Regulamentul BNR este public


 Regulament nr. 24 din 28.oct.2011
Monitorul Oficial, Partea I 767 31.oct.2011
Intrare în vigoare la 31.oct.2011
privind creditele destinate persoanelor fizice

http://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=324673

 ______________________________________________________

Articolul 13 :

1.  valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 85 % din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei.

2. In cazul creditelor denominate intr-o moneda straina sau indexate la cursul unei monede straine, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 80 % din valoarea garantiei ipotecare daca debitorul obtine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.

3. Valoarea unui credit pentru investitii imobiliare acordat unui debitor care nu obtine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depasi 75 % din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60 % in cazul creditelor denominate in alte monede straine ori indexate la cursul unor alte monede straine.

4. Prevederile alineatelor 1 –  3 nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat.

Articolul 14 :

Imprumutatorii trebuie sa puna la dispozitia persoanelor fizice care solicita acordarea unui credit in valuta sau indexat la cursul unei valute brosuri editate continand avertizari cu privire la posibilitatea si consecintele cresterii costului creditului in cazul materializarii riscului valutar, precum si recomandari asupra nivelului gradului de indatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientela.

_____________________________________________________________

Concret, la presiunea Mafiei Bancare,  socul pe cursul de schimb  nu va mai fi luat in considerare pentru creditul de locuinta.  Prostanacii vor fi avertizati prin brosuri ca „e posibil” sa creasca valuta in raport cu leul insa nu va lua nimeni in serios acest scenariu.

Radu Gratian Ghetea a mai obtinut 5 % la creditele ipotecare in euro NEGARANTATE de STAT,  BNR acceptand un alt pas inapoi de la 30 % la 25 %.

Socul pe venit  (6 %) si cel pe rata dobanzii (0,6%) se vor aplica exclusiv pentru creditele de nevoi personale, ca si cum o iminenta scadere de salariu in viitorul apropiat nu l-ar afecta si pe cel care are de platit rate la casa…

De programul „Prima Casa”, asa cum ne asteptam cu totii, nu s-a atins nimeni si se pare ca a ramas singura veriga de care se mai tine specula imobiliara din Romania…  Concurenta pe care o avea acest JAF  NATIONAL , constituita de creditele alternativa care se obtineau cu un avans de 10 – 15 %  „Prima Casa de la BCR”,  „La Prima Ta Casa” Bancpost,  „Prima Ta Locuinta” de la Raiffeisen  etc.  a fost anihilata.   De la 5 %  si pana la 25 respectiv 40 % diferenta este prea mare si vitele vor paste exclusiv pe pajistea „Prima Casa 4”.

In principiu, aportul bancherilor la PC4 salveaza jumatate din pierderile pe care le vom suporta ca si contribuabili in anii care vin, pierderi cauzate de generozitatea lui BOC, care le-a oferit garantii de 1,7 miliarde EURO in primele 3 faze ale programului.  Dar partea proasta este ca se mentine nostalgia speculei.

***

Farfuridi Isarescu :  “Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc ! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele…esentiale !” 

Pardon, coane Mugurel, punctele … neesentiale ai vrut sa zici mata care va sa zica…   Ce ai facut, mizerabile,  cu riscul valutar ?  L-ai mazilit in urma unei „scrisori pierdute” de la FMI ??? 

Asta numesti ‘mneata ” şlefuire” dupa ce au mai ramas doar niste conditionari firave la creditele de nevoi personale si ipotecarele negarantate pe care oricum nu le mai accesa nimeni ???  Adica, daca inteleg io bine, stimabile, greu mai obtine omul un imprumut de 5.000 de euro insa 60.000 prin Prima Casa – sa tot vina prostii la programul laudat !!!    Case scumpe, famelie mare, renumeratie mica – dupa buget, coane Mugurel… 

Unde nu e moral, acolo e corupţie, şi un guvernator fără prinţipuri, va să zică că nu le are!   Traiasca Mafia Bancar-Imobiliara !!!

 ***

Domnule Mugur Isarescu, un om simplu, din popor si cu simtul masurii (asa cum va considera unul din prietenii acestui blog) si-ar fi prezentat demisia de onoare in aceasta situatie…  Nu este posibil ca dupa 20 de ani de mandat in fruntea Bancii Nationale a Romaniei sa vina Radu Gratian Ghetea si sa mature podeaua cu dumneavoastra asa cum a facut cu Parlamentul Romaniei vis-a-vis de Ordonanta 50.

Oamenii care economisesc, care strang ban cu ban sa cumpere bunuri la valori firesti nu o pot face pentru ca totul trebuie sa treaca prin labele hulpave ale bancherilor…   Nu ar fi bine, stimate guvernator, sa ne retragem cu totii economiile ca sa vedem mai apoi cu ce bani mai crediteaza hazardat mizeriile astea pe care dumneavoastra nu le mai puteti controla sub nicio forma ?  Cata vreme va mai fi sacrificat omul rational in favoarea Ocultei Financiare Mondiale ?

Nu ar fi fost bine sa nu mai platim taxele si impozitele ca sa vedem de unde ati mai fi garantat scursurilor bancare imprumuturile acordate prin programul „Prima Casa”  ???   Ce-ar fi sa incercati un exercitiu de imaginatie si sa va ganditi cum e sa platesti 30 de ani rate pentru o garsoniera, pentru simplul motiv ca acest JAF  NATIONAL  –  PRIMA  CASA  exista ?  Nu, nu va speriati !  Nu v-am cerut sa va diminuati salariul de la 12.213 EURO  la 400 de EURO cat castiga un prostanac care apeleaza la programul cadou otravit – Prima Casa.  V-am propus doar sa reflectati putin asupra realitatii guvernate de dumneavoastra.

In vara lui 2009, tinerii naivi erau sacrificati pe altarul „Primei case” pentru a se mentine valoarea activelor bancare…  Acum, pe acelasi altar, alti prostanaci sunt sacrificati pentru a reduce la jumatate riscul statului…   Ca se va intampla in 3, 6 sau 9 luni, pretul metrului patrat tot sub 500 de euro va ajunge !!!

Si astfel, domnule Isarescu, bancherii pe care nu i-ati lasat sa moara ne vor intoarce curu’ in semn de respect pentru interventionismul statului. Si vom schimba iar brandul de tara – Romania sedusa si abandonata…

Reclame

Posted on 31 octombrie 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 164 comentarii.

 1. … cititi printre randuri colegilor … sau poate nu m-am exprimat eu bine .. platim TOTI pentru prostia unora, impozite se vor plati mereu daca nu pentru victimele PC, atunci pentru altceva .. se vor gasi mereu impozite si taxe de platit …
  TU ca cetatean roman (inclusiv victima PC), platesti taxe, OK …. nu comparati taxele si impozitele cu rata la hotii din spatele sistemului PC … sper ca m-am facut inteles 😀

  P.S… eu stiu sigur de cine imi pare rau cel mai tare … le plang de mila inconstientilor care s-au inrobit la hotii PC 30 ani ..

 2. Oameni buni,

  Imobiliarii nu sunt uniti ca sunt vorbiti intre ei ci sunt uniti de lacomie si dorinta de imbogatire fara sa faca mare efort. Aud aici ca vb de boicot sau de solidaritate dar noi nu suntem in stare sa ne negociem pretul sau libertatea.

  Nu nu arat cu degetul pe nimeni, nici pe ala care cumpara chiar daca nu isi permite (pentru ca ii este frica ca nu mai prinde), si nici pe ala care ii da ignorand faptul ca cel din fata sa nu este eligibil daca ar fi evaluat corect si nici pe ala care te duce la asa zisa „locatie” si are rolul de imbarligator pe comision.

  Ceea ce putem face noi este sa ne ferim pe noi insine de capcana „creditului pe 30 de ani”. In afara de asta putem sa deschidem ochii catorva care sunt hotarati sa asculte ca o sa dam de multa lume care o sa ne ignore, fie ca au fost prea bine manipulati fie ca ei cred ca noi le vrem raul.

  Cine a avut ochi sa vada cat de simplu si usor dar mai ales cat de repede au fost „linistiti” grecii si-a dat seama ca acolo au fost interese taticule. Prima casa e nimic pe langa ce resurse au astia. Am vazut in ultime zile in direct filmul de actiune cu cele 2 personaje malefice Papandreus si Berlusconi, cele doua personaje pozitive reprezentate de Merkozy si eroina de la FMI Christine Langarde care a salvat ziua.

  Grecia e tot in groapa si plata tot nu se face, Italia face joc de glezne si noi „stam si ne uitam in continuare ca broasca la bariera”. 🙂

 3. sunt curios , cei cu credite ce zic acum ca dupa 2-3 ani lea scazut pretul apartamentului cam cu o treime si ei au ink 30 ani de platit un pret exorbitant ?

 4. Florine,
  Caut niste articole mai vechi de ale tale, mai exact Realitatea Imobiliara si De Rasu Lumii.
  Ce s-a intamplat cu ele?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: