 4. Ex-Bancherul

  @ all:
  http://www.marketwatch.com/story/dijsselbloem-shocker-is-uss-policy-too-2013-03-25?link=MW_home_latest_news

  lu’ prostulica asta de l-a scapat ma-sa in cap la nastere (dovada ce debiteaza) i-a scapat pasarica din gura … cica modelul „cipru” (de utilizare a depozitelor peste 100K euro la salvarea bancilor) poate fi utilizat lejer cu orice alta ocazie …

  citat din articol :” The market was roiled Monday when the head of euro-zone finance ministers stated that the plan for uninsured depositors to take losses in Cyprus was a “template” for any future rescues.”

  Naspa de naspa , adica!

  • Din pacate e o idee ce are multi sustinatori. Iar Romania e o tara blestemata din multe puncte de vedere. Multora le place la noi sa primeasca bani nemunciti.

   Va mai amintiti ca acum 60 de ani romanii furau averile celor ce aveau bani , si ii ucideau sau aruncau in puscarie ?

   Azi nepotii acelor comunisti tortionari stau cu limba scoasa si cu bale la gura , doar doar o sa ia Ponta taxe de la oameni sa le mai dea lor o pomana electorala.

   Unde sunt cele 1 milion locuri noi de munca pe care Ponta promitea ca le creaza , cu nici macar un an in urma ? Unde sunt pensiile si salariile bugetarilor marite cu 25% ? Unde este TVA-ul redus la 4% ?

   Astea au fost promisiunile pe care vitele si lacomii le-au crezut.

   • @banana
    cand confiscarea averilor se face de catre reprezentantii capitalistilor puri |(cei cu capital, adica bani) tu tot o dai cu comunistii.
    vrei sa spui ca merkel si olandezul, plus ceilalti europeni sunt comunisti ?
    nu cumva sesizezi ca ei considera ca ceea ce au facut comunistii era bine ? spun asta pt ca vad ca aplica fara sa clipeasca acele metode. deci, daca esti atat de tare si demn, arata acum cine face comunism.
    lasa-i pe romanashi, ei sunt plevusca dar vad ca ai curajul sa te legi numai de ei. romanashii vor face ceea ce li se va ordona de catre capitalistii tai. punct.

 5. @Marian

  Extrasul de cont, stampilat pe ficare pagina, se traduce siapoi se legalizeaza copia de catre un notariat care are o relatie comerciala cu un birou de traduceri

  Nu imi mai aduc aminte de interfata ib de la raifeissen, dar nu poti importa un csv custom model pt exportarea ulterioara a datelor? cei de la raif nu au un software support desk sa le arunci o intrebare despre ceea ce te intereseaza? ghiseista de abia stie sa utilizeze softul de pe calculatorul din fata ochilor…

 6. Urmariti emisiune unde Domnul Calin Georgescu este invitat:
  http://www.nasul.tv/2013/03/19/nasul-19-martie-2013/
  pe la jumatatea emisiunii

  Un astfel de om trebuie sa conduca Romania!

  • am vazut emisiunea si am fost si eu ff convins de el, numai ca am observat o fisura…e mason, face parte din alaturi de isarescu, iliescu, constantinescu. oare o fi de bine?

 7. @lender: Intrebare pt lender

  Tot zici ca romania nu poate cumpara dolari cu lei, ci cumpara euro si apoi cu acei euro cumpara dolari.

  Da te rog mai multe detalii , chiar asa se intampla sau nu am inteles eu ?

  Romania este un stat suveran , are dreptul sa cumpere ce vrea cu banii ei , de unde pana unde nu poate cumpara dolari cu lei ?

  Si ce e cel mai important , cum ma afecteaza asta pe mine , omul din clasa de mijloc ?

  • Numai faptul ca BNR calculeaza cursul usd-ron in felul asta e un indiciu.
   Cam toate tarile au etalon dolarul american, adica atunci cand China si Japonia faceau schimburi comerciale, monezile lor nu se converteau direct ci prin intermediul dolarului. Dolarul era un fel de etalon intre yen si yuan si orice conversie intre cele doua monezi se faceau prin dolar. De curand ei au semnat un acord de swap valutar intre bancile centrale si in acest moment yen-ul si yuan-ul sunt liber convertibile. Asta inseamna ca nu mai au nevoie de dolari.

   In mod similar Romania avea ca etalon USD pentru ca RON-ul nu era convertibil direct in monezile tarilor din regiune. La un anumit moment a fost semnat un agreement ca sa fie schimbat in EURO, nu stiu exact cand s-a facut asta, am incercat sa aflu dar nu au fost date informatii publice.
   Tot ce am gasit a fost o referinta pe wikipedia in care spune ca EUR a devenit de curand convertibila in monezile tarilor UE non-euro si nu se mai foloseste dolarul.

   Toate ar fi bune si frumoase daca zona euro ar fi o zona cu stabilitate sau cel putin mai stabila decat America. Dar experienta a dovedit ca am facut o alegere proasta trecand la etalonul euro. Nu trece mult timp si mai apare cate o criza, apoi alta si exportatorii nostrii fug spre dolari. In fuga lor nu realizeaza ca fac tranzactii pe euro adica leul se schimba in euro si apoi in dolari. In felul asta tot romanul din clasa de mijloc a inteles ca e bine sa fie criza in UE, ceea ce e total fals. Daca ar fi o criza monstru si moneda euro ar disparea(sau Germania ar bate moneda proprie) o groaza de oameni ar lua teapa. La fel ca la FNI.

   Trebuie inteles de ce cursul leu-euro creste cand e criza in UE si sa nu mai credem ca asta e bine pentru ca se fac castiguri din cursul valutar. E un mar otravit.

 8. @Ex -Banchere, poate dai un mic ajutor 🙂

  Sal,
  Am 2 depozite consistente la unicredit, ron si eur, unul mai mic de usd la bcr. strang bani in vederea unei achizitii, la unicredit am vazut ca la urmatoarea reinnoire voi avea doar 2% pe eur si 4.5% ron. la transilvania, recomandata de un coleg, am vazut ca sunt 3.5 % respectiv 6%, pe perioada de un an(oricum nu vreau sa fac ceva mai devreme). ce parere aveti, e ok transilvania fata de restul, as mai putea negocia si acele comisioane daca am aprox valoarea unui apart de 2 camere ?:P

  • Studiaza oferta bancii Carpatica.
   De ce sa iti faci depozit pe 1 an de zile???
   Fa-ti la maxim 3 luni.Pentru ce sa iti pierzi dobanda in caz de o urgenta?

  • Ex-Bancherul

   @ Marius:
   salut, abia acum am vazut mesajul tau, scuze de intarziere.
   Transilvania are indicatorii ok (oricum , mai ok decat alte banci), nu stiu daca vor begocia comisioanele la o suma de cateva zeci de mii de euro.
   de obicei negocierile pleaca de la 100K euro in sus. De obicei.
   Poti incerca , nu costa nimic sa incerci.
   Vezi, de la sfarsitul verii sa ai cash in mana, lasa bancile deoparte (indiferent care) si doar valuta de rezerva (usd, chf), fara lei, fara euro.
   Foloseste perioada iunie-septembrie care va fi una pro-risk (deci va favoriza leul, dolarul scazand nitel fata de euro) sa acumulezi chf si usd cat mai multi, ok?
   Succes.

  • Ex-Bancherul

   @ Alien:

   cred ca o sa le trimita obuze incondeiate ca ouale de Paste in cap duminica asta … ca tot au ei acolo Pastele lor 🙂 …

 9. Parca si americanii au atacat Irakul tot de Pasti .

 10. Imi pun urmatoarea intrebare :

  Ce intelege un agent imobiliar din acest articol?

  http://www.curierulnational.ro/Economie/2013-03-26/Borza%3A+Bancile+vor+incepe+sa+ceara+insolventa+datornicilor%3B+va+fi+un+an+cu+falimente+spectaculoase

  p.s. astept un raspuns de la agenti / dezvoltatori imobiliari …. nu de la ex-ist ……. si pastreaza berea pentru 21.30!!!

  • Nu sunt agent, dar incerc sa-ti dau un raspuns. Mi se pare ca articolul se refera la companii, nu face referire la persoane fizice sau cel putin nu am vazut eu. Si dupa cum traim in Romania, o sa-ti zica orice agent ca nu are treaba cu ei. Daca privesti the big picture ca la companiile alea sunt oameni care au credite, ei fiind afectati, e altceva. Dar nu vad o executare in masa a ipotecarilor. In primul rand un aflux de executari ar pune presiune pe preturile imobiliarelor, ceea ce i-ar afecta in mod indirect prin scaderea valorii asset-urilor din portofolii, adica si-ar taia craca singuri. In al doilea rand sunt constienti si ei ca pretul cerut va fi taiat pana la 50% ca nu se va prezenta nimeni. In al treilea rand nici ei nu mai dau credite usor. O metoda prin care isi fac curatenie e sa le vanda la societati de recuperare. Tot asteptam o scadere spectaculoasa de preturi, eu unul o astept…dar sincer nu o vad

   • Imi aduc bine aminte despre un articol din presa (acum 2-3 luni), prin care se vehicula idea ca societatile de recuperare( ex „Kruk”) vrea sa cumpere cu 15% din valoare, dar banca (parca era BCR) vrea sa le vanda cu 25%.
    Si dupa 1-2 saptamani , noul CEO de la o banca (parca tot BCR) vorbea despe restructurare si crearea unei noi divizii (sau directie) dedicata actiunilor „de recuperare”.

 11. Ceva cald dinspre Brussel
  „Niciodată nu va fi posibil să fie implicaţi în proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau în viitor”, a afirmat oficialul CE.

  http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2013-03-26/CE%3A+Depozitele+bancare+mari+din+UE+ar+putea+fi+implicate+in+recapitalizarea+bancilor

  • Deci clar, Ciprul a fost un test, programul pilot. Urmeaza extinderea lui. Si se va face legal. Cum spune un proverb chinezesc: sa nu-ti doresti sa traiesti vremuri interesante. Dar ce te faci cand te obliga altii? 🙂

   • Ex-Bancherul

    @ Mihai:

    clar a fost un test.
    cei cu bani, peste 100K euro e nevoie sa deveniti creativi utilizand binenteles bani de cupiura inalta (ex: chf – 1000 / euro – 500 / poate si usd , desi 100 fiind cupiura cea mai inalta e mai trista situatia, ideea fiind sa ocupe mai putin loc).

    In ce fel creativi?
    Pai sa vedeti unde va bagati banii 🙂 …. ex: ursuleti de plus descusuti si apoi recusuti, vasul de la wc, in ghiveciul de flori (de preferat sa fie unul mare , un palmier, ceva…)

  • preturile sunt de cele mai multe ori aberante, o reducere a dobanzilor e o pacaleala buna, sa vedem daca balta are peste, in conditiile in care pentru locuintele cu preturi mai mici si imprumuturi cu dobanzi mai mari decat ceea ce prezinta articolul, cand prin agentii si sucursale bate vantul lipsei de clienti pofticiosi de credite imobiliare.

   un srl detine raif, profitul sa treaca… problemele sa va ramana mostenire!

  • Ex-Bancherul

   @ Nepacalita:

   am vazut, am vazut.
   din 2016-2017 SUA oricum isi va pierde mult din influenta pe care (inca) o are.
   o sa avem o lume multipolara.
   e mai misto asa.

  • asta am mai auzit-o si acum 2-3 ani. Poate intre timp se va instala criza si in tarile respective datorita reducerii cererii de materii prime din partea Chinei, crizei din UE etc

   Avem bule imo in China, Australia si Canada, in Australia imo sunt cu 2-3 pasi inaintea celorlalte tari.

   • am uitat un lucru, de obicei astfel de stiri bearish usd apar in jurul unui btm, diferenta intre aparitiile stirilor de genul asta si btm poate fi si de 6 luni, chiar sis asa astfel de stiri nu trebuiesc ratate 😉

 12. Bai tata, ma uit ce preturi cer astia pentru apartamente pe Panduri/13Sept…
  Fenomenal…Zici ca-i Primaverii cel putin.
  Intamplator stau in zona.
  Numa’ ce ne-au dat drumul la caldura si apa calda dupa o saptamana de „repaus” din cauza restantelor uriase.
  Numai cocalari si pitipoance in blocul unde stau.
  Eu stau in chirie, nu-mi convine ma car in secunda 2.
  Da’ aia care se inhama la 30 de ani de rate…si n-au incotro, trebe sa stea pe loc, ca doar i-a mancat in c*r sa devine „apropitari” chiriasi la banca… vai mama lor.

  • Ex-Bancherul

   @ Basil:
   suntem relativ vecini , la cateva strazi distanta 🙂
   si pe mine m-au socat dintotdeauna preturile acolo … nu merita mai mult de 55-60-65% din preturile cerute in prezent in conditiile actuale de pret din piata.
   blocurile acelea nu exceleaza calitativ. cele din drumul taberei facute intre 1979 si 1984 sunt superioare calitativ celor din panduri/13 sept … si nu am zis eu asta mi-a zis-o o arhitecta.

  • @basil
   zise „Numai cocalari si pitipoance in blocul unde stau.
   Eu stau in chirie, nu-mi convine ma car in secunda 2.”

   deci iti convine…

 13. @lender

  Vand lei pentru a cumpara euro sau usd, daca preturile euro sau usd cresc, atunci datorita nivelului eurusd, usd sau respectiv euro vor creste (pentru a pastra nivelul eurusd, sunt redundant). Ai o crestere a euro datorata cresterii usd, raportul eurusd se pastreaza.

  Multumit?

 14. Ex-Bancherul

  @ all:

  http://www.globaleconomicanalysis.blogspot.ro/2013/03/eu-pushes-universal-bail-in-regulations.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+(Mish's+Global+Economic+Trend+Analysis)

  citat din articol:

  You need to be able to do the bail-in as well with deposits,” said Gunnar Hokmark, an influential member of the European Parliament, who is leading negotiations with EU countries to finalize a law for winding up problem banks.

  „Deposits below 100,000 euros are protected … deposits above 100,000 euros are not protected and shall be treated as part of the capital that can be bailed in,” Hokmark told Reuters, adding that he was confident a majority of his peers in the parliament backed this line.”

  Ce poveste de seara va povesteste nenea ex-bancherul azi?
  Pai a fost o data ca niciodata o gramada de prosti numiti pompos (cum altfel?) … Parlamentul UE.

  De de vorbeste nenea ex-bancherul asa urat de ei?

  Pen’ ca atunci cand o banca intra in belele poa’ sa intre LEGAL IN DEPOZITELE DE PESTE 100.000 EURO ALE CLIENTILOR SI SA TRATEZE ACEI BANI CA FIIND CAPITAL VARSAT IN CAPITALUL BANCII (adica japca). Asta daca se aproba in parlamentul European legea lui p*zdel asta de o propusese , Gunnar Hokmark, parlamentar (cum altfel?) european.

  Ce nu stie p*zdel asta si stiu TOTI bancherii care se respecta (dar tac miseleste din gura) si toate persoanele cu pregatire / experienta contabila e ca:
  – nu poti trata valorile care apar in planul contabil bancar in Clasa 2: Operatiuni cu clientela si operatiuni cu institutiile financiare nebancare si institutiile de credit / Grupa 25: Conturile clientelei / ca fiind inregistrate in conturile :

  (P 253 – Conturi de depozite)
  P 2531 – Depozite la vedere
  P 2532 – Depozite la termen
  P 2533 – Depozite colaterale
  P 25331 – Depozite pentru deschiderea de acreditive
  P 25332 – Depozite pentru emiterea de scrisori de garanţie
  P 25333 – Depozite pentru cecuri certificate
  P 25334 – Depozite pentru ordine de plată cu scadenţă
  P 25335 – Depozite pentru garanţii gestionari

  … asadar nu poti trata acesti bani inregistrati aici ca fiind inregistrati in contul de capital al bancii !!!!!!!!!!!!!!!

  Nici macar clasa de conturi, nu grupa, nu e aceeasi , la naiba!

  Asta e blasfemie dpdv contabil, e japca institutionalizata si explicata cu zambetul pe buze intre cravati si parfumuri fine!

  Daca parlamentul European voteaza aceasta lege si Romania e obligata sa „acomodeze” legile interne cu nebunia asta de lege eu promit ca imi iau camera digitala, ma duc in Str. Doamnei (parca acolo e cladirea BNR, nu?) si ma filmez gentil si intim cum ma pis pe usa de la intrarea principala in BNR explicand in termeni contabili exacti de ce se merita sa te pisi literalmente pe usa BNR daca accepta asa lege in ograda ei bancara din Romania , care lege inca de la baza ei INCURCA CONTURILE CONTABILITATII BANCARE!

  Chiar si numai pentru ca un nebun a venit cu o asemenea idee de lege va recomand extrem de sincer daca aveti peste 100.000 euro (mai bine peste 70.000 euro echivalent, incluzand o marja potentiala de depreciere a leului in caz de soc de natura interna sau externa) sa lasati bancile deoparte
  si sa ii trageti cash …si vi-i tineti voi unde stiti, vi-i bagati unde va place mai tare! 🙂
  E foarte serioasa avertizarea, nu o zic la caterinca, astia se pun pe saracit pe cei din clasa medie intr-un mod legiferat si activ !

  • Cineva spunea pe un blog ca nici casetele de valori nu mai sunt sigure (desi in principiu nu pot fi deschise decat daca se foloseste si cheia clientului). Asa o fi oare ? S-ar baga bancile si acolo, chiar daca nu stiu ce contin casetele ?

   • Ex-Bancherul

    @ Basme:

    numai cu ordin judecatoresc sau in baza unei noi legi emise de Parlament/ a unei noi OG (ordonante guvernamentale).

    daca apare baza juridica pentru gest, orice e posibil.

   • guvernul asta de trepadusi comunisti deghizati in social-democrati ar fi in stare de orice pentru a face rost de bani de pomeni … cand o sa termine cu, curatenia la deozite o sa inceapa cu cea la casete , iar la urma taxele …

 15. ziaristu' lu' peste'

  @all
  Blocurile din panduri sunt cumparate en gros de fosti nomenclaturisti din vremea impuscatului care au cate 4,5 garsoniere/apartamente pe o scara/bloc. Nu se grabesc sa vanda, prefera sa inchirieze pe sume ilare pentru tot felul de cocalari/pitipoane/expati. Odata cu mutarea trustului digi in corpore in panduri vor fi destui musterii pentru chirii absurde: ziariste/pitipoance din provincie, gen.luati-va gandul de cumparat. E mai ieftin in cotroceni 😉

 16. @iha-ahi

  In momentul de fata exportatorii/importatorii/bancile vand usd pe lei. Asta scade cursul euro-leu pentru ca ei fac intai tranzactia usd-euro si apoi euro-leu.

  Daca noi am reveni la etalonul usd, atunci in momentul unei crize cursul ron-usd nu ar suferi modificari(pentru ca problema nu e la noi) in schimb ar varia doar ron-euro in jos(datorita arbitrage-ului pe eur-usd).

  • @iha-ahi:
   Nu stiu exact daca te-ai jucat pe Forex sau daca ai reusit sa intelegi ce se intampla in spate(sunt lucruri pe care le intelegi doar daca lucrezi la sisteme ce actioneaza pe forex).
   Perechea eur-usd este una dintre cele mai tranzactionate avand 28% din toate tranzactiile, asta inseamna ca orice tranzactie triunghiulara intre ron-(eur)-usd nu are cum sa afecteze cotatia. Poti spune despre cotatia eur-usd ca este „inelastica” pentru noi datorita dimensiuni imense a pietei.
   In schimb eur-ron il poti afecta prin schimburi usd-ron pentru ca piata locala eur-ron este atat de mica incat este „foarte elastica” si deci sensibila la orice tranzactie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: