Oul şi Boul Prima Casă


O data cu venirea primaverii, muntele de minciuna pe care stau cocotate mizeriile Mafiei Politico-Bancar-Imobiliare se topeste incet, incet precum zapada din Bucuresti.  Ultimele date de la Institutul Natinal de Statistica releva faptul ca scaderile de preturi din 2011 nu s-au limitat (asa cum sustin prostituatii de la IMOBILIARE  PUNCT  RO) la 3-4 %…

Incepand cu 2010, valorile declarate la notariat s-au ajustat considerabil ajungand in trimestrul 3 din 2011 la minus 23 % !!!  In graficul prezentat de publicatia « Finantistii.ro » se observa limpede influenta devastatoare a MIZERIEI  PRIMA CASA asupra pretului locuintelor.  Desi actorii pietei imobiliare sustinuti de mancatorii de cacat platiti cu bani grei declara ca programul PC acopera doar 5-6 % din totalul de tranzactii (inclusiv donatii, mosteniri, schimburi) realitatea ne demonstreaza ca din contractele de vanzare – cumparare, mai bine de 30 % din apartamente s-au vandut prin acest program MINCINOS care mentine specula.

Priviti graficul de mai jos si observati fluctuatiile de pret din birourile NOTARIALE.  Trimestrul 2 din 2010 a fost pe CRESTERE  de PRET din din cauza ca atunci a inceput efectiv PRIMA CASA 2.   Dupa ce valul de prostanaci s-a epuizat si manipularea cu « luati acum ca se termina » nu mai avea nici valoare de logica primara, interesul a scazut si o data cu el si preturile declarate la NOTARIATE.  Apoi o alta crestere a avut loc in trimestrul 1 din 2011 pe fondul aparitiei PC 3 si al incertitudinii prelungirii acestui JAF  NATIONAL …   Daca graficul urmator ar contine si evolutia din 2009 ati putea remarca lejer influenta Primei Case 1 care a stopat revenirea la normalitate dupa Marea Specula Imobiliara… Atunci preturile se diminuau cu 5-6 procente lunar iar Emil Boc si Guvernatorul BNR care mai are putin si il ajunge pe Ceausescu la mandate au decis sa-i salveze pe bancheri prin sacrificarea zecilor de mii de naivi.

 

(grafic preluat de pe www.finantistii.ro)

Cat despre anul 2011,  desi noua grila notariala a intrat in vigoare inca din primul trimestru, preturile au continuat sa scada.  Astfel, statistica INS este NET superioara elucubratiilor IMOBILIARE  PUNCT  RO.   Prabusirea continua a preturilor nu este efectul declaratiilor false pentru evitarea impozitului intrucat prin Prima Casa acest lucru este imposibil de facut.   Iar faptul ca exista un vector clar (directia in jos) s-ar putea pune de către cârcotașii sistemului mafiot generalizat doar pe seama faptului ca cetatenii au devenit mai mincinosi in ultimele trimestre din cauza lunii pline si a intrarii lui Mercur si Venus in Sagetator…

In majoritatea oraselor din tara, agentii imobiliari afirma ca « doar Prima Casa mai misca piata imobiliara »…   In aceste conditii, scursurile Mafiei Bancar-Imobiliare care nu recunosc mentinerea speculei prin acest program mincinos trebuie sa inteleaga ca nu toata lumea poate fi prostita.  Victimele increngaturii de nemernici s-au cam epuizat dar doar prin prisma zicalei « unde nema putirinta geaba chichirez 5 % avans » pentru ca altfel, prosti ar mai fi destui pe meleagurile noastre…  Stau cu gura cascata la orice rahat emanat de escrocii cu papion…   60.000 de euro – 60.000 de prosti.

Nimeni si nimic nu mai poate opri tavalugul executarilor silite si falimentele sponsorilor PDL-PSD-PNL-UDMR.  500 de euro /m.p. este pretul la vecinii nostri membri UE…   Cat sa mai tina la noi MINCIUNA  ?

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/preturi-apartamente-imobiliare-380918.html

Nu cred ca la ora actuala, un om normal la cap ar mai putea avea dubii cu privire la iminenta devalorizare a activelor imobiliare…   Pe masura ce gainile ies din baterii si oul sare de 30 %, boul Prima Casa preia stresul galinaceelor si cocosul bancher il va jumuli din toate pozitiile… Indatorare pana la 60 % din venituri prin PC ???  Ha !  « Altfel suna ceasul dimineata cand ai rate de platit » spunea un prieten al blogului…   Si cand ma gandesc ca incepand cu 2013 impozitele pe locuinta vor creste de cateva ori iar gazele si curentul vor deveni « utilitati europene » valoarea GIGAcaloriei fiind invers proportionala cu caloriile din… stomac, ma apuca un soi de exaltare si imi e teama sa nu fie interpretata drept bucurie pentru raul altuia.  Nu !  Eu am doar satisfactia ca « prostia se plateste ». Punct Ro !

Reclame

Posted on 1 martie 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 61 comentarii.

 1. http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=817793&st=54

  Dezvoltatori din Romania, constructori, fraieri etc. 🙂

 2. spui ca au crescut preturile in T2 din 2010? Din grafic se vede ca YOY au scazut cel mai putin.

  Ce faci? Manipulezi? 😛

  Nici cu tata manipularii, nici cu fazani proaspeti nu s-a reusit vreun zvâc imobiliar.

  Piata e muoarta… kaput. 😀

  P.S. Azi am vazut scorurile de la intretinere. 🙂

  • Da si la mine au aparut scorurile la intretinere, interesant 🙂

  • @ AC

   Era o raportare la trimestrul anterior… 2 trimestre de scadere a PIB-ului inseamna recesiune 🙂 3 ani de prabusire imobiliara inseamna Streangul de gat pentru escroci. „Crestere negativa” coane Aristotel !

  • Si cat e intretinerea ? Mai mare nu este neaparat mai bine. 😉

   • E mai mare decat a fost vodata pana acum. Din punctul meu de vedere se adevereste ca am avut dreptate ce tot spunem paici de ceva vreme in legatura cu costul utilitatilor.

 3. Pe cand un articol cu date demografice? Eu sunt de parere ca acolo este cheia descifrarii declinului imobiliar.

 4. felicitari pentru blog
  daca in fiecare aspect al vietii din tara noastra- conditiile de munca, sanatate, educatie, religie etc. ar fi existat oameni atat de incapatanati ca tine , s-ar fi putut trai altfel in Ro.

 5. altfel am sa ma repet 🙂
  prin dec.2010 un coleg de la clubul meu de debate mi-a cerut o opinie pe tema imobiliarelor
  cred ca ramane in totalitate valabila
  de ce vor MAI scădea preţurile locuinţelor – 15 consideraţii
  1. Apartamentele vechi devin mai vechi.
  o locuinţă dintr-un bloc comunist prin învechire nu capătă valoare (cum se întâmplă de ex. cu o casă din Toscana secolului XVI.)
  2. Venitul mediu real poate reîncepe să crească abia din 2013.
  Aici e suficient de spus că ar fi de recuperat o rată a inflaţiei REALE de 25 % (2009-2012).Asta pentru ca veniturile din 2013 să le egaleze pe cele din 2008!
  3. Apartamentele greu dezirabile vor trage în jos preţurile.
  Se are în vedere aici nr. mare de oferte care includ: parter, et.4, et.9-10, cf.2 şi 3, zonele proaste, blocuri ante 1977. Actualmente acestea domină oferta. Astfel de proprietari sunt uneori panicaţi de cât de jos trebuie să scadă şi tot degeaba.
  4. Apartamentele prea mari vor trage în jos preţurile.
  Un apartament de 100 mp.nu e considerat mare în Occident. La noi el e mai greu de închiriat, are întreţinerea mare, iar familiile de tineri au în general un copil în plan (ironie – ele au fost concepute de comunişti pentru familiile mai numeroase)
  Cei care deţin apartamente cu 3- 4 camere sunt mai dispuşi să vândă acum decât cei care deţin 2 camere şi să lase din preţ.
  5. Apartamentele noi, nevândute de 3-4 ani deja, vor trage în jos preţurile.
  Deocamdată dezvoltatorii se complac în paleative:
  a. se înarmează cu răbdare – ţin la preţuri, dar plătesc agenţi care vând câte o locuinţă pe lună, mai plătesc şi publicitate.
  b. se înarmează cu iluzia că pot închiria scump.
  Cei care se înarmează prea mult s-ar putea să vândă chiar în pierdere…
  6. Apartamentele executate de bănci vor trage în jos preţurile.
  a. Datoriile populaţiei la bănci cresc de 3 ani continuu şi vor mai creşte
  b. E un fapt notoriu că unele bănci cu morţi în dulap au amânat execuţii pentru a nu avea un bilanţ şi mai dezavantajos .
  7. Îmbogăţiţii tranziţiei au deja vila lor.
  Politicienii, judecătorii şi şefii din poliţie, afacerişti din top 3000 (nu e o greşeală):
  a.fie au deja proprietăţi.
  b. fie construiesc în regie proprie.
  c. fie cumpără în străinătate
  d. fie unii dintre ei chiar vor să vândă ! din lipsă de cash sau pentru a se încadrada la pct.c
  8. Independenţii financiar nu vor salva piaţa locuinţelor vechi.
  Manageri tineri sau angajaţi IT:
  a.mobilitatea locului de muncă îi sfătuieşte să închirieze, chiriile fiind acum aproape decente.
  b.fie se vor îndrepta spre locuinţe noi (a căror piaţă va deveni un fel de nişă f.îngustă).
  9. Structura demografică unică a României în UE.
  Pe lângă îmbătrânirea specifică întregii Europe
  a. România are o pondere a populaţiei rurale – 50% – specifică anului 1900 pentru Europa Occidentală. Acest procent e aproape nemodificat din 1990!
  b. România are 1/3 din populaţia activă muncind peste hotare.
  P.S intre timp ne-am si numarat si am iesit ca in 1966…
  de cand m-am nascut eu-1980- Ro a pierdut 3 mil de loc stabili, ergo 15%
  populatia Sua a crescut de la 220 la 310 mil ergo peste 40%, si creste in fiecare an cu 1% adecatelea 3 mil…
  au mai crescut si populatia Spaniei si a a altor tari pe unde preturile scad…
  prin tarile astea in 2-3 ani cu un pic de inflatie -3% constant- imobiliarele isi pot
  10. România nu e o destinaţie pentru străini.
  În anii precedenţi au existat valuri mici (italieni în vestul ţării, arabi), dar nu există nici o perspectivă să se creeze un fenomen. Englezii pot cumpăra proprietăţi ieftine în Spania, americanii în Irlanda, nemţii în Grecia. De ce ar prefera România…
  11. Malnutriţia manipulării.
  În urmă cu 3 ani un film bun era întrerupt de reclame ale băncilor care ascundeau pe d-nul DAE. Astfel de practici sunt azi preistorie.
  Imobiliarii apăreau la tv şi anunţau creşterile.
  Pentru aceştia din urmă speranţa moare ultima dar moare şi ea…
  12. Dispariţia speculei.
  Speculanţii au cumpărat în general mult sub 500 euro mp pt. a revinde. Despre reapariţia speculei se va putea vorbi la preţuri şi mai mici, pentru că se va sufla şi în iaurt…
  N.B Statul care impozitează munca cu 16% ! i-a impozitat doar cu 3 % pe cei care cumpărau o locuinţă pt. a o revinde…
  13. Programul Prima casă a făcut rău beneficiarilor şi se va stinge lent, dar sigur.
  a.O scădere controlată de doar 20-30 % (în euro, în lei preţurile au scăzut mai puţin), acesta a fost scopul mârşav al programului care a avantajat băncile (clienţii vechi au continuat să plătească ratele, pe care, la o prăbuşire netrucată a preţurilor proprietăţilor, s-ar fi gândit de 2 ori înainte să le mai plătească –asta şi în funcţie de avansul dat.)
  b. cei care au cumpărat prin program au plătit preţuri încă supra-evaluate.
  Problema nu e plafonul de 60000 (care e prea mare, nu prea mic!), căci locuinţele prin Prima casă se dau la un preţ mediu de 40000 euro…
  d. cât despre încurajarea construcţiilor de la zero, un esec
  14. Devalorizarea monedei care nu mai poate fi evitată.
  BNR, datorită a sute de mii de credite ipotecare vulnerabile , în valută, luate de populaţie a ţinut îngheţat cursul la 4,3 în anul 2010/2o11 (Cât timp vom purta o bătălie de acest fel? Încă 10-15 ani până se plătesc ratele la credite?Absurd.
  15. Din punct de vedere etic:
  Băncile, vinovate de creşterea artificială, trebuie să îşi asume din pierderi.
  a.tăind pur şi simplu o parte din valoarea creditului
  b.refinanţând la dobânzi mai mici.
  Statul, ar trebui
  a. să impoziteze specula (vezi pct.12),
  b.să nu intervină pe piaţă printr-un program mincinos (vezi pct.13)
  c. să oblige băncile să acţioneze în sensul pct.15 (N.B o bancă privată nu e ca o brutărie : ea lucrează cu capitalul oamenilor cărora statul le garantează depozitele, deci statul poate să impună băncilor norme speciale din moment ce le oferă garanţii speciale.)
  d. trebuie să interzică creditarea imobiliară în euro, cu excepţia locuinţelor noi.

 6. La partea de întreținere este mult de zis. Eu nu sunt de acord de exemplu ca cei din București să primească căldură subvenționată. De fapt toată lumea să plătească același preț. Dacă ești bătrân și ai pensia mică, vinde-ți apartamentul de 3 camere și ia-ți casă + stai liniștit din diferență.

  • @dragon

   La noi nu o sa se intample prea curand chestia asta; batranii (actuali) nu o sa-si vanda apartamentul de 3-4 camere ca sa se mute la 1-2 camere; mai degraba opresc toate caloriferele sau pastreaza unul singur intr-o camera; ei sunt obisnuiti cu lipsurile din anii de comunism. Iar daca eventual se decid sa vanda e pentru a-si ajuta copiii cu ceva bani din vanzarea respectiva; altfel nu vand. S-au descurcat pe vremea comunismului, se vor descurca si acum. Ca idee, batranii sunt mai constiinciosi la plata angaralelor de zi cu zi (incluzand aici intretinerea) decat cei tineri. In alta ordine de idei, daca-si vinde apartamentul, unde-si ia casa, asa cum zici tu ? Presupun ca la tara; odata ce te-ai invatat cu traitul la oras mai greu te muti inapoi la tara. Parerea mea !

   Referitor la subventia de caldura in Bucuresti: o sa se termine si cu asta dupa alegerile de anul asta.

   • Stai sa creasca taxele pe proprietati… Sa vedem cine isi va permite sa mai stea la 4 camere facand foamea.

 7. Haideti sa mai demascam niste tepari.

  TENTANT Imobiliare

  Iata ce anunt promoveaza dansii:

  http://www.bizimobiliare.ro/anunt/vanzari-apartamente-2-camere-13-septembrie-bucuresti/24659071

  Pret 66000 Euro.

  Iata acelasi apartament (extrem de intens promovat pe toate siteurile) in Anuntul.ro

  PANDURI, Spital, urgent, apartament la un pret exceptional, decomandat, foarte spatios, bucatarie foarte mare, 2 balcoane spatioase, 65 metri patrati bloc 1990, merita vazut, acte ok, pret usor negociabil, foarte urgent, 29 Feb 11:00
  0749.462.644/ 0724.254.252 Pret 58.000€

  Nu dau link pentru ca expira.

  Interesant e ca si suprafata difera (de la 53 – 65 mp) in functie de anunt.

  Cum sa ceri 66000? Adica peste 8000 Euro diferenta fata de alte anunturi. Nici nu mai zic de pretul negociat. O teapa de 1000 euro nu mai e suficienta?

  • Cum am spus ajenti dau anunturi la misto, nu mai au nici o legatura cu nimic, nici cu bunu simt, nici cu pretu, cu nimic, o debandada totala. Atata timp cat nu exista legi care sa te protejeze de astfel de nemernici ei isi fac de cap, si isi bat joc.

   • Pai si pe noi ce ne impiedica sa dam anunturi la misto? Eu am dat acum vreo 2 ani cateva, cu preturi mici, s-au bulucit toti sa ma sune pe vreo 4 numere, le-am spus la toti respectuos ca s-a dat deja … asta e o arma destul de ascutita daca o facem organizat. Dam multe anunturi la deruta, ii mai linistim si pe proprietari si pe agenti, dar le mai deschidem ochii si celor care inca mai cred ca piata imobiliara e „oarecum stabila”.

    @TavanulFals: „să vă-ngroape fără pantofi în picioare și fără fanson pe cap !!!” Tavane …. 🙂 … am ramas interzis … nici bunica-meu fie iertat nu blestema mai apasat de cum ai facut-o tu.

   • @ iou

    Eu nu am blestemat in viata mea si nici acum nu blestem 🙂 Este doar un citat din ”Gaițele” – piesa lui Chirițescu. Am pus acolo un link, era din filmul Cuibul de viespi, film făcut după aceeași piesă de teatru. Uită-te la Tamara Buciuceanu ! Face un rol memorabil…

   • Am vazut filmul mai demult, dar nu mi-a ramas in cap replica. Punctul de sublim umor al filmului cred ca e cand au intrat in cripta si au inceput cu lautarul sa cante… ce frumoasa este viata, cand te-apuca dimineata….iar lautarul de la carciuma de peste drum nu se putea concentra sa incropeasca un cantec de pahar la musterii din cauza zarvei ce venea din cripta …. nu mai suporta nici un comentariu … :))))))) va recomand si eu din toata inima filmul 😉

  • daca dai link-urile putem face screenshot si asa ramane.

 8. Un amic a facut o cerere de oferta (programul prima casa ) la prietenii nostri camatarii legali, cea mai buna oferta.

  Cert este ca el a primit o oferta ( avand acelasi salariu si acceasi incadrare ca a mea) cu 10-20 euro mai mica (rata) decat am eu (care am luat in 2007 credit) si lui ii dau si mai putini bani cu vreo 10k euro ( 30k in total)… deci am putea spune ca e chiar mai scump decat am eu. Care mai e smecheria? Va zic eu: toata lumea, sondaje, banci, preturi imobiliare se raporteaza in mod stupit la anii de glorie a mafiei imobiliare, adica 2007-2008.
  N-am vazut nicaieri sa se raporteze la preturile de bun simt care erau in 2004-2005 !

  Asta cu prima casa ar trebui redennumita in „PRIMA TEAPA”.

  Parerea mea 🙂

  • Da Andu, ai dreptate. Acum un an luai de la BRD 57.000 si plateai inapoi 106.000 Euro.

   Acu la BCR, este promotie la prima casa in RON, iei echivalentul a 40.000 euro (in lei) si dai inapoi in RON echivalentul a 101.000 euro.

   Rata lunara este sub 300 euro

  • Am gasit anumite imprumuturi care au o schema de rambursare de aproape 50-50 intre principal si dobanda. In RON. Cele mai ok sunt pe la CEC bank, dar, raportul se pastreaza doar pentru durate scurte. De exemplu, maxim 10 ani pentru 115.000 RON (~25.000 E).

   Surpriza insa, pt 30 de ani, schema devine cea cunoscuta de toti, cand platesti la inceput 1% principal si 99% dobanda.

   Aproape ca as da un postulat. Imprumutul maxim sa fie cel care iti ofera o astfel de schema (cel putin), cu o rata care sa nu depaseasca 40% din venit.

   • @pkiller

    Da’ daca nu iei deloc credit cam care e „dobanda” ?

    Daca stai la „locul tau” , strangi bani si ai rabdare cam care e ….dobanda ?

    …………..

    A, daaaaa ? Ia uite ce chestie !

   • BCA

    Adica tu vrei sa ocolesti binefacerile unui credit?
    Pai sistemul bancar este de interes public, chit ca e cu capital privat. Drept urmare e musai sa ii dai din banii tai, sub orice forma (dobanzi, comisioane, etc.). Iar cand achizitionezi un bun imobil (sau un bun mobil insa de valoare mare, spre exemplificare un Santa Fe alb 😀 ) legenda urbana spune ca nu trebuie sa iei folosind banii tai, ci pe ai bancii.
    Creditul nu a omorat pe nimeni … asa direct. Deci e sigur, luat … pe nepregatite, sigura grija e sa te incadrezi in baremul „90-60-90”. 🙂

   • @BCA: perfect de acord cu tine dar aici este vorba si de educatie financiara si de responsabilitate.

    Noi astia care suntem pe aici sustinem ca este bine sa economisesti si sa iei bani imprumut cu „simtul raspunderii”. Dupa cum prea bine stii PC este considerat un credit ce are menirea sa te ingenuncheze pe 30 de ani. De fapt marea problema aici consta, in creditele astea „accesibile pentru toti” in care platesti 1% din principal si 99% dobanda. Ala care nu are bani se intinde pe perioada maxima ca altfel nu are de unde sa plateasca si procedeaza asa ca sa-si cumpere orice.

    Uite ca pkiller a calculat si a vazut ca se poate. Ca sa facem clara (sa evidentiem) diferenta intre un exemplu pozitiv si unul negativ trebuie argumentat cu calcule si explicatii mura in gura.

    Personal nu vad nici o problema daca am avea educatie financiara, astfel incat, sa stim sa economisim si mai ales daca atunci cand o sa facem un credit, fie ca este de nevoi personale sau si mai scump (de locuinta) o sa dam un avans mai mare si o sa fie durata cat mai mica posibil.

    Asa ar trebuii sa fie normal daca nu poti cumpara cu banul jos.

    @pkiller: poate ne detaliezi un pic calculul ala al tau aici, la mine sau pe blogul ala al tau.

   • @Alex
    Nu e nici un calcul facut de mine. Este oferta de la CEC. Itri pe site si te joci cu calculatorul lor de credite :D. Vezi ca nu au un sistem de block pentru cazul in care veniturile sunt prea mici pentru rata. Trebuie sa te uiti tu. Ei arata si un tabel detaliat, in care iti arata cat dai din principal si cat dai din dobanda, precum si rata totala, modul in care scade soldul, etc.

    @BCA
    Nu sunt tipul de om care sa instige la creditare :D. Eu insumi sunt in proces de ampla economisire. Folosesc toate mijloacele pe care le am la indemana. Imi bugetez cheltuielile lunare, fac planning, daca se termina bugetul, nu mai cumpar si gata :). Toate astea, asa cum ma pricep eu.
    Pe de alta parte, nu trebuie sa cadem in extreme. Ideea de baza a creditului este buna. Ideea capitalist-rapace a sa este cea problematica. Parintii mei au facut multe in viata cu imprumuturi CAR. Acolo toata lumea investeste in baza de creditare si din ce se obtine se imprumuta cu o dobanda de2-3% din cate imi amintesc. Riscul de devalorizare este impartit de toti cei care au cotizat la baza. Dobanda intra tot in baza, nimeni nu face profit. CAR-ul pur este non-profit. Cand au venit aia de la renault la uzina din pitesti au ramas prosti. Au zis ca asa ceva nu se face, ca este o practica barbara. Si CAR-ul a cam disparut, inlocuit fiind de imprumuturile pe care le stim, cu dobanzile care le cunoastem.

    Vrei sa stii de ce era sustenabil CAR-ul? Era cumva legat de job si il plateai in 12 luni fix (de obicei). Imprumutul era pe o perioada scurta, deci. Se evita si mult din riscul inflationist. Si desigur, by design, nu puteai sa te imprumuti prea mult.

    Asta e un exemplu (nu neaparat idealul) de credit care ajuta la o crestere oarecare. Este o modalitate de finantare a unor lucrari sau investitii, cu durata mica. (De exemplu, finantezi lucrari la casa in vara si achiti iarna, cand oricum doar stai si astepti). Cresterea economica in general are nevoie de un astfel de mecanism, dar ceea ce se intampla in ziua de azi, este ridicol. Sistemul este umflat peste masura.

    Ca o concluzie, eu nu iau apararea nici unui creditac. Dar dupa cum a spus si Alex, problemele noastre (inclusiv si poate, mai ales) imobiliare au aparut din lipsa de educatie economica. Bancile au dat credite in felul asta, pentru ca lumea a vrut sa ia. Daca nu era piata, trebuiau sa vina cu altceva. Dar piata a fost, umflata de needucati, dar si de ignoranti si lenesi. Asta este problema principala. Lipsa de educatie si de bun simt economic.

   • @pkiller

    Ai dreptate cand spui ca toata lumea trebuie sa fie foarte prudenta.

    In „epoca” asta pe care o traim exista insa mult prea multe riscuri pe care nici macar nu le cunoastem.

    Riscurile (dintre care unele nu ne sunt cunoscute) se adauga la clasicele „variabile” ale creditarii (in principal dobanda e variabila si depinde de nu stiu ce factori si formule).

    La fel de „variabile” sunt si locurile noastre de munca si la fel de incert viitorul firmelor pentru care lucram.

    Raman la ideea ca un risc acceptabil al creditarii se bazeaza pe calcule de genul:

    – am strans 15000 E mai iau un credit de 3000 E pe 10 ani si imi cumpar un „2 camere” curatzel. Consider ca solutia asta e perfect suportabila. Orice alta inversare a proportiilor este inacceptabila. De asemenea, orice „calcul” financiar complicat si epuizant facut in 2012 poate deveni „fix pix” in 2015

 9. Sunt mai multe motive pentru care pretul se duce in jos. Dupa cum se observa de pe 9 noiembrie 2011 , romanii si-au pierdut virginitatea financiar/imobiliara datorita planetei Marte. Acum sunt mult mai greu de pacalit.

  – 2 noiembrie 2011 – Venus intra in Sagetator
  – 2 noiembrie 2011 – Mercur intra in Sagetator
  – 2 noiembrie 2011 – Mercur (in Sagetator) in conjunctie cu Venus (in Sagetator)
  – 4 noiembrie 2011 – Mercur si Venus (in Sagetator) in trigon cu Uranus (in Berbec)
  – 7 noiembrie 2011 – Marte (in Leu) in opozitie cu Neptun (in Varsator)
  – 9 noiembrie 2011 – Neptun trece in aspect direct in Varsator
  – 9 noiembrie 2011 – Marte intra in Fecioara

 10. da domne! bine zice ‘andu’.
  de ce cei de la imobiliare.ro nu fac graficul lor incepand cu anul 2000 sau cu 1990. imi incep graficu cu 2008 cand preturile erau aberante si nu aveau nicio treaba cu realitatea?

  …bine .. e o intrebare retorica. toata luma de pe blog stie raspunsul.

 11. Dragi colegi de forum.. anumite articole ne-au scapat! Ia uite ce a preluat Imopedia de la libertatea 🙂
  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/preturi-apartamente-imobiliare-380918.html

  Specialiștii de pe piața imobiliară susțin că în următoarea perioadă prețurile apartamentele vor scădea dramatic, ajungând chiar la 500 de euro metrul pătrat.

  • @ Alex : conteaza foarte mult ca un asemenea articol a aparut intr-un ziar de ” full contact” la mase de oameni (Libertatea) sau ca sa vorbesc academic: intr-un ziar de larga distributie si respiratie ideatica a maselor :)) ….. oricum conteaza enorm!

 12. @BCA, Pkiller
  Fratilor, voi scrieti f frumos, dar scapati din vedere faptul ca specia „creditac” NU cunoaste si/sau NU e interesata de DOBANZI. Orice portita de creditare va fi folosita de banci pt a vinde bani foarte scumpi la prosti.

  Deci, tinand cont de „inteligenta” conationalilor nostri, solutia e eliminarea sau restrangerea la MINIM-MINIMORUM a creditelor pt persoane fizice. Uite-asa.

 13. FALIMENTELE curg mai incet decat articolele manipulatoare, dar apar, cate unu, cate doi:

  http://www.rtv.net/valul-insolventelor-continua-brancusi-residence-cea-mai-noua-victima_18366.html

 14. Tocmai l-am urmarit la rtv pe arhitectul sef al Bucurestiului in legatura cu articolul de mai jos. Se pare ca solutia cea mai ieftina ar fi demolarea acestor cladiri cu risc seismic, nu consolidarea lor.
  Programul ultima casa continua…

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/harta-imobilelor-bucurestene-care-s-ar-putea-prabusi-in-cazul-unui-cutremur-mare-969049.html

 15. sa mai radem o tzara:
  de inchirat la doar 400 de euro 2 camere ap lux in floreasca.
  cum @#$% masii sa iti pui frgideru in camara si sa zici ca e lux?

  http://www.anuntul.ro/anunt/floreasca-apartament-2-camere-etaj-1–3-renovat-complet-luxdotari-aer_4764456

  • are spoturile alea si doo paturi pe canapeaua aia, pt uni chestiile astea inseamna lux.

  • of doamne! cand o sa intelegi si voi ca daca omul zice ca e lux, atunci e lux, a? Daca omu zice ca vrea 300.000 E pe el, atunci atata valoreaza dom-le! Cand o sa intelegeti ca a fi proprietar de apartament in bucurest este intrecut in importanta decat de statutul de lider spiritual al universului?

   😀

   • O chirie de 400 euro in cartier muncitoresc? Si re unde sa parcheze corporatistul de elita acolo? Probabil, oamenii muncii cu vechime joaca tetris… dimineata.

    😀 Frigideru’ e ultima problema ca-l umpli repede, dar cum faci sa traiesti acolo?

  • hai sa nu exageram, arata peste medie la apartament cu chirie. Frigiderul poti sa il muti iar paturile sa le schimbi.

   • Si pretul e imens oricum.

   • pai da ma dar sunt 400 e ?1700ron pa luna? la banii astia, 2 camere trebuie sa te dea pe spate, nu 35mp ca atat au apartamentele in floreasca. crezi ca ala a pus frigideru in debara ca sta bine acolo? nu, l-a pus ca nu are unde sa-l puna.
    daca te muti eventual il muti din debara si il duci pe balcon ca in bucatarie nu ai loc.

   • In anunt sunt poze panoramice si iti da impresia ca e mare. E o chichineatza de ap de 35 mp daia are frigideru in debara. Cum spuneam bucurestiul e plin de idioti, n-ati vazut ca daca are mobila de la ikea e cel mai lux. 🙂

   • asta in cazul in care are balcon, ceea ce nu cred…

  • Lux, dar fara geam la baie.
   Nu ma pricep la fotografie, insa sunt convinsa ca in realitate camerele sunt mai mici decat par in poze.

   • nu trebuie sa fii expert in fotografie,.. acele poze sunt ridicole, in poza de la bucatarie se vad 2 usi …rotunde!

    De aranajat e aranjat ok… dar un kkt (iertati exprimarea) impopotonat, e tot un …kkt.

  • Domle`, nu mai face mofturi, a pus omu scaune de bar si tavan fals cu spoturi si pat dublu, pentru chrie in bucuresti a avea pat dublu e deja lux, avand in vedere ca majoritatea nu au decat canapele ..ia ziceti..cati credeti ca isi rup spatele pe canapele proaste in cutiile de chibrituri din bucuresti…?
   foarte multi…..asa ca cei care pun pat dublu e deja lux …plus scaune de bar …ce mai vrei si jacuzii? pai ala e deja penthouse de bucale si trece de 1000 de euro pe luna …`ce naiba in puii mei!!! 🙂

 16. Si sub nici o forma nu cumparati ceva inainte de 1977, ati vazut ce s-a vorbit la stiri referitor la un cutremur, mai mult de 50 % din Bucuresti o sa fie afectat.

  • incep sa fie din ce in ce mai interesante ofertele de tip – case netrminate la gri sau la un nivel avansat (sase observe si structura constructiei) – datornicii ingropari pana la refuz in datorii prefera sa le dea la pret mic – va fi si mai mic in curand ippppppppppppppy, cuvantul de ordine – rabdarea :D, max un an rabdare fratilor – poate iarna care vine va prabusii complet smecheria imo. – vor trece si aleregire – daia zic, rabdare uuumpic, cine cumpara acuma e mai fraier decat cel care a cumparat anul trecut :D, exceptie preturile corecte!

  • eu am de gand sa cumpar in Iasi 🙂

   procentul e oricum mai mic, mai multe sanse de a scapa viu 🙂

 17. smecheria in imobiliare se prabuseste, nu mai are cum sa tine si nu cred ca fara clienti REALI, pretul mai poate sta la 1000 euro se va duce la 500 euro asa cum au inceput sa circule zvonuri si articole … pregatitoare psihologic pentru toti!

  usor, usor … se vor obisnuii si cu 500 e mp si va deveni ceva normal …

  • In teorie este perfect posibil, doar ca tre sa mai scada preturile ca sa devina „eligibili” la bani mai putin. Pana acum era bataie pe plafonul de 60.000 dupa care au coborat baremul la 40.000 si noua tinta este de 20.000 (euro).

   Oare la o valoare a locuintei de 20.000 euro cati oameni eligibili or sa fie d.p.d.v. al venitului salarial ?

   Si ca tot imi venii in minte vb unui coleg: Culmea extravagantei.. penthouse in centru luat prin prima casa. A se intelege la valoare de PC.

 1. Pingback: Oul şi Boul Prima Casă sau de ce e bine sa nu crezi indicele “imobiliare punct ro”. | Locuinta Mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: