Prețul CORECT – MONSTRUL de sub patul imobiliarilor


Stimați prieteni, blogul Tavanulfals, după cum ați observat, a căpătat valoare tocmai prin faptul că este un mediu interactiv unde orice părere argumentată coerent este bine-venită.  Era necesar un astfel de demers pentru ca MAFIA POLITICO-BANCAR-IMOBILIARĂ sa știe că în România mai sunt oameni care gândesc.

Am primit aseară un mail de la un cetățean pe care îl cheamă tot FLORIN, cetățean care mi-a sugerat o variantă inedită de informație – un articol scris în întregime de către el.  Sunt amintite lucruri pe care le-am punctat și eu în diversele postări de până acum (ex:   https://tavanulfals.wordpress.com/2011/08/31/prima-casa-in-cifre/   )dar poate că rutina din ultima vreme trebuie să lase loc unor energii proaspete.   Aveți mai jos rândurile cititorului nostru și precizez că și titlul articolului îi aparține.

***

Intreaba un agent imobiliar, un consilier imobiliar (imi place de mor meseria asta), sau un dezvoltator imobiliar: care e, dom’le, pretul corect al unui apartament ? Vor scuipa in san si iti vor raspunde ca nu exista pret corect, ci doar cerere si oferta. Altfel spus, daca ieri au existat 10 cumparatori si toti au oferit 6578 euro/mp, nu exista nici un motiv ca azi sa se vanda mai ieftin. Mai scump – da, ca doar nu te pui cu cererea in crestere, nu ? Cum care cerere ?

Intreaba un client care e pretul corect. Daca e cat de cat informat si educat financiar, iti va spune ca pretul unui metru patrat nu trebuie sa depaseasca salariul mediu pe economie (in cazul nostru, vreo 325 €), ca pretul trebuie sa fie egal cu suma a 100 de chirii lunare (adica vreo 25.000€ pentru un apartament de 2 camere), sau ca pretul unui apartament nu trebuie sa depaseasca venitul mediu pe 5 ani (adica maxim 20.000 €). Mergand dupa aceste reguli, un apartament de 2 camere nu ar trebui sa depaseasca 20.000€ – 25.000€.

Care o fi varianta “corecta” ? Exista macar o varianta corecta ? Cred ca da. Experti in imobiliare sau nu, putem face un pic de aritmetica elementara, nu ?

O statistica recenta arata ca mai putin de 25% din populatie castiga peste salariul mediu pe economie. Salariu care acum e in jur de 1430 de lei. Putem deci judeca pretul corect pornind de la aceasta referinta: apartamentul pe care si-l permite marea majoritate a populatiei.

De ce e nevoie de acest calcul ? Ca in orice domeniu in care se doreste a se masura ceva, este nevoie de un etalon. Evident, o familie ce castiga de cateva ori salariul mediu pe economie isi va cumpara un apartament cu mai mult de 2 camere sau chiar o casa, sau isi va permite sa cumpere acel apartament de 2 camere cu banii jos, insa chiar si ei au nevoie de o unitate de masura a preturilor.

Sa consideram deci o familie tanara, cu un singur copil, ambii salariati, castigand fiecare salariul mediu pe economie (se mai adauga la venituri si alocatia copilului, adica 42 de lei). Familia de fata detine un Logan, cumparat cu bani primiti de la parinti sau cu banii ramasi dupa nunta. Intrebarea de 1000 de puncte (era sa zic 1000 eur/mp) este ce rata pe 30 de ani isi permite familia in cauza, imprumutandu-se pentru un apartament de 2 camere, confort 1, de maxim 55 mp ?

Vom calcula cheltuielile acestei familii, considerand din capul locului ca cei in cauza nu vor economisi nici un leu in toti acesti 30 de ani cat dureaza creditul imobiliar si vor duce un trai aproape decent, fara nici o extravaganta. La fel, nu se vor imbolnavi subit, nu vor avea nevoie de operatii, nu vor repara masina etc. O situatie ideala, nerealista, dar de dragul calculelor, sa o lasam asa.

Cheltuielile le vom grupa in administrative (intretinere, energie electrica, gaz metan), alimentare, imbracaminte, transport, culturale & distractii, medicale, cheltuieli cu copilul, cheltuieli neprevazute, concedii. Dupa cum am spus mai sus, restul de bani va fi alocat platii ratei.

O varianta de calcul relativ optimista e descrisa mai jos (implica 2 iesiri pe luna in oras, cumpararea de 2 carti pe luna si poate si un bilet la teatru sau film, plus cate un cadou modest la aniversari):

TOTAL Venituri

2902

TOTAL cheltuieli

2650

intretinere

100

energie electrica

75

gaz

100

alimentare

750

iesiri in oras

150

imbracaminte

50

incaltaminte

50

transport (masina)

400

internet, TV, telefon

100

cadouri

25

carti, reviste, teatru

100

alte cheltuieli

200

igiena, cosmetice

100

medicale

50

concedii

200

cheltuieli copil

200

economii

0

rest pentru rata

252

 echivalent

58 €


Observatii:

La sectiunea “Transport” s-a inclus benzina (250 lei) si celelalte cheltuieli (150 lei), adica RCA, cauciucuri (ce se schimba o data la 4 ani), trusa medicala si extinctor, rovigneta, revizie, spalat, apa pentru parbriz si ITP-ul. Nu se includ eventuale reparatii, nu se plateste asigurare CASCO.

Concediile se vor face in tara, o saptamana pe an, bugetul fiind de 2400 lei.

Nu s-au inclus in calcule:

– cheltuielile suplimentare cu copilul pana la varsta de 3 ani (scutece, lapte praf etc)

– costurile cu renovarea apartamentului si cu mobilarea lui

– eventualele reparatii ale masinii sau o eventuala asigurare CASCO (dupa 20 de ani vehiculul va trebui inlocuit)

– economiile (toti banii ramasi dupa toate cheltuielile sunt folositi pentru plata ratei)

– cresterea dobanzii (de notat ca o crestere cu doar 2% a dobanzii mareste rata cu 22%)

Avem deci 252 de lei ramasi, adica 58€. Consideram creditul Prima Casa, pe o durata de 30 de ani (avans de 5%, dobanda 5,5%), suma imprumutata fiind deci de maxim10.250€. Familia are economisiti 539€ pentru avans, prin urmare valoarea maxima a apartamentului este de 10.789€.

Unii vor spune ca nu e nevoie de mancat in oras de 2 ori pe luna, de carti, reviste, teatru, cadouri sau alte mofturi. Calculul e deja foarte strict, dar sa le facem pe plac:

TOTAL venituri

2902

TOTAL cheltuieli

2375

intretinere

100

energie electrica

75

gaz

100

alimentare

750

iesiri in oras

0

imbracaminte

50

incaltaminte

50

transport (masina)

400

internet, TV, telefon

100

cadouri

0

carti, reviste, teatru

0

alte cheltuieli

200

igiena, cosmetice

100

medicale

50

concedii

200

cheltuieli copil

200

economii

0

rest pentru rata

527

 echivalent

121 €

In acest caz, rata pe care si-o poate permite familia este de 121 €, ceea ce implica o suma maxima imprumutata de 21.300 €. Incluzand si avansul de 5% necesar pentru creditul Prima Casa, adica 1.120 de euro, obtinem o valoare maxim a apartamentului de 22.421€.

Alegand o solutie de compromis, obtinem o valoare medie a apartamentului de (10.789+22.421)/2, adica vreo 16.600. Evident, acest pret este valabil in vremuri normale, nu in plina recesiune…

***

Intrebari si raspunsuri:


Î: “Sunt destui romani care au cumparat la preturi de cateva ori mai mari de 16.000 euro. Nu contrazice lucrul asta calculul pe care l-ai expus ? Ei cum de si-au permis ?”

R: Restantele la credite sunt in crestere iar viitorul nu arata prea roz. Isi permit restantierii creditele contractate ? Mai mult, ce inseamna sa iti permiti un credit ? Sa poti plati luna asta rata ? Dar peste 15 ani ? Cati din cei ce mai au de plata inca 25-30 de ani economisesc chiar si 500 de lei/luna pe familie ? Cati din ei stiu ca sistemul de pensii este pe duca si ca, cel mai probabil, daca nu vor incepe sa economiseasca de pe acum, nu vor avea o batranete prea linistita ?

Î: “Dezvolatorii imobiliari spun ca pretul de constructie nu poate scadea sub 500 euro/mp si ca pretul de vanzare nu poate fi mai mic de 750 euro, adica cel putin 37.500 de euro pe apartament. Ce ar trebui sa se intample cu acele apartamente ?”

R: Simplu: acei dezvoltatori nu vor vinde acele apartamente. Vor da faliment asa cum vanzatorii de patine dau faliment in Sahara. Pierzi, castigi, negustor te numesti, nu ? Cumparatorii vor trebui sa se multumeasca pentru moment cu apartamente vechi.

Î: “Eu castig de 2-3 ori salariul mediu pe economie. Sotia mea la fel. Ne permitem lejer o rata de 2.800 de lei, adica dublul salariului mediu, si vrem sa cumparam un apartament nou, mare, de vreo 100.000 de euro . De ce sa imi pese mie de cei cu salariu mediu pe economie ?

R: Gandeste in termeni relativi, nu absoluti. De exemplu, crezi ca poate exista un sat in Romania unde oamenii sa castige 1.000.000 € pe luna ? Se poate: brutarul va vinde painea cu 1000€, macelarul carnea cu 5000€/kg, farmacistul cu 100€ aspirina s.a.m.d. La sfarsitul lunii vor ramane fiecare din ei nu buzunarele goale, dar macar sunt milionari, nu ? Sunt insa cu adevarat oamenii din sat bogati ? Nu prea. Atata timp cat nevoile de baza (locuinta, alimente) sunt scumpe, degeaba castigi mult. A fi bogat nu inseamna ca ai un venit format din multe cifre, ci a putea cumpara cat mai multe cu acei bani.

Semnat – Florin, un prieten al blogului Tavanulfals

Reclame

Posted on 27 martie 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 254 comentarii.

 1. „Rumesgus” anunta cresteri de preturi,
  http://businessday.ro/03/2012/cat-de-mult-au-crescut-costurile-de-constructie-in-ultimii-trei-ani/
  Sa-l credem?
  Sau mai degraba iar a tras pe nas sare de mare.Prostul nu stie inca ca sarea de mare se fumeaza, asa cum procedeaza „fratii” emobiliari din Bucuresti.

  • @ Altul : uita-te in blogroll-ul lui din dreapta paginii si o sa intelegi legaturile de vedere pe care le are…. Maestrul Zilisteanu iti zice ceva? :D?

 2. acum 2 zile, pe toata straduta unde stau in Dr Taberei am gasit puse niste flyere la parbrizul multor masini.

  „CASA LA CHEIE PE TERENUL TAU**, de la 39.990E*
  (*pretul reprezinta o casa cu o supr de 100mp construiti)
  (** obiecte sanitare, centrala+calorifere, parchet, gresie, faianta, termopan Rehau)
  – oferim GRATUIT consultanta!!! – ”

  Dimensiune 1/4 din a4 (a6), tiparit color pe ambele fete.
  Avea si 3 nr de telefon pe care le-am cautat pe google si doar la ultimul nr am gasit asta:
  http://www.anuntul.ro/index.php?menu=search&query=+%220757524407%22
  Se pare ca e vb de aceiasi indivizi de la ‘vile f ieftine,ro’, (cei cu poza din articolul „lampa lui Aladin”).

  Concluzii:

  -se poate/accepta si 400E/mp doar pt constructie (fara teren) pt imobil NOU. Cele vechi de j’demii de ani cat ar trebui sa coste in cazul asta ?!

  -Foamea-i tot mai mare, simt cum adie valul tsunami-ului care se apropie…
  🙂

 3. „Continuarea” articolului, din Adevarul, despre targul imobiliar recent incheiat

  „Totuşi, am aflat că devizul unei case la roşu poate fi de 250-350 de euro metrul pătrat, ”

  http://www.adevarul.ro/financiar/Bate_vantul_la_Constructexpo_0_672533267.html#

 4. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-11872299-familiile-din-italia-vor-putea-declare-falimentul.htm

  „peste 27% dintre familii au datorii, media fiind, potrivit datelor oferite de Banca d`Italia, de aproape 44 de mii de euro pe familie. In conditiile in care multe familii au un venit inferior cifrei de 20 de mii de euro pe an”

  La noi cum o fi cand un clocar are datorii de 50k si venit intre 3-5 mii pe an?

  Hahahaha

  • @ PopescuIon: Aceste cirfe destainuie marsavia BNR-ului si a lui Isarescu cand nu a pus nici o stavila fondurilor care veneau si veneau in Romania in draci in perioada 2004-2008 !!!

   A declara cum a facut Isarescu ca ei au facut declaratii in presa ca nu e bine sa te indatorezi excesiv si una si alta …e o minciuna … ei aveau fraiele in mana … cine naiba a permis un anume grad de indatorare fata de venituri ? El!

   Italienii au o medie de indatorare de 44000 euro / familie la un venit de sub 20000 euro/an … va dati seama ce faliment pe linie ar fi in Romania daca s-ar introduce legea falimentului personal ????

   De asta curvele astea de guvernanti nu o s-o introduca… acoperind eroarea de strategie a BNR din perioada 2004-2008! … mai mult decat atat : din banii bunilor platnici de impozite (cati or mai fi ei in Romania) mai si garanteaza guvernul constinuarea minciunii – Prima Casa – care blocheaza normalizarea realitatii economice a Romaniei!
   … si cand vad copii prosti aruncandu-se in Prima Casa imi vine sa ii bat numai cap in cap de tampiti ce sunt! … habar nu au ca sunt factorii motori ai continuarii minciunii , factorii motori ce continua acoperirea adevarului !!!

   In momentul in care Prima Casa e eliminata si cand falimentul personal e introdus in Romania acesta va fi un moment al eliberarii acestui popor de „frenezia” (cuvantul preferat in ultima vreme a lui Ungureanu) iluziei financiare hipnotice petrecute intre 2004 si 2008 …

   E nevoie de adevar, curvelor din Guvern si de la BNR!
   Scoateti adevarul la lumina!
   Acum!

   • @bancherul cam ce salarii au oameni din ce vezi tu prin documentele tale, mai ales astia care se imprumuta cu credit ipotecar. Ne poti spune asa o medie? Eu tot aud ca mediu e undeva la 1k euro, mie mi se pare foarte mult, nu prea vad in Bucuresti oameni cu astfel de venituri medii.

   • @bancherul

    Asa cum e romania si cu politicile sale monetare, cu ajutoarele care le da, cu modul in care gestioneaza riscul, parca parca ma face sa cred ca toata tara asta in sine este o bula. O bula a bunului trai, care cand se va sparge ne va trimite in abisurile decadentei sociale.

   • Pai stai ca in decembrie se mai da cate o prima ceva, o maslina, deci e mai mic de cat scrie acolo. Am inteles deci bate undeva pe la 2000 roni. Vai de capu nostru.
    In exemplul prezentat de Florin cu cheltuielile, totusi fiecare om mai are un viciu, o tigare, o bere, femei, jocuri, pescuit, etc etc.

   • @ Popescu Ion :

    ce imi ceri tu nu pot sa zic eu pe bloguri sau pe net… ar fi aiurea sa zic, crede-ma.

    Am anumite limite ale decentei 🙂 si nu as putea face asta niciodata cu precizarea unor cifre exacte.

    Dar da, ai dreptate…in general avand acces la acest gen de date de la colegii de la creditare persoane fizice-retail (foldere comune de retea) cam stiu cifrele …. sunt si in fucntie de pregatirea persoanei, de functia sa, de experienta pe functie…. sunt mai multe criterii … .

    am vazut si salarii de 3-400 euro am vazut si salarii de 5000-10000 euro …repet: tine de gradul de pregatire, de experienta, de functie …de mai multe … e foarte, foarte diversa situatia, crede-ma!

   • @ pkiller:

    eeeh…. nu e cazul sa fim chiar atat de stresati …. nu e chiar asa mai!
    Romania nu e la fel de dezvoltata ca vestul Europei … dar aceasta situatie poate fi ceva pozitiv si ceva negativ …

    e pozitiv pentru ca inca mai e full de resurse naturale (nedezvoltarea a implicat si neexploatarea resurselor….)

    e negativ pentru ca avem mult de recuperat si muncit sa ne iasa pe nas….

    dar ce e negativ e tot pozitiv… pentru ca mult de munca si mult de recuperat ghici ce inseamna ???

    Crestere economicaaaa !!! Din aia serioasa si realaaaaa!!! Daaaaaa!!!!!

    Cel putin la nivel de potentialitate,…. mai e nevoie si de vointa politica, publica, etc… si de moralitate – atat la nivel de politicieni, cat si la nivel de oameni pe strada.

    Dar o sa se rezolve toate, eu zic ca e cazul sa gandim mai pozitiv… intre vestul Europei si Romania…. Romania e cea care pregateste surprize placute si mari , nu vestul Europei!! …. aia si-au mancat malaiul deja ! …
    Ai un pic mai multa incredere totusi! 🙂 … e aur pe aici , e argint, sunt metale industriale, sunt si metale rare (baietii aia de la Rosia Montana stiu ei mai multe), e petrol , sunt gaze, pamant agricol full … ce dracu ne plangem atata ?

    mai avem niste ordine si curatenie de facut prin mediul politic si de afaceri, dar nu e imposibil de facut, e doar nevoie de o mana mai dura nitel – si o sa o si gasim in poporul asta , stai linistit!
    Iar companiile ‘pierdute” prin mite, comisioane speciale la varf pot fi recuperate lejer prin nationalizari fatise sau mai putin fatise 🙂 … nu e cazul sa ne vedem atat de loviti in aripa, crede-ma ! Situatia e mai buna decat crezi!

 5. Dovezi incontestabile ca SUA intra din nou in recesiune.
  Urmariti inregistrarea CNBC:

  http://www.businesscycle.com/

  Foarte interesante explicatiile, toti indicatorii arata ca SUA va intra in recesiune. De fapt a intrat deja incepand cu 2012 dar indicatorii vor arata asta pe la mijlocul anului…

  • @danplai ;

   De ce strici mai surprizele / :D? In loc sa lasi oamenii sa stea pe lei in depozite si pe actiuni la bursa , vii aici sa bagi frica in noi! 😛 !

   Glumeam!
   E adevarata faza, mai e pe venite inca un val – fix in mecla noastra! 🙂

   • Sincer este cam scary…

    La prima criza (2008) au aruncat ca nebunii cu bani in economie si nu prea a avut efect sau altfel spus „Operatia a reusit! Pacientul e mort…”

    De data asta nu stiu ce solutie o sa adopte, macar de-ar exista o solutie…

    Sunt si alte semne evidente de recesiune chiar la noi. BNR a micsorat dobanda de politica monetara iar bancile se intrec intre ele la dobanzi pentru depozite… de ce oare ?

  • @ danplai : pot arunca cu de 10 ori suma deja aruncata … ideea e ca de la revolutia industriala a secolului 19 incoace s-a tot practicat tiparirea de bani si umflarea inflatiei …intuiesc (nu stiu daca a dreptate) ca poate urma o reversare puternica a miscarii …o dezinflatie puternica … o coborare puternica a preturilor cu efecte masive pe somaj, deci consum.

   Da, e cam de speriat ce ar putea fi…
   Desi eu sunt multumit… traim real, nu ca in filme, ce naiba?!?!?!?! :D?

   Nu are treaba micsorarea dobanzii la BNR cu fuga dupa depozite – una e una si alta e alta…. micsorarea dobanzii urmareste ieftinirea creditelor pe lei … bancile fug dupa depozite sa repare tampeniile facute pana in 2008 cu credite aruncate in exces in piata ..
   Inteleg ambele miscari dar nu au legatura directa una cu alta.

   Linkul dat de tine e bun. SUA in curand o s-o ia in goarna cu cresterea lor economica produsa cu bani tipariti … dar nu o mai zice pls .. :D:D:D! sa se sperie gusterii care stau pe actiuni si portofolii imobiliare! Nu face asta!!!! Le strici socul si surpriza ce naiba!!! :D!

   Glumeam binenteles!!! 🙂

   • Am observat ca ai recomandat (pe jumatate) dolarii.
    Pai daca e sa intre SUA in recesiune, pe ce se refugiaza investitorii, daca nu pe dolar? 😀
    Cand e inflatia in floare, toti vor sa scape de moneda ce se devalorizeaza, insa cand bursa scade, reactia e inversa, nu? Asta ducand la dezinflatie …
    AC a nimerit-o din nou? Ca eu personal la el am auzit prima data despre deflatie …

   • @ Akhenaton: am recomandat astfel lui „myname” pentru ca nu parea o persoana dinamica financiar si conectata la stiri financiare de ultima ora….

    Ce i-am recomandat e o solutie balansata, sa nu o (il) doara capul indiferent ce se intampla (leul evolueaza invers fata de usd, prin parghia numita „euro”).

    I-am recomandat 50-50% usd-ron pentru ca nu parea a fi un investitor deosebit de activ si asta e solutia cea mai sanatoasa pentru acest gen de persoane.

    Nu e vorba de ce a sustinut AC …ce ai descris tu (ca fiind a lui AC) e baza bazei corelatiei inverse intre evolutia usd , a buselor si a marfurilor …

    Eu am recomandat lui „myname” o soluti neutra de unde sa nu piarda nimic, dar nici sa nu castige nimic in afara de dobanzi.

    … nu cred ca e vorba de deflatie … cred ca e vorba de dezinflatie (diminuare a ratei sporirii preturilor pe baze care nu au legatura cu manevre la nivelul masei monetare) … nu de deflatie (deflatia este o rupere de echilibru între masa monetara si masa bunurilor si serviciilor, urmata de scaderea preturilor si tarifelor)…. adica in cazul deflatiei fata de dezinflatie …e o mana uracioasa si invizibila a bancii nationale a acelui stat care „suge” excedentul de masa monetara din piata …

    oricum astea sunt fineturi…hai sa le lasam naibii 🙂

    Multa sanatate ii doresc lui AC (e aceeasi persoana cu Aristotel-Costel – tipul care are un blog?…. daca da, stiu de ceva vrem de el e un tip de admirat!… gandeste la frecventa inalta! )

   • bankerule, tu ma ungi la inima !
    deci cu un portofoliu unde 70% este kesh, gic/certificate/cd-uri (dobanda minuscula dar principal garantat), prefferds, bonduri si stocuri pe dividente, ar putea sa fie bine. si mai vine si o kiriutza micutza de un…borsec.
    pai atunci poate deinflatia si kiar deflatia nu vor fi kiar mortale.
    diversificare…kiar daca 30% este emobiliare.
    sa-ti traiasca familia.

   • @ avenirv :
    vad ca te duce mintea sa intelegi cand citesti ceva …. 🙂

    ideile imi apartin, dar munca de intelegere iti apartine….nu o sa iti bat apropouri cu facut cinste cu o bere 😉

   • cred ca prin august trec prin bucale.
    s-a facut de o bere,

   • @avenirv : intelesesem ca tu stai in Bucuresti … nu e asa?

   • eu stau cam prin mai multe locuri.
    bucuresti este un loc pe unde trec cam de 2 ori pe an.
    cel mai mult prin america de nord.
    ca sa-ti faci o idee: in ultimii 14 ani am zburat mai mult de 1000 de ori.
    sa nu ma confuzi, eu sunt ala de te bazaia cu inflatie/deflatie, etc.
    ala iubit de napoleon.

   • @avenirv: nu te confund, cum sa te confund?…ti-am urmarit comentariile de-a lungul timpului…

    hmmm … business-ul tau, diplomat, industrie financiara, consultanta sau prafuri si curve? :D?

    ma refer la domeniul in care lucrezi.. sunt doar curios…. pari un om plin de resurse … (nu ma refer la bani, ci la alt gen de capital) … eu lucrez in banca, la varf sa zicem (sau aproape de varf) prin Bucuresti …

   • „sa se sperie gusterii care stau pe actiuni si portofolii imobiliare!”

    „bankerule, tu ma ungi la inima !”

    … behehehehehehehehehe

   • in mod general fac curatenie si conectez, misc/mut, corectez, transform, selectez kestii. intr-un cuvant mercenar.
    in postarile trecute uitai sa-i urez si lui napoleon sa fie fericit, caci este nevoie si de oameni ca el, pt distractie si buna dispozitie. deci sa fie fericit si iubit de oameni, caci si el ii iubeste.
    uitai din nou, mercenar in prelucrare date.
    diplomat nu tzine, nu am pile si sunt prea independent, industrie financiara (pai un mercenar se misca si prin financiara, fie banca fie brokerage fie evaluari), prafuri si curve ar fi o kestie dar la banii pe care i-as face atunci m-as pierde.
    deci, reushii sa le amestec ? incercai sa le ameste cat mai aiurea.

   • @ avenirv: ceea ce imi spui seamana cu consultanta IT sau ceva de genul implementare software pe la companii – o chestie project-based …. deci nu angajat continuu al uneia si aceleiasi companii.

    Interesant, ai acces la informatii 🙂
    Asta e bine, e foarte bine.
    Suna interesant ce faci tu…

   • totdeauna am sustinut ca esti sharp.
    exact, mercenar = independent.
    si conform contractului le uit instantaneu.

 6. „Da, am stat vreo 3 ani in plus in chirie, cu gandul ca apartamentele, daca nu ar ajunge la 10.000 nici 100.000 n-or sa fie.
  Diferenta e ca acum, in loc sa dau aproape 750 euro/luna rata la un ap de 60 mp in dr. taberei, dau 320 la 80 mp. Poate pt tine 400 in plus la rata nu conteaza. Pt mine da, iar in cazul asta drobul de sare mi-a prins al naibii de bine.
  In rest ai dreptate: noi facem – noi platim. Cu mentiunea ca eu nu ma consider doar un sclav, ci un sclav fara apartament, ca doar nu l-am platit de tot ca sa fie al meu. Daca mai pui la socoteala ca mai intai platesti dobanzile, eu cred ca nici baia nu am achitat-o.
  Si da, finalul e acelasi: Castigi sau pierzi, tot pierz”

  Altu raspune:
  „o dati in diverse, ideea era daca merita sa te muti in MR.
  unora le convine aici, altora nu. ce mai conteaza chirie, rate, cash?
  pe omu’ ala il intereseaza daca sa vina aici e o alegere buna sau nu.”

  Cascadorii rasului, ce mai conteaza rate, banci pret, cumperi si gata.
  Sursa: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=837340&st=14184&start=14184

 7. extras dintr-un comentariu
  sursa: http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=837340&st=14184&start=14184

  „Acum niste ani buni, un gigant multinational a comandat un studiu de fezabilitate in Bucuresti. Printre alte date f. interesante, nu mi-a iesit din cap evaluarile zonelor semicentrale. In viziunea lor, un ap de 2 camere din militari sau dr. taberei nu valora mai mult de 20-25.000 de dolari (nu euro). Si la momentul evaluarii nu era criza. Nu stiu daca au dreptate, dar daca nu sunt prosti?”

  • Am citit paginile de pe softpedia. Sunt uluitoare. Cum dracu sa dai 1000 euro pe finisaje lux, dupa care sa te apuci sa schimbi termopanele (ca transpira), sa faci perete de rigips in „openspeis”, sa dormi cu centrala langa tine, sa stai in mucegai si mirosuri grele pentru ca baia si bucataria n-au aerisire si sa iesi si la gimnastica pe camp(adunat de gunoaie). Sunt comentarii recente, inca sunt oameni care cumpara acolo. Eu cred ca nu mai e nimic de spus. L-am impuscat pe Ceausescu pentru ca a facut blocuri inghesuite (! – vezi noile constructii), pentru ca mancam carne o data pe saptamana (iar acum dam bani nutritionistului sa ne spuna asta), la televizor n-aveam sute de canale(nu tu OTV, nu tu manele…), statul scapase de datorii. Am condamnat comunismul si am pus presedinte un om scolit la Moscova. Ne-am bucurat cand au venit minerii. N-am ripostat cand ceilalti comunisti au vandalizat averea tarii si economiile oamenilor (SAFI, BANCOREX, FNI, CARITAS, VANTU, VOICULESCU etc). Ne-am vandut casele unii altora pana am ajuns (foarte multi inca nu!) sa ne dam seama ca locuim in aceleasi case dar avem de carat multa valuta catre bancile austriece in urmatorii 30 de ani. „Desteapta-te romane din somnul cel de moarte” – ce dracu a vrut sa zica autorul?!

   • @ meme:
    … mai stii vorba aia din Alexandru Lapusneanu, nu ?

    „si de ma voi scula / pre multi am sa popesc si eu” ….

    cam asa gandesc oamenii de pe strada….e doar o chestiune de timp pana se acumuleaza masa critica …

  • @nepacalita, meme :

   am recitit tot ce apare in linkul postat de tine, nepacalita !

   … am reajuns la aceeasi concluzie: cand esti prost, invariabil….. esti prost!

   Eu nu as putea suporta ce suporta acei oameni – mi se par desprinsi dintr-o piesa absurda … dai 1000 sau peste 1000 euro/mp ca sa culegi gunoaie de pe camp …. ceva nu e in regula cu oamenii aia ! …. poate le place sa se simta chinuiti si batjocoriti!
   Poate isi merita conditia ….cand dai de o vita ce faci ? o inviti in sufragerie sa serviti un ceai la 17.00 ? …sau o pui instant la jug?..cand vezi ca este si isi doreste arzator sa fie vita de jug? …

   Acesti oameni ma lasa mut.

   Nu imi vine sa cred ca pot exista astfel de oameni…

   • @ Bancherule

    Daca n-ai ascultat Sarmalele Reci iti trimit o melodie de-a lor, lansata in 1995. Daca ai sa asculti versurile, ai sa constati ca nu s-a schimbat cam nimic in toti acesti ani in gindirea multor compatrioti de-ai nostri.

    Unii sint asa cum ii vrea „tara”…

   • @ nepacalita : stiu melodia 🙂 ..ii stiam si versurile 🙂 Multumesc frumos:)!

 8. oameni buni , dar lacomii si lenesii care sperau sa vanda un apart luat in 90 cu 3 mii margi germane , la 1000 euro mp , aia nu ar trebui pedepsiti ?

  Aia care sunt prosti si s-au inhamat la jugul creditului , sunt doar prosti. Astia care au vandut de nebuni la preturi exorbitante , ar trebui huliti si facuti sa sufere , de 2 ori mai mult ca prostii pacaliti.

  Lacomia alora. Au vnadut o cloaca cu bani ce ei nu au strans o viata. Si mai vor si drepturi si pensii.

  • @ banana

   Gresesti ! Prostanacul de rand care nu a avut in viata lui nici macar 5 mii de euro pentru un Logan (i-a imprumutat si pe aia de la banci) se viseaza milionar pentru ca atat a decis mafia politico-bancar-imobiliara ca valoreaza un cotet nenorocit. Nu poti sa ceri analfabetului economic sa isi diminueze pretentiile cand este bombardat in fiecare zi prin MEDIA ca pretul este de 5432 EUR / MP.

   Sunt tehnici de manipulare in masa, maestre ! Eforturile gunoaielor de tip Ghetea, Imobiliare Punct Ro, Imopedia, analisti imobiliari imbecili si fara rusine sunt suficiente prin puterea lor de penetrare ca sa ii faca pe naivi sa viseze la castiguri fara munca. Ei ne-au invrajbit ca sa nu vedem de fapt VINOVATUL ADEVARAT…

   Cand un NENOROCIT de evaluator imobiliar pe care il platesti isi pune stampila pe PRIMA CASA stabilind ca ea valoreaza 50.000 desi la executare silita bisnitarul a cumparat-o cu 30.000 atunci avem o problema care nu mai tine de vanzator. Eu zic sa te gandesti mai bine la cauze si nu la efecte !

 9. @Bancherul…

  intrebare – care sunt actiunile Prefereds ? Nominal… Unde faci investitii in bond-uri si restul… La banca, prin fonduri, sau unde?

  Mersi!

  • @ Dix: nu te supara pe mine dar deja iesim din aria acestui blog … care e cea imobiliara.

   Fara nici o suparare ..dar e o chestiune de civilizatie (din partea mea) sa stiu cand sa nu insist cu alte subiecte decat cele conexe imobiliarelor.

   Adica …stiu singur cand si unde sa ma opresc fara sa fie nevoie ca cineva sa imi zica…. mai Gigel, vezi ca aici se intampla altceva, nu flori, fete , filme sau baieti… 🙂

   Nu te superi, ok?

   Multumesc frumos.

   p.s. uite un raspuns partial: nu investesc in imobiliare. 🙂 . Nu acum si nu in rezidential (e overpriced acum de vreo 2-3 ori valoarea normala la pret/mp2)

 10. Pana una alta sa mai reamintim cam intre ce valori ar trebui sa se invarta pretul locuintelor in Bucuresti, garsoniera 15.000-20 000 euro, 2 cam. 20 000-27 000 euro, 3 camere 27 000-35 000 euro si 4 cam max 42 000euro…daca nu,exista oricand varianta Budapesta, care pe langa faptul ca arata asa cum stim cu totii mai este si ferita de cutremure! Chiar daca nu castig premiul de popularitate acolo…cel putin nu mai vad si aud prostia si meltenismul primatelor din orasul lui Bucur.

  • mentiunea este ca toate preturile sunt pt confort UNU.

   Ca garsoniere conf 3 sunt de pe acum 15k

   • preturi pentru conf 1 intradevar, garsoniera min 30 mp/utili, 2 cam min 5o mp/utili, 3 cam min 65 mp/utili si 4 cam min 80 mp/utili

  • Cum ai ajuns la valorile alea?

   • Sa stii ca nu am aplicat cine stie ce formule secrete sau alte calcule foarte complicate, am tinut cont de nivelul de salarizare din Bucuresti cuprins intre 1000 ron(250 euro)- 2000 ron(500 euro) din cate cunosc, pt ca nu vb aici doar despre ingineri IT de clasa, bancheri e top sau cine stie de ce afacerist dambovitean, vb despre oamenii normali cu salarii normale. Chiar si asa am fost fff darnic…atat cu preturile cat si cu salariile. Nu am facut decat sa nu stau cu ochii larg inchisi… Principiul dupa care m/am ghidat este mp util- 2 salarii.

 11. @Bancherul…
  ok nu ma supar, dar poate scrii totusi pe tema asta ;).

  banuiesc ca ai mai scris pe acest blog, am cautat in posturi mai vechi dar nu am gasit comentariul tau specific. poate iti faci tu un blog pe tema asta…

  despre imobiliare – am inteles ideea, mersi ;). nu am de cumparat nimic, stay cool. norocul meu e ca am cumparat in 2004, de nevoie. acum ar merge un upgrade, dar cat timp nu gasesc ce-mi place la pretul care-mi place, stau calma.

  • @ Dix:
   Multumesc de apreciere …

   Mai…a avea blog cred ca cere multa dedicare … eu prefer sa fiu infiltrat aici decat sa ma ocup de blogul meu …. si daca m-as apuca de consiliere in mod profesionist probabil ca mi-as face o firma si as face-o pe bani.

   Aici postez si tin legatura cu voi pentru ca intre analiza/studierea fenomenului unei bule speculative (cea imobiliara) cu toate etapele sale – inclusiv cu panta de descrestere …si aspectele legate de circulatia banilor (aria financiar-bancara) exista foarte multe legaturi.

   mai vb, 🙂

 12. 1.04.2012. bucuresti = 5oo e mp.agigea,husi,recas,etc = 200 e mp.
  1.10.2012. bucuresti= 300 e mp ? agigea,etc = 50 e mp ?

 13. Banii provin si din alte surse: cei plecati in strainatate, banii negri/ spalarile de bani romani, straini, firmele care cumpara, primele pe langa salariu etc.

  • Asa este.
   Dar ponderea lor e in continua scadere, iar bastanii cu acces la bani negri au deja vile si blocuri intregi cumparate.

   cat despre banii romanilor care muncesc in afara, sunt tot mai putini si vor fi si mai putini, pt ca nu mai castiga la fel de bine, si incep sa devina „de-ai locului” si sa economiseasca pt un trai mai bun in vest.

   Peste toate astea, o piata nu e facuta de cateva mii de cleinti.
   E nevoie de sute de mii, la nivelul Bucurestiului, pt a „misca” ceva. Pentru ca oferta e foarte mare – 20k apartamente noi, finalizate si nevandute. Plus alte zeci de mii de apartamente vechi, pe care nu le mai cumpara nici dracu.

 14. Costul unui metru patrat la 3 camere in Budapesta incepe de la 408 euro/mp:
  http://realestatehungary.hu/lista/t:Budape…r-szerint?sid=0

  Trebuie avut in vedere ca:
  – salariile lor sunt mai mari
  – dobanzile la banci mai mici
  – ei nu au avut o scadere de 2 milioane a populatiei la ultimul recensamant
  – nu sunt in criza demografica: batrani multi(care sa lase mosteniri), tineri putini

  Toate acestea ar trebuii sa ne spuna ca preturile din imobiliare ar trebuii sa fie mai mari la ei, dar totusi sunt mult mai mici.

 15. Ionica fara frica

  Am incercat sa dau raspunsul de mai jos pe blogul lui Orgonas.
  Nu am reusit, adevarul doare.
  Disperarea unora creste.
  Nu credeam ca Orgonas linge cu atata ordoarea picioarele celor de la emobiliare.ro

  „@Akhenaton,
  Stiu,
  Numai ca-mi place sa-l vad pe Cristi Orgonas cum neaga ca nu e pe statul de plata emobiliare.ro
  http://www.imobiliare.ro/cost/cat-de-mult-au-crescut-costurile-de-constructie-in-ultimii-trei-ani_db/
  Si cireasa de pe tort.
  http://www.zf.ro/mediafax-biz-exclusiv/preturile-la-trei-camere-usor-avans-in-luna-martie-9463059
  La mai putin de 24 de ore emobiliarii sunt cu raportul pregatit.In maxim 48 de ore ineptiile din raport vor explicate de blogerul de serviciu.”

 16. http://www.anuntul.ro/anunt/bvdl-timisoara-nr25-ap-2-camere-bulevardul-timisoara-vis-a-vis-petrom-bloc-z_4884424 na sariti pe el cu oferte gen 20000-30000 k eu lam intrebat daca mai sunt soareci prin drumul taberei 🙂

 17. Nu am facut, nu fac si nu voi face niciodata reclama aici la Florin, pentru alte bloguri.

  Dar in lupta mea crancena cu idiotzii si prostovanii, simt nevoia sa le spun tuturor ca trebuie sa „lucram” permanent la educarea bunului gust. Nu numai la „educarea” inteligentei.

  In acest sens:

  – tema de studiu

  http://cashidelucs.wordpress.com/

  • De-a dreptul….Inedit! :). Sa nu mai zicem ca nu sintem un popor creativ, hahaha… O natie de artisti neintelesi… dar artisti :))))). Dali a fost mic copil pe linga artistii nedescoperiti ai Romaniei :).

   Stiti ceva, incepe sa-mi placa din ce in ce mai tare sa traiesc in Romania. E o tara foarte pitoreasca si originala, cu fauna si flora variate… Pur si simplu nu ai cum sa te plictisesti pe aici. Daca am sa ma mut in alta tara o sa-mi lipseasca toata „variatia” asta… Ma mai gindesc daca plec :)…

 18. @ Bancherule

  Ai vreo idee cam care ar fi viitorul apropiat legat de valute?

  Pentru noi astia cu depozite in diverse monede parerea ta conteaza.

  Cred ca e cam exagerat titlul, dar bine n-o sa-i faca dolarului…
  http://www.business24.ro/banci/stiri-curs-valutar/tarile-brics-dau-lovitura-de-gratie-dolarului-1510492

  Aici e un articol din noiembrie 2010 care prevesteste ceea ce tocmai se intimpla.
  http://www.business24.ro/aurelian-dochia/stiri-aurelian-dochia/razboiul-valutelor-pericolul-repetarii-crizei-din-29-33-1483674

  Multumesc anticipat pentru comentariu.

  P.S. Cu placere :). Sarmale calde iti urez ;).

  • bancherul nu e in masura sa iti dea sfaturi financiare.

   Gandeste-te , posteaza de 5 ori pe zi si „lucreaza” la o banca.

   Nu de alta , dar orice copil poate zice pe internet ca e bancher sau cine sctie ce alt ceva.

   Mai bine foloseste-ti propria experienta cand decizi ce faci cu banii tai. Nu ai nevoie de altii sa iti zica ce sa faci cu banii tai. Mai ales nu ai nevoie de necunoscuti de pe internet.

   • @ sadf

    Te asigur ca „bancherul” este bancher cu acte in regula. Dupa cum ai observat se abtine sa dea sfaturi cu privire la moneda in care oamenii sa-si tina economiile. El a sugerat doar sa existe un raport eficient astfel incat daca pierzi pe de o parte sa castigi pe de alta parte… Nu e speculator financiar si ca atare merge pe ideea NU RISTI – nu pierzi dar nici nu castigi.

   • @ sadf :

    🙂 …. Apreciez luciditatea ta – putini oameni mai sunt lucizi in zilele noastre. Felicitari, sunt sigur ca luciditatea iti foloseste! Probabil ca sunt si eu un copil pe internet 🙂 …sau cine stie CINE (nu ce – ca nu sunt obiect, sunt persoana!) altcineva! Cu totii ramanem pe undeva copii ? nu-i asa …. ?

    @ TF : multumesc frumos. 🙂

    @ nepacalita:
    Multumesc pentru atentia pe care mi-o dai …nu o merit intr-atat. 🙂
    Eu consider ca articolul acela din 2010 nu e relevant deloc pentru ca multe s-au intamplat de atunci pana acum.
    Reactiile tarilor BRIC (brazilia, rusia, india , china – marile 4 emergente) intr-adevar vor sapa la fundatiile dolarului ca valoare fata de marfuri si fata de alte monede …dar e o chestiune de durata …de ani intregi de zile – pana in 5-10 ani maxim.
    Insa pana una-alta dolarul ramane unicul jucator monetar care are propria sa „liga monetara” .. nu e comparabil cu absolut nimic, cu absolut nici o alta moneda (nici ca reprezentativitate ca volum al schimburilor de marfuri in lume – desi stiu ce schimbari au aparut in comertul cu petrol , cu acele acorduri bilaterale, cu petrol contra monedelor tarilor ce practica acel schimb, acea vanzare -, nici ca adancime a pietelor, nici ca nimic)… In timp yuan-ul (renminbi) chinez va lua locul dolarului..dar e o chestiune de 5-7-10 ani pana va avea loc acest proces.
    Noul dolar va fi yuan-ul chinez in masura in care noul mare consumator va fi China, nu SUA (deja prea indatorata).

    Pana una alta pastreaza o buna impartire a valorilor cash detinute …. evita pozitiile unilaterale (doar lei sau doar dolari sau doar o anume moneda) …. nu folosi euro ca moneda de economisire … la un moment dat se vor destepta tampitii de la BCE si vor baga de o depreciere grava fata de USD pentru a face fata supraindatorarii statelor ce folosesc euro … practic vor monetiza datoria acelor state prin emisiune de moneda.

    Recomand pentru oameni simpli care nu se tin de speculatii complexe sa foloseasca dualitatea RON – USD ca solutie de economisire – intotdeauna acordand ponderea mai mare in total portofoliu monedei de economisire MAI SLABE!
    E fix ca la vanatoare, fata draga!
    daca ai fi leoaica , ce ai fugari sa omori…sa prinzi sa ucizi si sa te hranesti? Iti zic eu: cea mai slaba gazela !
    Adica cea mai slaba moneda ! Pentru ca acordand pondere majoritara celei mai slabe monede in mod continuu, practic mergi continuu pe o marire de volum in termeni efectivi, valorici!

    Exemplu: acum leul fiind relativ slab si dolarul relativ puternic … mizeaza mai degraba (MAI DEGRABA NU INSEAMNA TOTAL!!!,…inseamna un 55-60-65-70%) pe leu decat pe dolar .. in viitorul apropiat (max 3-6 luni) usd ar putea (repet : AR PUTEA!, nu e ceva sigur) performa pana la un 3.65-3.75 ron/1 usd .
    La acel moment trebuie „sa sari asupra celei mai slabe gazele” – leul ! Integral si cu forta! … Mai apoi fiind pe leu …. castigi la dobanda si astepti pana dolarul revine in 6-9-12 luni la nivele mai cuminti (2.7-2.9 ron/1 usd) …atunci ghici ce? Sari asupra gazelei celei mai slabe! …adica pe dolar!

    Gandeste tot timpul ca un vanator eficient care fugareste gazele, caprioare, ce vrei tu ! …

    Nu alege sa alergi dupa cele mai rapide gazele , din fruntea turmei, nu are sens! Tot timpul alege exemplarele slabe pentru consum! 🙂

    Gandeste vanatoreste, draga mea! .
    Si metafora se aplica inclusiv in imobiliare! 🙂

    Doar prostimea gandeste : „Ia uite ce a crescut valuta asta/actiunea aceasta/imobilul acesta …hai sa cumpar si eu!” …asta e genul de gandire al cumparatorului pe varful unei bule speculative!

    Inca un sfat: nu lucra cu volume intregi!!! E palpitant si suculent sa ai curaj sa stai 100% pe usd sau lei … dar e nevoie de cunostinte si fler sa stii cand sa intri si cand sa iesi …si de cunostinte macroeconomice si de urmarirea activa a pietei monedelor!
    Eu iti recomand tie o solutie de lunga durata , „easy-mode”! Lucrezi cu volume de 75-25% (ron-usd , usd-ron) intotdeauna, depozite la o luna, cu capitalizare si incorporarea dobanzii…. Nu te uita la euro, lira sterlina, franc elvetian sau alte balarii … stai cu ochii doar pe o pereche usd-ron… este o varianta usoara , de incepator.

    Si intotdeauna pastreaza-ti calmul cand iei o decizie , lucrand doar la capete de curs (ori pe la 2,7-2,8 ron/1 usd ori 3.5/3.6/3.7/3.8 ron / 1 usd) … ok?

    E nevoie de rabdare si calmitate si intotdeauna e bine…. inclusiv in cazul imobiliarelor!

   • @Bancherul
    Salut,
    Bune sfaturi.

    Ce se mai aude prin banci ? Ceva executari la gramada ?
    Numai bine,

   • @ Alexx:

    Da Alexx , urmeaza inca niste runde de dezvoltatori executati … in prim plan ca banci active sunt bancile grecesti. ..(care oricum au in jur de 65-70% din toata felia de credite imobiliare date in toata piata bancara romaneasca totala) , dar nici cu cele austriece nu mi-ar fi rusine 🙂 … si ele se pregatesc sa se incinga …dar asa, cam prin trimestrele 3-4 / 2012.

    Dar grecii prin concentrarea portofoliului lor de active in zona creditelor imobiliare sunt cei mai simpatici 🙂 …

    Circul european inca nu s-a terminat , noi „maxime negative” pe imobiliare sunt de vazut (adica minime! 😀 )… (imi place enorm inversiunea assta logica patentata de guvern & BNR & Statistica …auzi tu; „crestere negativa” !!! :D! :))

   • sadf

    Multumesc pentru sfaturi si grija, dar fara suparare, postul tau suna cam radical.
    Eu consider ca Bancherul este in masura sa-mi dea sfaturi financiare. Iti spun un singur motiv: are o pregatire financiara mai buna decit a mea. Si asta nu pentru ca zice ca e bancher, ci pentru ca i-am urmarit comentariile. Putin imi pasa daca e bancher sau nu, atita vreme cit intentiile lui sint bune pe acest blog. Parerea mea :).
    Crezi cumva ca un om care e curios, care vrea sa invete si pune intrebari nu gindeste? 🙂 Eu as zice ca gindeste… De ce crezi ca m-ar ajuta cu ceva postatul de 5 ori pe zi? De ce crezi ca a cere sfatul cuiva nu inseamna experienta? Se poate invata si din experienta celor din jur daca esti atent la ce ti se spune si daca ai simtul atentiei dezvoltat. Nu stiu daca stii, dar era o vorba, ca meseria se mai si fura. Daca cer sfatul si parerea cuiva nu inseamna ca si urmez acel sfat sau acea parere. Dar ascult si analizez mai multe optiuni. Si mai si gindesc :). Orice sfat venit de la altcineva poate fi o alternativa la care nu te-ai gindit si care te poate ajuta sa iei o decizie. Decizia de ce anume fac cu banii mei bineinteles ca-mi apartine :). Si bineinteles ca si decizia daca am nevoie sau nu de necunoscuti de pe internet imi apartine tot mie :).

    Uite un citat la care te-ai putea gindi: „Oamenii dobandesc cunostinte proportional cu curiozitatea lor”. – Henry Beyle Stendhal

  • nepacalito, ai fost pacalita.

   „Organizatia internationala BRICS, formata din cinci tari puternic dezvoltate, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, a fost de acord ca schimburile comerciale reciproce sa se desfoare, de acum inainte, in monedele proprii, renuntandu-se, astfel, la tranzactiile in dolari, informeaza The 4th Media. ”

   nu se ezista o organizatie internationala numita brics. dar este sigur ca data articolului era 1 aprilie.

   • si uitai sa adaug ca inca usd este moneda in care kina detine trilioanele alea. deci kina nu ar avea nici un interes sa prabuseasca usd inainte de a fi scapat de o parte importanta din ei. kinezii trag tare sa scape de cat mai multi usd si aia cca 7-10 ani ar putea fi o perioada in care sa scape de ei DACA americanii nu monetizeaza datoria catre kinezi.
    si atunci discstractie sa vezi !

   • @ avenirv: mi-e drag de tine dar trebuie sa fac cateva precizari:

    China are doar o mica parte din dolari ca fiind cash – dolari (undeva in jur de 12-14 % din volumul total de usd) …restul sunt in instrumente: bonduri guvernamentale SUA la diverse maturitati, obligatiuni corporatiste, etc….

    A se retrage brusc de pe dolar China presupune a intra pe alta valuta la fel de lichida pe plan mondial….dar vai, care?

    euro? nu are cum …euro ar fi o tinta de lunga durata de la un 0.90 euro-usd in jos … (acum 1 euro = 1.33 usd)…adica , da …euro sa fie mai slab ca dolarul…dar daca ei intra masiv in piata , distorsioneaza piata…

    China e prizoniera propriului client: SUA.
    Da, drumul USD-ului e unul singur : in jos (pierdere de valoare reala). Ceea ce conteaza pentru utilizatorii de usd (printre care ma numar si eu , alaturi de : ron, euro, chf, pln – zlot polonez -, huf – forint – , cad – dolar canadian – si aud – dolar australian-) e ca aceasta cadere a usd nu e in linie dreapta, in jos. E in „dinti de fierastrau” (in zig-zag-uri succesive)…. adica permite iesiri si intrari succesive care permit castiguri chiar pe un trend multianual de scadere a usd…

   • bineinteles ca este corect (nu imi inchipuiam ca la beijing ei au asa o pestera uriasa unde stau bancnotele usd – cine mai detine cash acum ? cand e vorba de sume serioase). de fapt in kina se si pune problema sa ii stranga de ceva pe cei care acum ani de zile au hotarat sa faca treaba asta cu usa.
    pt ca si lor le e frica sa nu pateasca ce au patit japonezii acum 30-40 ani cand urlau ziarele americane ca niponii cumpara america…in special imobiliarele de biznis.
    daca esti dator bancii 100K banca te kinuie.
    daca esti dator bancii 1 miliard tu pui conditiile.
    si americanii vor incerca sa monetizeze datoriile lor, de fapt cum au cam facut totii in trecut.

   • Inca nu :). Dar bineinteles ca n-am sa recunosc cind se va intimpla :). Daca se va intimpla :).

    Ia uite ce spune wikipedia, ca exista :). Si a trecut 1 aprilie :).

    „BRICS is an international political organisation of leading emerging economies, arising out of the inclusion of South Africa into the BRIC group in 2010”.

    http://en.wikipedia.org/wiki/BRICS

    Daca ai vrut sa spui ca BRICS nu exista in comparatie cu SUA, eu zic sa nu zici niciodata „niciodata”. Poate ca e mai bine sa te intrebi „dar daca… ?” Pe aici prin Romania umbla de mai multi ani zvonul ca SUA e cam la mina Chinei. Nu stiu cit e de adevarat, dar stii vorba aceea „nu iese fum fara foc”.
    Eu oricum sint prea mica a ma lansa in comentarii prea adinci. Iti las privilegiul de a te conversa cu Bancherul pe teme complicate. Mie imi place rolul de spectator de cele mai multe ori :). Si iti spun un secret care acum nu mai e secret: la fel sint si in viata reala, imi place sa lansez o intrebare sau o tema, iar dupa aceea sa ascult ce au de zis ceilalti. E un adevarat deliciu pentru mine sa stau deoparte si sa ascult pareri si sa vad manifestarile :). Natura umana este atit de diversa si fascinanta :).

 19. @ Bancherule

  Saru’mina :). Mi-ai raspuns in postul tau si la alte intrebari pe care le aveam, dar nu ti le-am pus.
  Intr-adevar, recunosc ca imi lipsesc notiunile de macroeconomie. Incerc sa-mi fac o idee de ansamblu a ce se intimpla prin lume, citesc despre financiar, economic si chiar politic, pentru ca toate acestea le vad legate intre ele si cred ca afecteaza viata omului de rind, implicit a mea, la nivel macro si micro. Parca tu ai zis asta: un om informat e mult mai puternic :).
  Am inceput procesarea sfaturilor utile :), care stiu ca nu sint utile numai pentru mine. Mai sint baieti (si fete) pe aici care urmaresc posturile tale indeaproape…
  Calm si rabdare (inca) am. De tutun m-am lasat :).

  Mai vorbim.

  • @ nepacalita: daaaa, si eu m-am lasat de fumat de niste luni bune …. 🙂

   nu cred ca e deloc necesara „saru-mana” … o strangere de mana sau o imbratisare egala e mai binevenita… 🙂

   Ideea cu legarea leului la euro fata de alte valute a venit celor de la bnr acum muuuult timp (undeva dupa 2000-2002, nici eu nu mai stiu) ….

   p.s. zi-i un „inger, ingerashul meu” sa nu se intample ce zice dementul asta aici :
   http://www.mediafax.ro/economic/roubini-euro-trebuie-sa-coboare-la-nivelul-dolarului-pentru-a-ajuta-periferia-uniunii-monetare-9456838

   el zice ca euro ar trebui sa se devalorizeze cam cu 30% fata de usd …
   asta pentru felina noastra moneda ar insemna volatilizarea a cam 3/5 din rezerva noastra de valuta (ca valoare) si niste deprecieri ale leului care nu s-au mai vazut din perioada 1991 – 1995 … asta datorita mecanismului corelarii leului cu euro fata de lira, usd, etc…. chf, mai nou, nu pentru ca si ei (Banca cantoanelor elvetiene – BNR-ul elvetian) a luat decizia flotarii controlate a chf fata de euro (in august 2011) cu un maxim de apreciere acceptat al chf fata de euro de 1.20… deci:
   PICA EURO FATA DE USD, PICA SI CHF (fiind legat la euro), PICA SI LEUL SI CORELAT PE PIATA ASIATICA CADE IN CAP YENUL JAPONEZ (fata de dolar, nu si fata de euro sau leu fata de care se apreciaza groaznic!)!
   exista sanse de apreciere a usd-ului, poate (doar poate) a gbp-ului (lira sterlina) ….
   daca euro se duce la naiba, daca se depreciaza fata de usd : bursele pe plan mondial (si local prin corelatie directa) se duc fix in cap, aurul se duce fix in cap (datorita bulei speculative dezvoltate nu mai e un activ asigurator fata de risc cum inca mai cred prostii si dementii – ex: CEO-ul bancii unde lucrez) … deoarece in urma bulei speculative a ajuns sa fie tratat ca o marfa licita de asiguraare fata de inflatie …. dar de unde mama naibii inflatie dupa atatea injectii monetare care abia scot un 2-2,2% inflatie in SUA si UE ??? Aurul e supra, mega, hiper evaluat acum! Acum e in jur de 1650-1690 usd / uncia de aur …dar a avut si varfuri nesimtite de 1790 usd/uncie aur … eu sincer sa fiu nu il vad mai sus de 900-1100 usd/uncie aur (de la un „stabil si normal” 380-420 usd / uncie aur la inceputul anilor ’90) , avand in vedere toate dar absolut toate tiparirile de dolari realizate si toate injectiile monetare facute!

   Daca crapa Europa, daca are Italia sau Spania probleme … ce am vazut noi intre septembrie 2008 si decembrie 2009 e o gluma de copil fata de ce urmeaza pentru Romania!
   Argument extrem de valid, infailibil aproape: cand a venit primul val de criza (2008-2009) a venit din SUA – tara cu care schimburile comerciale si legaturile financiare ale Romaniei au o expresie de aproximativ 6,5-7,5% din PIB Romania … deci percutanta limitata! Daaaarrrrrr….. guess what?!? …. Balanta comerciala a Romaniei (importuri / exporturi) dar si ISD-urile in Romania (investitii straine directe – adica sursa de valuta pentru Romania cand vine Mickey Mouse Investitoru’ din strainatate cu o punga de valuta sa faca in Romania o covrigarie numita cu drag Minnie Mouse) cu UE au o concentratie de aproximativ 70-75 % din total …. deci din 4 unitati exportate / importate 3 sunt din UE …crapa UE, avand probleme grave Italia sau Spania sau Franta (si Franta are multe bube in cap, economic vorbind) .. cum credeti ca se va simti PIB-ul Romaniei avand in vedere ca in formula PIB-ului (ca teorie) elementele de balanta comerciala dar si conexul „consum” alocabil tot balantei comerciale s-ar „anemia” rapid si grav ? …

   ma zic eu cum se va simti : NU BINE! 🙂

   Sfat : nu va grabiti cu bagarea de bani in imobiliare , cred ca ne asteapta niste timpuri dubios de interesante! …Banii bagati in imobiliare sunt bani imobilizati…. pastrati-va banii usor utilizabili, nu prinsi in caramizi!

 20. @ sadf:

  „Gandeste-te , posteaza de 5 ori pe zi si “lucreaza” la o banca.”

  e strict treaba mea de cate ori si cand postez pe zi aici…. faptul ca am o gestiune foarte buna a timpului si imi termin bine/foarte bine treburile de facut la serviciu si plec aproape intotdeauna de la serviciu cand se termina programul e un semn ca am un management al timpului excelent!

  Dar multumesc frumos pentru grija, nu era nevoie!

  p.s. la banca nu se lucreaza cu sapa, cu broboane de sudoare pe frunte …la banca se lucreaza cu calculatorul/laptopul …care poate avea mai multe ferestre deschise! Mersi de grija!

  • @Bancherul
   Nu inteleg cum spera bancile sa atinga tinta de 9.1% tier 1 capital pana in Iunie 2012 fara executari masive (care sa le asigure cantitati mari de lichiditati).

   Tu cum iti explici ?

   • @ Alexx:
    hai sa vedem despre ce e vorba… pe nivelul 1 de capital in Romania BNR de mult timp a instituit regula unui minim de 8% capital tier 1 si a unui recomandat 10% ….

    adica ceea ce abia descopera la ei, la mama lor in Europa bancile europene (cu nivelul 1 de capital de 9%) , la noi e deja implementat de ani intregi!

    deci : daca e ceva periculos la mijloc e strict la ei in Europa , aici in Romania nu vom fi atinsi de crizaaaa!!!! (nu dati cu gunoi dupa mine, e o ironie a afirmatiilor lui Tariceanu din 2007-2008 🙂 … )

    cum nici nu a fost cedat sectorul bancar romanesc in mainile europene, nici nu o sa avem probleme ! deloc, deloc! 🙂

    de citit: http://tyillc.blogspot.com/2012/03/regulators-9-tier-i-capital-target.html
    sau
    http://www.efinancialnews.com/story/2012-02-20/thou-shalt-maintain-9-percent-core-tier-1-capital

    ideea e ca baietii din UE isi creeaza o mica mare problema daca maresc fortat tier 1 capital (capital social varsat si elemente bilantiere asociate) la 9 la suta …refuzandu-si contabil vorbind disponibilitati pentru creditare …. acum situatia sta in felul urmator: daca ECB iar ingroapa Europa in euro ca in dec 2011 sau ca in feb-martie 2011 (au aruncat succesiv 450 miliarde euro si aprox. 500 miliarde euro – ambele la termen de 3 ani) o sa fie banutzi sa punem si in pomul de Craciun…

    daca insa in 2014 dec adica dec 2011 + 3 ani (termenul de imprumut al ECB catre bancile comerciale) sau pana in dec 2014 nu se reporneste sustenabil economia in toata lumea si mai ales in Europa…. o sa ne luam de manutze si vom desface sampania sarbatorind caderea sistemului bancar european, disparitia euro si unul dintre cele mai mari cutremure financiare ale lumii si ale istoriei de la caderea Imperiului Roman incoace!!! [ pare amuzant dar nu e ..o sa se lase cu foame grava ]

   • @Alexx; RECTIFICARE :

    „daca ECB iar ingroapa Europa in euro ca in dec 2011 sau ca in feb-martie 2011 ”

    de fapt e … ca in dec 2011 sau ca in feb-martie 2012 … dimineata fara cafea , bat-o vina! 🙂

   • Pai bine dar… RZB, BCR, Volksbank, BRD, Alpha, etc, sunt filiale ale unor banci straineze…

    Acolo la ei in strainezia, au tier 1 la 3-4% momentan…

    Dar de la 30-Jun trebe sa sara la 9.1%…

    Nu inteleg cum… Adica bancile mama… m-as astepta sa puna biciul pe filiale sa vanda tot ce se poate ca sa stranga cash… (nu numai in RO, ci in toate tarile unde s-au „inradacinat”)

    Altfel de unde draq ?

   • @ Alexx: nu e chiar asa …treburile nu merg asa, cu biciul pe filialele din europa centrala si de est … asta ar insemna marcarea pierderii pentru aceste banci.

    crede-ma ca vor incerca toate variantele posibile si imposibile inainte sa se puna problema de asa ceva.

    Vor trage niste bani pe nas de la BCE … de acolo o sa aiba bani… dar asta nu va impiedica niste ‘curatenie in active’ 🙂 la filialele din tara aia marginala din estul Europei vanduta succesiv de politicienii sai si de guvernatorul bancii sale centrale …. nu , nu e vorba de Zimbabwe …e Romania.
    Romania e o tara foarte foarte bogata in resurse … si in coruptie. Ce poate fi mai extraordinar pentru „titanii UE” (Franta si Germania) ? …. Divide et impera … Corupe si fura, nu „imparte si coordoneaza” (asta e traducerea ad-hoc actuala acum in UE in relatia cu Romania) …

   • @ Alexx : sa speram ca nu se intampla asa ceva …da-le naibii de imobiliare … ar fi distrugere in masa la nivel economic in general vorbind!!!

    Asa ceva nu se poate intampla – ar fi egal cu marcarea pierderii pentru bancile-mama – nu o sa faca asta crede-ma !

    Se vor da peste cap de 1000 pe secunda si tot nu se cara de aici! Sunt prea multe resurse aici ca sa se care – ar fi o dovada de neprofesionalism sa renunte asa usor!

   • De acord ca nu se vor cara – au de recuperat ZECI de miliarde de EURO, plus comisioane/dobanzi…

    Nu asta ziceam.

    Ci: de unde si sub ce forma vor creste ei tier 1 capital in 3 luni… ?

    Solutia cu vanzarea activelor mi se pare una plauzibila – dar cu siguranta nu e singura.

    Ce alte variante ar mai fi ?

   • @ Alexx : am scris deja dar a fost afisat cu intarziere raspunsul.

    De la BCE e alta varianta (plauzibila) ..e raspunsul mai sus.

   • @Bancherul
    Imprumuturile de la BCE sunt evidente;
    Dar astea sunt datorii… pe 1-3 ani… deci pe termen scurt si mediu…

    Eu inteleg prin tier 1 capital – capitaluri proprii…disponibile imediat…

    Datoriile nu fac parte din capitalul propriu…

    Poate gresesc…

   • @ Alexx; nu, nu gresesti.

    dar in situatia in care sunt bancile europene, crede-ma ca nimeni nu va avea curaj sa tipe ca imparatul e dezbracat.

    Si acele fonduri care au fost imprumutate vor fi utilizate in diverse moduri, fara ca BCE sa faca gura ca imprumutator de ultima instanta.

    Pentru ca daca BCE ar avea probleme cu modul de utilizare al banilor la nivelul bancilor comerciale si-ar da foc la valiza si pierderile si instabilitatea ar fi si mai mari decat se arata pe urmatorii 3-4 ani.

    Din pacate nu am un raspuns la intrebarea ta – de unde o sa vina actionarii cu bani de acasa… e o mare probabilitate sa utilizeze banii BCE sa se calmeze pe moment… asta nu ii asigura decat pe timp scurt…mai incolo nu stiu ce or sa faca.

    Dar in acelasi timp nu cred ca cineva se poate gandi serios sa se care din centrul si estul europei… sa o numim speranta mai degraba decat certitudine 🙂

 21. http://businessday.ro/04/2012/piata-imobiliara-cum-au-evoluat-in-2012-preturile-si-chiriile-solicitate-de-proprietari/

  Blogerul(bufonul) de casa e la datorie.S-a incadrat in termenul de 3 zile.A obtinut si un bonus de la patronii emobiliare.ro si-a castigat dreptul sa-i linga si-n cuoor.

 22. Foarte bune articolele.O singura problema din pct meu de vedere.Tu folosesti salariul mediu din tara si vorbesti mai mult de apartamente din Bucuresti.In Bucuresti salariul mediu nu e 300 euro,ci vreo 450 sau pe acolo.Sub 400 nu e in niciun caz.
  Una inseamna 60000 euro pt un bucurestean si una inseamna pt ala din Vaslui sau Tulcea.Raporteaza-te te rog la salariile din Bucuresti.Macar cand vorbesti de apartamente din Bucuresti.Fii Fair play:))
  Si daca poti,fa niste articole cu apartamente si din zone mai bune ale orasului.Chiar daca nu prea ne permitem noi Unirii, Dorobanti,Aviatiei samd.As vrea sa vad care sunt preturile de tranzactionare si in astfel de zone.Macar sa ne putem face o idee.

 1. Pingback: Cum să supraviețuiești unui cutremur | Despre 2012

 2. Pingback: Pretul corect – Monstrul de sub patul imobiliarilor « Basme imobiliare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: