Broasca și Scorpionul


După demisia lui Emil Boc , unul din cititorii mediului nostru virtual (probabil mai tânăr și mai puțin ancorat în realitate) a avut o ieșire relativ euforică :

”Tiranul a fugit!    Poate ca odată cu plecarea lui Boc o sa se termine și mizeria de Prima Coasa. Chiar sunt curios cum va evolua situația. ”

I-aș fi putut răspunde scurt : Uite cine vine în locul lui :

Mihai Răzvan Ungureanu deţine trei terenuri: un teren intravilan de 5.000 de metri pătraţi în comuna Nistoreşti, un teren agricol de 20.000 de metri pătraţi în Slobozia, un teren intravilan de peste 4.200 de metri pătraţi în Voluntari, aferent unei case de locuit de 283 de metri pătraţi, ambele cumpărate în 2007. Premierul nominalizat mai are, la Iaşi, un apartament de 42 de metri pătraţi achiziţionat în 1996.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ce-avere-are-mihai-razvan-ungureanu-160833.html

Înainte de a fi acuzat iar de înclinații comunistoide aș vrea să precizez că mi se pare normal ca un om de valoarea intelectuală a șefului SIE să aibă o situație materială rezonabilă. Până la urmă nici nu sunt impresionante bunurile sale imobiliare în comparație cu adevărații ”investitori” din domeniu…

Altceva am vrut să subliniez, stimați prieteni, și anume faptul că un om cu niște conturi de economii extrem de modeste s-a concentrat în ultimii ani pe achiziții ”cu tavan și termopan”; mai mult decât atât, cea mai consistentă investiție a fost făcută în 2007 !!!  

Nu e cazul să iau la rând declarațiile de avere ale întregii clase politice actuale ca să avem o imagine de ansamblu asupra tendinței privilegiaților de ”a se pune la adăpost” și la propriu și la figurat…   De-a lungul anilor, afacerile oneroase ale gunoaielor care ne-au reprezentat în parlament, în guvern, la președinție etc., au avut în mare măsură legături cu imobiliarele.  Prețuri fără nicio legătură cu realitatea, schimburi de terenuri între stat și mafia generalizată, PUZ-uri abracadabrante, ponturi livrate ”de sus” înainte de începerea vreunei autostrăzi pentru despăgubiri consistente, cadouri din partea beneficiarilor de contracte cu statul pentru odraslele acestora, mătuși Tamare care au cumpărat apartamente cu banii din pensie și exemplele ar putea continua până la programul Prima Casă care în afară de bancheri îi ajută și pe SPONSORII  DIRECȚI ai campaniilor electorale…  Iată un articol sugestiv din 2006 publicat de Libertatea:

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/afacerile-imobiliare-ii-prind-pe-politicieni-146212.html

După MARELE  JAF  IMOBILIAR  din 2007-2008 articolul ăsta ar trebui să conțină câteva zeci de pagini dar cine mai stă să le numere ouăle fraților Negoiță & Co ???

Cine mai stă preț de o secundă să se gândească la ”rostul tuturor lucrurilor” așa cum scrie marele Hermann Hesse ? Contemporanii noștrii își pun o singură întrebare –  ”oare îmi va aproba banca creditul?”  – ATÂT !  Ne schimbăm mașinile ca pe ciorapi, telefonul mobil a ajuns să coste cât mobila din sufragerie, plasma e prezentă și la bucătărie și la baie asigurând parcă circuitul alimentelor în natură,  iar creierele noastre sunt din ce în ce mai goale.  Am ajuns să trăim ca niște maimuțe proaste într-o junglă fake… 

Îmi pare rău că nu s-a mai publicat la noi romanul ”L’argent”(Banii) al lui Emle Zola.  Ultima ediție (și singura, cred) a apărut prin 1951…   E uimitor cât de bine zugrăvește scriitorul mutrele mizeriilor bancare, ale speculatorilor, ale viermilor atașați de sistemul mafiot generalizat. Sunt acolo niște personaje parcă desprinse din realitatea cotidiană deși manuscrisul a fost bun de tipar prin 1890…  Radu Grațian Ghețea, Becali, Dan Ioan Popp etc. sunt tipologii identice cu Gundermann, Saccard și ceilalți protagoniști ai operei. Condiția umană nu s-a schimbat de-a lungul secolelor; doar mijloacele de parvenire au fost adaptate noilor condiții.

În urmă cu vreo 6-7 ani compania pentru care lucram a vândut unul din sediile aflate în proprietate. Astfel am cunoscut un agent imobiliar – o doamnă – Felicia o chema (agenția NeoCasa) . Era bolnavă de cancer, vedea moartea în fața ochilor și cu puțin efort ar fi putut-o pipăi… Dar comportamentul era mizerabil ca și cum iminența sfârșitului ar fi lăsat-o rece, ca și cum nu voia să accepte liniștea și deconctarea de cele lumești. Nu știam atunci despre boala ei dar când am aflat după câteva luni că a murit nu am reușit să o înțeleg.  Întocmai ca miliadarul lui Zola, bătrân și bolnav care se hrănește numai cu lapte dar care merge regulat la BURSĂ pentru a-și spori averea…

Și totuși dacă romanul invocat mai sus ar exista pe toate tarabele din România, concetățenii noștri ar prefera de banii ăia să cumpere CanCan sau Click pe care să le parcurga in RATB iar timpul aferent unei lecturi mai ample l-ar dedica mai degrabă lui Măruță, lui Capatos sau lui Dan Diaconescu… 

Nu e de mirare astfel că avem pe de o parte mizeriile manipulatoare iar pe de altă parte prostănacii care acceptă absolut tot ce li se livrează…   Cei 55.000 de oligofreni care au înghițit cadoul otrăvit Prima Casă sunt reprezentativi pentru cea de-a doua categorie…  Noi, scepticii spectatori, nu putem nici să-i anihilăm pe primii și nici să-i protejăm pe ceilalți. Nu ați văzut reacțiile dobitocilor care au cumpărat apartamente în 2009 cu 60.000 de euro, apartamente care astăzi se vând cu 45.000 ?  Ei refuză să accepte realitatea pentru că asta ar însemna să își recunoască propria PROSTIE.  Mai mult decât atât,  un cretin din aceeași categorie declara zilele trecute în Ziarul Financiar :

„Aş zice că decizia de achiziţie a fost una raţională. Prefer să lucrez pentru mine şi pentru bancă decât pentru proprietarul acelei garsoniere…”

Revenind la afacerile imobiliare ale politicienilor, voiam să îl asigur pe prietenul blogului care se bucura de căderea lui BOC că nu va exista o decizie în acest sens (de oprire a JAFULUI  NAȚIONAL  IMOBILIAR) indiferent de cine vine la PUTERE.   Casele sunt cele mai scumpe bunuri pe care oamenii le cumpără de-a lungul vieții. De prețul acestora depind toți JMEKERII din sistem.  Având în vedere adevărul categoric enunțat de Immanuel Kant, în România e o pâine bună de mâncat pentru aceștia:

”Un popor fără cultură e un popor ușor de manipulat”

Doar sărăcia, colapsul, frigul, foamea la PROPRIU, sapa de lemn vor aduce prețul locuințelor acolo unde trebuie să fie. Mafia bancar-imobiliară preferă să moară cu cheile cloacelor  atârnate de gât decât să revină la profituri firești… Cum să renunțe jegurile astea la bonusuri de sute de mii de euro pe an, cum să construiască dezvoltatorii cu un profit de 20 % când până  mai ieri cine nu își cumpăra cel puțin un JEEP după ce păcălea un prost nu era considerat om de afaceri în breasla lor…   Vor specula în continuare, vor miza pe cacealmaua Prima Casă până când vor sucomba și ei si victimele lor.  ( E clar că sfârșitul e aproape )

Scorpionul o roagă pe broască să-l treacă râul, iar broasca refuză, spu­nându-i că se teme că o s-o omoare. După multe insisten­ţe şi jurăminte de bună pur­tare din partea scorpionului, broasca se lasă înduplecată. Când ajung ei la mijlocul apei, scorpionul o înţeapă pe broască şi aceasta cu ultimele puteri îi reproșează: ”Vezi, ți-am spus eu… Acum o să murim amândoi !” iar el răspunde: „Îmi pare rău, instinctul a fost mai puternic decât rațiunea !” 

Reclame

Posted on 7 februarie 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 240 comentarii.

 1. Scuze pentru multitudinea de posturi, mai fac si altceva intre timp. Da, accesul la bani trebuie sa succeada valorii. Pentru a fi un agent de vanzari bun ai nevoie de multe calitati/cunostinte. Meseria de agent de vanzari este una mai mult decat demna din punctul meu de vedere si al oricui om normal la cap. Castigul pe baza de comision poate in schimb sa duca la unele derapaje de la etica, de acord. Dar bani pe termen lung fac cei corecti fata de clientii cu care interactioneaza. Din punctul meu de vedere, un comision de aproximativ 2% din valoarea imobilului este unul corect fata de client si imi poate asigura si mie un trai decent. Mod de lucru concret: vizionez in prealabil toate apartamentele de care ma ocup, verific actele, specific faptul ca reprezint o agenti imobiliara in anunturile pe care le postez, prezint clientului toate detaliile despre apartament, schita, poze si contract de vizionare inainte de a ne intalni. Mie unul mi se pare un sistem fair.

 2. fair, aJentule ??!?!?!? (J de la jeg!) – consideri fair ca tu sa castigi prin „vizitarea” unor cloace si „parcurgerea” unor acte, 2% din suta de mii de euro cu cat ai pacalit un flaier cu niste pereti? saracutu de aJent, traieste si el … doctorul care iti salveaza viata si inginerul care a cladit lumea … castiga si ei „mafiotii” intr-un an cat voi intr-o mica pacaleala .. pardon tranzactie!

  daca vlad, ala micu tepes, ar fi in viata acuma, v-ar intepa pe toti cu o mica tranzactie, pardon teapa … ordinarilor!!!!! – nici rusine in voi nu mai aveti !!!!!

 3. Pai cam ce ai vrea sa vand cu 100.000 de eur in ziua de azi? Ca idee: cheltuielile mele lunare de functionare inseamna cam 400 de eur: telefon, anunturi, transport, contabil, softuri specializate, consumabile. Ar trebui sa cer 100 de eur/tranzactie si sa sper sa am 4 vanzari pe luna sa scot costurile de functionare?!

 4. Si nu e vorba de 100.000 ci de vreo 30.000 cat costa acum o garsoniera confort 1 in sectorul 3. deci, vreo 3000 de ron/tranzactie.

  • acum si tu mai rares, 30 000 o garsoniera in sect 1… hai las-o…asa intre noi, cam 25 000, dar vezi sa nu mai auda nimeni… sa nu se prinda! sper ca nu m-a auzit nimeni…

   • exista si cu 25, si cu 35, depinde de locatie, suprafata, etc.

   • pai eu vb de medie, asa conf.1, 30mp, zona central-semicentral, fara inbunatatiri reale(nu faianta si gresie sau usa), deci media 70-86,87. 25 000€ mai mult decat sigur!

  • Nope, depinde de zona. In zona de care ma voi ocupa, pretul mediu de vanzare actual pentru confort 1 este 30.000 de euro

   • te vei ocupa?adica, nu te ocupi, te vei…, rares 1000€ pe mp? poate asa sunt preturile la agentia unde lucrezi sau vei lucra, adica alea cerute, la care se adauga cel putin 20% scaderea din negociere…si este cum am spus eu 25 000€, asta bineinteles daca proprietarul doreste cat de cat sa vanda, eu nu vb de unu care incearca piata…nu vb vorbe,dar oricum nu incerc sa conving pe nimeni(lumea in general stie)

 5. Bani pe care mi-i platesc doar acei care considera ca le este util serviciul meu si carora le si gasesc ceea ce vor. Serviciile imobiliare sunt doar pentru cei care au nevoie de ele si si le permit pana la urma. Nu inteleg de ce trebuie sa se oftice x sau y legat de acest comision pe care l-as cere.

 6. inca una http://www.adevarul.ro/financiar/Industria_da_semne_ca_ne-ntoarcem_in_criza_0_642536208.html# . Comenzi mai putine decat in dec.2010, adica cea mai slaba luna din toata durata crizei,iar noi acum suntem sub acest nivel… Problema nu se mai pune daca va fi criza din nou, ci cat va dura!

 7. iete colea titlu demn de africa: România, criticată pentru că Năstase şi alţi cinci parlamentari condamnaţi fac legi 😀

  Cine sunt cei şase parlamentari condamnaţi pentru corupţie, dar care continuă nestingheriţi să voteze legile:

  1.Serban Mihăilescu, senator UNPR, condamnat de Înalta Curte la un an cu suspendare
  2.Eugen Bădălan, condamnat pe 9 decembrie de Înalta Curte la patru ani cu suspendare, autosuspendat din PDL
  3.Cosmin Popescu, condamnat de Înalta Curte la doi ani cu suspendare, autosuspendat din PDL
  4.Dan Ilie Morega, deputat UNPR, condamnat de Înalta Curte la trei ani cu suspendare
  5.Virgil Pop, deputat PNL, condamnat la cinci ani cu executare, autosuspendat din partid
  6.Adrian Năstase, deputat PSD, condamnat de Înalta Curte la doi ani cu executare

  asia mai au si tupeul sa zica de dictatura. e domnia hotilor numiti politicieni. 🙂

 8. Am lipsit o perioada de pe aici, dar se pare ca n-am pierdut foarte-foarte multe. a avut cine sa-mi tina locul.

  Rasfoiesc Dan C. Mihailescu – I.L.Caragiale despre lume, arta si neamul romanesc:

  „Noi, romanii, suntem o lume in care, daca nu se face ori nu se gandeşte prea mult, ne putem mandri ca cel putin se discuta foarte mult.“ (pag. 80) – „…, prost si fara rost” – asa adauga eu, respectuos.

  Fara suparare.

  • … pari un basist ranit.

   Sa speram ca alaturi de neofeudalistul tepar giurgea vei reusi sa faci upgrade-ul de la garsoniera la 2 cam… fara prea multe discutii proaste si fara rost.

   • Din respect pentru ce ai fost (reprezentat, gandit si scris) in anii 2007 si 2008, si pentru ca avem amabila gazduire a lui Florin, nu te mai „pleznesc” de data asta, aici.

    Iti mai spun doar atat: incepe sa-mi fie sincer mila de tine … si mie …

 9. http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/alpha-bank-sparge-gheata-si-ieftineste-creditele-ipotecare-in-lei-9218295

  „Un obstacol în calea creşterii creditării în lei l-ar putea reprezenta pentru o perioadă programul „Prima casă”, unde avansul a rămas la 5% inclusiv pentru finanţările în euro. De fapt, peste 80% din ipotecarele acordate de bănci în criză au fost garantate de stat prin acest program.”

  cand 80% din credit se da prin PC, tu iepulasul mugurel vii si dai chipurile NORME de PRUDENTIALITATE. pentru cine ba breshule? pentru aia 20% care cat de cat mai sunt solvabili?! escroc ordinar!!

  ati tocat garantii de 1miliard ca 60mii de prostalai sa stea in casele ministerului finantelor cu un picior si cu altu in casele bancilor. nu mai bine le construiati la 1/3 din pret si le dadeati dracului degeaba?!!

 10. un articol bun despre escrocheria bancara: http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2012-02-09/Sistemul+bancar%2C+o+retea+de+%E2%80%9Cfalsificatori++de+bani%E2%80%9D

  cand arunci cu miliardele tiparite in piata, ca sa nu faci inflatie trebuie sa balonezi valorile lucrurilor, pana ce sclavii vor acoperi in munca reala, valoarea acelor bani (zeci de ani). cel mai facil e sa distorsionezi pretu’ imobelearelor, nu pixuri, nu ceapa, nu ciorapi. asa, cantitati imense de bani vor aparea ca avand valoare. iete ba cat a crescut pretu la case! si gogomania se inchide cand nu mai sunt destui prostalai sa devin asclavi…scade debitul de pseudosolvabili.

  cred ca lumea a ajuns cumva la un final de caritas si are nevoie IAR de un reset general. WW III.

 11. apropo, ce parere aveti de noile preturi la incalzirea centralizata ce incep sa vina acum pe primele luni de iarna? 🙂

  • O parere minunata, vor creste preturile la apartamente cu 5-10%, iar la chirii cu dublu. Proprietarii atasati emotional de imobile, vor sa-si refaca bilanturile pe contul cumparatorilor sau al chiriasilor. Ca asa-i in criza! 😛
   Pretul intretinerii (ce se plateste singura) cumulat cu efectul inaspriri conditiilor de creditare … face minuni. 😀

   10k 😀

 12. ladies

  agentii imobiliari sunt meserii necesare ele existand peste tot in lume si – spre disperarea unora – si meseria de bancher…
  sorry dar nu vor disparea 🙂

  desigur sunt necesari si criticii celor de mai sus… cum ar putea altcumva sa-si imbunatateasca performanta

  in acest sens va impartasesc din experienta mea imobiliara:
  http://www. ______________ nu ca v-ar interesa

  • dupa ce i-au puterea o sa desfintez Prima Casa.

   Ca sa i-ei puterea si sa desfintezi PC vei avea nevoie si de ceva caracter pe langa larga ta… competenta.

   Ajentii imobiliari nu sunt meserii, ci… meseriasi.

   Legat de bancarzi, lumea incepe sa se trezeasca… bancarzii… nu:

   Sistemul bancar, o reţea de “falsificatori de bani”

  • sa existe..foarte bine..dar sa faca ce trebuie sa faca un agent imobiliar. E simplu:

   – sa stie cum arata casa aia in primul rand (daca tot s-a bagat cu forta ca intermediar)

   – sa cunoasca situatia reala a imobilului (an constructie, etc) – ca sa imi spuna cand sun..sa nu mai fie nevoie sa vad 100 de case si sa nu fie nici una ok..ca de aia e agent..sa ma scuteasca de munca. Eu sun tocmai ca sa fac o selectie – care selectie nu ai cum sa o faci in necunostinta de cauza.

   – sa stie si sa vrea sa negocieze (din nou- e in serviciul meu, deci interesul meu)

   – si cel mai important – sa nu se mai bage ca musca in lapte cand nici vanzatorul nici cumparatorul nu vor !!! (sunt extrem de multe cazuri cand nu -i vrea nimeni – tocmai pentru ca nu sunt agenti de fapt, decat cu numele). Iar cand am contactat eu un agent din start, cerand sa-mi gaseasca o casa abia atunci putem spune ca incepe treaba lui.

   Dragi agenti, asta e motivul pentru care nu va vrea lumea: nu faceti treaba si pentru nimic cereti prea mult. Si cum nici nu va ganditi sa negociati comisionul (luat pe nimic, repet), oamenii va evita, sau, mai mult, din razbunare, folosesc ce pot de la voi si apoi va sar din schema.

   Nu are nimeni nimic cu meseria asta, doar cu voi:)

  • @don’shoara Vala

   Si agentii si bancherii exista peste tot. Si chiar si curve.

   Insa toti astia de mai sus trebuie asezati in propria lor „conditie umana”.

   Si curvele trebuie sa traiasca dar si bancherii si imobiliarii trebuie sa aiba „de-ale gurii”.

   Ceea ce si facem.

 13. Ruptul asta de Rares , agent imobiliar care minte in apararea agentilor imobiliari merita intepat in cur cu un fier inrosit.

  Jegosul a ruinat viata a zeci de oameni si acum minte ca el e cinstit si isi merita comisionul.

  Rares infectule , gandestete la familiile carora tu un 2009 le-ai zis ca vor creste preturile , si acum isi plang saracia si necazul fiind indatorati pe 30 ani.

  Blestemat sa fii secatura , tu si toti agentii imobiliari.

  Rares infectule , imi place cum minti ca tu iti meriti comisionul si vizionezi apart inainte de a le da anunturi – inseama ca esti prost de puti , daca crezi ca asa vrajeala ieftina mai pacaleste pe cineva.

  Ruptule , sa arzi in focul iadului.

  • Am vandut decat doua apartamente in cei aproximativ 5 ani de munca in domeniu, asta pentru ca pana acum m-am ocupat de inchirieri de apartamente. Nu am mintit pe nimeni cu nimic, nu am bagat nimanui nimic pe gat. Urmeaza sa ma apuc de vanzari.Toti clientii care ma intreaba vor primi raspunsul: Eu cred ca preturile vor scadea. Cine vrea sa cumpere, treaba lui. Nu sunt guru ca sa stiu cat vor scadea, dar vor scadea sigur.
   Rupt nu stiu exact ce inseamna pentru tine, daca te referi la ”sarac”, nu sunt. Nu am mercedes nou, merg cu tramvaiul si cu metroul, dar sigur castig peste medie, asta pentru ca imi fac treaba mai bine ca altii. Si da, vad si voi vedea inainte apartamentele. Din doua motive importante: etica si profitabilitate. Etica, pentru ca mi se pare anormal modul de lucru al celorlalti agenti, profitabilitate pentru ca eu castig mai multi bani asa(mai multa munca, dar si mai multi bani.
   Alina: ai dreptate in comentariul tau si sunt de acord cu tine 100%. Cum am mai precizat, nici eu nu sunt de acord cu modul de lucru al agentilor in general. Tocmai de asta incerc sa gasesc un mod de lucru corect pentru clientii mei: publicitate corecta, vizionare in prealabil a imobilului si verificarea actelor, reprezentarea exclusiva a intereselor cumparatorului(implicit cererea unui comision doar din partea lui). Un comision de 3000 de ron la achizitia unei garsoniere din care peste 900 se duc pe taxe mi se pare echitabil. Luand in calcul costuri lunare de functionare de aproximativ 400 de euro, mi se pare fair!

   • @Rares

    Nu mai pierde timpul cu noi !

    Cu cat mai mult ne scrii cearceafuri de texte cu atat mai mult imi dau seama ca practic noi …nu te meritam.

    Esti prea bun si altruist pentru blogul asta.

    Stii cum se spune: „baiat bun dar n-avem nevoie de el”

    Baga mare si „revolutioneaza” ajentziile imo !

   • poate chiar asa faci..ca numai asa e profitabil (si cei care nu fac asa mint tocmai pentru ca asta le-a mai ramas..poate-poate isi scot parleala din alta parte)
    exact asta e si nelamurirea mea cea mare despre agentii imob…de ce sa nu te documentezi inainte sa stii ce vinzi? ca e si pe timpul tau nu numai al clientului. pierderea de timp mi se pare cea mai trista…bani mai faci..timp nu mai faci..
    deci problema nu e cu teoria..si cu practica..as always..

   • @Rares
    „Am vandut decat doua apartamente”…. poate „am vandut DOAR doua apartamente”… sau poate „NU am vandut DECAT doua apartamente”….

    Ai grija. Sunt unele expresii/sintagme care au caracter de jargon, specific unor anumite categorii sociale sau etnice. De exemplu: „Valoarea mea, valoarea mea”, „Goagal, care este” si „så månâncå si gura mea”. In vanzari (fie si cele de urside pripaside prin paduri ilfovene) e bina sa te feresti de ele.

  • Banano m-ai facut sa rad cu lacrimi esti cel mai sincer de pe blogul asta

 14. Felicitari pentru inca un articol reusit! Echilibrat si elocvent, foarte precis in ceea ce priveste directia societatii noastre si calitatea membrilor ei. Este mereu o placere sa constat ca sunt si oameni care constientizeaza ceea ce se intampla in jurul lor, reusind sa EXISTE cu demnitate. In plus, nimic nu se compara cu o doza bine proportionata de sarcasm rafinat si inteligenta la cafeaua de dimineata! 🙂

 15. TF

  no bine… m-ai convins… nu mai vin pe aici

  dar iti dai seama… ai fi putut da in banci si in imobiliari asa mai interactiv… caci pot sa incasez multe… poate chiar ne-am fi distrat un pic 🙂
  da’ pentru asta tre’ sa ai simtul umorului nu doar al omorului

  eu am zis sa fiu de treaba si sa-ti ridic mingi la fileu…in felul asta sa-ti indeplinesti visul umed de a combate „mafia bancar imobiliara”

  da’ daca nu le returnezi in teren… nu prea putem sa ne jucam

  na’ joaca-te doar cu … a ta:)

  uite nici nu am mai pus link

  • Chiar te rugam sa iti vezi de treaba :)))))))))), dar cum treaba nu cred ca o samai ai e posibil sa mai vii, si noi o sa iti argumentam in continuare parerile noastre. Sanatate domnule……

  • @ Vala

   M-am gandit ca daca tot detesti atmosfera de pe blogul meu, iti fac un bine stergand link-ul care-i directioneaza pe talibanii de pe TF spre informatiile tale imaculate.

   Nu e nicio concurenta, te asigur. Prezentam realitatea in mod diferit iar pe mine nu ma intereseaza traficul decat in masura in care mai multe accesari salveaza mai multi prostanaci de la Prima Casa.

 16. rusine sa va fie agentilor imputiti

  13 SEPTEMBRIE, Sebastian, parc, garsoniera cf1 decomandat, 42 mp etaj 3/8, bloc mixt gresie, faianta, parchet, termopan, usa metalica+ac, sanitare si electrice noi usi interioare schimbate, scoala, gradinita, acces direct Piata Unirii, acte, accept credit, negociabil, 0730.406.271/ 0765.692.931 >>> harta 08 Feb 11:00

  13 SEPTEMBRIE, Sebastian, Parc, garsoniera, cf1, dec, 42mp, bloc mixt, an con 1992, renovata integral 2012, conditii deosebite, contorizata, vedere parc, zona verde, scara curata, fara restantieri, acte, accept credit, 0765.692.931/ 0730.406.271 >>> harta 09 Feb 10:49

  aceleasi poze,aceasi locatie ,2000 de yepo diferentza.

  rusine rusie rusine!sper sa crapati iarna asta

  • E ceva normal din pacate, intra in cultura agentiilor imo. din Ro, am gasit si „evolutii” de la 63000 euro–>58000euro–>55000euro

   Inca un exemplu:

   DRUMUL Taberei Frigocom, etaj 7/10, confort 2, decomandat, 41 mp., fara imbunatatiri, zugravit, stradal, pret negociabil
   Preţ: 40000 €
   Telefon: 0723.118.752/ 021.430.37.40

   DRUMUL Taberei, Frigocom, etaj 7/10, confort 2, termopan, usa metalica, parchet, liber, acte (Razvan G.), 08 Feb 11:00 0723.118.764/ 021.430.37.40 Pret 42.000€

 17. POPESTI Leordeni – Confort City, particular, 64 metri patrati etaj 1, tip 4, reducere plata numerar, 0721.279.091 harta >>> 08 Feb 11:00 41.000€

  acum 2 luni cerea 45.am sunat si lasa la 39.inca 2 3 luni si ajunge la 30. 🙂

 18. Am revenit pe site dupa ceva timp de absenta. Am citit mesajul „tavanului” si am rasfoit raspunsurile celorlalti. Eu nu am timp de pierdut si incep sa ma plictisesc cand vad ca multa lume are timp berechet ca sa-l iroseasca.Asta pentru ca multa lume bate campii aici si oriunde in alta parte online.
  Vreau din start sa ma delimitez de o parte din cei care scriu doar ca se plictisesc sau au alta motivatie ca s-o faca.
  Eu sunt o persoana interesata sa cumpar o casa si nu un apartament Acesta este motivul pentru care ma interesez din timp si incerc sa ma documentez prin orice mijloace posibile. Ma intereseaza parerile constructive din domeniu. Am bani, dar oricat de multi as avea, nu doresc sa-i arunc pe fereastra si incerc sa fiu informata.
  Am inceput documentatia mea de acum 1 an dar nu am pierdut contactul cu imobiliarele incepand cu 2001 cand am cumparatat apartamentul in care locuiesc acum. Saptamana trecuta am avut curiozitatea sa vad ce este in mintea unui vanzator care cere pe casa lui,modesta, 150.000 Euro. Am inceput sa le scriu proprietarilor direct de pe site,in mod civilizat sa-mi raspunda cum au ajuns ei la pretul cerut. Nu mi-a raspuns decat o singura doamna din 10 mesaje scrise.
  Raspunsul a fost unul corect ca sa zic .Mi-a cerut o oferta. De aici deduc ca 1 din 10 persoane care doresc sa vanda este hotarata sa ajunga efectiv sa vanda.Restul, fie au postat la un gand de moment fie, asa sa vedem ce-o fi .Daca au noroc si gasesc un fraier ca sa le dea pretul acela s-au scos pe viata de foame.
  Apoi, gandesc ca modalitatea asta de-a transforma toate preturile in Euro este cu pacaleala pentru multa lume. Daca este sa vezi un numar de 80.000 euro ti se pare relativ mic dar daca este sa-l transformi in lei,moneda noastra nationala ) atunci te ingrozesti. 346.400 lei noi sau 3.464.000.000 lei vechi. Doamne fereste! vedeti ce suma colosala Exact 3 miliarde si jumatate. Acum va intreb cat trebuie sa muncesti ca sa aduni 3 miliarde de lei sau 346.400 lei.
  Pe de alta parte as dori sa stiu si eu de la oamenii care cunosc bine si nu dau cu presupusul, cat ar costa sa construiesti o casa in ziua de azi .Sa zicem de 3 camere ,baie bucatarie si o curte de 200 metri patrati Eu ma raportez la cat a cheltuit un prieten in 2008 ca sa -si construiasca in regie proprie.
  Eu gandesc si nu ca as fi o mare experta, dar asa cred eu ca este normal ca preturile caselor sa aibe o cat de mica legatura si pretul lor de constructie si sa incepem sa educam oamenii cum sa-si aprecieze valoarea casei lor si nu doar plecand de la dorinta lor de castig fara munca pentru toata viata. Lumea care are ceva de vanzare nu trebuie sa aibe si studii deosebite sau minte ca s-o foloseasca. Exista aceasta problema reala a nestiintei de-a evalua bunul pe care il ai si vrei sa-l vinzi.
  Mi-am pus mereu problema orice vrei sa vinzi ,incepand cu masina sau orice altceva pretul cerut este mai mic decat cel cu care l-ai cumparat. Pentru o locuinta, sa zicem ca teoria asta nu functioneaza Dar macar sa ceri de 2 ori cat te-a costat ca s-o faci, hai de 3 ori.
  Eu nu ma refer la speculatori si alte interese, pentru ca aceeia exista pentru ca exita o patura de oameni care nu gandeste si pe mine nu ma intereseaza acea categorie.

  As fi multumita daca cineva va dori sa-mi raspunda.

  • Daca iti construiestu tu casa, cu posibilitatile tale, si nu implici firme de constructii, ca si firmele astea de construiesc nu sunt cu mult prea departe de ajenti emobeleari, nu depasesti 3-4 sute de euro pe mp. In pretul asta eu zic ca iti faci o casuta cu structura si finisaje putin pretentioase. Cel mai simplu ia un pix o hartie si iti faci un calcul. Trebuie doar sa ai putin timp sa te implici sa iti gasesti oameni, incepand de la fundatie pana la acoperis. O faci treptat te intelegi cu uni pentru fundatie, stalpi, sa iti ridice casa pana la rosu, cu alti tamplaria, cu alti acoperisu, cu alti finisaje etc. La pretu asta daca te implici iti faci o casuta asa cum iti doresti. In pretul pe care eu l-am estimat nu am luat in calcul terenul si utilitatile.
   Un calcul babesc o casa de 100 mp utili te duce undeva la 30-40 k. Deci, nu ramane decat sa analizezi ce ai vazut si ce iti poti face.
   Plus de asta, ai o multime de variante, iti poti face pt inceput strictul necesar unde sa locuiesti, dupa care, in timp, termini si restu.
   Vezi tu, oamenii s-au obisnuit sa fie totul deagata, pac ne-am mutat am apasat pe buton se face cald etc.
   Nu se poate asa, aaa se poate daca te duci ca orbu la banca cu pixu, da dupa aia o sa muncesti cu varf si indesat sa achiti bani respectivi. Si esti tot timpul in sah sa pierzi tot ce ai investit, daca la un moment dat nu mai poti duce bani la banca.
   Implica-te si construieste singur, e cea mai buna varianta, piata imobiliara din Romania e prea plina de banditi ca sa reusesti sa iti cumperi ceva bun raportat la pret-calitate-nevoi.
   O sa fii surprinsa sa vezi diferenta de pret daca iti faci o estimare cat te-ar consta sa iti construiesti in regie proprie.
   Un lucru important, e bine si linistitor sa stii cum a fost construita structura de rezistenta, izolatie in casa in care o sa iti cresti familia,
   Toate casele astea noi de le vezi si care sunt la vanzare o sa stam de vorba peste vo 5 ani. O sa le vezi jegarite, pline de igrasie, rigipsaraie umflata etc etc, inclusib bloacele astea facute in bataie de joc.
   Casele alea cu suprafete mari se vor degrada, pt ca multi nu o sa aiba bani sa le intretina, sa faca cald in ele.
   O casa trebuie sa iti ofere o suprafata utila atata cat iti este necesar.

  • Maria scurt si la obiect:
   – o casa medie, 4 camere .. plus curte decenta + mici dependinte – NU ARE CUM SA COSTE MAI MULT DE 50 mii euro .. construita cu grija – sa ca pentru sufletul nostru .. hai sa zicem 55 mii … daca o luati de la cineva .. sa aibe si el 5 mii castig .. macar de aspect asa … cel care cere 100 mii sau aproximativ E RETARDAT MINTAL
   evident mai este si pamantul, dar preturile au scazut drastic – cu aprox 10 mii chiar 7,5 mii gasiti sigur in zone la sosea .. pe lanta toate orasele din romania – evident la 10 .. 15 km de oras … pe terenuri in pustietate nici nu se merita sa dati bani .. 😀 .. restul e cancan

  • ala care cere 150 000 … este fie retardat mintal (asta in cazul in care a mostenic casa si vrea bani peste noapte nemunciti) – saaaaaauu … a cumparat-o si el ca fraierul ce este, la pret similar .. deci incearca sa recupereze ceva … saaaaaauuu . cumprat teren la preturi incredibile, de zeci de ori evaluate la pret in perioada de boom.

   Hmm … maria, ziceai ceva de 3 miliarde .. evident ca iti trebuiesc cateva vieti sa strangi banii astia .. cei care fac tranzactii cu cloace pe banii astia .. oricum nu au vazut banii .. nici nu i-am atins … efectiv cred ca nici nu stiu sa calculeze … la cat de retardat trebuie sa fi fost sa dea atatia bani pe 4 pereti

 19. Gata deci a intrat pe staganre treaba cu emobelearele, s-a dus perioada de scadere:

  http://www.fin.ro/articol_71441/piata-imobiliara-2012-aduce-o-stabilizare-a-preturilor-la-apartamente.html

  cf anunturi particular bineinteles

  • sunt murdari la gura toti…si miros si urat

  • Si marmota? Ce face marmota.. mai impacheteaza ciocolata sau i-au scazut cumva vanzarile ?

   Mai lipseste o crestere anuntata de Imobiliare punct ro si toata lumea imobiliara e happy. Oricum ar fi sunt 2 preturi de referinta. Ala real la care se tranzactioneaza si ala imaginar de la imobiliare punct ro. Diferenta intre cele 2 cred ca este de min 30% daca nu chiar mai mult.

 20. @Maria 2,

  In primul rand daca in jungla ar fi doar lei, ar muri de foame 😉

  Nu sunt de acord cu a cumpara o casa gata facuta pentru ca mormanu de caramizi si tencuiala e ultima grija. Costurile de intretinere conteaza cel mai mult mai ales ca perspectivele nu sunt tocmai roz. O casa trebuie sa fie eficienta financiar, si ca sa fie eficienta financiar trebuie gandita ca atare inca din faza de constructie. Majoritatea caselor din Ro sunt fie in stil vechi, inalte,neizolate pentru vremuri cand costul la gaze nu era o problema sau „vile” postdecembriste facute pentru a epata, case amplasate pe hotar si lista e lunga..

  La o analiza de suprafata iti pot spune ca: sistemul de tevaraie, tamplaria, izolatia, sistemul de incalzire daca nu sunt din start gandite sa functioneze ca un tot poti avea mari probleme= bani.

  Daca vrei o CASA, intai fa rost de un teren unde iti doresti tu si apoi cauta o echipa de mesteri cu care sa poti comunica foarte bine, asta este cel mai important lucru, cauta prin cunostine, recomandari, verifica-le lucrarile anterioare.

  Despre costuri in varianta de mai sus nu am sa-ti spun nimic. Astea variaza e n o r m de la caz la caz, materiale, locatie, echipa, implicarea ta si a familiei tale, discounturi la magazinele de constructii, contacte in domeniu, etc.. pont: cauta marii producatori de materiale de constructii, mergi direct la ei si vei vedea ca au devize estimative gata facute pentru diverse nevoi si chiar poti obtine reduceri si bonusuri substantiale, unii ofera chiar proiectu` de casa, transport inclus pe o anumita zona.

  Merele nu cresc la hypermarket la 4.99, in anumite piete dupa ce negociezi cu taranu` le iei la 1.5-2 lei si chiar au gust de mere.

  • Buna comparatia cu merele, fix la fel si cu casele.
   Un exemplu cost intretinere:
   garsoniera cf 1 supraf 40 mp – cost caldura 230 de lei pe ianuarie 2012
   casa izolata, construita corect 120 mp – cost caldura 200 de lei

   Oare cat te costa caldura la o casa cu o suprafata de 120 mp sau la un ap 4 cam?

 21. Multumesc ca v-ati implicat si mi-ati raspuns.’Tavanul fals’imi este martor ca la inceput am cautat un teren .Din nefericire am constatat ca un teren costa mai mult decat o casa cu teren cu tot.Cu siguranta ca este mai sigur si esti mai linistit sa stii ce ai facut cu mana ta ca sa spun asa.
  Chiar daca unele lucruri care mi le-ati scris le stiu deja,sunt multumita ca asa le pot verifica si cu dumneavoastra.
  Nu vreau o casa mare, ca vizitez destui prieteni sau cunostinte care stau in case cu marimi diferite.
  Iarna asta sunt convinsa ca multa lume va trebui sa se mute de la casele lor pantru ca este foarte greu sa incalzesti o vila.
  Centralele pe gaz sunt nesigure in conditia in care nu ai gaz sau costa din ce in ce mai mult.Cine creste pretul casei bazandu-se ca o centrala pe gaz aduce plus valoare casei se inseala amarnic.
  Astept toate gandurile dumneavoastra ca sunt folositoare.

 22. Alex, merci de indrumare.
  Sper sa nu incalc nici o regula a blogului. Imi permit sa las aici niste print screen-uri interesante (asta deoarece… hmmm, anuntul in cauza a disparut imediat de pe portalul imobiliare.ro, unde era postat cu ID-ul X1FP000LL- nu ma mai surprinde nimic).

  Ia uitati-va la anuntul asta: http://imageshack.us/f/716/apbrancoveanu1.jpg/

  Apartamentul asta a fost de fapt scos la vanzare pe 16 noiembrie 2011, direct de catre proprietar, care la vremea respectiva postase si un set de poze pe imobiliare.ro. Primul pret al proprietarului a fost 72.000 Eur, majoritatea agentiilor l-au scos la acelasi pret sau la un pret mai mare (cum era de asteptat). Luni 21 noiembrie apartamentul s-a vandut.

  Cateva dintre pozele proprietarului au fost preluate de catre agenta Cornelia Sarbu de la agentia Tentant Imobiliare si apartamentul a fost postat din nou pe net insa la un pret fictiv de 65.990 Eur. Data la care l-am observat eu pe portalul imobiliare.ro este 5 februarie 2012, dupa cum se poate vedea in print screen-uri:
  http://imageshack.us/f/840/apbrancoveanu2.jpg/
  http://imageshack.us/f/9/apbrancoveanu3.jpg/

  Sunata la nr de telefon 0728.330.207 pe 5 februarie, Cornelia Sarbu pretinde ca apartamentul tocmai s-ar fi vandut si ca ar fi luat legatura cu proprietarul ultima data vineri pe 3 februarie. Bineinteles, se arata disponibila sa imi caute alt apartament.

  Am informat mai multe persoane, printre care si proprietarul apartamentului. Urmarea? Anuntul a disparut subit de pe portal!!!!

  • @ Maktub

   Nu incalci nicio regula. Avem nevoie de exemple concrete; oamenii trebuie sa aiba atitudine, sa stie ce fac scursurile societatii in contextul in care reglementarile lipsesc cu desavarsire. 99,99 % din agentii imobiliari sunt LICHELE PENALE. Multumim pentru implicare !

 23. Prietene iti apreciez articolele si stradania dar las-o mai usor cu jignirile. Cand vorbesti de 55.000 de oligofreni cu Prima Casa nu ti-a trecut prin capsor ca unii sunt mai destepti ca sistemul si au cumparat totusi ieftin prin programul asta (desi e nenorocit si facut sa ajute lichelele bancare)? Nu te-ai gandit ca unii au ras la urma si au ras mai bine?
  Daca nu uite iti spun eu ca am cautat 3 ani un apt cu 2 camere cf 1 in Lujerului Militari si am cumparat prin Prima Casa la un pret sub 800 euro/mp. Si cu avans dat peste 20%.
  Prea iti inchipui ca toti sunt idioti sa dea 60k luati pe credit integral in 30 ani! Imi pare rau sa te dezamgesc dar uite ca mai sunt si altfel de oameni care stiu sa profite de magariile sistemului.

  • Nu trebuie sa iei totul mot a mot. Stiu ca dobanda PC a fost favorabila in comparatie cu alte ipotecare dar avansul de 5 % v-a facut sa platiti o casa la un pret dublu fata de valoarea ei REALA. TU sustii ca aveai un avans de 20 % deci ai fost clar DEZAVANTAJAT). Demersul meu nu are ca scop stigmatizarea vreunei categorii sociale (cu atat mai putin tinerii care vor sa se aseze la casa lor – am trecut si eu prin asta) ci mediatizarea unui JAF NATIONAL care nu mai are nicio legatura cu democratia ori cu economia de piata. Intereseaza-te mai bine si imi vei da dreptate per ansamblu. Apoi gandeste-te la evolutia preturilor din 2008 pana in vara lui 2009 cand a aparut aceasta MIZERIE si vei avea tabloul prostirii a zeci de mii de naivi. Poate ca tu consideri bun un pret de 800 EUR/m.p. dar daca nu exista Prima Casa, astazi ai fi platit sub 500… E un rationament pe care nu il voi putea demonstra decat abia dupa ce programul asa-zis social se va fi terminat. Insa il poti percepe LOGIC. (daca nu cumva l-ai luat deja pe NU in brate si nu accepti faptul ca ai gresit)

  • Uita-te un pic pe graficul asta:
   http://indeximobiliar.blogspot.com/p/evolutie-1996-prezent.html

   Dup-aia gandeste-te cum ar fi fost fara Prima Casa (punctul M); si dup-aia mai gandeste-te daca ai pacalit „sistemul” sau te-a pacalit el.

 24. Sunt sigur ca in viitor pretul va mai scadea si poate ca in cativa ani se va putea cumpara un apt similar cu al meu la 500 euro/mp fata de 800 euro/mp.
  Problema e ca nu toti putem sa asteptam atat. Eu de ex astept de aproape 4 ani, timp in care am dat cu tifla imobiliarilor si proprietarilor lacomi. Intre timp am strans bani pentru un avans considerabil (>20%), am gasit un apt pe placul meu si stiu ca pot plati anticipat intregul credit in aprox 10 ani.
  In alta ordine de idei sunt perfect de acord cu tine ca cei care au imprumutat 60k pe 30 ani (eventual cu 5k avans imprumutat si asta) au comis o mare greseala si vor regreta tot restul vietii…

  • 800 e mp construit sau util? e o diferenta ap 50 mp 40 k fata de 60 mp 48k

  • Geo

   Asa la cald te intreb:

   1. Tu spui ca 20% reprezinta un avans considerabil, dar unul de 40% cum se mai numeste? si gandeste-te ca in noile conditii de creditare se poate ajunge la 40% avans …

   2. Sunt sigur ca in viitor pretul va mai scadea si poate ca in cativa ani se va putea cumpara un apt similar cu al meu la 500 euro/mp fata de 800 euro/mp. si daca vor fi cateva luni si doar sistemul te-a facut sa crezi ca nu mai ai timp, ca e vorba despre ani, cine pe cine a pacalit?

 25. @Popescu Ion: Vb despre mp util desigur.

  @Akhenaton: E considerabil fata de cei 5% pe care marjeaza masa celor ce imprumuta prin Prima Casa. Cine are 40% cu atat mai bine pentru el.
  Daca vor fi luni sau ani pana cand pretul va scadea la 500 euro/mp ramane de vazut. Din pacate in Ro se progreseaza foarte greu chiar si atunci cand e vorba de revenirea la normalitate. Nu iti face iluzii ca alegerile vor schimba lucrurile pentru ca toti politicienii sunt tributari mafiei imobiliare, se schimba doar buzunarele in care va intra spaga.

  • Mai Geo e tare complicat, nu te ambala, e posibil sa fi facut o treaba acceptabila si convenabila pt tine sau nu. Ca daca ai dat 800 e mp pe un ap din 80 in drumu taberei sau pe unu nou in camp te-ai cam pacalit, si stii cum te-ai pacalit cu ani multi de munca. Daca ai gasit altceva acum la 800 e mp totul e bine. Eu zic ca trebuia sa mai astepti 1 an, doi, trei , o sa vezi atunci de ce.

 26. bine sefu…incerc sa inteleg toate punctele de vedere (cred ca o stii pe aia cu puntele de vedere, nu?). E usor sa critici fara sa dai solutii. E exact atitudinea pe care o au Crinutza si Ponta.
  Spui ca programul Prima Casa e o vrajeala. De ce? e cea mai buna dobanda de pe piata bancara. Sau preferi un credit imobiliar cu dobanda mai mare cel putin cu 2% ?
  Preturile ireale de pe piata imobiliara sunt o alta discutie.
  De ce sa imi doresc sa platesc 150 euro chirie pentru o garsoniera cand pot sa platesc 200 de euro rata la banca si sa stau in apartamentul meu cu 3 camere? E casa mea, o decorez cum vrea! Daca am chef o fac galbena si ii f…ut o dunga neagra pe tavan!
  Daca nu ar fi existat Prima Casa o gramada de tineri nu si-ar permite sa isi cumpere nimic!

  • @Andrei

   Preturile ireale de pe piata imobiliara sunt o alta discutie.

   Fraza asta spune totul despre logica ta… Cum poti sa sustii ca preturile IREALE sunt o alta discutie ? Nu intelegi ca tocmai acest plafon artificial de 60.000 a mentinut specula ? Nu intelegi ca inainte de PRIMA CASA preturile se prabuseau lunar cu 5-6 % iar din iulie 2009 totul s-a stabilizat din cauza avansului minuscul care nu garanteaza nicicum solvabilitatea creditacului ? Orice cotet comunist valoreaza 60.000 de euro pt ca atata „da statul”.

   Alta discutie ??? Nu mister ANDREI ! E aceeasi discutie. Dar ori esti prost, ori o faci pe prostul… Nu stiu ce interese imobiliare ai dar sa stii ca TAVANULFALS e un mediu virtual declarat ca fiind LIBER de manipulatori. Multumesc pentru intelegere !

   • Am tot intrabat pe aici dar nu stie nimeni care este ponderea Primei C(o)ase in total tranzactii imobiliare…

  • In tara lingailor in cur… e usor sa critici?

   Du’ de te da cu scheitu’ de pe bloc. Ai grija sa cazi oblic sa-ti fracturezi coloana in 50 de locuri.

   Daca n-ar fi atatia prosti in Romania, nu ne-am fi aflat acum in competitie stransa cu… Bulgaria, dar cu… dungi negre pe tavan, bineinteles

   P.S. Vezi ca-ti f…ut astia pedelacii, iar NR s-a nascut f…ututa. Plangi, prostane!!! 😛

  • idiotul tot idiot „Daca nu ar fi existat Prima Casa o gramada de tineri nu si-ar permite sa isi cumpere nimic!”

   pai si e normal bai handicapatule, unul care nu isi pemite sa-si cumpere..sa-si cumpere? daca nu isi permite inseamna ca sunt niste motive. NU E SOLVABIL. adica nu poate returna banii aia. daca i se dau banii suny sanse enorme ca sa nu-i mai dea inapoi si deci la un moment dat va ramane pe drumuri. si atunci eu si tusi restul care nu am facut nimic rau…sa platim casa aluia din taxele noastre, care in loc sa se duca in invatamant, in autostrazi..se duc la o banca nenorocita care nu a riscat nimic.

   tu va muma n qr de idioti!

  • @ Andrei: [ cu voia Dumneavoastra ma bag si eu in seama pe aici ] :

   preturile ireale nu sunt o alta discutie in masura in care limita de cogarantare instituita de kkt-ul asta de guvern prin prima casa asigura un punct de sprijin preturilor cerute in masa pe piata imobiliara….

   nu mai face pe prostul ca nu pari a fi…. poate doar rau-intentionat … daca stii sa formulezi o fraza atunci sigur iti si dai seama de prostia sustinuta de tine.

   urmareste raportul salariu mediu net/ luna versus pret pe m2 construit in tarile din jurul Romaniei si vei obtine unul si acelasi raport socant : 1,25-2,10 salarii medii nete / m2 construit …. si atunci cum ramane cu tembelul prag de 60.000 euro instituit de guvern si BNR ?

   cum zicea TF : ori esti prost (nu cred!) ori ai interese de o anumita natura in zona imobiliara sau in zona conexa.

   Salutari si desteapta-te sau fa-te un om nitel mai etic in ceea ce faci, indiferent ce faci!

  • daca nu puteai sa cumperi fara prima casa, atunci nu trebuie sa cumperi si gata. Ce mama dracu, toti prapaditii invart acum (in cap) gramezi de euro pe care in viata lor nu ar putea sa ii stranga, nici daca ar trai de doua ori. Toata lumea vrea la bucuresti (sau prin orasele mari), si ruleaza fin pe baza de subventii si ajutoare ca nu pot sa traiasca acolo nici daca le crestea casa sub ei precum copacul.

   Tinerii nu sunt indreptatiti prin forta divina la case in capitalism. Dealtfel nici bancile nu sunt indreptatite la bail-out. Din acelasi motiv pana la urma. Dar in final, eu am taxe mai mari, dar servicii (medicale, educative) mai proaste, am preturi mai mari la fiecare rahat de produs in parte (din cauza TVA-ului si a inflatiei pe care o tot impinge BNR in piata) si per total toata societatea se degradeaza pentru ca niste nesimtiti au dat credite si niste cretini au luat ce li sa dat si au inghitit fara sa se uite sau sa miroasa ce aveau in fata.

   30 de ani sunt o viata de om, fie ca dobanda e mica (acum) sau nu. TU, adica Andrei sau cum plm te-o chema, nu ai NICI UN MIJLOC prin care sa controlezi asta, din postura de om mediu (ca esti mediu, presupun, nici bogat, nici parazit al societatii). Exista termenul de risc, pe care ti-l asumi, dar credit pe 30 de ani, facut in miez de criza, din postura de om cu 2-3 ani vechime in orice domeniu, nu este risc, este pura prostie. Pentru ca vorbim de multi bani pentru multi ani.

   In cazul (10%) ca nu esti agent, cu prietenie iti spun: „bagati mintile in cap in –- mea”. Daca esti agent.. stii bancul cu fantana otravita? D-apoi buna-i apa. Si rece pe deasupra!!

 1. Pingback: Broasca si scorpionul sau de ce instinctul este mai puternic decat ratiunea | Locuinta Mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: