Imobiliare Put Ro


Pentru al doilea an consecutiv,  NOTARII PUBLICI  fac front separat de MAFIA  BANCAR-IMOBILIARĂ.  Deși privilegiați în anii de boom datorită valorilor mari de tranzacționare, ei au decis să repună piața imobiliară pe un făgaș normal, utilizând criterii de evaluare CORECTE și adaptate la REALITATEA ECONOMICĂ din ROMÂNIA. 

Spre deosebire de pseudoindicele imobiliar alcătuit de oamenii plătiți de sistemul MAFIOT  (PORTALUL  IMOBILIARE  PUNCT  RO),  valorile orientative ale notarilor se bazează pe statistici LOGICE, pe un grafic al evoluției prețurilor care cuprinde și perioada dinaintea MARII SPECULE IMOBILIARE.  Mai mult decât atât, au fost luate în considerare EVOLUȚIA DEMOGRAFICĂ a ROMÂNIEI (scăderea populației), numărul extrem de mare de proprietari, viteza scăzută de tranzacționare și puterea din ce în ce mai mică de cumpărare a concetățenilor noștri. 

 sursa graficului – Realitatea Imobiliară Românească

sursa graficului – www.imobiliare.ro  (prostituații de serviciu ai Mafiei Bancar-Imobiliare care alcătuiesc acest indice pe baza anunțurilor publicate de PARAZIȚII  SOCIETĂȚII –  AGENȚII  IMOBILIARI. Ei ignoră perioada dinaintea BOOM-ului pentru a da senzația că suntem la ”minimul istoric”)

Și pentru a face diferența dintre evoluția firească a unei piețe imobiliare STABILE și MIZERIA generată la noi de bancheri în cârdășie cu investitorii, dezvoltatorii, evaluatorii și agenții imobiliari, vă prezint un grafic pus la punct de ”The Economist”.   Am ales doar 3 țări – Germania, Olanda și Elveția. Dumneavoastră puteți alege orice reper din graficul respectiv direct pe site:

http://www.economist.com/node/21009954

Revenind la valorile proprietăților imobiliare din România anului 2012, iată câteva precizări ale celor de la  S.C. EURO-EXPERT S.R.L și S.C. EXPERT VALUATION S.R.L  :

 Lucrarea urmareste stabilirea valorilor orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidential, comercial si industrial pentru uzul Birourilor Notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentand un studiu al pietei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.

Piața românească este expusă unor riscuri suplimentare, datorate Tranzacționării în monedă străină, scăderii populației si numărului extrem de mare de locuințe ocupate de proprietari (piață redusă a chiriilor). Această situație este amplificată de lipsa de transparență a pieței (inexistența unui indice imobiliar oficial), costurile ridicate si viteza scăzută de tranzacționare.

Lucrarea reprezintă un studiu al pieței imobiliare în ansamblul ei, valorile obținute fiind valori medii, rezultate prin aplicarea tuturor corecțiilor ce se impun, ținând seama de principiul anticipării, in conditiile crizei economice mondiale, aflată în plină desfasurare în perioada în care a fost elaborată lucrarea.

Culegerea de date de pe piata imobiliara a avut la baza, in principal, urmatoarele surse de informare : Valori informative puse la dispozitie de Camera Notarilor Publici Bucuresti, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, publicatii centrale de specialitate, agentii imobiliare, mass-media, birouri notariale , contacte directe cu diversi ofertanti. Valoarea orientativa prevazuta în ghid a ținut cont de suprafața utilă a apartamentului, în conformitate cu Anexa nr.1 – Decretul-Lege nr.61/1990 si de suprafața de teren – cotă parte, aferentă acestuia.

Am extras din evaluarea experților doar două zone semnificative pentru prețurile din București:

Zona centrală UNIRII ( Bdl Libertății – Mircea Vodă – Piața Alba Iulia ) confort 1 sporit etajele 1-4 construcție 1978-1997

Garsonieră 2 camere 3 camere 4 camere 5 camere
28.120 EUR 46.870 EUR 60.940 EUR 75.000 EUR 110.620 EUR

 

Zona cartier Drumul Taberei ( Orizont, Favorit, Piața Drumul Taberei ) confort 1  construcție 1967 – 1977

Garsonieră 2 camere 3 camere 4 camere 5 camere
17.080    28.470    37.000    45.540    67.180

 

Aceeași zonă construcție 1978 – 1997

Garsonieră 2 camere 3 camere 4 camere 5 camere
18.450 30.740 39.970 49.190 72.550

 

Aceeași zonă locuințe confort 2 construcție 1967 – 1977

Garsonieră 2 camere 3 camere 4 camere 5 camere
11.780 18.450 24.590 30.740

 

Aceeași zonă locuințe confort 2 construcție 1978 – 1997

Garsonieră 2 camere 3 camere 4 camere 5 camere
12.730 19.920 26.560 33.200

 

După cum observați, informațiile obținute de la birourile notariale cu privire la VALOAREA REALĂ DE TRANZACȚIONARE , informații pe care vi le-am furnizat de-a lungul ultimilor ani au fost cât se poate de elocvente. TAVANULFALS a fost, este și va rămâne o sursă de informare CORECTĂ pentru cetățean.

Înainte de a vă lăsa pe dumneavoastră să parcurgeți listele cu noile valori, trebuie să mai precizez că treptele de evaluare a degradării (anul constructiei) au fost modificate față de cele din grilele din 2011, valorile estimate suferind mici modificări.  Perioadele 1978-1997 au fost cumulate dar diferențele nu sunt semnificative dacă luăm in considerare media obținută.

Deasemenea, nu uitați să aveți în vedere suprafețele UTILE corespunzătoare fiecărui grad de confort :  

Grad de confort 1 camera 2 camere 3 cmere 4 camere 5 camere
Confort sporit 37 55 78 100 118
Confort 1 30 50 65 80
Confort 2 23 36 48 60
Confort 3                     orice suprafață mai mică decât suprafețele de la Confort II

   

Puteți descărca documentul din link-ul de mai jos sau de la secțiunea ”Piața Imobiliară” a blogului. 

 http://www.2shared.com/document/dNDlldQY/ghid-bucuresti-2012.html

Mai multe informații despre activitatea notarilor publici și localizarea birourilor în funcție de nevoile dumneavoastră puteți găsi pe site-ul  http://www.notariatpublic.com/ , mediu virtual care a publicat în premieră aceste grile.

P.S.

Revenind la Daniel Dobre, agentul imobiliar de la City Dreams Realty care vinde un cavou din interbelic cu 43.000 EUR…

Maria Rosetti – zona 46 

La clădirile care prezinta risc seismic ridicat, identificate cu “bulina rosieca urmare a expertizarii tehnice de rezistenta si stabilitate conform prevederilor Normativ P100/92-96, se aplica o reducere de 30%.

Construit inainte de anul 1967 confort 1  –   19.180  EUR  ( minus 30 % pentru risc seismic)  = 14.750 EUR – atât ar trebui să coste locuința vândută prin programul  ”ULTIMA CASĂ”  de agentul cu 9 ani de experiență în țepuit clienți abordați cu JAPCA. 

În final, prostănacilor Prima Casă care încă mai acceptă valorile speculative menținute artificial de acest program prin plafonul iluzoriu de 60.000  de EURO,  le sugerez să meargă la vizionări cu CIZMELE de CAUCIUC sau cu slip respectiv costum de baie.  Bucureștiul s-a transformat în ultimele zile în cel mai mare bazin de înot din lume și ne pregătim să intrăm în Guiness Book.  În ceea ce privește topul prostiei absolute, suntem dintotdeauna pe PODIUM.  Românul s-a născut UMIL și PROST. 

 

Reclame

Posted on 18 februarie 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 135 comentarii.

 1. pe langa palarie sau sarpe, in poza aia eu mai vad si o mare gramada de kkt. ccacatul imobiliarilor, al bankerilor al parazitilor societatii si toti escrocii care au pus umarul, mai bine spus curul. la capatul celalalt al tubului sta o gura..a fecalizatului care se infrupta din mormanul acela maro din poza, cumparatorul de bula emancipat mai nou in prostalaul PC. desigur, stropi din marele ospat au sarit si pe noi restul, privitori indignati ai festinului global.

 2. tarta fermecata – un produs imobiliare put ro

  versiunea „noi nu umblam cu jumatati de masura” 🙂

 3. ” le sugerez să meargă la vizionări cu CIZMELE de CAUCIUC sau cu slip respectiv costum de baie” + bata pentru a se proteja de caini+ lanterna ca sa iesi din liftu` blocat 🙂

 4. @TF: Frumos articol doar ca sfarsitul nu a fost bine ales.

  NOI ROMANII NU SUNTEM PROSTI ci doar usor de manipulat. Ar fi bine daca pe langa critica constructiva ai sugera si o solutie.

  Pe de alta parte daca ai mai curata sau modera injuraturile si deraparile din comentarii ar ramane doar informatiile utile, care chiar ajuta.

 5. Interesant, dar nu trebuie sa cadeti in extrema cealalta. Adevarul nu este niciodata negru sau alb ci in variate nuante de gri. La fel cum sunt indivizi si entitati ce doresc manipularea preturilor imobilare in sus exista si 3 categorii ce doresc ca aceste preturi sa cada:

  1. Cei care nu au si prefera sa moara si capra vecinului, traditie veche autohtona.

  2. Cei care ar vrea sa achizitioneze o locuinta dar au prea putini bani si deci tot interesul ca preturile sa scada cat mai mult.

  3. Investitorii strategici care doresc sa manipuleze proprietarii intru a vinde mai ieftin ca sa poate vinde la pret mare maine.

  Adevaratii investitori strategici, marea mafie imobiliare ce voi o imaginati pe acest site si-au facut exitul in 2007 pana in prima jumatate 2008. Tot ei asteapta minimum pentru a reintra. Nu uitati ca economia de piata este ciclica.
  Cei care au ramas cu imobiliarele in mana dupa 2008 si in special cei ce le-au cumparat pe credit sunt micii gainari ce au crezut ca dau lovitura vietii lor, si tot ei vor fi constransi de banci sa vanda in pierdere pentru ca mainile forte sa le achizitioneze.

  Inainte de a visa revenirea preturilor imobiliare la nivelul 2002…. ganditiva ca baza monetara globala, FED, ECB, BOE, BOJ, BNR s-a cel putin triplat in ultimi 10 ani, ajustati preturile la valoarea reala a banilor prin prisma raporturilor cantitative si lucrurile s-ar putea sa fie destul de diferite fata de cum le priviti voi.

  • @ i_conomics

   „….exista si 3 categorii ce doresc ca aceste preturi sa cada: 1,2,3”

   Fix pix !
   Doar legea cererii si a ofertei ! Dar fara „perversiuni” gen „Prima casa”

   „Inainte de a visa revenirea preturilor imobiliare la nivelul …bla, bla….oac, oac ….”

   Nu visam ! Cine a asteptat din 2008 pana azi a economisit deja ~ 90000 Euro. Enoooooorm !

   Cine va astepta inca 2 ani ….OMG !

   „Nu uitati ca economia de piata este ciclica.”

   Nu uitam ! Dar piatza imobiliara nu e ciclica, cumva ?

   E ciclica si ea ? Uuuuuups ! OMG ! Lol !

   „…ganditiva ca baza monetara globala, FED, ECB, BOE, BOJ, BNR s-a cel putin triplat in ultimi 10 ani….”

   Ne gandim, ne gandim, ne gandim ……Gata ! Ne-am gandit !

   Triplarea a intrat in buzunarele cumparatorilor romani ?
   Nuuuuuu ? …..Uuuuuuups ! OMG ! Lol !

   P.S.

   Mai incearca ! In general, promiti.

   • @BCA

    i-conomics e exemplul tipic de „cunoscator” in domeniu, format, probabil, de „scoala romaneasca de economie”.

    Analize cost-beneficiu sau SWAT, identificarea punctelor Pareto 😛 sunt simple… capcane pentru cretinei, atat timp cat utilizatorul duce lipsa de… logica elementara.

    Il intereseaza pe icânomics faptul că nu există „pârghii de transmisie” a… mă-sii monetare până-n fund la taxatoare când cretinarea e moartă?

    Păi, de ce să-l intereseze… masa monetară… se dă_de la banca centrală și se bagă în analiză.

    … pufff!

    Încă din debuturile lui blogheristice i-am spus că-i emobiliar.

    Iar am avut dreptate.

   • @AC

    ” ….“scoala romaneasca de economie”.

    OMG ! A.S.E. cumva ?

    AC, nu stiu cum e pe la Iasi …

    Dar la Buc. ASE e asa o pepiniera de …..proaste ….

    LOL, LMOA, ROFL ….

    Mai ales Relatii Economice Internationale.

    P.S.

    Despre „particulare” refuz sa discut.

   • @B.C.A.
    Cum ai ajuns la suma de 90.000? Nu poti economisi ce nu aveai decat in anumite „contexturi” economice si in nici un caz 90.000 Euro. Nici in 30 de ani, timp in care se intampla multe. 90.000 nu se economisesc, se fac. Sigur ca pe bloguri poti avea dreptate in avans.

    @i-conomics
    Cei de aici au in general impresia ca in 10 ani veniturile romanilor au ramas la fel, nominal. Daca ar fi asa atunci e limpede ca se pot „visa” reveniri la preturile de acum 10 ani.
    Cei ce nu se simt complet spalati la creier de cei 20 de ani de libertate observa ca atat preturile cat si veniturile au crescut de cateva ori. Nu cu 10-15-30 etc% ci cu 300-400%.
    Daca ma gandesc mai bine cred ca doar retardatii…ori cei tot cu mediul pe economie din 2002 (100 euro?) pot „gandi” in 2012 asa.
    Tu unde ai facut ASEul B.C.A. ?

    E in special o categorie de romani care au nevoie de 7-8000 de euro 2 camere. Sunt baietii de 30-35 cu nivelul maxim de (in)competenta atins si inca fara mia de euro intreaga in buzunar, ca mai au rate la octavia/logan, copil mic etc. Si se stiu fucked up, bine de tot. A se citi : nu-si permit o optiune imobiliara, nici macar in regie proprie, nici macar pe credit, nici nimic.
    Sigur ca de-i intrebi pe forumuri, ei bine, vor clama statul pe cash si asteptarea scaderii nesfarsite, pe fondul ironiilor injurioase cu miez moralizator.

   • @alexd

    parazite, va scoase angheloiu la interval? te a maine afara daca nu o pe-aici?

    „Cei ce nu se simt complet spalati la creier de cei 20 de ani de libertate observa ca atat preturile cat si veniturile au crescut de cateva ori. Nu cu 10-15-30 etc% ci cu 300-400%.”

    pentru vite ca tine sunt zeci de grafice si legaturi de pe acest blog. exista o limita intre venituri si pretul constructiilor. raportul asta a fost profund distorsionat de criza, degeaba ti-a crescut salariul de 3x daca apartamentele au cresut de 10x. oamenii normali, adica prietenii blogului pe intelesul tai mai magare, privind la acei indici, sustin ca preturile actuale ale cloacelor mai au de sczut cel putin cu 50% pentru a se atinge raportul normal…venituri/pret cluaca. o sa spui, bine, au salarii prea mici, nu se poate construi la preturile alea. ok. dar pentru cloacele comuniste nu exista nici o bariera, alea sunt construite si-s azi vechi. la alea doar raportul venit/mp corect, va dicta pretul.

    daca ne mai stresezi mult pe-aice, a se citi…a persista in idiotenie am sa-ti scriu un bilet de trimitere la origini, prin invaginare.

   • Salariul mediu este calculat doar pentru cine munceste, adica 4.500.000 din 19.200.000. Restul de 14.700.000 nu muncesc (sau cel putin nu platesc impozitele).

    Daca am calcula venitul pe cap locuitor, iese in medie 330 RON (pentru un salariu mediu de 1400 RON). Toti oamenii astia traiesc, mananca, consuma.

    TOTUSI

    Hai sa facem un calcul pentru pitesti, apartament 3 camere, confort I sporit. Uzina Dacia si Arpechim au reprezentat in toti anii 2001-2012 o sursa de stabilitate/crestere economica si se intampla sa cunosc date despre aceasta locatie.

    In 2001 salariul mediu era in jur de 3.310.000 ROL (in tara) iar un EUR era 24.645 ROL, deci un salariu mediu era ~~135EUR. In pitesti ai mei au vandut cu 7000 E un apartament de 3 camere, confort 1 sporit, etaj intermediar, in 2001.

    In 2012, avem salariul mediu net de 314 EUR si oferte la vanzare de genul

    http://mercador.ro/oferta/apartament-cu-3-camere-foarte-spatios-ID8hPW.html

    Rotunjim si noi cu darnicie la.. 42.000 E (negocierea de la 46.500).

    pret / salariu_mediu:
    Raport in 2001: 51.85
    Raport in 2012: 133.75
    S-a pastrat raportul my ass!

    DAR stati asa, nu e doar atat

    Inflatia generalizata din 2001-2011 ( cu un 4.6% pt 2011) este de 337% => cei 331 RON devin 1115 RON la sfarsitul 2011 (doar din ajustarile cu inflatia). Deci salariul actual (de 1365 RON la 4.35 RON/EUR) este cu 22% mai mare decat cel teoretic dedus din inflatie pentru a asigura cosul de acum 10 ani.

    Dar sa privim evolutia preturilor in RON, ca astia ii castigam in romania.

    In 2001: 7000 EUR * 2.46 RON = 17220 RON
    In 2012: 42000 EUR * 4,35 RON = 182700 RON

    Ajustand pretul din 2001 cu inflatia: 58031 RON.
    Deci pretul actual(2012) este cu 314% mai mare decat cel corectat cu inflatia.

    Insumam deci rezultatele:
    – salariul mediu +22% fata de inflatie
    – pretul pentru un apartament comparativ (ala vandut in 2001 avea 78 mp, dar iarasi, sa fim blanzi) =>+314%

    Corectand pretul de 58.031 RON cu +22% => 70797 RON (16275 EUR) – incluzand cresterea salariului peste inflatie

    Acum avem datele normalizate cu inflatia si raportate la salariul mediu, bazate pe un studiu de caz. Ramane ultimul calcul:

    Raportul pretului actual fata de cel teoretic: 258%.

   • @alexd

    Se pot economisi in 2-3 ani chiar si stand toata ziua pe forumuri. 😛

    Lojic ca pentru un ajent o asemenea varianta nu poate fi acceptat decat cu lama pe venă. 😀

    Prostovane, cloacele romanesti sunt pentru… romani.

    Pana in 2008 toti vorbeau de exodul… expatilor. Ei, curu’, de fapt, era vorba de o mica parte dintre romani. 😛

    Vom ajunge si la clipa in care nea caisa cu mediul pe economie va putea cumpara o cloaca datorita raportului cerere-oferta.

    Acum… gemi!!! 😀

  • @ i_conomics

   Exista intradevar trei categorii, poate chiar mai multe:

   1. cei care au spus inca din 2005 ca este fff probabil ca acea capra sa moara, ceea ce sa intamplat…era imposibil ca ea sa nu moara, era evident, doar ca unii au ales sa stea cu ochii larg inchisi !

   2.Daca scaderea preturilor insemana miscorarea prapastiei dintre valoarea de facto si pretul locuintei respective, atunci cei care asteapta ca pretul sa scada pt a cumpara o locuinta sunt fff inteligenti. Iar in viata inteligenta mai si bate prostia crunta…

   3.Speculanti vor exista intotdeauna… pacat ca cei care au stat cu ochii larg inchisi nu i-au vazut inainte de a isi da banii din viitorii 30 de ani…

   Cu alte cuvinte i_conomics cumparatorii de locuinte 2005-2008 au dovedit prostie crunta iar ca atare s-au ales cu capra moarta si facuti (fff probabil) pt a doua oara de aceiasi speculanti, in felul acesta (cum bine zici) incheindu-se ciclul actual…

  • Masa aia monetara de care zici tu nu s-a triplat in economia reala si deci nu a jucat in liga creatorilor de valoare (bunuri + servicii) => crestere nivel de trai, ci a jucat mai degraba prin liga cazinourilor financiare, scheme ponzi, poker financiar, speculatii, imo, derivate, etc, etc.

   Leverage-ul era pe la 1:33 iar oamenii aia simpli cu salariu se „bat” pe acel 1$ fizic existent (ei pe piata aia joaca). Ceilalti 33$ existenti in economie sub diverse forme financiare nu prea are cine sa-i puna pe masa (la vedere) ca sa continue petrecerea pentru ca ei nu prea exista – au fost creati cam din nimic desi creatorii lor ii cer.

 6. Stie cineva unde gasesc grila asta pentru Oradea?

 7. Multumesc pentru grila. Sper sa se gaseasca si in alte locuri pe internet ca sa o vada cat mai multi. In 2010 au publicat-o si apoi nu se mai gasea pe nicaieri. Ghici din ce motiv!

 8. Este foarte bine ca ai inserat in articol si sectiunea: incadrarea locuintelor dupa gardul de confort, acel tabel ajuta f mult,la modul ca arata foarte clar suprafata utila minima a locuintei pe un anumit grad de confort. Eu am cautat informatii referitor la acest subiect si trebuie sa spun ca nu am gasit mare lucru(pe net, evident). Cat despre valorile locuintelor vechi (conf 1) din Bucuresti eu imi mentin parerea (confirmata de altfel si de noua grila notariala cat si de cea veche) ele incadrandu-se dupa cum urmeaza: garsoniera:15 000-20 000€, 2 cam: 20 000-27 000€, 3 cam: 27 000-35 000€, 4 cam: max 42 000€. Aceste preturi consider ca sunt cat de cat apropiate de valoarea reala a locuintelor din Bucuresti. In ron(care este defapt pretul cel adevarat, pt cei care primesc salariul in ron, deci marea majoritate a romanilor) o garsoniera nu trebuie sa depaseasca 87 000 ron(72 salarii/1200 ron-6 ani), 2 cam: max 117 000 ron(97 salarii/8 ani), 3 cam: max 152 000 ron(126 salarii/10 ani si 6 luni) iar 4 cam max 183 000 ron(152 salarii/12 ani si 6 luni), calculat la salariu mediu de 1200 ron/luna. Aceste preturi vor aduce piata pe fagasul normal, valori de care ne vom apropia mult din vara-toamna lui 2013. Din cand in cand o sa mai public aceste preturi asa de aducere aminte…

 9. Ref: „Românul s-a născut UMIL și PROST”.

  Tavanfals: You made my day!

 10. Mi se pare interesant ca preturile la 2 camere, confort 1, se invart in jurul a 30.000 euro.
  Cifra asta am avansat-o eu pe softpedia si am suparat pe multi.
  Deasemenea vad ca incepe sa se accepte cauza reala a declinului imobiliar si anume: DECLINUL DEMOGRAFIC.

  Daca noi am fi avut tineri multi nascuti si dupa 1989 atunci in mod clar bula nu incepea sa se dezumfle in 2008.

  Cine a inteles ce se intampla si a asteptat sa treaca turma a avut de castigat, ceilalti ciocu mic si joc de glezne ca mai sunt rate de platit pana la 30 de ani.

  • „DECLINUL DEMOGRAFIC” e departe de a fi cauza REALA a problemei imo.

   • Eu nu zic ca bula nu se dezumfla, dar ea nu s-ar mai fi dezumflat incepand din 2008.
    Degeaba vrei sa dai credite daca nu ai cui: una este sa te astepte 1.000.000 de tineri ca sa le dai mura in gura credit si alta este sa te astepte doar 700.000.
    Agitatia nu mai este aceeasi cand scad tineri eligibili, iar
    la noi piata imobiliara s-a bazat si al inchiriere si la cumparare pe „cerere mare”(„fara numar” chiar).
    Necazul lor este ca acum trebuie sa se adapteze unui numar de indivizi mai mic. E greu sa mai pornesti compotamentul de turma cand omuletii sunt mai putini.

   • Nu e departe domnule, e aproape.

   • @lender

    Ce vrei tu sa spui ar fi ca ponderea celor SOLVABILI raportati (in %) la un segment de populatie (sa zicem acel 1 milion de oameni) scade procentual odata cu scaderea populatiei. Este corect matematic, dar nu este cauza REALA a problemei dupa cum sustii.

    Populatia tarii este oricum in cadere libera inca din 1992 incoace (vezi date demografice) ceea ce contravine argumentului tau cum ca „bula nu s-ar mai fi dezumflat din 2008” daca populatia era in crestere ceea ce arata deocamdata ca nu acolo este cauza REALA a problemei.

    Inca nu suntem ATAT de putini incat scaderea demografica a populatiei sa reprezinte problema imo. Poate fi doar un factor minimal.

    * Hai sa zicem ca in Bucuresti ar fi/sunt in acest moment undeva intre 1.600.000 – 2.000.000 oameni si ca in piata imo s-au construit si sunt 100% gata de a fi locuite 15.000 apartamente la cheie. Deci bazin (ca si volum) de clienti care sa-si doreasca apartamentele alea exista, problema se pune insa altfel:

    – cati din aia sunt SOLVABILI si isi pot lua un apartament fie cu cash fie cu un foarte mic credit bancar – putini

    – cati dintre aia nu sunt solvabili dar mai pot fi facuti solvabili de catre banci – doar PC ii mai ajuta daca inca mai functioneaza.

    – cati dintre aia solvabili nu vor, nu au nevoie sau nu sunt deloc interesati AZI de raportul pret/calitate/confort oferit de actorii de pe piata imo (care in vremuri bune vindeau inca din stadiul de pliant vise frumos colorate)

    * Inca ceva, la o populatie activa (indivizi cu putere de munca) de (sa zicem) 8-10 milioane doar 4.6 milioane mai lucreaza, dintre care o buna parte la stat, iar restul in mediu privat. Din astia, doar 100.000 au venituri (fiscalizate) de peste 1000 Euro / luna – bazin de clienti solvabili (mai) exista.

    * cand spui ca „vrei sa dai credite dar nu ai cui” nu inseamna ca s-au golit orasele odata cu scaderea populatiei ci doar ca acum bancile si-au scos ochelarii de cal si ii vad mai clar pe cei solvabili si pe cei nesolvabili.

    Inainte de 2008 ii dadeai unui sculer-matriter 5000 Eur credit de consum „doar cu buletinu” si acum te plangi ca nu mai ai cui sa-i dai ca ti-a plecat omu in strainatate pentru un trai mai bun? Omu nu era solvabil nici atunci nici acum, doar ca atunci bancile il faceau declaratii de dragoste iar acum nu mai au cui ca nesolvabilu a plecat.

    Prosti sunt inca gramada, dar nu mai vor bancile sa-i faca solvabili AZI pentru ca au organu’ inflamat dupa ce au facut drago$te cu toti clientii plini de BTS, carora le-au soptit senzual la ureche prin vocea Zânului cu fustița si baghetă magica calare pe un purcoi cu bani: „hai frumosule ia si tu ca sa ne simtem bine impreuna” – iar acum sunt amandoi prin spitale facandu-si analizele.

   • Declinul demogarfic nu este „cauza” blocarii pietei imobiliare, ci contribuie alaturi de alte cauze, toate la fel de importante, care impreuna fac ca piata sa se miste tot mai greu pe viitor…

  • @lender

   Deci tu vrei sa spui cu alte cuvinte, ca ponderea celor SOLVABILI raportati (in %) la un segment de populatie (sa zicem acel 1 milion de oameni) scade (in %) odata cu scaderea populatiei. Este corect matematic, dar nu este cauza problemei.

   Populatia tarii este in cadere libera inca din 1992 incoace (vezi date demografice) ceea ce contravine argumentului tau cum ca „bula nu s-ar mai fi dezumflat din 2008” daca populatia era in crestere ceea ce arata deocamdata ca nu acolo este cauza problemei.

   Inca nu suntem atat de putini incat scaderea demografica a populatiei sa reprezinte problema imo. Poate fi doar un factor minimal.

   * Hai sa zicem ca in Bucuresti ar fi/sunt in acest moment undeva intre 1.600.000 – 2.000.000 oameni si ca in piata imo s-au construit si sunt 100% gata de a fi locuite 15.000 apartamente la cheie. Deci bazin (ca si volum) de clienti care sa-si doreasca apartamentele alea exista, problema se pune insa altfel:

   – cati din aia sunt SOLVABILI si isi pot lua un apartament fie cu cash fie cu un foarte mic credit bancar – putini

   – cati dintre aia nu sunt solvabili dar mai pot fi facuti solvabili de catre banci – doar PC ii mai ajuta daca inca mai functioneaza

   – cati dintre aia solvabili nu vor, nu au nevoie sau nu sunt deloc interesati AZI de raportul pret/calitate/confort oferit de actorii de pe piata imo (care in vremuri bune vindeau inca din stadiul de pliant vise frumos colorate)

   * Inca ceva, la o populatie activa (indivizi cu putere de munca) de (sa zicem) 8-10 milioane doar 4.6 milioane mai lucreaza, dintre care o buna parte la stat, iar restul in mediu privat. Din astia, doar 100.000 au venituri (fiscalizate) de peste 1000 Euro / luna.

   Prosti sunt inca gramada, dar nu mai vor bancile sa-i faca solvabili pentru ca au organu’ inflamat dupa ce au facut drago$te cu toti clientii plini de BTS, carora le-au soptit senzual la ureche prin vocea Zânului cu fustiță si bagheta magica calare pe un purcoi cu bani: „hai frumosule ia si tu ca sa ne simtem bine amandoi” – iar acum sunt amandoi prin spitale facandu-si analizele.

   • @wader – uite ce scriam eu cu ceva timp in urma:
    Se spun multe despre piata imobiliara in ultimul timp insa majoritatea sunt false probleme, exista doi factori majori care influenteaza piata: numarul de oameni si finantarea. Acestea din urma are mai mult rol de a agita spiritele pentru ca daca nu sunt suficienti oameni bancile nu au pe cine finanta.

    Perioada 2003 – 2008 a fost o perioada de maxima efervescenta datorita introduceri creditului ipotecar pe scara larga, dar si mai important decat atat, explozia demografica dintre anii 1970-1989. O persoana care s-a nascut spre exemplu in 1975 avea in 2005 varsta de 30 de ani iar presiunea sociala in mod sigur l-ar fi impins spre creditul ipotecar.

    Ce s-a intamplat in 1990 ?

    S-au legalizat avorturile si odata cu aceasta sporul natural a scazut cu 30%. In toti acesti ani(1990-2011) Romania nu a reusit sa rezolve problema si in momentul de fata putem spune ca ne pasc mai bine de 20 ani de declin al casatoriilor si al populatiei active(generatiile nascute intre 1990-2011).
    Pur si simplu nu avem de unde sa aducem oameni ca sa-i casatorim. Problema nu poate decat sa se amplifice deoarece mai putine casatorii inseamna mai putini noi nascuti. Deci populatia nu poate decat sa scada 20 de ani de acum incolo chiar si o perioada mai mare: ptr ca nu este posibil sa marim azi numarul de nasteri cu 30%.
    Situatia azi este asa: cei care au pana la 21 de ani sunt cu ~30% mai putini, o adevarata bomba cu ceas ptr economie.

    De ce 2008 a fost punctul de cotitura in piata imobiliara ?

    In 2008 o persoana nascuta in 1990 avea 18 ani si termina liceul dar numarul total de absolventi era mai mic. Toti acesti oameni lipsa nu au mai intrat pe piata, nu au mai vrut chirii si implicit au dus la inversarea trendului.

    De ce toamna lui 2011 aduce prabusiri masive ?

    S-a atins o masa critica: pur si simplu prea multi indivizi lipsa pe langa faptul ca absolventii Bologna, nascuti in 1990, au terminat si facultatea la 3 ani. Nu mai sunt generatii numeroase in facultate in acest moment.

    Ce urmeaza ?

    Impotrivirea bancilor si a celorlalti actori este inutila. Mai sunt persoane care nu au credit de 22+ ani insa acestia nu pot genera o cerere comparabila cu perioada de boom. Practic acum se pacalesc ultimii intarziati la casatorie.

   • @wader – nu trebuie uitat si de mosteniri:

    Exista un mare reglator al ofertelor in pietele imobiliare mature, ignorat de presa, care abia acum va incepe sa isi faca simtita prezenta: Mostenirile.

    Pana de curand majoritatea mostenirilor se faceau la rural, unde apareau pe cale naturala un stoc de case care nu interesa pe nimeni. Acest trend, al mostenirilor in rural, se va schimba acum in mosteniri la urban si asta din cauza urbanizarii semi-fortate facute de comunisti acum cateva zeci bune de ani. Mai concret intre 1990 si 2010 majoritatea deceselor se intamplau la tara, iar din 2010 incoace se face loc deceselor in urban.

    Si daca asta nu ar fi fost de ajuns, mai exista un indicator care ne arata ca vor urma multe decese: piramida varstelor. Aceasta ne arata un boom al populatiei nascute dupa ~1930 care se apropie de limita sperantei de viata.

    Observati, va rog, pe graficul piramidei varstelor multimea 55-75 de ani la recesamantul din 1992(linia neagra) si cum aceasta avanseaza in multimea 65-75 de ani la recensamantul din 2002(barele colorate), acestia vor avea azi, aproape 10 ani mai tarziu, 75-85 ani. O buna parte din ei locuiesc in urban si urmeaza sa miste piata imobiliara marind oferta si asa excedentara. A trecut vremea cererii care depaseste oferta, acum vinde cine intelege ce se intampla cu demografia.

    Mostenirile in crestere se vad si in statisticile de crestere a numarul de tranzactii. Dupa cum uita sa precizeze domnii notari, mostenirile sunt socotite tranzactii imobiliare.

    Este posibil ca asta sa fie motivul pentru care se vor putea acorda mariri de pensii in 2012: scade numarul de pensionari.

   • Daca o sa combini cele 2 posturi ale mele o sa observi:
    – cererea scade ptr nu mai sunt atat de multi tineri
    – oferta creste ptr ca sunt multe mosteniri in urban

    In conditiile astea agitatia de pe piata imobiliara bazata pe „cerere care depaseste oferta” nu mai avea cum sa tina.

    Si mare atentie: la tv se arunca in derizoriu scaderea populatiei Romaniei la 19 mil, se spune ca sunt romani plecati din tara care se pot intoarce oricand. Este o DIVERSIUNE, din 1990 incoace s-au nascut cu 2 milioane de copii mai putini! Cam 100.000 ptr fiecare an si 22 x 100.000 = 2.2 milioane de romani mai putini. Daca mai combini asta si cu 2 milioane de decese atunci o sa observi ca populatia Romaniei a scazut NATURAL din cauza DEMOGRAFIEI si nu a emigrarii.

    Si inca ceva, nu te mai gandi la salariile celor care fac mai mult de 1000 euro pe luna. Astia sunt cam middle-class. Eu unul am ceva peste 1000 de euro/luna si NU CONCEP sa fac CREDIT. Intr-o tara normala trebuie sa ai si oameni care nu au credite si sunt pe picioarele lor. Sfatul meu ptr bancheri si ptr cei ca tine este sa suite de corporatistii cu peste 1000e/luna.

  • @ADI @ all

   Astia care postati pe aici si il cititi pe TF. Am pretentii de la voi !

   Sper ca ati inteles cum e cu cutremurele si imobilele vechi (chiar de dinainte de 1940).

   http://www.google.ro/search?q=cutremurul+din+1977&hl=ro&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eIs_T9z1NYj74QTWl8GSCA&ved=0CDMQsAQ&biw=1280&bih=667

   Ati inteles ?

   Ca pot sa va mai explic …..

  • Halul de casa scoasa la vanzare paleste in comparatie cu mocaul celui care o prezinta. Eu zic, ca daca ar fi sa existe o emblema, o stema a agentului imobiliar (de ex bourul de pe stema Moldovei), aceasta fata , acest muian ce tradeaza nesimtirea, puturosenia, prostia dusa la rang de arta (eu cred ca tipul degaja si un miros oribil), s-ar califica cu brio in a se transpune perfect cu imaginea acestei morbide meserii.
   Va rog, priviti-i fata. Este incredibil.
   P.S. Daca v-am stricat ziua cu acest indemn va rog sa ma iertati!

   • Atacurile legate de fizionomie, la fel ca si alte mize minore, nu cred ca ajuta demersului nostru. Am mai spus asta si cu alte ocazii. Sa ne referim in continuare la argumente concrete – asa cum au aparut, din ce in ce mai multe, in ultimele saptamani.

    De minciunile gunoaielor ca DD suntem satui. Ignorarea moldovenilor cred ca-i perfect oportuna acum (nu ma refer acu’ la toti moldovenii, vorbim in principal de DD si CA, sunt si moldoveni in regula…). Dobre nu intelege ca in fiecare interventie confirma parerea unanima despre bransa imobiliarilor din ro. Nici n-are cum. Nivelul intelectual nu-i permite.

    Si sa vrem sa gasim un exemplar, macar unul, onorabil de imobiliar in ro, in aceste vremuri, e foarte greu. Sunt vremuri crancene si pentru fiecare dintre ei…Iar lipsa legislatiei si a reglementarii din domeniu (voita sa nu) ii va mentine pe multi in promiscuitate. Acul din carul cu fan e de fapt un rahat … care pute din ce in ce mai tare… Ca toata situatia imobiliara din ro de altfel.

    PS

    Ce-i cu zvonul („vrajeala”) precum caruia prima coasa se va referi doar la imobilele noi? Am intrebat si eu acum prin bancarzi si evaluatori si nu stie nimeni nimic de asta…
    M-as bucura sa se intample asta, ar fi inca un impuls in jos dat pietei imobiliare din ro. Si mai devreme decat 2013 pe care-l asteptam multi.

 11. a se remarca ca acest apartament este nelocuit de 13 ani, oare de cati ani incearca sa il vanda si cati va mai incerca?

  PS: remarcati va rog poza agentului(fin intelectual)! 🙂

 12. @ BCA

  Aluzia cu locul de veci nu era intamplatoare, cat despre vanzare nu cred ca se pune problema ca cineva sa cumpere ruinele alea…

 13. @All

  Rog, daca ma puteti ajuta cu o Grila Notariala 2012 pentru Focsani.

 14. Vai ce teapa si-au luat astia..

  http://www.realitatea.net/efectele-caderii-mic-ro-mi-au-produs-o-paguba-de-peste-20-000-de-euro_914931.html

  Şi păgubiţi şi în faliment. Este cazul oamenilor care au intrat în afacerile Mic.ro. Ei au de primit bani de luni de zile pentru spaţiile închiriate lanţului comercial al omului de afaceri Dinu Patriciu. Mai mult, oamenii nici nu-şi pot începe altă afacere în propriile spaţii, fiind blocaţi de alte datorii ale Mic.ro, de la facturile neplătite la utilităţi.

  • http://www.zf.ro/proprietati/cum-loveste-insolventa-mic-ro-business-ul-imobiliar-al-lui-patriciu-si-ce-banca-mai-este-afectata-colateral-9243706

   .. în cazul falimentului afacerii Mic.ro, Patriciu ar putea rămâne cu 90% din clădirea Cubic Center goală, ceea ce nu ar fi o veste prea bună nici pentru grecii de la Alpha Bank, care au finanţat cu 31 de milioane de euro această construcţie.

  • Eu nu pot sa pricep cat de prost poate sa fie (adica Patriciu) ca sa isi imagineze ca intr-un spatiu de aproximativ 15 metri patrati, vinzind cartofi, cipsuri la punga, coca cola si reviste porno, poate sa plateasca o chirie de 1800 EUR/luna!! Cita coca cola si cartofi la punga trebuie sa vinda ca sa plateasca utilitatile, salariul vinzatorului, transportul, chiria, taxele si sa ii mai ramina si profit !? Ar trebui sa vina cu camionul in fiecare zi sa alimenteze magazinul ala, ca altfel ar ramine fara marfa, pentru a putea plati toate datoriile de mai sus. Va imaginati voi cum a venit el, barosanu, asa la banca, si toti angajatii bancii erau uzi la fund ca tovarasu Dinu Patriciu a intrat in biroul lor sa le propuna o afacere traznet ?
   Sper ca de acum incolo Dinu Patriciu sa nu mai faca titlurile mari din ziare, cu interviuri pline de sfaturi pentru afaceristi si manageri, sa-si arate el muschii si sa zica cum ar fi dat el cu toti de pamint, daca ar fi fost in locul lor. Securist nenorocit…

 15. Sa nu ii laudam pe evaluatori. Evaluarile sunt relative. Daca e sa fim corecti, sa ne reamintim ca tot prin rapoarte de evaluare a ajuns o garsoniera spre 90 K inainte de criza.
  Nu m-am uitat f. atenti, dar cumva evaluarile sunt putin mai mari comparativ cu anul trecut?

  • I sense much fear in you. Fear is the path to the Dark Side.

   Se incearca marea cu degetul. Indicele netransparent al INS va deveni transparent cand va incepe sa se stabilizeze sau chiar sa… creasca.

   In scenariul „pozitiv”, in care manipuliada globală de roade, România e „salvată”.

   În celălalt scenariu intervine… realitatea, iar viitoarele norme vor intra la apă.

   Altfel, ce dorești să insinuezi? Au crescut prețurile în 2011? Revine creditarea în 2012? Crește economia?

   Să nu ne spui nouă toate astea. Dacă te-a banat, vorbesc eu cu orgonaș să te lase să delirezi la el.

   • Costel

    Citeste bine ce am scris, nu e cazul sa aberezi chiar de fiecare data.
    Nu doresc sa insinuez nimic. Daca e vorba de o mafie, desi nu sunt de acord cu termenul asta in totalitate, atunci evaluatorii au avut si ei rolul lor.
    Tocmai, daca sunt cresteri de 1-2k euro la evaluari, ar fi intersant sa aflam motivul.
    Cred ca evaluarile pe imobiliare ar trebui sa fie mult mai tehnice si punctuale. Se merge prea mult pe metoda comparatiei, adica referinta lipseste cu desavarsire, pentru ca totul merge in spirala.
    De aici evaluari care nu tin cont de partea tehnica a cladirii, anul constructiei etc.
    Pe cei de la Euro Expert nu ii cunosc, asa ca nu ma pronunt.

    Cat despre Orgonas, cu el ce mai ai? 🙂

   • Numarul tranzactiilor (pe bani 😀 ) s-a prabusit (2009-2010), iar normele din 2011 au fost o invitatie la… dileala.

    Acum se incearca stabilizarea indicelui INS. Asta e motivul… 1-2 k.

    Efectul va fi o noua prabusire a numarului de tranzactii.

    Nu-mi vărsa cele 700 k „tranzactii” din ultimii 2 ani… asta e pentru prosti, nu tine.

    … Orgonas e o mizerie pedelitică… atât.

  • @cafea

   Chiar nu avem ce lauda la evaluatori. Si nici nu sunt o breasla „iesit din comun” de …profesionista. Dovada….cei ce lucreaza pentru banci.

   Absolut intamplator cunosc (foarte bine) insa S.C. EURO EXPERT S.R.L.

   Ei au fost angajati si platiti de catre Uniunea Notarilor si li s-a cerut insistent sa-si spuna opinia in mod OBIECTIV.

   Pentru ca notarii chiar nu vor sa-si riste (prea mult) reputatia si …….veniturile.

   Drept pentru care au iesit grilele de anul trecut. Shock si groaza, dupa cum va amintiti. Nu va mai povestesc ce presiuni si ce besteleala si-a luat EURO EXPERTUL anul trecut. Nu de la notari ! De la banci, de la piata imo ….etc

   Insa patronii EURO EXPERT nu lucreaza pentru nicio banca. Ei sunt absolut INDEPENDENTI.

   Si sunt niste persoane relativ „in etate”. Au deja case, au copiii aranjati, au rezerve de bani …..alea, alea .

   Nu ii mai intereseaza coteriile financiare si biznisurile imo de kkt.

   Ghinionul unora !

   Eu zic sa-i apreciem (pe euroexpertzi). Parerea mea ! Nu dati cu pietre !

   Bunicii astia, anul trecut, au aplicat o serioasa lovitura de baros in capul imobiliarilor. Si oarecum ….”pe la spate”.

   • @ BCA

    de acord cu tine
    sa tinem totusi cont de un principiu utilizat des in lumea financiara – la un moment dat auditorii, evaluatorii etc. trebuie schimbati, pentru a se asigura independenta procesului
    cine vine dupa ei?

   • @cafea

    „cine vine dupa ei?”

    Asta e o intrebare care „ne doare”. Ca daca te uiti la bancherii tineri din ziua de azi, absolventi de ASE ….iti vine rau. Serii intregi de prostovani……cu masterate.

    E o „chestie” cu comparatia asta intre generatii.

    Am avut ocazia (si inca mai am, multzumesc lui Dzeu) sa stau de vorba cu strabunici care au apucat „o felie” din perioada interbelica. Stiu despre executari silite, banci falite, inflatie, deflatie, criza ….stiu TOT – incredibil.

    Si am ocazia sa stau de vorba cu persoane nascute cam dupa WWII , dupa 1945, care au cam 60 – 70 ani acum.

    Astia sunt nascuti, educati, crescuti in comunism. Astia sunt aia care isi imping copiii sa ia credit Prima Casa ……sa apuce casa. Astia nu stiu ca exista executari silite, nu stiu ca exista falimente bancare si cred ferm ca creditele sunt ca pe vremea lui Ceausescu – cu rata fixa. Si nu ai cum sa nu le poti plati pentru ca pe vremea lui Ceausescu era obligatoriu sa ai servici si implicit …salariu.

    Idioti absoluti ! Le vezi secera si ciocanu’ in priviri.

    Nici macar nu se compara cu generatiile interbelice desi si ei sunt batrani.

    Deh ! E o vorba romaneasca noua: Om batran si minte ‘ula !

    P.S.

    Eu sunt nascut pe vremea lui Ceausescu. Ca sa n-ai ..dubii

   • Nu am dubii ca esti nascut pe vremea lui Ceausescu, a daca erai inainte iti spuneai caramida probabil.
    glumeam, no offence 🙂
    Nu vroiam oricum sa-i acuz pe euroexperti, doar sa spun ideea de baza – evaluatorii s-au decredibilizat in toata perioada bulei.

   • @cafea

    Evaluatorii s-au decredibilizat TOTAL in vremea bulei.

    Chiar eu am spus chestia asta de mai multe ori aici, la TF.

    Si o repet ! Tot DISPRETUL !

    Ceea ce vroiam sa va aduc la cunostinta este un singur lucru:

    – exista un nucleu dur / „nuca tare”, (zi-le cum vrei) de experti, oameni batrani, pe care nu-i mai intereseaza nimic si nu pot fi sensibilizati …deloc. Ei doar isi fac job-ul, pur si simplu in virturtea inertiei. Nu mai au nevoie de NIMIC. Sunt pensionari. Si nu vorbesc (doar) de cei de la EURO EXPERT. La ei apeleaza DNA cand are nevoie de evaluari, la ei apeleaza AVAS / AVAB/FPS …..PLM cand au nevoie de evaluari. Si n-o sa-ti vina sa crezi dar si CEDO (Curtea Eur a Drepturilor Omului ) le cere parerea cand trebuie sa stabileasca cval despagubirilor pt. vreun imobil pe care Romania nu-l mai poate restitui.

    Sunt putini dar sunt mult ……deasupra.

    Daca ai „norocul” sa le intri in gratii, ai ce invata de la ei.

   • un film pe aceasta tema (oamenii stiau ce e aia credit inca dinainte de … 2008)

    Mofturi, de I L Caragiale

    P.S. eu am dat de el pe tvr international; foarte bun filmul

    P.P.S. un alt film tot in aceeasi tema „Filmul realizat dupa schitele lui I.L. Caragiale ne aduce in memorie trecutul care mereu pare un real prezent… La oameni noi, vremuri vechi, obiceiuri mostenite….”

  • jaful e ca pe la noi. de aia e mai bine ca au salariile mai mari decat saracii europei.

   „Un cetatean spaniol, Juan Carlos Caballero, a cumparat un apartament cu trei camere in Sesena in anul 2008, pentru suma de 185.000 euro, in timp ce tatal sau a achizitionat acelasi tip de apartament la un pret de pre-constructie mult mai mic.

   Ambii au fost convinsi ca preturile celor doua locuinte vor continua sa creasca iar in prezent sunt blocati intr-o zona in care nu exista nici macar o farmacie sau transport public catre Madrid, eficient. In zona, exista o singura pizzerie care este deschisa trei nopti pe saptamana. Blocurile au la parter spatii comerciale destinate afacerilor mici insa pe peretii inceperilor nu sunt decat afise cu numere de telefon la care cei interesati pot cere detalii despre cumparare sau inchiriere.

   Caballero (33 de ani) este de profesie sofer si la momentul actual nu are un loc de munca. Ultima oara cand a obtinut un venit de pe urma apartamentului pe care il detine a fost in urma cu doi ani cand l-a inchiriat pentru 750 euro pe luna. iar in prezent chiria pe care o solicita este de 500 de euro. Tatal sau, Jesus, a decis sa ofere spre vanzare apartamentul pe care il detine pentru 108.000 euro, ceea ce implica pierderi de zeci de mii de euro. Bancile, insa, detin apartamente in aceeasi zona si le vand si cu 65.000 de euro.

   Caballero este de parere ca vanzarea sau inchirierea proprietatilor la momentul acesta este ca un joc la loterie, avand in vedere ca locuieste cu parintii si din ajutorul de somaj de 700 de euro, 500 ii da pe ipoteca si pe costurile de intretinere a locuintei.”

 16. @BCA & AC: Nu stiu cine este cu mai multa lipsa de logica, nu cumva cei care fac afirmatii „pathos” fara substantiere? Daca aveti argumente solide logice, sa le vad si eu, chestii cu „lumea nu are bani”.. etc.. nu functioneaza depinde care lume.. ca in aceasta tara exista doua romanii, multi foarte saraci si cativa cu multa dare de mana. Piata fiind foarte mica este apropare excvlusiv a celor cu dare de mana iar a face statistici generale in care incluzi marea masa de saraci nu faci de cat sa generezi statistici „wishfull thiking” ce apoi sunt invocate pe post de argumente logice.

  Si ca sa nu credeti ca am vre-un conflict de interese nu sunt (sau fost) imobiliar si nici exponat al scolii romanesti de economie.

  Banuiesc ca unii din voi cred ca „smart money” = mafie. In acest caz, marea mafie care o invocati voi ca se chinuie din rasputeri sa ridice preturile face taman pe dos, vrea sa convinga pe cei ce ar fi pe punct de a vinde, de „dezastrul pietii”, pentru a lasa si mai mult la pret. „Smart money” a facut exit inaintea ciclului de scadere; acum incearca sa genereze preturi cat mai mici pentru achizitionari cat mai rentabile.

  Ar trebui sa fiti mai maturi, sa nu mai insultati persoanele cu opinii diferite de ale voastre; sa respectati diferentele de opinii si sa lasati pe cititorul impartial sa decida cui sa ii dea mai multa crezare. Altfel riscati sa fiti banuiti de a fi trambitasii mafiei imobiliare ce evident doreste sa fraiereasca proprietarii actuali sa vanda cat mai ieftin.

  • @i conomics

   „…depinde care lume.. ca in aceasta tara exista doua romanii …”

   Ntz ! In aceasta LUME exista 2 lumi. Multi foarte saraci si cativa cu multa dare de mana. Stiu ca n-ai sa crezi dar e valabil peste tot, pe glob. Iar cei „cu multa dare de mana” au deja case. Probabil ca nici pe asta n-ai s-o crezi.

   Piata e formata predominant de ….”ceilalti”. Vei realiza atunci cand te vei apuca sa inveti economie.

   Stim si noi ca smecherii au construit si au facut „exit” inainte de 2008. Au vandut „fondurilor de investitii”. Acum exista doar prostanii care incearca sa vanda catre „consumatorul final”.

   Eu unul nu te-am insultat.
   Insa imi creezi senzatia enervanta ca pentru tine, in imobiliare, anul 0 (zero) este 2007. Atunci a „inceput” in RO ……piata imobiliara.

   Ori, a omite intentionat perioada anul 1 dupa Christos pana in 2006 mi se pare o gafa impardonabila. Practic ne insulti tu pe noi.

   N-ai sa crezi, dar, sarind peste perioada (1945 – 1989) vei afla ca si in perioada interbelica exista in RO o „piata imobiliara”. Cu antreprenori, ingineri constructori, banci, credite ipotecare, executari silite …..etc. Dar FARA agentii imobiliare. Pe casele vechi din Buc. exista mici placute de marmura pe care sunt trecute numele arhitectului si a inginerului. Doar ridica privirea !

   Si chiar si in perioada antebelica (WWI) exista piata imo romaneasca.

   Vezi tu ICO, daca vrei sa ai o privire „de ansamblu” cu perspectiva temporala in RO, trebuie neaparat sa-ti dai jos „ochelarii de cal” si sa te apuci sa citesti serios.

   Ca informatiile de dinainte de 1945 nu pot fi gasite pe ….net.

   P.S.

   N-ai sa crezi cat de multi idioti cred cu tarie ca creditul ipotecar in imobiliare e o Inventie „moderna” pe care au adus-o in Romania bancile „straine” cam prin 2004.

   Asta e cel mai mare tembelism de pe bloguri. Parintii strabunicilor nostri isi cumparau case / apt in Bucuresti si nu numai cu …….credite ipotecare.

   „Ipoteca” ca si institutie de drept civil a fost consacrata in RO prin Codul civil din 1864 (care a fost valabil pana anul trecut). Si care a fost copiat dupa Codul civil francez napoleonian (deci de dinainte de 1864!!!!). Care cod francez era inspirat din institutiile de drept roman (deci de dinainte de Christos). Care romani cunosteau deja (ei le-au inventat) – garantiile reale (ipoteca, gajul).

   WWII, 1864, Napoleon, Imperiul Roman, ipoteci ….Shock, groaza, stupoare !

   Imobiliarele nu au inceput in 2004 cu …..danieldobre si cu noi ….

   Doneaza-ti laptopul unei scoli primare si ia-ti abonamente la toate bibliotecile din oras.

  • Daca imparti oamenii in doua categorii (sunt oricum mai multe) ar trebui sa imparti si casele in doua categorii (din nou, sunt mai multe). Pe acest blog nu vorbim despre casele de lux, ale celor cu dare de mana. Vorbim despre pretul caselor pe care le cumpara oameni care nu au nici banii de avans. Om obisnuit – casa obisnuita. (tot e cuvantul asta folosit in orice reclama) Este clar pentru toata lumea faptul ca este o ruptura intre cerere si oferta. Bancile „fierb” in perioada asta recalculand lunar provizioanele. Du-te si spune-le ce gandesti tu, poate le mai linistesti. Du-te si spune-le si agentilor care inca nu s-au reprofilat, poate le tine de foame.
   Daca vrei si argumente logice:
   Le Chatelier: „dacă asupra unui sistem aflat în echilibru acţionează o constrângere, sistemul va reacţiona pentru a diminua constrângerea respectivă”
   Constrangerea in cazul de fata este bula imobliara, fortarea „prostilor” de a plati foarte mult pentru o casa. Ar contrazice principiul ca dupa ce s-au facut cativa pasi pentru diminuarea constrangerii rezolvarea sa continue prin intoarcerea la situatia cand constrangerea era maxima.

  • @i-conomics

   In primul rand esti subtire spre prostut.

   „Smart money” au trecut prin clociada romaneasca cand s-au sincronizat bulele imobiliare… terestre.

   Daca tu crezi ca „smart money” ar mai trece pe aici fara certitudinea ca fazanilor le fi reinoculata impresia de prosperitate, urmare a integrarii in absolut, inseamna ca esti in pericol real cand traversezi… strada.

   In plus, fondul locativ e tandari si expirat. Deci, proprietarii actuali… sa fie sanatosi… n-au nici cui sa vanda si nici… cine stie ce.

   Acum zici tu ca e „dezastrul pietei”?

   Pai, esti varza.

   http://www.bloomberg.com/news/2012-02-17/irish-home-loans-at-least-90-days-in-arrears-rise-to-9-2-.html

   http://www.bloomberg.com/news/2012-02-17/spain-s-record-lending-decline-accelerates-as-defaults-increase.html

   … grecia intra in faliment, somajul continua sa creasca… economia moare:

   … dar din punctul tau de vedere, cretin, de altfel, chiar daca vorbim de un cretin matur, cresterea pretului petrolului e semn de hiperinflatie… si nu moarte clinica a activitatii economice, prabusirea consumului si, in consecinta… deflatie.

   … ghinion!

   • Mai…

    „Smart-money” cum ziceti voi s-au ars in draci in tara asta, dovedindu-se in ultima instanta „stupid money”.
    Sunt o gramada de complexe rezidentiale neterminate, intrate in insolventa. Au fost construite pe bani straini. Dar ROI cam intarzie, si va intarzia muuult de tot.

    Deci ei nu „au venit si au plecat” decat intr-o mica masura. Multi „au venit si au ramas”… Nu mai vorbesc de soldul creditelor ipotecare (7 mld euro+) din care nici dracu nu stie cate vor ajunge cu bine la final (prin 2034-2040).
    ====
    Pentru I-conomics: Doar in Bucuresti exista 800.000 de proprietati rezidentiale, totalizand 2 milioane de camere. Deci nu vad de unde ai scos-o pe aia cu „fond locativ insuficient”…
    ====
    Fundamental, regula salariului mediu/mp si regula celor 100 de chirii s-au dovedit a fi cei mai consistenti predictori ai valorii de piata a imobilelor pe termen lung, astfel ca proprietatile rezidentiale din RO sunt MULT supraevaluate.

   • @alex
    „Fundamental, regula salariului mediu/mp si regula celor 100 de chirii s-au dovedit a fi cei mai consistenti predictori ai valorii de piata a imobilelor pe termen lung, astfel ca proprietatile rezidentiale din RO sunt MULT supraevaluate.”

    Esti profund pe dinafara. Nicaieri nu se aplica, in nici un domeniu, nici o regula in afara de cea a cererii si ofertei. Intamplator se poate stabili orientativ un raport de 2 venituri medii pe metru patrat daca te uiti la preturile din Europa/USA (spre ex. 2200 euro venit mediu /4000-5000 E/mp – Franta) doar ca tranzactiile individuale au, fiecare, specificul lor, functie de zona, zona….si iar zona. Plus acces la creditare. Da, asa e, oamenii normali gandesc achizitiile doar prin credit, varianta 7000 euro nu exista.
    Regula celor 100 chirii este hilara cata vreme profitul rezultat in aceste conditii ar fi pe la 13% pe an, de neatins nici macar pe S&P’500. In romanica se castiga in jur de 5-6 , in Vest 3-4.
    Ma uimeste totusi sigurata de sine cu care debitezi nazbatii cu pretentii de a fi alfabetizate.

   • @ AlexD

    E un grafic pe aici pe blog (dar nu mai știu pe unde) preluat de pe Indeximobiliar parcă sau de la Renderman. E acolo evoluția raportului dintre salariul mediu și prețul metrului pătrat. Informează-te și apoi mai vorbim…

   • „Esti profund pe dinafara. Nicaieri nu se aplica, in nici un domeniu, nici o regula in afara de cea a cererii si ofertei.”

    hai sa mori tu parazitake! 🙂 sti ce-i aia tu sa-mi ceri 1200E/mp si eu sa-ti ofer 500? o sa te obisnuiesti cu asta de-acuma. da’ de prin presa, ca tu o sa speli vase pe la nunti si boteze.

  • @i economics

   Doua lumi, ok! Problema e ca aia cu dare de mana sunt (citez) „cativa”. In lumea pe care o descrii tu, oamenii saraci nu exista in ecuatie, deci numai cei „cativa” sunt responsabili cu circulatia proprietatilor imobiliare. Si nu oricum, ci intre ei, pentru ca aia saraci nu isi permit nimic.

   Nu asta este fundamentul capitalismului, in care din circuitul economic sunt eliminati o majoritate (98% ++), iar economia (reala, nu imaginara derivata din… derivative si produse financiare) ar fi sustinuta de doar 2% –.

   Faptul ca aia destepti, iportetic, asteapta sa cumpere ieftin este foarte interesant. Problema e ca aia destepti nu vor putea sa vanda apoi (mai scump) decat altora ca ei (la fel de destepti, din acelasi punct de vedere). Eu cred ca visezi la bule imobiliare cu ciclitate de 10 ani. Romania este terminata in realitate.

   Urmatoarea bula va fi cea a mancarii. Problema cu bula aia , spre deosebire de cloace, e ca pe parcurs ce balonul se va umfla, rezervele se vor consuma, iar cand bula va plesni, se va muri de foame. La propriu.

 17. Daca o sa combini cele 2 posturi ale mele o sa observi:
  – cererea scade ptr nu mai sunt atat de multi tineri
  – oferta creste ptr ca sunt multe mosteniri in urban

  In conditiile astea agitatia de pe piata imobiliara bazata pe „cerere care depaseste oferta” nu mai avea cum sa tina.

  Si mare atentie: la tv se arunca in derizoriu scaderea populatiei Romaniei la 19 mil, se spune ca sunt romani plecati din tara care se pot intoarce oricand. Este o DIVERSIUNE, din 1990 incoace s-au nascut cu 2 milioane de copii mai putini! Cam 100.000 ptr fiecare an si 22 x 100.000 = 2.2 milioane de romani mai putini. Daca mai combini asta si cu 2 milioane de decese atunci o sa observi ca populatia Romaniei a scazut NATURAL din cauza DEMOGRAFIEI si nu a emigrarii.

  Si inca ceva, nu te mai gandi la salariile celor care fac mai mult de 1000 euro pe luna. Astia sunt cam middle-class. Eu unul am ceva peste 1000 de euro/luna si NU CONCEP sa fac CREDIT. Intr-o tara normala trebuie sa ai si oameni care nu au credite si sunt pe picioarele lor. Sfatul meu ptr bancheri si ptr cei ca tine este sa uite de corporatistii cu peste 1000e/luna.

 18. In urmatorii 20 de ani, in fiecare an, numarul de decese va depasi nasterile si asta va insemna case goale si deci scaderi CONTINUE ale preturilor imobilelor.

  Deja numarul de casatorii a scazut la jumatate fata de 2007 asta inseamna ca cererea de locuinte este la jumatate.

  • leder, my friend, unde lucrezi? .. vrem si noi sa avem salriul ala 😀

   • Nu era scopul meu sa spun venitul aici si tocmai de asta m-am oprit la a spune ca este peste o mie euro.
    Dar nici nu imi place strategia multora de a cere mariri de salarii ca sa se incadreze la credit, asta e cea mai mare absurditate.
    Adica sa recunosti ca nu esti in stare sa strangi bani deloc si sa VREI sa te oblige banca sa-i dai bani in fiecare luna.

   • fainis intrebarea ta este buna dar oarecum ti-a raspuns un pic mai sus. Undeva in corporate multinational si cu salariu pana in 1500 E.

    Faptul ca omul stie ce vrea (si ca nu concepe sa ia credit) este de admirat.

 19. Florine, mai baga o data fisierul ala. Ca nu mai e…

 20. „Legat de numărul de tranzacţii imobiliare pe segmentul rezidenţial, consider că acum, ca număr de tranzacţii, stăm un pic mai bine ca la nivelul anilor 2000-2002, pentru că acum, în comparaţie cu momentul de atunci, avem acces (chiar dacă estompat) la credite prin Prima Casă. Nu văd scăderi în numărul tranzacţiilor din anul acesta, consider că vor fi cel puţin egalate vânzările din 2011”, a mai spus Stan.

  http://www.curierulnational.ro/Specializat/2012-02-16/Apartamentele+au+motive+noi+de+ieftinire

 21. Ma amuza teribil cum unii vin si ne explica noua cum funcioneaza piata imobiliara,invocand dreptul la opinie. Dreptul la opinie cu siguranta ca ii are fiecare dintre noi, dar ce te faci in momentul in care realitatea iti contrazice in fiecare zi mesajul!? Sa te incapatanezi sa crezi si sa il afirmi in continuare, eu cred ca nu este o idee foarte buna, seamana a fixism sau cel putin asa pare. Trebuie sa intelegem ca nu ideea in sine este gresita, care sigur ca se poate fi valida intr-un anumit moment al pietei, al realitatii imobiliare, ce te faci insa daca acel moment nu este acum!? Desigur ca vb aici despre i conomics si cafea, care nu par sa inteleaga faptul ca realitatea pietei este alta acum, iar iesirea din blocajul actual, cu siguranta nu se poate face decat prin micsorarea pretului pt o marfa proasta calitativ, cu cerere tot mai scazuta in viitor. Motivul pt care aceasta piata a ajuns unde a ajuns este unul singur peste tot in lume, specula.Specula este una din realitatile pietei economice fara nici o exagerare,dar tot piata economica ne invata ca dupa o asemenea perioada urmeaza o perioada de declin. Vrem nu vrem, noi suntem in aceasta perioada de deciln a pietei imobiliare. Se vb foarte mult despre ideea de infalatie, ca despre o reactie care ar avea rolul de a impiedica prabusirea pietei imobiliare. Acest lucru se poate intampla, dar in momentul de fata el tine mai mult de teorie decat de practic, pt ca pana la urma cum poate realmente inflatia ajuta piata imobiliara? Problema nu cred ca este in faptul ca noi acum nu mai avem hartie de tiparit, ci in faptul ca specula a dus la inflatie, precum si viceversa iar aceasta a dus in definitiv la bolocarea pietei. Inflatia sau hiperinflatia ar fi ceea ce se chiama lovitura de garatie data pietei imobiliare, cu sanse reale spre reintoarcere la troc… Singura sansa reala este deflatia care suprapunandu-se in Romania peste nivelul de trai aflat f jos, peste faptul ca demogarfic suntem in scadere, peste faptul ca psihologic vb romanul este intr-o stare de echilibru precar s.a.m.d. toate la un loc conduc spre o sg solutie.

  ps: Este f important ca decizia achizitionarii unei locuinte sa fie luata la rece, cerebral si nu impulsiv, emotiv. Cei aflati in bransa imobiliara se bazeaza mult pe factorul emotiv al cumparatorului… In cei 30 de ani banca nu va da dovada niciodata de emotivitate, decat de rationament cinic…

 22. A doua mare cadere imobiliara incepe … caderea va fii de 40-50% din preturile afisate pe anuntul … 43k o garsonoera in Bucurestii NOI…..cred ca vrea sa spuna 21k …

  cam atat o sa ia pe ea ….cand gaseste cumparatorul…

 23. STIRE BOMBA DIN PIATA ( am auzit azi din 2 surse credibile , ambele bancare ) :

  Se pregateste schimbarea programului PRIMA CASA . Se va aplica doar pentru locuintele NOI construite ! Apartamentele vechi nu vor mai intra in Prima Casa !! Se pare ca acest nou program va intra in vigoare 1 mai- 1 iunie !! Se doreste relansarea constructiilor si a materialelor de constructii , un multiplicator in economie

  Repet- apartamentele vechi nu intra in noul program ! Inca se discuta ce inseamna aprtament nou (se pare ca vor fii incluse totusi si cele construite incepand cu 2009-2010, inca se discuta ….)

  Eu doar presupun ce va urma: apartamentele vechi se vor prabusi , iar cele noi se vor stabiliza

  De urmarit in saptamanile urmatoare !!

  • Bro’ pana atunci mai sunt 3-4 luni. Sa intelegem ca intelegerea a fost facuta du dezvoltatorii ce au portofoliul plin ?

  • @bogdan

   „Bomba” e ca se continua Prima Casa.

   Nu faptul ca se continua doar pt. cladirile noi.

   Trist !

   Multe dintre apt construite intre 1978 – 1990 sunt muuuuuuuuuuuuuuuult mai valoroase fata de ….”alea noi”.

   Nu ma refer la „finisaje delucs” ci la soliditate.

   • cloacele vechi, in caz de redirectionare a PC, se vor vinde la adevarata lor valuare, aia dorita de banci…25% avans 🙂

  • Da, asa am scris si eu pe Finante Azi ca ar fi normal.
   Trebuia sa se mearga de la inceput pe varianta asta.

   • Inkorect Politik

    Trebuia, da’ ce te faci ca baJetii aveau ceva bani blocati in apartamente vechi si asteptau sa creasca preturile.

    Asa ca au tinut PC in forma asta aberanta pana au vandut tot ce aveau pe stoc si acum vor folosi banii pentru a construi la pret mai mic apartamente pe care le vor vinde tot prin PC.

   • nu stiu daca aveau baietii stocuri de apartamente vechi, sau mai degraba ar fi trebuit sa constituie bancile provizioane la greu

  • bogdan, esti aducatorul de vesti bune 😀 … sarut mana,
   ASTA AR FI NORMAL … e semn ca cineva acolo sus (la guvernare :D) s-a desteptat dracului .. si favorizeaza achizitia si CONSTRUCTIA de cloace noi .. iar pe cele vei le defavoizeaza (nu le mai ‘sponsorizeaza’ :D) .. e drumul spre normalitate … chiar daca mai dureaza .. o jumate de an .. chiar un an 😀

  • Sa nu fie una din stirile de genul „luati acum cat mai puteti, ca se termina prima casa”.

 24. @cafea

  Vorbesti mult si prost.Scrie pe blogul tau nu te apreciem aici.
  O arzi nebuneste aici sa ti faci reclama gratis.
  Te pupam, manipulator ieftin.

 25. @alexd
  Emobiliar jegos. Parazit imputit ?

  Pune mana PARAZITULE si verifica INTERNETUL – in special studiile FED si INSEE privind corelatia venit-premediu/mp si chirie/valoare medie.

  Daca ai fi avut MINIMUL BUN SIMT de a CITI articolul la care ai COMENTAT ca un GAOZAR IMPUTIT, ai fi gasit un link catre economist.com, link la care poti vedea evolutia raportului salariu/mp, si chirie/pret achizitie in 25 de tari dezvoltate.

  DAR CUM ESTI UN ONANIST IMPUTIT, arunci vorbe FARA ACOPERIRE, in speranta de a aburi cat mai multi FAZANI.

  LA MUNCA BRE PARAZITE !

  • @pkiller
   De acord cu micul tau efort de gandire (desi in 2001 euro nici nu exista iar in tranzactiile imo in e folosita de prin 2003, in plus venitul mediu e usor nerelevant pt. achzitii imobiliare – si nu doar in romanica), numai ca te-ai jenat la concluzia deranjanta pentru anumiti imbecili : pretul „corect” la ap. vechi este 50% din cel actual. 25.000, nu 7000 euro.
   ….Si in functie de rata de inlocuire in 20-30 de ani e posibil sa ajunga acolo desi pana atunci mai cresc si veniturile reale.

   • Acum stie si o gaina cu capul separat de (caserola pui) ca bancile nu mai acorda credite pentru janghinele pre-’80. Motivul… azi e, maine… nu e.

    Venitul mediu nu e relevant pentru achizitii imobiliare, daca esti un ajent retardat.

    N-ai clienti la agentie pentru ca:

    1. Investitorii si-au amanat intoarcerea?
    2. Romanii nu sunt solvabili pentru cretinare?
    3. Ma-ta nu vrea sa faca un downgrade

    … sa manance si gura ta de hamesit… retardat?

    P.S. Fond locativ expirat peste 50%, pretul median estimat 10k.

    P.P.S. Mori!

   • @ alexd

    Apartamentele vechi nu vor ajunge la 7000 E si toata lumea de aici o cunoaste. Numai ca acum, preturile de lista sunt de cam 3 ori mai mari decat pretul ala obtinut matematic.

    In 2001 existau EUR, dar nu la noi. In realitate tranzactia a fost in lei si eu am schimbat in EUR folosind date istorice de pe net (cursul EUR la 3 ianuarie 2001). Este neimportant in fond, faptul ca vorbim de EUR sau de USD, pentru ca sumele au fost transformate in RON (in fine, ROL) pentru data aceea, 2001, si apoi convertite in EUR.

    Inflatia a fost aplicata asupra pretului in RON. Pentru ca acolo conteaza.
    De asemenea marja de crestere peste inflatie este de 22% dupa cum am spus (si a fost inclusa in acel pret).

    Concluzia, pentru cei care nu au inteles, poate, este aceea ca desi salariul mediu a crescut cu 22% in ultimii 10 ani (in mod real, luand inflatia in calcul), pretul la apartamente a crescut cu 314%. Suma aceea de la sfarsit
    ,care este cu 258% mai mare decat valoarea teoretica, ia in calcul si aceasta crestere (adica pretul care inglobeaza „cresterea” economica).

    Deci pretul unui apartament de trei camere confort I in pitesti, ar trebui sa fie in jur de 25.000 E, conform acestor calcule.

    In realitate, asa cum a ajuns sa valoreze 110.000 E in 2008, poate sa valoreze si 10.000 E in 2013, pe fondul efectului de recul.

   • @ Pkiller

    Nu-ti mai bate capul cu toti imbecilii care si-au ingropat banii in afaceri imobiliare. E dureroasa criza asta pentru ei si nu accepta niciun argument concret. Astfel de specimene isi merita soarta cu varf si indesat. Dobitocul asta crezi ca stie de PIB-ul per capita sau de evolutia raportului salariu mediu / metru patrat ? El stie doar una si buna : Noi suntem vulpile care nu ajung la struguri. Logica pentru el este o simpla notiune de dictionar explicativ.

   • @ AC

    Daca fondul imobiliar e expirat peste 50%, atunci cat de mare e oferta viabila?

   • Daca fondul este expirat nu inseamna ca aceste locuinte au fost scoase de pe piata. Eu am inteles d.p.d.v. logic ca sunt prea vechi, uzate atat fizic cat si moral.

   • @pkiller
    Banuiam eu o oarecare conversie lei sau usd/eur. Eur a fost introdusa in ianuarie 1999, si pusa efectiv in circulatie in ian. 2002. La noi a ajuns mult mai tarziu moneda de referinta, inca era dolarul la putere.
    Spui ca: acum preturile de lista sunt de cam 3 ori mai mari decat pretul ala obtinut matematic. 42-46.000 fata de 25.000…

    M-ai pus la treaba si am refacut calculul tau pe Bucuresti.Nu mai stau in romanica decat ocazional de cativa ani, dar stiu veniturile orientative (400-500 eur/luna) si am cumparat la sfarsitul lui 2002 o locunta cu 1 dormitor de 60 mp pe Drumul sarii/13 septembrie cu 12.000 eur. Acum, daca n-as mai veni prin tara as putea-o vinde realist cu 50.000. Pentru ca raportul pret/salarii sa se obtina ar trebui sa mai scada cu foarte putin. Se pare ca veniturile au crescut mai repede decat in provincie, in timp ce preturile mai putin.

    „Apartamentele vechi nu vor ajunge la 7000 E si toata lumea de aici o cunoaste” „poate sa valoreze si 10.000 E in 2013, pe fondul efectului de recul.” Ce mi-e 7000, ce mi-e 10000… Cred ca frica de insultele unora poate fi depasita dupa 20 de ani de libertate. Daca nu ne putem apara convingerile in anonimat, ce sa mai vorbim de face to face. Nu , nici 7 nici 10, decat poate in urma unui faliment mondial.

    @tavan.fals
    imbecilul de care vorbesti este „un fel de” project manager
    pe mobile banking services care nici nu prea sta in tara dar cunosc bine strugurii acri. Aici sunt inconjurat de oameni care fac mult mai multi bani ca mine, si evident isi permit mai multe activitati in timpul liber.

   • @ AlexD

    Dacă nu știai până acum îți spun eu – Prostul cu carte e mult mai periculos pentru societate decât prostul de la coada lopeții. Primul începe să creadă că adevărul gravitează numai în jurul său.

    Eu nu fac parte din categoria celor care susțin că un apt trebuie să coste 10.000 de euro dar pentru România (acolo unde o jumătate de salariu se duce pe mâncare) teoria celor 100 de chirii – 20.000 EUR e extrem de pertinentă. Graficul salariu mediu net / pret metru patrat aferent perioadei dinaintea Marii Specule Imobiliare este deasemenea elocvent.

    P.S. Te-am făcut imbecil pentru că invectivele tale sunt de aceeași natură. Altfel, ești bine-venit dacă nu manipulezi și accepți realitatea economică a patriei natale.

   • alexd

    imbecilul de care vorbesti este “un fel de” project manager
    pe mobile banking services

    Asadar te lauzi ca esti un bancher cum s-ar spune in popor. Pai intra in „teritoriul personal” si spune-ne cam cati clenti solvabili s-ar mai putea imprumuta in Romania ca sa mentina preturile imobilelor atat de sus. Sau poate in viziunea ta cresteau preturile imobilelor fara „un fel de” imprumuturi ieftine.
    Stiu stiu … te temmi de 10k, insa piata imobiliara romaneasca e setata … n-ai ce-i face.

   • Tot lui alexd

    si am cumparat la sfarsitul lui 2002 o locunta cu 1 dormitor de 60 mp pe Drumul sarii/13 septembrie cu 12.000 eur. Acum, daca n-as mai veni prin tara as putea-o vinde realist cu 50.000.

    Asadar ne spui ca ti-ai luat „un fel de vin” ce prin invechire si-a marit valoarea? 😀
    Realist vine scadenta …

   • imbecilul sta nu sta in tzara pretzurilii crestiii.

    s-a mai zis de enshpe ori si cred ca cu totii suntem de acord. ce e azi pe emobeleare ro e cu cel putin 50% umflat fata de ce poate oferi romanul. mediu.

   • brain inflamation

    … iar au aparut cârtii în ușile metalice… „cloace cumpăr…ăm!!! Plătim în plus, plătime oricât, ne ocupăm de acte!!!”

    … FACEM ORICE!!!!!!!!!!!!!!! 😛

 26. @alexd
  Ia pune mana parazit ORDINAR si vezi raportul salariu/mp in GERMANIA, OLANDA, si ELVETIA. Ia vezi tu cam cum e treaba…

  Apoi vezi si evolutia CHIRIILOR raportate la PRET ACHIZITIE.
  Si citeste tu acolo, si mai vezi dupa;

  A, si n-ar fi rau sa citesti TOT blogul asta CAP-COADA, doar ca sa nu te faci DIN NOU de cacat.

  • Inkorect Politik

   Eu unul recomand sa se uite mai aproape de noi, intr-o fosta tara comunista.

   Sale price: 8.4 M HUF
   (28 950 €)
   Size: 53 m²
   Condition of real estate: renovated

   http://realestatehungary.hu/keresov2/hirdetesfeladas.php?action=bovebben&id=6038050&lang=en&valuta=

   Din pret se mai scade putin la negociere.

   Cat se cere pe asa ceva in Bucuresti stiti si voi foarte bine.

   De remarcat ca pretul seamana totusi cu ceva din Bucuresti: estimarea din grila notarilor pe 2011-2012 😉

   Sa mai amintesc si de salariul mediu de la ei si de puterea de cumparare?

   • Daca amintesti de grila, nu mai ies evaluarile. 😀

    Dormitoarele ceausiste sunt inca… fantezii pentru copii, chiar is la valorile din grila.

   • interesant ap. foarte tare .. as da si eu 29 k coco pe asa ceva .. sa ia aminte jegurile de aJenti din RO

   • Inkorect Politik

    Traducerea descrierii acelui apartament cu Google translate:

    „Tube 5 minute, 11 podea, renovat, un dormitor + 2-un apartament tineresc Kispest negrevate de vânzare în regim de urgenţă.
    Apartamentul a fost renovat în 2011, în conformitate cu care, printre altele, calorifere noi, bucatarie noua bucatarie IKEA, masina de spalat vase, cuptor construit-in a fost dezvoltat. Tariful include o bucatarie built-in, cu maşinile care sunt încă în garanţie! Gresie şi sala de bucatarie si dulapuri pot fi găsite. Toate camerele au parchet laminat nou şi perete oglinda de perete, în dulap dormitor a fost dezvoltat. Frontală de securitate de blocare usa de la mai multe puncte au fost înlocuite, iar ferestrele din plastic au fost instalate.
    în jurul valorii de apartament. ! 6 nm magazin face parte din
    staţia de tramvai excelent, tramvai / noapte langa casa, centrul comercial bazat pe Koki, 5 minute de mers pe jos la metrou!”

    Adica are de toate, noi. Trebuie doar sa te muti si esti la 5 minute de metrou 😉

    Eu as negocia putin si as da 25-27k lol

 27. Lume, lume !

  Nu rata ocazia achizitionarii unui cotet in PENITENCIARUL GREENFIELD ! Acolo unde musafirii platesc taxa de intrare in complex, unde proprietarii sunt amenintati de interlopul Dan Ioan Popp, se fac reduceri de 50.000 EURO RON ! Daca vrei senzatii tari, nu mai sta pe ganduri :

  http://www.promotiegreenfield.ro/

  • lei 🙂 te-a pacalit…

  • Florine rucerile sunt in RON.
   Pai saptamana trecuta au redus aia de la confort city, acum astia, au intrat la apa.

   • Au mai fost „ruceri” in anii de glorie ai prabusirilor înfipte, dar nu se vad în indicele imobiliare put ro… vor spune ei ca-s promotii, dar pretul de lista e neschimbat… sau cum ar zice manelistu’, neschimbat si in crestere. 😀

  • Si daca le-ar fi scazut pretu cu 50k tot scumpe ar fi fost :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • Ce gluma buna 🙂
   Uite ce scrie la subsol, cu litere fff mici: „* Pretul de lista al acestui apartament + un loc de parcare este de 141.224 euro (TVA inclus). Pretul este in lei si a fost calculat la un curs de 1 euro = 4,35 lei.”
   deci imi scade vre-o 12000 euro din 141 de mii? … pai tot raman vre-o 130 de mii de platit…
   Puteti face si singuri pretul / mp…
   Incredibil!!! Poate, poate mai prinde un fazan in plasa….

  • @ TF: cred ca sunt lei (romanesti)…

  • totusi putina lume (oameni normali, de pe strada) vede ce este aia o deflatie. si nea cu elicopterul face tot ce poate sa evite deflatia, deci este rau de tot.
   va fi bine pt cei cu cash.

 28. Ar fi o veste buna daca se restrange PC doar la apt noi dar ar fi si mai bine daca ar disparea de tot. Oricum nu am incredere in constructiile noi. E totusi un zvon deocamdata …

  Interesant si ghidul imo pe bucuresti, pare facut de oameni seriosi.

 29. Vad imobiliare.ro a publicat scaderile imediat, oare sa fie o schimbare de atitudine ? Stiu ca mai facuse un comentariu patronul de acolo cum ca ar fi nevoie „de transparenta” pe piata imobiliara. Cam ciudat venind din partea lui ptr ca el este mincinosul-sef.

  Mai aud prin cercurile de corporatisti urmatoarea idee: cum sa fie o scadere a populatiei Bucurestiului cand eu nu am loc pe strada. Pai explicatia este simpla: sunt prea multe masini!
  Oamenii au scazut si masinile s-au inmultit, creeand impresia de aglomeratie, care de fapt nu e.

 30. pt pitesti, ma poate ajuta cineva si pe mine cu o grila 2012?
  multzam.

 31. Luati aminte cum se face treaba:

 32. @alexd
  Pretinzi ca ai „refacut calculele”, insa nu ai facut decat sa iti confirmi incompetenta.
  – Ti s-a explicat mai sus ca inflatia cumulata in ultimii 10 ani a distrus toata bruma de crestere a „salariului”.
  – Cererea solvabila s-a redus DRASTIC in acelasi interval, parte prin emigrare (11% din populatie in utlimii 10 ani) parte prin injugarea prematura la credite.
  – e dovedit de MULT TIMP si cu MULTE MULTE studii faptul ca exista o corelatie stransa intre chirie si pretul de achizitie. Sigur ca exista un interval de variatie, dar IN NICI UN CAZ NU +250%!

  (ex: apartamente cu 2 camere in 13 sept se inchiriaza acum cu ~ 200 euro. 100 chirii x 200 = 20.000 euro… Ca sa nu mai spun ca cei mai multi inclina catre 80 de chirii, cu 100 ca maxim…)

  Dar negarea e una dintre fortaretele prostilor…

  In fine, mai esti si mincinos, pretinzand ca ai platit 12000 de EURO in 2002 pt o locuinta pe 13 Sept. In 2002 preturile se faceau in USD… Iar 12000 USD in 2002 insemnau cam 400 de milioane lei vechi, si nu 520 cum incerci sa insinuezi prin strecurarea monedei euro in ecuatie.

 33. eu am spus mereu ca preturile apartamentelor au legatura cu puterea economica a orasului.daca un oras este sarac preturile apartamentelor sunt jos.daca orasul este bogat pretul apartamentelor este ridicat. voi vreti 400-500 pe mp.
  Top-ul celor mai scumpe apartamente din țară

  La nivel naţional, cele mai scumpe apartamente vechi sunt în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în semestrul II din 2011 de 984 euro/mp, Cluj-Napoca 977 euro/mp şi Iaşi 891 euro/mp. Cele mai ieftine locuinţe vechi le găsim în oraşe precum Reşiţa 470 euro/mp, Baia Mare 522 euro/mp şi Satu-Mare 537
  euro/mp.
  daca in bucuresti vreti sa fie 400 mp, atunci cat ar putea fi in resita sau valea jiului?

  • @Silviu

   Bucuresti – 350 E / mpu

   Resita – 150 E / mpu

   Valea Jiului – 50-60 E / mpu

   Nu vrem noi dar asa va fi.

  • @silviu plait

   Ref la puterea de cumparare pe care o invoci retardule, cat ar trebui sa fie mp in resita unde venitul mediu pe cap de locuitor este sub 600RON?

   Traieste tu cu banii astia o luna, si vezi cati iti ramane la ciorap pentru cei 470euro/mp.

   Pentru toate petardele imobiliare, am doar un lucru sa va „spun mereu”: motorul unei economii performante este munca din prezent, nu banii din viitor. Puterea de cumparare este ceea ce iti ramane din venit dupa ce ai terminat cu cosul zilnic, nu suma la care te „califici” si pentru care iti amanetezi viata.

 1. Pingback: Imobiliare Punct Ro – Pseudo Indicele Imobiliar | Locuinta Mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: