Scrisoare Deschisa Guvernatorului BNR


 UPDATE  14 septembrie 2011  : 

Dupa  aproximativ 15 apeluri telefonice efectuate in ultimele doua zile, am reusit sa obtin de la BNR un numar de inregistrare la petitia pe care v-am prezentat-o mai jos.   Termenul legal pentru raspuns este de 30 de zile. 

Catre : Banca Nationala a Romaniei 

             In atentia Domnului Guvernator Mugur Isarescu

Domnule guvernator,

Calitatea de simplu cetatean platitor de taxe si impozite ma indreptateste sa va trimit aceasta sesizare, conform articolului 51 din Constitutia Romaniei care consfinteste dreptul de petitionare. 

Mi-am pierdut de multa vreme speranta ca opinia celor care muncesc cu bratele sau cu mintea are vreo relevanta pentru factorii de decizie din Romania, insa simplul fapt ca ma pot face auzit e un semn ca exist.   Si ca mine, sunt milioane de oameni care exista si care mai si gandesc din cand in cand.

Domnule Isarescu,  obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, nicidecum mentinerea stabilitatii SPECULEI in favoarea unor grupuri de interese sau in favoarea INSTITUTIILOR  BANCARE care au mizat pe castiguri direct proportionale cu naivitatea acestui popor. 

Avand in vedere ca ati lansat dezbaterea cu privire la noile norme de creditare, am decis sa imi exprim  parerea legata de proiectul dumneavoastra pe care il consider bine-venit desi oarecum tardiv.  Va intreb, totusi, domnule guvernator, de ce nu taiati raul de la radacina ?   De ce mergeti in continuare cu jumatati de masura mentinand iluziile atasate de programul « Prima Casa » ?  Acesta constituie expresia cea mai clara a INTERVENTIONISMULUI  STATULUI  care nu mai are nicio legatura cu economia de piata asa cum aceasta trebuie asumata conform articolului 135 din Constitutiei Romaniei.   

Un avans de 5 % pe care naivii il imprumuta de la rude sau de la o alta banca nu poate garanta nici pe departe discernamantul sau solvabilitatea acestora in fata unor institutii de credit care se bucura de umbrela generoasa a STATULUI prin Fondul National de Garantare.

Coborati pentru o clipa, stimate guvernator, din fotoliul dumneavoastra de la BNR si mergeti sa vedeti ce anomalii mentine acest program iluzoriu in piata imobiliara din Romania.  Mergeti sa vedeti cum o garsoniera confort III are un pret de 1000 EUR/m.p. ,  sa vedeti cum indicii imobiliari ai industriei de manipulare dau niste cifre abracadabrante in raport cu puterea de cumparare a romanilor. 

Sunt zeci/sute de mii de oameni in tara asta care au muncit ani de zile pentru a cumpara o locuinta la valori NORMALE si nu pot sa o faca din cauza programului PRIMA CASA care mentine specula si favorizeaza aparent niste inconstienti care mai devreme sau mai tarziu vor fi victimele acestui sistem putred de creditare fara noima. 

Stimate guvernator, nu imi permit sa va atrag atentia asupra realitatii economice din Romania pe care e limpede ca o cunoasteti foarte bine  ; eu doar incerc sa va aduc la cunostinta punctul de vedere al catorva mii de oameni cu care am interactionat in ultimii ani in cadrul mai mulor medii de informare virtuala, unde am reusit sa salvez o buna parte din cei care erau aproape sa devina victimele manipularii generalizate.  Lasati piata LIBERA fara programe si facilitati care incurajeaza achizitii cu bani din viitor !

Va rog sa aveti  in vedere ca in cadrul noilor norme de creditare sa IMPUNETI un avans de 15 % si pentru programul PRIMA CASA, un avans care sa ne dea si noua contribuabililor,  siguranta ca nu platim taxe si impozite pentru o parte a populatiei care nu stie ce inseamna indatoriri si indatorari…  

Dincolo de institutiile de credit din Romania,  existam si noi, domnule guvernator, noi cei care mai credem ca munca si economiile reale ar trebui sa fie respectate mai mult decat banii « sintetici » asa cum se exprima consilierul dumneavoastra domnul Adrian Vasilescu in urma cu cateva zile in cadrul unei dezbateri publice. 

Intr-o tara in care presedintele Asociatiei Bancilor din Romania apare in Prime Time la televiziuni sustinand ca  « preturile caselor nu vor mai scadea pentru ca s-a ajuns la minimul istoric » (de la declaratia dumnealui bunurile imobiliare depreciindu-se cu 15-20 %)  eu cred ca dumneavoastra trebuie sa fiti un factor de echilibru si sa nu lasati cetateanul de rand sa intre in capcana imprumuturilor  iresponsabile, a manipularii generalizate. 

Concret, trebuie sa sustineti aceleasi NORME DE CREDITARE si in cadrul programului PRIMA CASA care a facut destule victime incepand cu 2009 si pana in prezent.  Un avans rezonabil de 15 % si un calcul al riscului de soc valutar ar responsabiliza potentialii cumparatori si i-ar lasa sa traiasca decent pe toata perioada contractuala.  

In urma cu putin timp, ii puneati la zid pe « Samsarii de Fotbalisti » in cadrul unei conferinte sustinute la Constanta.  Acum aveti posibilitatea sa luati masuri impotriva « Samsarilor de locuinte ».  Va asigur, domnule Isarescu, de faptul ca nu e nicio diferenta  de principiu intre cele doua caste. 

In asteptarea unui raspuns din partea institutiei pe care o conduceti,

Cu respect,

un cetatean fara datorii la bugetul de stat si fara credite la institutii financiar bancare sau nebancare.   Adica un OM LIBER frustrat ca din taxele platite de el este sustinuta specula imobiliara.    

Florin L

12  septembrie 2011

 – sesizarea a fost trimisa doamnei Dana Ilie pe adresa de mail a institutiei  dana.ilie@bnro.ro si va promit ca va voi tine la curent cu raspunsul pe care il voi primi, sper eu, in termen legal –

Reclame

Posted on 12 septembrie 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 176 comentarii.

 1. incep oare parazitii sa dea din casa ???

  http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/zona-giurgiului-eroii-revolutiei–raspunsul-pentru-cei-care-vor-apartament-ieftine-17525.html

  „Vizionări avem o mulţime, oferte avem, dar până se hotărăsc clienţii. De multe ori ni s-au întors contracte chiar şi de la notariat. Că nu le convine structura de partajare a camerelor, sau o mulţime de astfel de motive.”, arată reprezentantul Magivis.

  sau

  Tranzacţiile se fac în special prin Prima Casă şi cel mai des, cu apartamentele ieftine. Totuşi, este o perioadă atât de dificilă încât unele agenţii spun că abia dacă reuşesc să supravieţuiască.

  „Vânzările sunt foarte mici, nu se face niciun contract pe lună. Este foarte rău. De când a început criza, numai aşa este. Am avut şi un contract la trei luni.„, arată Georgeta Lăzărescu, administrator Magivis.

 2. Omule, chiar esti tare, bravo pentru tot ce faci, RESPECT !!!!

 3. Gibone cel Aspru

  N-am inteles de unde atata crestere economica (cf Andreistorescu) cata vreme la PC, in majoritate se vand locuinte vechi,
  Unde-i cresterea daca bivolul X da bivolului Y 1000E/mp, prin credit bineinteles, pt o gras din Dr Taberei din 1970?

  De asemenea de ce in scrisoarea Tavanului apare o propunere de ridicare a avansului la PC de la 5 la 15% si nu la 30% ca si la propunerea BNR pt celelalte credite imobiliare in lei/valuta?

  Dintr-un apt de 60k 15% inseamna 9000E. Nu mare lucru.
  Raman de imprumutat 50.000E, adica cca 830E/mp.
  Cum in PC majoritatea apt sunt vechi, acestea nu fac nici 400E/mp (cele din intervalul de pana la 60k sunt si in zone mediocre).

  Totusi mare lucru daca s-ar misca macar acest 15%, desi n-ar avea o influentaa prea mare. Probabil ca limitarea creditelor imo altele decat PC, cu avans 30-40% va avea un impact serios.

  PC-ul a fost inventat pt inrobirea alora mici (buni si aia) – prin acceptarea apt ceausiste – si ajutarea unor dezvoltatori foarte mari cu sute de apt ce pot fi usor modificate pt incadrare in 60k. Vezi Negoita.

  Grosul preturilor gigantice nu vine decat partial din PC.
  Am cunostinta de un desteapt cu un sal de cca 5000E lunar (cinci mii) care s-a dorit minidezvoltator si a ingropat la 30km de Bucale, in 2008, cca 500.000E intr-un mic izlaz pe care n-a mai construit nimic. Bani luati in majoritate de la banca.

  • deci desteptul ala face 5k. tu cat faci ?
   sigur, nu contest ca esti inteligent si accept ca nivelul castigului nu are nimic de a face cu inteligenta.

   • Gibbone cel Aspru

    Bineinteles ca, in marea majoritate a cazurilor, n-are legatura inteligenta cu banii castigati, din pricina asta multi milionari redevin faliti dupa o vreme sau cel mult in 1-2 generatii.
    Vezi-i pe ai nostri 3x Becali + Borcea.
    Dar astia sunt exceptii.
    Sunt multi profesionisti buni dindiverse medii (sunt n IT-isti care nu citesc o carte) care fac 3-5000E lunar chiar, dar care sunt pierduti daca-i scoti din ale lor si astfel unii cad victime unor ajenti cu 10 clase,
    Eu nu castig nici pe departe 3000, dar nu era vorba de asta in mesajul meu. Era vorba de faptul ca mania indatorarii aberante nu are a face cu nivelul castigurilor si aici vorbim de oameni obisnuiti nu multimilionari in euro.
    Din pricina asta spuneam ca limitarea creditarii imo in euro cu impunerea avansului la 40% va avea un efect mai mare decat efectul invers dat de pastrarea PC. Pt ca, cu PC nu te poti atinge de cartiere intregi de blocuri, ca sa nu mai zic de case, terenuri, etc. Majoritatea astora de peste 60-70K sunt cumparate cu credite partiale dar totusi foarte mari.
    Ori o limitare masiva a preturilor (creditelor) la extrema superioara le va comprima pe toate.

   • @avenirv

    Buna intrebare. 😀

    Practic, doar cu o retorica de retard poti trece peste concluzia ca un prostovan cu 5k pe luna a reusit sa ingroape 500k intr-un izlaz… pe datorie.

    Mai bine sa admiram… frumusetile situatiei… dobanda bate… somajul. 🙂

  • @Gibone cel Aspru : ” De asemenea de ce in scrisoarea Tavanului apare o propunere de ridicare a avansului la PC de la 5 la 15% si nu la 30% ca si la propunerea BNR pt celelalte credite imobiliare in lei/valuta?”

   Raspuns: la prima casa in prezent avansul e de 5%.
   conform noului regulament de creditare persoane fizice avansul e diferentiat in cazul creditului non-prima casa in functie de moneda utilizata pentru imprumut: avans 15% pt ron / 30% pt euro / 40% pentru chf si alte monede.

   Florin s-a referit la o ridicare de la 5 la 15% referindu-se la avansul unui credit in lei. Miza nu e procentul avansului in sine. Miza e eliminarea diferentelor de orice natura intre un credit imobiliar ”obisnuit” si unul prima casa.

   Parerea mea ar fi ca daca BNR face urechile punga si se face ca nu a auzit nimic din toate semnalele deja trimise (inclusiv de catre mine) o varianta ar mai fi trimiterea masiva de mail-uri catre Guvern pentru a cere eliminarea programului prima casa sau MACAR orientarea lui stricta catre cazul existentei unei Prime Case (si doar in cazul primei case, fara exceptii) sau MACAR utilizarea programului DOAR in cazul noilor constructii (cu o revizuire a plafonului datorita austeritatii – nu-i asa ?!? – la un maxim 40.ooo euro in echivalent lei) nu a rahaturilor comuniste care in 10-20 de ani o sa fie adevarate pericole pentru vietile celor care traiesc acolo. In interbelic sau pana in 1960 se construiau case cu o soliditate de invidiat (asta era si conceptul: o casa cu 2-3 nivele in care sa locuiasca mai multe generatii ale aceleiasi familii) – Ceausescu a scos blocuri pe banda rulanta …. dar sa nu va asteptati ca au soliditatea acelor constructii de tip vila… s-a lucrat cantitativ, nu calitativ!

   O idee excelenta (de care poate fi responsabila BNR, dar depinde si de acordul de facto al Guvernului) ar fi acordarea creditului ”Prima Casa” DOAR in moneda in care iti castigi salariul ! Asta da idee excelenta!

 4. lasa ca l-am raportat pentru pret fictiv.. tot asa de fun. 😉

 5. Florin, foarte buna initiativa ta de a scrie direct BNR-ului. Poate ar fi indicat sa adresezi „scrisoarea deschisa” domnului Isarescu si ZF-ului, avand in spate cele cateva sute (poate mii) de sustinatori ai tai pe acest blog. Cred ca merita contactat Dl Cristian Hostiuc (de la ZF), pare un tip cu bun simt, nepatat de mafia imo. Asa cum ZF-ul publica opiniile diverselor persoane din domeniul financiar-bancar, de ce nu ar publica si opinia unei parti a consumatorilor?

 6. Buna, tavanule! Am descoperit de curand acest site, dar am citit posturi si din urma. Iti sunt recunoscatoare pentru ceea ce faci sau incerci sa faci. Esti mai patriot decat majoritatea politicienilor si altor indivizi cu ceva putere in tara asta.

  Voi cei care asteptati sa scada preturile pana la un nivel potrivit cu realitatea nostra economica, nu sunteti singuri. Sunt si eu un posibil cumparator, am reusit sa strang 20.000 E si ma intereseaza sa cumpar un apartament de 2 camere. Nu am de gand sa fac credit nici macar pentru o mie de euro, am sa astept pana cand voi putea sa cumpar ceva cu banii jos. Imi permit sa stau in chirie si orice luna trecuta inseamna pentru mine nu o chirie data in van, ci un ban in plus la economii. Pot astepta oricat. Se gasesc la inchiriat apartamente decente cu proprietari decenti in bucuresti. Aveti rabdare si cautati-i pana ii gasiti. Voi sta in chirie si inca 20 de ani de acum incolo, daca trebuie. Mai mult de 30.000 E nu voi plati pentru un apartament de 2 camere in bucuresti. Maxim 40 de mii sunt dispusa sa dau pe unul de 3 camere. Aveam indoieli, mai ales ca se prefigureaza un copil la orizont si cand ai copii deja incepi sa simti nevoia sa fii stapan pe casa ta. Dar citind acest site mi-am dat seama ca trebuie sa ma mentin pe pozitii si sa nu pic in capcana creditarii la nivelul preturilor de acum. Castig mult peste media din romania si mi se pare normal sa pot cumpara o locuinta modesta cu economiile de pe 5 – 10 ani si exact asta am sa fac.

  De asemenea, nu voi apela la agentii imobiliare. Voi da anunturi pe internet, voi cauta sa sun la anunturi postate de vanzatori, voi merge sa vorbesc cu administratori in blocuri din zone care imi plac. Agentii imobiliari nu vor mai vedea nici un leu din banii mei munciti. Am inchiriat la viata mea destul, in majoritatea cazurilor prin agenti, si am avut niste experiente extrem de neplacute cu ei. Sunt complet habarnisti, vad apartamentul pentru prima data o data cu tine, inchiriezi o locuinta pe care ei ti-o prezinta ca deosebit de curata, te muti in cursul zilei, seara incep sa misune gandacii prin casa. Evident nu e vina lor, eu nu aveau de unde sa stie, banii inapoi nu ii mai vezi. Per total, sunt niste intermediari jalnici care nu ofera nici un serviciu, ti se baga pe gat fara vrerea ta, cauta sa te „abureasca” cu tot felul de „avantaje” inchipuite, cauta sa acapareze toate anunturile de pe piata, nu poti inchiria fara ei rapid, trebuie sa te inarmezi cu rabdare pana gasesti o locuinta decenta a unui proprietar care nu a dorit sa colaboreze cu „ajenti”.

  In concluzie, tavanule, am sa trimit in seara asta scrisoarea mea lui isarescu, iar daca vei mai avea nevoie de ajutor pe viitor, cere si ti se va da, am sa ma implic si eu.

  Cam atat am avut de spus, pe curand!

  • @ Gabi, Adriana si ceilalti prieteni noi ai blogului

   Multumesc pentru prezenta si pentru apreciere. Cat despre implicarea activa, e suficient sa nu mergi la targurile acestor speculanti notorii, sa eviti contactul cu orice factor care mentine specula (banci, dezvoltatori, agenti, vanzatori nostalgici) si totul se va rezolva de la sine.

   In legatura cu dezbaterea BNR, pentru simpla opinie legata de creditare ai mail-ul doamnei Dana Ilie iar pentru petitie – info@bnro.ro

  • mi-am permis sa preiau textul comentariului tau si sa-l public la mine pe blog ca exemplu pozitiv.

  • Felicitari Gabi pentru decizia de a-ti gestiona inteligent economiile, in aceste vremuri groaznice, cand majoritatea isi gestioneaza DATORIILE. Decizia de a sta cu chirie este una foarte buna. Spun asta raportandu-ma la experienta mea si „mintea de pe urma”. Pe scurt, in 2007 am cumparat un apartament cu 2 camere pe care l-am achitat cu 60% cash si 40% credit ipotecar. Facand niste calcule simple, am ajuns la concluzia ca astazi am, ca proprietar, o pierdere de 20000 de euro fata de situatia in care as fi fost chirias in toata aceasta perioada. Pentru cine nu intelege, diferenta vine din marja imensa a dobanzii intr-o rata din creditul pe 25 ani (practic, din fiecare 100 E, 94 sunt dobanda si doar 6 E se scad din principal) si din scaderea preturilor imobiliare. Cu toate ca pierd in continuare, nu ma pot abtine sa nu salut cel de-al doilea motiv, care sper sa continuie si mai accentuat.
   Profit de aceasta postare si-mi exprim asentimentul pentru esenta acestui blog.. Agentii imobiliari damboviteni sunt sub orice norma profesionala si pot fi foarte usor calificati ca escroci. Pe de alta parte, ii mustrez si pe cei care au picat in capcana lor si s-au imprumutat la modul cel mai inconstient, pe perioade lungi, cu rate ce le depasesc posibilitatile pentru a-si achizitiona mult dorita cutiuta de beton. Au si ei marea lor parte de vina pentru preturile ridicole la care s-a ajuns in perioada de boom.

 7. Succint: „Când ai 30 de miliarde în credite ipotecare în România, care sunt de fapt neperformante toate atâta vreme cât preţul garanţiilor nu acoperă valoarea creditelor, se cheamă că stai pe ouă până se strică”,

  Detaliat:
  http://www.adevarul.ro/financiar/Patriciu-_Sistemul_bancar_trebuie_sa_fie_restructurat_0_554345221.html

 8. Ce se va întâmpla cu prețurile imobiliare în următoarele 6 luni?

  Ultimul trimestru din 2011: Prețurile vor stagna și este posibil chiar să scadă

  De pe blogul http://www.iliaspapageorgiadis.ro, conoscut drept un vierme imobiliar – recunoaste ca nu mai are sanse sa speculeze prea mult …

  • se vb de crestere la cei 5% din segmentul premium. in rest.. d-zeu cu mila si cel mult preturi stabile. nu-i nimic.. mai asteptam, ca nu trebuie sa ne grabin tocmai acum cand dau sa scada.

   lasam disperatii si credulii sa se duca la vizionari si sa faca iures. 😉 oricum vor scadea.

 9. am trimis si eu un mesaj celor de la bnr

 10. Gibbone cel Aspru

  Din pacate sunt mii de cretini care inca asteapta cu sufletul la gura unda verde de la banca pt „a cumpara” un apt din 70 cu 1000E/mp. Pt ca, toata lumea stie ca s-au ieftinit suficient si ca mai jos nu se poate.

  Sincer, cred ca s-ar calca in picioare sa obtina un credit pe viata pt asa ceva.

  O recenta vizita mi-a dezvaluit secretul reusitei.
  Odata cu aparitia unui copil hop si creditul, in acel caz 85.000E pt 2 cam semidec, vechi, zgomotos, de vreo 52mp prin N.Grigorescu, in 2008.
  Fericitii „proprietari” cotizeaza cu circa 500E lunar la banca, pe viata, si pur si simplu n-au suficient spatiu, iar copilul e mic inca, n-are nevoie decat de cativa mp.
  Mai trebuie inca un imprumut gras pt a se muta la 3 cam.
  O viata pt o cutie suspendata care va implini la sfarsitul creditului frumoasa varsta de 70 de ani, daca nu cumva se va inclina periculos pana atunci.

  • stiu cum e.. 🙂 am in fata mea o victima ce a cumparat in Domnesti si inca una care se pregateste sa cumpere garsoniera in Bucuresti cu 45.000 E.

   si ce fericiti sunt.. zici ca sunt cei mai tari, smecheri, latifundiari.. pardon.. proprietari. Si inca nu sunt casatoriti si nu au nici copii.

 11. Am aflat de la o persoana importanta din BNR urmatoarele:
  – proiectul aflat in dezbatere publica va fi acceptat in forma depusa; initiativa nu apartine BNR, ci a fost „impusa” de BCE, la sugestia Comisiei Europene;
  – nu va disparea facilitatea „Prima Casa” cu avans mai mic decat la creditele standard;
  – Guvernul are suficiente rezerve pentru a acorda in continuare garantii guvernamentale, inclusiv pentru PC; conform programului cu FMI, Guvernul a acordat garantii guvernamentale in cuantum de doar jumatate din suma convenita….;
  – FMI este interesat ca piata imobiliara sa nu prabuseasca, pentru ca sa nu fie afectate interesele bancilor care actioneaza in Romania. De asemenea BNR este interesata de „stabilitatea financiara”. Sa nu uitam ca si acordul cu FMI a fost incheiat tot in avantajul bancilor (pentru a le oferi lichiditati de 5 mld euro, prin reducerea RMO de catre BNR);
  – BNR stie ca debitorii credtitelor ipotecare s-ar putea inmulti in doua situatii:
  a) depreciere importanta a leului (de aceea BNR intervine pentru a „tine” cursul…puteti compara evolutia leului cu cea a zlotului, lasat sa fluctueze liber de catre Banca Poloniei; acum 3 saptamani, 1 euro=3,9 zloti si 4,25 lei; azi 1 euro = 4,32 zloti si 4,27 lei);
  b) scaderea semnificativa a valorii garantiilor, care ar reduce automat stimulentele pentru achitarea datoriilor. Pentru BNR, creditele ipotecare sunt cele mai „sigure”, inregistrand cel mai redus procentaj al restantelor (aprox. 4.5% din total).
  – Bancile din Romania au ajuns aproape la cea mai mare rata a creditelor neperformante din Europa, mai ales datorita creditelor de consum in valuta. Oare ce s-ar intampla daca ar scadea si mai mult piata imobiliara si s-ar inmulti restantele la credite?
  http://businessday.ro/09/2011/de-ce-avem-atat-de-putine-executari-silite-2/

  Respectiva persoana din BNR (aflata in primele 10 ca importanta) nu a inteles de ce nu sunt de acord cu PC, spunandu-mi…”esti tanar, ai o familie, astfel iti poti lua mai usor o casa cu programul asta, mai ales ca nu ai nevoie de un avans de 25-30%, ca in cazul celorlalte credite…”. Am inteles ca vom fi lasati in voia Primei Casa…
  In plus, este posibil ca un viitor guvern sa subventioneze dobanda pentru cei care nu vor putea face fata cu plata ratelor la creditele ipotecare (ma refer la un guvern format din opozitia actuala).
  Si imi este frica de ceva… economia globala, cu toate probleme ei actuale, sta pe un munte de lichiditati, ca urmare a monetizarii deficitelor (in SUA, partial in Zona euro). Nu intamplator, se aleg cateva active de refugiu (aurul, francul, cerealele…). Daca banii vor ajunge cu usurinta la anumite fonduri de investitii, atunci este posibil sa avem din nou constructii de mall-uri, achizitii de apartamente noi in scop speculativ….; consecinta acestora ar fi stoparea scaderii preturilor, cel putin la imobilele noi. Oricum preturile celor construite inainte de 77 se vor prabusi, odata ce bancile vor acorda mai putine credite pentru achizitia acestora.

  Apreciez efortul Tavanului fals…articolele lui si situatia globala m-au facut sa aman achizitia unui apartament. Reactia BNR, de fapt lipsa de reactie la solicitarile noastre, nu-mi va schimba acest comportament.

  • Adevar grait-ai Mariusm !

   Ai descris foarte bine starea lucrurilor. Politica e sa amane cat mai mult ….deznodamantul.

   Problema e ca totusi oamenii au inteles in mare parte tzeapa imobiliara. Iar cei care n-au inteles-o …..a venit saracia peste ei …..oricum.

   Am niste amici sot – sotie. Si-au luat in 2008 un apt. de 2 camere cu 80000 Euro. Oameni cinstiti, acu’ o luna s-au dus la banca (BCR) sa spuna ca nu mai pot plati rata.

   Iar banca le-a dat o perioada de gratie de 6 luni si le-a reesalonat creditul pe 45 de ani (inainte era pe 30 de ani).
   Fara sa ceara ei asta. Cand au vazut scadentarul pe 45 de ani oamenii au spus ca nu pot plati nici noua rata (peste 6 luni cand va incepe plata). Si le-au mai spus idiotilor de la banca ca ei au varsta de 38 respectiv 35 de ani.

   Si ca e oare bine pentru banca sa reesaloneze pe 45 de ani ? Dar cei de la banca le-au facut complice cu ochiul si i-au trimis la plimbare. Iar ei venisera cu ideea de a preda apartamentul ……

   Asta e, s-au dus oamenii in prima farmacie sa-si refaca proviziile de Gerovital H3, sa ajunga la ..80 si ceva de ani.

   • o sa ajungem vremuri cand d-alde prostovani din astia vor falimenta unu la 10minute. iar aia cu facut complice cu ochiu cre ca era ochiu maro sau pe-acolo a lacrimat putin inainte sa-i dea un vant. un angajat din banca ce urmeaza a pleca spre munci mai rentabile si un fericit ca ramane fara casa. 2 arsi ai bulei imobiliare. amandoi au construit-o unul prin prostie atul prin viclenie si lacomie. deces placut si nopti senine prin parcruri si boscheti.

   • @BCA, si BCR le-a soptit ca trebuie sa reziste 45 de ani ca altfel o sa ii scoata si din morminte ca sa ii puna sa plateasca rata, sau daca nu au mostenitori vor lasa mostenire cu limba de moarte acest castel de tip `cloaca` in care am bagat banii pe toata viata plus inca a doua generatie ..din mos stramos deapururi in veci … amin!

    Si cu limba de moarte le zise:
    `ramane mostenire cloaca urmasilor si urmasilor tai sa stie ca noi am cumparat si am fost total iresponsabili cu viitorul..`

   • =)) or sa aiba 77 respectiv 80 de ani, asta daca… in fine.
    Pentru cei care nu stiu, exista si alte orase, sate inafara de Bucuresti, si de ce nu alte tari.

    @mariusm sunt de acord acord cu tine, am scris si eu, PC va fi metoda de corelare a pietei imobiliare de catre BNR.

   • „Si le-au mai spus idiotilor de la banca ca ei au varsta de 38 respectiv 35 de ani.”

    deci cei de la banca sunt idioti pt ca fac bani iar prietenii tai nu deoarece s-au bagat SINGURI la robie ?
    sunt convins ca sunt oameni inteligenti si au fost fortati cu pistolul la tampla sa intre la jug.

   • @ Avenirvulica

    ….deci cei de la banca sunt idioti pt ca fac bani iar prietenii tai nu deoarece s-au bagat SINGURI la robie ?

    Iar eu mai scrisesem:

    „Cand au vazut scadentarul pe 45 de ani oamenii au spus ca NU POT PLATI nici noua rata (peste 6 luni cand va incepe plata).”

    Iar tu, Ave, se pare ca ai inteles ca asa face banca ……banii…multi. E logic ! Ca banca scoti mult mai multi bani de la aia care nu platesc 45 de ani decat de la cei care nu platesc decat ….30. Uite ca nu ma gandisem…

    „…sunt convins ca sunt oameni inteligenti si au fost fortati cu pistolul la tampla sa intre la jug.”

    Nu Ave. Sunt niste idioti care au intrat in jug investind in …..imobiliare.
    Dar tu ? Tu ? Ai investitii in …imobiliare cumva ?

    Mai spune-mi unde nu intelegi si-ti mai explic.

    P.S.

    Tripleaza si doza de lecitina.

   • bancile sunt institutii de camatari cu gulere albe. singura diferenta intre banci si camatarii adevarati e violenta. si faptul ca unii sunt considerati „legali”. e legal sa-ti bati joc de prostovani facandu-i sclavi pana si la pensie. moral si normal ar fi ca sa nu poti lua nicodata credit pe mai mult de 5 ani. cine ma contrazice e nebun sau imobiliar ordinar. si va pun o intrebare. care e sansa ca cineva (un roman) sa intre in incapacitate de plata in timp de 5 ani. sa fie dat afara, sa-si rupa gatu la ski sau s faca hepatita. si cum se reflecta asta in creditele camatarilor albi? lumea trebuie sa crape si legile noi sa reflecte faptul ca omenirea vrea sa se indrepte. nu ca pana acum, jmenarii ordinari isi dau legi, si prostovanii cred ca au facut afaceri devenind sclavi pana la pensie intru bunastarea si huzurul unei clase de paraziti.

   • multumesc BCA.
    da, am. le-am cumparat pe vremea cand era 15k parai un 3 dormitoare pe mosilor (3 in romanika in zone bune, mosilor). mai am si in vest doua, tot asa, cumparate pe vremuri de la oameni care aveau nevoie imediata de bani.
    si-au scos banii de multe ori.
    real estate-ul face cam 37% din portofoliul meu, la preturile actuale; eu zic ca este cam mult dar cat timp aduc chirie nu-i mare problema – cred ca o sa vand ceva in vest de tot caci acolo inca imobiliarul bubuie.

   • @Avenirv

    Dar …..ai inteles cum se „imbogatesc” bancile de pe urma alora de ……. nu platesc ?
    Sau trebuie sa mai insist ?

  • adevarat graiesti! sa stii ca nici eu nu-mi schimb parerea si voi astepta cat trebuie, adica pana consider eu ca am gasit ceva la pretul corect.

   Sa zicem ca sunt 2 scenarii: optimist si pesimist

   01. Scenariul Pesimist
   Preturile se mentin la nivelul actual sau se comprima in jurul sumei de 60.000. In 6-7 ani strangem bani de un apartament integral. In cel mai rau caz il cumperi cu banu jos fara sa faci credit.

   02. Scenariu Optimist:
   Preturile nu mai pot fi mentinute sus si o sa scada.

   Nota: Semnale si exemple sunt ca s-ar intampla deja (ex. anunturi cu preturi mici, proprietari disperati sa vanda si credite acordate mult mai mici), dar inca iese cate unul altu’ la rampa si mai incearca sa ne serveasca o gogoasa si sa mai generaze niste vanzari.

   Deci dupa cum ziceam.. scenariul optimist inseamna o scadere de inca 30-50% a preturilor. In acest scenariu ne ducem si ne cumparam maine, fara credit si fara bataie de cap.

   Fiecare din voi poate reflecta cam cat are si ce ar vrea sa faca. Sa cumperi pe credit de la banca si sa devii dator pe 30 de ani pentru mine pur si simplu nu este o optiune.

  • @mariusm

   FMI, BCE, FMI vor… 😀

   … daca… in caz ca… atunci… bancile… 🙂

   … bine.

   „Lichiditatile” vor ajunge kooroo in mall-uri, apartamente si masini, iar daca zdrentea a vorbit serios cu tine, inseamna ca este excesiv de prost… ceea ce nu ma mira.

  • @MariusM: exact de asta ma temeam! Sunt interese masive mult peste capetele Guvernului si ai BNR … baga-le-as sarma-n nas de netrebnici!

   Singura sansa pe care o avem noi (da, ”noi”…. faptul ca lucrez in banca nu are nici o legatura cu intelegerea realitatii tangibile , nu insuflate de imobiliari si alti bancheri) e sa informam la randul nostru pe cat mai multi prin diverse mijloace – incepand cu retelele sociale si terminand cu statusurile sau mass-urile pe Ymess – in legatura cu acest blog – salutari inca o data FlorineL 😀 – si sa continuam sa crestem un fel de lupta de rezistenta surda, pasiva (daca activa nu se va putea) de neapelare la banci pentru credite imobiliare si indemnare a celor interesati sa se abtina de la asemenea toxicitati. Ma duce gandul la exemplul lui Mahatma Gandhi cu lupta lui pasnica – dati un Google sa ii cautati povestea. Mi-ar placea o lupta mai activa (FlorineL a mai amintit cineva mai sus sa iei legatura cu zf.ro) dar daca interese de rangul BCE , BM si FMI se afla in spate, Isarescu si Guvernul Romaniei sunt pui de gaina fata de entitatile externe. E nevoie la varful conducerii in Romania de multe, multe c***e si multa viziune si inteligenta sa ne protejam tara si suveranitatea ei (inclusiv sub forma de expresie financiara a ei) – atata cata mai e…. 😦

   Continuati sa economisiti si evitati creditele bancilor – sunt promotoare ale eliminarii libertatii naturale a individului prin incadrarea lui fortata intr-un sistem orb care in nici un caz nu ii urmareste interesele.

   Inca o chestie: viziunile romantice ale disocierilor complete („Toti barbatii porci, toate femeile curve”; ” Toti bancherii – hoti” ; „Cine are bani sigur a facut un furt, o smecherie ca sa ii aiba”) nu trebuie sa functioneze intr-o minte ce are pretentia inteligentei si luciditatii. Deci: intelegeti bine argumentele mele si nu porniti de la prejudecata: aaa, ok, asta e bancher, chemati gunoierii sa il adune de aici.

   Eu ca bancher as prefera sa nu mai fie creditate investitiile imobiliare (sub orice forma) din simplul fapt ca reprezinta bani ingropati in caramizi si moloz. Eu prefer sa fie date credite de investitii imm-urilor si companiilor mari si start-up-urilor (p.s. de ce kkt-ul asta de Guvern aloca fondului pentru start-up-uri – aia 10.000 de euro pentru inceputul unei afaceri de catre tineri – avand un plafon maxim alocat in prezent de 5.000.000 euro dar fondurile pentru garantarea Prima Casa au sarit deja miliardul de euro si se indreapta catre 2 miliarde??????). Ce-ar fi daca o minte luminata ar inversa brusc alocarea fondurilor (cele pentru Prima Casa cu cele pentru finantarea start-up-urilor) ???

   Creditele date companiilor baga sange in corpul business-urile si creeaza valoare adaugata masiva, import de tehnologie performanta, formare de resurse umane, crestere de salarii – in corelatie, binenteles cu productivitate – => deci baga sange in economia nationala(cu beneficii pe timp scurt, mediu si lung pentru toti romanii-chiar si pentru panaramele asistate social care nu muncesc) .

   Am si eu o intrebare mica dar concentrata la final: De ce Guvernul si BNR lucreaza pentru interese externe Romaniei ? …
   La final imi aduc aminte de replica lui Alexandru Lapusneanu (din scrierea omonima a lui Costache Negruzzi):” De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu …” ….

 12. Chiriasu` Turmentat

  schimbarile in privinta conditiilor de acordare a creditelor vin ca urmare a faptului ca Romania a „jurat” catre FMI ca va scade inflatia (cautati scrisoarea trimisa catre FMI prin vara). Trebuie sa reduca cumva banii ca sa nu sara inflatia (scumpirea combustibililor, cheltuielilor de supravietuire, energia).

  UE impune conditiile tratatului de la Maastricht, trebuie sa cotizeze cineva la buget. O sa trecem la euro ca tre sa sustina cineva moneda.

  Ciolos nu a fost pus degeaba acolo 😉

 13. Urmatorul proprietar s-a intors in timp, probabil la inceputul lui 2008. Cere 1600 de euro/mp util pentru un apartament situat intr-un bloc din 1970!

  http://www.magazinuldecase.ro/anunturi-imobiliare-bucuresti/261950-vanzare-apartament-3-camere-tineretului.html#pozPeHarta

  Intr-un Bucuresti sufocat de poluare si mizerie, proprietarii/ajentii solicita preturi nesimtite pentru „facilitatea” de a fi in apropierea unui parc. Acum cateva luni, un ajent i-a spus unui prieten, interesat de zona Tineretului, ca apartamentele cu „vedere” la parc sunt mai scumpe cu aprox 5000 de euro, fata de celelalte.

 14. @AC cred ca vom trece la euro mai rapid decat era planificat, e posibil ca de la anul 2012 sa trecem pe mecanismul ratelor de schimb … urmand ca in 2014 sa avem euro in buzunare 🙂

 15. @eu, interesant anuntul, 3 cam la 35.000 eur va ajunge si in Bucuresti la anul!

 16. @Alex, era inevitabil, anul 2012 nu va aduce prea mare crestere economica va fii cam ca anul asta … a, da poate cu 0,3% pib mai mult…cine va simtii aceasta diferenta?

  Nimeni ….

  • @ Adrian, Alex

   Pana in 2015 inclusiv va fi la fel ca anul acesta. In cel mai bun caz. Ca s-ar putea sa fie si mai greu.

   Iar de prin 2015 cred ca o sa inceapa de restituit ceva imprumuturi …..serviciul datoriei publice. Sau nu-l mai restituim ?

   Daca totusi le vom restitui, atunci pana prin 2020 va fi tot cam ca in 2015.

   Incepand de prin 2030 vor posta aici copiii nostri care impreuna cu cei ai lui TF (sa-ti traiasca Florine !) se vor mira ca ce idiotzi au fost antecesorii (noi) ca am bagat tara in kkt.

   In 2040, nepotii creditacilor de azi vor achita ultimele rate la Volksbank, BCR, BRD …..etc ….si se vor „bucura” liberi de confortul unor apartamente „de lucs”. Vor mai ramane pentru ceva ani doar cei cu „reesalonare” pe 45 de ani. Aia cu 30 de ani se …epiuizeaza ….

   De prin 2050 tzara va putea trece la urmatoarea etapa de dezvoltare. Vor trebui demolate urgent toate cloacele construite prin ’60, ’70 (dupa cutremurul din ’77) pen’ ca si-au epuizat „resursa de zbor”. Se vor demola DOAR cele cu ratele INTEGRAL achitate. Cu cele neachitate se continua pana in 2065.

   Dupa aia …nu mai stiu….vorbim in 2066 !

   Hai va pup !

 17. Am trimis si eu sezizare la BNR, ref. al avansul de 15 %. Va anunt daca primesc raspuns.

 18. Am trimis si eu sezizare la BNR, ref. al avansul de 15 % si cu cele 3 puncte din articolul anterior.

  Astept raspuns si efecte.

 19. Asa cum va spuneam, nu se va intampla nimic cat timp este Mugur sef si PDL-ul pe pozitie de forta.
  Doar 2013 poate misca ceva…

 1. Pingback: Mesaje de la cititori – Cumpart apartament 2 cam, ofer 20.000E (Gabi-Bucuresti) | Locuinta Mea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: