Sodoma și Gomora


”În viața oricărui om, virtutea e singurul lucru important. Sănătatea, fericirea, bunurile n-au nicio valoare.. Stoicul primeşte suferințele cu seninătate şi calm, liniştit, netulburat ca un partener fidel al raţiunii universale, stăpân deplin al virtuţii sale, convins fiind că puterea destinului nu poate fi abolită. Poate fi sărac dar ce importanță are ? Își poate păstra virtutea… Poate fi condamnat la moarte dar poate muri cu noblețe precum Socrate. ”

         Zenon ( 334 î.Hr. – 262 î. Hr.)

Trebuie să fie tare mândri ciprioții de cel care s-a născut pe meleagurile lor, fondatorul stoicismului – Zenon din Kition. Să rămâi indiferent în fața nedreptății ba chiar să îi tratezi pe tirani pe principiul iubirii universale…

Or avea vreun specialist în filosofie cei de la FMI și BCE ? Cred că numai un astfel de consilier ar fi putut propune taxarea economiilor populației cu 6,75 respectiv 9,9 %… În mod normal, zilele următoare ar trebui să vedem Central Bank of Cyprus, instituțiile de credit private și guvernul de la Larnaca asediate de cetățenii care și-au însușit doar parțial perceptele stoicismului și care nu au uitat că Afrodita tot pe acolo s-a născut…

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ciprul-vrea-sa-ia-pana-la-10-din-depozitele-din-banci-pentru-salvarea-unui-sistem-in-vrie-10672852

Spre exemplu, dacă mie mi s-ar ciunti micile economii pe care le am la bancă, în virtutea iubirii universale, v-aș propune să ne aliniem în fața sediului Asociației Române a Băncilor, pe Aleea Negru Vodă 4-6 sector 3 și să strigăm: ” Dați-ni-l pe Radu Grațian Ghețea să ne-mpreunăm cu el !!!” Da, stimați prieteni. Vă rog să-mi scuzați pornirile sodomice asigurându-vă că erecția mea ar fi la ”minimul istoric” în fața curului acestui nenorocit mincinos care nu a demisionat nici acum din fruntea ARB după ce mânca căcat în 2010 că prețurile locuințelor nu vor mai scădea… Parlamentul turc a emis recent o lege care pedepsește minciunile bancherilor cu scopul de a face profit (informații false, zvonuri sau rapoarte care influențează prețurile etc). Dacă parlamentul din Casa Poporului este plin de escroci care nu vor lua niciodată atitudine vis-a-vis de golăniile mafiei bancar-imobiliare, măcar să ne inspirăm din celebrul ”friki-friki” de pe malurile Bosforului și să-i tratăm cum se cuvine. Posteriorul lui Emil Boc – mizerabilul care le mulțumea bancherilor pentru că ”au acceptat” programul Prima Casă este deja cunoscut, fiind prezentat cu mare fast de trustul lui Dan Voiculescu… Ar mai fi de aprofundat Victor Ponta, masonul Mugur Isărescu, penalul Aurel Șaramet de la FNGCIMM, bancherul BCR devenit peste noapte evaluatorul nr 1 al țării – Marian Petre etc…

Da, știu; tabloul este de-a dreptul grotesc. Probabil îngerii care au ”poposit” în casa lui LOT arătau mai bine decât creaturile astea hidoase dar dacă așa ne învață filosofia școlii de gândire stoice n-avem încotro… Trebuie să-i iubim ! Măcar să-i doară-n cur de noi și la propriu…

Dacă ar fi să mă iau după atitudnea dumneavoastră indolentă, după numărul de semnături pe care le-am strâns în cadrul petițiilor propuse aș zice că m-ați lăsa singur în acest demers scabros dar văzând cum vă dispar banii MUNCIȚI direct din conturi sunt convins că ați deveni puțin mai radicali… În fapt programul Prima Casă face același lucru – fură din buzunarele noastre garanții pentru scursurile bancare dar nefiind ceva concret, palpabil nu reacționați decât formal… Deficitul bugetar nu vă privește; sunteți ca proprietarii unui  condominiu, aceia pe care nu-i interesează scara nezugrăvită și zgâriată cu mesaje obscene. Ce e dincolo de ușa apartamentului nu contează.

În altă ordine de idei, de la o vreme cunosc atâția oameni care au apelat la Prima Casă sau – mai rău – au cumpărat cu bani cash o locuință în această perioadă încât risc să mi se răspundă la salut cu ”MUUUU !” M-am ferit cât am putut, am zis că eu nu pot avea asemenea cunoștințe dar se pare că am fost tot atât de bine ascultat precum capra cu trei iezi din povestea lui Creangă.

Zilele trecute am aflat de la mama unei noi ”beneficiare” de credit ”Prima Casă” că de fapt nu a plătit niciun avans de 5 %… S-a înțeles cu vânzătorul, au făcut un contract la notariat cu avans fictiv de 3.000 EUR și mai apoi a contractat de la bancă ”diferența” de 55.000 EUR (care de fapt este prețul total final) pentru un apartament cu 3 camere în Berceni… Tineri care nu au strâns un leu în viața lor accesează sume fabuloase și acest haos probabil se va menține până când o măsură similară cu cea din Cipru va fi implementată și la noi. Sute de mii de români nu-și mai pot plăti ratele… De ce n-am plăti noi pentru excesele lor și ale creditorilor acestora ??? 

Mai ținem banii noștri munciți în depozite sau ne băgăm la Prima Casă ??? Sunt convins că în mărinimia lor, bancherii vor deduce din rata lunară suma aferentă unui tub de vaselină care ne va face viața mai ușoară timp de 30 de ani. A fi activ sau… pasiv – aceasta-i întrebarea !!!

Anunțuri

Posted on 18 Martie 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 369 comentarii.

 1. ziaristu' lu' peste

  Foarte interesant e presa romaneasca f….a de patroni pana cand n-a mai ramas nimic din ea ignora ce se intampla chiar in europa.
  http://m.europe.wsj.com/articles/SB10001424127887323639604578366352468342468

 2. Am incercat si eu zilele trecute sa aflu cum mai sta piata, nu multumitor, e drept ! speram la mai mult, dar mai e de asteptat..am dat si de anunturi voalate, cat de inteligent ! acum agentiile si-au montat un post telefonic de control, schimba mereu numarul, sa nu apara des si la toate anunturile, pe motiv ca triaza clientii pe sectoare…si cum credeam ca sun la un particular, cand am fost pusa in situatia de a vorbi cu un decerebrat care mi-a spus ca anuntul cel tentant este expirat, asa i-au spus colegii, dar ca mai are si alte oferte, evident cu 10mii mai scumpe, si de fapt eu ce varianta de plata am, i-am zis cu satisfactie ca nu ma intereseaza sa lucrez cu agentie, ca anuntul nu era clar in privinta asta, am facut si reclamatie de abuz pe siteul respectiv. Uite, daca nu citeam pe aici nu as fi fost asa veninoasa cu tipul, care la randul lui a improscat telefonul printre dinti, zicand cu respectul care ii mai ramasese sa am succes in cumpararea unei locuinte. Hm..stau cu chirie, m-am saturat de mobila veche, de praful care iese din ea, de lipsa spatiului pentru lucruri frumoase, puse de noi. Dar mai e de asteptat, de strans, sa ne concentram pe altele, masina, concedii. Eu inteleg uluiala pentru actiunile cunoscutilor, scarba pentru oamenii din paragrafele de mai sus, tesatura asta de scursuri care-si urmaresc interesele murdare, culmea isi ating scopurile de atata timp !

 3. Nenorocitii de ciprioti o sa blocheze 6-10% din bani.Cinste Romaniei care nu a luat nici un leut din depozite dar prin devalorizare ,impozite si impozite i-a facut in ultimii 4 ani sa valoreze cu vreo 30 % mai putin :).Oare daca Ciprul nu avea euro cat ar fi pierdut moneda lor ?Doar 6-10%?

  • Ex-Bancherul

   @ Edy:
   Romania nu a luat nici un leut ?
   Hahaahhahaaa 🙂
   Sa iti reamintesc momentul cu nationalizarea valutei sub Stolojan in anii ’90?
   Nu subestima sobolanii cand soarta ii prinde la colt, ar face orice…orice drept natural (ex: cel de proprietate) cedeaza in fata unui sobolan speriat, prins la colt, in pericol de moarte.
   Nu ii subestima, o pot face oricand daca „vecinii din UE” baga moda asta in vigoare!
   repet: apreciati cashul din mana!

   • Si cum protejezi cash-ul de inflatie?

    In Cipru moneda era euro si o devalorizare a sa pentru rezolvarea situatiei nu ar fi convenit UE.

    In Romania nu e cazul, daca va fi nevoie, leul va fi devalorizat instant si nu cu 10%, ci mult mai mult.

 4. INVITAIE
  Asociaia de Geopolitica, Relaii Internaionale si Diplomaie are onoarea de a va invita sa
  participai
  mari, 19 martie 2013, orele 18.30 la conferina:
  ,,Viitorul României”
  *
  Susinuta de:
  Dr. Calin Georgescu – Director Executiv al Centrului Naional pentru Dezvoltare
  Durabila
  *
  Evenimentul va fi gazduit de Academia de Studii Economice din Bucuresti
  si se va desfasura în Sala 2013, Cladirea Virgil Madgearu,
  Calea Dorobanilor nr. 15-17, sector 1, Bucuresti.
  ***
  În cadrul evenimentului vor fi dezbatute situaia actuala în care ne aflam si soluii posibile
  pentru un viitor mai bun.
  Va mulumim pentru disponibilitate.

  • Ex-Bancherul

   @ RRRR:
   am evaluat minunata invitatie, nu o voi onora :).
   mi-am pierdut toata increderea in politicieni relativ curand (acum 1 -2 ani, cam asa…) si concluziile acestui centru de dezvoltare tot la politicieni ar ajunge …

   indiferent de partid sau formatiune (PDL, USL, UDMR) politicienii romani au demonstrat din plin ca nu au comunicat, nu comunica si nu vor comunica niciodata in mod real. orice forma de comunicare a lor are o granita : propriile interese personale.
   Prin fiecare decizie pe care o iau ei isi sapa singuri groapa… de ce m-as opune eu acestei tendinte (innoitoare, la un moment dat, as putea zice) a Istoriei?

   orice tentativa de ajutare a actualilor politicieni , pui neo-comunisti ai celor de dinainte de ’89, este o incercare de franare a mecanismelor temporale ale Istoriei … nu ma bag, sunt prea mic pentru asa ceva 🙂

   le urez dragilor politicieni auto-demolare placuta si … constructiva (mai apoi)! 🙂

 5. @all

  poate asta sa fie o solutie ca partea populatiei romaniei fara credit imobiliar sa „ajute” cealalta parte, mai ales pe cei cu PC ?
  nu ziceti nu. in cipru, un localnic munceste, plateste impozite si din ce ramane mai pune si la banca. si acum vine guvernul si zice: in numele patrida sa ajutam bancile si taie 6% din ce ai economisit. asta seamana cu dubla impozitare si baieti, guvernele sunt fericite. s-a gasit solutia. PC continua, bancherii sunt beilaut si voi platiti.
  trist si revoltator, dar am spus de nenumarate ori, voi veti plati pt cei cu PC. ei nu sunt dobitoci. ei vor sta in casa lor subventionati partial de voi.
  ce veti face ?

  • Care noi platim prostii PC ?

   Pai prostii PC vor muri la prima zapada. Ca majoritatea lor sunt deja oameni ai strazii (desi ei nu isi dau seama de asta).

   Apoi , cine ma obliga sa tin bani in banci ? Cum aud o lege ca asta , cum scot tot si cumpar aur sau teren. Asta daca nu plec in alta tara.

   Iar gandire de frustrat comunist , cum ca cel cu cap trebuie sa ajute pe cel prost…. nu are nici un sens.

   Orice politician care da astfel de lege nu mai are nici un viitor in tara asta.

   • Mda, se pare ca nu ai vazut cine ne conduce de vreo 23 de ani. Orice masuri se vor lua, intotdeauna vor fi afectati cei onesti, care muncesc si economisesc. Creditacii, asistatii sociali vor avea prea putin de suferit, pentru ca si ei voteaza, nu-i asa?

   • @marian
    -foarte bine, numai sa faci ce spui.
    -deci cei cu PC mai au de trait aproape un an…
    -eu acum sunt sigur tu esti un agent imobiliar (faci reclama cumpararii de imobiliare !!!).
    -si cand aurul o sa fie 2000 tot cumperi ? si unde il tii ? caci daca nu il ai fizic ascuns in casa tot la controlul guvernului va fi si va fi si el taxat. numai sa dai un anunt prin tara ca ai cash si aur ascuns in casa. o sa ai o multime de oaspeti nepoftiti atunci.

    pe de alta parte poate sa apara o hotarare ca salariile sa fie platite numai direct in cont si impozitul asta smeker sa se aplice la suma initiala din ziua de salariu. si uite asa apari dator la fisc si politistul care va fi avertizat ca nu isi ia salriul deoarece unii nu platesc impozitul legal va fii peste tine (asta este clasic in state; cand ajungi undeva si intentionezi sa fii pe acolo cateva luni colegii te vor avertiza ca in ultima poate a lunii sa fii foarte grijului cu condusul deoarece politistii de trafic vor fi pe strazi pt a alimenta bugetul primariei de la care iau ei salariul).

    deci este foarte nasol ca idee. foarte.

  • @all
   si banii luati de la boborul muncitor se duc tot sa beilaut bancile. bancile pe care le iubiti !
   tot nu va vine sa credeti.
   s-a creat un precedent, o noua metoda de a f..e clasa mijlocie.
   nu va amagiti ca la romanika nu se poate sau ca nu este cazul. cand va fii nevoie de bani se va face si asta.
   ce veti face ? ce solutii aveti ?
   decat sa fiti in starea de negare a unei asemenea posibilitati mai bine cautati solutii.

   PS
   ati vazut cum au evitat legea cu garantarea celor 100K ? aceasta confiscare se numeste taxa si deci legea de mai sus nu se aplica.
   deci solutii juridice se gasesc.

   si nu uitati, la romanika asa ceva s-a facut de un om pe care multi dintre voi il adulati: stolojan. deci se poate si la romanika.

   • @all
    si acum se incearca sa se mai indulceasa, sa o scada pe cea mica (kiar si la 0) si sa o creasca pe cea mare.
    dar precedentul ramane.
    sunt curios cate transferuri electronice au avut loc in ultimele 2-3 zile.
    FYI: dupa rusi englezii sunt cei mai mari detinatori de bani in cipru. asta o sa fie si un alt motiv ca anglia sa fie sic…..a caci va trebui sa-i ajute pe acestia.

   • @avenirv

    Cash is king.
    Nimic nu e intamplator.

    Poate ca e nevoie de un aflux de capital catre Anglia si Elvetia, si… de asta s-a dat bomba peste Cipru, ca sa fuga banii panicati catre bancile cele mai sigure din Europa.

   • @Alexx
    mi-a placut ideea.
    acum stiind ca tara care refuza sa scoata legislatie anti spalare de bani este alta, ce ai spus tu imi da idei.
    frumos…

 6. Asta e adevarat, oameni care n-ar trebui sa isi cumpere casa si in general sa se imprumute in vreun fel isi cam distrug viata: in mod normal programul ar trebui sa fie bun pentru cei care isi permit cu adevarat.

 7. Cipru e un caz aparte al UE. Dupa ce le-au dat bailout acum cateva zile probabil, la masa negocierilor le-au spus: gata cu paradisul fiscal baieti, ATAT!
  D-aia sunt suprataxate, ca sa-i f**a pe rusi care au 20 miliarde de euro p-acolo.
  Mai mult ca sigur ca pentru populatia cu „cei sub 100k eur” rezidenta, se va gasi o solutie, insa pentru oligarhii rusi, asta e. Suparataxarea depozitelor, spargerea paradisului, controlul banilor. Pentru ca probabil in Cipru se spalau foarte multi bani, iar UE n-avea control asupra lor.
  Personal cred ca e o prostie sa bagi zvonuri cum ca si la noi s-ar intampla asa ceva. Pana una alta la noi nu este paradis fiscal, ba din contra, totul e sub control.

  Parerea mea!

  • Ex-Bancherul

   @ Andu:
   eu nu bag zvonuri, eu notez posibilitati.
   Cipru e un test. La nevoie va fi aplicata masura in Spania si/sau Italia.
   Romania ca sistem bancar e un purice fata de Italia sau Spania. Se pot gasi nebuni aici, in Romania, care sa se gandeasca la asa ceva.
   Subliniez: e o posibilitate, nu o proiectie certa asupra viitorului.

   Oricum o data cu Ciprul mitul celor 100.000 euro garantati pe tot teritoriul UE s-a spulberat in secunda 2 dupa luarea deciziei.

  • Bun mesaj Andu. Oricum, cate lucruri mai trebuie sa faca bancile pentru ca lumea sa se revolte impotriva lor?

  • daca ei spera sa castige din treaba asta 5.8 miliarde, inseamna ca acolo doar persoanele fizice au 60 miliarde euro
   + firmele, cred ca sunt multi bani in Cipru

 8. Vesti bune, abia asteptam si in Romania o asa masura. Doar un motiv mai trebuie popurului sa aduca politicenii in fata Marii adunari nationale….

 9. Si care e solutia? Sa ne indatoram si noi si sa traim pe spinarea „prostilor” care muncesc si isi platesc taxele? Ca pana la urma in tara asta prostii muncesc si platesc, smecherii se indestuleaza si se uita la prosti cum muncesc. Am fost in weekend in berceni, dimitrie leonida sa vad niste case/apartamente care se fac pe acolo. La incredibilul pret de 51.000E, 3 cam, 65mp utili, cum se lauda agentul. Pretul merge sa zicem, insa apart cam lasa de dorit. Si am avut ocazia sa-i vad si pe cei care au construit acolo, felul cum stateau la masa, cum vorbeau, cum se uitau la noi: „carne noua”. Poate doar era prima impresie dar e cea care si ramane.
  Si poate in Cipru, au vrut sa-i prinda pe evazionisti/spalatori de bani, etc, dar e un precedent si nu stim cand apare Ponta la tv sau Base sa ne spuna: dragi concetateni, situatia tarii impune un sacrificiu din partea tuturor, de maine va luam 10% din tot ce ati economisit ca taierea pensiilor si salariilor nu ne ajunge si suntem unii dintre noi care consideram o masura justa pentru binele public si al poporului si bineinteles al nostru.
  Deci ce ne facem?

 10. Bine ați venit în Uniunea Socialistă a Europei.

 11. Gibbone cel Aspru

  Prin primavara 2011, niste uameni „cumparau” prin PC, cu 50k, apt 2 cam Buc Noi, din 68′, bloc netermoizolat. Tip pestera. Au schimbat absolut totul, bagand undeva la 12k, deci amenajari normale, nu de lux.
  Deci total, 62k pt 50mp.
  Ieri s-a pus in vanzare, exact in acelasi bloc, blocul intre timp a fost termoizolat, etaj intermediar, un apt amenajat cam la acelasi nivel, cu frumoasa suma de 47k negociabil.
  Este totusi un semn. 45/60 = aprox 25% ieftinire in 2 ani. Asta daca presupunem ca va obtine 45k.

 12. Taxa pe depozitele cipriotilor a adus cursul valutar peste 4.4 lei/euro.
  Trebuie sa recunosc ca nu am luat in considerare furtul direct din depozitele bancare ale unui stat. Probabil era singurul lucru care putea genera o astfel de crestere.
  Totusi astfel de situatii de criza nu se pot intampla in fiecare zi, sau macar in fiecare saptamana, adica nu este sustenabil peste 4.4.
  BNR nu ar mai trebuii sa calculeze indirect cursul USD-ron ci direct. In acest moment el este calculat ca raport intre eur-usd si eur-ron. Altfel romanii vor intelege ca e o investitie buna sa ai euro chiar si cand eurozona este in pragul colapsului. Adica ar risca sa se scumpeasca pana va… disparea.

  • Cum adica indirect?

   BNR are un angakjament cu privire la curs, vezi documentatia aflata pe site-ul bnr, bnr nu va spune poporului sa cumpere euro! Deciziile cu implicatii majore, de genul devalorizare fortata, o vor face asa cum a facut-o Ciprul, cu bancile inchise.

   Unii vad ce se va intampla pe grafic, altii cauta explicatii pentru ceea ce s-a intamplat deja.

  • Cursul valutar afisat de BNR ptr USD ca si ptr CHF nu sunt calculate ca o medie de tranzactii. Ron este legat de Eur si cursul afisat de BNR ptr USD este cotatia internationala Eur-Usd la care se adauga cotatia Ron-Eur.
   E ca si cum am fi o moneda de mana a II-a cu o paritate artificiala fata de euro.
   Orice furtuna sau meci intre EUR si USD e decontata independent de noi in cursul valutar usd-ron fara ca sa existe tranzactii intre cele doua monede.
   Ca sa nu mai vorbesc de crizele interne eurozonei.
   In cazul destramarii monedei euro ce crezi ca se intampla ? Euro se va scumpi, romanii vor cumpara ca e investitie si brusc, intr-o noapte va disparea…

   • „Orice furtuna sau meci intre EUR si USD e decontata independent de noi in cursul valutar usd-ron fara ca sa existe tranzactii intre cele doua monede.”

    Si e foarte bine asa, pentru ca altfel ar profita de discrepanta dintre cursuri baietii destepti si ar face profit foarte usor si cu riscuri 0. Arbitraj?

  • Ce baieti destepti sa profite ca nu exista cursul usd-ron !
   Exista doar usd-eur si eur-ron.

   • Ultimul meu raspuns la seria ta de aberatii, usdron e obtinut din eurusd si eurron, metoda e folosita atat de bnr cat si pe interbancar/fx. Daca s-ar folosi o alta metoda si un x-ulescu ofera un curs diferit de cel obtinut prin prima metoda, utilizata in mod curent, atunci ori ai avea o supraevaluare ori o subevaluare a cursului numai buna pentru cei care vor sa profite.

  • deci leul nu e convertibil in usd. Vorbim de acelasi lucru.
   Numai ca eu zic ca nu e bine… suntem legati de euro.
   Ceea ce face alti „baieti destepti” sa profite de naivitatea romanilor.
   Turbulentele in euro se traduc in marirea cursului la noi si romanii inteleg din asta ca e bine sa ai euro. De asta zic ca euro o sa se scumpeasca in preajma disparitiei.

  • „Taxa pe depozitele cipriotilor a adus cursul valutar peste 4.4 lei/euro.”

   cum aprecierea leului n-a fost decat o infuzie de valuta, nu porcariile pe care le sustineai. suntem o tara fara urma de economie…sau cu o ramasita de economie..in deriva…condusa de niste socialisti nenorociti care au taiat orice urma de investitie (citeste forumurile de sconstructii) pentru a da 8% in plus milogilor neproductivi..in speranta ca-i va vota lumea..si ca milogii cu 8% in plus vor cumpara mai mult asa incat sa duduie economia…. 🙂 duduie de inflatie…(si importuri ca oricum consumam ce produc altii)si salariile se ieftineste pe zi ce trece.

  • @unu:
   Ca tot ai vorbit de inflatie hai sa stabilim un lucru:
   Inflatia este generata si prin cresterea cursului. Asta pentru ca toate produsele din import devin mai scumpe iar Romania are multe preturi exprimate in euro la cursul zilei(cum ar fi facturile la telefon).
   Practic daca leul se apreciaza, inflatia scade.

   Cat despre cresterea cursului in preajma unei crize in europa este o inginerie financiara a „baietilor destepti” generata de faptul ca leul se converteste in alte valute forte decat prin euro.

   • omule..mergi la tara undeva. in afara ca vad banane, ceololare si televizoare color..oamenii aia nu au nimic in plus fata de 89. saracie lucie. si jumate din conationali traiesc la tzara. tara asta nu produce mai nimic. se va intari leul cand va zbura porku. sunt plecati cu milioanele la spalat wcuri capsuni si dat mortare. te rog frumos termina cu imbecilitatea aprecierii monedei celei mai sarace si hoate tari din UE. sau fa-ti toti banii lei…sa te invete minte viata …cum ii placea lu costel sa zica 🙂

 13. Uitandu-ma in jurul meu vad ca inca sunt incredibil de multi care isi cumpara apartamente prin PC. Am 2 colegi care sunt in curs de cumparare si se grabesc pentru ca-si cumpara apartamente vechi si pierd super oferta daca intra noua casa.

  Orice incercare de a-i convinge ca nu e ok sa se indatoreze cu sumele astra astronomice a esuat. Tot timpul replicile sunt aceleasi: avem o varsta, vrem casa noastra, vrem copii … etc. Pentru mine nu sunt suficiente ca sa merite riscul de a ramane cu familia in strada daca Doamne fereste nu mai sunt fonduri pentru a plati rata dar pentru multi sunt mai mult decat suficiente.

  Cand am inceput sa citesc blogul asta ma gandeam la apartament pentru ca nu imi inchipuiam vre-odata ca voi ajunge sa stau la casa. Intre timp am mai adunat niste bani, am facut niste calcule si am ajuns la concluzia ca nu merita aruncati banii pentru un apartament cand poti sa-ti faci o casuta cu ei. Am cumparat un teren si imi voi face casa lucru pe care ar putea sa-l faca multi din cei care se duc fuguta la banca pentru un apartament comunist.

  Daca aveti ceva banuti pusi de-oparte si putina chibzuinta exista si alte cai decat indatorarea pana la adanci batraneti.

  • @stefan
   presupun ca pt a construi o casa de cca 200 mp ai nevoie de cca 60K. minimum (asta inseamna muncind tu insuti tare de tot, facand orice se poate face cu exceptia lucrurilor foarte calificate sau pe care legal nu le poti face).
   casa o construiesti cu fonduri proprii ?
   iei credit ?
   economistesti 10 ani pt a creea suma de bani necesara pt a construi casa ?
   ai adaugat la asta sumele ce se vor cheltui in timp cu transportul, scoala copiilor, haznaua, cheltuielile cu locuitul pana te poti muta intr-o casa gata de locuit (adica cu tot confortul), etc ?
   acestea trebuie aratate celor ce isi cumpara apartament (si nu numai pe credit), ar suna mai credibil.

   • @avenirvavenirv: Casa va avea 175mp (construiti), pentru ridicarea la rosu (ma refer aici doar la materiale si manopera fara hartogaraia premergatoare) voi avea nevoie de ~28000 euro. Suma e calculata cu preturi curente de pe piata si include ceva marja de eroare (o parte din materiale sunt deja platite si pretul pe manopera stabilit).
    Finisajele pentru toata casa vor costa mai mult decat ridicarea la rosu (poate chiar dublu in functie de pretentiile fiecaruia) dar planul este sa se faca parterul locuibil, iar mansarda catinel, catinel.

    Banii provin din fonduri proprii muncite legal de cativa ani incoace (mult mai putin de 10 😉 ) de 2 persoane strangarete. Trebuie sa recunosc ca de unul singur e mai greu daca nu ai un salariu baban.

    Cu transportul nu se va cheltui mai mult decat daca as fi stat la bloc pentru ca in zona in care am teren exista mijloc de transport in comun. Cu scoala la fel. Hazna nu voi avea pentru ca exista canalizare. Banii pe care va mai trebui sa-i dam (peste ce avem acum) ca sa finalizam casa cu tot mega-comfortul sunt bani pe care-i vom cheltui treptat dupa bunul plac fara stresul ratei lunare.

    Prefer sa locuiesc intr-o jumatate de casa pe care s-o termin treptat dupa posibilitati decat sa ma mut la totul de-a gata si sa platesc 30 ani rata la banca.

   • @stefan
    eu zic ca acum este mult mai bine.
    supozitia mea este ca totul va costa (dat totul, inclusiv tot felul de alte cheltuieli !) spre 75K si se va intinde pe 5-6 ani. adica in cca 10 ani voi economisiti cam 600/luna.si daca nu mai ai bani te multumesti cu ce ai si reincepi cand poti (deci nici un stress de la banca).
    dar tu vei economisi si nu vei plati dobanda peste pret.
    acum oricine poate sa faca comparatie cat de cat cantitativa si emotionala.

   • @avenirvavenirv: Normal ca totul costa 🙂 Cam la 75000 am estimat si eu ca voi ajunge la final cu utilitati si niste finisaje medii. Se poate chiar si mai ieftin daca faci cat mai multe cu mana ta. Ca durata de timp pana va ajunge la final eu am estimat 4 ani, dar ramane de vazut ce ne aduc anii ce vor urma.
    Fiecare trece informatiile pe care le culege prin filtrul propriu si decide ce face cu ele.
    Eu am prezentat doar parerea si decizia personala ca o dovada ca se poate daca vrei.

   • @Stefan
    Bravo tie, gandesti bine.Sa va dea Dumnezeu sanatate sa puteti duce planul la bun sfarsit.

   • @trustNOone: Multumim pentru urare. Sper si eu sa mearga totul ok si mai sper ca si altii sa poata face la fel.

  • @stefan
   apartamentele se ieftinesc pe tobogan.

   gunoiul nu mai poate sta sub pres – deja pute prea tare.

   rabdarea e de aur…

   • @Alexx: Asa-i se ieftinesc, dar odata cu ele s-au ieftinit si terenurile si devine tot mai accesibila varianta construirii propriei locuinte.

   • Sincer asta cu apartamentele ca se ieftinesc nu mi se pare prea real. Cum mai spuneam, de 2 ani aproape urmaresc piata imobiliara si poate ca ma uit doar pe anunturi postate dar nu am vazut o ieftinire masiva. Pe ici colo firav dar nu e de ajuns. Un apartament cu 3 camere decent, dupa 1980 si cu ceva dotari sub 65.000-70.000 nu prea il gasesti. Unii ar spune ca nu sunt preturile cu care se cumpara, corect, dar macar ai o prima viziune. Doar cand s-a anuntat ca Prima casa->Noua casa parca a fost o tendinta sa scada sub 60.000. Dar dupa, nimic. Iar la cele noi, nu mai vorbesc, sub 85.000 nimic, si am cerut destule oferte la ansamblurile care tot nu prea vand de cativa ani.

   • @Mihai

    In complexe noi s-au taiat 20-25000 de euro de la 2 cam si 3 camere in ultimii 2 ani.

    Si se va mai taia.. pt ca… nu mai „este” bani.

 14. On Sunday, a source close to the consultations told Reuters authorities were hoping to cut the tax to 3.0 percent from 6.7 percent for deposits under 100,000 euros. The rate for deposits above that would then be jacked up to 12.5 percent from 9.9 percent.

  Cypriot President Nicos Anastasiades, a conservative elected just three weeks ago, said in a TV address that the tax was an alternative to a disorderly bankruptcy. It was painful, but „will eventually stabilize the economy and lead it to recovery”.

  Savers who lost money would be compensated by shares in commercial banks, with equity returns guaranteed by future revenues expected from natural gas discoveries, Anastasiades said. But many legislators remain unconvinced.

  s-ar putea ca rusii sa plateasca mai mult…

  • @george
   si englezii de asemenea (ei sunt pe locul 2 dupa rusi).
   deci ei spun ca rusii vor primi actiuni la viitoarele exploatari de gaze din mediterana ? adica rusii vor controla acele exploatari ? la 28 miliarde sigur vor avea blocul majoritar.
   s-au gandit aia bine ?
   sau este o cale mascata ca rusii sa aiba si gazul ala ?

 15. @all:

  Am auzit un zvon ca la sfarsitul lunii acesteia „Prima casa” va deveni „Noua casa”. Stiti ceva in legatura cu acest aspect? Va determina acest lucru scaderea preturilor la imobilele vechi?

  • de unde provine „zvonul” ?

   da, evident ca preturile la cele vechi se vor prabusi, din lipsa de finantare.

   • @Alexx: zvonul provine de la un agent imobiliar 😀 Acum nu stiu daca este adevarat sau doar l-a lansat sa ma „sperie” sa cumpar cat mai repede.

  • asta pare a zvon tipic de agent.. sa te faca sa te grabesti…

   • Deja se discuta despre Noua casa in 2 banci(sub ce forma si in ce conditii nu am aflat). Se pare ca urmeaza ceva. Tic-tac…

 16. Ex-Bancherul

  @ Florin TF:
  ”Or avea vreun specialist în filosofie cei de la FMI și BCE ?”

  asta mi-a placut – 🙂 un zambet sincer din partea mea 🙂
  or avea, cine stie?!? .. 🙂

 17. Ce facem cu banii nostri ? Adica astia saraci cu cateva mii (zeci de mii) de euro prin banci.

  Cum imi pun eu banii la pastrare , sa nu imi fie frica de inflatie sau falimentul bancilor ?

  Sa nu ziceti cumaparat teren supra evaluat , sau imobil (mega giga extra supra evaluat).

  Cine are experienta in domeniul crizelor ?

  • imi dau si eu cu parerea: la ciorap in ceva valute straine: chf, cad, aud, nok sau sek…

  • Ex-Bancherul

   @ Marian:

   e o intrebare cu un raspuns greu de identificat.
   e ca si cum ai intrebare cum sa te feresti de hoti?
   dar de care hoti?
   daca tii banii la banca pot veni hotii si sa nationalizeze o parte din bani.
   daca ii tii acasa pot veni alti hoti.
   🙂
   e paradoxala situatia.

  • cateva US$ la „ciorap” cum recomanda antevorbitorii

   zeci daca consideri sist bancar local nesigur te uiti in ch sg in hk US$ si sau aur/argint

 18. @Alexx

  De acord, s-au taiat preturile, nu mai sunt din 2008 160.000 acum sunt in jur de 100.000. Am ofertele de la dezvoltatori. Dar totusi nu e de ajuns pentru puterea noastra, dar pana la urma asta e, ai bani dai si stai, n-ai te uiti. Pana la urma e capitalism, afacere nu caritate. Poate vine si statul asta sa ne mai taie un pic, ca tot avem destul.

  • @Mihai

   Depinde foarte mult de complex.

   In Rose Garden de ex, un studio era ~ 100.000E in 2008; in 2011 era 65000, acum e 52000 „la oferta”.

   Sigur, e inca mult pt 55mpc in Colentina, dar…. e oricum mai decent.

   • @Alexx
    La 52.000E in RozeGarden sunt garsoniere transformate in studio. Niste mizerii pe la 38-40mp

   • @basil
    am fost acolo la un prieten si nu au 40mp !
    au undeva la 55 mpc + 5mpc terasa, deci 60.

    Nu sunt vreo mare chestie, dar sunt mult mai ok ca preturi decat erau acum 2 ani. Sau acum 5 ani.

    au bucatarie open space (care mie nu prea imi place) si doua dormitoare, 2 debarale, balcon, si 2 holuri (mici).

   • @Alexx
    Eu iti zic ce a cumparat o cunostinta acolo acum cateva saptamani.
    O garsoniera transformata in studio. O mizerie.

 19. @aveniravenir
  inchisoarea datornicilor s- a desfiintat
  numaca atunci cand ai datorii si nu ai cu ce plati vinzi si haina de pe tine…asta o sa faca si cipriotii cu gazele alea
  nici nemtii, nici rusii nau chef sa ajute gratis..
  nu stiu dak in Cipru dobanzile erau impozitate ca la noi, in orice caz am impresia ca erau mult prea mari decat puteau fi in mod real sustinute de banci… intr-un fel masura desi pare nedreapta este in logica pietei de a pedepsi riscul si castigul facil si nesustenabil…si uite asa isi rostogoleste Germania datoria la dobanzi intre 0 si 1,5 .
  si ca ea Olanda. si nici Franta nu se supara…
  chestia cuCipru e clar aranjat si bine calculata…o pisica aratata multora, vom vedea in zilel urmatoare cui…

  • Ex-Bancherul

   @ george:
   ”inchisoarea datornicilor s- a desfiintat”
   inchisoarea datorinicilor nu s-a desfiintat.
   intreaga tara e inchisoarea datorinicilor in masura in care daca ai o datorie si nu au ce sa iti execute (nu ai proprietati) prin Fisc se conecteaza la veniturile tale declarate si se alimenteaza lunar prin retragere la sursa.

  • @george
   eu am zis
   „deci ei spun ca rusii vor primi actiuni la viitoarele exploatari de gaze din mediterana ? adica rusii vor controla acele exploatari ? la 28 miliarde sigur vor avea blocul majoritar.
   s-au gandit aia bine ?
   sau este o cale mascata ca rusii sa aiba si gazul ala ?”

   adica ceva in stilul „care sunt consecintele politice pt europa ca rusii sa fie actionarii majoritari ale noilor campuri de gaze din mediterana ?”
   asta mai insemana si ca banii aceia sunt absolut spalati acum, curati ca lacrima.
   ca si cum rusii mai fac un pas in europa de est…

 20. ex-bancherul
  eram ironic cu inchisoarea
  nu doar ca intreaga tara e inchisoarea datornicilor dar si copiii devin participanti la plata ….
  si NU e cale de scapare…
  sa zicem ca locuiesti in italia si cumperi din economii – dupa o viata de munca- o proprietate cu 150 mii sa o lasi la copil sa nu mai fie chirias sa devina proprietar….
  in 50 de ani va plati 0,6 la suta. pe an impozit, aka minim 45 mii de euro, desi dak stayul va reactualiza la fiecare 5 ani valoarea de piata, poate plati nominal inca o data suma data de tat-su pe locuinta…chiar dak banii ti-au fost impozitati cand i-ai muncit cinstit…
  sweet and soft bondage
  toata lumea intr-o tara plateste greselile de asta ar trebui sa ii intereseze pe oamenii simpli politica si chestiunile economice dak pretind ca isi iubesc copiii…
  din pacate oamenii simpli prefera sa fie simple vite alergand fiecare pt el si crezand ca scapa…
  de ex. e destul de trist ca in jurul meu nu gasesc mai mult de doua-trei persoane care sa priceapa cat de grav e sa indatorezi 200 mii de tineri in Ro pt ap vechi supra-evaluate si cum va bloca dezv Ro pentru o generatie , cei din jurul meu chiar au incredere in M Isarescu:)

  avenir
  Europenii stiu ca pt a iesi din rahat trebuie sa cedeze o parte, shares la rusi, arabi, norvegieni si cine dracu mai are bani,
  ideea e ca o fac pe la periferii si in mod controlat si negociat

 21. Ex-Bancherul

  @ all:

  vi se va zice la TV si in presa ca acest caz al Ciprului care a obligat deponentii (toti!) sa participe la „salvarea sistemului bancar cipriot” (prin imprumutul acordat statului cipriot) e un caz unic , de nerepetat pe teritoriul UE (nu doar a zonei euro).

  e o minciuna sfruntata, niciodata sa nu crezi un politician cand iti zice/promite ceva, indiferent de tara de provenienta a sa.

  un manager de fonduri din US spune ca e posibil ca paradigma financiara din UE sa se fi schimbat!

  de acum si banii din depozitele aflate in banca ale persoanelor fizice/juridice vor fi folosite la salvarea sistemelor bancare!

  http://www.marketwatch.com/story/jeff-sica-cyprus-plan-is-the-new-eu-strategy-2013-03-18

  ascultati fisierul audio inclus in link.

  p.s. acum, dupa episodul „Cipru” sunt complet implinit si multumit cu decizia mea de a-mi da demisia din banca unde lucram. Ca intotdeauna, intuitia nu m-a inselat in luarea deciziilor nici de data asta!

 22. Azi s-a intamplat intamplat ceva interesant, au avut record la incasari, sunt bagat in mai multe domenii (comert si servicii), toate domeniile au mers la turatie maxima azi!

  Oare s-a speriat poporul si a inceput sa cheltuie?
  Decat sa-i fure banca mai bine cheltuiti pe diverse?
  Poate s-a urmarit tocmai asta, UE a vrut sa dea un semnal: bogati sa dea drumul la bani sau raman fara ei…

  Cipru este clar un experiment, se urmareste ceva, daca nu da gres sigur vom vedea acelas lucru si in Italia, Spania, Romania etc.

  • Ex-Bancherul

   @jciprian:

   eu cred ca nu au nimerit-o daca s-au gandit la asa manevre psihologice.
   pe un fond de consum generat de frica e de ajuns un singur eveniment naspa international de importanta medie sau mare si nivelul consumului scade semnificativ sub nivelul anterior inainte de „varful de consum de panica” .

  • Dupa cum s-a spus intr-un comentariu precedent: Cipru
   si-a luat-o fiindca rusii s-au implicat pe acolo cu multi bani in spalarea acestora si fiindca cipriotii sunt parte din UE, tarisoara trebuia sa primeasca o scuturare-avertizare ca le place mierea din prea multe borcane.

   Romania are leutul care ofera ‘avantaje’ aici oricum supapa exista, functioneaza, va fi folosita in continuare pe spinarea populatiei ce este fericita ca primeste 5-8% de la guvern mariri – pentru anumite categorii sociale deci … fara sa ne panicam exagerat ca hoti si nebuni sunt pe multe drumuri. Cand sunt cotatii bune vs ron, nu pe urcari scurte si dure ca in aceste zile, este bine de intrat pe valute si s-au prezentat optiunile: usd, sgh, hkg, chf.

   Ce ar fi trist in acest context ca toti locuitorii inclusiv cei care sunt corecti , muncesc si vor sa stranga sa realizeze ceva trebuie sa plateasca pentru traiul imbelsugat al unora, aviz pentru cei care se reped la Prima Casa sau si alte ‘extra-investitii’ din care sa rezulte potentialul financiar care real la multi nu exista. Sa nu uitam bulele deceniilor trecute din insasi America care au imprastiat catre ceruri banii de pensii … deci este o pierde de cateva procente dintr-un depozit! 🙂

  • Haha, azi am cumparat un bun de folosinta indelungata dupa ce am cautat si m-am lamurit de cateva zile. Dar si daca ma jupoaie astia de tot nu voi cheltui de frica.

 23. corectura .. „Sa nu uitam bulele deceniilor trecute din insasi America care au imprastiat catre ceruri banii de pensii … deci ce este o pierdere luata de stat de cateva procente dintr-un depozit! „

  • Ex-Bancherul

   @ Omul :

   ”ce este o pierdere luata de stat de cateva procente dintr-un depozit! ”

   nu-i asa? treaca de la noi 🙂 … ce inseamna aia 10% ? o nimica toata ….sau daca nevasta trece si ea o data pe saptamana pe la soferul de basculanta Gicu de la etajul 2 sa mai stea peste noapte ….la el…ce inseamna asta? o nimica toata!

   sau la serviciu daca intr-o luna iti dau cu 25% mai putin, ce te enervezi? binenteles ca nu ! puteai sa nu iei nimic !

   mai Omule , tu glumesti, nu?
   depozitele sunt ce raman in urma taxarilor succesive (venit brut-> venit net fiscalizat / venit net „taxat” prin inflatie, etc…)
   mai faci japca si la alea? ce naiba?

  • Parerea mea de ne-expert este urmatorea. Excesul de lichiditate se datoreaza faptului ca oamenii nu mai sunt la fel de dispusi sa se imprumute. De asta in toata lumea bancile centrale tiparesc bani si cu toate acestea nu avem inflatie. Daca bancile comerciale nu dau imprumuturi (fie ca nu vor, fie ca oamenii nu sunt dispusi sa se imprumute) atunci masa monetara nu creste si criza nu dispare.

 24. Am un depozit de 2500 euro la o banca. Depozitul l-am constituit acum 2 luni, fara prelungire si eventualele operatiuni le fac online.
  M-a sunat azi de la banca sa-mi spuna ca depozitul a ajuns la scadenta, ca n-are prelungire si ca e de ajuns sa-mi dau acordul pentru a-l prelungi.
  Le-am spus ca nu-i cazul deoarece operatiunile le fac eu online cand ma decid.
  Ce sa fie? asa se procedeaza? e foame mare de lichiditati? se tem de retrageri masive? e prima oara cand ma confrunt cu o situatie asemanatoare!

  • Ex-Bancherul

   @ Costin:

   nu e foarte ok ca fac roll-over-uri de depozite pe cale telefonica.
   probabil ca acolo e o sefa de sucursala mai „creativa” la nivel de proceduri bancare.
   ai facut bine ca le-ai zis ca doar tu pe I-banking sau fata in fata cu ei decizi ce faci cu banii tai. Ai avut reactia 100% corecta.

   fraudele cand apar sunt anticipate intotdeauna de ocoliri ale procedurilor bancare cu acordul verbal al clientului (sub aspectul unei relatii prietenesti angajati bancari – client).

   niciodata sa nu fii de acord doar cu acorduri verbale, telefonice!!!
   doar pe internet banking sau doar fata in fata la ghiseu cu documente semnate si chitante.
   altfel nu! altfel se pun bazele unei viitoare fraude!
   sa tii minte asta ! tu si altii!

 25. @Ex,
  Nu ai citit cu atentie ce am scris.Normal ca a luat dar prin alte forme de furt (inflatie,devalorizare) dar nu ca in Cipru.Ideea era ca la noi a fost mai rau ca in Cipru si fara sa aresteze niste bani in mod direct.Aia cu Stolojan e alta poveste.

 26. Salut,

  Offtopic, pot subscrie direct la comentariile unui articol nou? Merge si de pe mail? Sau trebuie sa comentez cel putin odata si sa pun bifa.

  Multam

 27. Daca iti tii banii acasa, ti-i fura hotii, daca ii tii la banca ti-i fura banca sau statul.
  Cel mai bine ar fi sa iti strangi o comoara in cer, aceea este adevarata comoara. 🙂

  „Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii;
  ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.
  Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.” (Matei 6:19-21)

  „Vindeţi ce aveţi şi daţi milostenie. Faceţi-vă rost de pungi care nu se învechesc, o comoară nesecată în ceruri, unde nu se apropie hoţul şi unde nu roade molia.” (Luca 12:33)

  „Dacă vrei să fii desăvârşit”, i-a zis Isus, „du-te de vinde ce ai, dă la săraci şi vei avea o comoară în cer! Apoi vino şi urmează-Mă.” (Matei 19:21)

  „să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Isus, care însuşi a zis: „Este mai ferice să dai decât să primeşti.”” (Faptele Apostolilor 20:35)

  „Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea.
  Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.
  Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare.
  Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.” (1 Timotei 6:7-10)

  • Până la Dumnezeu…te fac sfinții la buzunare:

   http://www.mediafax.ro/social/cum-arata-acum-catedrala-mantuirii-neamului-10676334

   Numai anul trecut de la buget au fost alocaţi 19 milioane de lei, iar primăriile din Bucureşti au furnizat şi ele peste 18 milioane de lei, potrivit informaţiilor obţinute de gândul. Sume similare au fost virate şi în 2011.

   • Sunt curios daca Biserica a facut vreun act de caritate vreodata in Romania. Propovaduiesc atata iubirea de aproape cersesc ajutarea bisericii dar n-am auzit de un popa sa dea un ban pentru un orfan, o familie fara locuinta, nu mai zic de bolnavi…

   • Ex-Bancherul

    @ Mamba:
    da, exista, o forma de asistenta sociala de acest gen (cantina la saraci, dar si altele) este responsabilitatea episcopiilor.

  • Ex-Bancherul

   @ Constantin:
   mi-ai placut.
   m-ai pocnit cu intelepciunea cand ma asteptam mai putin. 🙂
   da stiu si eu chestiile astea. De curiozitate am citit Biblia de 4 ori. Am avut multe de invatat – de curiozitate am citit- o de 4 ori in diverse chei de intelegere: religios, istoric, social, economic. O carte interesanta.

  • Ex-Bancherul

   @ Constantin:
   ”Daca iti tii banii acasa, ti-i fura hotii, daca ii tii la banca ti-i fura banca sau statul.
   Cel mai bine ar fi sa iti strangi o comoara in cer, aceea este adevarata comoara.”

   Ai mare dreptate, dar eu ca un individ cu o anumita cultura financiara incerc un bun model de management al riscului : investesc in toate comorile deodata pentru a evita riscul de concentrare intr-o anumita arie. 🙂
   Ma intelegi? :D?

 28. @all
  unde sunteti ?
  v-ati dus cu totii sa va scoateti cash-ul din banci ?
  nasol…..

 29. Constantin este un sectant obosit sau un prost desavarsit. Oricine stie cum se scrie corect Iisus (cu 2 de „i”).
  Isus inseamna magar in limba greaca, Iisus inseamna Unsul Lui Dumnezeu.
  Nu este prea mare diferenta intre adventisti si ciprioti. Ficare cer zeciuala. Adica la adventisti trebuie sa dai la biserica lor 10% din toate veniturile tale, in ficare luna.

  • @adrian1982:
   Niciodata sa nu subestimezi capacitatea unui roman de a te cadorisi cu apelativul ‘prost’ doar pentru ca el se crede stapanul adevarului suprem in toate domeniile (inclusiv in cele in care n-are nici cea mai mica idee – mai mult decat ‘ce-a auzit de la altii’).
   Intreaba un grec-grec daca stie ce ar inseamna „isus”. Apoi intreaba-l cum s-ar scrie ‘magar’. Apoi intreaba-l cum se scrie numele biblic in limba lor. Apoi du-te la colt si bucura-te de apelativul pe care abia l-ai impartit cu darnicie.
   In timp ce faci asta, recapituleaza conceptul de ‘iubire al aproapelui’ pe care se bazeaza inclusiv religia ortodoxa. Si gandeste-te daca intoleranta religioasa este un motiv pentru a te considera ‘crestin’ sau ‘bun’ sau macar ‘bun crestin’.

  • Hai sa nu-i plangem pe rusi si pe englezi.
   Le-au placut dobanzile si offshore-urile, dar nu la ei in tara, in alta parte. De ce? pentru ca la ei in tara nu si-ar fi tinut banii iliciti „la vedere”.
   Eu zic ca manevra asta e facuta cu acceptul Rusiei si acceptul UK deopotriva.
   Cu ocazia asta vor urmari cu usurinta detinatorii banilor, provenienta si mai apoi confiscarea cu mai multa usurinta.
   Vezi cazul Mihail Hodorkovsky, Alexander Lebedev, etc.

 30. Cu masura asta luata in Cipru cred ca au deschis inceputul sfarsitului. Joi cand se vor deschide bancile sunt curios ce se va intampla, daca populatia va da buzna sa-si retraga toate economiile. Asemenea masura intr-o Europa care se presupune ca vrea sa protejeze cetateanul propriu nu arata decat disperarea la care s-a ajuns din partea asa numitor „finantisti”. Mai avem sa instalam peschesul la Marea Poarta :). Oricum o astfel de stire arata cat de volatila e toata aceasta piata de capital, toate scenariile la care va ganditi cu forex, cu actiuni luate de BCE, FED, etc, ce investitie e mai sigura. Cei care fac investitii cred ca au inceput sa realizeze ca trebuie sa se gandeasca la scenarii din cele mai neverosimile. Imi amintesc de bunica mea care in anii 45-46 avea o saltea plina de bani din croitorie, cand cu 1.000.000 de lei cumpara un ou si comunistii au schimbat tot si toata salteaua aia era buna numai de facut focul cu ea. Istoria are prostul obicei de a se repeta…Democratia, capitalismul cred ca nu mai sunt decat cuvinte goale intr-o Europa gatuita de datorii si care incearca metode disperate de a se recupera sau mai bine spus de a salva pe granzi in detrimentul celor mici si saraci.

  • @mihai,
   te rog sa nu spui ca sunt ajent.
   dar vreau sa-ti spun ca poporul ales stapaneste majoritatea imobiliarelor in locurile ce merita din lume. si alea sunt garantate ca genereaza un income. bineinteles ca ei nu le cumpara high ci atunci cand sunt ieftine. adica ei nu sunt talibani spunand ca imobiliarele sunt investitie proasta; totul depinde cu ce pret le-ai cumparat. totdeauna omul va avea nevoie undeva sa se culce, sa manance, sa se f..a, sa se c..e, sa creasca o familie. pana si in germania, de care unii in mod gresit spun ca acolo lumea nu cumpara imobilare, acele locuinte in care sta majoritatea tot apartin cuiva.
   si nu uita. in timpul razboiului multi din poporul ales au fost ucisi, blocurile bombardate dar locul in oras a ramas si urmasii lor le-au recuperat. si se vede si la romanika cum baietii au venit si si-au recuperat proprietatile.
   deci cumparat la momentul potrivit si pretul potrivit imobiliarele sunt o investitie foarte buna. si daca nu esti lacom si nesimtit poti sa ai chirasi long term.
   acum sa vedem cand o sa scada la nivelul potrivit bun de cumparat.

   • nu zic ca esti ajent, eu sunt ajentul, dupa cum m-au mai acuzat unii si nu e loc aici de 2 ajenti :D. Sunt de acord ca imobiliarele sunt o investitie, si eu daca as avea sa zicem 1.000.000 EUR m-as duce maine si as cumpara vreo 10 apartamente/garsoniere pe care le-as inchiria si as pleca la tara sa-mi fac si o treaba acolo. Dar nu am, asa ca stau sa frec hartii (nu in banca), incerc sa pun deoparte niste economii si sper ca o sa pot cumpara ceva la un pret decent. Asta daca anu vin uslasii sa taie si ei ca in Cipru.

 31. Stiti care e partea interesanta ? Daca azi in Romania cineva propune ca celor cu depozite in banci sa li se ia 50% „impozit” ,
  maine zeci de mii de oameni sunt in strada sa sustina ideea asta , salivand ca statul va lua de la bogati si le va da lor gratis.

  Nu de alta , dar milioane de romani au votat usl tocmai ca sa ii rupa cu biruri pe cei ce muncesc , si sa le dea lor pe gratis diverse pomeni electorale.

  • @mariane
   chestia asta cu usl vs pdl este cum se spunea in state in timpul campaniei electorale: cei asistati sociali il voteaza pe obama.
   si cand s-au uitat in statisticile asistentei federale, statele republicane primeau cea mai mare asistenta.
   eu cred ca nu este nici o deosebire intre ele si este prost cel care se uita cu gura cascata la un politician. uite acum, acum cativa ani, pdl-istii de serviciu il ridicau pe blaga in slavi, acum il scuipa.
   asta-i politica.

   • Pai cei asistati sociali in Romania voteaza usl. Si vor ca statul sa le dea bani (marind taxele ca sa ie de le cei ce muncesc) , si vor ca statul sa le dea locuri de munca (marind taxele ca sa ie de le cei ce muncesc) , si vor ca statul sa le dea ajutoare (marind taxele ca sa ie de le cei ce muncesc).

    Te-ai intrebat vreodata de ce exista sute de mii de functionari la stat care stau la ghiseu , cant totul poate fi facut gratuit online ? Fara salariile si beneficiile si sporurile la cateva sute de mii de functionari la ghiseu.

  • @mariane
   crezi ca pdl sau alt partid ar face altfel ?
   hai sa fim seriosi.
   acum, daca stam si respiram putin, din ultimii 22 de ani, 12 ani la putere a fost pdl (si prin cel mai inteligent politician roman in viata, vorbesc serios) sau alte formatiuni declarate de dreapta. deci cu cat a scazut numarul functionarilor in timpul domniei dreptei ?
   exact cu numarul pe care i-a scazut psd/psdr sau ii va scade usl.
   cati corupti, adevarat corupti si pt adevarate cazuri de coruptie, au fost condamnati sub pdl ? acelasi numar ca si sub psd sau usl (aici pdl a reusit un lucru, sa-l dea in gat pe nastase pe cand usl a esuat a-l da in gat pe basica).
   de aceea repet cei care lauda un partid si il blameaza pe altul in mod talibanistic este treaba lor.
   si povestea cu membrii pdl tineri , educati si energetici este rezumata in cuvantul „succesuri”.
   de ceilalti nici nu mai pomenesc (plagiatori sau nu).

 32. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21842966

  Se pare că până la urmă nu se va institui taxa pe depozitele oamenilor, așa că s-ar putea să asistăm la falimente bancare în zona Euro.

  @TF, te-ai băgat la Prima Casă până la urmă?

  Depozite în lei sau euro la bănci nu sunt idiot să fac, iar de credite îmi e teamă.

  • @ jimmy

   Era doar o întrebare retorică. Am scris într-unul din posturile recente că dacă aș dormi pe stradă, în canal sau în Gara de Nord tot n-aș face jocurile Mafiei Bancar-Imobiliare acceptând aceast cadou otrăvit – Prima Casă… Eu am investit cam mulți bani în casa părintească impresionat de versurile lui Gigore Vieru 🙂 și nu am de gând să mai cumpăr vreodată un apartament de bloc (am locuit câțiva ani într-o garsonieră) unde mori încet, încet asfixiat, fără legătură cu cerul. Îmi place să aud ploaia în mansardă și nu vecinul de deasupra care face pipi…

   După ce am stricat relațiile cu multe cunoștințe care au acceptat condiția de VITĂ, cum ar fi să mă înfig în acest program ??? Oi fi eu nebun dar nu meschin… Muncesc de aproape 20 de ani și, slavă Domnului, nu am nevoie de bani cu camătă pe alți 30 de ani. Am avut și eu un credit pentru renovare locuință (un proiect personal separat de casa părintească) a cărui perioadă de rambursare am diminuat-o de la 10 ani la 3 cu eforturi substanțiale. Dacă le-aș fi revelat vitelor teama că luna viitoare ar putea crește euriborul și rata va deveni un calvar ( am prezentat într-un post anterior experiența mea cu jegurile de la Bancpost care au ridicat dobânda după bunul plac la un credit în CHF !!! ) și mai apoi senzația de eliberare, de salariu întreg, poate că acum ar fi fost mai puține victime. Dar se pare că puterea mea de convingere este extrem de limitată…

   Un om inteligent n-ar avea nevoie de fapt decât de 5 minute în care să stea în fața unui bloc gri din Militari, Titan, Pantelimon etc. și să se întrebe dacă e bine ce vrea să facă… Un imbecil, probabil nici după 30 de ani de rate n-o să-nțeleagă nimic.

   Dolarul a ajuns pe interbancar la 3,43 iar euro la 4,42… Parlamentul de la Nicosia a respins planul de salvare cu taxe excepționale pe depozitele bancare. E posibil să vedem în curând leul la valorile din perioada suspendării lui Băsescu. Credite pe vremurile astea ??? No way !!!

  • Ex-Bancherul

   @ Jimmy:
   ”Se pare că până la urmă nu se va institui taxa pe depozitele oamenilor, așa că s-ar putea să asistăm la falimente bancare în zona Euro. ”
   Sa nu fii asa sigur.
   Circul inca nu s-a terminat.
   Repet: Ciprul e doar o mica secventa de test CONTROLAT.
   Spania si Italia precum si alte tari mai mari vor fi situatiile reale, in urma testului cu Ciprul.

 33. Un comentariu interesant după decizia parlamentului din Cipru:

  Ok, now we know, by a show of hands, that politicians are afraid to confiscate money from the Russian mob, so what do we do now to make them afraid to confiscate money from us ordinary folks? 😀

  • Ex-Bancherul

   @ Cosminos:
   vad ca putini oameni inteleg fondul REAL al problemei.
   daca vroiau sa se ia de rusi si banii lor murdari aplicau japca de la 1.000.000 euro in sus.
   faptul ca initial au vrut sa o aplice fara respectarea vreunui prag inseamna cu totul altceva.

   • @bankerini
    ideologia intuneca mintile multora. deja si in romania a inceput sa se „iesplice” ca totul este din cauza rusilor DAR nu se pomeneste nimic de ceea ce, cu finetea ta caracteristica, ai sublinit: de ce si pe nenorocitii cu 2000 euroi in cont daca vrei sa dai in rusi ? rusii, iese acum, au tras banii din cipru inainte de eveniment, vorba aceea, kgb este firma serioasa.
    nici aia cu anti spalat de bani nu tine; tara care refuza sa implementeze legislatie anti money laundering este la sud de cipru. dar stiu si ieropenii ca o sfeclesc daca se leaga de acea tara.

   • Ex-Bancherul

    @Avenirv:
    da, Ciprul nu e un caz „unic” , special, e un test pentu viitor.
    sa dea Dumnezeu sa nu se aplice asta la un moment dat in toata Uniunea Europeana (zona euro si zona non-euro, deci inclusiv Romania).
    retineti!
    atunci cand un sistem e defect cei ce au de beneficiat de pe urma lui ar face ORICE , ABOSLUT ORICE, pentru a-l duce mai departe.
    si sistemul defect este UE! E mentinut astfel (defect) de Germania din ratiuni NATIONALISTE, au enorm de castigat de pe urma dezechilibrelor UE – urmariti-le nivelul minim al somajului si surplusul (excedentul) comercial URIAS , istoric pentru statisticile lor, ca tara.
    Niste c*rve germanii astia! O dau cu „ideea europeana” si pe la spate …. nu mai zic…

  • Cosminos, EB: eu nu as fi fost de acord nici cu confiscarea banilor rusilor. Nu poti corecta o injustitie cu o alta injustitie, iar daca rusii nu au platit impozite in Rusia, banii confiscati de la rusi trebuie sa mearga in Rusia, nu sa acopere gaurile zonei euro.

   • @Chiriasu’
    Da, tot japca ramanea.Daca UE permite Ciprului spalarea de bani, este problema UE.Nu rusii au facut regulile jocului, ei au profitat de reguli.Sa nu inteleaga nimeni ca sunt de acord cu evaziunea fiscala: nu sunt, fiecare sa-si plateasca darile, iar daca statul(prin alesii nostrii) are un managemant prost a banilor colectati, sa incercam sa schimbam sistemul.Nu furtul este solutia.

    UE sa reglementeze fiscalitatea tarilor membre, nu sa jefuiasca conturile oamenilor, ca sunt ferm convins ca si acolo sunt o gramada de afaceristi corecti.Si economiile oamenilor simpli care nu au treaba cu firmele off-shore.

    PS. Pacat ca nu am vazut fata lui Giurgea cand a aparut stirea.Sigur facea spume la gura.

   • @trustNOone

    „… iar daca statul(prin alesii nostrii) are un managemant prost a banilor colectati, sa incercam sa schimbam sistemul.Nu furtul este solutia.”

    Cum? As da orice sa stiu cum putem noi schimba sistemul. In teorie suna foarte frumos ce spui.

   • @sydneyone
    pai tot teoria spune ca prin vot sau activitate politica.

   • @trustNOOne
    nu este vorba de evaziune fiscala.
    deschizi o companie in cipru si bagi putin bani in ea. apoi faci vodka in cipru (vezi ca stolichnaia si moskovskaya sunt bazate in cipru acum), apoi vinzi in lume (adica masiv la rusi) si banii merg inapoi in cipru. in cipru platesti 10% impozit.
    unde vezi tu evaziune fiscala ?
    sa vezi tu la GE, care a platit ZERO $ impozit in 2011. la fel si Apple, foloseste chestiile astea cu offshore foarte bine.
    absolut toate companiile mari si oamenii de afaceri seriosi fac asta acum.
    de asemenea se tot vorbeste de rusi dar englezii sunt pe locul 2 dupa rusi in cipru. dar nimeni nu zice nimic de ei care ma face sa cred ca nimeni nu e sincer.

   • Ex-Bancherul

    @ Chiriasu:
    tu ai dreptate.
    tot ce vroiam eu sa zic in tot ce am zis de cazul „Cipru” se referea la caracterul dictatorial al conditiilor din tratatul oferit Ciprului de UE …. Bai! Nici macar un copil de clasa a I-a nu se contrazice la nivel ATAT DE ELEMENTAR!

    Garantam depozitele sub 100.000 euro versus facem japca pe ce prindem la mana ….

    ”Nu poti corecta o injustitie cu o alta injustitie, iar daca rusii nu au platit impozite in Rusia, banii confiscati de la rusi trebuie sa mearga in Rusia, nu sa acopere gaurile zonei euro.”
    Asta priveste Fiscul din Rusia, nu priveste UE. Sunt mancaruri de peste diferite.

    Ideea e ca minimal , UE putea sa nu se contrazica atat de dur : „garantam” dar facem „japca”.
    Aveau si caprarii aia amarati din Cipru niste mii/zeci de mii la banca adunati in zeci de ani de zile dupa razboiul din anii ’60 cu turcii si le vine japca pe cap … iti dai seama cum se simt aia …

   • @bankerini
    ca tot iubesti tu EU.
    ei „zice” asa:
    ––––––––––––––––––––––––
    Equal treatment Any EU citizen has the same right to work in another EU country as nationals of that country:

    ■under the same conditions and
    ■without having to apply for a work permit.
    No restrictions – quantitative limits or discriminatory recruitment criteria – can be placed on the recruitment of nationals of other EU countries.
    ––––––––––––––––––––––––

    si apoi vin cu precizarile. adica ipocrizie.
    eu le-am explicat de n ori: toti cei care cu adevarat vor sa munceasca in mod legal si onest NU pot sa vina sa munceasca la voi. cei carora nu le pasa si accepta la negru au venit de mult la voi. le-am spus in fata ca este o politica fatarnica si ipocrita.

   • @avenirv
    Pretene eu nu am pomenit de rau activitatile comerciale legale.Ma referam strict la spalare de bani si evitarea taxelor.

    Oare de ce in america e un pacat mai mic sa-ti omori mama dacat sa faci evaziune?Cam toate companiile mari(Google, Apple,etc) se folosesc de off-shore, dar si sunt fugariti bine de fiscul american, si au in carca o gramada de procese cu fiscul.Mie mi-ar conveni mai mult ca parte din profitul facut in romania sa raman in romania.Nu de pomana la asistati ci ca investitie.Dar am avea nevoie de politicieni cu mintea deschisa, nu cu ceafa lata.

    Parerea mea ca ingineriile financiare au iesit total de sub control, si se vor sfarsi mult mai repede decat ne asteptam noi.

    Chestia este ca si cu Bombonel:zice unul aseara la tv ca poporul(adica tu, eu si alti cativa milione de prosti) au gresit fata de Nastase, ca a fost inchis pe o chestiune ce se practica pe scara larga.Adica, daca fura toti, este imperios necesar sa fiu si eu hot?Depinde de perceptia fiecaruia, si de pachetul primit de acasa.Pana acum si eu, si altii m-au cosiderat om cinstit.Si vreau sa ramana asa.

    @Sydneyone
    Ti-a raspuns Avenirv.Eu iti dau un exeplu:mie nu-mi place de boratura de primar ce avem la noi.Am fost la vot, dar prostimea l-a ales(pomeni, ajutoare sociale la ciori, toate din banii nostrii).Mai sunt cativa ani pana la alegeri, dar deja promovez viitorul primar, cu care de altfel sunt prieten.Orice gainarie face CL si primarul este discutat cu cunostintele mele, sau cu oamenii cu care intru in contact datorita meseriei mele.Nu le sugerez nume, ci ca avem nevoie de o schimbare, ca ne trebuie un primar mai bun, mai tanar, cu idei noi si cu viziune.O fac gratis, nu datorita relatiei de prietenie, ci pentru ca vreau sa schimb primarul orasului.Cand va veni campania o sa ma implic ca lumea, dar pana atunci pregatesc terenul.Daca reusesc sa pun pe ganduri 5 oameni din 100, cu care aparent am o discutie pe chestii marunte, este o reusita.La numararea voturilor s-ar putea sa conteze.
    Am mai scris:atitudinea este cel mai important.Sa nu devii vita.Iar cea mai buna dovada este ca purtam acest dialog.

   • @trustNOone

    Presupun ca e cel mai bun lucru (poate singurul?) pe care il putem face. Batalia e lunga si nu cu rezultate rapide. Mult succes!

    Si eu am o batalie, doar ca nu e vorba despre un primar. Vreau sa vad un sistem monetar schimbat. Asta e infinit mai greu.

   • @trustNOOne

    „Ma referam strict la spalare de bani si evitarea taxelor.

    Oare de ce in america e un pacat mai mic sa-ti omori mama dacat sa faci evaziune?”

    ai pus punctul pe „i”.
    TAX AVOIDANCEeste altceva decat TAX EVASION. a lucra prin conturi offshore este tax avoidance si nu tax evasion.
    dar ai amestecat termenii. in state evitarea taxelor nu este ceva ilegal. asta fac in principal miile de consultanti de la e&y, kpmg, pw, etc. asta face apple si gm, asta fac toate firmele serioase, asta face mitt romney. asta face omul ce il angajeaza de kiki pe fiul lui cica il ajuta in biznisul de carat kk de la un loc la altul si asa reduce din taxe. asta fac firmele europene toate. si este legal. tax evasion este ilegal peste tot. rusii platesc taxe in cipru deci cipru nu are de ce sa-i rada.
    despre spalarea de bani:
    atata timp cat la sud de cipru exista statul care a refuzat clar sa introduca legislatie anti money laundering si nimeni nu scoate o vorba pe asta, nu cred pe nimeni cad se da cu pumnul in piept referitor la spalare de bani.
    aaaa, ca vine unul si spune ca banii rusilor din cipru au fost obtinuti ilegal in rusia si apoi scosi spre cipru, de acord. dar nu uita, banii aceia au fost obtinuti pe vremea lui eltin de catre acolitii sai si eltin este campionul democratiei, nu-i asa !? ai auzit pe cineva din EU sau state criticandu-l oficial pe eltin (vezi ce face fii-sa si ginere-su, etc) pt evaziunile financiare ? chiar si celebrul gaidar care este laudat ca fiind cel ce a modernizat sistemul financiar rusesc de fapt a fost omul de fata al celor ce au acum bani in cipru, zurich si londra (si crede-ma, ce au rusii in cipru este mizilic fata de ce au in londra si zurich).
    deci nu-i crede…

 34. Un punct de vedere ce merita citit despre Cipru:

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/3/19_Sinclair_-_Cyprus_Disaster_Is_Much_Bigger_Than_Being_Reported.html

  „If people believe that $13 billion is the total of this bailout, they are out of their minds. $130 billion is not the true total of even the Russian deposits in Cyprus banks. One important Russian businessman, in his various business enterprises, would have $100 billion on deposit himself. 10% of all deposits in Cypress could be $500 billion or more because Cyprus is the banking entity for Russia, not Switzerland or Grand Cayman.”

  „Part of the result of all of this is the Russian elite will now move heavily out of currencies and into gold. Going forward, the Russian sovereign entity will now support the price of gold and it will be for the benefit of the Russian oligarchy.”

  „This IMF catastrophe in Cyprus is literally a landmark event in history, and the single most important event in the entire history of the gold market.”

 35. sa revenim la imobiliare
  vreau sa va relatez cateva realitati imobliare la care am participat
  acum ceva timp gasit acest anunt http://mercador.ro/oferta/vand-garsoniera-zona-big-berceni-IDys8y.html
  este vb de o garsoniera cf 1 decomandat bloc 1987 etaj 2 , zona brancoveanu metrou ; pret cerut 31000 E deci 790 E/mp util
  anuntul fiinf postat de proprietar ;
  am sunat si cu toata ca nu ma asteptam sa fie inca de actualitate l-am gasit inca valabil (nu iesisera inca toate actele)
  am fost si am vazut gasoniera . si in timpul vizionarii se apuca proprietarul sa imi povesteasca cum e cu ajentii (a specificat in anunt ca nu accepta ajenti) ;cica a venit un ajent cu un client s-a uitat clientul prin garsoniera si apoi a intrebat pretul , pana sa apuce omul sa zica ceva i-a trantit ajentul pretul :40.000 deci de la 31000 a ajuns imediat 40000 cu bunavointa ajentului ;
  intre timp garsoniera s-a vandut cu 38.000 E cu credit si ajentie prin programul prima teapa ,
  ce este foarte interesant : tot proprietarul mi-a spus ca oamenii cu cash ofereau in jur de 33.000 E ;deci aproximativ 800 E/mp
  avantajul proprietarului ca nu a avut toate acele la momentul la care a postat anuntul
  concluzie: ajentii si programul prima casa tin preturile sus
  un imobil scos la 31000 ajunge sa se vanda cu 38000 prin bunavointa ajentilor si a statului cu PC.
  niste vite care nu stiu ce fac astia sunt creditacii prima casa !!!

  • @aabbcc

   daca tu ai vinde, ce ai prefera in mana, 31K sau 38.8K ?
   ca nu se vinde la 40K asta este alta problema, tu ai fost „socat” de comportamentul ajentului.

   • orice mie de euro in plus inseamna ani in plus de sclavie.
    dobitocul care se imprumuta prin PC semneaza la fel lde usor si pe 30.000 ai pe 40.000 , agentul e cel care influenteaza pretul , dobitocul doar accepta

    Sa va spun dc ajentii republica anunturile folosind si sintagma:”proprietar” -> pentru ca in cautarile de pe net sa nu apara anuntul publicat de proprietar ; asta-i ajuta sa para anuntul lor ;

    niste oameni infecti

  • @aabbcc
   cum sa fie sclavie, tu esti vanzatorul !
   ai citit ce am scris ?
   poti sa raspunzi ?
   ca sunt infecti sau nu ajentii nu ma intereseaza, pe mine ma intereseaza raspunsul tau la intrebarea mea.

   • cum ai ajuns tu la minunata concluzie ca eu as fi vanzatorul?

   • @aabbcc
    intrebarea mea a fost „DACA tu ai vinde, ce ai prefera in mana, 31K sau 38.8K ” si te intreba ceva. tu ai raspuns ca „orice mie de euro in plus inseamna ani in plus de sclavie.”.
    deci nu ai citit intrebarea mea si eu ti-am precizat ca te intreb daca tu ai fii vanzatorul intr-o tranzactie imobiliar si tu te-ai gandi sa ceri 31K dar agentul ti-ar obtine 40K din care scade 3% ai refuza ?
    deci tu nu ai cum sa intri in sclavie, faci numai cateva mii in plus.

    citeste…si atentie la majuscule, ele vor sa insemne ceva.

 36. nea isarila, ingrijorat nevoie mare de curs, a parasit distractiunea de la clubul cu rom ca sa asculte alocutiunea tovarasului celac

  http://www.zf.ro/eveniment/isarescu-este-preocupat-de-impactul-crizei-cipriote-asupra-fluxurilor-locale-de-capital-10678179

  are isarila asta niste tricepsi longevivi… unul pe la club, unul la banca si altul la trilaterala

  • @nepacalita:
   Isarescu se freaca pe maini la fiecare criza pentru ca scopul BNR este cresterea cursului si nu scaderea lui. De fapt el s-a scuzat ca sa se duca sa rada si se felicite pentru manevra ron-usd.

   Romania nu calculeaza cursul USD direct ci prin intermediul paritatii EUR-USD. Cererea de usd in preajma crizelor devine ARTIFICIAL si cerere de EUR.

   Mare atentie pentru cine nu intelege ce inseamna asta!

   • Ex-Bancherul

    @ Lender:
    ”Isarescu se freaca pe maini la fiecare criza pentru ca scopul BNR este cresterea cursului si nu scaderea lui. ”

    Eronat!
    Scopul BNR este (in aceasta directie, alaturi de alte scopuri) „aplatizarea” eventualelor varfuri de curs sau a eventualelor adancituri de curs pentru micsorarea impactului variatiilor de curs asupra economiei reale.

 37. @all
  specialistul Andrei Bădin arata ca totul din cipru este din cauza rusiei si ca EU nu agresit de loc.
  mananca si el o paine…
  se numeste damage control…

  • Articolul ala e mai plin de minciuni decat promisiunile electorale ale lui Victor Ponta !

   – cum adica vanzatorul ocoleste agentia imobiliara ? Daca e apartamentul tau ai dreptul elgal sa il vinzi de unul singur. Astia incearca sa ni se bage pe gat cu forta.
   – de unde scoti agenti imobiliari de calitate ? Ca daca un agent ar fi stiut carte avea si o meserie , nu ajungea salahor sau taximetrist ca apoi sa se faca agent emo
   – mie mi sa facut scarba la propozitia asta „Un agent imobiliar bun are ca prim scop vânzarea avantajoasă a proprietăţii, nu comisionul”

   Nu degeaba nu poti pune comentarii la articolul ala (decat aprobate de ei) , ca s-ar umple de injuraturi.

  • @Virgil
   Nu cred ca merita comentat.Target-ul este masa mare de prosti din rromanica, sa aiba si gura agentului o pita cu margarina.

   In schimb, dar sa nu ma injurati(; exista si agenti aproape corecti.E drept ca am gasit doar doi, dar am ramas cu impresie buna, si cum au prezentat ap.(telefonic initial) si cum au intermediat negocierile.Unul a recunoscut chiar ca pretul propus de mine era foarte corect, dar proprietarul vroia mult mai mult, si ca a facut o tampenie ca nu a acceptat.Propritarul la prima vedere era antipatic, manelist cu ceafa lata, se vedea de la o posta ca e prost.

   In total am avut de a face cu vreo 18-20 agenti, dar numai 2 erau OK, mi s-a parut ca-s corecti si cu mine si cu vanzatorul.Rare avis pe la noi specia asta.

 38. A senior source in the „troika” said dealing with Cyprus was even more frustrating than protracted wrangling with Greece.

  „The Greeks wanted to cheat on you all the time, but they knew what they wanted. The Cypriots are leaving us really confused,”
  the source said

  asa zice Reuters

  io cred ca ciprihotii au crezut ca le merge si acum au intrat in mare rahat. Rusia nu e atat de dispusa sa ajute in mod real, caci orice bani bagati in cipru sunt bani pierduti- lucru pe care il stia si Ue de-aia a si pus conditi inacceptabile- sau greu recuperabili prin nu stiu ce investiti in gaze. Rusii erau un as din maneca al cipriotilor pe care acestia credeau ca il au sau se faceau ca il au…, dar JOCUL asta e pe deasupra capului lor si cine poate exclude o intelegere a lui Putin cu Merkel?

  eu cred ca nemtii arata o pisica altora.
  Schauble a zis clar: cine isi pune banii undeva TREBUIE sa isi asume riscurile. asa au facut si cu datoria grecilor : creditorii sa asume pierderi. Asa se vor imprumuta nemtii in continuare pe termen scurt la 0 la suta.

  si dak se intampla urmatoriul scenariu: Cipru e groggy si zona euro merge mai departe?
  care e avertismentul pt. PIIgs?

 39. ex-bancherul
  faptul ca eurozona a cerut taxa pe depunerile sub 100 mii a fost tocmai pt a face propunerea inacceptabila
  altminteri ECB si nemti si-au relaxat in ultima vreme politica vs Irlanda si Portugalia
  eu nu cred ca vor sa bage bani in gaura aia neagra ruseasca..
  chiar is curios cum va merge bursa la Moscova si rubla

  sefa misiuni FMI in cipru e Delia Velculescu… bine aia de la Adevarul titreaza melodramatic cum ca soarta ciprului ar fi in mainile ei…

  • @george

   inca o data:
   chestiunea esentiala este ca ECB sau UE sau IMF au incalcat legea recomandand (chiar si ca o manevra cum zici tu) taierea unor depuneri bancare pe care UE le declara garantate.
   adica ei critica alte tari pt chestii etice si ei propun o chestie ne-etica ?!
   adica ei critica alte tari ca nu este stabilitate in legislatie si ei propun violarea propriei lor legislatii ?!

   astea sunt chestiuni fundamentale si daca faci gambling pe ele atunci, cum spune bankerini, la dracu’ cu ei. nu au nici o scuza.

   • @avenirv
    Da, ai dreptate.Insa permite-mi o corectare:nu e vorba de etica.Vorbim de incalcarea unui drept fundamental al oricarui cetatean al oricarei tari presupus democratice.Daca banii respectivi sunt obtinuti ilicit sa demonstreze si sa pedepseasca prin cai legale cei vinovati.Daca mUE recomanda azi incalcarea unui drept constitutional(dealtfel recunoscut si de Charta Drepturilor Omului) cine imi mai garanteaza restul, chiar si dreptul la viata?Maine poate recomanda UK sa fie impuscati toti romanii si bulgarii ca sunt hoti!
    Sunt totusi curios daca se accepta taxarea si Rusia inchidea robinetul de gaze spre Europa, ce se alegea de industri fuhrerinului Merkel?Fara gaze cam greu faci aluminiu si otel pentru Mertzuri si BMW.

   • @trustNOOne

    sa-ti spun o poveste cu putin si merkel.
    acum cativa ani merkel s-a dus la moskova intr-o vizita oficiala. si acolo a spus intr-o cuvantare ca putin si rusia trebuie sa etc, etc, etc., bulshitul normal cu care critici rusii.
    chiar a si spus ca germania va reconsidera anumite lucruri.
    a doua zi, putinica a tinut un discurs in care a spus ca rusia studiaza cu interes redirectionarea fluxurilor energetice dinspre vest catre est (adica le vinde kinezilor energia). a treia zi merkel a fost mielusel si a jucat in jurul lui putin cum juca tony blair in jurul lui bush.
    poate este cum au spus unii: este jocul de circ facut ca sa ii impinga pe ciprioti sa cedeze parte din gazul lor rusilor si germania sa se spele pe maini. deci deal facut ca de obicei (nu uita nemtii si rusii au impartit de 3 ori polonia si se pare ca poate sa fie si a 4-a oara acum ca gazele de sist din polonia s-au dovedit a fi un fas).
    poate interesant pt voi ar fii sa gasiti ce deal au rusii si cu altii privitor la romanika (sa nu vii sa-mi spui de nato caci aia au mai oferit romania rusiei, vezi yalta).
    apropos, ai citi cu TAX Av si TAX Ev ?

  • Ex-Bancherul

   @ George:
   europenii fac o eroare strategica majora cu acordul (poate stiinta) americanilor (in spatele FMI).
   vor impinge Cipru adanc in bratele Rusiei care va avea un avanpost in Mediterana – economic, militar.
   dar asta e… cand esti tampit, nici Dumnezeu nu te scapa ….

 40. http://www.wall-street.ro/slideshow/Money/145912/vile-ieftine-centru.html
  Prima am vazut-o. E un fel de turnul Chindia, cred ca are 20mp/nivel, D+P+1+M scari pe mijloc, plus ca este pe str Anton Pann, unde vis-avis de casa sta in permanenta o gasca de tigani cu fuste cu gratare cu mustati cu puradei cu tot ce vreti 🙂
  A doua.. daca vrei seara sa te duci la somn, tb sa te imbraci cumva decent. Nu merge sa iesi in chiloti, ca scarile sunt p-afara din casa :))

  Tot e bine ca a aparut articolul, macar mai deformeaza putin din impresia exclusivista pe care o au proprietarii de case/vile. Cumva, in capul lor, au impresia ca-ti vand cel putin Palatul Mogosoaia cand iti prezinta un P+1 din ’40, cu egrasie si tevi mancate de sobolani & faianta de pus la muzeul kitchului interbelic.

 41. avenir
  exploatarea gazelor alora va dura, implica costuri si se va face de companii rusesti , dar nu neaparat de catre rusii care pot pierde , zic unii muult peste 30 mld euro
  crezi tu ca se poate scoate un asemenea profit din gazele alea?
  de ce e vocal Putin? pai dak ar tacea ar parea ca e pisicuta , dar crezi tu ca poate scoate el banii sa acopere paguba – enoorma a magnatilor si mafiotilor rusi, fie ei si kgb-isti?
  si dah Gazprom preia gazul si magnatii pierderile poate Putin si falimenteaza adversarii interni ne- obedienti iar Rusia castiga controlul total in Cipru. cu acordul Germaniei, cred

  Berlin is right to refuse to lend more. Even with 10 billion euros, Cyprus’ debt will rise to around 130 percent of GDP. At 17 billion euros it would shoot up to around 160 percent of GDP.
  iar acum nici 17 mld nu ar fi de ajuns….
  NIMENI nu va mai baga un euro in gaura aia neagra…
  Schauble cam are dreptate, un paradis fiscal NU poate fi salvat , iar cine merge acolo isi asuma riscuri.

 42. englezii ar perde vreo 2 mld, cipriotii n-au cum sa aiba mai mult de 10 mld, iti dai seama cat e felia rusilor…

 43. @ex-bancherul

  Cati de aici cunosc ce a facut Isarescu ?
  Cati de aici cunosc de ce creste cursul leu-euro cand e criza in zona euro ?
  Observi ce mare putere de mistificare are guvernatorul ?

  Romania nu mai are curs direct cu usd si nimeni nu sufla o vorba prin presa.
  Cand apare o problema in eurozona si exportatorii/importatorii/etc se sperie si vor sa cumpere usd, ce se intampla ? Trebuie sa cumpere euro local si apoi sa dea euro pe usd. Si uite asa apare paradoxul: euro e mai slab fata de usd dar creste fata de leu.

  • are pe drak in patru Isarescu
   e miezul din fanta economiei mondiale
   ceva ce nu s-a mai vazut
   dak ai 200 mii de tineri care platesc rente supra-evaluate unor banci straine pe cloace comuniste cum crezi ca se va dezvolta consumul si economia in urmatorii 10 ani?
   – veniturile populatiei active in Ro se vor duce pe rente sau pe preturi administrate de stat ca statul sa poate plati pensii si datorii
   – ca sa poti tine leul nu trebuie sa fii magician ci sa ai o dobanda nesimtita de ex de 5,25 si sa inabusi economia

  • multi de aici cunosc ce a facut isarescu in ultimiii ani ..un mare rahat
   ar fi trebuit sa se retraga demult nu sa pozeze in salvator, dar are zero constiinta
   un contra-ex.
   Benedict XVIII care s-a retras cand Bis catolica s-a scufundat in scandaluri de pedofilie…despre care Benedict asta stia de ani buni fiind un fel de infractor- tainuire si omisiune la denunt se cheama- omul si-a dat seama de rahat si a facut un pas inapoi…sau i s-a cerut..ma rog…

  • Bancile din Cipru raman inchise pana Martea viitoare, criza se prelungeste cel putin pana atunci.

   Bucurie pe speculatori si pe romanii care nu inteleg de ce e cursul mare zilele astea. Ei cred ca au fost o „investitie”.

 44. ex-bancherul
  dak tu ai fi Germania ce suma ai fi dispus sa dai pt. a mentine Cipru in afara sferei de influenta a Rusiei?
  nu are sens sa arunci cu banii pt ipotetice castiguri strategice
  din cate stiu eu Ue si Rusia sunt intr-o relatie mai nuantata, nu neaparat antagoniga

  eu vad asa situatia
  Rusia NU va putea salva sistemul bancar ciprit – raportul costuri / beneficii ar fi prea mare- dar ii va putea scapa pe ciprioti de foame. contra desigur gazele alea si ce-o mai fi de vanzare

  Nemtii, fiind in Ue nu puteau cere ceva ca la piata in schimbul banilor , asa ca i-au aruncat pe disperatii aia in bratele rusilor
  cam ce marja de negociere crezi ca au cipriotii?
  eu nu vad o eroare strategica
  Cipru e doar o masea stricata.. nu trebuie sa facem din ea un pct strategic pe tabla de sah a viitorului.

  cipriotii au ajuns ca in povestea cu lupul. s-ar putea sa nu ii ascult nimeni cum striga.

 45. europenii au si alte preocupari
  zilele trecute Airbus a semnat un contract de peste 10 mld cu indonezienii
  au si alte treburi…
  tipul asta care conduce Cipru,Anastasiade si mai nu stiu cum o sa scrijeleasca usi degeaba

 46. USD spre 3,5….ce spui ex?

  • intelege ca paritatea leu-usd = leu-euro / euro-usd, nu exista paritate directa.
   Ca sa ajunga la 3.5 lei/usd trebuie ca lumea sa cumpere si euro ca sa creasca si pretul euro !!!

  • Ex-Bancherul

   @ Gelu:
   nu stiu.
   mai urmaresc.
   desi, nu cred…. usd e supracumparat grav fata de euro si risca o depreciere in orizontul mediu de timp (dar sa vedem cum se dezvolta si situatia cipriota+italiana – italienii inca nu au guvern).
   in cele doua parti 2 scenarii posibile: 1.2788 (daca euro se mai depreciaza , si atunci da, vei vedea peste 3.5 ron/usd)sau 1.315-1.3225 (daca usd se depreciaza fata de euro) – si atunci vom vedea usd la 3.24-3.3 lei/usd.
   Mai vedem.

   Studiind scenariile de risc pe pietele financiare externe inclin mai degraba spre al doilea scenariu (euro-usd 1.315-1.3225/usd – ron 3.24-3.3) deoarece desi trendurile de risc sunt deosebit de extinse , supraextinse chiar (atitudine pro-risc extrema) pe grafice mai e loc de crestere.

   Stiu ca nu e chiar aria ta de interes dar ma folosesc de ocazie pt cateva precizari legate de trendurile de risc : ex: pe S&P500 sunt multi care sustin ca aceasta crestere s-a terminat pe bursa. Fals! Acum S&P500 e la 1559 puncte si in continuare avem 2 pivoti de rezistenta la 1576 si 1614 (new all times high included!). Ultimul val de crestere (al 5-lea) a inceput si are perioada de dezvoltare posibila intre 2 si 6, poate 8, saptamani. Perioada de dezvoltare pe acest ultim val de crestere pe bursa e exact perioada in care tendinte pro-risc (pro-leu) inca determina situatia. De aceea inca tind sa cred in varianta euro-usd la 1.315-1.32. Plus ca pe euro-usd acest scenariu ar desena un frumos head&shoulders (chart interval daily) care ar anunta o viitoare tinta de pret de 1.22-1.195 pe euro-usd (dar e inca o tinta probabila in functie de cum evolueaza situatia prezenta).

  • Si mai repet pentru cine cred ca valoare EUR este 4.4:
   cerere_euro_piata_locala = cerere_naturala_euro + cerere_usd

   Atata timp cat oricine cumpara usd platind cu ron face cerere de euro, nimeni nu mai stie valoarea exacta a euro. Daca s-ar da drumul la cumparat direct usd din ron(ceea ce e probabil doar in timpul unei crize gigant) atunci euro va scadea dramatic.
   Personal nu cred ca valoarea euro este peste 4 lei/euro. Restul sunt jongleriile BNR: devalorizare fortata si imposibilitate de a cumpara usd direct.
   Orice criza in zona euro cauzeaza exportatorii/importatorii/bancile din romania sa cumpere usd si deci scumpeste euro pentru romani.
   Imediat dupa o criza paritatea euro-leu scade pentru ca ei vand usd pe lei(cu moneda intermediara euro).
   Nu va lasati pacaliti de valorile mari ale euro in fata leului.

 47. Scotocind prin presa am dat de acest articol: http://www.puterea.ro/articol/raport_bcr_imbatranirea_populatiei_loveste_in_pib . Iata oficial unul din motivele de „creștere” despre care se vorbește de mult timp pe acest blog, dar cine sa vadă cine sa audă. Se pare ca romanul nu se simte împlinit dacă nu e sclav o viata întreagă. Asta o fi motivul pentru care se bagă la credite.

 48. Ex-Bancherul

  @ all:
  http://www.thedailybeast.com/articles/2013/03/15/when-celebrities-like-mila-kunis-talk-stocks-it-s-time-to-get-out-of-the-market.html

  dupa inocenta pasarica de 16 ani care citeste in stele si in charturi bursiere cand face horoscopul burselor (Megan Fox cu minunata emisiune „Fox on Stocks”), trendul continua!

  Azi avem pe frumoasa Mila Kunis (nascuta in Cernauti, Ucraina, apropo!…se vorbeste ca a avut una dintre bunici romanca…asta , asa , amintita in trecere) declarand infocata (cum altfel , o pasarica asa cum e ea?) cat de atrasa e ea de burse 🙂

  bursele cresc spre noi tavane unde vor binevoi sa se dea cu capul cu tandrete inainte de a cadea ametite la podea …. e o chestiune de 1- 6, poate 7 luni …
  ce-mi plac floricelele astea care apar si susura ele despre un domeniu care este efectiv crema activitatilor financiare , implicand cunoastere de top in contabilitate, statistica,matematica, calcule probabilistice si psihologie sociala – toate concomitent ! 🙂

  Ma stropesc tot de emotie cand mai descopar cate o floricica din asta! 😀

  • @bankerini
   o confirmare a ceea ce ziceai si putini au inteles.

   http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323415304578370221476187686.html?mod=WSJ_Opinion_LEADTop#articleTabs%3Darticle

   faptul ca despre chestia cu ciprul se pomeneste intr-un paragraf si practic pomeneste ideea ca ciprul este in afara europei „curate”, faptul ca asta scrie WSJ arata ca americanii sunt impacati cu ciprul alunecand in mainile prietenilor tai pe care ii „iubesti” atat de mult 🙂 .

   ooooops !
   daca ciprul cade, aia din balcani tot semneaza cu acel vecin, se manie contra railor europeni -deci sudul romanikai se „duce”, ukraina este dusa, aia din est se intaresc in baltice si impreuna cu sefii eurpenilor cam „cumintesc” chiar si cu masuri extreme polonia-deci nordul romanikai se clatina, europenii aia se comporta ridicandu-le mingea la fileu alora, atunci care tara ar fi in carti pt urmatorii ani ? pana unde merge intelegerea ?
   are cineva curajul sa supozeze ?

   a cata vanzare ar fi ?

   • Ex-Bancherul

    @ Avenirv:
    eu am mai zis o data unor urechi proaste si surde (nu ma refer la cititorii tavanulfals , ma refer la o persoana anumita cu care am avut la un moment dat o discutie (sau monolog?) :D, cordiala) ca „in cazul relatiei Romaniei cu alte state uneori prietenii nu sunt prieteni si uneori mai si intorc spatele”

    Rusia se agata cu ghearele de Cipru si isi extinde aria de influenta. Interesante sunt si relatiile Rusiei cu partidele extremiste ale Greciei (e unul acolo cu „rasarit de soare” sau ceva in genul asta) …

    isi punea cineva (parca @george) intrebarea ce sa caute Rusia cu Cipru, ce interese sa aiba?

    🙂
    se numeste Marea Mediterana interesul. Sunt rusii interesati sa ii zboare pe englezi de la baza militara din Cipru? Da. Vor rusii sa vina in locul englezilor? Da. Cipru e interesant de aproape de aria Orientului mijlociu (israel, palestina, siria, iran) … cum sa nu fie interesata Rusia dpdv naval de Marea Mediterana cand SUA incepe sa pregateasca armele impotriva Siria/Iran (considerati-le un conglomerat aliat)?

    manevra proastei Europe care da un sut in fundul Ciprului intareste prezenta Rusiei in Mediterana ca o contrapondere la prezenta SUA in Turcia la nord de Siria. De aceea indirect Merkel colaboreaza tacit cu Putin, de aceea prietenia ruso-germana e fara limite (dar nu pe fata, ci pe la spate), de aceea i-am zis acelui simpatic om politic la un moment dat, acum 1 an, un an si jumatate, ca „prietenii nu sunt intotdeauna prieteni si mai intorc si spatele”) … iar SUA cam limiteaza in Europa elementele scutului antiracheta ….adica Romania e pe cale sa ajunga la bucile goale in fata Marelui Prieten de la Rasarit … a cata oara in istorie?!? 😦

    Acuma am o adresare virtuala(‘virtuala’ pt ca nu citeste acest blog) extrem de cordiala nu d-lui Avenirv (sau a altui comentator de aici) ci acelui politician titrat, hiper-pro-european, cu care am comunicat la un moment dat (si care vede in zona euro, UE si Europa un panaceu la adresa problemelor de diverse naturi ale Romaniei) : ” Ai inteles cum sta treaba, prostuleeeeeee ? ! ?…. Nu intotdeauna prietenii sunt prieteni”.
    dar, nu-i asa, acestea sunt amanunte insipide care nu se merita amintite aici.

    am mai zis-o …cand esti prost , nici Dumnezeu nu are ce-ti face …

   • Ex-Bancherul

    @ all:

    http://armstrongeconomics.com/693-2/2013-2/10062-2/

    s-a mai prins inca cineva de momentul istoric, de turnura, ce are loc acum.
    Rusia va intra in Cipru, capatand un incredibil avantaj militar (in 6-12 luni)

    Daca SUA mai are ceva in cap va impiedica acest eveniment.

  • @bankerini
   completare:
   si ungaria este parca proscrisa de europenii cei „buni”…

 49. Citeam un articol de pe imopedia, postat tot aici. Din cate stiu, iar acel articol mi-a confirmat concluzia, agentiile au un soft care in fiecare dimineata le spune ce anunturi au fost postate in ziua precedenta. Astfel, ei sunt primii care suna vanzatorul, pana ca un cumparator sa poata vedea de unul singur anuntul deja a fost multiplicat de zeci de ori, chiar fara acordul proprietarului ( stiu cazul unui prieten care a vrut sa vanda 3 camere fara agenti si a fost reprodus articolul, asaltat de agenti, etc).

  Ma gandeam sa ajut comunitatea, sa creez un astfel de soft care sa poate fi folosit de catre oricine, fara cost, restabilind echilibrul de sanse intre agent si cumparator, egalitatea de sanse de a gasi anuntul la fel de repede.

  Problema principala ar fi cum promovam un astfel de soft ? Cat de simplu trebuie sa fie(ma gandesc ca tb sa fie ceva simplu doar cu subscribe, iar dimineata sa primesti mail, nu cred ca multi vor downloada si instala ceva local). Credeti ca ar fi util un astfel de tool ? Eu oricum l-as face, atat in scop didactic cat si pentru uz propriu, de la anul vreau sa incep sa caut un apartament, orientativ macar. Deci, astept commenturi la aceasta propunere, in primul rand cu utilitatea acestei aplicatii. Daca se considera ca este utila, poate gasim apoi cativa oameni care sa ne ajute la partea functionala, ce siteuri sa parseze, etc, si cativa pe parte tehnica (banuiesc ca sunt destui programatori pe aici care ar putea veni cu idei bune, nu am prea multa experienta cu web crawlere :D)

  • Laudabila initiativa dar eu cred ca soft-ul agentilor imobiliari isi ia datele direct din baza de date a site-urilor de anunturi (contra cost evident)

  • @marius

   E o idee buna. Vorbeste cu TF, poate il implementeaza ca o unealta pe anuntulcorect. Si eu as folosi asa ceva pentru mine. O sa incep candva sa caut un apartament.

   Intrebarea este cum ar detecta un soft daca un anunt este original sau copie, ce este un duplicat al unui anunt anterior? Ce ma gandesc eu:
   -pret mai mare decat originalul (evident) ;
   -postat relativ rapid fata de original;
   -zona, suprafata aproximativ egale.

   Oricum cred ca mai important este ca cei care merg la vizionari sa posteze comentarii la anunturi (pe anuntulcorect) legat de ce au vazut (si sa spuna daca si-au dat seama ca un anunt e dublura). Ar scuti mult timp. O sa fac asta cand ma voi apuca de vizionari.

   • Nr de telefon pot da uneori info despre vanzator.
    Pretul mai mare, zona si diferenta de pret poate ridica semne de intrebare.
    Un pret mediu realizat din preturile anunturilor verificate ca fiind ale proprietarilor, acest pret poate fi folosit de program pentru a atentiona utilizatorul.
    Afisarea pretului pe m2 util/construit.

    proprietar 49k 3cam cf1
    ag entie 61k acelasi apartament din ’70 !!!

  • @marius:
   si eu am auzit asta de la o colega de servici care era implicata intr-o agentie imobiliara.

   Eu cred ca problema cea mai mare este sa separi anunturile agentiilor de cele interesante.

   E munca multa si greu de facut. Cred ca fara interventia unui om nu poate fi facuta decat uitandu-te la datele de contact. Orice contine o adresa de mail cu nume de agentie trebuie scos. Apoi daca ai avea numerele de telefon ale agentiilor iar ar fi usor de scos anunturile lor.

   Dar e greu sa stii numerele agentiilor pentru ca agentii isi schimba numarul de telefon des. Ai putea sa numeri cate anunturi sunt pe un numar de telefon, dar iar va fi greu sa decizi automat ca este agentie pentru ca poate fi acelasi anunt.

   Oricat te-ai invarti in jurul cozii tot va fi nevoie de munca umana. Cine doneaza timp in fiecare zi sa verifice cine e agentie si cine nu ? Poate o platforma pe care fiecare sa contribuie, e o idee…

  • Am prezentat inca de acum 2 ani importanta accesului la o baza de date cu anunturile proprietarilor; Tavanul Fals m-a considerat ajent;
   acum cateva luni am gasit anunturidelaparticulari.ro; am postat „descoperirea” pe acest blog; te costa 1 euro pentru a avea accea la anunturile proprietarilor date in ultimele 6 luni;
   recent, am gasit o alta baza de date, 100% free, care preia majoritatea anunturilor proprietarilor;
   au fost foarte putine cazurile in care nu sa nu fi gasit telefoanele proprietarilor de apartamente din anunturile ajentilor de pe anuntul.ro, tocmai.ro sau imobiliare.ro;
   te rog scrie-mi pe adresa de email : marinasmarius@yahoo.fr si iti voi da detalii;
   nu as vrea sa fac „valva” deoarece mi-e teama de reactia „ajentilor” care pot „ataca” acel site, mai ales daca afla ca pierd multi clienti din cauza lui;
   Dupa parerea mea, solutia reducerii ajentiilor imobiliare este numai reducerea cererii pentru serviciile lor. Cum se poate face asta?
   Cumparatorii trebuie sa gaseasca relativ rapid numerele de telefon ale proprietarilor si sa negocieze direct cu proprietarii.
   Din pacate, multi din cei care cauta sunt foarte comozi…prefera sa sune imediat la ajentie si nu fac niciun efort sa caute numerele de telefon.
   Am fost recent la cateva apartamente din zona Brancoveanu, aflate la vanzare de peste 6 luni, la care au fost peste 50-60 de persoane interesate, dar toti numai cu ajentii. Proprietarii au ramas extrem de mirati ca i-am sunat direct, au crezut ca sunt PFA in domeniul imobiliar si nu un potential cumparator.
   Totusi, respectivii proprietari nu sunt dispusi sa lase la pret – o doamna de pe Baltita (3 camere, 4/8, 77 mp utili cu balcon, anunt dat in februarie 2012) spunea ca vrea pe apartament 95 k (aceeasi suma cu care a iesit pe piata), ca nu se grabeste si ca daca nu ia banii acestia ramane in continuare in el. Stie ca in 2007 vecinul de sub ea a vandut cu 135 k, un altul pe o alta scara cu 140 k…Nu i-am facut nicio teorie a evolutiei pietei imobiliare, pentru ca nu aveam cu cine – oricum avea un apartament fara balcon la sufragerie, ceea ce mie nu-mi place.

  • E ziua ta norocoasă 🙂

   Am început eu deja sa fac un proiect pe tema asta; până acum am făcut partea de parsare a anunțurilor din anuntul.ro, urmează sa-i mai fac o interfață (un site) și să îl pun public.

   În privința separării anunțurilor particularilor de cele ale agențiilor, ideea e destul de simplă: numerele de telefon ale agenților vor avea asociate (foarte) multe anunțuri distincte, și ca atare vor fi relativ ușor de eliminat din rezultatele căutărilor.

  • Am început eu să lucrez la ceva de genul ăsta. Am făcut partea de parsare a anunțurilor din anunutul.ro și mai trebuie sa ii fac o interfață (un site public).

   Legat de separarea agenților de particulari, ideea la care m-am gândit ar fi să folosesc numărul de anunțuri pentru fiecare telefon. Evident ajentii vor avea multe, iar proprietarii mult mai puține.

   O să vă spun când o să fie gata (în principiu în următoarele săptămâni)

   • Salut,
    Ma bucur ca ai facut deja mare parte din treaba, daca ai facut crawlerul nu cred ca o sa prezinte asa mare problema interfata. Daca ai nevoie de ajutor as vrea sa luam legatura cumva. O sa ma apuc si eu de un astfel de proiect, am ceva timp liber si e bun si in scop didactic. PS: felicitari pentru ideea cu gruparea in functie de nr de telefon, pp ca ai putea face si un blacklist care de la un numar incolo de anunturi postate sa le ignore direct.
    Ne auzim,
    Marius

   • daca termini rpd proiectul cred ca am un prieten dispus sa ne ajute pe parte de seo, pro bono bineinteles 🙂

 50. @ex bancherul
  eu n-am sustinut ca Rusia nu are interese in Mediterana
  am sustinut doar ca Ciprul are mult mai putin de oferit si e in curul gol, lasat in off-side de nemti in bratele rusilor
  eu doar sustin ca nemtii nu isi permit costul de a salva Ciprul si nu pot actiona in numele Europei cu E .asa ceva nu exista.
  Rusia in schimb exista si nemtii stiu asta. si rusii stiu ca Germania exista dar nu si Europa…
  am mai spus pe aici ca si China sau Sua nu ca nu vor, pur si simplu nu au cu cine drak sa discute pe aici prin Europa decat cu nemtii.
  si nu e vina nemtilor ca celalalte tari din Ue sunt impotente desi au potential mai mare:)

  P.s noi vai suntem in tara unde prim-ministru e junele ala care spunea ca la noi nu voteaza d-na Merkel, iar presedinte e unul care vedea M Neagra lac rusesc- adica vedea evidenta- ete ca si nord- estul Mediteranei poate fi.

  iar Deveselu e din ce in ce mai putin important pt Sua care au vazut vara trecuta cat de credibili suntem
  pe mine ma si amuza tot t chestia cu deveselu
  ca era sg justificare a existentei armatei romane, care n-are flota dar are amirali, n-are avioane dar are sefi de arma etc..:)
  dak se duce drak si Deveselu putem sa facem ca si Costa Rica : sa recunoastem public ca suntem in curul gol si sa desfiintam armata…care armata nu se face cu gura cu cu parai
  si cum am vazut mai sus gura bate curul…gol

  @lender
  dak Soibal ala a spus ca riscul se plateste si dak te duci in Ciru risti, tu ce crezi ca vor face aia mari de pe la Londra? vor mai investi pe forint sau leu?
  mie mi se pare ca li s-a sugerat sa duca drak capitalul inapoi la Londra, Moscova, paris sau MUncheen
  randamente mai mic decat pe leu dar..riscul se plateste

  pariati pe leu…

  • Eu nu fac sugestii cuiva sa „parieze” pe ceva.

   Insa romanii trebuie sa stie ce se intampla si de ce.
   De ce creste cursul euro cand problemele sunt in euro.
   Si vine imediat raspunsul pentru ca BNR nu mai calculeaza curs catre USD sau CHF direct ci prin paritatea EUR-USD.
   Nu avem voie sa cumparam direct USD ci indirect prin EUR.

   Asta inseamna ca paritatea RON-EUR este supraevaluata din start si contine si cererea pentru USD si CHF …
   Iar fix in perioadele de turbulenta in eurozona creste cererea de alte valute si imediat creste cursul la noi pentru ca nu avem voie sa cumparam alte valute direct. Supraevaluarea se mareste si mai mult si oamenii iau teapa din nou.

   E ca si cum tu vrei paine dar trebuie sa cumperi lapte si apoi sa dai lapte pe paine. Evident ca pretul la lapte o sa creasca ARTIFICIAL oricand este nevoie de paine.

   • dragule multe tranzactii pe leu- euro se fac la Londra
    nu e nici o conspiratie care sa te impiedice sa iei dolari…
    si forintul sau zlotul sunt cotate pe euro si – in functie de euro-dolar merge si cursul forint -dolar si zlot -dolar

    in perioadele de turbulenta, capitalul fuge de unde se poate frige.

    nu e nici o conspiratie
    poti lua dolari cand vrei tu
    de pe dolari poti castiga bani frumosi cu conditia sa nu iti trebuiasca cash -ul si sa ai rabdare pana diferenta devine semnificativa fata de momentul cumpararii.
    altfel romanul obisnuit nu cred sa aibe nevoie de dolar in Ro si Europa..

    e bizar ex tau cu painea si laptele

    de ex laptele , un produs local, poate pica in bot de la aflatoxina…painea – graul fiind un produs vandabil la export- se poate scumpi dak e seceta in Rusia chiar dak e un an bun la noi

    economia NU e in primul rand o conspiratie

    p.s tu cum crezi ca se poate rezolva o greva ca aia de la Pitesti cu un curs de 4,2 sau unul spre 4,5 ?

   • @george:

    Aici e confuzia: cand ai lei si vrei dolari brokerul schimba repede. Dar face 2 tranzactii, nu e direct: da lei pe euro pe piata locala si euro pe usd international.
    Cam asta se intampla cu tarile non-euro in UE.

    Exemplul cu laptele si paine puteaa fi la fel de bun si cu creioane si pixuri, trebuie sa prinzi ideea: vrei pixuri dar trebuie sa cumperi creioane si apoi dai creioane pe pixuri. Evident ca pretul la creioane o sa creasca ARTIFICIAL oricand este nevoie de pixuri.
    Tu esti la magazin si vrei pixuri dar vanzatorul face cele 2 tranzactii in spate, asa ajungi sa cresti pretul la ceva ce nu vrei.

 51. ex_bancherul

  Am cont pe firma la banca Transilvania, azi am vrut sa platesc o factura externa de 22 mii $, (sa schimb lei pe dolari) si plata mi-a refuzat plata invocând faptul ca n-au dolari in cont!

  Mi se pare incredibil ca o banca asa mare sa nu aiba 22.000$
  Fac plati prin ei de peste 5 ani, si azi a fost pentru prima oara cand mi-au zis ca n-au dolari!

  Tu ce crezi? Care sa fie motivul real? Se anunta oare o explozie a cursului valutar in special pe dolari? Pentru ca nu cred ca banca n-are 22 mii, refuz sa cred asa ceva!

  Repet, am cont la ei de peste 5 ani,in timpul asta am facut zeci de tranzactii, le-am platit comisioane etc, mi-au zis ca nici macar la cursul lor de vanzare (nu negociabil) n-au dolari!

  • Banca Transilvania are sucursala in Cipru, oare nu este expusa ? Oare nu are valuta blocata pe acolo?
   Sau poate au bani depusi la alte banci din Cipru?

  • i-a luat lender sa ii faca in ciuda bancherului 🙂
   ce banca mare, parca e HSBC
   tu crezi ca pe ei ii intereseaza mica ta intarziere la plata?
   e ciudat, nic macar n-ai cerut 100 mii

   • mare pt Romania,
    si nu e vorba de intarziere, problema e ca n-au dolari, mi-a zis ala de la banca ca o sa ma sune el cand o sa aiba….mica intarziere se poate tranforma intr-o mare intarziere si astia pe afara nu stau la discutii, te penalizeaza

    si ce e frustrant, ca daca aduc eu banii de acasa, sa zicem ca-i cumpar de la o casa de schimb valutar, banca nu ma lasa sa-i bag in cont, se cheama spalare de bani!

   • @DANNY intreaba de curiozitate din nou care este moneda in care poate sa schimbe sau sa-ti dea lei din cont si ii aduci tu schimbati! La o adica bani electronici pot sa invarteasca fara ‘numar’ adica sa treaca din leu in dolar deci justificarea lor nu as spune ca este pe bune decat daca au vrut sa fie prevazatori cu ceva de ex. plecatul de „capitaluri” in perioada asta.

    Nu este spalare de bani daca aduci banuti de acasa si ii poti justifica, nu vei avea nici o problema.

   • Ex-Bancherul

    @ Danny:
    ti-am dat un raspuns mare , cand se aproba apare.
    opinia mea (pe scurt) e sa te duci inapoi la banca si sa-l f*ti pe ala (aia) in gura ca e prost(proasta) de pute.
    Nu exista asa ceva , sa nu ai bani! Daca nu ai bani , cumperi de la alta banca contra comision.
    Idiotul (idioata) a intlees ca vroiai sa cumperi pe cont si sa-i scoti fizic si nu aveau atat in tezaurul acelei sucursale – pun pariu ca de asta e vorba.
    Si raspunsul dat (va sunam cand facem rost de ei) e tipic pentru alimentarea cu bani fizic in tezaurul agentiei/sucursalei.

    Te intrebi poate de ce nu au fizic in tezaur ? Pentru ca nu au de ce. Casieriile au o anumita suma asigurata in caz de spargere , care poate fi acoperita de asigurare. La cereri mari de retragere fizica, trebuie facuta comanda de bani, simplu.
    Sunt 200% sigur ca prostul/proasta aia de la banca a inteles ca e vb de retragere fizica, la casierie.
    Mega sigur!

   • Ex-Bancherul

    @ Danny:
    du-te maine inapoi la banca si zi-i sa-si bage capul inapoi de unde si l-a scos (din propriul c*r) si sa iti faca IMEDIAT, INSTANTANEU, un schimb valutar pe cont ca sa poti face o plata externa (fara a fi cash scos de la casierie implicat)!
    Si mai adauga acelui ofiter de cont ca daca anonimul de ex-bancher care ti-a zis asta ar fi lucrat in acea banca si ar fi venit in control la el/ea, il/o crucificam pe geamurile casieriei de ce mare prostie a putut zice unui client!
    Merita bice pe spinare la tamepnia zisa!

   • Ex-Bancherul

    @ omul: nu e vb de prevedere fata de fuga capitalurilor , a fost batut in cap acel ofiter de cont. merita spanzurat si apoi demis 🙂

   • Nu, cred ca n-am fost clar.

    Am sunat la un numar special alocat de banca Transilvania pentru schimburi valutare negociabile firme, internet banking, numarul e din Cluj
    Deci, era clar ca nu ridicam si nici nu urma sa ridic cash ceva, acolo lucreaza doi oameni, le-am invatat si numele Calin si Cristi

    Pana acum era simplu, orice suma peste 15.000 euro (sau echivalent alta valuta) sunam si imi dadeau un curs pe care il treceam eu pe internet banking cand intetionam sa cumpar valuta, asta pana ieri cand sun, cer 23 mii dolari si respectivul a zis ca n-au…
    A zis ca ma suna el cand o sa aiba, l-am intebat iar daca pot cumpra normal pentru ca plata e urgenta, si a repetat banca n-are dolari.
    Acum ce sa mai cred? Nu stiu cat de pregatit e ala sau nu, daca e prost sau nu, acum o saptamana l-am sunat sa cumpar euro si mi-a zis sa mai astept ca de 3 zile tot creste, normal ca nu l-am bagat in seama si am cumparat (bine am facut ca euro tot creste de atunci).
    Maine o sa sa sun la banca, si daca e greseala lu ala fac scandal, furnizorii nu asteapta pana o sa aiba ei dolari!

   • Ex-Bancherul

    @ DANNY:

    ia legatura cu altcineva decat acesti calin si cristi de la BT, poate chiar sa mergi intr-o sucursala si sa le ceri sa cumperi 23.000$ pe cont, electronic , fara retragere.

    ti s-a zis o prostie, ai incredere in ce iti zic.

   • Ex-Bancherul

    @ DANNY:
    ”Nu stiu cat de pregatit e ala sau nu, daca e prost sau nu, acum o saptamana l-am sunat sa cumpar euro si mi-a zis sa mai astept ca de 3 zile tot creste”

    e clar ca isi depaseste atributiile in ceea ce face la dept. de operatiuni de trezorerie.
    ma mir pentru ca eu stiu ca aceste telefoane sunt intotdeauna inregistrate. ma mir ca isi permite faze de genul asta.
    el nu are atributii de consiliere de trading pt. clienti acolo unde e , conform procedurilor bancii.
    e foarte clar ca se crede mai mult decat este.
    si ti-a zis si o prostie mare cat casa cand ti-a zis ca „banca nu are 23.000$” – e o aberatie cat Titanicul!

  • Ex-Bancherul

   @ Danny:
   hai sa o luam cu incetul sa nu o ia razna lumea pe aici.
   sunt mai multe posibilitati aici.
   ”Tu ce crezi? Care sa fie motivul real? Se anunta oare o explozie a cursului valutar in special pe dolari?”

   nu . asta e o prostie. una mare.
   tu ai vrut sa faci un ordin de plata externa. o banca nu are valuta FIZIC intr-un cufar undeva, sau in vreo galeata la BNR in beci. O banca are dolari electronic in conturile bancii unde isi tine si ea banii. Toata bancile isi tin conturile la alte banci intr-o ramificatie mondiala (prin conturi NOSTRO si LORO (cauta pe google ce inseamna e prea mult sa scriu aici). Cand cumperi dolari electronic (pe cont), nu fizic, in mana, e strict un transfer.
   Cand o banca coboara sub nivelul de atentie (exista asa ceva) pe o anumita valuta cei de la Dept. Operatiuni Interbancare sunt obligati de regulamentele interioare sa cumpere acea valuta de la bancile corespondente (ex: eu banca cumpar 100.000.000 usd la un cost de 0.1% – deci 100.000 coco. cei 100.000 usd – costul- pot fi transferati in usd sau in orice alta valuta la cotatie in timp real Reuters + o marja de „x” puncte). Asa se face treaba.

   de asta ce ai descris tu e o prostie ingenua , roza cu aspect de acadea de copil de 5 ani.

   eu sunt sigur ca ai avut in fata ochilor cel mai idiot om din tot sistemul bancar romanesc care a crezut ca vrei sa cumperi pe cont 22.000 coco ca sa ii retragi cash. Si s-a exprimat ca „nu ii avem” (adica cash, in casieria acelei sucursale sau agentii). A fost probabil o eroare de comunicare.

   Asta excluzand varianta urata in care te gandesti ce misto ar fi sa iti iei tu niste actiuni ieftine TLV inainte de perioada de dividend (banca transilvania) daca scade pe baza unui zvon aruncat in piata. Ceea ce ar fi urat.

   Dupa cum am explicat o banca nu are niciodata bani in cufar sau galeata undeva. Ii are in niste conturi la alte banci – interne si externe – si la BNR. Un prostalau din sucursala NU ARE CUM SA STIE POZITIILE NOSTRO SI LORO ale conturilor pe diverse valute ale bancii – astea sunt informatii stiute in sistemele informatice ale Centralei bancii! In mod sigur e varianta asta: Ai avut in fata cel mai idiot om din sistemul bancar romanesc – care a inteles ca urmareai o retragere de cash si s-a gandit el cu mintea lui de carnat prost ca nu au in casierie atitia dolari.
   Trebuia sa il (o) iei de urechi sa ii explici ca tu cumperi electronic pe cont o suma de x dolari si o transferi electronic in conturile partenerilor tai.

   Sunt 200% sigur ca a fost o eroare de intelegere si comunicare. (datorata idiotului (idioatei) de la sucursala).

   • @ Ex-Bancherul

    Multumesc pentru informatii
    Cred ca ai dreptate, ala e un bou, pana acum vorbeam cu Calin, da la ultima tranzactie pe euro si asta in dolari e un angajat nou, care nu i-am retinut numele.

    Si asa este, cum isi permite el sa-mi zica cand sa cumpar euro, eu achit facturi nu fac specula!

    O sa fac plangere la banca pentru ca din cazua lui am fost nevoit sa cumpar dolari la cursul de vanzare mult umflat.
    Am estimat o pierdere de 700-800 ron!

   • Ex-Bancherul

    @ DANNY:
    cu placere, oricand.

    ”Si asa este, cum isi permite el sa-mi zica cand sa cumpar euro, eu achit facturi nu fac specula!”

    problema nu ar fi ca faci tu specula, problema e ca nu astea sunt atributiile lui! 🙂

    Poti sa faci plangere la banca sau poti eventual sa ceri la telefon cu seful lui si sa-i explici ca a angajat un bou incaltat si cu cravata si ca daca se mai intampla vreo problema vei face plangere la banca … cum te simti mai ok, asa faci.

  • Nici nu a inceput bine targul si …..

   „O mare parte dintre cumpărătorii de locuinţe noi este reprezentată însă şi de persoane care vând locuinţe vechi pentru a face rost de bani, de aceea promotorii ansamblurilor rezidenţiale nu văd un avantaj în eventuala modificare a programului Prima Casă în Noua Casă.

   „Este un circuit, cei care cumpără de la noi au bani tocmai din vânzarea unei locuinţe vechi. Astfel, modificarea Prima Casă în Noua Casă va avea efect negativ şi asupra pieţei noi de locuinţe”, apreciază Alexandru.”

   http://www.money.ro/au-reaparut-cumparatorii-de-locuinte-noi–sustin-dezvoltatorii-imobiliari_1244314.html

 52. lender
  te referi ca pierzi la comisioane suplimentare?
  ca tot nu inteleg ..din ex cu creioane rezulta ca la magazinul tau imaginar creionul e un mijloc de plata si pt pixuri , dar nu rezulta ca pretul creionului creste artificial pt. ca ar creste cererea de pixuri…
  sa zicem ca , creionul ar fi etalon si marfa simultan, dar nu s-ar vinde nici unul …dar s-ar vinde 100 de pixuri pe zi
  crezi ca etalonul ar influenta pretul pixurilor?

  zau asa dak 3/4 din comertul Ro e cu Ue de ce nu s-ar calcula cursul dolarului indirect?
  ce leul e lira sau yen?
  teoria ta e ca romanii dau prea mult pe euro pt ca platesc de fapt si cererea de dolari? in cursul de schimb se reflecta deficitul, ca e in comertul cu zona euro sau pe importul de petrol, tot deficit e. nu stiu cifrele , dar nu cred ca suntem pe excedent in felia de comert exterior exprimat in dolari, ba chiar cred ca deficitul pe comertul cu Chian, Rusia e mai mare decat pe eurozoan. n-am cifre, recunosc.deci este f. normal ca atunci cand euro scade fata de ldolar sa scad si leul…

  dak maine euro si dolarul ar intra la paritate fixa- scenariu posibil crede-ma – cererea de valuta ar fi clara ca cerere de acoperire a deficitului…

  deficitul e un aspect OBIECTIV al cursului
  la fel ca si investitiile straine – anul trecut memorabila suma de 1,6 mld euro, adica aproape nimic, la un deficit de 10 mld.
  interventia se face in alta parte- cumparare /vanzare de valuta de BNR, nivelul de politica monetara
  asta din urma poate fi NOCIVA pt economie pe termen lung si e o factura indirecta pe care societatea o plateste pt. ca debitorii sa poata plati creditele in valuta
  nu e clar?

 53. lender, cum iti explici evolutiile eurczk, eurpln, eurhuf din momentele de turbulente pe eur? Uita-te si azi, doar ron-ul e tinut bine de isarescu. Te mirai ca atunci cand EU are probleme creste cursul eurron. Cand sunt probleme capitalurile se repatriaza, nu?

 54. @george
  Am vazut ca vorbesti de deficitul comercial(export-import) dar el este compensat de schimburile de capital si aici amintesc numai investitiile.

  Intrebarea mult mai pregnanta este de ce slabeste leul cand e criza in eurozona. Asta nu poate avea sens din punct de vedere al marfurilor. Uita-te la Cipru noi nu avem schimburi comerciale serioase cu ei.

  Explicatiile din ziare fac apel doar la panica si mistificare: criza… criza scrie peste tot, se creaza panica, se agita oamenii pentru nimic doar ca sa se justifice miscari de capital.

  Nimeni nu sufla o vorba de ce BNR nu calculeaza curs valutar direct cu CHF sau USD. Nimeni nu explica ce speculatori fug de pe leu si de ce ar fugi ca nu la noi e problema.

  BNR ar trebuii sa calculeze curs valutar direct cu USD, CHF si cu celelalte, sa varieze cursul leu-dolar si leu-chf dupa cum e cerere si oferta LOCALA pe aceste valute. Nu sa treaca prin euro ca sa aduca usd si chf.

  Asa se pacalesc romanii si asa s-au pacalit intotdeauna: crestea Caritas-ul, investeau imediat, crestea FNI-ul, cumparau actiuni, cresteau imobiliarele, cuparau fara numar fara sa se gandeasca. Acum se pacalesc cu euro ca el creste cand e criza de parca e Praslea cel Voinic.

  De ce nu iese Isarescu sa ne explice de ce calculeaza cursul USD si CHF pe baza euro ?

 55. discutie auzita azi in ratb ; cel de langa mine era ajent imobiliar
  citez :

  IL fac pe fraier sa inchirieze , apartamentul e super lux ; O sun pe aia sa vad faca il mai are la inchiriat ,stiu ca il avea de un an si cred ca nu l-a inchiriat ; ii fac la fraier un discount la mishto de la 490 la 400 ; sigur fraierul il ia pe asta ca e super lux .

  cred ca vorbea la tel cu alt ajent .
  fraierul = clientul

  • Ar trebui ori spanzurati ori reglementati agentii astia. Nu le este rusine ?

   Pe siteurile lor baga zilnic placa cum ca ei isi merita comisionul ca cica ar apara interesele clientului.

   Dar in realitate excrocii cauta sa scoata cat mai multi bani prin minciuni.

 56. Catalin Zaharia

  @Florin:
  Citesc blogul tau de aproape un an, atat articolele cat si o mare parte a comentariilor reflecta realitatea la fel cum o percep si eu, dar sunt cativa care bat campii rau de tot. Te rog, blocheaza-l pe „lender”, ca m-am saturat de aberatiile lui.

  @Lender: Este prima si ultima data cand ma adresez tie: cum sa ai curs independent eur/ron si usd/ron? Adica tu ai vrea sa avem simultan 4 lei/euro si 2 lei/usd? Nu-ti dai seama ca toata planeta ar schimba euro in usd, trecand prin leu?

  • Ex-Bancherul

   @ Catalin Zaharia:
   nu , nu cred ca e o idee buna sa fie eliminat Lender.
   acest blog e unul de „respiratie larga” ca sa zic asa.
   de ce sa eliminam pe cineva? nu are sens, dupa parerea mea.

  • @Catalin Zaharia:
   Vezi tu pe aici erau prezentate pareri ca euro o sa ajunga nu-stiu-cat in caz de nu-stiu-ce. Toate acele discutii creau impresia ca e bine sa ai euro, eu am intervenit cu argumente prin care am demostrat ca euro creste artificial(ca si FNI-ul sau imobiliarele).

   Si revenind la ce spui tu cu „4 lei/euro si 2 lei/usd”, de ce sa nu fie asa daca asta decide piata ? Preferi se vezi in cursul euro si cererea pentru dolari si franci elvetieni ? Adica in loc de 4lei/euro si 2lei/usd sa ai 4.4lei/euro si cotatia internationala plesnita ptr usd-ron ?
   Daca „toata planeta” ar investi in leu atunci am taxa tranzactiile financiare si ne-am imbogati, de ce nu ?

  • si daca vreti sa ma blocati nu aveti decat…

   Pe softpedia am fost dat afara ca le-am demonstrat care e treaba cu imobiliarele.

   Sincer nu stiu cum tavanulfals are atata rabdare sa explice la oameni, eu observ din ce in ce mai mult ca pe romani nu poti sa-i inveti nimic, vor sa faca propriile greseli pe toate planurile: actiuni cu FNI, investitii cu casele si valuta cu euro.

   • daca te uiti pe siteul bnr la cursurile medii calculate de ei EUR/RON si USD/RON vei vedea ca de prin 2006 e mai bine sa ai usd si eur decat roni.

 57. @bancherul,
  se pare ca te-ai cam grabit un pic sa-i canti „prohodul” GBP-ului, in ultima perioada s-a cam apreciat binisor in special in raport cu euro … se pare ca toate agentiilea asetea de rating, din cate imi dau seama, nu mai au cine stie ce impact in piata !!!

  • Ex-Bancherul

   @ Anka:
   nu neaparat.
   proiectia mea era pe termen mediu (3-6 luni)sau timp lung ( de la 1 an in sus) …
   intotdeauna orice depreciere are mai apoi o perioada de retracement (retragere) care poate fi confundata cu aprecierea „de facto” , pe baze fundamentale a monedei …
   pe tehnica fibonacci retragerile (retracementuri) pot fi (calculate de la minimul absolut) de 38,2%, 50%, şi 61,8% (ultima e raportul „de aur” unde se produc de obicei cele mai multe respingeri)

   exemplu : daca moneda x fata de moneda y scade pana la valoarea de 1 (de la valoarea z, mai sus decat 1, preferential asumam ca z=2 pentru a usura calculul) atunci calculam retracementul (retragerea) ca fiind : 1.382 , 1.50 sau 1.618 .
   e simplu de inteleg , artimetica de clasa a 4-a 🙂
   mai sunt multe detalii pe teoria fibo dar nu vreau sa te bag in balarii de analiza tehnica …ideea de baza e sa nu crezi tot ce vezi pe timp scurt.

  • Ex-Bancherul

   @ Anka, all:

   atacul asupra lirei sterline continua : acum 5 minute breacking news pw wall street journal : „Fitch puts U.K. triple-A rating on negative review”
   … adicatelea urmeaza ceva 🙂

 58. In sfarsit informatiile despre demografia Romaniei devin main-stream.
  Macar acum poate agentii si proprietarii isi dau seama ca daca nu se grabesc cu vandutul nu o sa mai aiba cui da.

 59. „Când vom ieşi din criza economică? Din nefericire, nu se întrezăreşte acest moment! Poate este nevoie – de ce nu de un „faliment”, care să determine o ajustare bruscă a economiei! Un şoc care să contribuie la renaştere şi relansare mai echilibrate! Care să determine deblocarea resurselor din unele sectoare (ex.- imobiliar) şi reorientarea către factori care contribuie la evoluţii sustenabile pe termen lung (ex. – resursa umană).” (Andrei Rădulescu – „Marea Recesiune. De la economia mondială la economia naţională”)

  • Ex-Bancherul

   @ Octavia :

   fix ce sustineam eu de ceva vreme , fara sa-l fi citit spre rusinea mea pe nea Radulescu.
   dar apare o problema: ce ne facem cu calitatea caracterului oamenilor de pe aici? la ce bun un restart daca oamenii de la conducere si marea masa a populatiei nu isi da restart si la caracter?

 60. Gibbone cel Aspru

  Eu zic ca preturile actuale sunt dictate 95% de creditarea prin PC sau alte forme si doar 5% de smecheriile ajentilor.
  Ei sunt doar niste paraziti pe un caine rapanos.
  Ei nu pot vinde o locuinta la un pret nevandabil decat unui imbecil sau a unuia care ia banii din viitor, pe credit.
  Trebuie sa acceptam odata ca purulentii astia nu-s cauza problemei ci doar efectul acesteia.

  • Probabil ai dreptate, dar dc sa platesc niste paraziti intermediari care nu fac nimic, fara voia mea, fiindca se impun ei prin marsavii ? Ce-ar fi sa apelez la el doar cand vreau sa nu irosesc timpul meu si sa-mi caute el, sa ma scuteasca de timp pierdut, nu sa caut eu ap iar el sa-mi raspunda la tel si sa ma taxeze pt asta. Sau sa taxeze ambele parti. Pai el pe cine reprezinta pana la urma ? Pe el, vrea sa incheie tranzactia oricum ar fi, doar sa ia comision. Asta e tristul adevar …

  • Interesul agentului e opus interesului clientului.

   – cu cat cumperi mai scump cu atat primeste agentul mai mult comision
   – daca cumperi , si nu astepti o oferta mai buna , el isi ia comision
   – daca astepti o oferta mai buna , agentul nu ia comision

   Practic agentul imobiliar isi castiga painea daca ii face clientului sau paguba.

   Nu degeaba camatari , valutisti si alte soiuri de borfasi s-au facut agenti imobiliari.

  • Nu-s agenti cauza, dar sunt picatura care umple paharul. Nu-s de ajuns proprietarii cu vise umede de revenire a preturilor, mai vin si astia cu anunturi false si alte tertipuri.

   • Pretul cerut de agent pentru o locuinta e mai mare decat pretul cerut de proprietar, uneori chiar si cu 50%, majoritatea anunturilor puse de agentii au preturi mai mari pentru manipularea pietei imobiliare… asta e realitatea, nu basme, si nu de ieri, de azi!

 61. http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cipru-guvernul-doreste-inghetarea-fluxurilor-de-capital-179780.html – „blocarea fluxurilor de capital, pentru a proteja ordinea publică şi securitatea.”

  Cred ca in curand o sa asistam la un experiment periculos, ce se intampla cu o tara care da faliment, cu banci in incapacitate de plata. Poate chiar e un experiment care se vrea aplicat la o scara mai mare. Interesant de urmarit.

  • Ex-Bancherul

   @ acupuncturablog:
   da, asa e.
   Ciprul e un test desfasurat „sub control” , in conditii de securitate.
   Un test pentru un eveniment similar „live” la scara intregului UE (de ce nu la nivel planetar? :D), ceva mai incolo, anul acesta, sau la anu’ …

   • @Ex-Bancherul:
    La ce te gandesti? 😀

   • Ex-Bancherul

    @ Constantin:
    banii (atat de blamati dar si iubiti de multi) sunt o forma de manifestare a energiei si a libertatii.
    vrei sa supui mase mari de oameni ?
    trebuie sa decimezi, sa reduci la 0 clasa de mijloc – cei care au o relativa autonomie materiala si care isi permit si isi aroga(in consecinta) drepturi.
    A saraci paturi largi de oameni (indiferent de continent sau tara) = a reduce la tacere cererile lor de drepturi.
    Mai apoi, alungati de lipsuri, foame si sete, o sa accepte orice. Se vor transforma din indivizi in „materie prima”, intr-o masa amorfa.
    Atunci ca sa ii controlezi si mai simplu asociezi ideea de „bani” cu ideea de circulatie moderna a capitalurilor, cu ajutorul tehnologiei. Asa apare optiune (existenta tehnologic din anii ’90) a cipurilor.
    La revedere bani de hartie, plastic sau metal, la revedere banci(da, si banci!), la revedere hoti de buzunare , la revedere o multime de pericole! 🙂
    Cine va face probleme neo-sistemului financiar mondial ….click! I-am dezactivat cipul… nu mai poate cumpara nimic, e terminat.

    Dar ca sa ajungem la aceste lucruri mai intai trebuie:
    – saracita clasa de mijloc (fluxuri-refluxuri de capital – mai ales!!! fondurile private de pensii – pe burse asociate cu crahuri majore, succesive)
    – distrus ideea de nationalitate, natiune, stat national autonom si autodeterminat, etc…

    Acest proces nu e o chestiune zile sau luni, poate fi de ani, poate fi de zeci de ani. Depinde cum raspund „masele” la experimente. Ca de exemplu „experimentul Cipru – incalcarea dreptului la proprietate”.
    Sau experimentul „flash-mob-ului international anti-Grecia”
    Sau atatea alte exemple.
    🙂
    dar tu deja imi banuiai raspunsul , nu? :)?
    e un fapt care e istoric, in viitor.
    va dveni realitate, oamenii nu vor mai lucra cu si pe bani. Salariile vor fi incarcate in ziua de salariu ca valoare electronica pe cip. Pe un cip microscopic care nu va fi pe un card…. merge omul la piata …pac, si-a scanat mana dreapta , pac, si-a facut cumparaturile :).
    Dar repet , ca cel putin cativa de aici imi vor zice ca aberez … e un proces de ani sau zeci de ani….dar ajungem si acolo 🙂

   • ai vazut ,,in time” ? daca nu trebuie sa-l vezi.
    http://www.imdb.com/title/tt1637688/?ref_=fn_al_tt_1

   • Ex-Bancherul

    @ Marian:
    l-a vazut, e supermisto, il recomand.

 62. intrebarea este ce vor face bancile cipriote si cele grecesti (exista ceva legaturi intre ele din cate am inteles) daca tara va intra in faliment???? ce influenta va avea acest lucru asupra sistemului bancar autohton??? Nu cred ca vor lasa Ciprul sa intre in faliment, nu vor valuri in zona euro sau poate fiind o tara mica o vor folosi pe post de pisica moarta, ceva de genul nu faceti ca ei, uite ce au patit. Lucrurile sunt complicate si pot crea precedente periculoase. Eu zic ca cei care vor sa cumpere imo la preturimai mici decat cele de acum nu au ce pierde daca mai asteapta putin sa vada cum se va rezolva problema Cipru.

 63. Russia snubs forlorn Cyprus as EU awaits „Plan B”

  e pe reuters
  haios… in engleza forlorn inseamna singur, parasit in dragoste…

  dak Cipru nu mai lasa capitalul sa iasa din i-la , ca de intrat NU va mai intra un deceniu de acum incolo, sa ne spuna Lender ce se va intampla cu capitalurile straine din Europa de Est…

  • Ex-Bancherul

   @ George:

   capitalurile in Europa de Est?
   Hahahahahhahaaa….. intra, intra in valuri .. mai ales in Romania! Sa vedeti ce o sa se bata finlandezii si germanii si olandezii sa cumpere pe la P-ta resita si ferentari :)))) …mama, mama 😀

 64. Ora 12:45 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat ca rabdarea europenilor are limite si a avertizat ca Ciprul nu trebuie sa „abuzeze de rabdarea partenerilor din zona euro”, in cadrul reuniunii cu grupurilor parlamentare ale liberalilor de la FDP, dupa cum a relatat unul dintre participanti.

  Angela Merkel a acuzat faptul ca Nicosia „nu a mai comunicat cu troica de mai multe zile”, a povestit un alt participant la aceasta reuniune cu usile inchise.

  Intr-un interviu acordat vineri televiziunii germane, Volker Kauder, seful grupului parlamentar al Uniunii Crestine (CDU/CSU) din Bundestag si un apropiat al lui Merkel, a apreciat ca Ciprul „se joaca cu focul”.

  Ministrul cipriot al Finantelor a plecat din Moscova fara sa obtina ajutorul Rusiei, care „nu este interesata” de propunerile de investitii formulate, lasand UE mana libera pentru a rezolva criza.

  Michalis Sarris, care afirmase joi ca va ramane la Moscova atat timp cat trebuie pentru a ajunge la un acord, a plecat vineri cu mana goala din capitala rusa, a declarat pentru AFP o sursa diplomatica.

  Ajuns marti seara, el incerca sa obtina o relaxare a conditiilor unui credit de 2,5 miliarde de euro acordat de Moscova Nicosiei in 2011, si propusese Rusiei investitii in sectoarele bancar si energetic, in schimbul unui ajutor financiar.

  „Negocierile s-au terminat”, a recunoscut vineri ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov.

  „Propunerea lor a fost urmatoarea: crearea unei societati publice care sa regrupeze activele zacamintelor de gaze si propunerea de a participa investitori rusi”, a explicat Siluanov.

  „Investitorii nostri au examinat aceste propuneri si nu au fost interesati”, a precizat el.

  CONCLUZIA
  cu ceva zile in urma Anasatasiades o sunase pe MerKEL care l-a avertizat sa nu discute cu Rusia…
  vorbise ea inainte:)

 65. @Ex-Bancherul:

  Da, iti banuiam raspunsul si mi-a placut cum ai detaliat.
  Intr-adevar, viitorul vine cu modalitati de ingradire a libertatii si de control a individului prin eliminarea numerarului si dependenta de carduri, cipuri, sub motivatia de combatere a evaziunii fiscale, de securitate personala, etc.

  Acum, ce solutii propui pentru acest viitor? 🙂
  Cum vei intampina acest viitor?
  Presupun ca strategia „bunul model de management al riscului de a investi in toate comorile deodata pentru a evita riscul de concentrare intr-o anumita arie” este pe termen scurt. 😀

  • Ex-Bancherul

   @ Constantin:
   ma voi stabili probabil intr-un loc uitat de lume undeva la tara …Romania are avantajul ruralitatii …asemenea tehnologii nu au cum sa patrunda in Romania in mai putin de 50-75 de ani (ma refer la zonele rurale retrase).
   de asemenea, comunitatile rurale au avantajul subzistentei prin produsele realizate local.
   si nu in ultimul rand mentinerea unei viziuni cat mai curate la nivel de constiinta.
   Murdaria din jur pleaca dinauntrul fiecaruia. Asta nu ma va face un pustnic, doar un om echilibrat.

 66. @Ex-Bancherul:

  Sunt de acord cu tine asupra viitorului financiar.
  Intr-adevar, in viitor, eliminarea numerarului si alte masuri vor conduce la modalitati de ingradire a libertatii si de control a individului, prin dependenta de carduri, cipuri, tatuaje electronice sub motivatia combaterii evaziunii, a securitatii personale, etc.
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/plasturele-electronic-primul-pas-spre-omul-dezvoltat-178497.html

  Acum, ce solutii ai pentru acest viitor? 🙂
  Cum vei intampina acest viitor? 😀
  Presupun ca strategia „bun model de management al riscului : investesc in toate comorile deodata pentru a evita riscul de concentrare intr-o anumita arie” este pe termen scurt, mediu.

 67. Gibbone cel Crunt

  Ce abureala cu rubricile de executari silite ale bancilor.
  Pt pulime preturile vor fi exact ca acelea din „piata” pt ca piata e formata din creditele date tocmai de zisele banci. Poate doar initiatii cumpara la preturi corecte si reintroduc in piata prin PC pt dobitocime.
  Vand unor tembeli, pe credit , supraevaluat de 2 ori, ceea ce recupereaza de la alti tembeli.
  Hai ca m-am enervat. De acum numele nu-mi va mai fi Gibbone cel Aspru ci Gibbone cel Crunt.

  • Ex-Bancherul

   @ Gibbone cel Crunt:

   presimt ca pana in septembrie-octombrie2013 o sa ajungi la „Gibbone Anihilatorul” … 🙂
   de ce septembrie-octombrie 2013?
   asteapta sa treaca alegerile parlamentare din Germania ca multe-multe reguli se schimba in Europa dupa aceea … reguli care vor schimba fata si atitudinea bancilor din Romania..care vor deveni mai….active pe partea de evaluari adaptate pietei si pe partea de executari…
   un pic de rabdare numa’:) …

   • @Ex
    Nu e nevoie de toamna,
    Bulgarele a luat-o deja la vale.

    In Cipru depozitele de peste 100.000 euro vor fi taxate cu 40%

    In Spania, s-au demarat actiuni similare.

    Vine tsunami-ul.

   • Ex-Bancherul

    @ Alexx:

    draga Alex,
    nu cred ca bulgarele a luat-o la vale deja.
    psihologia maselor se schimba greu dar durabil, trainic.
    Bulgarele o s-o ia la vale in mod trainic (adica lipsit de controlul autoritatilor publice internationale si al marilor banci centrale) dupa inca cativa pasi.
    Unul dintre ei e difuzarea panicii cipriote in traile sud-europene.
    Altul este publicarea datelor pe companii americane pe Q1/2013 si asteptarile pentru Q2/13.
    Altul e „neasteptata” incetinire pe sector servicii/manufacturiei in China, altul consta in conflicte sporadice dar de impact peste medie/mare in Orientul mijlociu/ perechea china-japonia (poate si coreea de nord/sud).
    altul si consta in „neasteptata” deteriorare a datelor in franta – care face parte din binomul franta-germania ce dinamizeaza UE.
    altul in Q2/13 (spre sfarsit) consta in deteriorarea datelor economice din SUA pana la nivelul de avarie pana spre mijlocul/finalul Q3/13(fapt care ii va speria crunt pe investitori) … dupa o „invioratoare pauza” de date bune spre finalul Q3/13 incepe din decembrie13/ianuarie14 balamucul general ( SUA recazand puternic in depresiune, da depresiune, nu recesiune).

    Dupa cum vezi mai sunt ca*alau pasi de parcurs (excuse my french! :D) … dar, cu rabdarea trecem marea 😀 !

   • @Ex
    Pai tocmai,
    e o problema de zile pana cand se va da drumul la bancile cipriote.

    Si atunci… pac… bank-run.

    Bank-run in Cipru inseamna bank-run in Grecia si..
    in toate bancile grecesti.

    Si stii mai bine ca mine ce inseamna asta… pt Romanica…

   • Ex-Bancherul

    @ Alexx:
    da, asa e, pentru Romania incepand din Aprilie ’13 incep timpurile alea interesante de care tot ziceam pe aici de juma’ de an – 1 an 🙂
    … mult a fost de asteptat, putin a ramas 🙂

  • Stiu pe cineva care tocmai a cumparat un 2 camere la executare silita cu doar 5.000€ (cel mult 7.500) mai putin decat se gaseste la liber un apartament similar.

 68. Ex-Bancherul

  @ all:
  credeati ca doar Cipru s-a ales cu depozitele tunse ?
  ete flori!
  dar Italia ce are, nu se poate si acolo? :)? un german asa crede ca si in Italia ar trebui sa se aplice chestia asta …

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.ro/2013/03/german-economist-proposes-one-time.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+(Mish's+Global+Economic+Trend+Analysis)

 69. SOC SI GROAZA!
  IT-istii opresc caderea pietei imobiliare

  http://www.money.ro/au-reaparut-cumparatorii-de-locuinte-noi–sustin-dezvoltatorii-imobiliari_1244314.html

  Intr-adevar, IT-istii din Bucuresti castiga foarte bine, dar asta poate influenta numai marginal piata

  • @ iha-ahi
   foarte frumoasa initiativa a celor cu taxi gratis

   @ All
   uitati alta luare de atitudine.
   apar din ce in ce mai multe luari de atitudine din partea celor care vor o viata normala. daca pe alesi nu-i intereseaza de omul de rind (decit atunci cind au nevoie de masa de votare), atunci trebuie sa facem noi ceva sa avem vieti normale pe aici.

   http://ro.stiri.yahoo.com/revolu%C5%A3ie-online-%C3%AEmpotriva-tv-ului-rom%C3%A2nesc-155900836.html

   Cu cit mai multe voci se vor face auzite, sansele de a schimba ceva sint mai mari. dar pentru asta e nevoie de ATITUDINE, din partea fiecaruia dintre noi.

   • Tanti aia apelează la CNA în loc să schimbe programul sau să oprească televizorul? E copilul ei sau al CNA-ului?!

 70. ziaristu' lu' peste

  Doua stiri (cel putin) interesante:
  1. domnul Gratian de la CEC intarzie sa-si publice bilantul
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/cele-mai-profitabile-banci-din-top-10-in-2012-10686070
  si
  2. In Spania, sclavul doamnei Merkel, premierul Rajoy, e obligat sa faca ceva in privinta creditacilor care se arunca de la balcon
  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/bancile-din-spania-au-declansat-genocidul-financiar-174000.html

 71. Scad preturile!! Mai ales cand negociezi.. Am vazut ieri un apartament in Bucurestii Noi, exact la statia Bazilescu. Anuntul era de 60k E. Am sunat si am facut o contraoferta – am spus clar ca mai mult de 50kE nu am. Initial agentul mi-a spus ca nu concepe sa-i spuna proprietarului o asa oferta, dar i-am zis sa incerce totusi. Am primit a doua zi telefon ca oferta se accepta. Iar apartamentul nu e deloc rau.

  http://www.anuntul.ro/anunturi-imobiliare-vanzari/apartamente-3-camere/bazilescu-buc-noi-stradal-m-bucurestii-noi-apartament-renovat-in_6147252.html#harta

  Nu stiu de ce nu-mi vede linkul..dar cu Copy paste merge.

  In orice caz, nu a venit momentul pentru cumparare. Am vrut doar sa testez concret preturile. Voi cumpara cand un asa apartament se vinde cu 35k- maaaxim 40k. Am zis!:)

  O zi buna!

  • Ex-Bancherul

   @Alina:
   eu as da maxim 30k euro … e si asa prea mult.
   10 k euro / camera – standardul normal pt Romania!

   • 30 sa fie atunci!:)

   • 15k euro

    e posibil ca blocul sa fie construit in anii 68-74, asa ca e prea mult 30k

   • Un 30.000 este acceptabil,…sigur este un nivel superior et.8,9,10. si an de pana in ’77. Cu siguranta sunt 70m2 construiti, 56-58m2 utili.
    Trebuia sa-i spui de 30.000 sa vezi ce zice,..ca de aia sunt si preturile astea aberante,ca se gasesc unii sa dea 1000E/m2 .

  • esti cu capul ? cum sa dai 50 mii euro pe un kkt langa parcul Bazilescu ?

   Sau daca e varuit nu mai conteaza ca in 5 ani se darama blocul ala (la primul cutremur mai puternic)….

   Daca il lasa la 20 mii , asta e pretul real.

   • @banana
    Asta-i adevarat cu daramatu,..se apropie de 50 de ani,..(blocu e cam prin 1965 construit)
    Tare mi-e ca apar surprize in eventualitatea unui cutremiur mai serios.

   • stiu si eu ce inseamna imbunatatiri pentru o casa. Si instalatiile sanitara si electrica refacute inseamna ca esti scutit de mult efort si praf si bani. Mai are si alte chestii care fac din casa asta una peste medie, cel putin din ce am vazut eu, pentru ca mai toate casele se vand vai de ele, trebuie sa darami tot. Sau daca sunt facute, sunt de prost gust.
    Si da, sunt cu capul.:)

   • personal imi vine sa vomit numai la ideea de a locui acolo.

    O fi amenajata peste media din Bucuresti , dar in orice tara cu apa calda , muncitorii cu salariu minim stau in aja ceva.

    Fite gen parchet de bambus (=cel mai ieftin parchet din China) nu imi inspira incredere sau bun gust.
    Iar bucataria open space inseamna ca mirosi a mancare tot timpul.

    Lasand renovarea la o parte (care este peste media din Bucuresti , dar mult sub media oricarei tari civilizate) , gandeste-te la primul cutremur.

    Tu cand cumperi un apartament , cati ani vrei sa te tina ?
    Ca in 10 ani poate da vreun guvern comunist o lege „consolidati apartamentele comuniste” , si atunci sa vezi paguba.

   • @banana
    De cate ori sa mai scriu ca nu vreau sa-l cumpar? Si am postat pentru ca vreau sa subliniez ca daca pui problema bine negociezi ceva serios.
    O tot dai cu parchetul de bambus…nu-ti place? e cel mai ieftin din China? Dar nu e cel mai ieftin din Romania, tara in care ne aflam toti, inclusiv apartamentul
    Faci polemica ce sa faci si tu..pune omul o informatie concreta si tu divaghezi, ca o informatie substantiala nu ai oferit.
    Iar zona ..ce sa zic..vomita cat vrei, dar sigur nu e de la zona, ai mancat tu ceva ciudat..ai pe cineva sa te tina de cap? Buc noi e o zona ca toate zonele medii din bucuresti..cu plusuri si minusuri..acuma nu poti chiar sa-mi explici mie ce sa-mi placa…cand alege cineva zona se gandeste la multe lucruri..tu te gandesti doar la comparatii cu ce nu exista in romania….e bine:P
    Bucataria open nici mie nu-mi place, dar s-au inventat usile glisante si alte chestii de arhitectura, pe care sigur le-ai vazut prin Los Angeles la tine acolo.

    Iar legat de cutremur..stiu si asta..nu ai spus nimic nou…ca doar tocmai de aia nu-l cumpar…

    Te rog nu mai divaga. Daca ai ceva de adaugat sa se informeze oamenii pe aici bine, daca nu..nu e ok sa ai fetis cu butonul Reply..

    Da?
    Multumesc anticipat.:P

  • Probabil că acelaşi apartament era de vânzare pe mai multe site-uri, cu preţuri între 50k şi 60k. Poate că oricum „negocierea” era în marja de preţ. Prea a acceptat uşor preţul de 50k.

   • Stiu ca proprietarul e cineva care a plecat sau pleaca in Canada, deci chiar vrea sa vanda. Am scris in primul post ca initial agentul mi-a spus clar ca nu are cum sa ii propuna proprietarului un asa pret. A doua zi m-a sunat si mi-a spus ca oferta e acceptata.
    Am mai gasit pe un alt site anuntul cu acelasi pret. Parerea mea ca cine chiar vrea sa vanda, eventual repede, lasa destul de mult din pret. Daca era o batrana din Bucuresti cu inca 2 proprietati (asa cum sunt destui vanzatori pentru ca au mosteniri) tinea de pret pana cand il vindea cu 30k…ca sa zic asa.
    Deci depinde cu cine vorbesti.

 72. Ex-Bancherul

  @ all:

  http://www.mediafax.ro/politic/ponta-vrea-ca-noua-constitutie-sa-prevada-posibilitatea-confiscarii-averilor-nejustificate-10686135

  … si nici macar nu s-a uscat bine cerneala pe acordul UE-Cipru !
  p.s. Oare ce inseamna … „nejustificat” ? :)? e un termen care suporta multe interpretari, nu? 😀 de ce doar sa elimini un adversar politic cand poti sa ii iei si banii ? :D?

  • @ Ex-B

   Iar ai început week-endul cu Johnnie Walker ? O fi vreo ”cerneală simpatică” aia despre care vorbești ??? Nu există deocamdată niciun acord între creditorii internaționali și Cipru…

   • Sincer nici nu cred ca mai conteaza un eventual acord al ciprului cu Rusia sau cu mUE. Marti in principiu se redeschid bancile la ei. Asta va fi un moment de urmarit 🙂 S-ar putea sa vedem falimente bancare pe banda rulanta sau cine stie poate ca o sa iasa ca in filmul „Viata e minunata” 🙂

    P.S. Se pare ca situatia din Cipru face si victime:

    http://www.bbc.co.uk/news/uk-21913356

    Boris Berezovsky s-a sinucis…

   • Ex-Bancherul

    @ TF:
    tehnic vorbind un „acord” exista, dar cipriotii inca nu l-au acceptat. Din acest punct de vedere am vorbit.
    Cand vine vorba de UE, organizatie transnationala, „acord” e sinonim cu „dictat”.

    dar, da! in sens general nu s-a ajuns inca la o solutie acceptata de ambele parti.

  • Apartamentul se vede in link. Avea totusi niste imbunatatiri peste medie. Era bun sa te muti in el direct. Cred ca in jur de 10-15k erau investiti.
   Puteti voi sa propuneti 30k.De asta am si postat. Sa sune mai multi si sa ofere preturi mult mai mici. Eu atat am reusit sa scot acum…Peste un an doi, am sa propun sume de genul 30k.

  • Ilie Șerbănescu: „Dacă ar fi vrut într-adevăr să atace averile ilicite n-ar fi avut autoritățile române, indiferent care au fost acelea, instrumentele legale necesare? Evident, ar fi avut! Averile ilicite provin din evaziuni fiscale sau din furturi propriu-zise, „fizice” sau financiare. Pentru combaterea evaziunii fiscale există legi destul de precise, iar furtul, indiferent sub ce formă, este incriminat de Codul Penal. Deci nu lipsa legilor este problema crucială”.

   http://www.vestic.ro/articol_19097/legea-ilicitului–exemplul-tipic-de-situaie-in-care-e-nevoie-de-mai-multe-fapte-i-mai-puine-vorbe.html

 73. 3 cam 75 mp cf1 dec centralat 1980 etaj intermediar zona muncii 42k

  plaza cf1 dec ct e intermadiar 49k
  asta inseamna 1 statie de metrou

  veteranilor 3cam p/10 sau 4 pre 77 cf1 dec teava de gaze in bloc
  43k neg

  comparati-le cu cel din bazilescu care are parchet de bambus, dar profil din pvc….

  preturile inca sunt A-B-E-R-A-N-T-E

 74. La stirile de la pro.tv din seara asta, am auzit ca mai sunt bani pentru”prima casa” inca 2 luni…asa o fi?

  • da grabeste-te, este coada la banca, unii au luat si cate 2 case (sotul o casa, sotia o alta casa),
   am citit pe un forum imobiliar ca luni vor sa faca greva, „ajentii „vor cere sa le dea maxim cate o casa pe familie, sa ajunga la toata lumea.

   Lasand gluma, stirile pro.tv sunt incomplete!
   Ce au uitat cei de la pro.tv sa zica, la ce medie de credite/zi se epuizează stocul peste 2 luni! Si cresterea aia de 13%, de la cat la cat? Pentru ca daca in loc de 10 credete s-au dat 11, nu e mare crestere.
   E deraj mare cu bancile prin Europa, bou sa fii sa faci credite in vremuri tulburi! Lipsa locurilor de munca, instabilitatea politica, lipsa investitiilor, banilor e doar normalitate, criza s-a dus de mult!

 75. Fratilor, eu cred ca-i groasa!
  Pentru mine e clar ce urmeaza!
  Franta in rahat, Cipru in el, Grecia sub nivelul marii, Spania, Italia, Portugalia,etc.

  http://florincitu.wordpress.com/2013/03/22/mai-rezista-franta/
  http://logec.ro/scuzati-pentru-orice-eventualitate-noua-zeelanda-nu-e-cipru
  Banii nu mai sunt in siguranta in banci!! Oricand un guvern poate sa faca surprize in contextul actual, ca de’, e criza! Si ai nostri…
  La saltea sau oriunde, investiti, oriunde, in orice, dar numai la banci sa nu fie!
  Sper sa ma insel.

  • Chiar ma gandeam zielele astea la o idee:
   Daca UE prin taxarea depozitelor bancare a vrut sa transmita un mesaj intregii Europe ?
   Daca mesajul este cumparati proprietati si nu mai stati cu banii in banci ca ii taxam ?
   Si chiar daca nu asta a fost mesajul lor, multi inteleg ca e mai bine sa cheltui banii pe masini sau case decat sa ii strangi.

   • Sincer, tinand cont nivelul conducatorilor din ziua de azi ai tarilor europene, m-as indoi ca ar fi atat de isteti
    De ce nu cred eu ca sunt chiar atat de isteti conducatorii? Psihologic vorbind, oamenii cu depozite(in general pensionari, dupa mine, in Europa, ca Ro oricum nu conteaza), in vremuri grele si cu perspective in fata nu prea roze, nu se vor inghesui in nici un caz sa cumpere proprietati, ei avand deja (la varsta lor), nemaiavand rost sa-si ia altele pe cap. Pe masura ce omul imbatraneste, devine tot mai strangator, deoarece se gandeste la boli, necazuri, etc., pe cand atunci cand e tanar… vrabia malai viseaza!
    Cei tineri in schimb au ganduri la cariere, au alta educatie (ei nu prea cred in strangerea banului), majoritatea poate sunt bucurosi ca au un loc de munca, acestia au alte prioritati. Rata somajului in Europa, de fapt cred ca peste tot, este foarte ridicata la tineri.
    Oricum de penalizat vor fi cei cu depozite, ca de la sclavii cu credite, mari sperante de bani nu mai sunt.

   • gand la gand

    Poate asta se urmareste, ca oamenii sa-si scoata banii din cont si sa inceapa sa-i cheluie pe orice, si a trimis mesajul prin Cipru care e cea mai mica tara din UE dar cu foarte multi bani in conturi si departe de centrul Europei,

    Asa credeam, dar am citit cateva stiti din Cipru si de fapt, banii de pensii din respectivele banci au fost investiti in obligatiuni grecesti, si cum Grecia a taiat 75% din datorii, a-2a mare banca dn Cipru a ramas fara bani.
    De fapt criza din Cipru este un efect de domino al datoriilor neplatite de Grecia.

   • nimeni nu va cumpara masini sau case cand stie ca sunt probleme cu bancile.

    Gandestete logic , cand increderea in banci e scazuta , ultimul lucru pe car eilv or oamenii sunt locuintele.

    Lumea va cumpara aur sau masini unelte/instrumente de productie.

    Oamenii cumapra masini si case numai cnad lucrurile sunt roz si viitorul pare promitator , adica opusul la ce e acum. Acum lumea fuge de imobile , si majoritatea proprietarilor sa gandesc sa vanda , e inflatie de apartamente scoase la vanzare.

    Apropo , in bucuresti sunt cateva mii de apartamente scoase azi la vanzare , pana acum , in ultimii 20 ani au fost maxim cateva sute de vnazare in acelasi timp. Acum sunt cateva mii.

    Prabusirea preturilor la imobiliare ?

   • Cine si cu ce sa cumpere case? cu P.C? haha :))

    Am am fost pe pe DN1 spre Mizil pe Balta Doamnei, caut pentru cineva un teren, zeci de oferte pe garduri de vanzare teren-casa batraneasca, sun si ce tampenii pot sa aud
    1000-1500mp intravilan cu casa demolabila-25.000 Euro,
    5000mp extravilan 20.000 Euro

    Ce naiba, astia au pierdut notiunea banilor? Pai cine mai are 20-25.000 euro cash acum? Si cine are acum 25.000 euro cash e dispus sa se mute undeva la tara, printre straini, departe de civilizatie?
    De renovare nici nu se pune problema, deci inca 30 mii sa construiesti ceva decent! Si astia cash + obligatoriu masina + obligatoriu un venit care sa-ti asigure deplasarea zilnica, altfel departe de civilizatie fara bani nu exiști, acolo ramai ca intr-o puscarie!

    Un prieten a cumparat acum 7 ani 5000mp in Potigrafu care e la DN1 cu 3,000 euro, in 2013, n-as da mai mut de 5000 sincer

    Chiar am sa urmaresc cu atentie zona respectiva, sa vad daca o sa vanda, o sa sun regulat (1 luna) sa vad si cu cat scade pretul. De scazut o sa scada sigur, mai ales ca langa casele respective am vazut oameni la priveghi, 4 case cu doliu am vazut in satul respectiv, asa ce le recomand sa scada pretul daca vor sa vanda, cat mai rapid la un pret cat mai bun, pentru ca se pare, ca oferta de case batranesti va creste :))

    I-am zis la misto daca negociaza, si cica nu, ca trebuie sa dea bani si la acte :))) Da cat o costa actele alea, cateva sute de milioane vechi :)), dupa voce pareau agenti imobiliari,

    Asa este si la apartamente, unii cer cat cere si vecinul, da important e daca vinde si cu cat!
    Efectul:
    Cu timpul din cauza pretului ridicat, ofertele se inmultesc, pentru ca cumparatorii nu pot sa absoarba atatea apartamente la pretul cerut, la ora actuala cererea n-are nicio legatura cu oferta, preturile se fac in functie de cat cere vecinul + 5,10% si P.C.

    Am urmarit o garsoniera 30mp, bloc 1990. etajul 7, militari si de la 40.000 pretul a ajuns la 25.000 si tot nu are cumparatori….

    Sfatul meu pentru cineva doreste sa cumpere, e sa mai astepte, efectul de domino din Grecia – Cipru se indreapta cu pași repezi spre Romania, bancile n-au incredere in clienti, clientii n-au incredere in banci, sa vedem cine cedeaza primii!

    In Romania, este neaparat necesar, o lege ca in SUA, daca timp de 3 ani ocupi o casa si nimeni nu se sesizeaza, sa devii proprietar pe respectiva casa sau teren, pentru ca altfel satele Romanesti o sa devina niste ruine, e dezolant sa vezi casa daramata intre 2 case ingrijite, si asta pentru ca pe respectivul care detine terenul nu-l intereseaza sa renoveze sau poate nici numai exista cineva prorietar pe acel teren, si atunci ce facem? o casa de asta sa o vezi zilnic, te intristeaza, cine si-ar construii o casa intr-un cimitir de case?!

  • Banii sunt depusi la banca pentru siguranta si un profit corespunzator riscului, risc mic profit mic. Odata cu depunerea banilor, depunatorul transfera responsabilitatea catre banca iar clientul accepta conditiile bancii si modul in care banca foloseste banii, totul conform legilor, acordurilor etc locale, europene si internationale. Banii au fost investiti in bonduri grecesti care au suferit un haircut si alte bonduri care e putin probabil sa mai ajunga la maturitate.

   De ce ar salva neamtul banca cirpiota? e oare suficient ca banii din bancile cipriote vor ajunge tot in econmia germana? pana la urma puterea de cumparare a banilor lor va scadea pentru ca se impiedica un efect deflationist.

 76. http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/strainii-au-luat-titluri-de-stat-de-peste-5-mld-in-ianuarie-criza-cipriota-subtiaza-acum-portofoliile-10687500

  iata duduiala economica a lui lender. viagra economica e un mare fassss. porcoiul de bani cu care bancile centrale inunda lumea ajung pe mana unor bogatani care nu mai au ce face cu ei…ii baga in pariuri pe tari falimentare. sfarsitul e aproape, caci banetul ala nu are de unde sa mai primeasca dobanda, fara economii functionale. cred ca va urma nationalizarea 40% averilor mai mari de 100mii, pe plan mondial ca in cipru, acesta fiind pasul 3 dupa criza bancara si criza suverana. criza averilor 🙂

  • Vezi ca se vorbeste ca s-a ajuns la un agreement cu Cipru.
   Pe masura ce exportatorii nostri vor vinde dolari pe lei, cursul leu-euro va scadea.
   Efect al faptului ca nu avem curs direct dolar-leu ci dolar-euro si euro-leu.

   Si inca ceva, vezi ce a zis Ponta, vine o mare firma auto germana sa faca fabrica in Romania. Iar or sa creasca investitiile si exporturile.

   • Ex-Bancherul

    @ Lender, Unu:

    astept amuzat si cu interes raspunsul scaparator al Rusiei 🙂
    reamintesc stransele legaturi intre mafia ruseasca, oligarhi economici rusi si aparatul de stat rusesc 🙂 …

    ciolovecii rusi vor lovi dur, aspru, fara sfiala …ca tristetea furioasa dupa golirea ultimei sticle de vodca 😀 ….

    neatingerea de depozitele sub 100K euro se face pe carca banetului negru din Rusia 🙂 .. salut pe aceasta cale a tastaturii prietenoase 😀 calda apropiere financiara dintre poporul cipriot si cel rus …

    Hahahahhahahaaaa , ce-mi plac glumele mele, ….. no harasho 😀 !

   • Ex-Bancherul

    @ Lender, Unu:
    http://www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?storyid=1495a28d-1747-41ca-84de-099523c9227e

    si nu sunt singurul care asteapta reactia Rusiei 🙂
    se va lasa cu cioloveci inflacarati mai rau decat besica lu’ Lenin cand tinea discursuri paturii sociale de baza a Rusiei : bolsevicilor furiosi, incremeniti spiritual in Foame si Sete ancestrale , precum si alte nevoi , de nereamintit cinstitei adunari de aici 😀

   • „vezi ce a zis Ponta” ponta a zis ca n-a plagiat..ca si-a facut diploma corect, pe munca lui. n-a infiintat si desfiintat comisii ca sa iasa cinstit. asa ca…am o incredere in pacalici…mai ales de cand injura pe merkel in vara. hopa sar nemtii cu investitii in tara lui plagiat-voda 🙂

   • tre sa dea examen „oral” cu merkel…si ma tem ca nu mai tine ca cu plagiatu…trebuie sa puna botu la treaba ca sa vina neamtu’ 🙂

   • Ex-Bancherul

    @ all:
    http://www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?storyid=7c332c76-1910-4e48-af2c-261a43a23fd5

    prima maraitura a ciolovecilor rusi impartasiti spiritual din besica lui Lenin 🙂
    Hrrr…ghrrrrr …. 😀 un urs auzit din fundul unui barlog intunecat si murdar … Hrrrr… ghrrrr…. 😀

 77. Cum va afecta cursul leului aceasta batjocura numita Cipru ?

  Cine e responsabil pt Cipru , de ce nu au acele banci cipriote bani ?

  Sa imi scot euro din banca si sa ii schimb in altceva ?
  As cumpara aur dar e la suprapret plus e infestat de tepari care vand metale galbene.

  As cumpara teren agricol dar cu 250 euro hectarul (cat merita) , nu cu 2500 cat cer ei.

  • Ex-Bancherul

   @ Marian:
   ”Cum va afecta cursul leului aceasta batjocura numita Cipru ?”

   cu binecuvantarea BNR, leul o s-o ia in barba.
   fara binecuvantarea BNR doar va slabi nitel.

   ”Cine e responsabil pt Cipru , de ce nu au acele banci cipriote bani ?”

   tanti Merkel (infometata de capital electoral inainte de alegerile parlamentare din sept’13 din Germania), cu acordul pasiv si tacit al SUA reprezentata prin FMI.

   ”Sa imi scot euro din banca si sa ii schimb in altceva ?”

   nu imi permit sa dau un raspuns la asa intrebare. Internetul e un spatiu public si pot fi acuzat ca Doamne fereste! as instiga la retrageri din banci. Deci nu pot sa raspund la asa intrebare. 😉

   ”As cumpara aur dar e la suprapret plus e infestat de tepari care vand metale galbene.”

   Sursele din Romania sunt doar BCR si Piraeus. Indiferent de la care iei sa aiba certificat de garantie cu privire la greutate, puritate si provenienta. Fara certificat nu iei nimic. Nu iei de la amaneturi de la coltul strazii, nu iei de la mica publicitate sau din alte parti dubioase. Acum incepe sa fie un pret bun, dar inca e posibil sa mai scada pana in aria 1350-1400 $ / uncie. Inca nu a facut ultimul picior de scadere pe grafice. Urmeaza in 2-4-6 saptamani, cam asa…

   ”As cumpara teren agricol dar cu 250 euro hectarul (cat merita) , nu cu 2500 cat cer ei.”

   Asta e bine. daca stii si sa il lucrezi si nu l-ai luat sa te uiti la el si daca ai si nitel capital de investitii (un tractor, seminte, spatii de depozitare) e si mai bine … La un moment dat si eu o sa fac asta … dar nitel mai incolo cand ma mai rotunjesc ca suma si cu o suprafata mai mare.

   • @ex-bancherul

    Trebuie sa intelegi ca cererea pentru euro este ARTIFICIALA si valoarea lui nu este atat de mare.

    Cei de la BNR au facut artificiul asta: de fiecare data cand cineva cumpara dolari se schimba intai leu in euro si euro in dolari.

    Nu mai dati sfaturi ca ametiti lumea mai rau ca la FNI cand crestea si nimeni nu stie de ce dar era „de bine”.

   • Ex-Bancherul

    @ Lender:

    ma amuzi.

    as putea scrie un comentariu kilometric cu explicatii macroeconomice de ce nu e artificiala cererea de euro, dar ai o gandire prea fundamentalista si extremista pentru a ma energiza, pentru a iesi din lene sa iti explic.

    uite, din buna-vointa iti dau un indiciu, chiar mai multe: economia reala romaneasca e euroizata intr-o proportie covarsitoare la ora actuala. Ia zi-mi, mai e artificiala cererea de euro? creditele romanilor sunt preponderent in euro. de asta ce mai zici? Facturile si tranzactiile de mare valoare (case masini terenuri) sunt exprimate in euro. …
    pana si factura de la mobil e in euro … accizele statului din factura ta de curent sunt exprimate in euro … accizele la alcool si tutun sunt corelate la cursul euro/ron (indiferent care) .. mai vrei argumente ?

    Hai ca deja nu mai am chef sa continui ca mi-e lene crunt acum … gandeste ce ti-am zis …cat de „artificiala” e cererea de euro in Romania …

    cerere in mod fundamental de euro exista si va exista in Romania… ca euro e o moneda care intr-un week-end frumos cu soare va disparea ca moneda de pe culmile sale valorice atinse…asta e alta mancare de peste, alta discutie 🙂 ….

   • @ Ex-Bancherul:

    Nu ma pot abtine sa nu te intreb. 😀
    Ipotetic vorbind, daca cumperi teren si cele necesare cultivarii terenului si apoi economia mondiala, sistemul financiar isi revin (inca o data zic, ipotetic), ai sa continui sa lucrezi pamantul? 😀

   • @Ex-Bancherul

    Ce treaba are ca economia este euroizata sau nu? Avem o groaza de preturi fixate in euro si asta ne mareste inflatia.
    Dar asta nu are influenta pe cursul valutar pentru ca marirrea cursului genereaza inflatie si inflatia nu crestere de curs valutar.

    Deci revin, in momentul cand BNR va cota leul DIRECT fata de dolar, cursul valutar al euro se va face praf.

    30% din balanta de plati este in dolari si restul pe euro. Deci cererea de euro este formata din 30% cerere de … dolari pentru ca BNR calculeaza cursul valutar leu-dolar ca fiind cel de la leu-euro si euro-dolar.

    Orice cumparare de dolari aduce cerere de euro.
    Orice vanzare de dolari mareste oferta de euro.

 78. Ex-Bancherul

  @ all:
  probabil ca stiati , probabil ca nu: asa cum bank of Cyprus are reprezentanta romaneasca omonima, Laiki popular Bank are in Romania pe Marfin Bank, o banca sanatoasa ca un praz verde 🙂
  http://www.zf.ro/business-international/al-doilea-mare-creditor-din-cipru-care-va-disparea-ca-urmare-a-planului-de-salvare-a-tarii-are-in-romania-banca-marfin-cu-depozite-de-180-mil-euro-10688304

 79. Ex-Bancherul

  @ all: dupa ce a marait, urss-ul rusesc a inceput sa miste in relatia cu problema cipriota
  http://www.fxstreet.com/news/forex-news/article.aspx?storyid=bd780dd8-5e69-4066-ac1b-34a39feb0a32

 80. Banca Reiffeisen Bank este de tot kktul in materie de conducere.

  Sunt atat de incompetenti ca nu iti pot da un extras de cont numai cu intrarile.

  Alerg de 1 saptamana pe la ei , am cumparat si serviciul de online banking – si incapabilii astia nu sunt in stare sa imi dea un amarat de extras de cont/raport de activitate care sa contina doar intrarile.

  Nu mai vorbesc ca ratatii nu imi pot da un extras de cont in limba engleza , desi poti face la ei credite in euro.

  Mi-ai iesit peri albi de la atatea telefoane si drumuri inutile !

  Nu stiu ce sa fac , numai refuzuri si „nu se poate” am gasit la banca asta.

 81. Ex-Bancherul

  @ Lender:

  ”Ce treaba are ca economia este euroizata sau nu? Avem o groaza de preturi fixate in euro”

  no comment.
  te-ai contrazis in unul si acelasi paragraf.

  • „euroizare” este chiar „preturi fixate in euro”. Nu este o contradictie.
   Asta nu influenteaza cursul valutar !

   Dimpotriva, impactul este invers: marirea cursului valutar genereaza inflatie in economia noastra „euroizata”.

   • Lender, daca BNR ar cota direct USDRON, vrei sa spui ca noi am avea un alt raport EURUSD? Sau vrei sa spui ca atat EUR cat si USD vor scadea fata de RON dar pastrand raportul international EURUSD?

   • Daca ar exista cursul usd-ron direct, crizele in eurozona nu ar afecta cursul valutar usd-ron iar cursul eur-ron ar scade(leul s-ar aprecia).
    Dar evident ca cei de la BNR nu vor asta.

   • Cotatia internationala tot se va pastra datorita „arbitrage”-ului pe forex.
    Dar, dupa cum am zis, in loc sa avem situatia de acum cand leul scade si fata de euro si fata de dolar(prin intermediul euro), cursul usd-ron ar fi constant iar cursul eur-ron ar scadea pentru a ajunge la aceeasi cotatie internationala eur-usd.

 82. Ex-Bancherul

  @ Constantin:
  ”Nu ma pot abtine sa nu te intreb.
  Ipotetic vorbind, daca cumperi teren si cele necesare cultivarii terenului si apoi economia mondiala, sistemul financiar isi revin (inca o data zic, ipotetic), ai sa continui sa lucrezi pamantul?”

  da, este o decizie bazata pe observarea ciclurilor istorice, pe timp lung.

  in finante oferta de specialisti este mult peste necesitatile actuale si proiectate in urmatorii 10-20-30 de ani … e exces de oferta de resurse umane.
  daca as avea 18 ani si m-as gandi la facultate unde sa dau as evida ca pe dracu’ gol ASE-ul …
  as cauta specializarile conexe energiei , tehnologiei informatice (IT) si alimentelor (agricultura, zootehnice, medicina veterinara). Poate si catre ceva legat de materiale – rezistenta materialelor sau ceva de genul asta – asta daca as avea inclinatii catre inventica. Sau m-ar interesa aspecte comerciale legate de aceste arii – lanturi de distributie, lanturi de furnizori pentru agricultori de materiale utilizate in agricultura.

  Bancile sunt crapate. Uitati de ele. Bancile nu sunt de viitor. Apartin trecutului. Un trecut al consumului excesiv si al indatorarii excesive.

  in lume populatia e pe calea sa atinga o masa critica nesustenabila pentru planeta. Asta inseamna cerere asigurata pentru : apa , alimente, energie. De retinut ca lumea catre care ne indreptam nu va fi una a finantelor ci a informatiei, a crearii informatiei si a traficului informatiei (de asta am amintit IT-ul, dar nu ma refer doar la acest aspect).

  • Ex-Bancherul

   @ Constantin:

   ia uite Constantine, si nea Radu din linkul asta cam rimeaza in ce zice cu ce am zis eu … in plus el a bagat faza cu agroturismul si a sarit peste agricultura.

   Da, are dreptate, si agroturismul (si turismul in general) e o ramura de dezvoltare a Romaniei (se aude , baaai, conducatorii p*lii de la varful Romaniei?) dar necesita infrastructura dezvoltata pentru a fi pusa in valoare. Infrastructura nu prea e asa cum ar trebui sa fie…deci intai e nevoie de boi, dupa aia de caruta ….

   http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/179871.html

   • @bankerini
    poate romanika ar trebuie sa fie total originala si sa arate ce inseamna o viata organica/biologica/etc: deci numai care cu boi, hrana naturala, casa naturala, s.ks in paie/sura (iti dai seama sa ii intre un pai in c..!?!), etc.

    singura chestie este ca ai nevoie de niste armament bun sa te pazesti , asta pt momentul cand se va raspandi vestea pe la tara ca este unu’ cu bani de la oras (a mai fost si banker!) ce sta la noi in sat…si poate un medic personal sa stea langa tine, giastincheis…

    frumoasa este viata de la tara traita la oras….

   • @Ex-Bancherul:

    Da, mi-a sarit si mie in ochi articolul ala azi-dimineata pentru ca era pe aceeasi lungime de unda cu ce ai spus tu.
    Bravo pentru viziune!
    Doar ca, in asteptarea acelui scenariu apocaliptic cu oameni controlati prin cipuri, tatuaje electronice, agricultura e cel mai bun domeniu, pentru ca iti confera independenta.
    Si bine a punctat si @avenirv, o sa ai nevoie si de armament ca sa protejezi acea independenta.

    Bine, eu cred altceva. Conform Bibliei, dupa instaurarea acelui sistem satanist de control al oamenilor, Dumnezeu nu va permite asa ceva, pentru ca l-a creat pe om sa fie liber. De aceea, Dumnezeu va interveni si va distruge acea „monarhie autoritara mondiala, o organizare sociala unde actuala libertate a individului va fi un lux enorm”, de care vorbeai tu.
    Daca controlul prin cipurile sau tatuajele electronice deja se vede la orizont si profetia Apocalipsei din Biblie incepe sa devina realitate, atunci si restul profetiei este adevarat.

    http://biblia.resursecrestine.ro/Apocalipsa/13#verset-16
    Omului i-a fost data inteligenta si a creat unelte puternice cu ea, doar ca modul in care foloseste aceste unelte lasa de dorit.
    A descoperit energia atomica, a facut bombe, a descoperit tehnologia WIFI, RFID, satelitii, de ce trebuie sa le folosim pentru a controla pe alti oameni?

    Da, este ok sa incerci sa te protejezi de aceste lucruri groaznice care vor veni, dar dincolo de lucrurile astea materiale de care tinem cu dintii exista o lume spirituala, exista o mantuire spirituala care asteapta pe fiecare om.
    Cum ai zis si tu, este nevoie de o schimbare la nivel de constiinta, trebuie sa ne lasam de rau si sa alegem binele. Sa Il iubim pe Dumnezeu cu toata puterea noastra si pe aproapele nostru ca pe noi insine.

   • Ex-Bancherul

    @ Constantin:
    ”Conform Bibliei, dupa instaurarea acelui sistem satanist de control al oamenilor, Dumnezeu nu va permite asa ceva, pentru ca l-a creat pe om sa fie liber. De aceea, Dumnezeu va interveni si va distruge acea “monarhie autoritara mondiala, o organizare sociala unde actuala libertate a individului va fi un lux enorm”, de care vorbeai tu.”
    Ba o va permite. Deja o permite.
    Stii de ce?
    E un apel indirect adresat fiecarui om sa se scoale din praful spiritual in care zace acum.

    Toate care sunt sunt cu voia Lui. Omul are doar optiunea evolutiei.
    Ca si cum ar permite omului sa intre in rahat pana in gat, poate-poate o incepe sa se ilumineze spiritual la un moment dat.
    Toate se vor intampla si e bine ca e asa.
    Tot inainte!

   • Ex-Bancherul

    @ Constantin, Avenirv:

    ”Si bine a punctat si @avenirv, o sa ai nevoie si de armament ca sa protejezi acea independenta.”

    Nu, n-a punctat bine, caci in situatia unei treziri spirituale nu fierul va fi cea mai buna arma, ci vorba purtatoare de mesaj din inima si bine construita cu capul.
    Vorba e mai presus de toate.
    Dar trebuie ca spiritul sa se intareasca intr-atat incat doar cu 1 singur cuvant sa poata muta si un munte si sa se poata transmuta si in ziua de ieri si in ziua de maine. De la spirit pleaca totul.

   • @ Ex-Bancherul, Avenirv:

    ”Si bine a punctat si @avenirv, o sa ai nevoie si de armament ca sa protejezi acea independenta.”

    Asta din punctul vostru de vedere, omeneste vorbind, este bine sa ai un teren agricol sau animale care sa iti dea papica si sa poti proteja aceste lucruri cu arme, pentru ca sigur vor veni bande de hoti sa le pradeze.

    Dar daca te uiti mai jos in comentariul meu, m-am detasat de parerea voastra:
    „Bine, eu cred altceva.
    ……………………………
    Trebuie sa ne lasam de rau si sa alegem binele. Sa Il iubim pe Dumnezeu cu toata puterea noastra si pe aproapele nostru ca pe noi insine.”

 83. Mi se pare mie sau s-au cam inmultit anunturile de vanzare la apartamente? Cel putin pe alea cu 3 cam le urmaresc. Se grabesc sa prinda inca prima casa? De urmarit oricum ce se va intampla. Au fost si reportajele astea pe la tv in care ziceau ca mai au fonduri pentru 2 luni in ritmul asta. Asteptaaam….

  • Eu m-am plictisit de mult de cate ori au fost pe la TV zvonuri ca mai dureaza doar o luna doua prima casa.

   De cateva zeci de ori au fost astfel de zvonuri , si prosti s-au injugat la credite ca in prostia lor nu realizau ca fara prima coasa va scade pretul imobilelor.

   Iar politia o face in continuare pe prostul , ca in orice tara civilizata o astfel de manipulare a televiziunii se lasa cu ani grei de puscarie.

   In Romania insa nu e nici un politist sa mearga la televiziuni sa le intrebe cine le plateste sa minta astfel.

   • Ce-i drept si eu m-am plictisit, dar parca au declarat ca mai au cam 80-90 mil E ramas din plafon. Partea buna, daca o putem numi asa, este ca oamenii care se baga la credit vor fi clienti in minus dupa acest program, deci posibil sa mai scada preturile. Vom vedea, in piata asta scenariile nu prea isi au rostul, maine mai vine unu sa declare ca se suplimenteaza iar plafonul.

 84. Ziaristu' lu' peste

  Mitocanii de la ZF au inceput sa faca propaganda pentru bancile cipriote cu sucursale la noi. cati bani or fi luat pentru articolul asta? :)))
  http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/clientii-bancilor-cipriote-nu-se-tem-pentru-depozitele-lor-este-exclus-ca-asa-ceva-sa-se-intample-pe-plan-local-10690042

  • Ex-Bancherul

   @ Ziaristu lu peste:

   asa au fost instructati de BNR sa nu vina nea Caisa sa isi ia depozitele de la ei sa ii bage in belea … nu ca nu ar fi deja in belea 😀 …

  • Haaa , ce minciuni spurcate.

   Adica eu care imi tin banii la o banca germana si una austriaca , nu mai stiu ce sa fac de frica ca in cateva luni imi pune usl-ul taxe pe agoniseala mea…. ce sa mai vorbesc de cei cu bani la bancile cipriote , aia sunt de mult uzi in pantaloni.

   • @banana
    taxele le-au pus cei mai capitalisti indivizi din ieropa.
    mai las-o cu comunismul/usl/etc. nu neg ca ar fii. dar
    este anul 2013 si capitalistii ieropei se comporta ca niste comunisti sadea.
    dar tot o tii cu ce a fost.

 85. Ex-Bancherul

  @ all:
  http://www.marketwatch.com/story/dijsselbloem-shocker-is-uss-policy-too-2013-03-25?link=MW_home_latest_news

  lu’ prostulica asta de l-a scapat ma-sa in cap la nastere (dovada ce debiteaza) i-a scapat pasarica din gura … cica modelul „cipru” (de utilizare a depozitelor peste 100K euro la salvarea bancilor) poate fi utilizat lejer cu orice alta ocazie …

  citat din articol :” The market was roiled Monday when the head of euro-zone finance ministers stated that the plan for uninsured depositors to take losses in Cyprus was a “template” for any future rescues.”

  Naspa de naspa , adica!

  • Din pacate e o idee ce are multi sustinatori. Iar Romania e o tara blestemata din multe puncte de vedere. Multora le place la noi sa primeasca bani nemunciti.

   Va mai amintiti ca acum 60 de ani romanii furau averile celor ce aveau bani , si ii ucideau sau aruncau in puscarie ?

   Azi nepotii acelor comunisti tortionari stau cu limba scoasa si cu bale la gura , doar doar o sa ia Ponta taxe de la oameni sa le mai dea lor o pomana electorala.

   Unde sunt cele 1 milion locuri noi de munca pe care Ponta promitea ca le creaza , cu nici macar un an in urma ? Unde sunt pensiile si salariile bugetarilor marite cu 25% ? Unde este TVA-ul redus la 4% ?

   Astea au fost promisiunile pe care vitele si lacomii le-au crezut.

   • @banana
    cand confiscarea averilor se face de catre reprezentantii capitalistilor puri |(cei cu capital, adica bani) tu tot o dai cu comunistii.
    vrei sa spui ca merkel si olandezul, plus ceilalti europeni sunt comunisti ?
    nu cumva sesizezi ca ei considera ca ceea ce au facut comunistii era bine ? spun asta pt ca vad ca aplica fara sa clipeasca acele metode. deci, daca esti atat de tare si demn, arata acum cine face comunism.
    lasa-i pe romanashi, ei sunt plevusca dar vad ca ai curajul sa te legi numai de ei. romanashii vor face ceea ce li se va ordona de catre capitalistii tai. punct.

 86. @Marian

  Extrasul de cont, stampilat pe ficare pagina, se traduce siapoi se legalizeaza copia de catre un notariat care are o relatie comerciala cu un birou de traduceri

  Nu imi mai aduc aminte de interfata ib de la raifeissen, dar nu poti importa un csv custom model pt exportarea ulterioara a datelor? cei de la raif nu au un software support desk sa le arunci o intrebare despre ceea ce te intereseaza? ghiseista de abia stie sa utilizeze softul de pe calculatorul din fata ochilor…

 87. Urmariti emisiune unde Domnul Calin Georgescu este invitat:
  http://www.nasul.tv/2013/03/19/nasul-19-martie-2013/
  pe la jumatatea emisiunii

  Un astfel de om trebuie sa conduca Romania!

  • am vazut emisiunea si am fost si eu ff convins de el, numai ca am observat o fisura…e mason, face parte din alaturi de isarescu, iliescu, constantinescu. oare o fi de bine?

 88. @lender: Intrebare pt lender

  Tot zici ca romania nu poate cumpara dolari cu lei, ci cumpara euro si apoi cu acei euro cumpara dolari.

  Da te rog mai multe detalii , chiar asa se intampla sau nu am inteles eu ?

  Romania este un stat suveran , are dreptul sa cumpere ce vrea cu banii ei , de unde pana unde nu poate cumpara dolari cu lei ?

  Si ce e cel mai important , cum ma afecteaza asta pe mine , omul din clasa de mijloc ?

  • Numai faptul ca BNR calculeaza cursul usd-ron in felul asta e un indiciu.
   Cam toate tarile au etalon dolarul american, adica atunci cand China si Japonia faceau schimburi comerciale, monezile lor nu se converteau direct ci prin intermediul dolarului. Dolarul era un fel de etalon intre yen si yuan si orice conversie intre cele doua monezi se faceau prin dolar. De curand ei au semnat un acord de swap valutar intre bancile centrale si in acest moment yen-ul si yuan-ul sunt liber convertibile. Asta inseamna ca nu mai au nevoie de dolari.

   In mod similar Romania avea ca etalon USD pentru ca RON-ul nu era convertibil direct in monezile tarilor din regiune. La un anumit moment a fost semnat un agreement ca sa fie schimbat in EURO, nu stiu exact cand s-a facut asta, am incercat sa aflu dar nu au fost date informatii publice.
   Tot ce am gasit a fost o referinta pe wikipedia in care spune ca EUR a devenit de curand convertibila in monezile tarilor UE non-euro si nu se mai foloseste dolarul.

   Toate ar fi bune si frumoase daca zona euro ar fi o zona cu stabilitate sau cel putin mai stabila decat America. Dar experienta a dovedit ca am facut o alegere proasta trecand la etalonul euro. Nu trece mult timp si mai apare cate o criza, apoi alta si exportatorii nostrii fug spre dolari. In fuga lor nu realizeaza ca fac tranzactii pe euro adica leul se schimba in euro si apoi in dolari. In felul asta tot romanul din clasa de mijloc a inteles ca e bine sa fie criza in UE, ceea ce e total fals. Daca ar fi o criza monstru si moneda euro ar disparea(sau Germania ar bate moneda proprie) o groaza de oameni ar lua teapa. La fel ca la FNI.

   Trebuie inteles de ce cursul leu-euro creste cand e criza in UE si sa nu mai credem ca asta e bine pentru ca se fac castiguri din cursul valutar. E un mar otravit.

 89. @Ex -Banchere, poate dai un mic ajutor 🙂

  Sal,
  Am 2 depozite consistente la unicredit, ron si eur, unul mai mic de usd la bcr. strang bani in vederea unei achizitii, la unicredit am vazut ca la urmatoarea reinnoire voi avea doar 2% pe eur si 4.5% ron. la transilvania, recomandata de un coleg, am vazut ca sunt 3.5 % respectiv 6%, pe perioada de un an(oricum nu vreau sa fac ceva mai devreme). ce parere aveti, e ok transilvania fata de restul, as mai putea negocia si acele comisioane daca am aprox valoarea unui apart de 2 camere ?:P

  • Studiaza oferta bancii Carpatica.
   De ce sa iti faci depozit pe 1 an de zile???
   Fa-ti la maxim 3 luni.Pentru ce sa iti pierzi dobanda in caz de o urgenta?

  • Ex-Bancherul

   @ Marius:
   salut, abia acum am vazut mesajul tau, scuze de intarziere.
   Transilvania are indicatorii ok (oricum , mai ok decat alte banci), nu stiu daca vor begocia comisioanele la o suma de cateva zeci de mii de euro.
   de obicei negocierile pleaca de la 100K euro in sus. De obicei.
   Poti incerca , nu costa nimic sa incerci.
   Vezi, de la sfarsitul verii sa ai cash in mana, lasa bancile deoparte (indiferent care) si doar valuta de rezerva (usd, chf), fara lei, fara euro.
   Foloseste perioada iunie-septembrie care va fi una pro-risk (deci va favoriza leul, dolarul scazand nitel fata de euro) sa acumulezi chf si usd cat mai multi, ok?
   Succes.

  • Ex-Bancherul

   @ Alien:

   cred ca o sa le trimita obuze incondeiate ca ouale de Paste in cap duminica asta … ca tot au ei acolo Pastele lor 🙂 …

 90. Parca si americanii au atacat Irakul tot de Pasti .

 91. Imi pun urmatoarea intrebare :

  Ce intelege un agent imobiliar din acest articol?

  http://www.curierulnational.ro/Economie/2013-03-26/Borza%3A+Bancile+vor+incepe+sa+ceara+insolventa+datornicilor%3B+va+fi+un+an+cu+falimente+spectaculoase

  p.s. astept un raspuns de la agenti / dezvoltatori imobiliari …. nu de la ex-ist ……. si pastreaza berea pentru 21.30!!!

  • Nu sunt agent, dar incerc sa-ti dau un raspuns. Mi se pare ca articolul se refera la companii, nu face referire la persoane fizice sau cel putin nu am vazut eu. Si dupa cum traim in Romania, o sa-ti zica orice agent ca nu are treaba cu ei. Daca privesti the big picture ca la companiile alea sunt oameni care au credite, ei fiind afectati, e altceva. Dar nu vad o executare in masa a ipotecarilor. In primul rand un aflux de executari ar pune presiune pe preturile imobiliarelor, ceea ce i-ar afecta in mod indirect prin scaderea valorii asset-urilor din portofolii, adica si-ar taia craca singuri. In al doilea rand sunt constienti si ei ca pretul cerut va fi taiat pana la 50% ca nu se va prezenta nimeni. In al treilea rand nici ei nu mai dau credite usor. O metoda prin care isi fac curatenie e sa le vanda la societati de recuperare. Tot asteptam o scadere spectaculoasa de preturi, eu unul o astept…dar sincer nu o vad

   • Imi aduc bine aminte despre un articol din presa (acum 2-3 luni), prin care se vehicula idea ca societatile de recuperare( ex „Kruk”) vrea sa cumpere cu 15% din valoare, dar banca (parca era BCR) vrea sa le vanda cu 25%.
    Si dupa 1-2 saptamani , noul CEO de la o banca (parca tot BCR) vorbea despe restructurare si crearea unei noi divizii (sau directie) dedicata actiunilor „de recuperare”.

 92. Ceva cald dinspre Brussel
  „Niciodată nu va fi posibil să fie implicaţi în proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau în viitor”, a afirmat oficialul CE.

  http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2013-03-26/CE%3A+Depozitele+bancare+mari+din+UE+ar+putea+fi+implicate+in+recapitalizarea+bancilor

  • Deci clar, Ciprul a fost un test, programul pilot. Urmeaza extinderea lui. Si se va face legal. Cum spune un proverb chinezesc: sa nu-ti doresti sa traiesti vremuri interesante. Dar ce te faci cand te obliga altii? 🙂

   • Ex-Bancherul

    @ Mihai:

    clar a fost un test.
    cei cu bani, peste 100K euro e nevoie sa deveniti creativi utilizand binenteles bani de cupiura inalta (ex: chf – 1000 / euro – 500 / poate si usd , desi 100 fiind cupiura cea mai inalta e mai trista situatia, ideea fiind sa ocupe mai putin loc).

    In ce fel creativi?
    Pai sa vedeti unde va bagati banii 🙂 …. ex: ursuleti de plus descusuti si apoi recusuti, vasul de la wc, in ghiveciul de flori (de preferat sa fie unul mare , un palmier, ceva…)

  • preturile sunt de cele mai multe ori aberante, o reducere a dobanzilor e o pacaleala buna, sa vedem daca balta are peste, in conditiile in care pentru locuintele cu preturi mai mici si imprumuturi cu dobanzi mai mari decat ceea ce prezinta articolul, cand prin agentii si sucursale bate vantul lipsei de clienti pofticiosi de credite imobiliare.

   un srl detine raif, profitul sa treaca… problemele sa va ramana mostenire!

  • Ex-Bancherul

   @ Nepacalita:

   am vazut, am vazut.
   din 2016-2017 SUA oricum isi va pierde mult din influenta pe care (inca) o are.
   o sa avem o lume multipolara.
   e mai misto asa.

  • asta am mai auzit-o si acum 2-3 ani. Poate intre timp se va instala criza si in tarile respective datorita reducerii cererii de materii prime din partea Chinei, crizei din UE etc

   Avem bule imo in China, Australia si Canada, in Australia imo sunt cu 2-3 pasi inaintea celorlalte tari.

   • am uitat un lucru, de obicei astfel de stiri bearish usd apar in jurul unui btm, diferenta intre aparitiile stirilor de genul asta si btm poate fi si de 6 luni, chiar sis asa astfel de stiri nu trebuiesc ratate 😉

 93. Bai tata, ma uit ce preturi cer astia pentru apartamente pe Panduri/13Sept…
  Fenomenal…Zici ca-i Primaverii cel putin.
  Intamplator stau in zona.
  Numa’ ce ne-au dat drumul la caldura si apa calda dupa o saptamana de „repaus” din cauza restantelor uriase.
  Numai cocalari si pitipoance in blocul unde stau.
  Eu stau in chirie, nu-mi convine ma car in secunda 2.
  Da’ aia care se inhama la 30 de ani de rate…si n-au incotro, trebe sa stea pe loc, ca doar i-a mancat in c*r sa devine „apropitari” chiriasi la banca… vai mama lor.

  • Ex-Bancherul

   @ Basil:
   suntem relativ vecini , la cateva strazi distanta 🙂
   si pe mine m-au socat dintotdeauna preturile acolo … nu merita mai mult de 55-60-65% din preturile cerute in prezent in conditiile actuale de pret din piata.
   blocurile acelea nu exceleaza calitativ. cele din drumul taberei facute intre 1979 si 1984 sunt superioare calitativ celor din panduri/13 sept … si nu am zis eu asta mi-a zis-o o arhitecta.

  • @basil
   zise „Numai cocalari si pitipoance in blocul unde stau.
   Eu stau in chirie, nu-mi convine ma car in secunda 2.”

   deci iti convine…

 94. @lender

  Vand lei pentru a cumpara euro sau usd, daca preturile euro sau usd cresc, atunci datorita nivelului eurusd, usd sau respectiv euro vor creste (pentru a pastra nivelul eurusd, sunt redundant). Ai o crestere a euro datorata cresterii usd, raportul eurusd se pastreaza.

  Multumit?

 95. Ex-Bancherul

  @ all:

  http://www.globaleconomicanalysis.blogspot.ro/2013/03/eu-pushes-universal-bail-in-regulations.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+(Mish's+Global+Economic+Trend+Analysis)

  citat din articol:

  You need to be able to do the bail-in as well with deposits,” said Gunnar Hokmark, an influential member of the European Parliament, who is leading negotiations with EU countries to finalize a law for winding up problem banks.

  „Deposits below 100,000 euros are protected … deposits above 100,000 euros are not protected and shall be treated as part of the capital that can be bailed in,” Hokmark told Reuters, adding that he was confident a majority of his peers in the parliament backed this line.”

  Ce poveste de seara va povesteste nenea ex-bancherul azi?
  Pai a fost o data ca niciodata o gramada de prosti numiti pompos (cum altfel?) … Parlamentul UE.

  De de vorbeste nenea ex-bancherul asa urat de ei?

  Pen’ ca atunci cand o banca intra in belele poa’ sa intre LEGAL IN DEPOZITELE DE PESTE 100.000 EURO ALE CLIENTILOR SI SA TRATEZE ACEI BANI CA FIIND CAPITAL VARSAT IN CAPITALUL BANCII (adica japca). Asta daca se aproba in parlamentul European legea lui p*zdel asta de o propusese , Gunnar Hokmark, parlamentar (cum altfel?) european.

  Ce nu stie p*zdel asta si stiu TOTI bancherii care se respecta (dar tac miseleste din gura) si toate persoanele cu pregatire / experienta contabila e ca:
  – nu poti trata valorile care apar in planul contabil bancar in Clasa 2: Operatiuni cu clientela si operatiuni cu institutiile financiare nebancare si institutiile de credit / Grupa 25: Conturile clientelei / ca fiind inregistrate in conturile :

  (P 253 – Conturi de depozite)
  P 2531 – Depozite la vedere
  P 2532 – Depozite la termen
  P 2533 – Depozite colaterale
  P 25331 – Depozite pentru deschiderea de acreditive
  P 25332 – Depozite pentru emiterea de scrisori de garanţie
  P 25333 – Depozite pentru cecuri certificate
  P 25334 – Depozite pentru ordine de plată cu scadenţă
  P 25335 – Depozite pentru garanţii gestionari

  … asadar nu poti trata acesti bani inregistrati aici ca fiind inregistrati in contul de capital al bancii !!!!!!!!!!!!!!!

  Nici macar clasa de conturi, nu grupa, nu e aceeasi , la naiba!

  Asta e blasfemie dpdv contabil, e japca institutionalizata si explicata cu zambetul pe buze intre cravati si parfumuri fine!

  Daca parlamentul European voteaza aceasta lege si Romania e obligata sa „acomodeze” legile interne cu nebunia asta de lege eu promit ca imi iau camera digitala, ma duc in Str. Doamnei (parca acolo e cladirea BNR, nu?) si ma filmez gentil si intim cum ma pis pe usa de la intrarea principala in BNR explicand in termeni contabili exacti de ce se merita sa te pisi literalmente pe usa BNR daca accepta asa lege in ograda ei bancara din Romania , care lege inca de la baza ei INCURCA CONTURILE CONTABILITATII BANCARE!

  Chiar si numai pentru ca un nebun a venit cu o asemenea idee de lege va recomand extrem de sincer daca aveti peste 100.000 euro (mai bine peste 70.000 euro echivalent, incluzand o marja potentiala de depreciere a leului in caz de soc de natura interna sau externa) sa lasati bancile deoparte
  si sa ii trageti cash …si vi-i tineti voi unde stiti, vi-i bagati unde va place mai tare! 🙂
  E foarte serioasa avertizarea, nu o zic la caterinca, astia se pun pe saracit pe cei din clasa medie intr-un mod legiferat si activ !

  • Cineva spunea pe un blog ca nici casetele de valori nu mai sunt sigure (desi in principiu nu pot fi deschise decat daca se foloseste si cheia clientului). Asa o fi oare ? S-ar baga bancile si acolo, chiar daca nu stiu ce contin casetele ?

   • Ex-Bancherul

    @ Basme:

    numai cu ordin judecatoresc sau in baza unei noi legi emise de Parlament/ a unei noi OG (ordonante guvernamentale).

    daca apare baza juridica pentru gest, orice e posibil.

   • guvernul asta de trepadusi comunisti deghizati in social-democrati ar fi in stare de orice pentru a face rost de bani de pomeni … cand o sa termine cu, curatenia la deozite o sa inceapa cu cea la casete , iar la urma taxele …

 96. ziaristu' lu' peste'

  @all
  Blocurile din panduri sunt cumparate en gros de fosti nomenclaturisti din vremea impuscatului care au cate 4,5 garsoniere/apartamente pe o scara/bloc. Nu se grabesc sa vanda, prefera sa inchirieze pe sume ilare pentru tot felul de cocalari/pitipoane/expati. Odata cu mutarea trustului digi in corpore in panduri vor fi destui musterii pentru chirii absurde: ziariste/pitipoance din provincie, gen.luati-va gandul de cumparat. E mai ieftin in cotroceni 😉

 97. @iha-ahi

  In momentul de fata exportatorii/importatorii/bancile vand usd pe lei. Asta scade cursul euro-leu pentru ca ei fac intai tranzactia usd-euro si apoi euro-leu.

  Daca noi am reveni la etalonul usd, atunci in momentul unei crize cursul ron-usd nu ar suferi modificari(pentru ca problema nu e la noi) in schimb ar varia doar ron-euro in jos(datorita arbitrage-ului pe eur-usd).

  • @iha-ahi:
   Nu stiu exact daca te-ai jucat pe Forex sau daca ai reusit sa intelegi ce se intampla in spate(sunt lucruri pe care le intelegi doar daca lucrezi la sisteme ce actioneaza pe forex).
   Perechea eur-usd este una dintre cele mai tranzactionate avand 28% din toate tranzactiile, asta inseamna ca orice tranzactie triunghiulara intre ron-(eur)-usd nu are cum sa afecteze cotatia. Poti spune despre cotatia eur-usd ca este „inelastica” pentru noi datorita dimensiuni imense a pietei.
   In schimb eur-ron il poti afecta prin schimburi usd-ron pentru ca piata locala eur-ron este atat de mica incat este „foarte elastica” si deci sensibila la orice tranzactie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: