Prima Casă în RON


Doamna Ioana Mihai,  președinta ”FUNDAȚIEI”  Banca Comercială Română a făcut astăzi o declarație pentru Capital.ro prin care reiterează caracterul UMANIST al instituției :

Ne dorim să-i ajutam în continuare pe români să-şi îndeplinească visul de a avea propria locuinţă. Opţiunea noastră  de a continua creditarea in cadrului Programului Prima Casa in moneda nationala urmează atât recomandările Băncii Naţionale a României cu privire la încurajarea creditării în lei, cât şi dorinţele clienţilor, ale căror solicitări de creditare în moneda naţională sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizări a riscului valutar asumat în cazul împrumuturilor în altă monedă decât cea în care realizează venitul

Pe site-ul BCR, la pdf-ul cu dobânzi și comisioane în Programul Prima Casă, observăm că Dobânda Anuală Efectivă pentru creditul în euro este de 4,52 %.

 

 195 EUR la cursul de astăzi 9 octombrie 2012 înseamnă  890 RON  +  37 RON comision FNGCIMM + 55 RON asigurare

 Deocamdată nu există pe site-ul instituției un calcul și pentru creditul în RON.  Cert este că băncile concurente nu reușesc să ofere împrumuturi cu un DAE sub 8 %.

 ROBOR la 3 luni (reperul dupa care se calculeaza dobanda PC) este în acest moment de 5, 66 % iar marja băncilor oscileaza in jurul valorii de 2,5 %.

 Conform scadențarului Prima Casă pe care îl aveți la dispoziție pe Tavanulfals (îl puteti descarca și jongla ulterior cu sumele pe care le introduceți) la un împrumut în RON echivalent cu 40.000 EUR  adică 182.568 lei (curs BNR – 4,5642) rata aferentă va fi de 1.360 lei + comisionul FNGCIMM + asigurare.  Rezultă o plată lunară cu 470 lei mai mare decât în cazul creditului în moneda unică.  ( Bani pe care creditacii nu îi au; ei de regulă merg la vânzător și spun ”atât mi-a aprobat banca, nu pot să ofer mai mult, nu am de unde…” )

 Calculul este simplu și din el rezultă că prostănacii Prima Casă se vor califica pentru sume cu aproximativ 35 % mai mici decât în prezent.  Raportându-ne la aceeași valoare de 40.000 EUR cu care se vând astăzi majoritatea cotețelor comuniste cu 2 camere, observăm că trebuie date jos aproximativ 14.000 EUR.   Așadar 26.000 EUR / 50 m.p. inseamnă cam 520 EUR/m.p. util de apartament muncitoresc. – relativ aproape de NORMALITATE și de grilele notariale care rămân în continuare repere demne de luat in considerare spre deosebire de indicele prostituaților de la IMOBILIARE  PUNCT  RO.

 E limpede că trecerea pe varianta de îndatorare în moneda națională vine pe fondul recomandărilor (eu le-as numi ordine) date de către FMI  BNR-ului de a înceta cu intervențiile brutale asupra cursului valutar.  Protejarea vitelor s-a facut și se face cu eforturi financiare considerabile care în final NU SE JUSTIFICĂ din punct de vedere economic.

 Alegerile se apropie si nota de plată se va reflecta în cursul valutar. Produsele alimentare care s-au scumpit deja cu 10-15-20-25 % au adus inflatia in septembrie la 5,33 %  ceea ce face viața din ce în ce mai grea iar vita care vrea « să-si îndeplinească visul » va ajunge mai devreme sau mai târziu pe listele datornicilor de la Biroul de Credite…

http://www.evz.ro/detalii/stiri/ESTE-OFICIAL-Vine-foametea-Cartofii-s-au-scumpit-cu-26-uleiul-cu-8-ntr-o-lun-Infl-1004973.html

Cele aproximativ 75.000 de creaturi mononeuronale care au căzut până acum în capcana Prima Casă reprezintă o altă generație de sacrificiu (oare câte vor mai fi în țara asta blestemată să aibă numai conducători escroci si infecți ?) care a luat pe umerii săi povara trecerii delicate de la SPECULĂ la valori NORMALE.

 Ce nu s-a dat publicității până acum și probabil nici nu se va face în următoarea perioadă de timp este situația REALĂ a împrumuturilor garantate de stat.   Sunt mai bine de 2.500 de întârzieri la plata ratelor Prima Casă pe care escrocii din bănci incearcă să le gestioneze prin reeșalonări și rescadențări.  Dându-și seamă că cei care au beneficiat de aceste proceduri imediat după 2008 au sfârșit tot în incapacitate de plată, bancherii încep să înțeleagă că un popor sărac, oricât ar fi prostit și manipulat, oricât și-ar lua pâinea de la gură sau și-ar face concediile pe balcon tot nu poate suporta un preț de 1.000 EUR / m.p.

 Dezvoltatorii care construiesc pe câmpurile din Popești Leordeni special pentru Prima Casă vor renunța la profitul de 100 % pentru că unde nema putirința, geaba 5 % avans.  Ar putea să încerce strategia cu fecale în apa potabilă pentru spălarea creierelor însă bancherii nu prea beau de la robinet…

 Escrocii reprezentați de Radu Grațian Ghețea s-au reorientat văzând că ”ȘMENUL” Prima Casă (cuvânt recent învățat la pușcărie și de Adrian Năstase) nu e adaptat pentru buzunarele patrupedelor mioritice, plafonul de 60.000 EUR neavând nicio legătură cu puterea lor de cumpărare.

 Acum rămâne de văzut cum va reacționa porcul Prikoke la ideea cu lăturile servite în moneda națională.  Păstrând logica ultimilor ani, el probabil se va comporta precum nebunul internat la Bălăceanca fiindcă se credea OS.  După tratament, declarând că s-a eliberat de această obsesie vede un câine în curtea spitalului și se întoarcere repede în cabinet tremurând de frică și zicând :  Domnu’ doctor, eu știu că nu mai sunt os dar câinii știu asta ???

 Concret, prostănacii se vor grăbi acum să mai prindă credite in EURO bucurându-se de dobânda de 5 % neînțelegând că atunci când nu se vor mai califica pentru 40.000 EUR casele vor valora 26.000 (echivalentul în lei) iar  rata va fi aceeași (de data asta fără riscul valutar asumat)… Naivul Prima Casă nu știe că prețul e făcut de ”cât dă banca” sau ”cât garantează statul”.  El se întreabă precum nebunul de mai sus :  Eu știu că băncile nu vor mai acorda credite în valută dar dezvoltatorii și proprietarii care au cumpărat case de la ICRAL cu 3.000 dolari știu asta ???

 Da, dezvoltatorii ȘTIU iar proprietarii care nu au bani nici de întreținere pe timpul iernii vor afla în curând ce înseamnă taxe, impozite, întreținere nesubvenționată etc…  În curând adică peste două luni, după alegeri !!! Și e doar începutul…

Daca mai are cineva vreun dubiu vis-a-vis de faptul ca in 2013 vom cumpara case cu maxim 500 EUR/m.p. il invit sa citeasca materialul urmator:

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/fmi-creditarea-in-romania-si-alte-tari-din-regiune-ar-putea-stagna-sau-cobori-pe-termen-scurt-10186491

Reclame

Posted on 9 octombrie 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 145 comentarii.

  1. „ATENȚIE la EURIBOR care nu este FIX și nici ”garantat de stat” ! În 2008 acesta era 5,128 iar acum abia dacă trece de 0,2 …”
    Interesant de stiut, pastrand exemplul de mai sus la un Euribor de 5,128 rata depaseste 1424?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: